Forumi Horizont | Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 » Trego 14 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- *Interesting articles* (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=327)
-- A Survey Of Worldviews (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18721)
edhe mua me pelqeka kjo shprehja
e Rumit. Very cool.
Christian theism ka shume nen-kategori. Arsyet pse jane krijuar: ka raste prej keqinterpretimit te pasazheve Biblike ( The Scriptures), ka raste te tjera prej traditave kembengulese te njerezve qe nuk duan te ndryshojne, dhe gjithashtu ka raste se kisha dhe shteti u bashkuan. Disa nga keto jane : katolicizem, lutheranism, baptist, Jehova witness, seventh adventist, pentecostal, orthodoxy etc etc.
Te rekomonadoj te lexosh librin mbi Church History in Plain Language by Bruce Shelley. Ky liber e permbledh historine e fillimeve te kishes dhe vazhdimesia e saj deri ne ditet e sotme. Qe prej vdekjes dhe ringjalles se Jezusit dhe largimit te tij, ku dishepujt e tij perhapen mesimet e tij ne Greqine e lashte, Middle East, Rome, Ephesus ( Turqia e sotme), deri ne nen-deget moderne.
Shume detaje te librit nuk i mbaj mend ( datat sidomos) por nqs i rikthehem, mund te me rifreskohen faktet atje sekam kohe qe e kam lexuar, per ti hedhur ketu me te sakta.
Nuk para shkoj ne Wikipedia por pashe kete skicen dhe mu duk me qarte denominacionet e shumta: http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...n_denominations
Tani c'qendrim kam une per denominacionet e ndryshme: I am non-denominational ose sic mund te them ndryshe: I am a Biblical Christian. Besimi im bazohet ne menyre te drejtperdrejte me Scriptures ne Bibel.
U bene disa mbledhje , Keshilli i Kalcedonit, Niceas dhe Ephesus rreth viteve 300-400> per te percaktuar se cilat libra te futeshin ne permbledhjen qe ne quajme sot Bibel. ( por pershtjellimi i kesaj do hapje te ndonje teme tjeter..)
Pas kesaj periudhe, me ardhjen e Perandorit Constantine, jeloi qe kisha te ishte e bashkuar me shtetin: gje qe nuk ishte ne synimin e mesimeve te Jezusit. Prej saj gjerat moren per keq,per mendimin tim, se kisha u perca me shume, dhe nuk po bente rolin fillestar.
Pra librat qe lexoj une, jane ato libra qe i qendrojne besnike interpretimit te sakte Biblik, dhe keto libra jane nga autore ne kohen e sotme dhe SIDOMOS autore te shekullit 1, ku krishterimi ishte i paster dhe kishte zanafillen e vet si rryme te re, pa dhune, pa hipokrizi, pa materializm, pa shfaqe teatrale, pa vatikan, pa prifterinj , pa ndertesa madheshtore etj.
Te krishteret e shekullit 1-early Christianity - dhe librat dhe mesimet e tyre-perputhen shume bukur me pasazhet Biblike- jo se ata nuk kishin probleme, se njerez jemi dhe kisha perbehet jo prej ndertesa pikturash davinciane dhe mermeri, por kisha perbehet prej njerezve ne te, (ky eshte perkufizimi Biblik in a nutshell) ,pra jo se nuk kishin probleme dhe mosmarrveshje, por ndodhia e vdekjes dhe ringjalles se Jezusit ishte shume afer si eksperience per ta,shume e fresket, dhe e gjalle ne mendjet e tyre. Dokumentat e te krishtereve te pare permendin njerez, deshmitare okulare qe tregonin mbi Jezusin. First witness accounts.
Nje liber qe tregon mbi te Krishteret e heret eshte libri: Will the Real Heretics please stand up? by David Bercott- eshte i vogel si liber, lexohet brenda nje mbasditeje po te kesh kohe dhe permend te Krishteret e hershem, doktrina e tyre qe perputhet me Biblen dhe qe perputhet me kishen ku shkoj une dhe sfidat e tyre gjate asaj periudhe.
Disa nga keta ishin: Polycarp (ky sihte dishepull i apostullit Gjon), Irenaeus, Justini (nje filozof qe u kthye ne evangjelist), Clementi i Alexandrise, Origeni inteligjent, Tertullian, Cyprian ishte i pasur, Lactantius etj.
Dhe nqs e lexon ti apo dikush tjeter, po te paralajmeroj qe libri eshte shkruajtur per te vene ne drite besimet e verteta krishtere qe kur u publikua shume kisha amerikane u indinjuan sepse shume kisha e gjeten veten e tyre ne rolin heretik hence the title: Will the real heretics please stand up? -Pra eshte liber radikal- but you asked for it
Shpresoj qe hodha pakez drite. Historia e kishes me terheq dhe po munda do hedh prej atij librit qe permenda me pare.
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 » Trego 14 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.