Forumi Horizont | Gjithsej 16 faqe: « 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » ... E fundit » Trego 158 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- Debate mbi ajetet e Kur'anit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=11651)
Meqe tipa si puna e Astronautit nuk pushojne se lehuri pa ju a ngjeshur me gur, po marr mundimin ti them se nuk mund te abuzosh me vargjet kuranore duke marre ku te te doje qejfi ty.
Vargjet merren e studjohen ne teresi dhe jo vetem nje pjese e tij sa per ti humbur kuptimin.
Po te sqaroj me poshte:
Citim:
Po citoj ato që tha Astronauti
Islami e parashikon vdekjen e pabesimtareve:
Koran 9/5. dhe kur te kene kaluar muajt e ndaleses, vritni sherbetoret e idhujve, kudo t’i takoni,dhe kapni ata, rrethoni dhe ndicni ne cdo kurth.
i
Allahu - nga paqedashasi ne militant
Ne Koran ka shume verse kontradiktore te cilat mund te jene shume ngatrruese. Kjo shumellojshmeri ne Koran ua lejon muslimaneve te kene preferencat e tyre gjate interpretimit te Koranit. Ata te cilet e duan tolerancen dhe imagjinojne islamin si fe tolerante, mund te citojne pjese nga Kurani te cilat bejne thirrje per toleranc, gjersa kokefortet, fondamentalistet dhe madje terroristet mund te citojne ato pjese te Kuranit te cilat therrasin ne dhune, urrejtje ndaj pabesimtareve dhe madje therrasin per vrasje. Per kete arsye, secili mund te gjeje ne Koran, ate qe do (te mirat ose te keqijat). Dhe kete e quajne ata „Mrekullia e Koranit“!
Kjo me lart eshte e tera qe duhet t'i shtoj reagimit tend. Pyetjet tua ngrisin kunderpergjigjjet! Pse i plasoni sipas qejfit vargjet paqedashase duke anashkaluar ato luftnxitese? Nga ky aspekt dilet se Kurani nuk paska fare ligje, por eshte vetem nje perrall e kulluar. Pse? Shume thjesht mund te kuptohet nese i lexon mire ajetet dhe i kupton si nje teresi. Pra sipas Kuranit vlenka ky ligje: " As nuk ka dhune as paqe"!
Me rrespekt
Astronauti
Astronaut, te thashe qe nuk merr vesh nga kurani sepse as emrin nuk ja di ende i thua Koran, aq me pak te nisish e te na shpjegosh.
Ato vargje per te cilat pretendon se na qenkan thirje per lufte ti shpjegova dhe te thashe qe merren vargjet ne teresi per te kuptuar qellimin e tyre.
Nese do i kuptonte cdokush keto vargje, nuk do kishte nevoje te behej 8 vjet shkolle te larte per te dale nje shpjegues kurani.
Zoti e perkufizon kuranin keshtu:Liber i begate qe ne ta zbritem ty, qe te marrin mesim prej tij njerezit me intelekt
Qe ta kuptosh kuranin pervec te qenit i shkolluar do edhe pak intelekt, prandaj mos na u hiq sikur e merr vesh.
E dyta, meqe na pretendon se ne kuran ka kunderthenie, pse nuk na servir disa?
Me sjell vetem vargjet se nuk kam kohe te merrem me shpifje misjonaresh qe na poston.
Une jam gati te ti shpjegoj nese shikoj qe nuk ke qellime te keqija ne te kundert nuk ja vlen.
Indriti
Se si e shkruaj une emrin e Kuranit nuk qone peshe dhe nuk simbolizon dijen e askujt. Ndoshta e kame shkruan anglisht, por ndoshta ishte edhe gabim, por ndoshta edhe pretoj t'ia ve ate presjen ne mes te fjales.
Sa per vargjet! Edhe une thash qe ato duhet kuptur ne teresi, megjithate kur kuptohen ne teresi cdo njeri me pak IQ ne koke vie ne perfundim se Kurani qenka nje prrall sepse nje varg bene thirrje per paqe ndersa tjetri bene thirrje per vrasje. Pra, Kurani nuk na qenka ligj i zbatueshem, por dicka qe as natyra e njerzimit dhe natyra e univerzit nuk mund ta perfill. Ne postimin tim te fundit qe ta solla enkas per ty, ke anashkaluar prap te verteten.
Nder te tjera JU thuani keshtu: "Allahu shpalli Kuranin qe te marrin mesim "njerzit me intelekt te lart"!!! Cilet intelektual jane ata? Imam Khomeni i Iranit? Ali Sistani i Irakut apo ....? Meqe ekzistonin aq shume intelektual ne Boten Arabe, si mund te spejegohet e gjithe ajo prapambeturi dhe anafalbetizem? Sa jane intelektual njerzimi ne Boten myslimane? Sa eshte anafalbetizmi ne Boten myslimane? Une theme, eshte marramendes. Me kete shprehja qe paska thene Allahu "njerzit me intelekt te lart" po i ofenduaka me qindra miliona mysliman analfabeta dhe kjo nder te tjera ve ne pah edhe keqadashasine e Allahut i cili ne vend qe tua lehtesoj atyre analfabeteve kuptimin me me lehtesi te Kuranit, ua veshtireson atyre ate!!!!
Shpresoj te te mjaftoj pergjigjja ime mbi intelektin.
Vijme tek pergjigja e dyte: Kunderthenjet ti kame servuar po ne kete teme, por kush i ka faj INDRIT-i qe shtron pyetje te panevojshme kur pergjigjen e ka marr qe kur kame hapur kete teme. Spo te theme lexoje edhe njehere hyrjen se nuk ja vlen, me injoranc (firma juaj) nuk ke mundesi te lexosh dicka me sy kritik, por te besosh dicka pa e lexuar fare ose ta besosh ate qe done ta besosh.
Me nderime
Astronauti
Astronaut, kodosh pa shpresa ne jete,une ti dhash pergjigjet e verseteve te Kur'anit te shejnjte qe solle,me te cilat po ja fusje kot genjshter mbas genjeshtre. Dhe si hollesi per ty ta kesh ne tru qe te mos flasesh per c'fare nuk ke dije. Ato lloj pallavrash nuk i shkruajne as jo-muslimanet te cilet kane studiur fene tone ne hollesi, duke filluar nga harvardi deri ne oksford,pervec ca tipa pushtash qe zhytem nga llumi ne llum. Ndersa ti se ke idene perse je krijuar, lere pastaj te sqarosh burimin e udhezimit(Kuranin e shenjte, me fene e vertet dhe sistemin preciz) qe i jep mesazhin c'do krijese me mendje te hapur. Prandaj dhe une tu pergjigja kur dhe te thash se idene nuk e ke per fene tone dhe gjendja e injorances ne te cilen gjendesh eshte per te ardhur keq. Keshtu qe ti bobe lidhi duart mbas qafe dhe mabj larg tastjeres se komjutrit . Ta permenda me heret se pa problemin me te vogel pergjigje precize te jep dhe Muslimani me i paditur ne rruzullin tokesor.
Astronauti
I nderuar do t'i bie shkurt fare, s'kam kohe tani.
Do te kishe bere mire te kishe lexuar nje here rregulloren e nen forumit ku po shkruan dhe te ftoj ta besh kete sa nuk eshte vone ose qe te kuptosh vendimet qe mund te pasojne!
gjithe te mirat.
Re: Allahu - nga paqedashasi ne militant
Citim:
Po citoj ato që tha Astronauti
Ne Koran ka shume verse kontradiktore te cilat mund te jene shume ngatrruese. Kjo shumellojshmeri ne Koran ua lejon muslimaneve te kene preferencat e tyre gjate interpretimit te Koranit. Ata te cilet e duan tolerancen dhe imagjinojne islamin si fe tolerante, mund te citojne pjese nga Kurani te cilat bejne thirrje per toleranc, gjersa kokefortet, fondamentalistet dhe madje terroristet mund te citojne ato pjese te Kuranit te cilat therrasin ne dhune, urrejtje ndaj pabesimtareve dhe madje therrasin per vrasje. Per kete arsye, secili mund te gjeje ne Koran, ate qe do (te mirat ose te keqijat). Dhe kete e quajne ata „Mrekullia e Koranit“!
Ti krahasojme dy anet e Koranit: .....
Astronaut, trimi:
I thone nje fjale fshati qe duket nuk do Kallauz, sepse dukesh ne diskutimet qe ben qe nuk ke asnje nivel te kuptosh apo te permbledhesh shkrime te kuranit, ato qe ke sjelle jane shkrime dashakeqe misionaresh qe nuk kam as kohe e as nerva ti lexoj, prandaj nese do te diskutosh bujrum me aftesite tuaja.
Me vjen rende ta them por po ta them, as shqip nuk di te shkruash mire.
Se dyti: Kurani nuk ka nje varg qe ben thirrje per paqe e nje tjeter per terror, por ashu sic ka paqa ligjet e veta ka edhe lufta ligjety e saj, dhe ne kuran ligjerohet lufta ne momentin kur cenohet paqa.
Pra duhet te kuptosh perse behet fjale e jo te postosh shkrime qe si merr vesh as vete.
Pastaj, une ti shpjegova nje e nga nje shume qarte vargjet dhe ti vete na u hodhe te kundertheniet, imagjinare, kuranore.
Edhe une me te drejte po te them qe silli te ti shpjegoj une.
Kurani eshte ligj i zbatueshem ne ne perputhje me natyren njerezore sepse nuk obligon aske pertej mundesise se tij, nderkohe qe shkrimi yt i fundit nuk qe gje tjeter pervecse nje shenje gjunjezimi perballe te vertetes qe une solla.
Perse do ta vleresosh Intelektin me Imam Khomajnin ti, apo Ali asistanin?
Un e nuk permenda asnje emer, por them per ato qe e kuptojne dhe kjo eshte e pergjithshme e jo specifike si da ta besh ti.
Pastaj te qenit musliman apo arab nuk dmth qe e kupton qarte kuranin dhe nuk ke pse perdridhesh ne zhvillimin kulturor midis civilizimeve sepse nuk je ne gjendje te besh krahasim je shume i imte per te bere dicka te tille.
Ashtu sikur ka ne perendim njerez qe nuk e kuptojne biblen ashtu ka edhe ne boten islame njerez qe nuk e kuptojne kuranin.
Nderkohe duke perfituar nga injoranca ne kete kuptim dalin personazhe si Zarqavi e Bin laden dhe e perdorin kuranin per te perftuar ne ceshtje politike, per terheqjen e perftimin e mases injororante muslimane.
Mos me flit nje here per nilin e nje here per lanen, ose flit per nilin ose per lanen kjo menyre kercimi sme pelqen shume.
Indrit.
Une nuk mund ta kuptoj Astronautin, qe me gjithe ate fuqi dhe krenari del me ide dhe mendime, per te kundershtuar nje Krijues, Zotin.
Kjo duhet te ishte dicka mbinjerezore dhe dicka me shume se kjo e fundit!!!
Pastaj cdo njeri ka te drejte te besoje ne fene e vete, pa u kundershtuar nga te tjeret, dhe c rendesi ka qe dikujt t'i djege kjo me te madhe?! Pastaj , ti Astronaut, duash te lebardhesh ndonje hapesire, qe nuk ka nevojen tende. C do fitoje ti me keto kundershtime!? Ehe ndonje dituri te re.
Te gjithe librat e shenjte kane zbritur per nje qellim dhe per kohen e caktuar, dhe per te rregulluar marredheniet e njerezve ndermjet njerezve.., mbase ngahere njeriu behej ari!?
Pastaj edhe Kur'ani, edhe Bibla (Ungjilli), edhe Teurati dhe Zeburi jane libra te shenjte, qe njerezit nuk duhet kundershtuar dot. Nese nuk duash t;i pranosh, atehere perse t'i kundershtosh, le ta kundershtoje heshtja te tere keto libra, e perse Njerezit. Ah, njerezit jane dijetaret me te mundshem te kesaj bote...
P>S: Une s'mund ta kuptoj kete thenien tende: "Allahu - nga paqedashasi ne militant!"
Respektet e mia, plloshtani
...
Citim:
Po citoj ato që tha plloshtani
... Une s'mund ta kuptoj kete thenien tende: "Allahu - nga paqedashasi ne militant!"
...
Gjithsej 16 faqe: « 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » ... E fundit » Trego 158 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.