Forumi Horizont Gjithsej 5 faqe: « 1 [2] 3 4 5 »
Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- The Burnout Syndrome (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=16787)

Postuar nga akrepi2008 datë 23 Janar 2009 - 00:24:

Citim:
Po citoj ato që tha Eishin-an Kati

..........

E ca vjen pas "more"...?

E cfare pershtypje te kane lene? Une nuk kam qene ne prezantimin e brezit para meje te psikologeve ,por di te them qe nga feedback-u qe kemi marre nga pedagoget dhe studentet vete niveli i diplomave dhe i temave te brezit tim ka qene me lart. Une mbaj mend qe kur kam prezantuar temen nuk kam pasur asnje pyetje nga pedagoget apo studentet. Kjo nuk eshte gje e mire.

Po lexoja pak me lart cupken dhe me aq sa kam pare une te pakten ne institucionet shteterore ketu tek ne nuk ofrojne prioritete te atilla per punonjesit. Aq me teper privati. Uh,ndonjehere ata te shfrytezojne ne maksimum. Mund te punosh edhe overtime dhe te mos shperblehesh per punen qe ben etc etc etc.

nga pervoja ime di qe nje tme doplome ka nje udheheqes shkencor (te cilin mund te na e tergosh se ta udheheqin shume dhe nuk dekonspirohen) dhe nje oponece (e domosdoshme kjo) Nuk do te ndalem te te them se sa lidhet pyetja dhe cilesia e tyere me nivelin e nje teme.
As vleresimin si me jne dukur nuk do e bej se ata tashme jane koleget e mij, por ajo qe kam vene re ne vite kur kam qene studen dhe me pas... eshte mungesa e kerativitetit te studentet e deges qe flasim. rralle, er te mos thene "fare" kam ndeshur tema pak te levruara apo si pasoje e nje vezhgimi ose hulumtimi individual.
Eshte dhe nje fakt esencial qe vuan shume shqiperia. Mungesa e suportit ne pune shkencore. kjo varet shume edhe nga fondete e pakta qe edhenese jane shkojne ne forme grantesh ne NGO-te e pedagogeve te cilet bejne libra duke i dhen studenteve prekthim nga anglishtja ne detyre kursi

Postuar nga cupka datë 23 Janar 2009 - 00:41:

kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?

Postuar nga akrepi2008 datë 23 Janar 2009 - 00:52:

Citim:
Po citoj ato që tha cupka
kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?

Patjeter qe ka me shume se ka edhe korporatat me te medha ne bote dhe te quajturin "kapitalizmi i eger"

Gjthsesi vitet e fundit amerikanet kane bere nje prgres te madhe ne mental health me qendrat komunitare dhe ne rastin ne fjale burout prevention ka patur nje bum te vertete.

PS: ne shqiperi ndodh dhe njerezit shkojne per lesh e nuk e marrin vesh perse

PS: ne fakt duhet ndare pak. ka nje shakllezim te profesioneve ne risk per te bere burnout dhe ata me te prekurit jane teknicienet qe duhet te ndihmojne 1 - psikiater 2- psikologe

Postuar nga shelgu datë 23 Janar 2009 - 01:06:

Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008

Mire e ke ti mo cedro por bota ka "burnout prevntion" sic e tha paksa cupka. ata jane djegur nga qulli dhe... kujdesen per puntoret e tyre...

E di si eshte puna? Ne USA jane te gjitha institucionet e mbrojtjes sociale, por mbrojtja e vertete nuk eshte e tille. Puntoret amerikane punojne me gjate nga te gjithe puntoret e botes(duket e pabesueshme, por statistikat kete thone) dhe dihet qe nje nga shkaqet e ketij sindromi eshte kohezgjatja e punes tej kufijve, per pasove mbilodhja, pastaj vjen konsumimi i rezervave energjitike, grumbullimi i acidit laktik dhe produkteve helmuese ne qelize. Me vone pamundesia e eliminimit adekuat te tyre dhe shkallet e ndryshme te sindromit nuk pertojne te vine.

Cupka sic duket punon ne ndonje kompani europiane ne USA (ve bast per kete )

Sidoqofte, ne Shqiperi, jo se nuk e njohin, por nuk kane mundesi qe ta bejne mik. Ne nuk kemi vende pune te mirefillta, sektore prodhimi zinxhir(me kujtohet nje film komik i Caplinit).

Psikologet ne Shqiperi tani po dalin dhe kultura e parandalimit nuk egziston.

Psikiatrit bejne kurimin se ajo ju vjen ne dore.

Sa per parate, kjo eshte nje mesele e gjate. Vetem dy fjale qe te mos jem jashte temes kaq serioze. Ai psikiatri do shkoje njehere me familjen ne nje restorant dhe per nje darke duhet te lere te gjithe rrogen e dy javeve. E pos igurisht qe kur te shkoje e shoqja e atij pronarit per t'u kuruar, sigurisht qe haka do te shkoje tek i zoti. Nuk jam per abuzimet ne mjeksi, por rrogat e mjekeve (krahasuara me rrogat e mjekeve ne te gjithe boten private)jane relativisht qesharake.

Ky sindrom prek kruesisht vendet e zhvilluara kapitaliste, atje ku edhe ngarkesa e punes eshte sistematike dhe jo spontane.

Takova nje shok ne Shqiperi nje dite kur isha me pushime. Ora 12 e drekes. Une isha ne shtepine e tij dhe po e prisja. Erdhi u ul ne divan me nje psheretime te gjate dhe

-Uff vdiqa na moren shpirtin-me tha.

Pas gjysem ore harroi ato qe me kishte thene dhe filloi te me tregonte se si e kishte kaluar...puna fillon me 8, drejt e ne kafe gjysem ore, pastaj zyre, pastaj me shefin per kafe, pastaj erdhi ne shtepi.

Postuar nga ColdFire datë 23 Janar 2009 - 05:11:

Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008

PS: ne fakt duhet ndare pak. ka nje shakllezim te profesioneve ne risk per te bere burnout dhe ata me te prekurit jane teknicienet qe duhet te ndihmojne 1 - psikiater 2- psikologe

Si pasoje e burnout keto profesione gjithashtu kane te njejten renditje ne vetvrasje duke u ndjekur nga afer dhe nga dentistet (keta te fundit nuk e kam kuptuar akoma perse?)

Burnout eshte nje fenomen i shpeshte dhe lehte per tu "aftesuar", gjithesesi arsyet dihen dhe mund te vetkorrigjohen. P.sh :
1) Burnout mund te pesoje dikush qe sapo eshte emeruar me nje detyre te re, nje pune e re apo ndryshim kariere. Kemi vetdije qe dashur padashur ky person duke u perpjekur te krijoje nje imazh te mire ne vendin e tij te punes tejkalon limitet e tij. Megjithate kjo eshte shume provizore, ky person (varet nga personaliteti i tij s'diskutohet) brenda nje fare kohe do filloje te organizoje veten e tij, dmth do caktoje nje program ne te cilin do perfshije te gjitha "detyrat" e tij duke i radhitur sipas prioritetit. Duke patur nje program te mire, dhe s'diskutohet kjo merr pak kohe te arrihet, ky person do fitoje dhe kohe dhe energji fizike/mendore.

2) Burnout mund te pesojme dhe ne te dashur "kolege"
Studentet te cilet pak a shume jane te "perkedhelur" nga gjimnazi. Ne vitet e para te universitetit, cili nga ju nuk eshte ndjere burn out? Ka dhe shkalle per nivelin e burn out : mild/moderate/max :p
Oraret e gjata dhe leksionet pa mbarim? Mbaj mend leksioni fillonte ne 8:30 AM -5:30 PM. Pastaj te gjitha keto qe degjove duhet ti praktikoje (ne morgue) apo ti rilexoje dhe kuptoje ne librari deri ne 11.30-12 te nates. Eshte shume e thjeshte per te shkare :p :p :p (no comments on my comments :p :p :p)
Gjithesesi vitet e fundit, megjithese nuk jane me te lehta si nga materialet dhe detyrat qe duhet te perfundosh, duken si me te lehta! Pse? Ne jemi adoptuar...kemi gjetur zonen komforte tonen ne te cilen jemi SAFE, dhe nuk jemi ne rrezik per burnout. Tashme dime si te veprojme, nga tja fillojme te studiojme kur prezantohemi me nje material te ri, dhe kemi kuptuar gjithashtu shume mire cilat jane limitet tona. Per mendimin tim eshte shume e rendesishme te njohesh mundesite e tua dhe mos te perpiqesh ti tejkalosh ato....

Akrepo urime per temen

Postuar nga Fajtori datë 23 Janar 2009 - 16:31:

Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.

Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p

P.s. Filmi i Chaplin quhet "Modern times".

P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"

Modern times:

Postuar nga shelgu datë 23 Janar 2009 - 17:33:

Sistemi shendetsor parandalues sot eshte nje formacion shume i rendesishem qe ,err pjese aktive ne prevenimin e mjaft semundjeve. Ne fakt, parandalimi i nje semundjeje, nuk eshte thjesht nje problem shendetsor, por edhe ekonomik.

Ketu ndeshen dy pale interesa: nga njera ane interesat agresive te korporatave farmaceutike dhe sistemit te siguracioneve dhe ne anen tjeter boteveshtrimi human i aspektit me te gjithe organizmat e tij.

Ne vendet ku shteti me mekanizmat e tij mbrojtese sociale, merr persiper te mbroje shendetin e qytetareve, sistemi preventiv eshte shume i fuqishem. Nuk vihet re kjo ne vendet ku shoqerite e siguracioneve dominojne kapitalin e madh. Nje krahasim tipik eshte USA dhe Kanada.

Pra, atje ku shteti merr persiper te mbuloje me shpenzimet e tij(pjeserisht) mbrojtjen e shendetit, zhvillohen fenomene qe shoqerohen me krijimin e organizmave parazitare nganjehere demprurese.

Trajtimi i Sindromit Burnot si nje semundje e mirefillte, ka hasur ne mjaft pengesa administrative. Psh, ky sindrom nuk eshte perfshire ne "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders". Kjo sepse psokploget shpesh tejkalojne kompetencat dhe duan te anashkalojne psikiatrit(mjeksine ne pergjithesi). Sigurisht qe psikologjia si shkence eshte mjaft solide, por fusha ku ajo manipulon, eshte shpesh here shume e mjegullt, njehurite shkencore she arritjet ne sektoret e femomeneve mentale, jane shume afer filozofise dhe femomeneve paranormale. Kjo ka bere qe shpesh here te shpiken situata klinike, te krijohen nga hici menyra trajtimi apo te kalohet ne terapira ektramedikale dhe te pavertetuara shkencerisht.

Postuar nga AndreaPirelli datë 23 Janar 2009 - 18:42:

Citim:
Po citoj ato që tha Donika Arianiti

Si pasoje e burnout keto profesione gjithashtu kane te njejten renditje ne vetvrasje duke u ndjekur nga afer dhe nga dentistet (keta te fundit nuk e kam kuptuar akoma perse?)

Burnout eshte nje fenomen i shpeshte dhe lehte per tu "aftesuar", gjithesesi arsyet dihen dhe mund te vetkorrigjohen. P.sh :
1) Burnout mund te pesoje dikush qe sapo eshte emeruar me nje detyre te re, nje pune e re apo ndryshim kariere. Kemi vetdije qe dashur padashur ky person duke u perpjekur te krijoje nje imazh te mire ne vendin e tij te punes tejkalon limitet e tij. Megjithate kjo eshte shume provizore, ky person (varet nga personaliteti i tij s'diskutohet) brenda nje fare kohe do filloje te organizoje veten e tij, dmth do caktoje nje program ne te cilin do perfshije te gjitha "detyrat" e tij duke i radhitur sipas prioritetit. Duke patur nje program te mire, dhe s'diskutohet kjo merr pak kohe te arrihet, ky person do fitoje dhe kohe dhe energji fizike/mendore.

2) Burnout mund te pesojme dhe ne te dashur "kolege"
Studentet te cilet pak a shume jane te "perkedhelur" nga gjimnazi. Ne vitet e para te universitetit, cili nga ju nuk eshte ndjere burn out? Ka dhe shkalle per nivelin e burn out : mild/moderate/max :p
Oraret e gjata dhe leksionet pa mbarim? Mbaj mend leksioni fillonte ne 8:30 AM -5:30 PM. Pastaj te gjitha keto qe degjove duhet ti praktikoje (ne morgue) apo ti rilexoje dhe kuptoje ne librari deri ne 11.30-12 te nates. Eshte shume e thjeshte per te shkare :p :p :p (no comments on my comments :p :p :p)
Gjithesesi vitet e fundit, megjithese nuk jane me te lehta si nga materialet dhe detyrat qe duhet te perfundosh, duken si me te lehta! Pse? Ne jemi adoptuar...kemi gjetur zonen komforte tonen ne te cilen jemi SAFE, dhe nuk jemi ne rrezik per burnout. Tashme dime si te veprojme, nga tja fillojme te studiojme kur prezantohemi me nje material te ri, dhe kemi kuptuar gjithashtu shume mire cilat jane limitet tona. Per mendimin tim eshte shume e rendesishme te njohesh mundesite e tua dhe mos te perpiqesh ti tejkalosh ato....

Akrepo urime per temen

Tani e kuptova une pse nuk jam prekur akoma nga kjo ..........

Postuar nga Katilesha datë 23 Janar 2009 - 18:43:

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.

Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p

...........

Jo kjo eshte  e pamundur ,por do te sjell ndonje material ne lidhje me simptomat,fazat e burnout dhe ndonje te dhene se cilet profesione jane me te riskuar( do te hedh edhe ndonje te dhene nga studimi im ketu).

ps: Faje ti mos e vrit mendjen shume se do kalosh ne ndonje faze tjeter pastaj.. 

Postuar nga ColdFire datë 23 Janar 2009 - 23:21:

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori

P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"

Flm Fajtor per korrigjimin drejtshkrimor ishte pikerisht ajo fjale qe desha te perdorja, gjithesesi jam e kenaqur qe ke patur mundesi ta kuptosh se cfare kam dashur te shpreh...
Heren tjeter nuk do me ngelej qejfi aspak po te korrigjoje direkt ne postimin tim, meqe i ke te gjitha mundesite...

Per nivelin e burnout, mos e vrit shume mendjen, leje ne dore te "kualifikuarve"...ne fund te fundit po te kishim mundesi te diagnozonim vetveten, c'na duhen psikiatret/psikologet? :p

Gjithesesi pershendetje...dhe urime! Te vonuara por me mire vone sesa kurre

Gjithsej 5 faqe: « 1 [2] 3 4 5 »
Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.