Forumi Horizont | Gjithsej 5 faqe: « 1 [2] 3 4 5 » Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- The Burnout Syndrome (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=16787)
Citim:
Po citoj ato që tha Eishin-an Kati
..........
E ca vjen pas "more"...?
E cfare pershtypje te kane lene? Une nuk kam qene ne prezantimin e brezit para meje te psikologeve ,por di te them qe nga feedback-u qe kemi marre nga pedagoget dhe studentet vete niveli i diplomave dhe i temave te brezit tim ka qene me lart. Une mbaj mend qe kur kam prezantuar temen nuk kam pasur asnje pyetje nga pedagoget apo studentet. Kjo nuk eshte gje e mire.
Po lexoja pak me lart cupken dhe me aq sa kam pare une te pakten ne institucionet shteterore ketu tek ne nuk ofrojne prioritete te atilla per punonjesit. Aq me teper privati. Uh,ndonjehere ata te shfrytezojne ne maksimum. Mund te punosh edhe overtime dhe te mos shperblehesh per punen qe ben etc etc etc.
kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?
Citim:
Po citoj ato që tha cupka
kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?
Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008
Mire e ke ti mo cedro por bota ka "burnout prevntion" sic e tha paksa cupka. ata jane djegur nga qulli dhe... kujdesen per puntoret e tyre...
Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008
PS: ne fakt duhet ndare pak. ka nje shakllezim te profesioneve ne risk per te bere burnout dhe ata me te prekurit jane teknicienet qe duhet te ndihmojne 1 - psikiater 2- psikologe![]()
Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.
Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p
P.s. Filmi i Chaplin quhet "Modern times".
P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"
Modern times:
Sistemi shendetsor parandalues sot eshte nje formacion shume i rendesishem qe ,err pjese aktive ne prevenimin e mjaft semundjeve. Ne fakt, parandalimi i nje semundjeje, nuk eshte thjesht nje problem shendetsor, por edhe ekonomik.
Ketu ndeshen dy pale interesa: nga njera ane interesat agresive te korporatave farmaceutike dhe sistemit te siguracioneve dhe ne anen tjeter boteveshtrimi human i aspektit me te gjithe organizmat e tij.
Ne vendet ku shteti me mekanizmat e tij mbrojtese sociale, merr persiper te mbroje shendetin e qytetareve, sistemi preventiv eshte shume i fuqishem. Nuk vihet re kjo ne vendet ku shoqerite e siguracioneve dominojne kapitalin e madh. Nje krahasim tipik eshte USA dhe Kanada.
Pra, atje ku shteti merr persiper te mbuloje me shpenzimet e tij(pjeserisht) mbrojtjen e shendetit, zhvillohen fenomene qe shoqerohen me krijimin e organizmave parazitare nganjehere demprurese.
Trajtimi i Sindromit Burnot si nje semundje e mirefillte, ka hasur ne mjaft pengesa administrative. Psh, ky sindrom nuk eshte perfshire ne "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders". Kjo sepse psokploget shpesh tejkalojne kompetencat dhe duan te anashkalojne psikiatrit(mjeksine ne pergjithesi). Sigurisht qe psikologjia si shkence eshte mjaft solide, por fusha ku ajo manipulon, eshte shpesh here shume e mjegullt, njehurite shkencore she arritjet ne sektoret e femomeneve mentale, jane shume afer filozofise dhe femomeneve paranormale. Kjo ka bere qe shpesh here te shpiken situata klinike, te krijohen nga hici menyra trajtimi apo te kalohet ne terapira ektramedikale dhe te pavertetuara shkencerisht.
Citim:
Po citoj ato që tha Donika Arianiti
Si pasoje e burnout keto profesione gjithashtu kane te njejten renditje ne vetvrasje duke u ndjekur nga afer dhe nga dentistet (keta te fundit nuk e kam kuptuar akoma perse?)
Burnout eshte nje fenomen i shpeshte dhe lehte per tu "aftesuar", gjithesesi arsyet dihen dhe mund te vetkorrigjohen. P.sh :
1) Burnout mund te pesoje dikush qe sapo eshte emeruar me nje detyre te re, nje pune e re apo ndryshim kariere. Kemi vetdije qe dashur padashur ky person duke u perpjekur te krijoje nje imazh te mire ne vendin e tij te punes tejkalon limitet e tij. Megjithate kjo eshte shume provizore, ky person (varet nga personaliteti i tij s'diskutohet) brenda nje fare kohe do filloje te organizoje veten e tij, dmth do caktoje nje program ne te cilin do perfshije te gjitha "detyrat" e tij duke i radhitur sipas prioritetit. Duke patur nje program te mire, dhe s'diskutohet kjo merr pak kohe te arrihet, ky person do fitoje dhe kohe dhe energji fizike/mendore.
2) Burnout mund te pesojme dhe ne te dashur "kolege"
Studentet te cilet pak a shume jane te "perkedhelur" nga gjimnazi. Ne vitet e para te universitetit, cili nga ju nuk eshte ndjere burn out? Ka dhe shkalle per nivelin e burn out : mild/moderate/max :p
Oraret e gjata dhe leksionet pa mbarim? Mbaj mend leksioni fillonte ne 8:30 AM -5:30 PM. Pastaj te gjitha keto qe degjove duhet ti praktikoje (ne morgue) apo ti rilexoje dhe kuptoje ne librari deri ne 11.30-12 te nates. Eshte shume e thjeshte per te shkare :p :p :p (no comments on my comments :p :p :p)
Gjithesesi vitet e fundit, megjithese nuk jane me te lehta si nga materialet dhe detyrat qe duhet te perfundosh, duken si me te lehta! Pse? Ne jemi adoptuar...kemi gjetur zonen komforte tonen ne te cilen jemi SAFE, dhe nuk jemi ne rrezik per burnout. Tashme dime si te veprojme, nga tja fillojme te studiojme kur prezantohemi me nje material te ri, dhe kemi kuptuar gjithashtu shume mire cilat jane limitet tona. Per mendimin tim eshte shume e rendesishme te njohesh mundesite e tua dhe mos te perpiqesh ti tejkalosh ato....
Akrepo urime per temen![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.
Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"
Gjithsej 5 faqe: « 1 [2] 3 4 5 » Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.