| Forumi Horizont | Gjithsej 7 faqe: « 1 [2] 3 4 5 6 7 » Trego 64 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Gramatikë, filologji dhe etimologji (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=399)
-- Një pyetje për të gjithë (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3108)
Citim:
Po citoj ato që tha jam_ai_qe_jam
nga vendndodhja jote e shoh se jeton ne belgjike,me thuaj e nderuar sa dialekte fliten ne belgjike !?
Mos don te thuash se atje flitet vetem gjuha letrare.?!
GJuha Letrare shqipe nuk eshte dialekt,por i ka rrenjet tek dialekti...
Freskimi me i vonshem i Gjuhes letrare shqipe u be ne viten 1972,ku si baze per kete u muarr dialekti Tosk,duke mos perjashtuar se ne gjuhen tone letrare shqipe ka edhe shume fjale te dialektit Gegë...
Gjuha letrare perdoret ne ne shkolle,administrate etj...(mendoj ne te shkruar) ,kurse populli e flet ashtu siç e ka folur gjithnje...nuk e di ndoshta po gaboj,por ketu ne FH shkruhet shume mire gjuha jone,me perjashtim te disa rasteve kur nuk mund ta kuptosh,por ne pergjithesi eshte shume e kuptueshme,edhe mesa shoh ti e shkruake gjuhen tone bilbil mi,cke qe ankohesh! (shaka)
Pacim!
Pershendetje Jonida dhe mir se erdhe.
Mir mroma ,Jonita dhe te gjith juve qe po lexoni FH,si jeni?
Jonia ne rath te par te uroj mirseadhjen ne FH ,dhe shpresojm qe do ja kalojm mir sepse keshtu esht i gjith forumi.
Per sa i per pyetjes tende un desha te thoja:Nje pjes e shqiperis nuk flet gjuhen e paster letrare sepse arsyet dihen dhe jan te shumta .-Ndoth nga nje her qe disa qera duhet ti lejm ashtu siq jan sepse nuk na lejohet ti ndyshojm nga vet ambjenti.
Qeshtja tjeter esht e te folurit Anlisht, Anlisht mundet te flasim kudo te gjith po nuk na e lejon Opinjoni Shqiptar qe te flasim ne mes te shqiptarve.
Dhe un kam shum vite qe jam nga vendi im.
Ky ishte mendimi im
Pershendetje jonita! Teme shume e goditur kjo qe ke hapur. Te pergezoj.
Deri diku jam dakort me QIMI-n qe thote jane kushtet e tilla. Ne te folur me dialekt nuk e ndryshon dot, por te pakten gjuhe letra eshte bere ne shkolle dhe te pakten ne te shkruajtur te jete e tille.
Problemi per mua nuk eshte djalekti, por ajo qe me shqeteson me shume eshte e folura ne gjuhe te huaj. Shqipja eshte nje gjuhe shume e varfer ne fjalor dhe per kte arsye njerzit per shkurt fusin ndonje fjale te huaj. Por prape per mua nuk perben ndonje problem kjo.
Shume prej nesh duhet te kuptoje qe jemi shqipetare dhe duhet te flasim gjuhen tone. Nuk kemi pse tregojme qe dime gjuhe te huaj. Thjesht duhet te flasim shqip.
Te pershendes
Re: Re: Jonita
Citim:
Po citoj ato që tha jonita
Përshëndetje Hirushe!
Sa vjeç ke ikur nga Shqipëria?
Motra ime iku në moshën 7 vjeçare dhe nuk flet shumë mirë shqip, kurse vëllai iku kur ishte 3 vjeç dhe ai flet mirë.
Re: Re: Re: Jonita
Citim:
Po citoj ato që tha hirushja
Une kam qene pak me e madhe. Kam qene 12 vjec dhe sa i kisha mbushur.
Te pershendes.
Mirseerdhe Jonita
Jonita te uroj t'ia kalosh sa me mir ne ket forum.
Sa per Frengjishten e Belgjve eshte krejtesisht dialekt po ashtu dhe Hollandishtja . . .vetem n.q.se nuk te ka rastisur te krahasosh nje Belg frengjisht foles me nje Francez sikurse nje Fllaman me nje Hollandez ndryshimi eshte ku .... e ku...... Dhe mos harro qe dialektet ekzistojne brenda nje shteti duke bere nje ndarje te pa dukshme te qyteteve fshatrave e rrethinave.
per joniten
me pelqeu tema qe ke hap po mos haro se te gjith bejn gabime, ps ju that
(MIDISIN) mendoj se shkruet mjedisin ose mjediset,mendoj se disa bejn gabime pa dashje ne te shkruar se i ka len regjimi mbrapa ose serbi(per kosovaret -maqedonasit si puna ime ose greket per camet )po me e mira eshte qe mundohen te flesin shqip me respekt LAKERS 4EVER.
Re: Mirseerdhe Jonita
Citim:
Po citoj ato që tha ESHI
Jonita te uroj t'ia kalosh sa me mir ne ket forum.
Sa per Frengjishten e Belgjve eshte krejtesisht dialekt po ashtu dhe Hollandishtja . . .vetem n.q.se nuk te ka rastisur te krahasosh nje Belg frengjisht foles me nje Francez sikurse nje Fllaman me nje Hollandez ndryshimi eshte ku .... e ku...... Dhe mos harro qe dialektet ekzistojne brenda nje shteti duke bere nje ndarje te pa dukshme te qyteteve fshatrave e rrethinave.
Jonida mos genje veten kot me keto qe na thua.
Po eshte e vertete qe kam jetuar ne Belgjike dhe Hollandishten kam pasur fatin ta mesoj ne UFSA ne Antwerpen . Te lutem rilexoje dhe nje here mesazhin tim se nuk kam zene gje ne goje se ata nuk kuptohen me njeri-tjetrin ,,,sigurisht qe kuptohen por une theksova faktin qe shumica e Belgjve frengjisht folesi sikurse e atyre hollandisht foles ...flasin me dialekt. Ti mbase nuk je ne ate nivel sa ti vesh re keto ndryshime por po te jap nje shembull te vogel nje Antwerpenar e flet Hollandishten me dialektin e Antwerps-it ndersa nje tjeter nga Brugge e flet hollandishten (ate te jetes se perditshme jo ate zyrtare)me dialektin e Brugge-s theksoj ketu qe ne thelb ajo hollandishte eshte por ka dhe fjale dialektore sikurse edhe theksi qe nuk mund ti mohosh apo ti shmangesh aspak.Kjo vlen edhe per Italishten p.sh nje Sicilian flet me dialektin e tij (ate Sicilian)ndersa nje Milanez e flet ne dialektin e tij, po perseris qe ne thelb e njejta gjuhe eshte.Po nuk tu mbush mendja me kaq ,ti jeton akoma ne Belgjike mund te pyesesh dhe nje Belg vete.
Kjo bote ka shume ngjyra, mua me pelqen e kuqja, ty e bardha(shembull ky)kshu qe njerezit jo vetem ketu ne forum apo ne chat ,flasin si ti pelqeje dhe me ca dialekti te kene deshire.Nuk mund te sforcohet njeri te flasi ne gjuhe letrare n.q.se nuk i vjen vetiu. Si do tu dukte ty psh po te te kerkohej te flasesh ne dialektin e Kosoves ????Ma merr mendja se do te dukej vetja se po behesh qesharake per te tjeret....etj etj
Mendimi im ,le te flasin njerezit ne ate gjuhe apo dialekt qe i pelqen dhe e kane me te lehte te shprehin ndjenjat e mendimet e tyre.
Suksese dhe te kalosh sa me mir ne kete forum.
Per Joniten!!!
JOnita me duket se po i ben reklam vetvetes,
pastaj qe i din ato gjuhe dhe i shkruan letrarisht ne rregull,eshte shume mire per ty...
POr moskembngul te lutem qe ne berlgjike fliten vetem gjuha letrare dhe ne forumet ku hyn ti gjithashtu...
Une nuk e kuptoj as gjuhen belge e as frenge (perveç disa fjaleve),por edhe une jetoj ne mes te evropes bile dhe ne kete shtetin ku jetoj une fliten shume dialekte...
Tek e fundit e nderuar ketu jemi tek Forumi Horizont,ku shprehet mendimi i lire dhe secili mund te shkruaj dialektin e tija,pamvarsisht ne e kuptojne te tjeret apo jo....
Une jam kunder fjaleve te huaja qe perdoren ne gjuhen tone,por jo edhe dialekteve...
Kurse nese po deformohet gjuha shqipe ,eshte e hapur nje tem e till shko lexoji mendimet e FH...
me respekt unë
| Gjithsej 7 faqe: « 1 [2] 3 4 5 6 7 » Trego 64 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.