Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: « 1 [2] Trego 95 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Probleme Sociale (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=312)
-- Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12391)
Do te doja te jetoja edhe pasi te mos jem me,qofte ne nje trup tjeter..do behesha dhuruese..
absolutisht po........nqs une do vdisja mundesia per te shpetuar dike tjeter dhe nje pjese imja do kete mundesi akoma te jetoje eshte thjesht mrekulli......
Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?
Patjeter qe PO.
Kjo gje duhet te edukohet neper shkolla,familje e ne shoqeri...Shume njerez kane frike , se imagjinojne dot veten e tyre edhe pse te vdekur duhet ti çajne e tu marrin organet e trupit...Kane pershtypjen e nje vdekje te dyte...nqs keta njerez do ishin te informuar mendoj qe do e benin pa problem...
Un jam bere. Ktu ne USA ta shkruajn tek patenta nese je ne menyre qe ne rast aksidenti (vdekjeprures) organet te perdoren pa pase nevoje te te pyesin me.
varet per cfare e per cilin
jo!
nese besojm ne zot dhe jete pas vdekjes kjo sdo kishte shume kuptim
zoti ia fal gjithkujt gjithka, dhe ai ja merr. po sikur zoti te ofendohet dhe te nevrikoset me juve tek pearly gates, dhe tju thoje po ju doni te beni punen time? ik pjerdhuni tani! cfar ironie do ishte kjo?! dhe hitleri ne anen tjeter duke u zgedhire dhe nxjerr kujin me juve nga parajsa, qe ju nuk lejoheni brenda se jeni gjysem njerzish
dhuroni sa t'jeni gjalle se pasi te vdisni s'dukeni kavaljera!
p.sh gjejeni ate prapanicen e asaj goces ne avatarin e dylan dhe ma sidhni ktu tani, per kte une ua di per nder, edhe zotit ia bani qejfin gjithashtu, meqe ka krijuar mashkullin nen imazhin e vet
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
jo!
nese besojm ne zot dhe jete pas vdekjes kjo sdo kishte shume kuptim
zoti ia fal gjithkujt gjithka, dhe ai ja merr. po sikur zoti te ofendohet dhe te nevrikoset me juve tek pearly gates, dhe tju thoje po ju doni te beni punen time? ik pjerdhuni tani! cfar ironie do ishte kjo?! dhe hitleri ne anen tjeter duke u zgedhire dhe nxjerr kujin me juve nga parajsa, qe ju nuk lejoheni brenda se jeni gjysem njerzish
dhuroni sa t'jeni gjalle se pasi te vdisni s'dukeni kavaljera!
p.sh gjejeni ate prapanicen e asaj goces ne avatarin e dylan dhe ma sidhni ktu tani, per kte une ua di per nder, edhe zotit ia bani qejfin gjithashtu, meqe ka krijuar mashkullin nen imazhin e vet![]()
.
s'me duket normale qe dikush nga familiaret (e ju bamiresit, zemer mire, qe kur ju lexon te keputni shpirtin, ku falni gjithça kur jeni te vdek) te dine qe zemra e te birit pershembull rreh akoma ne ndonje cep te botes
nderkoh qe vazhdon dhe e qan, e ben me keq, e fut me ne dhimbje...
Citim:
Po citoj ato që tha erious
.
s'me duket normale qe dikush nga familiaret (e ju bamiresit, zemer mire, qe kur ju lexon te keputni shpirtin, ku falni gjithça kur jeni te vdek) te dine qe zemra e te birit pershembull rreh akoma ne ndonje cep te botes
.
eshte tmerr ta mendosh... ja marim rastin e smokut
te haje ndonje koqe plumbi per vdekje (large qofte) ne afganistan ku eshte, ushtare, mjek apo roje... ku sipas deshires tij, te mos i lene organ ne trup.
smoku vdiq, e ra rahat... po gruaja e smokut ta zeme, femija, mamaja, babai... ?
jo per gje por dhimbja atyre i kalon... dhe them do jete diçka shum e ndyre ta imagjinojne qe veshka e smokut eshte ne venezuela, zemra ne alaska, e bolet ne kamerun
e jo e atij qe te mer zemren pershembull, ku s'ka dite te mos ta falenderoje smokun tu thon shyqyr qe vdiq... dmth sikur te shkurtojne diten duke u lutur kur po vdes sepse jam ne pritje te nje organi.
Kurse un mendoj se pasi vdes te gjitha organet jane mish i vdekur dhe domosdoshmerisht do kalbene do kthehen ne asgje.
Me mir organet te vazhdojne te jetojne si pjese e jotja akoma ne kete bote ;por ne trup te dikujt tjeter sesa te kalben, plus dhe me mire ti shpetosh jeten dikujt tjeter ashtu sic do donit t'ua shpetonin juve apo nje te afermit tuaj.
Citim:
.
.
une s'jam ketu te bind ty, lezhianin, cecilia e compani te shkoni te hiqni firmen, thjeshte mendoje per vuajtjet e te afermeve te mi, nese me ndodh diçka e tille... ku sinqerisht, edhe tani qe po e mendoj, nuk eshte aspak normale.
ne fakt, ne boten e sotme... sentimentalizmi eshte bere si mode, ku te themi qe njerezit preken per hiç gje, bile gjumi si zen kur shikojne ne tv tre barkthate qe shkelyhen ne katmandu per nje cop buke.
vdesin mbi 30.000 femije ne dite, imagjino te mos vdisnin, do te hanim njerez te gjalle me hap rrugen per te shkuar tek furri i bukes.
mos harroni gjithashtu qe ligjet e natyres jane te ashpera... jeta e shkurter s'behet e gjate e pik, te tjerat jane dokrra.
Mendimi i pare qe kam tani eshte cdo mendonte familja ime...nuk besoj se do duronin dot trupin tim te "plackitur",vete personalisht s'me intereson.
Citim:
.
eshte tmerr ta mendosh... ja marim rastin e smokut
te haje ndonje koqe plumbi per vdekje (large qofte) ne afganistan ku eshte, ushtare, mjek apo roje... ku sipas deshires tij, te mos i lene organ ne trup.
smoku vdiq, e ra rahat... po gruaja e smokut ta zeme, femija, mamaja, babai... ?
jo per gje por dhimbja atyre i kalon... dhe them do jete diçka shum e ndyre ta imagjinojne qe veshka e smokut eshte ne venezuela, zemra ne alaska, e bolet ne kamerun
e jo e atij qe te mer zemren pershembull, ku s'ka dite te mos ta falenderoje smokun tu thon shyqyr qe vdiq... dmth sikur te shkurtojne diten duke u lutur kur po vdes sepse jam ne pritje te nje organi.
Me falni se po dal cik jashte teme,por une po prekem nje sekonde ....me nje titull te tille me erdhi mese spontanisht !
Tani,per tu futur brenda temes them se jam dakort me Brisin
Vete nuk do e kisha dhe aq problem,por mamane time s'ka burre nene ta bindi per nje gje te tille !! (E njejta vlen dhe per babain tim po ashtu....te kuptohemi...por mamaja me ka cik me shume pike te dobet
)
E cuditshme si funksionon truri i njeriut....Gjithsesi akoma nuk kam kuptuar perse ka kaq rendesi trupi i cili behet ushqim i nentokes....
Ok, po i jap nje drejtim tjeter temes...Le te komentojme mbi kete filme qe me solli ne mendje kjo teme. Shpresoj te kuptoni anglisht. Filmi trajton sistemin e pacienteve ne sherbimin shendetesor. Behet fjale per nje djalosh te vogel i cili ka nevoje per transplantimin e zemres, e sigurisht sherbimet mjekesore varen nga siguracioni, dhe doktoret behen pre e ketyre instutucioneve ashtu si dhe vete pacientet e si rjedhoje sjellin konfliktin e interesave. Familja shet gjithcka vetem per te mbledhur shumen e duhur qe kerkon spitali ndersa djaloshi nuk ka shenja permiresime apo shprese per te jetuar. I ati djaloshit (Xhon-Kju) ne impuls te deshperimit dhe mohimit qe djali i tij nuk ka shprese per jete mer peng doktorin...Shikoni kete pjese dhe komentoni
http://www.youtube.com/watch?v=BzRo...feature=related
enigma, kjo qe thua ti nuk ka lidhje shume, eshte e kuptueshme qe secili do jepte jeten per femijen e vet, meqe edhe kuptimi i jetes per aq sa dijm eshte reproduction, te lejm gjurmet tona pasardhesit tone mbas:p
hahahaha, smoker thats some funny shit! ti paske shume besim tek njerzimi o smoker!
une sdo mund te besoja ken me dicka kaq te shtrenjt per mua, kushedi sa keq do i trajtonte koqet e mia ai person, dhe pastaj do m'duhej te zgjohem nga varri tja pres
Kurt s'i paske vene shume vemendje fragmentit te filmit. Sigurisht qe prindri jep dhe jeten per femijen, gjithsesi ky fragment sjell ne pah pikerisht diskutimet qe po dalin dhe ketu.
Pyetjet qe ngrihen jane keto.
Pse duhen te vdesin 2 persona, kur njeri mund te shpetoi?
A eshte ky gjest i guximshem?
A duhet te meren ne konsiderim pjestaret e familjes te nje vendimi si dhurimi i organeve?
A e kemi ne ne dore per te ndryshuar fatin e nje individuali?
Sic e thashe dhe me pare ky film, te pakten ne preskektiven time, trajton ceshtjen e sistemit te shendetesise ketu ne Amerike (teme tjeter kjo qe e kam me shume pasion per te diskutuar por ndonje here tjeter) dhe sasine e paket te organeve. Mbi 80,000 paciente ketu ne SHBA presin per transplantim organi dhe reth 3,000 ne muaj vijen ne listen e pritjes. Kur te kesh kohe vizito kete burimin ketu: (http://www.house.gov/mcdermott/kidn...us/25facts.html)
Citim:
.
une s'jam ketu te bind ty, lezhianin, cecilia e compani te shkoni te hiqni firmen, thjeshte mendoje per vuajtjet e te afermeve te mi, nese me ndodh diçka e tille... ku sinqerisht, edhe tani qe po e mendoj, nuk eshte aspak normale.
ne fakt, ne boten e sotme... sentimentalizmi eshte bere si mode, ku te themi qe njerezit preken per hiç gje, bile gjumi si zen kur shikojne ne tv tre barkthate qe shkelyhen ne katmandu per nje cop buke.
vdesin mbi 30.000 femije ne dite, imagjino te mos vdisnin, do te hanim njerez te gjalle me hap rrugen per te shkuar tek furri i bukes.
mos harroni gjithashtu qe ligjet e natyres jane te ashpera... jeta e shkurter s'behet e gjate e pik, te tjerat jane dokrra.
Citim:
Po citoj ato që tha Roi
Vete nuk do e kisha dhe aq problem,por mamane time s'ka burre nene ta bindi per nje gje te tille!!
Ne fakt kur vdesim duhet te vdesim ne funksion te te gjalleve, ne menyre qe ti bejme qejfin ketij dhe atij. S'ka rendesi te respektohet vendimi i atij qe ka vdekur dhe organet i ka te vetat.
Keshtu qe mendoni per te tjeret kur vdisni, mos harroni. Qe te vazhdojme traditat e fiksimeve qe i trokasin tjetrit ne dere per ti degjuar zemren e transplatuar.
Ka me sentimanetalizem per te pompuar?
Po spati sentimentalizem atehere kot qe quhemi njerez mo Faje.
Nderkohe per ate qe the nqse deshira e personit qe do vdiste do qe e tille atehere do zbatoja vullnetin e tij zgjedhjen e tij por nqse do me lihej mua ne dore te zgjidhja nuk do e beja dot ashtu sic nuk e bera duke menduar per prinderit e tij me shume sesa per veten ne ato momente.
E thashe e me lart asnje smund te me kuptoje ne ato qe shkruaj ne ket teme spo e zgjas me.
.
normal qe ste kupton njeri... te kundershtosh nje diçka te tille, te bejn bandit, idiot, maskara, farabut, etj.
ne momentin qe njeriu vdes, trupi i te cilit i perket eksluzivisht te afemeve te tij... e jo me i imi, i juaji, them se deri ketu jemi dakord te gjithe... apo jo cecilia
tani nese un zemren time apo çfare do lloj organi tjeter ta lej ne testament qe te dhurohen... dmth qe nje pjese imja vazhdon dhe jeton akoma, flas per te afermit e mi qe normalisht do te me shpien ne varr e do me qajne.
per mua kesaje i thone qe un njerezit e mi, dhe vdek s'do ti lej rahat...
kur njeriu vdes... problemet kalojne automatikisht tek te afertit e tu, keta nuk eshte se jan xheloz per organet e tua, por te vjen natyrshem te mendosh qe keta supozojne qe ti akoma s'ke vdekur, dhe te kerkojne kudo, ne tv, ne ashensor, ne stadium apo ne hale publike.
eshte normale kjo gje ?
pra ti kesaje pyetje pergjigju... s'ke pse kapesh tek ekstremizmi im kot se koti them un, ku sinqerisht s'me rruhet trapi hiç per sa njerez vdesin ne dite nga plumbat, uria apo dashuria.
bota keshtu eshte ndare goce... don apo s'don ti, e shume si ty, dhe keshtu do te permbyset.
p.s. smoku, bolet e tua kur vdes lal, as nje maçoku te uritur per tu ushqyer si hyn n'pun
Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
e pra kesaj i thone me mendu me tru e jo me b*the, mendoni dhimbjen qe do ju shkaktoni te tjereve si do ndihej ajo nene kur te qante birin/bijen e vet e kur ti vendoste doren mbi trup te prekte pambuk e jo mishin e gjakun ....
nuk e di sa prej jush e kane pare 1 emision te Vision +
Qe rasti i 1 nene qe djali i saj person 1 aksident dhe vdes ne Itali moshe e re diku 25 vjec mos gabohem dhe nderkohe vendos qe zemren e djalit ta dhurojne. Spitali ja jep zemren 1 italiani 80 vjecar nderkohe qe prinderit e djalit nuk e dinin se kujt i qe dhene zemra. Shkojne te ky emisioni dhe bejne apel si nene qe ishte te merrte vesh se kush kishte zemren e djalit te saj. Mbas shume peripecirash e gjejne ate qe kishte marre zemren e bashke me 1 ekip xhirimi te Vizion+ shkojne te shtepia e ketij plakut, te cilet i bejne 1 pritje skandaloze dhe jo ta falenderonin per ate cfare kishin bere nejse... Ajo si nene qe ishte i lutet dhe i thote te vinte veshin te degjonte zemren e te birit te saj. Nderkohe qe djali i ketij te moshuari hyn ne shtepi merr vesh se kush ishte ajo dhe e merr per krahu e nxjerr perjashta nga shtepia duke i thene qe mos e shifte me ne deren e te atit .... Mendo dhimbjen e asaj nene dhe fjalet e saj ne ato momente .... cte bera mor bir ....
pra morali i kesaj qe thashe me lart eshte kur merrni vendime te tilla mendoni dhe pasojat eshte shume kollaj te flasesh parimisht por realiteti eshte ndryshe jam e sigurt qe sdo ju bente zemra e sdo jua lejonte ndergjegja ta beni 1 gje te tille.
e zgjata shume me duket kot sepse ska per te me kuptu njeri.
Qe i vajti ne shtepi nuk ka ndonje gje te keqe, por menyra si i vajti nuk me pelqen. Mire qe si pushoje zemra te shkretit. Eshte mire ta dish kush e ka marre organin e femijes tend. Nuk eshte femija yt, por prape te ben ta ndjesh me afer. Me kujtohet nje rast ne Shqiperi. Me vdiq nje nx i klases sime. E zuri korrenti te shkretin. Nena e tij sa here me shikonte ne rruge mallengjehej, dhe me fliste tere dashuri. Me shikonte nga larg dhe me afrohej."Me kujton cunin me thoshte'' Mua me dridhej mishi kur ma thoshte sinqerisht, dhe me mbusheshin syte me lote. Dhe te mendosh qe ate nx e kam pare ne enderr diten qe vdiq. Sikur ma mori gjyshi im qe kish vdekur me vete. Kur vajta ne shkolle e prisja haberin e dhimbshem.
Nejse desha te thoja qe nuk ka asgje te keqe te kesh kontakte me nje person qe te kujton, apo e lidh dicka me personin tend te dashur qe nuk jeton me. Ty te duket e pakuptueshme, por uroj qe asnjeri nga ne te mos ndodhet ne nje pozite te tille.
Citim:
.
normal qe ste kupton njeri... te kundershtosh nje diçka te tille, te bejn bandit, idiot, maskara, farabut, etj.
ne momentin qe njeriu vdes, trupi i te cilit i perket eksluzivisht te afemeve te tij... e jo me i imi, i juaji, them se deri ketu jemi dakord te gjithe... apo jo cecilia
tani nese un zemren time apo çfare do lloj organi tjeter ta lej ne testament qe te dhurohen... dmth qe nje pjese imja vazhdon dhe jeton akoma, flas per te afermit e mi qe normalisht do te me shpien ne varr e do me qajne.
per mua kesaje i thone qe un njerezit e mi, dhe vdek s'do ti lej rahat...
kur njeriu vdes... problemet kalojne automatikisht tek te afertit e tu, keta nuk eshte se jan xheloz per organet e tua, por te vjen natyrshem te mendosh qe keta supozojne qe ti akoma s'ke vdekur, dhe te kerkojne kudo, ne tv, ne ashensor, ne stadium apo ne hale publike.
Citim:
Po citoj ato që tha briseide
,por perseri nuk eshte e drejte te kerkosh organet qe vetem kaq jane,organe dhe asgje me teper...nuk jane djali,s'jane asgje,pluhur qe ishim pluhur do kthehemi.
Citim:ti enigma qenke perfect sales-woman, une hyra ne ket teme per pak shaka, ti tani me bere te mendoj
Po citoj ato që tha ~Enigme~
Kurts'i paske vene shume vemendje fragmentit te filmit. Sigurisht qe prindri jep dhe jeten per femijen, gjithsesi ky fragment sjell ne pah pikerisht diskutimet qe po dalin dhe ketu.
Pyetjet qe ngrihen jane keto.
Pse duhen te vdesin 2 persona, kur njeri mund te shpetoi?
A eshte ky gjest i guximshem?
A duhet te meren ne konsiderim pjestaret e familjes te nje vendimi si dhurimi i organeve?
A e kemi ne ne dore per te ndryshuar fatin e nje individuali?
Sic e thashe dhe me pare ky film, te pakten ne preskektiven time, trajton ceshtjen e sistemit te shendetesise ketu ne Amerike (teme tjeter kjo qe e kam me shume pasion per te diskutuar por ndonje here tjeter) dhe sasine e paket te organeve. Mbi 80,000 paciente ketu ne SHBA presin per transplantim organi dhe reth 3,000 ne muaj vijen ne listen e pritjes. Kur te kesh kohe vizito kete burimin ketu: (http://www.house.gov/mcdermott/kidn...us/25facts.html)
Citim:
Po citoj ato që tha ingmetalboy
zemer ngushte, shprit vogel dhe qe nuk shikon me larg se hunda tende.
Citim:
ku me njeh ti mua more mentekat per te nxierr te tille konkluzioni...?
ti a kupto se çfar shkruaj un... apo te pelqen ti lidhesh gjerat me familjaret e bashkebiseduesit...?
te ka ndodhur ne familje... po, e ça pastaj...?
ja se po ta bej me te qarte... pra un zemren time nuk i'a dhuroj nje familiarit tend, per ti shtuar jeten atij, nderkoh qe te mite vuajne dyfishin per nje vendimin tim teper te gabuar... kjo eshte zemer ngushte per ty moreeee ?
me dha frymezimin avatari yt... per ta gjetur
Citim:
me dha frymezimin avatari yt... per ta gjetur
POSTIMET E FUNDIT U FSHINE PASI NUK KISHIN LIDHJE ME TEMEN.
ketu ka shume diskutime jasht teme angel !
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
ti enigma qenke perfect sales-woman, une hyra ne ket teme per pak shaka, ti tani me bere te mendoj:p
Po shikoj qe 51 % jane pro, qe organet te dhurohen pas vdekjes , dhe 31 % kundra.
A na ben qe te besojme se shumica ka te drejte ?!!
Smoker - nuk mendoj se kjo pyetje ka nje pergjigje te gabuar apo te drejte, eshte thjesht nje prespektive personale.
Lexova nje artikull nga New York Times sot. Henry Molaison kishte amnezi shkaktuar nga nje operacion ne tru ne 1953. Ai kishte miratuar se do te dhuronte trurin e tij kur te vdiste. Pardje, pas nje vit te vdekjes se tij, shkencetaret ne nje procedure 2 diteshe filluan te coptojne trurin ku do te prodhojne reth 2,500 inde per analize. Mahnitese per shkencetaret te cilen mund te qartesojne misterin se si dhe ku krijohen kujtesat.
Procedura live:
http://thebrainobservatory.ucsd.edu/hm_live.php
Per pjesetaret e familjes dhe per zemren time po per te tjere se di
Humanizem apo kanibalizem!!!
Jam dakort pjeserisht per dhurimin e organeve te mia pas vdekjes. per se gjalli do ta beja sigurisht po te kishte nevoje njerzit e mi te dashur.
Nuk jam plotesisht dakort me faktin se organet e mia mund te shiten shtrejte dhe mund ti bleje nje i pasur ne çdo kohe dhe nderkohe ndoshta nje i varfer vdes ne pamundesi per ti pasur.
Un votova Po.Jemi njerez te gjalle..sdihet ca ndodh, te besh mire eshte dicka humane.
Un do e beja .
besoj po
jam e rregjistruar per PO..
Citim:
Po citoj ato që tha Balerina
Aq sa i kam vezhguar une ritet shqiptare, me kane ndihmuar me dhimbjen. Te jetosh ne mohim te dukurise se vdekjes sic behet dendur ne perendim, ku varrezat nuk bejne pjese ne qyteterimin e tyre nuk eshte as e shendetshme. Sado te perpiqet njeriu nuk mund ta zhduke vdekjen. Dhe njerezit qe vajtojne jane te sinqerte. Flas per ata me te vertete te aferm te te ndjerit, jo kodra pas bregut. Une kam degjuar vaj motre per vellane, vaj femije per babane, dhe i ndihmoi me dhimbjen. Une qe e mbajta brenda me dinjitet sic bejne ne perendim me kapen te dridhurat ngaqe nuk mund ta mbaja me te qaren. Njeriu nuk mund t'i mbaje perbrenda keto dhimbje, por mos na rencin ndonjehere qe t'i provojme me.
Re: Humanizem apo kanibalizem!!!
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Nuk jam plotesisht dakort me faktin se organet e mia mund te shiten shtrejte dhe mund ti bleje nje i pasur ne çdo kohe dhe nderkohe ndoshta nje i varfer vdes ne pamundesi per ti pasur.
Gjithsej 2 faqe: « 1 [2] Trego 95 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.