Forumi Horizont Gjithsej 3 faqe: « 1 [2] 3 »
Trego 125 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Fizikë dhe Astronomi (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=10)
-- Universi (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3404)

Postuar nga naimi datë 02 Nëntor 2005 - 03:37:

Re: Shpejtesia e drites!

Citim:
Po citoj ato që tha Zinart
Ka edhe disa teori te tjera qe thone se hapesira eshte e pafundshme dhe universi zgjerohet ne kete hapsire me shpejtesine e drites! Shpejtesia e drites eshte 300,000 kilometra ne sekond dhe sipas Ajshtajnit eshte e pa arritshme dhe e pa kalueshme. Ka shume shkenctare qe nuk jane dakort me Ajnshtajnin dhe thone se misteret e universit do te zgjidhen vetem dhe vetem kur njeriu te arrije apo ndoshta dhe te kaloje shpejtesine e mahnitshme te drites.

raketa ecila mendohet te perfundoje ne vitin 2025 ecila dote jete eshpejte 1000000 kms me ane te rrezeve te diellit a dote mjaftoje per misteret e univerzit jo kurre jo pasi qe edhe shpejtesia 1000000kms nuk mjafton se kerkone nje kohe nga nje yje ne tjetren 70000000 vite kurse per 7000000 yje e pa mundure .

Postuar nga kontinenti datë 02 Nëntor 2005 - 03:41:

Edhe heren e pare edhe heren e dyte qe ke shkruar ka nje fare ironie aty.
E c'eshte nevoja qe flitet ne kete menyre? C'eshte nevoja te thuhet '' kjo nuk eshte per nivelin tim''
Kush je ti? Qe vertet mund te lexosh apo te jeshe ne shkolle ne lidhje me kete dege dhe merr guximin e thua '' nuk jane per nivelin tim''
Kush te kerkoi ndihmen ty...se na bere te dalim nga tema fare. Kur thua rri larg debateve shkencore, kij kujdes se po e tregon veten dicka tjeter dhe jo ai qe perpiqesh. Ne qoftese dje ke lexuar nje material qe une nuk e kam lexuar, mos te te duket vetja i armatosur. Keshtu deshmon dobesine. Kush te kerkoi ty shpjegime per matematiken?
Dhe ne fund fare e pranon, po , thua , ke te drejte po qe se diskuton nga ana filozofike.
Me vone vura re se perse me kishe cituar dhe pashe se tek ai citim qe me ke bere fjalet e fundit jane...ato i kam vetem nga ana filozofike.
Kurse ti perdor veten e pare, gjithmone.
9,8 a eshte graviteti ne toke? Pra a nuk mund te thuhet nga ana gjuhsore se eshte nje ligj i tokes?
Kush te kerkoje ty te shpjegoje qofte dhe me terma anglisht gjeometrine e hapsires apo gjeometrine e perkulur?
Perseri ngul kembe se filozofikisht kam te drejte.
Tani ke shkruar gjate, por nuk me pelqen qe flet '' niveli im'' apo ''sikur te kishe njohuri nga matematika'' etj.etj. dhe keshtu ke gjetur mjetin qe te tregosh se kush je, gjoja ne menyre indirekte.
Po sikur te te them une ty qe ky lloj diskutimi nuk eshte per nivelin tim. Ne nje kohe qe ti nuk di te flasesh pa mendje madhesi.
E po pastaj se dike ti dy formula fizike. Kjo te vendos ne lartesine e Ajnshtajnit ty, qe ke te drejten te thuash '' nuk eshte per nivelin tim''
A ke njohuri nga elketriciteti, apo informatika. Dhe ne qoftese do te flasesh ne menyre te pergjithshme dhe filozofike do te duhet te marresh nje pergjigje '' kjo nuk eshte per nivelin tim'' ? (ndoshta ti di gjithcka, pse jo)
Cili qenka niveli yt? Ai qe thote keshtu asnje here nuk ka nivel, pervec se eshte nje imitues, dhe kurre nuk ka e s'do te kete gje te tijen.
Ti vete e ke shkruar shprehjen '' sipas njohurive te sotme'' aty e ke .
Kjo fjala ''sipas'' me jep te gjitha te drejtat te diskutoj ne stilin filozofik qe ti me mendje madhesi thua '' nuk eshte per nivelin tim''
Vete ke dhene te kuptohet qe leviz vetem materia, tjeter gje se si e ke menduar. Une shikoj keto germat ketu.
Qe ta zgjas edhe pak o nivel larte.... thuhet ; Teoria e Relativitetit.
Fjala ''teoria'' i jep te drejten kujdo ta trajtoje ne cdo stil konceptin ajnshtajnian. Ajo eshte nje teori, asgje tjeter. Si edhe teoria e Darvinit.
Gjithmone thuhet fjalet ; sipas teorise se relativitetit.
Pra perseri kemi medyshjen, kemi fjalen ''sipas''
Pikerisht ketu eshte nisur dhe gjykimi im, qe kam vene pa sigurine ne Univers dhe perseri kam bindjen se nuk jam gabim, tjeter pune qe nje njeri si ti, permend nivel-lartesine e tij dhe vjen ketu me citate librash.
E thene ndryshe, Teoria e Relativitetit, ende dhe sot nuk ka nje emer me percaktim te sakte per veten e saj, por me te drejte eshte pranuar fjala, teoria pra nuk eshte fakt, por thjeshte teori.
Pa faktin ne dore te gjitha trajtimet jane te lejuara dhe te mundshme.
Kurse ti merr guximin dhe me ndalon cdo lloj trajtimi sepse kete gje ke mesuar ne bankot e shkolles dhe te ka hyre qefe- niveli i vetes.

Postuar nga naimi datë 02 Nëntor 2005 - 03:43:

kontinenti

nese te pengoje apo dola nga tema apo eprisha rendin diqka mundem te largohem nga tema menjeher pa ndoje te keqe une mendoje se ne vetem po debatojem dhe jo me shum .

Postuar nga kontinenti datë 02 Nëntor 2005 - 03:45:

Te flasim nuk ka asgje te keqe, Naim. Kete e shkrujta per ate qe thote '' nuk eshte per nivelin tim''
Jo per ty Naim. Ok, mos u keqkupto lal.

Postuar nga naimi datë 02 Nëntor 2005 - 03:59:

ok

konti kontinenti per shpejtesine e dritese 300000 kms nes arrien ate njeriu dote kuptohen misteret e univerzit une mendoje jo se dote kaloje edhe nuk arrine te njohime sepse edhe poti arimi koha nuk dotena mjaftoje .

Postuar nga kontinenti datë 02 Nëntor 2005 - 04:22:

Re: ok

Citim:
Po citoj ato që tha naimi
konti kontinenti per shpejtesine e dritese 300000 kms nes arrien ate njeriu dote kuptohen misteret e univerzit une mendoje jo se dote kaloje edhe nuk arrine te njohime sepse edhe poti arimi koha nuk dotena mjaftoje .

Naim, ta zeme se njeriu arriti kete shpejtesi, une perseri kam bindjen se njeriu do te mesoje shume, por, kurre ai nuk do te arrije te njohe Universin.
Nga nje here fjala Univers me ben te dridhem dhe e largoj mendjen qe andej sepse edhe mendimi eshte krej i pa fuqishem perballe Universit.

Postuar nga Fizikanti datë 02 Nëntor 2005 - 17:35:

Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti
Edhe heren e pare edhe heren e dyte qe ke shkruar ka nje fare ironie aty.
E c'eshte nevoja qe flitet ne kete menyre? C'eshte nevoja te thuhet '' kjo nuk eshte per nivelin tim''
Kush je ti? Qe vertet mund te lexosh apo te jeshe ne shkolle ne lidhje me kete dege dhe merr guximin e thua '' nuk jane per nivelin tim''
Kush te kerkoi ndihmen ty...se na bere te dalim nga tema fare. Kur thua rri larg debateve shkencore, kij kujdes se po e tregon veten dicka tjeter dhe jo ai qe perpiqesh. Ne qoftese dje ke lexuar nje material qe une nuk e kam lexuar, mos te te duket vetja i armatosur. Keshtu deshmon dobesine. Kush te kerkoi ty shpjegime per matematiken?
Dhe ne fund fare e pranon, po , thua , ke te drejte po qe se diskuton nga ana filozofike.
Me vone vura re se perse me kishe cituar dhe pashe se tek ai citim qe me ke bere fjalet e fundit jane...ato i kam vetem nga ana filozofike.
Kurse ti perdor veten e pare, gjithmone.
9,8 a eshte graviteti ne toke? Pra a nuk mund te thuhet nga ana gjuhsore se eshte nje ligj i tokes?
Kush te kerkoje ty te shpjegoje qofte dhe me terma anglisht gjeometrine e hapsires apo gjeometrine e perkulur?
Perseri ngul kembe se filozofikisht kam te drejte.
Tani ke shkruar gjate, por nuk me pelqen qe flet '' niveli im'' apo ''sikur te kishe njohuri nga matematika'' etj.etj. dhe keshtu ke gjetur mjetin qe te tregosh se kush je, gjoja ne menyre indirekte.
Po sikur te te them une ty qe ky lloj diskutimi nuk eshte per nivelin tim. Ne nje kohe qe ti nuk di te flasesh pa mendje madhesi.
E po pastaj se dike ti dy formula fizike. Kjo te vendos ne lartesine e Ajnshtajnit ty, qe ke te drejten te thuash '' nuk eshte per nivelin tim''
A ke njohuri nga elketriciteti, apo informatika. Dhe ne qoftese do te flasesh ne menyre te pergjithshme dhe filozofike do te duhet te marresh nje pergjigje '' kjo nuk eshte per nivelin tim'' ? (ndoshta ti di gjithcka, pse jo)
Cili qenka niveli yt? Ai qe thote keshtu asnje here nuk ka nivel, pervec se eshte nje imitues, dhe kurre nuk ka e s'do te kete gje te tijen.
Ti vete e ke shkruar shprehjen '' sipas njohurive te sotme'' aty e ke .
Kjo fjala ''sipas'' me jep te gjitha te drejtat te diskutoj ne stilin filozofik qe ti me mendje madhesi thua '' nuk eshte per nivelin tim''
Vete ke dhene te kuptohet qe leviz vetem materia, tjeter gje se si e ke menduar. Une shikoj keto germat ketu.
Qe ta zgjas edhe pak o nivel larte.... thuhet ; Teoria e Relativitetit.
Fjala ''teoria'' i jep te drejten kujdo ta trajtoje ne cdo stil konceptin ajnshtajnian. Ajo eshte nje teori, asgje tjeter. Si edhe teoria e Darvinit.
Gjithmone thuhet fjalet ; sipas teorise se relativitetit.
Pra perseri kemi medyshjen, kemi fjalen ''sipas''
Pikerisht ketu eshte nisur dhe gjykimi im, qe kam vene pa sigurine ne Univers dhe perseri kam bindjen se nuk jam gabim, tjeter pune qe nje njeri si ti, permend nivel-lartesine e tij dhe vjen ketu me citate librash.
E thene ndryshe, Teoria e Relativitetit, ende dhe sot nuk ka nje emer me percaktim te sakte per veten e saj, por me te drejte eshte pranuar fjala, teoria pra nuk eshte fakt, por thjeshte teori.
Pa faktin ne dore te gjitha trajtimet jane te lejuara dhe te mundshme.
Kurse ti merr guximin dhe me ndalon cdo lloj trajtimi sepse kete gje ke mesuar ne bankot e shkolles dhe te ka hyre qefe- niveli i vetes.

Qellimi i i messazhit tim kontinent nuk eshte te ul te tjeret. Por duhet te kesh parasysh se kur hyn ne nje forum Shkencor (jo filozofik) nuk mund te perdoresh argumenta dhe spekulime filozofike. Meqenese ti i ke marre si fyerje keto qe une kam shkruar atehere te me falesh.
Sado qe une u nisa me qellim te mire ne kete mess perseri u kthye sic une prisja ne kete forum shqipetar. Kur ne shqipetaret nuk kemi njohuri ne lidhje me dicka fillojme dhe flasim per gjera jashte diskutimit dhe ku mund te kapemi me ndonje fjale. Kjo e konfirmon ate qe une besoj per shumicen e shqipetaret (nivel shume i ulet shoqeror dhe edukativ).
Te duket cudi ty qe mund te gjendesh ne nje nivel me te ulet nga ana shkencore se nje person tjeter? Shkruan se une duhet ti dij te gjitha nese jam me lart se nivelin tuaj?! Ti duhet te jesh shume afer perfeksionit ne njohurite e shkences!!!
Paske akoma shume per te mesuar ose ndoshta i ke mesuar te gjitha dhe ke arritur ne ate konkluzion. Te them te drejten une as nuk do ulesha ne nje tavoline diskutimi (nga ana shkencore) me nje person me bagazhet tuaj.
Mendimet (qe i mbroni me kaq zjarr) qe juve sillni ne kete forum Shkencor jane spekulative dhe pa vlera (nga ana shkencore). Cdo njeri ngrihet ne mengjez dhe mund te filloj po siku keshtu dhe po sikur ashtu po kjo nuk do te thote se duhet ti shkruaje ato mendime ne forumet shkencore.
Ti nuk e ke idene me ke po flet dhe sa i nderuar duhet te jesh qe une vazhdova me kete diskutim. Po te jap nje shembull, sa njohuri kam une ne lidhje me fiziken, matematiken dhe me teori te tjera qe nuk jane provuar sot ti as nuk e enderron dot. Kur mendon ti se une te kam dhene te drejte("nga ana filozofike" dhe "ndoshta" jane fjalet kyce)?
Megjithate kontinent, shpresoj ky diskutim tja kete arritur qellimit dhe anetaret e tjere te ketij forumi te kene mesuar dicka ne lidhje me ty dhe shkencen.
cheers

PS: Nuk ka nevoje te pergjigjesh Kontinent

Postuar nga kontinenti datë 03 Nëntor 2005 - 03:07:

Po citoj ato që tha Fizikanti

Qellimi i i messazhit tim kontinent nuk eshte te ul te tjeret. Por duhet te kesh parasysh se kur hyn ne nje forum Shkencor (jo filozofik) nuk mund te perdoresh argumenta dhe spekulime filozofike. Meqenese ti i ke marre si fyerje keto qe une kam shkruar atehere te me falesh.

Fizikanto, ketu lart ke folur shume bukur. Edhe une kerkoj falje kur e kam gabim...kjo gje nuk tregon aspak dobesi.
Por, me sa pashe keni bere gabime me poshte.

Sado qe une u nisa me qellim te mire ne kete mess perseri u kthye sic une prisja ne kete forum shqipetar. Kur ne shqipetaret nuk kemi njohuri ne lidhje me dicka fillojme dhe flasim per gjera jashte diskutimit dhe ku mund te kapemi me ndonje fjale. Kjo e konfirmon ate qe une besoj per shumicen e shqipetaret (nivel shume i ulet shoqeror dhe edukativ).

Ketu je gabim. Pse kush u nis me qellimin e keq sipas teje? Kush filloi te fyeje? Po qe se eshte e vertete qe studion fizike, a ke te drejte te fyesh te tjeret me qe ke librat perpara? Edhe une studioj dicka tjeter, por nuk kam guxim te te them ty qe; je nje injorant, por do te perpiqem te te shpjegoj ate qe une di.
Ke thene; kur ne shqiptaret...
Un nuk kam folur per gjera jashte diskutimit, por kam trajtuar diskutimin edhe nga ana filozofike dhe kjo nuk eshte gabim.
Po qe se ti e shkeput anen filozofike atehere ben pjese tek metafiziket. Nje sonde kozmike qe te shkoje ne hapesire ka nevoje edhe per kimine etj.etj. Ka nevoje per qellimin e saj (kjo gje ben pjese ne planin filozofik)
Vete Teoria e Relativitetit eshte me pikenisje fiilozofike...vete Ajnshtajni e ka deshmuar kete ne veten e tij per zbulimin e kesaj teorie.
Kurse ti po e mohon.Jo vetem kaq, por e mohon edhe duke fyer.
Koha eshte futur ne fizike si pjese e saj.Por koha eshte edhe ne filozofi si pjese e pa ndashme e saj.
Po sikur te te them un ty...eja tani me shpjego kohen....cfar do te me thuash?
ke thene ; qe shumica e shqiptareve eshte ashtu sic une besoj ...me nivel shume te ulet shoqeror dhe edukativ.
Besimi yt eshte gabim.
Mos ia jep qe te gjitha te drejtat vetes.
Keto fjale paten si pikenisje Kontinentin.
Po kush fyeu i pari duke perdorur fjalet ; injoranca jote, etj. etj?(nuk po i shkruaj te gjitha)
Pra ku je ti me nivelin shoqeror dhe edukativ?
Kur nuk je vete ne nivelin e duhur, perse pra ia kalon ate gje te tjereve?
Ti shiko veten ne fillim,pastaj hidhu tek te tjeret.

Te duket cudi ty qe mund te gjendesh ne nje nivel me te ulet nga ana shkencore se nje person tjeter?

Aspak nuk me duket cudi.
Une sa here ta kam pohuar qe nuk studioj fizike.
Edhe sikur te studioja, perseri nuk do te kishte asgje tjeter per t'u cuditur qe , dikush do te ishte me lart se une jo vetem nga ana shkencore, por, nga shume ane te tjera.
Pikerisht kete gje , une e shikoj shume te veshtire tek ty. Pranoje se vetem fitim do te keshe.

Shkruan se une duhet ti dij te gjitha nese jam me lart se nivelin tuaj?! Ti duhet te jesh shume afer perfeksionit ne njohurite e shkences!!!

Koncepti 100% gabim.
Afersia me perfeksionin....kete fraze po e fus ne Relativitet se aty e ka vendin.
Pra e kupton frymen e diskutimit tim?
Edhe ketu perdoret fjala provinciale niveli

Paske akoma shume per te mesuar ose ndoshta i ke mesuar te gjitha dhe ke arritur ne ate konkluzion.

Perseri gabim.
Me gjithese e di qe nuk ke teleskop. por, po te imagjinoj duke qene ne teleskop.
Do te thoshja....mos fol me te tjeret kur veshtrimin e ke tek teleskopi.
me kete menyre bisede, ende nuk e kuptoj se ne cfar planeti je.
Une jam ketu.
Kurse ti je aq larg dhe e nis biseden me frymezimin e planetit qe shikon.
Une po flas per token.
ne fjalet e para...po. Aty ke te drejte.
kam shume per te mesuar, por kur ke thene qe , ndoshta i ke mesuar te gjitha.....cfar pergjigje pret nga une, ne nje kohe qe ke shume c'rregullim ne koncepte.

Te them te drejten une as nuk do ulesha ne nje tavoline diskutimi (nga ana shkencore) me nje person me bagazhet tuaj.

Hahahahahaha....tani vertet qe je i madh.
Atehere une po e diskutoj ndryshe.
Pse nuk ulesh?
Ke frike se te ngatarroj dhe t'i bej konceptet pa daljen e deshiruar qe ti ke?
Hahahahaha.

Mendimet (qe i mbroni me kaq zjarr) qe juve sillni ne kete forum Shkencor jane spekulative dhe pa vlera (nga ana shkencore).

Perkundrazi, mendimet qe une sjell jane me se te favorshme per shkencen dhe e ndihmojne ate.
Sa per spekulative....a e provon dot se jane te tilla?
Vlera....edhe kjo hyn ne Relativitet.
Pra kush e ka fajin ketu?

Cdo njeri ngrihet ne mengjez dhe mund te filloj po siku keshtu dhe po sikur ashtu po kjo nuk do te thote se duhet ti shkruaje ato mendime ne forumet shkencore.

Perse te mos shkruhen keto mendime ketu?
Ku eshte e keqja?
Mos elemino fjalet ''po sikur'' sepse asgje nuk eshte konstante ne boten tone dhe ne Universin tone.

Ti nuk e ke idene me ke po flet dhe sa i nderuar duhet te jesh qe une vazhdova me kete diskutim.

Nuk kam ide se me ke po flas???????
Po flas me nje qenie njerezore.
Kjo te mjafton?
Sa per te qene i nderuar, kete gje nuk e shikoj aspak ashtu sic e shikon ti. Edhe Albert Ajnshtajni te ishte te njejten gje do te beja.
Por, me qe i ke meshuar fjaleve se sa i nderuar, edhe ne nje mesazh tjeter e vura re menyren komuniste te diskutimit kur me pohove fjalet ku ke te drejte ti te hedhesh poshte arritjet tona
Cfar duhet te kuptoj ketu?
Pra me jep te kuptoj se je ti, eshte Ajnshtajni, Njutoni dhe Skender Gjinushi bashke me Met Begen.
Po sikur te them une ty se je ti i nderuari qe une po flas me ty. A ke te drejte morale ti te ma kundershtosh?
Perse e mbi vlereson veten kaq shume?
Ky mbi vleresim, nuk te jep asgje tjeter vetem nen vleresimin e te tjereve , fakte qe tashme ti i ke dhene.

Po te jap nje shembull, sa njohuri kam une ne lidhje me fiziken, matematiken dhe me teori te tjera qe nuk jane provuar sot ti as nuk e enderron dot.

Njohurite qe ke...ku i ke marre?
Pra nuk je ti autori.
Ti je thjeshte ai qe i ka lexuar keto teori.
Por, kjo gje nuk te vendos ty mbi nivelin e njerzve te tjere dhe nuk te jep te drejten e fyerjes, as te edukates se tyre dhe as te percaktosh nivelin shoqeror te ulet qe ata paskan.

Kur mendon ti se une te kam dhene te drejte("nga ana filozofike" dhe "ndoshta" jane fjalet kyce)?

Po nuk me dhe te drejte nga ana filozofike, kjo nuk ka rendesi, sepse perseri une kam te drejte.

Megjithate kontinent, shpresoj ky diskutim tja kete arritur qellimit dhe anetaret e tjere te ketij forumi te kene mesuar dicka ne lidhje me ty dhe shkencen.

Diskutimi nuk ia ka arritur fare qellimit te tij.
Perseri menyra ofensive komuniste qe ti paraqet ketu, nuk eshte aspak e ndershme.
Shiko se cfar ke shkruar, qe anetaret e tjere te kene mesuar dicka ne lidhje me ty dhe me shkencen.
Hahahahaha... e para, a ke te drejte ti te hidhesh tek anetaret e tjere, kur diskutimin e kemi ne te dy?
Shpresimin qe ti ke, lerja atyre se tek e fundit une jetoj per vete dhe jo per kolektivin dhe se si do te mendojne anetaret e tjere.
Forcen e kolektivit qe perpiqesh te tregosh ketu, po ta them se, te heq ty vetine e individualitetit.
Ne qoftese ti nuk e di, po ta them une se, Albert Ajnshtajni ka qene nje shkencetar komplet i vetmuar ( me individualitetin e tij) keshtu qe, lodhu sa te duash, asgje nuk do te nxjerresh ne drite, po qe se nuk e ndryshon veten, se pari nga ana psikologjike dhe filozofike.
Me pas merru me fiziken.
Kurse ti merresh me fiziken dhe, te gjithe jeten tende do te transmetosh ate qe kane thene e zbuluar te tjeret, ( qe kushdo mund ta beje) por kurre nuk do te keshe nje gje tenden.
Semundja e kolektivitetit nuk do te te lejoje ty te ecesh perpara, sepse ti je armik i individualitetit tend.
Kujdes ! Keto fjale nuk do te t'i thote askush ne jeten tende.
Me qe jam ne rolin e ''armikut'' po t'i them une keto fjale qe nuk ka guxim te t'i thote miku.
Une nuk therras ne ndihme anetaret e tjere sic i therrite ti.
Rrespektoj individualitetin ashtu sic ma ka dhene Krijuesi, ne te njejten kohe rrespektoj edhe individualitetin e te tjereve, pa i prishur pune atyre dhe ata mua, duke u ulur ne nje tavoline me ata, sepse ai qe sot eshte me ''ulet'' se une, neser mund te kape maja te larta dhe te behet mesuesi im.

Postuar nga Fizikanti datë 03 Nëntor 2005 - 19:21:

KONTINENT
Nuk dua te zgjatem te komentoj ne ato komentet qe ke bere sepse jane shume te "vlefshme" dhe nuk dua te vazhdojme te dalim nga tema e diskutimit. Por nje gje doja te thoja, te bindesh nje shqipetar qe te pranoje kur e ka gabim eshte njelloj sikur te fitosh lloton (shancet jane shume te vogla). Le ti kthehemi diskutimit rreth universit.

Postuar nga kontinenti datë 03 Nëntor 2005 - 22:14:

Citim:
Po citoj ato që tha Fizikanti
KONTINENT
Nuk dua te zgjatem te komentoj ne ato komentet qe ke bere sepse jane shume te "vlefshme" dhe nuk dua te vazhdojme te dalim nga tema e diskutimit. Por nje gje doja te thoja, te bindesh nje shqipetar qe te pranoje kur e ka gabim eshte njelloj sikur te fitosh lloton (shancet jane shume te vogla). Le ti kthehemi diskutimit rreth universit.

Nuk na the gjo fare...sepse ti vete nuk do arrijshe te fitosh lloton kurre, megjithse ke ''vlera'' shume.
Ok...le te flasim per Universin.

Postuar nga naimi datë 08 Nëntor 2005 - 02:49:

Universi

700 mil yje e galektika nje nder ato yje eshte edhe planeti yne po si ukriua planeti yne toka apo jeta ne planetin tone cila teori mundet te jete esakte mendoje per jete inteligjente se jete ka ne shume planete por jete inteligjente ka vetem ne planetin tone vetem ne kete jemi te sakte .

Postuar nga kontinenti datë 17 Nëntor 2005 - 11:16:

Jo !
Nuk jemi te sakte ne qoftese themi, se jete inteligjente ka vetem ne planetin tone.

Postuar nga NS-6 datë 18 Nëntor 2005 - 02:48:

Citim:
Jo !
Nuk jemi te sakte ne qoftese themi, se jete inteligjente ka vetem ne planetin tone.

hmmm...nga ana matematikore nuk jemi,nga ana kerkimore deri tani mund te themi qe jemi ne rregull...deri ne nje prove te kundert natyrisht!!!

Postuar nga freespirit datë 23 Nëntor 2005 - 07:55:

Re: Shpejtesia e drites!

Citim:
Ka edhe disa teori te tjera qe thone se hapesira eshte e pafundshme dhe universi zgjerohet ne kete hapsire me shpejtesine e drites! Shpejtesia e drites eshte 300,000 kilometra ne sekond dhe sipas Ajshtajnit eshte e pa arritshme dhe e pa kalueshme. Ka shume shkenctare qe nuk jane dakort me Ajnshtajnin dhe thone se misteret e universit do te zgjidhen vetem dhe vetem kur njeriu te arrije apo ndoshta dhe te kaloje shpejtesine e mahnitshme te drites.

Dua te qartesoj dicka ti do te thuash se shpejtesia e drites eshte e paarritshme per ne ose kushtet tone. Sipas Ajshtanjit universi yne udheton me shpejtesine e drites ne te drejtim te se ardhmes. I think .
bye

Postuar nga freespirit datë 23 Nëntor 2005 - 08:06:

Re: Universi

Citim:
700 mil yje e galektika nje nder ato yje eshte edhe planeti yne po si ukriua planeti yne toka apo jeta ne planetin tone cila teori mundet te jete esakte mendoje per jete inteligjente se jete ka ne shume planete por jete inteligjente ka vetem ne planetin tone vetem ne kete jemi te sakte .

Toka eshte krijuar si rezultat perplasje, gazrash asterodesh etj kuptohet procesi ka marre nje kohe te gjate. Ajo qe ka bere te mundur krijimin e jetes ne toke e kam fjalen ketu per mikrogjallesat eshte situata e saj e mire dhe e favorshme as larg dhe as afer diellit. Njekohesisht supozohet se ne fillim toka ishte e mbuluar me zjarr dhe llave dhe me vone me ndryshimin e klimes ma merr mendja kaloi ne periudhen e akullit. Por me interesante eshte se shkencetaret kane zbuluar gjallesa qe mund te jetojne ne nxehtesine e llaves dhe fthohtesine e akullit bile keto gjallesa nuk mund te mbijetojne dot ne kushte te tjera.
bye

Postuar nga naimi datë 23 Nëntor 2005 - 23:15:

Re: Re: Universi

Citim:
Po citoj ato që tha freespirit

Toka eshte krijuar si rezultat perplasje, gazrash asterodesh etj kuptohet procesi ka marre nje kohe te gjate. Ajo qe ka bere te mundur krijimin e jetes ne toke e kam fjalen ketu per mikrogjallesat eshte situata e saj e mire dhe e favorshme as larg dhe as afer diellit. Njekohesisht supozohet se ne fillim toka ishte e mbuluar me zjarr dhe llave dhe me vone me ndryshimin e klimes ma merr mendja kaloi ne periudhen e akullit. Por me interesante eshte se shkencetaret kane zbuluar gjallesa qe mund te jetojne ne nxehtesine e llaves dhe fthohtesine e akullit bile keto gjallesa nuk mund te mbijetojne dot ne kushte te tjera.
bye

ok por jete Inteligjente amundet te kete ndoje planet tjeter a mundemi ta emagjinojme per kete deri me tashe dihet se vetem ne Galaksine tone ka jete Inteligjence ,

amunemi te emagjinojme se nje dite vendlindja jone dote jete diku larte sepse jemi te detyruare nga Rreziku qe na kanosete nga Dielli etj flm.

Postuar nga freespirit datë 29 Nëntor 2005 - 04:12:

Cdo gje eshte e mundur imagjinata jone shkon shume larg kuptohet. Sistemit tone diellor po i vjen koha pak nga pak dhe shume perpjekje po behen nga ana e shkencetareve megjihate seshte cudi qe perpjekkjet te vene dem. Logjikisht duhet te kete jete diku sepse logjikisht si u krijuam ne duhet te kete te tjere ne vende te tjera, por sa mund te bazohemi te logjika? Ne si race humane na eshte dhene vetem 1 burim i vogel njohurie apo nje dritare me xhama te erret nga te cilet as shohim dot as imagjinojme dot kufinjte. Sic thashe me siper cdo gje eshte e mundur.

Postuar nga Luarasi datë 09 Dhjetor 2005 - 16:43:

Re: Re: Re: Universi

Citim:
Po citoj ato që tha naimi amunemi te emagjinojme se nje dite vendlindja jone dote jete diku larte sepse jemi te detyruare nga Rreziku qe na kanosete nga Dielli etj flm.

Per te arritur te yjet se pari nevojiten tre revolucione shkencore: revolucioni i shkences kuantike, revolucioni kompjuterik dhe revolucioni biomolekular.

Duke i përdorur ligjet e termodinamikes dhe energjise, astrofizicientet te cilet e hulumtojne qiellin kane patur mundesi te klasifikojne civilizime jashtetokesore hipotetike ne tre tipe, duke u bazuar ne menyrat se si ata e shfrytezojne energjine. Ashtu qe civilizimet jane kategorizuar ne tre tipe.
Tip I, II, dhe III te civilizimeve.
Duke pretenduar ne gjithnjë e me teper rritjet e konsumimit te energjise, nuk mbetet gje tjter vetem se te mendojme qe nje dite keto rezerva do te shteren, qe do ti forcojne shqoqerite te perparojne te niveli i ardhshem.
Tip I civilizim eshte ai qe i ka mbizotëruar te gjitha format e energjise tokesore. Nje civilizim i tille mund ta modifikoje kohen, te hape miniera neper oqeanet, ose te ekstraktoje energji nga bërthama e planetit. Kerkesat e tyre energjetike jane aq te mbedha sa qe ata duhet ti zotojnë te gjitha potencialet e burimeve te planetit.
Per te zotëruar dhe udhëhequr keto burime ne përmasa aq gjigante, kërkohet nje shkalle e sofistikuar e bashkëpunimit mes individëve me nje komunikim planetar te përpunuar ne hollesi. Kjo do te thote qe ata medoemos kane arritur nje civilizim planetar te vertete. Nje civilizim qe i ka pamundësuar religjionet, sektet, dhe luftrat nacionale qe e karakterizojne origjinen e tyre.

Civilizimi i tipit II e ka zotëruar energjine yjore. Kerkesat e tyre energjetike jane aq te mbedhaja sa qe i kane shterur burimet e tyre planetare ashtuqe atyre u duhet energjia dalese e tere diellit per ti futur ne përdorim makinerite e tyre. Nje shkencëtar spekulon qe duke ndërtuar një sfere gjigante rreth diellit, nje civilizim i tille do te kete mudnesi ta zoteroje tere energjine dalëse te diellit.
Ata gjithashtu ja kane nisur hulumtimet dhe mundësisht kolonizimet te sistemeve te tjera yjore ne afërsi.
Civilizimi i tipit III e ka shterur daljen energjetike te nje ylli , ata duhet te deprtojne te sistemi yjor me i afert, dhe eventualisht duke evoluar ne civilizim galaktike. Ata pajisen me energji duke i zotëruar nje grumbull te sistemeve yjore përgjatë galaksise.
Ky sistem i klasifikimit te civilizimeve eshte i arsyeshem per shkak se mbeshtet dispozicionin e furnizimeve te energjise. Çdo civilizim i avancuar ne hapësire, eventualisht do te gjeje tre burime te energjise ne dispozicion te tyre: planetin e tyre, diellin e tyre dhe galaksine e tyre. Nuk ka tjeter zgjidhje.
Me nje ritje modeste me 3% ne vjet, kjo rritje tipike ne planetin tone, ekziston mundesija te kalkulohet kur planeti tone do beje tranzicion ne status me te larte ne galaktike. Vlersohet se, per tu mbritur statusi i civilizimit Tip I, mund te supozojme qe ta arrijmë brenda nje apo dy shekujsh. Te tipit II statusi mund te mare jo me teper se 800 vjete, kurse statusi i tipit III mund te mare 10.000 vjet (duke u mvarur ne fiziken ndëryjore te udhëtimit) Por edhe kjo nuk eshte gje tjeter pervec se hap e mbyll syte nga perspektiva e universit.

Ku qendrojme neve tani? Mund te pyeteni. Ne prezente neve jemi civilizim Tip 0. Esencialisht neve përdorim bime te ngordhura (qymur, dru, kryesisht nafte) per ti energjizuar makinerite tona. Ne keto përmasa planetare, neve jemi si femije, duke mare hapat e pare hamendese dhe te ngathta drejt universit. Por nga tre dekadat e para te shek 21, potenciali i teresishem i tre revolucioneve shkencore do ti detyroje popujt e botes te bashkpunojne ne përmasa te pa para me pare ne historine e njerzimit.
Nga shek 22 neve do ta kemi shtruar themelin e civilizimit te tipit I, dhe njerzimi deri atehere do ti kete mare hapat e para drejte yjeve.

Tanime revolucioni informativ eshte duke krijuar lidhje globale te pa krahasueshme ne historine njerëzore, duke i shkulur interesat provinciale dhe duke krijuar nje kulture globale. Ashtu qysh beri Gutembergu me makinen e tije shtypse duke i bere njerëzit te vetedijshem ndaj botes përtej fshatrave te tyre, revolucioni informativ eshte duke krijuar nje kulture te perbashket planetare nga nje mije kulturat e vogla te planetit tone.

Cfare do te thote kjo? Qe ky udhëtim i vrullshem ne shkence dhe teknologji, nje dite do te na çoje te evoulojme ne tipin e vertete te civilizimit Tip I, civilizim planetar i cili do ti mbizotëroje forcat planetare.

Marshi drejt civilizimit planetar do te jete i ngadalshem, duke qene i përkryer ne përshtatjet dhe fillimet, pa dyshim i plote ne gërshetime dhe pengesa, çdo here rri ne përgjim mundesija e nje lufte nukleare, shpërthime te epidemive, ose kolapse te mjediseve, megjithatë vlen te besohet qe progresi i shkences ka potencial qe ti krijoje forcat qe do ta cojne racen njerëzore ne Tip I te civilizimit.
Kur Isak Njutni i nguli syte per here te pare ne oqeanin e pa eksploruar te dienise, me sa duket nuk ja mori mendja qe vazhdimsija e ngjarjeve qe ai dhe te tjeret i iniciuan, qe nje dite do ta ndikojne tere shoqerine moderne, eventualisht, duke e gdhendur civilizim planetar qe do te na çoje drejt yjeve.

Postuar nga kontinenti datë 09 Dhjetor 2005 - 21:35:

Luarasi, shume te drejte ke ne parim, por, me duket se, ky parim eshte nje fantazi me te cilen kenaqin veten e tyre shkencetaret.
Por, sidoqofte, normale eshte te thuhen keto fjale nga shkencetaret apo te behen llogaritje te tilla.

Postuar nga kontinenti datë 09 Dhjetor 2005 - 21:47:

Re: Re: Re: Universi

Citim:

ok por jete Inteligjente amundet te kete ndoje planet tjeter a mundemi ta emagjinojme per kete deri me tashe dihet se vetem ne Galaksine tone ka jete Inteligjence ,

amunemi te emagjinojme se nje dite vendlindja jone dote jete diku larte sepse jemi te detyruare nga Rreziku qe na kanosete nga Dielli etj flm.

Naim, jete Inteligjente, nuk ka pse te kundershohet qe ka edhe ne Galaksine tone, e cila eshte shume....shume e madhe.
Thuhet qe kjo Galaksi, ka rreth 400 miliarde anetare, por, kjo shifer eshte e vogel ne krahasim me ate qe eshte ne te vertete, pra, eshte thene se shifra 400 miliard, nuk eshte e sakte apo eshte me e vogel se realiteti.
Imagjino se cfar vellimi zene keto miliarda ( po qe se kemi force ta imagjinojme ) dhe eshte e pa mundur qe te mos kete jete ne kete hapesire pa fund (flas vetem per galaksine tone)
Te mos harrojme edhe dicka tjeter. Dimensionet e tjera
Ne ende nuk dime gje per keto dimensione pervec se ato i kemi futur ne disa koncepte te varfera, pra...kemi rene dakort....me mire keto koncepte se sa te rrime pa gje.
Me nje fjale, kush ka fuqi te mohoje egzistencen e jetes ne keto dimensione, qe ne as qe mund t'i kapim e as qe mund te imagjinojme hyrjen ne to?
Sa per planete me gjelberim...kjo nuk diskutohet qe egzistojne dhe jane me mijera e qindra mijera, se nuk dua te them miliona...dhe te gjitha keto jane vetem ne Galaksine tone.

Postuar nga Luarasi datë 10 Dhjetor 2005 - 16:13:

Citim:
Luarasi, shume te drejte ke ne parim, por, me duket se, ky parim eshte nje fantazi me te cilen kenaqin veten e tyre shkencetaret.
Por, sidoqofte, normale eshte te thuhen keto fjale nga shkencetaret apo te behen llogaritje te tilla.

Kontinenti, edhe pse ne pikpamje te pare mund te duket si fantazi, jane faktet shkencore te tanishmet dhe te se kaluares qe kalkulohen per te na dhene nje parafytyrim per te ardhmen.
Nga fundi i shek 20, shkenca arriti fundin e nje epoke me zbulimet e sekreteve te atomit, me shpleksjen e molekules se jetes dhe krijimin e kompjuterit elektronik. Me keto tre shpikje fundamentale, te nxitura nga revolucioni kuantik, revolucioni i ADN-se dhe revolucioni kompjuterik, se fundi u zgjidhen ligjet themelore te materies, jetes dhe kompjutimit .
Epoka e re dinamike qe po shpaloset para syve tane , përqendrohet ne 100 vjetet e ardheshem, dhe tutje. Epoka vijuese e shkences premton te jete edhe me e thelle, me e gjere, me depertuese se ajo e fundit.
Neve jemi pa dyshim ne prag te nje revolucioni tjeter. Dienija njerezore dyfishohet cdo 10 vjete. Ne dekaden e kaluare, eshte krijuar me teper dijeni shkencore se qe eshte krijuar pergjate tere historise njerezore. . Forca kompjuterike dyfishohet cdo 18 muaj. Interneti dyfishohet cdo vjet. Analizimi i numrit te rendeve te ADN-se dyfishohet cdo dy vjet. Pothuajse ne te përditshme, artikuj te ndryshem paralajmerojne përparimet e reja ne kompjuteristike, telekomunikim, bioteknologji dhe ne kërkim te hapsires qiellore. Me ardhjen e kësaj remuje teknologjike shume industri dhe stile te jetes permbysen qe te ngrihen krejtësisht stile te reja. Por ky ndryshim i shpejte dhe hutues nuk eshte vetem sasior. Ky ndryshim shenon lindjen e epokes se re.

Postuar nga kontinenti datë 11 Dhjetor 2005 - 12:46:

Citim:
Po citoj ato që tha Luarasi

Forca kompjuterike dyfishohet cdo muajin e 18-te.

Ok, ashtu eshte ne lidhje me shkencen sic thua ti.
Por, sikur nuk po shikohet shume dobi, sepse njerzit ankohen nga stresi, gjithashtu, edhe ketu ne forum kemi nje teme ne lidhje me stresin.

Po ate shifren 18-te pse e ke vene?
Apo kot...

Postuar nga Luarasi datë 11 Dhjetor 2005 - 13:37:

Citim:

Ok, ashtu eshte ne lidhje me shkencen sic thua ti.
Por, sikur nuk po shikohet shume dobi, sepse njerzit ankohen nga stresi, gjithashtu, edhe ketu ne forum kemi nje teme ne lidhje me stresin.

Po ate shifren 18-te pse e ke vene?
Apo kot...

Konte per stres mer vitamine B, bej joge, seksi ndihmon mjafto, ose nje nga kjo Por edhe shkenca ofron tableta per uljen e nivelit te kortisollit ne gjak (hormonit te stresit).

Postuar nga kontinenti datë 12 Dhjetor 2005 - 01:16:

Hahahahaha...ku po na del koha edhe per joge mer lal... se dolem jashte teme.

Postuar nga naimi datë 12 Janar 2006 - 04:23:

Dikush e hedhi

materjen per krijimin e univerzit nga nje pik 0
diqka mbi Natyren eshte pase shperthimit te materjes .

Postuar nga Luarasi datë 12 Janar 2006 - 14:07:

Re: Dikush e hedhi

Citim:
materjen per krijimin e univerzit nga nje pik 0
diqka mbi Natyren eshte pase shperthimit te materjes .

Mbas zbulimit te formules se famshme te Ajnshtajnit E=MC2, u mundesua bomba atomike dhe revolucioni i elektronikes. Duke mare parasysh kete ekuacion, mesojme se materija permban energji. Kur materija zberthehet liron energji, por i kemi edhe dukurite anasjelltase ku energjija krijon materije. Qoftese universi kishte filluar nga 0, atehre duhet kerkuar nje formule te re ku MATERIA = 0. Perderisa neve nuk e gjejme kete fenomen ne natyre, atehere duhet ti permbahemi ekuacionit Energjija = Materije. Ashtuqe duhet pyetur ku e ka origjinen energjija qe e shkaktoi big bangun.

Postuar nga freespirit datë 13 Janar 2006 - 09:10:

Mesa di une big bang eshte e vetmja teori sot qe mbrohet nga shkencetaret per krijimin e universit, por persa i perket kohes 0 te krijimit te universit asnje smund ta spjegoj sepse eshte nje mister qe po mundohen dhe ndoshta nje dite do ta zbulojne. Eshte zbuluar qe mund te krijosh materie nga asgje si p.sh anti materia nga perplasia e particles me shpejtesi dhe demdesi shume te madhe por prap eshte nje mister. Bile shume shkencetar japin mendimin se edhe ka mundesi te egzistoj nje galaksi e me baze antimaterie por qe mbetet vetem nje teory.
pershendetje

Postuar nga NS-6 datë 14 Janar 2006 - 03:05:

per sa i perket mundesise se ekzistences se nje galaksie me antimaterie,mundesia eshte e pakte per faktin se nese do te kishte atehere rrezatimi me rreze gama qe do u formonte nga reaksionet e anikilimit te materies me antimaterien do ishin shume me te forta se sa ato qe kapen sot per sot nga paisjet.po ashtu per ekzistencen e antimateries mendohet se nuk duhet te kete shume antimaterie ne pergjithsi dhe kjo gje mund te kuptohet edhe nga fakti qe sondat hapsinore qe jane derguar ne planetet e tjera kane mberrit shendosh e mire pa pesuar ndonje humbje materiali si pasoje anikilimesh.
megjithse sic thua ti nje galaksi e formuar nga antimateria mbetet akoma nje teori(megjithse sme kujtohet mire sepse me duket se kam hasur ne nje shkrim qe me duket se thonte qe ka shume mundesi te kene gjetur nje te tille,por sme kujtohet se ku e kam lexuar),derisa te dale ndonje prove.

Postuar nga freespirit datë 14 Janar 2006 - 07:49:

S'kam degjuar gje rreth egzitences se nje galaksie antimaterie, megjithate cdo gje eshte e mundur. Dhe po eshte e vertet se antimaterie ka shume pak dhe ne laboratore eshte bere i mundur krijimi e saj por me sasi shume te vogla. Gjithashtu kam lexuar se ne diell krijohet antimaterie me sasi te konsiderueshme sepse e favorizon edhe temperatura, por qe nuk zgjat shume pasi bie ne kontakt me materie. Arsye qe mendojne shkencetaret se antimateria eshte me pakice eshte se pas Big Bang kur energjia u kthye ne materie per nje arsye te paspjegueshme matierie kishte me shume ne sasi se antimaterie dhe prandaj ne kete luft midis tyre triumfon gjithmon materia.
pershendetje

Postuar nga NS-6 datë 14 Janar 2006 - 18:58:

ne fakt tani po mundohen te gjejne se pse materia triumfoi mbi antimaterien...di qe kjo hynte ne perjashtimet e simetrive (sme kujtohet mire sa kane qene: C,P...me duhet ti rishikoj edhe nje here sepse i kam lexu tek ai libri "nga big bangu tek vrimat e zeza,por i kam harru :p)...ka akoma shume per te gjetur rreth tyre...me te vertete qe jane gjera shume interesante....

per antimaterien kjo ka hyre edhe ne perdorimin e jetes se perditshme...besoj se ke fdegjuar per PET (positron emitting tomography)...kjo perdor pikerisht elementet qe jane ne gjendje te leshojne pozitrone dhe rekasionet e anikilimit formojne 2 fotone me energji 511 MeV qe levizin me nje kend 180 grade njeri nga tjetri...vetem atehere kur detektoret, qe jane vendosur ne ane,i kapin te 2 fotonet keto trasformohen ne nje senjal qe permban edhe pozicionin nga eshte leshuar fotoni dhe ka ndodhur anikilimi....po ashtu edhe e kunderta...nje foton me energji 1022 MeV ne afersi te nje berthame shnderrohet ne nje elektron dhe nje pozitron dhe anikilimi con ne formimin e atyre qe thashe me para...

Postuar nga freespirit datë 15 Janar 2006 - 02:11:

Jane gjera shume interesante vertet dhe jam shume e kenaqur qe mund te informojme njeri-tjetrin dhe aq me teper ne shqip. Keshtu qe ju falenderoj te gjitheve per info e paraqitur.
Pershendetje dhe mire u lexofshim

Postuar nga NS-6 datë 15 Janar 2006 - 03:23:

gjithashtu!...edhe mua me behet qejfi qe kjo teme eshte kthyer ne nje forme bisede ku paraqiten gjera te reja...
ku ka shkuar gjitha ajo antimaterie mund te kete qene ne momentet e big bangut?a ka mundesi qe antimateria te jete ne brendesi te vrimave te zeza?cfare dihet per momentin rreth vrimave te zeza,a mundet ndonjeri te beje ndonje permbledhje te vogel (per ta spostuar temen drejt nje tjeter kapitulli pa harruar edhe ate qe sa po flisnim)?...

Postuar nga naimi datë 15 Janar 2006 - 04:41:

Vrimat e Zeza

Ne rrugen e Qumshit ka mbi 100 vrima te zeza
nje vrime e zeze eshte 100 Mil me i madhe se diqka tjeter

diqka tjeter vrimat e zeza apo nje vrime e zeze qe gjendet ne mes te univesit eshte 200 mil here me emadhe se dielli yne

edhe nese nje objekte qe kalon me shpejtesin e drites dhe i afrohet keti miseri te madhe dhe shume te fuqishem nuk mundet ti shpetoj .

Postuar nga NS-6 datë 17 Janar 2006 - 04:09:

...por nese nuk gabohem nga keto vrima te zeza del nje lloj rrezatimi apo e kam gabim?

Postuar nga freespirit datë 17 Janar 2006 - 04:44:

Citim:
Po citoj ato që tha NS-6
...por nese nuk gabohem nga keto vrima te zeza del nje lloj rrezatimi apo e kam gabim?

Nuk e di nese jam e sakte por me duket se leshojne x-rays dhe ne kete menyre mund te kapen nga burime njerezore.
bye

Postuar nga Luarasi datë 17 Janar 2006 - 13:38:

Me qe ra fjala per antimaterien, dua te jap nje analogji per te.
Me teknologjine qe e posedojme sote, nuk eshte e mudur te qe anija kozmike ta mbrije shpejtesine e drites (300.000 km/sek), por eshte e mundur qe me pershpejtuesit e CERN-it qe nje grimce e veteme (si nukleusi i atomit te hidrogjenit)te pershpejtohet ne shpejtesi te perafert me ate te drites. Qoftese grimca me shpejtesi te drites e godit nje bllok te materies, do te lirohet temperature mbi 10,000,000,000,000 C. Ne keto rethana ekstreme , energjia e liruar ne perplasje do te transformohet ne materie. Vlen te pyetet se cfare materie prodhohet ne përplasje te tilla. Te paramendojme qe ne nje fabrike te monedhave, metali i nxehte shtypet ne monedha ne forme specifike te, 1 leke, 5 leke, 10 leke dhe ashtu me rradhe. Ne menyre te ngjashme natyra nuk prodhon cfare do materie, por ajo i ka kallepet e veta si ta prodhoje materien duke korensponduar me definimin preciz te sasise te energjise duke pasur dhe disa rekuizite te veçanta. Kallepet jane analogjike ndaj grimcave. Nga me te rendesishmet eshte protoni, neutroni dhe elektroni. Ato kane rekuizite te definuara saktësisht., sic jane masa, ngarkesa elektrike dhe menyra e bashkëveprimit te tyre me grimcat e tjera.
A mund te transformohet energjia ne proton apo elektron te vetem?
Te imagjinojme nje flete metali te nxehte ne fabriken e monedhave (“energji”) Kur monedha shtypet nga fleta e metalit, do kemi nje monedhe dhe nje vrime ne faqen e metalit. Mund ta quajme kete vrime si “antimonedhe”.
Kjo eshte e njgjajshme se cfare ndodh kur energjia transformohet ne materije. Shume eksperimente kane dëshmuar se materia mund te prodhohet ne pale te grimcave dhe pasqyrimet e tyre qe quhen antigrimca. Askush nuk ka pare qe te prodhohen vetem grimca apo vetem anti grimca. Ky shembull tregon dhe nje tipar te vëzhguar me grimcat dhe antigrimcat. Qe ti krijojme, na duhet energji dhe kur i bashkojme (zhdukje, sepse ato zhduken ne shkelqim te energjise), kjo energji lirohet. Eshte sikur ta vesh moedhen prapa ne vrimen e mbetur te faqes te metalit, duke e lene faqen e metalit ne formen e vete origjinale.

Postuar nga naimi datë 18 Janar 2006 - 03:07:

po del

Citim:
Po citoj ato që tha NS-6

Gazra te nxeta rryma te fuqishme apo mundeni ti shpjegoni me qarte

Postuar nga NS-6 datë 18 Janar 2006 - 18:33:

Citim:

Nuk e di nese jam e sakte por me duket se leshojne x-rays dhe ne kete menyre mund te kapen nga burime njerezore.
bye

megjithse nuk e di mire,sma ha mendja te jete x-ray ose gamma sepse do kishim te benim me nje fluks fotonesh pastaj...atehere do binte ne kundershtim me idene qe as drita nuk i shpeton dot nje vrime te zeze...ne internet e kam hasur si "rrezatimi i hawking-ut" por nuk ja kam idene akoma se cfare mund te jete dhe si mund ti shpetoje fushes se vrimes se zeze...po kontrolloj akoma iher...ndoshta gjej ndonje pergjigje...

Postuar nga naimi datë 19 Janar 2006 - 01:37:

die best Universi

Citim:
Po citoj ato që tha NS-6

megjithse nuk e di mire,sma ha mendja te jete x-ray ose gamma sepse do kishim te benim me nje fluks fotonesh pastaj...atehere do binte ne kundershtim me idene qe as drita nuk i shpeton dot nje vrime te zeze...ne internet e kam hasur si "rrezatimi i hawking-ut" por nuk ja kam idene akoma se cfare mund te jete dhe si mund ti shpetoje fushes se vrimes se zeze...po kontrolloj akoma iher...ndoshta gjej ndonje pergjigje...

si mund ti shpetoje fushes se vrimes se zeze apo perse nuk i shpetone shpejtesia e drites nuk mundet se killer i universit ka peshe dhe fuqi te pa parashikuar .

Vrasesi me peshe te madhe dhe fuqi te pa parashikuar per ne por me nje shpejtesi 1000 kms Gelltite pa mare parasyshe se qka i kunder vihet
pra Pesha e fuqishem Gravediacioni die Best Universi .

Postuar nga naimi datë 19 Janar 2006 - 01:46:

Tornado

eshte e pa duker por kur gelltite materie behet e dukshme
keshtu edhe vrimat e zeza

Por ka edhe vrima te zeza pa materie por shpjegimi eshte i veshtir per momentin e kohes .

Postuar nga NS-6 datë 19 Janar 2006 - 03:22:

normalisht nje foton kur futet ne nje fushe gravitacionale shton energjine e tij,por per ti ikur kesaj fushe duhet te shoenzoje energji...por kur futet ne fushen gravitacionale te nje vrime te zeze,ne tentative per ti shpetuar e leshon te gjithe energjine pa patur mundesi ti shmanget...dhe duke pasur parasysh qe nje foton nuk ka peshe por eshte vetem energji...kemi zhdukje te fotonit,dmth te drites....nga kjo merr edhe emrin...vrime e zeze..sepse nuk vjen drite prej andej...

Postuar nga naimi datë 19 Janar 2006 - 22:58:

Disa Vrima te Zeza

Rrotullohen si vorbulla
Agjencia Amerikane e hapsires Nasa thote se tani astronomet kan prova se te pakten disa vrima te zeza rrotullohen si vorbulla. Vrimat e zeza jan nje mase shume e dendur me fusha te fuqishme rendese.

thuajse cdo lloj objekti ne hapsire rrotullohet ,duke perfshire planet,yjet dhe galaktikat , tani shkencetaret,qe studijojne vrimat ezeza mendojne se edhe ato rrotullohen.
Me qe vrimat ezeza nuk kan nje siperfaqe solide eshte veshtire qe ky rrotullim te shikohet ,por shkencetaret thone se ato mund te vezhgojme ndikimin e rrotullimi duke vezhguar driten ,qe leshon lenda kur ajo zhytet ne nje vrime te zeze .

Lenda vertitet furishem perreth vrimes se zeze,deri sa te gellditet pergjithmon prej saj.

Postuar nga freespirit datë 21 Janar 2006 - 08:10:

hi!

Patjeter duhet te rrotullohen sepse kjo spjegon edhe forcen e madhe gravitacionale te tyre. Sa me e perkulur eshte hapesire-kohe aq me shume force gravitacionale ka. Dhe qendra e nje vrime te zeze eshte nje pike me zero volum dhe dendesi te infinite. Arsyeja pse drita nuk ka shpetim eshte sepse brenda vrimes se zeze nuk egzistojne vija te drejta vetem ato te perkulura, kurse drita udheton ne vije te drejte prandaj edhe smund te shpetoj prej saj. Edhe disa fotone qe mundohen te shpetojne gjate daljes zhduken gjate perfshirjes se lendeve ose materieve te tjera ne qender.
bye

Postuar nga NS-6 datë 19 Mars 2006 - 03:52:

rrezatimi i hawking-ut

gjeta dicka per "rrezatimin e hawking-ut"...normalisht sipas koncepteve te sotshem te fizikes vrima e zeze ka nje kufi qe quhet horizonti i ngjarjeve dhe se me afer asaj pike hyn ne loje graviteti i vrimes se zeze kurse me larg akoma mund te shkeputet nga ky gravitet....tani po sipas kocepteve te fizikes,nje hapesire boshe nuk eshte boshe fare por nje vend ku ndodhin dualiteti grimca-antigrimca dhe keshtu qe formohen dhe shkaterrohen grimca qe mund ti quajme virtuale sepse formohen dhe shkaterrohen ne te njejten kohe.por nese keto procese ndodhin ne afersi te atij horizonti ngjarjesh mund te ndodhe qe antigrimca te perfundoje ne gravitetin e vrimes ndersa grimca te largohet dhe keshtu kthehet ne grimca reale dhe largohen duke formuar edhe rrezatimin...po ashtu nese vrima e zeze nuk gelltit materie te re,atehere i bie qe do arrije nje pike qe do humbe masen e saj si pasoje e nderveprimit te antigrimcave...

problemi qendron se ky koncept nuk perputhet me ligjin e ruajtjes se mases dhe me duket se vete hawkingu eshte munduar ti jape nje zgjidhje tjeter kesaj gjeje ne menyre qe te pershtatet me ate ligj...

Postuar nga lost_soul datë 02 Maj 2006 - 19:18:

Re: hi!

Citim:
Arsyeja pse drita nuk ka shpetim eshte sepse brenda vrimes se zeze nuk egzistojne vija te drejta vetem ato te perkulura, kurse drita udheton ne vije te drejte prandaj edhe smund te shpetoj prej saj.

thjesht dua te shtoj nja dy fjale mbi konceptin "vije e drejte".

Pjesezat pa inertesi sic jane fotonet e drites, levizin sipas vijave gjeodezike. Keto jane pergjithsim i vijave te drejta. Nje konstante e vijave gjeodezike do te ishte se ato percaktojne rrugen me te shkurter midis dy pikave ne hapesire. Ne hapesiren e pashformuar, keto jane vijat e drejta sipas perfytyrimit tone, kurse ne nje hapesire te shformuar keto jane vija "te lakuara". Duhet theksuar se ato i duket te lakuara nje vrojtuesi te jashtem, nderkohe qe jane te drejta ne vete hapesiren.

Tani, sic e kane permendur edhe te tjere vrimat e zeza e shformojne hapesiren, duke krijuar keshtu vija gjeodezike qe nuk e kalojne "ngjarjen horizont" qe eshte kufiri i vrimes se zeze, rrjedhimisht edhe drita nuk del dot nga vrima e zeze.

Postuar nga freespirit datë 20 Gusht 2006 - 23:21:

Re: Universi

Citim:
Cfar eshte Universi?
Si eshte krijuar?
A eshte e vertete se eshte i pafundshem?

Asnjeri nuk mund ta shpjegoj me qartesi si dhe perse eshte krijuar universi. Sidoqofte ka shume teori per krijimin e universit sic esht teoria Bing Bang. Njeriu nuk e shpjegon dot me qartesi as faktin se universi eshte i pafundshem. Shume njerez thone qe universi eshte i pafundshem sepse nuk ka se ku te mbaroje. Per shembull: Ta zeme se fundi i universit eshte nje mur. Ku mbaron ky mur dhe cfar ka pas tij??? Prandaj keto jane pyetje qe njeriu nuk i pergjigjet dot me saktesi sepse eshte e pamundur te mendoj aq larg. Njeriu nuk ka nje fantazi aq te madhe sa per te zgjidhur misteret e universit. Njeriu mund te mendoj vetem ne boten 3D(3 dimensionale).

Po ju si mendoni per universin?

Nga ainshtanji kam lexuar para shume kohesh se mbaj mend mire po me duket se jepte nje shembull te tille. Universi apo universet levizin me shpejtesine e drites ne 1 sek drejt se ardhmes. Mendoni nje bosht qe eshte koha ne qender dhe universet qe levizin pingulisht ne kete bosht drejt te ardhmes. Nese eshte keshtu do te thote qe universi e ka kufi dhe me te vertet qe po ta arrijme dot shpejtesine e drites eshte e mundur qe te marrim pergjigje me te qarta. Gjithashtu me ka bere pershtypje kur thote se kur arrihet shpejtesia e drites koha ndalon. Mund te ma spjegoj njeri kete se nuk e kam kuptuar mire.
pershendetje

Postuar nga lost_soul datë 03 Tetor 2006 - 08:13:

ok po mundohem te jap une nje pergjigje.

e para s'kam degjuar qe universi po zgjerohet me shpjetesine e drites, kjo s'besoj se eshte e vertete, ajo qe eshte vene re eshte qe universi po zgjerohet dhe shpejtesia e zgjerimit eshte ne rritje, dmth ka nje nxitim.

sa per kohen qe ndalon, ky eshte nje rrjedhim i teorise se relativitetit. sipas kesaj teorie, kohezgjatja e nje ngjarjeje varet nga shpejtesia e vrojtuesit, dhe pikerisht nje vrojtues qe leviz me nje shpejtesi qe i afrohet asaj te drites, perjeton kohezgjate me te medha per te njejten ngjarje ne krahasim me nje vrojtues qe ka shpjetesi me te vogel. teoria e relativitetit thote gjithashtu qe shpejtesia e drites nuk mund te arrihet, por ne vetem mund t'i afrohemi pambarimisht asaj (ne teori gjithmone) dhe si rrjedhim kohezgjatja do te shkoje pambarimisht ne plus infinit (dmth koha ndalon).. ver re fjalen pambarimisht, kjo nenkupton process dhe jo moment statik. pra asnjehere s'do te vije nje moment qe te arrihet shpejtesia e zeros si rrjedhim ndalimi i kohes.

rrjedhime te tjera jane ato te distances, qe zvogelohet pambarimisht me afrimin e shpejtesise se drites si dhe te mases qe shkon ne plus infinit me afrimin e shpejtesise se drites...

prandaj edhe thuhet qe fotonet apo pjeseza te tjera, nuk kane as mase as dimension, pikerisht sepse levizin me shpjetesine e drites, dhe po te kishin mase atehere sipas teorise masa e tyre do te shkonte ne plus infinit..

Postuar nga kontinenti datë 04 Tetor 2006 - 01:08:

Re: Disa Vrima te Zeza

Citim:

Lenda vertitet furishem perreth vrimes se zeze,deri sa te gellditet pergjithmon prej saj.

Naim, fjala ''pergjithmone'' nuk eshte kufiri i lendes qe gelltiet tek Vrima e Zeze.
Ku shkon kjo lende?
Vrima e Zeze nuk eshte si nje thes qe mbushet me lende.
Sa per rrotullimin e Vrimes se Zeze, kjo eshte e vertete si buka qe hame, sepse pikerisht ne kete menyre eshte e gjithe veprimtaria e Vimes se Zeze.

Postuar nga naimi datë 04 Tetor 2006 - 03:21:

pershendetje konti

Pasi qe Ajo eshte e ngjeshur ne menyren te pashprese brenda vetvetes deri ne ate pike ku vellimi i saj eshte bere zero ndersa dendesia eshte bere e pafundete

Postuar nga naimi datë 04 Tetor 2006 - 03:23:

ja

kjo eshte nje

Gjithsej 3 faqe: « 1 [2] 3 »
Trego 125 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.