Forumi Horizont | Gjithsej 9 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 » Trego 88 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shqiperia, traditat kulturore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=114)
-- Gjakmarrja:Kanuni i Leke Dukagjinit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18418)
Kur ska shtet, robte justifikohen me leken, kur ka shtet atehere shteti e kap per veshi vrasesin dhe e fut mrena, gjithashtu kap per veshi dhe e fut mrena edhe ate tjetrin qe kercenon familjen e vrasesit etc etc.
Ca faji ka fmija 10 vjec me u nguju ne shpi, se baba I tij ska pas mend ne kry e ka shku e ka vra!!!
Citim:Kanuni = kushtetute sot.
Po citoj ato që tha shelgu
Une nuk mendoj se gjakmarrja eshte nje tradite e ardhur nga Lek Dukagjini. Ne kohen e sotme ajo e ka origjinen ne natyren e njeriut dhe sistemin ku ai jeton.
Nje njeri i civilizuar qe jeton ne nje shoqeri te organizuar mire, zakonisht nuk merr hak vete, por beson tek ligji ne fuqi dhe zbatimi i tij ne menyre korrekte.
Kanuni ka lindur ne nje kohe kur ne malsite e Shqiperise, njeriu mund te vritej edhe per nje pale opinga. Zakonisht kriet ne ate kohe kane qene me origjine ekonomike. Varferi e tejskajshme dhe krimet e tejskajshme ishin pjese e nje te tere.
Leka ndertoi kanunin per te shternguar individin ne daren e ligjit.
Individi kriminel, ne menyre te organizuar denigrohej denohej nga fshati ( reffleks tribal). Por ne kushtet e varferise dhe izolimit te skajshem, ky ndoshta ishte edhe denimi me i rende.
Sa per interpretimet e "beses" dhe burrerise etj, une nuk i besoj.
Ka nje te vertete te perhershme: Sa me i rende te jete denimi per nje krim te caktuar ne nje shoqeri, aq me kriminale eshte shoqeria.
Vini re qe Norvegjia, denimin me te rende e paska 21 vjet heqje lirie.
Citim:
Po citoj ato që tha BIONDIA
.une ne moshen tende mendoj se kishte me te vertet princ ti diskuton poliken si me qen goce Nexhmijesamon me fal e modifikova goca e Sales
[/B]
une nuk do hakmerresha, pse budallaqe jam une te ndyej jeten time dhe veten time si kriminele ( pa qene!)
Le te veje ne djall kanun i Lekes dhe Maries, kanuni im eshte jeta qe une zgjedh te jetoj ( dhe e jetoj pa frike!)
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
une nuk do hakmerresha, pse budallaqe jam une te ndyej jeten time dhe veten time si kriminele ( pa qene!)
Le te veje ne djall kanun i Lekes dhe Maries, kanuni im eshte jeta qe une zgjedh te jetoj ( dhe e jetoj pa frike!)
jeni keqekuptuar o miq, dhe nuk e keni idene sa njerz te ceket me dukeni ne kto debate
sigursht qe te falesh eshte xhest me i madh qe vjen nga nobler souls, kte e thote edhe kanuni.
sigurisht qe hakmarrja me e mire eshte te bejsh nje jete te mire.
por varet per cfar po flasim.
disa nga juve diskutoni komplet kunder lek dukagjinit vetem nga emri i dukagjinit si gjoja ndonje malok qe sdoni te beni me te se ju ben me turp te mos dukeni te prapambetur maloke.
gje qe ven ne drite komplekse tjera shume me te thella per juve.
hakamarrja eshte ne natyren e njeriut, edhe filmat e hoolludid qe ben mel gibson etj perqendrohen tek hakmarrja
ne jete ka gjera qe mund te jetosh me to dhe ka gjera qe nuk mund te jetosh me to.
edhe filozofat me te medhenj ne bote thone qe kur nuk ke arsye te jetosh me, eshte komplet e kuptueshme e pranueshme ti japesh fund jetes
njerz si juve une i kam frike, se nuk keni morlal principles. (per hire te muabetit vetem po diskutojm mos i merrni si ofendime kto qe them)
nuk eshte moral principle vetem te mbijetosh, jo per njerzit e edukuar
sipas llogjikes e juve kalamj moderna ktu asgje nuk ka limit, dhe jeta eshte kryesorja, vetem ajo ka rendesi, edhe nese dikush slen gje pa bere ne juve
ta befsha nje mut ne jete kur dikush ma vret femijen apo nje pjestar te familjes krejt padrejtesisht.
p,sh ne amrike nje pedofil i kishte grabitur djalin 11 vjec nje amrerikani.
ky pedofili ja kishte mbajt djalin dy vjet ne shpi duke ja abuzuar sexualisht.
me ne fund kur e kishin kapur ket kriminelin pedofil, po e extradonin nga tajlanda, ne aeroport i ati i femijes ishte maskuar me kapele me pistolete ne brez dhe ja kisht futur plumd kriminelit edhe pse ishte i shoqeruar me dy polic duke ecur mes aeroportit.
gjykatsi hallall ja beft zoti buken qe han, e ksihte denuar babain vetem me provation, pa asnje dite burg.
end of story.
juve po beni argumenta absurd.
kafshet ne wild afrika kur rriten bejn sex edhe me nenen tyre, pra nuk kane morlal principles.
marrim shembull popullin japones, popull i shquar per HONER, njekokesisht popull shoqeri moderne qe respektohet nga cdo vend i botes.
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
haha bionde une ne moshen e saj nuk mbaja mend as emrin e presidentit. Kush shikonte e degjonte lajme atehere! Tere diten lart e poshte rrinim.
Edhe sot jo se degjoj xhanem. C'lexoj ketu ne forum.![]()
Ben pjese ne te qenit shqiptar ruajtja e disa traditave qe sot nga shoqeria moderne mund te duken barbare. Edhe mbase jane ne fakt.. por jane pjese e historise tone dhe nuk e quaj te gabuar nevojen per t'i ruajtur te gjalla. Ne rastin e kanunit komunizmi ndikoi shume ne lenien pas dore te tij dhe shpesh eshte interpretuar dhe perdorur sipas deshires dhe interesit personal. Me duket se po harrojme qe kanuni nuk "rregullonte" vetem gjakmarrjet, por edhe familjen, martesat, pronen private, trashegimite, etj. Ishte kushtetuta e atehershme, merrej si me kodin civil edhe me ate penal. Cuditerisht sot, kur flitet per kanun, flitet vetem per gjakmarrje. Duket sikur nevoja per t'iu pergjigjur barbarizmit me barbarizem te justifikohet me kete te shkrete kanun. Ketu me lind pyetja; me te vertete kemi te bejme me nje ruajtje te tradites?
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
j
ta befsha nje mut ne jete kur dikush ma vret femijen apo nje pjestar te familjes krejt padrejtesisht.
.
A ekziston mundesia...
qe ne ket forum te diskutohet sikur nje teme , me mirkuptim e pa ironi e sarkazem, sa lart e posht?? kaq do doja un, asgje me shum..
Bjonde dje mu duk se te fola si njeri..dhe mu duk sikur u morem vesht, e shof qe s'qeka ashtu.. degjo ti goce..ne jemi dy persona me karaktere te ndryshem, si ne ka plot te tille ne ket forum..a ka mundesi qe dhe kur mendimet e ndryshme I HEDHIM NE KETE FORUM te mos perlyhen?? te mos abuzojm me to?
Shoh qe u preke se thashe *Njerez me mendime te mykura* e thashe dhe vazhdoj ta them sepse un ashtu e mendoj.
Ketu esht shtruar nje Teme e kushdo jep mendimin e tij ne lidhje me temen, s'eshte e then qe mendimet te jen te njellojta, ndaj perdoret Replikim , ( replikim ne menyren intelektuale ) kush eshte i afte te pergjigjet kuptohet..(gjithmon ne lidhje me Temen).
Ather s'kuptoj kete reagimin tend..se dija qe qekam dhe humoriste, zakonisht mbahem per njeri i ftohte e pa ndjenja, ( ndryshe nga ti) qe fal shum dashuri.
Te hyj ne teme tani,, ti je dakort me Kanunin, je per hakmarrje, ti mesa kam ven re, nuk di te falesh...ather dal ne konKluzionin qe eshte normale nga ana jote qe te zbatohet ai ligj, njekoheshit s'te paragjykoj, as ty e askend si ti.
Un KRIMIN NUK E DUA, JAM RRITUR ME KETE FRYME E KSHU DO VAZHDOJ. ZOTI TA JEP JETEN E PO AI KA TE DREJTE TA MARRI ..Nese do kem fatin te behem Nene nje dite femin time do e rris me frymen qe un jam rritur, edhe se jam rritur mes 3 meshkujve ne shtepi, po te siguroj qe Urrejtjen e kemi neveri te gjithe , ka ndodhur ç'ka ndodhur me fatin tone.
A mund ta dim ku duhet te marim pjes, ne ç'fare nenteme??
Fajin e ka Faja ne fakt, qe si ka ndare Nen temat nga mosha..po nejse.
Gjithsej 9 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 » Trego 88 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.