Forumi Horizont | Gjithsej 3 faqe: « 1 2 [3] Trego 125 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Fizikë dhe Astronomi (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=10)
-- Universi (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3404)
ok
ku u ndale foto
Re: pershendetje konti
Citim:
Po citoj ato që tha naimi
Pasi qe Ajo eshte e ngjeshur ne menyren te pashprese brenda vetvetes deri ne ate pike ku vellimi i saj eshte bere zero ndersa dendesia eshte bere e pafundete
Me sa duket edhe relativiteti i Anshtajnit ka disa lekunjde, mendohet qe sot universi eshte ne hapje e siper, ne jemi ne nje pike ku universi ka arritur pikerisht relativitetin per te cilin Anshtajni fliste, nderkohe qe ne pikat ekstreme universi perhapet me shpejtesi shume te madhe, prandaj, shpejtesia nuk eshte e njejte ne te gjithe universin.
Re: Universi
Citim:
Po citoj ato që tha Zinart
Cfar eshte Universi?
Si eshte krijuar?
A eshte e vertete se eshte i pafundshem?
Asnjeri nuk mund ta shpjegoj me qartesi si dhe perse eshte krijuar universi. Sidoqofte ka shume teori per krijimin e universit sic esht teoria Bing Bang. Njeriu nuk e shpjegon dot me qartesi as faktin se universi eshte i pafundshem. Shume njerez thone qe universi eshte i pafundshem sepse nuk ka se ku te mbaroje. Per shembull: Ta zeme se fundi i universit eshte nje mur. Ku mbaron ky mur dhe cfar ka pas tij??? Prandaj keto jane pyetje qe njeriu nuk i pergjigjet dot me saktesi sepse eshte e pamundur te mendoj aq larg. Njeriu nuk ka nje fantazi aq te madhe sa per te zgjidhur misteret e universit. Njeriu mund te mendoj vetem ne boten 3D(3 dimensionale).
Po ju si mendoni per universin?
vezhgimet qe beri Hubble ne fillimet e shekullit te kaluar treguan qe galaktikat shtojne shpejtesine tek largohen njera nga tjetri.me pak fjale universi eshte duke u zgjeruar dhe me nje shpejtesi edhe me te madhe dhe qe mund te shpjegohej me formula ku perdorej edhe kostantja e Hubble.nisur nga kjo gje,modeli i nje "Big Crunch" duket pak i mundshem,por gjithsesi nuk mund te hiqet nga modelet e mundshme,duke qene se nuk ja kemi idene e asaj qe po ndodh ne limitet e jashtme te universit...ne arrijme te dallojme nje univers qe ndodhet deri 15 miliar vjet drite larg nesh (me 15 miliard vjet vonese) nderkohe qe perllogaritjet tregojne qe universi ne keto momente eshte zgjeruar deri ne rreth 45 miliard vjet drite prej nesh...se cfare po ndodh pertej atij 15 miliardi vjet drita per ne eshte akoma mister...
duhet te kemi parasysh qe momenti i Big Bang-ut sipas shkencetareve fshin te gjithe modelet e asaj qe mund te kete ndodhur para saj kshu qe askush nuk mund te thote qe para Big Bang-ut pati nje univers qe pesoi nje "Big Crunch".
per sa i perket pyetjes qe ke bere (ose me mire,kane bere),pergjigja do ti jepej nese do dihej se si funksion graviteti.eshte per tu habit por forca qe u zbulua e para,eshte ajo qe nuk dihet mire se si funksionon dhe qe po i shmanget ekuacioneve te shkencetareve per te gjetur nje teori te vetme qe ti bashkonte te gjitha forcat e njohura(me shpresen qe te mos dalin te reja sic i ndodhi Ainshtajnit nderkohe qe po tentonte te bashkonte elektromagnetizmin me gravitetit)...
1
Po them dhe une nja dy fjale me shume.
Mendohet qe me big-bangun eshte krijuar edhe nje pjesez qe nuk ka nderveprim me pjesezat qe njohim ne dhe qe i quajme materie. Kjo pjesez e panjohur eshte pergjegjese per ate qe quhet lenda e zeze, dhe energjia e zeze. Mendohet qe e vetmja force qe ka kjo pjesez eshte ajo gravitacionale. Eshte njelloj sikur te thuash qe vakumi ka nje force gravitacionale brenda saj.
Si eshte gjetur prania e lendes se zeze? Jane bere matje per te gjetur masen e universit me dy menyra.
Njera menyre eshte duke llogaritur sasine e drites se te gjitha galaksive, duke ditur qe masa e nje ylli ndikon ne sasine e ndricimit te tij.
Menyra e dyte eshte duke llogaritur shpejtesite e rrotullimeve te te gjitha galaksive, duke shfrytezuar lidhjen midis mases dhe rrotullimit.
Eshte gjetur qe menyra e dyte prodhon nje mase te pergjithshme shume here me te madhe se menyra e pare. Ky ndryshim masash nuk mund t'i mvishet kurrsesi gabimeve ne llogaritje, keshtu qe fizikantet dolen ne perfundimin duhet te kete lende te padukshme qe e quajten lende te zeze.
Zbulimi i pranise se lendes se zeze eshte quajtur edhe hakmarrja e Ajnshajnit, sepse justifikon konstanten kozmologjike te Ajnshtajnit qe vete ai e quajti gabimin me te madh te jetes se tij. Nje here tjeter per kete.
Piktuarat e bashkangjitura tregojne perberjen e universit dhe te ardhmen e tij ne varesi te lendes se zeze dhe energjise se zeze. Vini re qe ka 8 here me shume hidrogjen dhe helium te lire, sesa neper yje. Gjithashtu te gjithe elementet e tjere me te rende qe perbejne pjesen "me interesante" perben vetem 0.03% te gjithe universit. Universi megjithmend qe eshte dicka shume e zbrazet.
Re: Re: Universi
Citim:
Po citoj ato që tha Laura3
Meqenese te gjithe trupat e universit ushtrojne forca terheqese, gravitacionale tek njeri-tjetri, cfare i pengon keto trupa te afrohen bashke dhe te perplasen?
Re: Re: Re: Universi
Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti
Ky eshte misteri qe sfidon ligjet fizike.....
Universi, pra zgjerohet ne menyre te vazhdueshme, kjo dihet dhe eshte e vertetuar shkencerisht.
Por universi eshe te ndryshime t vazhdueshme dhe levizje te panderprere.
Diku lind nje planet dhe diku lind nje Vrime e Zeze.
Ne jemi ne nje zone te re teper te re. Toka jone eshte foshnje.
Keto thote shkenca dhe ne i bidemi asaj.
me pelqen tema
i lexova te gjitha shkrimet pa perjashtim, shume bukur. kenaqesi ne ket teme. sa per ato vrimat e zeza, se ku dalin ato qe ajo perpine, edhe stephen hawkin ka spekuluar se eshte e mundshme te dalin ne nje univers tjeter. nuk jam i edukuar shume per temen por me pelqen, se ktu mund te imagjinojme pa fund dhe prap eshte shume e kufizushme se aq kapacitet kemi.
po sikur te gjithe ky univers te jete i krijuar nga zoti??!! sikur tha ai me siper! si eshte e mundur te gjitha kto objekte qe permban brenda universi, jane ne levizje te vazhdueshme por nuk perplasen me njeri-tjetrin, sikur edhe ne njerezit (vec nje pakice. a eshte kjo nje kuncidence!?
nuk jam fetar aspak, por jam kureshtar. po sikur ne, (toka) te jemi qendra e universit?!?!!
jo vetem qe kemi teleskopa te fuqishem, por kemi edhe (veshe te medhenje) raidar te medhenj qe presin te por ndonje sinjal te vogel te vjen nga nje inteligjence tjeter!!! prap asgje!
nuk jam i sigurt sa!por eshte nje anije kozmike ne udhetim tash nja 20-30 vjet, dhe para pak vitesh humben sinjalin me te. spekuloshin se kishte arritur te dali jashte galaxise tone. prap nuk moren ndonje sinjal jete nga kund tjeter.
po sikur universi te jete dicka shume e vogel ne syte e zotit!? ose ne pellemben e zotit!?!(ju prtemtoj se nuk jam fetar, vetem kureshtar, kalimtar) si tha ai tjetri me larte, se si funksionon truni jone vetem kur degjojme emrin e xhirafes, miliarda neuranes funksionojne per te sjellur kujtesen e saj ne trunin tone brenda nje secondi!!!
po sikur gjithcka ne univers te funksionoje ne nje lidhje si truni jone.
nejse mund te pyes shume pyetje po nuk di se kam shume kureshtje ne kyt teme.
kur lexoj shume shkrime ktu dhe shume shkenctar qe kalojne jeten ne kerkim dhe nuk po gjejne asgje vetem (empty space) filloj te mendoj per ekzistencen e zotit. se me duket me e veshtire te besoj se kjo ishte thjeshte nje aksident, si big-bangu.
sepse me duket shume perfekte te menojme se ishte thjeshte nje shanc.
ju falederoj per shkrimet
pershendetje
Kurti Arsyeja pse planetet, yjet, galaksite dhe objektet e tjera nderyjore nuk perplasenshpjegon me se miri big-bang.
Meqe gjithcka ka nisur me nje shperthim atehere gjiththcka eshte ne shperhapje dhe me shpejtesi rritese te vazhdueshme. Kjo do te thote se me kaalimin e kohes do te kete pak e me pak perplasje mes ktyre objekteve. Duke vazhduar keshtu, mbas miliona/miliarda vitesh do vije nje pike qe kur te shikohet me teleskop ne space, galaksite do te jene shperhapur aq shume sa nuk do te mund te shohim asgje tjeter pervecse Milky-Way.
Gjeja me e cuditshme eshte se i gjithe ky univers ka pasur ne madhesi sa nje atom i vetem dhe mase infinite. Vetem 1/3 000 000 e sekondit pas shperthimit madhesia e ktij atomi ka arritur ne 80 madhesine e tokes. 1/3000 sekondit pas shperthimit madhesia arrin sa 200 here madhesia e djellit.
Atomi universal perpara se te shperthente ka pasur temperature infinitisht te larte dhe ka qene i perbere nga pure energy. Kjo shpjegon masen epafund te ketij atome dhe gjithashtu eshte vertetuar edhe me vone nga E=MC2 se energjia eshte e lidhur dhe mund te definitoje masen dhe anasjelltas.
Gjithcka cfare shohim tani ka qene brenda atij atomi dhe gjithcka me pare ka qene pluhur yjor i lindur pas miliona viteve nga shperthimi i ktij atomi.
Trupi yne perbehet nga hekur karbon etj, te gjitha jane elemente qe gjinden dhe kane lindur nga ky pluhur yjor.
Mos harroni se ne nje gote uji qe pime atomet qe e perbejne ate uje kane nje moshe pre 13 miliard vjetesh...qe me lindjen e universit !
Lezhjani, e kuptoj se universi is expanding, eshte bere e qarte prej gjithe shkenctarve, edhe big bangun mund ta pranojm, por pyetja ime eshte universi duhet te jete krijuar nga nje qenie inteligjente, ashtuquajtur zoti.
ok, po ai atomi i vogel para se te nxehet e nxehet dhe te shpertheje si erdhi ne existence?! ai atomi ku existonte?! meqe ky atom shume i vogel tani eshte univers aq i madh 150 billion light years across hapesire. pra a ishte ne nje univers tjeter apo vetem space?! thjesht mendoj se ka nje krijese, se universi eshte shume shume i madh dhe misterioz qe ne tja vejm vulen dhe te supozojme krijimin te tij rastesisht/random!!
nejse, ka edhe shume shkenctar qe besojn ne zot, edhe shkenca po ben sot nje propogande sikur ka bere kisha dikur, nuk tregojne shume gjera. Ps: ka shume shkenctar ose profesora universitetesh dhe fizicista qe kane humbur karrieren e tyre duke shprehur se universi mund te jete krijuar nga nje qenie inteligjente, sapo shikova nje dokumantar mbi ket dabat, shume interrsante. nejse sic e kam theksuar nuk di shume mbi kta gjera por gjithmon me pelqen te shikoj discovery chanel
kalosh mire
Kurti, po te pergjigjem me te paren qe me ngeli ne mendje. Ku pyete qe kur nuk ka pasur univers a ka pasur vetem space? Ne te vertete space and time nuk kane egzistuar fare paara shperthimit. Ishte ky shperthim, qe krijoi hapesiren dhe kohen.
Duket si e pakuptueshme per mendjet tona, por ne te njejten menyre te pakuptueshme nuk dihet se si ky atom krijues ka arritur aty. Eshte si puna e aksiomave qe nuk mund ti vertetosh (te pakten tani per tani), por vetem e di se jane te verteta. Edhe matematika bazohet ne aksioma dhe it works very good.
Sa per nese toka eshte krijuar nga nje qenje mbinatyrore apo jo ? Nuk dua te diskutoj ketu dhe ta kthejme ne teme filozofike. Kam qejfe te diskutoj per universin, per faktet dhe ato qe jane zbuluar dhe do zbulohen. Edhe une jam besimtar , por kur vjen puna nuk me pelqen ti perzjej zotin me krijimin sepse has shume paradokse.
Megjithate, sido qe te jete, nese ate qe te thashe me lart per atomin, nuk e pranon si aksiome, atehere edhe zotin qe disa njerez qe nuk e dine pse por e dine qe egziston, sduhet ta pranojne si aksiome.
Hapesira dhe koha jane jashte imagjinates sone. te thuash se koha eshte krijuar eshte fatale. Ne jemi vetem mikropjeseza qe masim castet tona, brenda asaje qe shtrihet e pamate dhe jashte cdo llofarie dhe interpretimi. nuk mund te thuash se ka patur nje fillim dhe as mbarim...
Citim:
Po citoj ato që tha daedal
Hapesira dhe koha jane jashte imagjinates sone. te thuash se koha eshte krijuar eshte fatale. Ne jemi vetem mikropjeseza qe masim castet tona, brenda asaje qe shtrihet e pamate dhe jashte cdo llofarie dhe interpretimi. nuk mund te thuash se ka patur nje fillim dhe as mbarim...
Citim:
Po citoj ato që tha lezhjani-82
Jam absolutisht dakort qe nuk ka as fillim as mbarim, dhe kete e shohim edhe sot nderkohe qe e dime se gjithcka shnderrohet, por kjo teori hedh poshte teotrine e egzistences se mbinaturales. Truri yne se percepton idene e infinitit dhe e kemi shume te veshtire ta pranojme.
Megjithate daedal, e cilesoj edhe njehere qe nuk dua qe kjo teme te kthehet ne teme filozofike, por ti permbahet fakteve shkencore .
Citim:
Po citoj ato që tha daedal
Meqe jemi te shkenca psh : nuk mund te thuash "jam absolutisht dkord" dhe sidomos ne kete teme![]()
![]()
lezha, ke te drejt po ma beso se nuk jam fetar, tjesht kureshtar, por kur flasim per universin duhet te diskutojme mundesin e zotit, e kam fjalen ne ate sensin qe spinoza perdor e jo kisha katolike e fenat ose filozofat e tjere etj etj. kohen dhe hapesiren! por koha jashte atmosferes pothuajse ndalon, matet me nje rregull tjeter sic eshte permendur ne edhe disa shkrime nemos gabohem. nuk mund te imagjinojm dot se truni jone nuk e ka kapacitetin, jeta mestare e njeriut eshte 70 vjet, universi eshte 150 billion light years accross and still axpanding. por ku i dihet ndoshta ka edhe universe tjera, edhe stephen hacking ka spekuluar me pare se black holes mund te jene ura midis ktij universi me nje tjeter. pra shkenca po del cdo vit me nje gje te re duke hedhur poshte mendimet e nje viti te meparshem, dhe sillen e sillen kshtu.
o lezha ktu me shume se askund duhet te perdorim imagjinaten, se askush nuk i din me fakte misteret e universit, dine ligjet e fizikes por acoma nuk po bien shume ne drite. mendo sikur te gjitha ligjet e fizikes ose te gjithe ata qe dime te jene te gabuara, ktu ka dhome edhe per nje injorant si une, pse jo, universi eshte i madh.
shikova nje emision ne paralel universis qe ishte shume habitese, e kam ne dvd duhet ta shoh edhe njehere...
nejse kalofsh mire...
Edhe une mbeshtes kurtin per vet faktin se asgje s'eshte e sakte. Ka vite shkencetaret po mundohen te zbulojne te ashtuquajturen grimcen zot or figgs partical qe suppozohet te zbulohet ose krijohet nga shkencetaret qe kane ndertuar dhe ate gjene e madhe me tuba nen toke andej nga zvicra me duket. Nejse se nuk e mbaj mend mire por ideja eshte qe kjo grimca eshte pjese e protonit dhe eshte e vetmja qe mund te spjegoj krijimin a universit. Sepse ne ato tubot ku perplasen grimcat qe ecin pothuajse me shpejtesine e drites krijohet edhe matter edhe anti matter ne menyre te barabarte te cilat gjithashtu e shuajne njera-tjetren plotesisht. Atehere si spjegohet gjithe kjo matter dhe kaq pak antimatter. Sipas shkecetarve egsiton pra kjo figs partical qe ka bere te mundur cdo gje po qe spo e kapin dot. Pyetja ime pra eshte kjo: Po sikur mos ta zbulojne dot? ose po sikur te jene gabim ose po sikur ajo qe do te zbulohet eshte me e thelle nga ce mendojme?
Gjithashtu shkencetaret mendojne se universi po hapet ne menyre shume te shpejte kjo per arsye se dark energy po fuqizohet. Mendohen 3 opsione per te ardhmen e universit: 1 The big rip nese energjia e zese do te fuqizohet aq shume dhe do te bej qe universi te zmadhohet me shpejtesi te madhe derisa atomet te shperbehen plotesisht.
2- The Big Chill ose nese universi zgjerohet ngadale derisa te gjitha yjet te digjen dhe hapesira te kthehet ne nje hapesira te fhohte.
3- The big crunch nese mund te mblidhet mbrapsht ne piken nga ka ardhur. Kjo eshte me pak e mundur.
pershendetje
Citim:
Po citoj ato që tha freespirit
Edhe une mbeshtes kurtin per vet faktin se asgje s'eshte e sakte. Ka vite shkencetaret po mundohen te zbulojne te ashtuquajturen grimcen zot or figgs partical qe suppozohet te zbulohet ose krijohet nga shkencetaret qe kane ndertuar dhe ate gjene e madhe me tuba nen toke andej nga zvicra me duket. Nejse se nuk e mbaj mend mire por ideja eshte qe kjo grimca eshte pjese e protonit dhe eshte e vetmja qe mund te spjegoj krijimin a universit. Sepse ne ato tubot ku perplasen grimcat qe ecin pothuajse me shpejtesine e drites krijohet edhe matter edhe anti matter ne menyre te barabarte te cilat gjithashtu e shuajne njera-tjetren plotesisht. Atehere si spjegohet gjithe kjo matter dhe kaq pak antimatter. Sipas shkecetarve egsiton pra kjo figs partical qe ka bere te mundur cdo gje po qe spo e kapin dot. Pyetja ime pra eshte kjo: Po sikur mos ta zbulojne dot? ose po sikur te jene gabim ose po sikur ajo qe do te zbulohet eshte me e thelle nga ce mendojme?
Gjithashtu shkencetaret mendojne se universi po hapet ne menyre shume te shpejte kjo per arsye se dark energy po fuqizohet. Mendohen 3 opsione per te ardhmen e universit: 1 The big rip nese energjia e zese do te fuqizohet aq shume dhe do te bej qe universi te zmadhohet me shpejtesi te madhe derisa atomet te shperbehen plotesisht.
2- The Big Chill ose nese universi zgjerohet ngadale derisa te gjitha yjet te digjen dhe hapesira te kthehet ne nje hapesira te fhohte.
3- The big crunch nese mund te mblidhet mbrapsht ne piken nga ka ardhur. Kjo eshte me pak e mundur.
pershendetje
Lezhjani jam pjeserisht dakort me ty po edhe me kurtin per arsye se keto qe kemi permendur te gjithe ketu jane hipoteza as teori nuk jane. D.m.th ne si njerez shkojme deri aty ku mund te na coj imagjinata jone e "cfrenuar" dhe ligjet matematik- fizik qe kemi zbuluar deri tani. Nuk po them qe jeni qenie te padenje per te arritur ato qellime qe duam, po ndoshta ka te bej edhe niveli i ndergjegjesimit ose awareness qe ndoshta se kemi arritur ende dhe ndoshta pikerisht per kete e kemi te veshtire te arrijme rezutatet qe duam. ( thjesht nje mendim) Me awareness e kam fjalen ketu p.sh truri yne ka njefare informacioni te akumuluar qe eshte pak a shume standart per te gjithe pastaj secili nga ne e pasuron ne baze te eksperiencave personale dhe diturise, por ne shikojme dhe perceptojme ne baze te ketij informacioni. Nuk mund te shohim me shume vetem nese stimulojme trurin me gjera jo te zakonshme ne menyre qe te adobtohet per brezat e ardhshem.(jo te gjithe mund ta bejne kete) Ne nje emision kohe me pare degjoja te fliste pak a shume per idene se gjerat mund te jene para syve por sepse ne nuk i kemi pare ndonjeher dhe nuk i kemi te regjistruara ne tru nuk mund ti perceptojme dot. Po te nisemi nga kjo mendoj se do te marri kohe qe ne ta kuptojme unversin ashtu sic duhet. Nga ana tjeter qe the per Kurtin une per vete nuk mund ta imagjinoj zotin si dicka frymore por qe egziston dicka me e madhe se vete jeta kjo eshte e qarte, ndoshta eshte forme, energji apo dicka qe se perceptojme dot cfaredo qofte eshte pikerisht ajo qe ka krijuar nje mrekulli.
Nje gje tjeter qe une mendoj shpeshhere eshte fakti se sa pa ide ka qene raca njerezore dhe se si jeta jone eshte e organizuar ne nje menyre te caktuar ne cdo kohe te ndryshme, d.m.th. shiko si jemi ne mes te nje hapesire ku cdo gje mund te ndodhi dhe ne qe vazhdojme te jetojme...
Njehere djali im 4 vjec me bere nje pyetje te tille: Mami po nese miteori ra dhe vrau dinosauret atehere edhe ne jemi ne rrezik? Kjo do te thote qe brezi i ri po zhvillon ate qe te thashe me lart awareness.
pershendetje
lezhjani, une nuk e pershkruaja se eshte frymore apo!!, por thashe se universi mund te jene inteligjent design. nuk di ta pershkruaj zotin, vetem mund te magjinoj. gjithe ky univers mund te jene organismi i zotit, nejse nuk po du me shku gjate me kta teorina... mund te bejme spekulime te lloj llojshme.une thjesht po them se shkenca nuk ka bere ndonje mrekulli deri tani qe te t'i vije afer ksaj pergjigje, "nga vijme ne?" universi etj etj. shkenca sic thashe vijn me mendime te ndryshme, edhe par black holes, e ke degjuar per hawking radiation?! qe ndryshon ate qe dime per black holes.
nejse ajo dicka out of this world ka ardhur ne krahasim me 500 vjet me pare. hubble teleskob ka marrur imazhe 13.5 billion light years larg te galaxive qe nuk jane pare ndonjehere. pra aq se eshte universi i vjeter kjo distance. hubble ka marrur imazhe edhe aty ku spekulohet qe ka ndodhur big-bang qe eshte distance edhe me e vogel se 13.5 billion light years. nesje, por idea se eshte krijuar nga nje being of absolute infinity perseri mbetet e njejta. ti thua nje dite do arrijn e!!! por cfar shpreson se do zbulojn nje dite edhe kur shkeca ete arrijne ato maja?!
po kthehem ne toke tani, ne lidhje me zotin dhe universin..
shtete me shkenctaret me te shquar dhe me universtiete me te mira ne bote,edhe ata besojn shume ne zot, si kijuesi i gjithckahit. P,s USA ne dollar bill thote in god we trust, por ktu ne usa eshte nasa dhe ktu behen zbulimet me te reja te universit.
fshije nese dola nga tema, por edhe hitleri spekulohet se e humbi luften vetem se ishte Darwinist. se ai i kishte te gjitha, ushtrine armatimin me te mire etj etj. sot me shume se kurrre njezit jane te edukuar per universin, por sot me shume se kurre po behen vetvrasje ne ener te zotit. edhe ata cifutat shtet si izreli kane shume shkenctar qe kane lindur atje, dhe jane shume te perparuar ne shkence, por edhe ata po bejne lufet te ashper ne emer te zitit, dhe perseri besojn se jane te rrace e zgjedhur nga zoti. pra si shpjegohet gjithe kjo, kur kta shtete jane pak a shume udheheqesit ne fushen e shkencave, por bejn lufte ne emer te zotit. a mund t'i quajm injoranta?! s'e besoj!!! nejse vetem absorvime, thjesht kurjoz te degjoj me open mind te dyja anet, shkencen dhe ata qe besojn ne zot.
pershendetje
Sonte, nje "shi" meteoresh mbi toke
Sonte ne nate, nga ora 23:00 deri ne 02:00, pritet te bjere mbi toke nje "Shi" Meteoresh.
Mendohet te jete nje nga spektaklet-reniet me te medhaja qe kane ndodhur prej shume vitesh.
Astronomet, parashikojne deri ne 100 Meteore ne ore.
Ky lloj "shiu", krijohet nga Meteore me nje madhesi nga 1 mm deri ne disa cm, te cilet, bien me shpejtesi nga 60 deri ne 70 km ne sekonde e = me 200 000 km ne ore, mbi atmospheren e tokes.
Ka shume njerez qe besojne, dhe ne momentin e renies se tyre, urojne per realizimin e dickaje, deshire apo...
Ju uroj sonte nje qiell te paster, pa re, dhe jo me shi si ketu ne Frankfurt!
PO sot eshte vrenjtur mo, sot e gjeti?
Gjithsej 3 faqe: « 1 2 [3] Trego 125 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.