Forumi Horizont | Gjithsej 35 faqe: « E parë ... « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 » Trego 350 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shqiperia, traditat kulturore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=114)
-- Albanian Rrace Puro? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18612)
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Raimondo mos harro se arabet tentuan te pushtojne edhe europen. Te pakten gadishullin Iberik e bene te tyrin per nje periudhe te gjate.
Pra nuk eshte se nuk ke lexuar dhe per kete nuk e kemi vene aspak ne dyshim ketu. Problem ngelet interpretimi qe i ben historise.
Sado dhe sido me gjithe deshiren e mire qe kam ndaj popullit tim dhe origjines time gjithsesi perulem perpara historise mbare boterore si asaj Greke, Maqedone, Romake, Bizantine dhe otomane qe kane te bejne direkt me fatin e popullit tone. Pastaj kuptohet se respekti nuk mungon as per Indianet, perset, kineze, babilonasit, egjiptianet deri edhe mayat.
Nuk eshte faji im qe historia e popullit tim deri vone eshte shkruar nga te tjeret.
A eshte shkruar nga te tjeret apo na duket neve, kjo eshte nje teme ne vete. Une, them na duket, per faktin se i gjejme te shkruara ne gjuhe te ndryshme.
Tani qe ti qartesojme gjerat kam nje pyetje per ty Raimondi.
Kur thua se Homeri shkruante shqip kuptohet arkaik i bie qe fiset greke te ishin shqiptare, shqipfolese qe me vone nderruan gjuhen e tyre?
Une sipas kesaj llogjike i quaj greket vellezer te mi dhe aspak miq.
Dmth jemi i njejti gjak e njejta race keshtu i bie i njejti popull e jo dy popuj miq.
Citim:Pse te hap enciklopedite amerikane une me mjafton libri qe kam lexuar ne femijeri "Dy popuj miq".
Po citoj ato që tha RAIMONDI
Tani degjo ketu ti , dhe ju kopetent e tjere
Shko hape enciklopedina amerikane dhe atje do shikosh se t egjitha fiset kryesore greke, ---E KANE PASUR ORIGJINENE NGA VERIU I sHQIPERISE DHE PASTAJ SHKONIN POSHTE NE Greqi
Ndersa Jonianet , e kane burimin nga jugu i Shqiperise, diku nga rajoni i Laberise
Dhe nuk ka pas asnje levizje popullsie nga poshte lart--por gjithmone nga part poshte
Ore nuk ka rendesi nese jemi e njejta race me ata apo jo -- E rendesishme eshte qe gjithe popullsia e tyre ka ardhur nga Shqiperia per ne Greqi
Ndersa levizje popullsie nga Greqia ne Shqiepri nuk ka pas asnjehere
Sa per miq me greket nuk ke se si te jesh ore ti, megjithse varet nga njeriu
Nqs ti quan mik dike qe te can barkun me bajonete , dhe kerkon te beje litar me zorret e tua,
atehere ti duhet te besh nje vizite tek mjeku,.....
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Pse te hap enciklopedite amerikane une me mjafton libri qe kam lexuar ne femijeri "Dy popuj miq".
lol.. diskretitimet e Enverit i ngjajne atyre qe ben sot Chavez kunder Amerikes.
Citim:A kane ndryshuar apo na duket ne. Apo ata jane gjithmone te njejtet. Nuk e di pse mua me eshte ngulitur ne koke kjo e fundit.
Po citoj ato që tha RAIMONDI
Lere ore Enverin ti, se greket urrejne me shume se kedo Enverin
Enveri bente librin per miqesine midis popujve, por jo midis shteteve
Sa i ka diskretituar Enveri ata nuk i ka diskretituar askush
Dhe ne fillim duhet thene se populli i tyre ishte shume miqesor me ne, porse tani gjerat kane ndryshuar --Ata jane helmuar nga propaganda e tyre ne keto 20 vjet dhe jane radikalizuar kunder nesh
Ndaj , duhet te kemi parasysh edhe kohen kur e ka thene Enveri
Se me kalimin e kohes njerezit ndryshojne , per mire ose per keq--Ne kete rast greket kane ndryshuar per keq,--Ndersa shteti grek , ka qene gjithmone konstant kunder Shqiperise , dhe edhe Enveri me politken e tij i ka goditur gjithmone shtetin grek
Rajmond, per te ndihmuar e jo per te te rrezuar, pasi i ke hypur kalit se prapthi. Thua: "Nga sa kam lexuar une ne pergjithesi Homeri thuhet se i quan greket edhe Akej, edhe Greke, edhe Helene." Duket qe as e ke lexuar Iliaden fare, e shumta mund ta kesh shfletuar sic kalamajte e vegjel shfletojne librat me piktura. Homeri i quan fiset qe luftuan kunder trojanve: akej dhe danaj me se shumti, si dhe me emrat e tyre te vecante, si laqedemonet, beotasit, ikarianet, fokezet, lokrezet, etj.. Shkarazi permendet nja dy here termi helene, (qe mendohet se edhe mund te jete i shtuar me vone), fakt qe e permend edhe Arsim Spahiu ne librin e tij: "Pellazget dhe iliret ne Greqine e vjeter".
Persa i perket enciklopedise amerikane, qe e permend me po aq mallengjim sa Beqo tek filmi "kapedani": ah, te kishim disa shushunjza!" (mos i ngaterro me mushkonjat), duhet te na sqarosh nese tek amerikanet me "race" kuptohet deri diku "etnia", apo jo, pasi nje gabim te tille -identifikimin e etnise apo kombit me racen- nuk besoj se mund ta bejne hartuesit e enciklopedise!
Persa i perket atij populli te lashte te Hellades, emrin e te cilit e ke harruar, po ta kujtoj une; duket e ke fjalen per aeolet!
Qe paske lexuar shume, duket kur flet per jonianet dhe helenet!..
marshallah marshallah qa po me shiten patatet ....parti enver jemi gati kurdoher....
Citim:
Po citoj ato që tha robert
Rajmond, per te ndihmuar e jo per te te rrezuar, pasi i ke hypur kalit se prapthi. Thua: "Nga sa kam lexuar une ne pergjithesi Homeri thuhet se i quan greket edhe Akej, edhe Greke, edhe Helene." Duket qe as e ke lexuar Iliaden fare, e shumta mund ta kesh shfletuar sic kalamajte e vegjel shfletojne librat me piktura. Homeri i quan fiset qe luftuan kunder trojanve: akej dhe danaj me se shumti, si dhe me emrat e tyre te vecante, si laqedemonet, beotasit, ikarianet, fokezet, lokrezet, etj.. Shkarazi permendet nja dy here termi helene, (qe mendohet se edhe mund te jete i shtuar me vone), fakt qe e permend edhe Arsim Spahiu ne librin e tij: "Pellazget dhe iliret ne Greqine e vjeter".
Persa i perket enciklopedise amerikane, qe e permend me po aq mallengjim sa Beqo tek filmi "kapedani": ah, te kishim disa shushunjza!" (mos i ngaterro me mushkonjat), duhet te na sqarosh nese tek amerikanet me "race" kuptohet deri diku "etnia", apo jo, pasi nje gabim te tille -identifikimin e etnise apo kombit me racen- nuk besoj se mund ta bejne hartuesit e enciklopedise!
Persa i perket atij populli te lashte te Hellades, emrin e te cilit e ke harruar, po ta kujtoj une; duket e ke fjalen per aeolet!
Qe paske lexuar shume, duket kur flet per jonianet dhe helenet!..
Rajmondo, qe cdo shoqeri ka pjesen e saj vulgare dhe banale, kjo eshte normale. Qe duket se ti i perket kesaj pjese, kjo nuk e ndryshon kete normalitet. Por ajo cfare eshte anormale, eshte qe ne kete forum fakulteti duhet te ishin te ndaluara keto lloj banalitetesh dhe vulgarizmash prej njerzish anormale si puna jote.
Cudia eshte se na futesh edhe ne epitete feshe (pislliqe kauresh) dhe krahinash (ai soji juaj). Mos deshe te besh ndarje te vetes si mysliman? Nese po, atehere te kujtoj nje shprehje te Muhametit nga Kurani qe thote: "Nese doni te merrni hak, atehere ndeshkoni ne ate mase sa jeni ndeshkuar ju; e nese duroni, padyshim ai eshte me i miri per ata qe durojne", f.325.
Mirpo duket se ty nuk te rreh as tek feja e as tek soji, -ka plot te tille ne shoqeri, por dine te sillen e te flasin te pakten; as mua me rreh tek feja dhe soji, por nuk e kaloj masen "e ndeshkimit" (kritikes).
Ti shkruan aq pa pergjegjesi, sa te dalin vete kundertite. Mirpo ti dhe kete e injoron, tek thua se nuk ka rendesi nese enciklopedia amer. permend termin "race" apo "etni" ose "komb". Le ta gjykojne te tjeret se ka apo s'ka rendesi ngaterrimi i ketyre termave. Per mua kesaj i thone: hane dat hane Bagdat.
Persa i perket termit "Greke", une nuk e dija se kishte njerez akoma qe nuk e dinin se ky term nuk eshte perdorur nga Homeri. Por ja qe ti na thua se e paska perdorur Homeri. A mund te na thuash se ku!? Nejse, rofshin gabimet, sepse nga gabimet mesojme, thote llafi i urte. Por ty te ngrehen leshrat perpjete kur te sqaron dicka. Une do te te thoja faleminderit.
Ketu nuk eshte fjala se kush di me teper apo kush i afrohet me shume asaj te vertete te kaluar mijravjecare. Ti ke gjykimet e tua, une te miat, ai tjetri te tijat. Problemi eshte qe ato qe kane shkruar te tjeret, te mos i deformojme. Ti perseri sjell shtremberime kur thua kesaj radhe: "Ose ka mundesi qe fisi i mirmidonve eshte quajtur me vone helen, kur ata ishin nen mbreterimin e helen trojanit."
Une nuk e di kush i ka quajtur ndonjehere mirmidonet helene?!? Nga i nxjerr ti keto cudira! Apo e ke harruar shprehjen legjendare te A-killit (vrasesit): c'pune kam une me juve? Apo kot quhet "populli i tij" mirmidone (milingona)?! Ky nuk i perkiste as danajve e as trojanve ne perkatesine fetare. Pra, lexoje dhe nje here te pakten ate skenen kur vritet Patrokli, "shoku" i A-killit, te kuptosh se ky popull, mirmidonet, nuk kishin te benin me Apollonasit trojane e as me fiset e Hellades, (ndonese ky term i fundit, sipas shumices se historianve nuk duhet te kish hyre akoma ne shek. 12-11 para e.s.).
Persa i perket fakteve te tjera qe sjell, si ai i marteses se birit te Akilit me Andromaken, te shoqen e Hektorit, as ia vlen te diskutosh, sepse mbi mitet meson cdo njeri ne shkolle. Ato (mitet) perfshijne gjenerata dhe shekuj te tere, ngjarjet e te cilve i personifikojne ne figura mitike te caktuara. Ndaj ne nuk habitemi qe ka nja dy mite per Akilin, ne mitin kryesor ai eshte vrare i ri, i pamartuar dhe pa lene trashegimtar, por si nje hero me emer te pavdekshem, fat te cilin ai e zgjodhi vete, pasi ia prezantoi e ema, Tetisi, dy fatet, njerin prej te cilve duhet te zgjidhte. Miti tjeter, me sakte shtesa te mevonshme, e tregojne ate si nje frikacak para luftes se Trojes, ku ai ishte i fshehur ne ishullin Skyros (ne mos gaboj me emrin) me rroba grash, por Odiseu e gjeti dhe e morri ne luften e Trojes. Keshtu keto shtesa, te cilat tregojne vazhdimesine e fiseve te tij e te perziera keto me vone me fise trojane, na thone se biri i tij, Neoptolemi u martua me te shoqen e Hektorit, Andromaken. Po themi u martua 20 vjecari me 40 vjecaren! Dhe nuk kemi as nje tregim tjeter mbi kete martese apo pasardhesit e tyre.
Keshtu mitet martojne edhe "njerez" qe kane 17 gjenerata ndryshim, si Diomedin me te bijen e Daunit, ku i pari ka jetuar deri ne Luften e Trojes, ndersa i dyti ka jetuar 17 gjenerata para asaj lufte.
Keshtu kemi edhe dy mite mbi Helenin/Hellenos, ... po nuk po zgjatemi neper mite, sepse nuk eshte tani koha per te treguar sa di njeri dhe tjetri, -ne fund te fundit cdo kush meson nga tjetri-, por eshte koha dhe vendi per te te thene or Rajmond, (qe nuk di as prejardhjen e emrit tend), qe ato qe jane shkruar nga te tjeret mos te ndryshohen, por te jepen sakte. Dhe e dyta, per te kufizuar sado pak -me fakte- kete budadallek qe ka kapur nje pjese te shqiptarve sot mbi vecimin e tyre mbi te tjeret per lashtesine e tyre, grup ne te cilin ben pjese edhe ti, ndonese ti me shprehjet e tua perben llumin e ketij grupi, pra e demton me shpejt kete grup. Dhe meqe tre jane te mirat, -thote llafi i urte (ne fakt fetar)-, e treta: nuk mund te fitoje kurre ai qe cirret dhe shan dhe nuk le nje mije te zezat pa thene, akuzat i leshon pa teklif, por ka fituar gjithnje mendja kerkuese dhe kureshtare.
Keshtu bej zhurme kot se koti ketu, se me vone nuk do kujtohet me njeri per zhurme-medhenj banale si puna jote. S'kam c'te te them tjeter, se per te ndryshuar duket qe te ka kaluar koha.
Po mir, ca fitoni ju nqs zgjidhet nqs Shqiptaret jan race puro?
O faje, me sa shof e paske liru rrypin e rregjistrimit.
Un kam ardh ketu qe ta shtrengosh prap. Kjo eshte puna ime.
Hajde KLM KDQTSH.
Gjithsej 35 faqe: « E parë ... « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 » Trego 350 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.