Forumi Horizont Gjithsej 677 faqe: « E parë ... « 379 380 381 382 383 384 385 386 387 [388] 389 390 391 392 393 394 395 396 397 » ... E fundit »
Trego 677 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Dialektet (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=339)
-- Fjale te harruara shqipe ose dialektore. (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12801)

Postuar nga IQVLORA datë 13 Maj 2007 - 16:37:

Mendoj se per shpjegimin e fjales kena nuk jeni i sakt,mbasi une kam pare me syte e mij bime kenaje.Kete bime e mbillnin plakat e vjetra sojellesha,qe nuk kapnin as shaten as lopaten me dore.Ato ruanin fare nga bimet e pjekura dhe ne pranvere e mbillnin ne lehë rreth 1m2 siperfaqe.Ajo rritej sa nje fidan domateje e sapombjelle dhe lulja kishte ate ngjyre qe kemi pershkruar ne te dy.
Sa per fjalen no loso duhet ta dini me mire ju se jetoni ne Itali.Mbase nuk e kam shkruar mire ne it,por ne vesh keshtu me ka tingelluar.Ne anglisht I don't know.(nuk e di).Bene mire te me thuhet si perdoret ne it se e mesoj nje fjale mohuese ne it.Nuk e di mbase napolitanet nuk e perdorin kete fjale.

Fjala lehë e cila doli pa dashje perdoret kur mbjelle bime te vogla,perime si hudhra,qepe,domate, pra perime ne pergjithesi.
vitore i thuhej nje vajze te sjelleshme,te urte e shume punetore ne shtepi
sarahosh-nje mashkull qe rri tape ne cdo kohe.He mo lere ate sarahoshin...
çapaçul djale mendjelehte
tabut quhej nje si lloj vigu ku vendosnin te vdekurit myslyman dikur
nim quhej nje lloj divani i ndertuar me derrasa te ngushta me disa shtresa siper.Eshte perdorur ne kohete ndritura te komunizmit enverian ne zonat fshatare,por edhe ne qytetet shqiptare.
skambli e kam degjuar kete fjale tek kenga qe i kushtohet Abdyl Frasherit kur ai takoi Bismarkun e Austrohungarise
Kenga thote:
Abdyl shite pasurine nje barre flori
Shkove te Bismarku brenda,ulur ne skambli
barre ketu ka kuptimin ngarkese.barre e madhe per nje vend te varfer,ose mori persiper nje barre te madhe mbi supe etj
cingi kengetare arixheshka qe i merrnin per ahengje dikur
gramafon lloj aparati primitiv i prodhuar nga bota ne vitet 20.Sherbente per te degjuar muzike te regjistruar ne disqe te medhenj.
Nje zemrek i cili kurdisej me nje manivele te vogej sherbente si motori ne rrot. e disqeve te sotem.Ne vend te rrezeve laser perdorej nje gjelpere e vogel prej celiku e vendosur ne nje fole ne mekanizmin ose me mire krahun mekanik ku ndodhej edhe altoparlanti(Spikerphone).Ne momentin qe disku rrotullohej krahu metalik me gjilperen e vogel ulej ne ane te diskut.Nga vibrimet qe krijoheshin njerezit degjonin kengen e regjistruar.Ne kemi patur ne vitet '50 ne shtepi.Halla ime e ruan edhe sot e kesaj dite ne gjendje pune.

Gjithsej 677 faqe: « E parë ... « 379 380 381 382 383 384 385 386 387 [388] 389 390 391 392 393 394 395 396 397 » ... E fundit »
Trego 677 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.