Forumi Horizont | Gjithsej 8 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 » Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- altruizmi (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12242)
Citim:
Po citoj ato që tha Eltoni83
Prape nuk pajtohem me mendimin tuaj. Problemi jot me perzjerjen e biologjise ne kete argument edhte nje paradox sepese ti vete e rradhite gjenetiken si faktor ndikimi i altruismit ne pergjigjen e meparshme.
Altruisimi, une mendoj, eshte shume me i shpejgueshmen nga ana biologjike dhe jo socio-(filozofike?!) Nje njeri me pasuri dhe me status te larte social nuk eshte e domosdoshme te beje "mire" vetem se ka kondita te mira per to ndihmuar te tjeret. Edhe ai me pak prape nuk eshte komplet i ndalur te ndihmoje te tjeret. Biles duket me shume se ata qe kane me pak, vulnetaret, bejne me shume per te ndaluar te tjeret.
.
Gatishmeria per te flijuar te miren vetjake per te miren e te tjereve,
deshira e synimi per t'i bere mire tjetrit.
Une do te shtoja se njeriu gjeneroz eshte i lindur i tille, ashtu si dhe njeriu i lumtur. Zakonisht jane njerez gjeneroz, ata qe jane te lumtur.
Te realizosh te jesh i lumtur, nuk do te thote te jesh i pasur, apo i shendetshem, apo i bukur.
Ka shume njerez, qe jetojne ne varferi te plote, mund te jene edhe te semure, apo te shemtuar simbas opinionit te tjereve, por jo simbas opinionit te tyre dhe perseri kane ate aftesine, ta shohin cdo gje ne jete me syrin pozitiv dhe me kenaqesi, bukurine e cdo detaji ne boten ku jetojne.
Po keshtu do te thoja, se ka shume njerez gjeneroze, te cilet mund te jene te varfer, dhe perseri kane ate dhuntine e te dhenit dhe te ndihmes, e cila u jep vecse kenaqesi, pa kerkuar dicka mbrapsht. Vetem ekzistenca dhe kryerja e ketij virtyti, i ploteson ata si njerez, pa pritur falenderime dhe shperblime.
Gjyshi im kishte shtate femije per te rritur dhe punonte berber per te mbajtur familjen, por sa here shihte lypsiare ne rruge, kur me conte mua ne kinema ne moshe te vogel, nuk linte pa rrengellisur xhepat thelle, qe te nxirrte nga nje monedhe.
Une e pyesja: "Ti gjysh nuk je aq i pasur, qe tu japesh te tere te varferve qe sheh ne rruge". Ai me syte qe i ndriconin nga gazi, kur kryente kete akt, sa i hidheshin syzet perpjete nga shkelqimi, qe dilte prej syve e tij, me pergjigjej: "Une shume nuk kam, por xhepat nuk i kam kurre bosh, qe te prosfer dicka tek i varfri, qe me del perpara papritur " dhe akoma kruante xhepat poshte e me poshte, ne thellesi te gjente nje dhjeteshe tjeter, per te me marre mua akulloren e deshiruar te mbasdites..
Nuk i harroj kurre fjalet e tij edhe sot e kesaj dite, ndofta deri sa edhe une vete te behem si gjyshi im....
Nga ana tjeter ka shume njerez, qe pasurohen nga dita ne dite dhe ne mendjen e tyre eshte akoma e fiksuar, qe ata jane te varfer dhe duhet te kursejne dhe te mbledhin leke sa me shume. Keta jane ata, qe ne i quajme miserable human beings, which I hate them so much...
Citim:
Po citoj ato që tha Mister_DXP
Sociologjia eshte shkenca qe studjon fenomenet sociale dhe nuk ka te beje me termin "status social" miku im. Altruizmi eshte nje fenomen social dhe si i tille trajtohet ne kete shkence, sidoqofte ti ke te drejten tende qe te mos jesh ne nje mendje me mua.
Respekt
DXP
Sa per te thene dicka. Sa me pelqen te merrem me thelle me nocionin e altruizmit!
Njeriu per nga natyra eshte egoist. Nocioni i altruizmit tek njeriu tjeter paraqitet si nje mundesi e naivitetit. Altruizmi dhe shkaqet qe burojne nga ky nocion, na mesojne se altruizmi eshte shnderrimi i njeriut ne menyren me morale krahas njeriut tjeter. Cdo shpirt qe shnderrohet pa e njohur orientimin dhe metoden e njeriut tjeter, nuk do te thote qe merret per altruizem.
Altruizmi mund te ndodhe tek njerezit qe i duam, mund te ndodhe tek njerezit qe jane te mjere, mund te ndodhe tek njerezit e cuditshem, mund te ndodh tek njerezit qe i njohim! Thua kjo te jete realiteti i altruzmit?!
-------ne filosofi thuhet qe ALTRUIZMI ESHTE NJE TERM QE E KA SHPIKUR OGUS KONTI --perfaqsusi i pozitivizmit--NE 1830---------PER TE TREGUAR PERKUJDESJEN PA INTERES TE DIKUJT PER TE MIREN E TJETRIT--------------elementet qe e perbejne jane --simpatia --pergjerimi ---miresia--
ALTRUIZMI ----( ashtu si EGOIZMI qe eshte e kunderta )---supozon krijimin e personalitetit ,formimin e ndergjegjes individuale-----------Pra nuk kemi te bejme me nje instikt te lindur ----ne jemi pergjegjes si per ALTRUIZMIN (--ashtu dhe per EGOIZMIN ---) tone
----ALTRUIZMI ESHTE NJE PARIM I SJELLJES SONE MORALE----( qe i kundervihet Hedonizmit --dhe ne nje fare mase edhe Utilitarizmit )----
-----ALTRUIZMI E LARTESON MORALISHT BOTEN NE TE CILEN JETOJME ----E FISNIKERON ATE-------------sic thoshte dikur nje kenge partizane ----........por ti nje plumb per mua kishe marre..........--Kjo eshte shprehje SUBLIME E ALTRUIZMIT---kur sakrifikon jeten tende per dike tjeter-----------dhe ne pergjithesi ---
-------------------------AKTET HEROIKE JANE SHPREHJA ME SUBLIME E ALTRUIZMIT--------PA TE CILAT SIDOMOS KOMBET E VEGJEL--sic jemi ne--- E KANE TE PAMUNDUR TE MBIJETOJN--------dhe jane pikerisht keto akte te jashtezakonshme altruizmi qe bejne te mundur ---RUAJTJEN E VLERAVE TE SHOQERISE NJEREZORE DHE TI COJNE ATO PERPARA-------
Pse nuk shkrun kush ktu???? Losti qe me hapjen e temes ka treguar dicka
Altruizmi nuk mund te ekzistoje pa nje mbeshtetje psikologjike(organizime fetare, edukative, shoqata te ndryshme)
Po ti si mendon Lezhjan?
Une per vete jam altruist ............... pyesni komshijet po deshet ................
Une kam komshijen altruiste.
Gjithsej 8 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 » Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.