Forumi Horizont Gjithsej 11 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 »
Trego 104 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Lashtësia e gjuhës shqipe (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=392)
-- Shqiptaret me te lashte se greket. (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=13886)

Postuar nga alfeko sukaraku datë 24 Janar 2008 - 21:44:

i nderuar profesor doktorr Aulon!

ne radhe te pare fjalori juaj eshte shume i ulet per te qene fjalori i nje profesori doktorri ashtu sikurse pretendoni..ju keshilloj qe te ruani personalitetin tuaj , edhe te mos bini kaq poshte.

edhe njeher po ta perseris qe ta kuptosh me drejte

ELENA KOCAQI  bazohet tek te dhenat e dijetareve evropian  ne librat e saj.

elena kocaqi,sapo ka dale nga bangat e shkolles tradhetare antishqiptare i nderuar profesore,ne keto shkolla nuk na mesohet asnje gerem per pellazget,fale inteligjences se profesoreve tane nga ahmet zogu deri me sote???.Ndaj ajo na tregoj  0000,0001% te asaj historije madheshtore te prejardhjes sone.

kam hapur nje teme te re ne kete forum..e gjene tek GJUHA..titulli PELLAZGET,hidhu andej edhe bujrum ti masim njohurit tona ...i nderuar profesor.

une nuk jam profesor...jam student i rritur jashte shqiperis ,ndaj mos ma vrej drejtshkrimin e shqipes,per te tjerat BUJRUM NE BANGAT E SHKOLLES I NDERUAR PROFESOR.

qe te marresh nje ide nga ato libra qe nuk ke lexuar ..te keshilloj te gjeshe temen --greqia e lashte deri ne gjirin e vlores..tek forumishqiptare,postimet e alfeko sukarakut ..pikerishte kur flete per gjuhen TEKNIKE GREKE qe sote pranohet nga shumica e dijetareve jo perrallathenes...ose tek peshkupauje..temen---roli pellazgo-ilire ne formimin........aty me gjene me njohset "atrea koca"edhe alfeko sukaraku"

Postuar nga Piktor datë 10 Shkurt 2008 - 01:58:

Citim:
Po citoj ato që tha Aulon 12

Te keqen xhaxhi dhe ty o partia.

E ke pak te gabuar kendveshtrimin mbi mua lal sepse une nuk po ve ne dyshim as teorine pellazgjike te gjuhes shqipe dhe as ato qe thote Naimi . Une jam kundra te gjithe librave idiote njesoj si ai i Kocaqit ,qe eshte nje liber komlet i shkruajtur dobet ,me gabime ortografike ,me nje ndertim te fjalise komplet injorant dhe me disa krahasime etimollogjike komplet idjote.
Kocaqi eshte nje femer shume mediokre lal ( mediokre per ti bere qejfin)
Te keqen xhaxhi ty mos i ngaterro titujt shkencore me inteligjencen.Titujt shkencore merren shume thjesht mjafton te shkosh ne leksione ne menyre qe profesori te te shikoje dhe ne fund ta jep provimin dhe kur te kene kaluar disa vjet mbaron nje doktorature dhe pastaj te quajne doktor.

Une psh jam doktor ne shkenca politike dhe kjo nuk dmth gje.Njoh doktore te tjere ne shkenca politike qe nuk dine nga lidhet gomari

Etimollogjia eshte nje dege qe nuk kerkon shume shkolle ,kerkon shume inteligjence dhe shume fantazi,eshte mire qe te mesosh rregullat e linguistikes.

Sa per libra te lexuar o partia ty te duhen tre jete te arrish ne numrin e librave qe une kam lexuar.
Tani nuk lexoj me libra sepse nuk kam se cfare te lexoj me .I di te gjitha.Tani i shkruaj vete librat
Per te shkruajtur nje liber me temen tone te preferuar ketu ,duhet nje jete e tere ,duhen studjuar te gjitha disiplinat qe merren me epoken antike duhen mesuar shume gjuhe te vjetra

Fjala Iliri ( ne texte latine shkruhet Illyri ose Ylliri Ylliricum) vjen nga fjala Yll lal sepse gjuhet e vjetra nuk kishin as lidheza e as artikuj.

Po te ishte se ishin te Lire ,textet latine do na e kishin lene te shkruajtur Liri jo I llyri ,pastaj nuk eshte se Iliret kishin qene ndonjehere rober dhe pasataj u liruan qe vete quheshin te lire

Iliret jane tipike ariane per mos te thene qe jane arianet qe arianizuan te tjeret dhe arianet ishin adhurues te diellit ,e parasysh lal Svastiken , kryqin e thyer hitlerian ,svastika eshte nje simbol diellor arian i gjetur shume edhe ne germimet arkeollogjike ne vendbanimet illire .Iliret ishin adhurues te diellit , te HYLLIT ( te pellazgo-helenet quhej Helli-os)Mbreti i pare iliir ishte Hyllis ( burime latine) ,Bardhyli = ylli i bardhe .Keshtu qe lal kemi nje seri fjalesh te lidhura me Yllin qe ishte baza e jetes se ilireve

Ajo poema e Naimit ,qe pellazget bene Latinet .
Emri Jylius te duket sikur ngjan me Hyllis apo e kam gabim.

Jylius Cesarius quhej thjesht Ylli .

Cesarius eshte lindja me operacion ose me gershere

Tani fjala Cessorie eshte njesoj me shqipen Geshere ok ok ok se u zgjata shume dhe nuk duhet tju jap shume informacione ketu se me duhen per vete .
Doja vetem tju thoja qe fjala Jylius eshte fjala shqipe Ylli dhe qe italianet dhe as latinet e vjeter nuk dinin gje prej gjeje

Nje pyetje... me jep provat qe helenishtja ishte nje gjuhe Teknike ,vetem e shkruajtur .Une jam i bindur per kete ,por duhen prova.
Si u formua kjo gjuhe ....... duhen prova ,duhen teza shkencore

Une mund te shkruaj nje liber dhe te them qe piramidat ne mars dhe ate fytyren humanoide e kane bere pellazget sepse ne ate kohe kishin teknollogji te zhvilluar pasi e kishin marre kete teknollogji nga atlantet ,por une nuk kam prova

duhen prova shkencore dhe jo llapaqener qe shkruajne libra tregtare .

sa per ato gjerat ne mars Nasa zbuloi qe ishin lojra hijesh dhe fytura dhe piramida hahaha .

Aulon. Pak histori.
Mendoj se Bardhyli nuk ka qene mbreti i pare Ilir. Ne kohen e mbretit Bardhyl Iliret ishin te ndare ne dhe ishin ne luftra me njeri tjetrin dhe tashme dalloheshin mire nga maqedonasit e moloset. Tani per tani nuk eshte se jam i sigurte por pretendoj se Bardhyli eshte paraardhes i Ardeve( Ardianeve) qe me vone u quajten Arber qe ne vetevete perbehej nga principatat e arberit ku me vone identifikoheshi Epiri dhe Albania (ose albanet):. Gjeografikisht shpjegohet keshtu pasi nga veriu ne fillim gotet dhe pastaj sllavet i shtynin Albanet deri sa u reduktuan ne kufijte e sotem te asaj qe ne e quajme Shqiperi etnike. Praktikisht ne trevat ku sot egzistojne akoma shqiptare. Persa i perket ndarjes ne toske e gege, mendoj se i perket kohes se Bizantit ku dhe kufiri i Bizantit ne ate kohe ndahej pikerisht ne lumin Shkumbin. Megjithate shqiptaret qe vetquheshin te tille dhe qe flisninte njejten gjuhe nuk rrespektonin kufijte e perandorive prandaj dhe me renien e bizantit ata gjeten mundesine te identifikoheshin te tille
pra shqiptare tosk e gege dhe rreth 1260 ishim pjese e mbreterise se Napolit ku D'angio pretendonte te kishte kuroren e Albanise. Ne shek e mevonshem ne ballkan u shfaqen turqit dhe natyrisht qe ajo qe ndodhi me shume per faj te shqiptareve qe aty nga 1700 filluan te ktheheshin ne muslumane . Mirpo pikerisht ne ate periudhe shume popuj dhe shtete filluan te identifikoheshin dhe te gjenin vetveten dhe te shpallnin pavarsine, pikerisht shqiptaret nuk po gjenin gjuhen e perbashket dhe ne ate kohe qarkullonin thenie te tilla si pa fe ska atdhe etj. Ishim te perçare. Nje pjese e mire shqiptaresh qe e kishin ruajtur fene e tyre ortodokse ju bashkuan Greqise, te tjeret ne veri i mori ne mbrojtje papa dhe Turku qe nuk donte te leshonte kete dalje te çmuar ne det ngulmonte shume tek muslumanet e shqiperise qendrore . Mirpo perandorise turke i kishte ardhur fundi dhe askush nuk pretendonte te njihte nje shtet me tre fe te ndryshme . Ne fund do te vinte nje dite 28/1912. ku me ne fund shqiptaret do te bashkoheshin dhe do te shpallnin pavarsine e mohuar dhe te vonuar.
Persa i perket gjuhes greke. Une nuk mendoj kurre se ajo eshte nje gjuhe teknike etj etj. por eshte gjuhe zyrtare , qe u zyrtarizua me Aleksandrin e madh dhe qe u be gjuha e shkences, mjeksise dhe kishes se lindjes. natyrisht qe ne tere keto shekuj u be njesh me helenizmin dhe u be gjuhe popullore ne zonat e ndikimit helen. Mirpo fakti i gjuhes shqipe qe flitej ne More dhe ajo me e rendesihme ne Athinen e pavarsise, nga Arvanitasit e Thives etj do te thote qe ishte nje gjuhe e dyte edhe per shqiptaret e atyre zonave. Te njejtin fat nuk do ta kishte dhe latinishtja sepse kishte difekt ne te folur gje qe me greqishte nuk ndosh por dhe fakti qe gjuha greke nuk hyn ne baze e gjuheve ideeuropiane kur pretendojme se dominonte boten dikur kjo Greqi e madhe ben te lindin shume pyetje qe askush nuk i ka dhene nje pergjigje te sakte.

Postuar nga cuninteligjent datë 12 Mars 2008 - 21:46:

A mund te me ndihmoje kush?

Jam duke kerkuar nje kopje te Iliades ne shqip. A mundet kush te me ndihmoje duke me derguar nje kopje elektronike te Iliades ne shqip? Kerkova gjithe internetin po nuk gjeta asnje kopje te iliades ne shqip. A e dini nese egziston iliada ne forme elektronike? Nese egziston a mundet kush te me dergoje nje kopje?

Postuar nga Aulon 12 datë 20 Mars 2008 - 16:58:

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Aulon. Pak histori.
Mendoj se Bardhyli nuk ka qene mbreti i pare Ilir. Ne kohen e mbretit Bardhyl Iliret ishin te ndare ne dhe ishin ne luftra me njeri tjetrin dhe tashme dalloheshin mire nga maqedonasit e moloset. Tani per tani nuk eshte se jam i sigurte por pretendoj se Bardhyli eshte paraardhes i Ardeve( Ardianeve) qe me vone u quajten Arber qe ne vetevete perbehej nga principatat e arberit ku me vone identifikoheshi Epiri dhe Albania (ose albanet):. Gjeografikisht shpjegohet keshtu pasi nga veriu ne fillim gotet dhe pastaj sllavet i shtynin Albanet deri sa u reduktuan ne kufijte e sotem te asaj qe ne e quajme Shqiperi etnike. Praktikisht ne trevat ku sot egzistojne akoma shqiptare. Persa i perket ndarjes ne toske e gege, mendoj se i perket kohes se Bizantit ku dhe kufiri i Bizantit ne ate kohe ndahej pikerisht ne lumin Shkumbin. Megjithate shqiptaret qe vetquheshin te tille dhe qe flisninte njejten gjuhe nuk rrespektonin kufijte e perandorive prandaj dhe me renien e bizantit ata gjeten mundesine te identifikoheshin te tille
pra shqiptare tosk e gege dhe rreth 1260 ishim pjese e mbreterise se Napolit ku D'angio pretendonte te kishte kuroren e Albanise. Ne shek e mevonshem ne ballkan u shfaqen turqit dhe natyrisht qe ajo qe ndodhi me shume per faj te shqiptareve qe aty nga 1700 filluan te ktheheshin ne muslumane . Mirpo pikerisht ne ate periudhe shume popuj dhe shtete filluan te identifikoheshin dhe te gjenin vetveten dhe te shpallnin pavarsine, pikerisht shqiptaret nuk po gjenin gjuhen e perbashket dhe ne ate kohe qarkullonin thenie te tilla si pa fe ska atdhe etj. Ishim te perçare. Nje pjese e mire shqiptaresh qe e kishin ruajtur fene e tyre ortodokse ju bashkuan Greqise, te tjeret ne veri i mori ne mbrojtje papa dhe Turku qe nuk donte te leshonte kete dalje te çmuar ne det ngulmonte shume tek muslumanet e shqiperise qendrore . Mirpo perandorise turke i kishte ardhur fundi dhe askush nuk pretendonte te njihte nje shtet me tre fe te ndryshme . Ne fund do te vinte nje dite 28/1912. ku me ne fund shqiptaret do te bashkoheshin dhe do te shpallnin pavarsine e mohuar dhe te vonuar.
Persa i perket gjuhes greke. Une nuk mendoj kurre se ajo eshte nje gjuhe teknike etj etj. por eshte gjuhe zyrtare , qe u zyrtarizua me Aleksandrin e madh dhe qe u be gjuha e shkences, mjeksise dhe kishes se lindjes. natyrisht qe ne tere keto shekuj u be njesh me helenizmin dhe u be gjuhe popullore ne zonat e ndikimit helen. Mirpo fakti i gjuhes shqipe qe flitej ne More dhe ajo me e rendesihme ne Athinen e pavarsise, nga Arvanitasit e Thives etj do te thote qe ishte nje gjuhe e dyte edhe per shqiptaret e atyre zonave. Te njejtin fat nuk do ta kishte dhe latinishtja sepse kishte difekt ne te folur gje qe me greqishte nuk ndosh por dhe fakti qe gjuha greke nuk hyn ne baze e gjuheve ideeuropiane kur pretendojme se dominonte boten dikur kjo Greqi e madhe ben te lindin shume pyetje qe askush nuk i ka dhene nje pergjigje te sakte.

Ketu me siper ke shkruajtur shume historiografi zyrtare.E njejta qe mesojne nxenes e studente ne europen perendimore dhe ne Shqiperi gjithashtu .Mund ta gjesh ne cdo liber shkollor historie.Tashme kjo histori zyrtare eshte bere nje doktrine e shenjte e genjeshter .
Me keto tema neper forume ,mendojme ta thyejme kete doktrine dhe te shfaqim te verteten.

E verteta eshte qe helenishtja ishte gjuha e te shkolluarve.
Qe greqishtja moderne eshte nje gjuhe komplet e huaj per greqishten antike .
Qe kjo greqishte klasike(e vjeter ) ka nje prejardhje shqipe ne shume fjale te saj
Kranion = Per-krenare nga fjala shqipe krena , krye dialekt geg
Qion= qen - eshte njesoj me shqipen e sotshme ,kurse ne greqishte moderne eshte skilos
Pirgos= ndertese me gure , nga shqipja pirg ,pirg me gure .
Kirkos= rreth nga shqipja Kerkoj ,vij verdalle
Gyros= xhiro , nga shqipja gjere ,gjeresi , gjere e gjere
Bythos= Pus , me kuptim vrime ose fund, bythe ose pith jane e njejta fjale dhe kane kuptimin e vrimes ose te fundit njesoj BYTHOS -PUSI
Kracia= zoterim ose kryesim, nga shqipja Kryesi,kryesoj ,krye = koke
Arki= Koke shtremberim i fjales Kri,krye

mund te jap qinda shembuj,megjithate keto pak qe te dhashe a mund te mi shpjegosh se pse ndodhen ne gjuhen e lashte greke .Jane fjale qe vijne nga shqipja sepse jane te shpjeguara ne shqip.
Me greqishten e re keto fjale nuk mund te shpjegohen .

P.S Me lart nuk kam shkruajtur qe mbreti i pare ilir ishte Bardhyli ,kam thene qe mbreti i pare ka qene Hyllis ( burime latine).

Postuar nga lost_soul datë 24 Mars 2011 - 23:37:

Kam lexuar diku qe njerezit e quajtur Kalash, qe jetojne diku andej nga malet e Pakistanit, jane me origjine shqiptare.
Sa per sqarim, ata jane njerez me tipare te bardha, dhe thuhet qe jane pasardhesit e ushtrise se Aleksandrit, pasi ai u mund andej nga India. Tani te thuash qe ata jane me origjine shqiptare mund te jete pak si gjeneralizim, por sidoqofte, nqs kjo historia e prejardhjes se tyre eshte e vertete, atehere prejardhja (afersisht) shqiptare nuk eshte edhe aq e pamundur.

Kjo sa per hyrje. Ajo qe desha te them, eshte qe pashe para disa kohesh pashe nje emision te nje udhetari qe shkoi ne ato zona, qe pakistanezet e quajne Kafirstan (kuptohet pse). Kalashet kane nje gjuhe qe eshte e vecante, te pashkruar dhe eshte e pastudiuar. Ajo qe me beri shume pershtypje ishte qe kur ata i dhane ketij udhetarit te pinte nje lloj caji, ky i pyeti: si i thuhet: "to drink". Pergjigja ishte "pi". Te them te drejten pata nje fare shtangie, pasi kisha lexuar me pare ato qe shkruajta me siper.

Do ishte me shume interes sikur te studiohej gjuha e tyre.

Postuar nga AngelDevil datë 26 Mars 2011 - 22:59:

Citim:
Po citoj ato që tha Ari.
nga nje here pyes veten sesi ka mundesi qe keta historian te huaj nuk mund ti kene dhene vendin e duhur gjuhes shqipe ne arene nderkombetare??????'

He pra si ka mundesi .... shkruajme lexojme e flasim dhe flasin pa pushim per prejardhjen e lashte te pellazgjishtes ilirishtes e shqipes se sotme por problemi eshte PSE .... sepse e para kemi qene e jemi "trapa" e kemi mendjen te lufta por jo te shkruajme e te dokumentojme prejardhjen tone si dhe e dyta interesat e ketyre te huajve per te zhytur sa me thelle ne harrese prejardhjen tone

Postuar nga shelgu datë 28 Qershor 2011 - 05:05:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil

He pra si ka mundesi .... shkruajme lexojme e flasim dhe flasin pa pushim per prejardhjen e lashte te pellazgjishtes ilirishtes e shqipes se sotme por problemi eshte PSE .... sepse e para kemi qene e jemi "trapa" e kemi mendjen te lufta por jo te shkruajme e te dokumentojme prejardhjen tone si dhe e dyta interesat e ketyre te huajve per te zhytur sa me thelle ne harrese prejardhjen tone

O motra jeme, po qfar gjuhe te shkruanim me? Shqipja filloi te shkruhet me mesharin per se psri dhe edhe atehere gjysme latinisht.

Postuar nga Zeus10 datë 12 Nëntor 2011 - 22:27:

Krahasimi midis shqiptareve dhe grekeve, nuk qendron nga ana e tij. Kjo per arsyen, sepse duke krahasuar shqiptaret me greket, ne krahasojme dy korpuse njerezore me karrakteristika te ndryshme historike-shoqerore, duke ju bere ne kete menyre, nje favor atyre te fundit. Shqiptaret kane pastertisht nje histori etnike, kurse greket, per aq sa mund te provohet bindshem, jane thjeshte nje komunitet fetar mesjetar, i shnderruar ne nje komb pa cilesi etnike te mirefillta, si gjuha vernikulare, lidhjet e gjakut, vetedija etnike mbi baza tribale.
Helenet, sic e quajten vehten greket e sotem, jane nje term fantazme i te ashtequajturit "antikitet", qe per mendimin tim, eshte vecse mitik, ose ne rastin me te mire, nje term mesjetar, i shtyre pas ne kohe me nje naivitet shume te dyshimte. Asnjegje, nuk provon qe te ashtequajturit helene, te kene egzistuar ndonjehere, as librat dhe parthenonet mesjetare, qe paradoksalisht quhen antike, ndoshta per motivime politike.

Postuar nga Fajtori datë 13 Nëntor 2011 - 06:19:

Shqiptaret jane shume te zgjuar. Jane komshinj me greket (e sotem), kane jetuar aty-aty ne vazhdimesi gjeografike, por i duket vetja shume te ndryshem. Madje greket jane etnikisht te papaster, ndersa shqiptaret jane te paster. Greket pastaj nuk jane popull, jane komunistet fetar mesjetar, kurse ne jemi popull modern fare.

Postuar nga bruni22 datë 13 Nëntor 2011 - 13:56:

Thumbs up

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Shqiptaret jane shume te zgjuar. Jane komshinj me greket (e sotem), kane jetuar aty-aty ne vazhdimesi gjeografike, por i duket vetja shume te ndryshem. Madje greket jane etnikisht te papaster, ndersa shqiptaret jane te paster. Greket pastaj nuk jane popull, jane komunistet fetar mesjetar, kurse ne jemi popull modern fare.

...

Gjithsej 11 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 »
Trego 104 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.