Forumi Horizont Gjithsej 8 faqe: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 »
Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- altruizmi (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12242)

Postuar nga Dulcis in Fundo datë 28 Janar 2011 - 23:26:

E sado te jesh i mbushur me dashuri per qenien njerezore, duke i bere mire tjetrit krijon nje mireqenie te brendshme per veten. Ndihesh mire. Nuk eshte e thene qe nisesh per te qene altruist me qellimin per t'u ndjere mire, por eshte e vertete qe te qenit i tille sikur ta perkedhel pakez sedren..

Postuar nga shelgu datë 28 Janar 2011 - 23:37:

Citim:
Po citoj ato që tha Heyday
E sado te jesh i mbushur me dashuri per qenien njerezore, duke i bere mire tjetrit krijon nje mireqenie te brendshme per veten. Ndihesh mire. Nuk eshte e thene qe nisesh per te qene altruist me qellimin per t'u ndjere mire, por eshte e vertete qe te qenit i tille sikur ta perkedhel pakez sedren..

Kjo eshte faza e pare e engjellimit, Hej. Ja kush me kupton mua.

Postuar nga lule datë 29 Janar 2011 - 00:28:

**Kjo lulka studion per kete dege por sic duket nuk ka arritur ne keto kapituj.**

Shelgu ec tjap ca leksione si di un..te trregoj ca kam msuar, se si duket kam cik me shume experienc se ti...ty ste ka len kohe komshia spo tvej faj .

Postuar nga shelgu datë 29 Janar 2011 - 00:38:

Citim:
Po citoj ato që tha fleurs de l'orne
[B
Shelgu ec tjap ca leksione si di un..te trregoj ca kam msuar, se si duket kam cik me shume experienc se ti...ty ste ka len kohe komshia spo tvej faj . [/B]

Jaa, di me di?

Ndoshta, kshu sikur nnuk ta mbush synin.

Postuar nga lule datë 29 Janar 2011 - 00:43:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu

Jaa, di me di?

Ndoshta, kshu sikur nnuk ta mbush synin.

Ku e pe ti?

Apo i lexon si di vet!

Postuar nga Prishtinasja_ datë 11 Maj 2014 - 06:38:

Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti

Alrtruizmi eshte i gjithi shpirteror.

Disa e kane quajtur altruizmin-egoizem, disa mani, disa hipokrizi etc por vleresoj mendimin e kontinetit pasi e ka goditur te verteten; altruizmi eshte i gjiti shpirteror. Zemra- pavioni i dashurise ndersa altruizmi buron pikerisht nga dashuria per njerezoren.

p.s meqe u kyca sonte ne forum pas 8 vitesh, kur premton koha do jap kendveshtrim me te detajuar psikologjiko-fetar mbi altruizmin si simbol sakrifice dhe hiresie.. shnet

Postuar nga robert datë 11 Maj 2014 - 20:21:

Duke u mbyllur njeriu vetem ne libra fetare, (te cilet keshtu qe keshtu nuk predikojne dhe as e njohin konceptin e altruizmit), nuk e di se koncepti i Altruizmit nuk perzihet me perkushtimin fetar, -problem ky i diskutuar qysh ne shek. e XIX dhe i sqaruar njeher e mire. Biles, esht nje koncept qe permbledh me se shumti njerzit afetare, te cilet ndajne dhe japin nga pasuria e tyre (aq sa kane), per te ndihmuar me te varferit dhe patur nje bote me te drejte. Altruizmi esht kritikuar po ashtu nga sociologe dhe ekonomiste te ndryshem, (nuk po zgjatem ketu si, qysh e perse), ndaj dhe disa fetare perpiqen ta lidhin altruizmin me fene, mirpo pa sukses, sepse Altruizmi esht koncept modern.
Si perfundim, Altruizmi nuk esht i gjithi shpirteror, por esht edhe mendor dhe llogjike e ftohte po aq sa shpirteror.

Postuar nga Prishtinasja_ datë 11 Maj 2014 - 21:54:

Citim:
Po citoj ato që tha robert
Duke u mbyllur njeriu vetem ne libra fetare, (te cilet keshtu qe keshtu nuk predikojne dhe as e njohin konceptin e altruizmit),

1. Respekt mendimit personal te secilit por assesi mos shfaq naivitet paragjykimi kundrejte njerezve qe nuk i njef. " Duke u mbyllur vetem ne libra fetare" nje paragjykim hipotetik. Mund te kesh pe rballe nje njeri qe ka studiuar pikerisht psikologjine e njekohesisht te jet dhe predikuese fetare! Paragjykimi nuk u takon te mencurve por arsyetohesh

2. Ti thuash nje feje monotieste nuk njef altruizmin eshte paradoks shekulli, kur dihet se altruizmi ka lindur pikerisht nga feja monotieste qe me njeriun e pare ne toke; Islam do thote nenshtrim (para Zotit), vetemohim sakac dhe nocioni altruistik njekohesisht cilesohet vetemohim ne sakrifice ndaj tjetrit. Ji koshient ne tezat e tuaja e paragjykimet nuk na demtojne shnet

Postuar nga robert datë 13 Maj 2014 - 23:22:

[QUOTE]Po citoj ato që tha Prishtinasja_
[B]

1...mos shfaq naivitet paragjykimi kundrejte njerezve qe nuk i njef. "
2...kur dihet se altruizmi ka lindur pikerisht nga feja monotieste qe me njeriun e pare ne toke;

1. ke te drejte prishtinase teorikisht, por ne praktike deri me sot kam njohur me se shumti njerez-fetare ja keshtu si ty, -sidomos te fese islame-, qe pervetsojne terminollogji te huaja dhe i bejne te tyret. Qe shume fetare jane altruiste, kjo nuk e ndryshon problemin. Por ky koncept ne vetvete eshte modern; kete fakt nuk mund ta ndryshosh dot as ti e as une. Ishte shek. i XIX ai qe e shpalosi kete term, e mbi te cilin pati diskutime te shumta; biles ate kohe ekonomistet kishin alergji ndaj ketij termi, sepse per ta ishte zhvillimi ekonomik ai qe do te sheshonte diferencimet e medha shoqerore.
2. nese e ke fjalen per ndihmen ndaj te tjerve, -por jo per termin e altruizmit-, vertet ky opcion, predikim dhe veprim njerezor ekziston qysh nga kohet e lashta, biles para feve monoteiste. Edhe ne fete pagane ekzistonte koncepti dhe veprimi i ndihmes ndaj me te varferve. Biles Soloni nxorri edhe ligje faljeje te huase apo reduktimit te borxheve. Keshtu edhe ne kete drejtim fete monoteiste jane te vona.
Mir mbec dhe mos u hidh perpjete nga e verteta, sepse e verteta nuk te ha, por te tregon rrugen dhe faktet e verteta.

Postuar nga Prishtinasja_ datë 14 Maj 2014 - 02:40:

1. Kush jam une e di vetem une, kend ke takua ne jete ti, e din vetem ti. Kjo pjese s'ka vlere diskutimi.

2. Ne fjalorin popullor kepucet quheshin nen emrin " kundra", ne fjalorin postmodern quhen " kepuce"... pavaresisht cilin term perdor, ne esence flitet per permbajtjen e kepuceve.

3. Monoteizmi fetar lindi "altruizmin tend" modern si term per cilin flet pafund dhe jashte konceptit; logjika yte flet per term pa permbajtje, e imja per permbajtjen esenciale si term. Keshtuqe dhe ti terthorazi je ne te njejtat frekuenca me shpjegimin tim autentik vecse dallojme; ti kerkon kepuce, une kerkoje kunder, kryefjala jane kepucet per dy palet

Nuk ka c'diskutohet sipas meje me dhe me kaq e permbylli une kete debat.

shnet

Gjithsej 8 faqe: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 »
Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.