Forumi Horizont | Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 110 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Diskutime Shoqërore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=125)
-- Gjakmarrja Ne Shek 21 (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=15870)
Gjakmarrja Ne Shek 21
Ky fenomen i cili u fashit ne vitet e diktatures,tani ne keto vite post diktature eshte perhapur e ka marre trajta te rrezikeshme.Kanunu i L Dukagjinit,si nje kushtetute e atyre viteve kur nuk kish shtet,sot nuk njeh asnje norme e ligj.Ai ka degjeneruar dhe si pasoje ka sjelle ngujimin jo vetem te atyre qe jane fajtore per gjakun,por edhe te femijeve te tyre.Ky fenomen ka degjeneruar ne ate fare feje sa gjaksit marrin gjak edhe duke vrare femrat e shtepise kur familja e atij qe ka vrare nuk ka meshkuj.Keta injerez injorant e dallkauk,vecse njerez nuk mund t'i quash.Familje te tera rrijne te ngujuara ne skamje e varferi,femijet e tyre do te ngelen analfabete gjithe jeten.Duke qendruar nen ankthin e frikes nga vdekja,nuk ka dyshim qe keta femije do te behen kriminele ne i lenshin te gjalle.Duke mos jetuar ne komunitet ata rriten si njerez te eger e pa vlera.Mesova se ne ish spitalin e qytezes se Policanit eshte krijuar nje qender qe merret me trajtimin e ketyre femijeve,me edukimin , shkollimin dhe me ruajtjen e tyre me forca policie.Midis tyre kish edhe vogelushe te pafajeshme te cilave ju rrezikohej jeta.Eshte kulmi njerez!Ata femije ishin nje pakice,por sa e sa qindra te ngujuar ka ne zonat malore te vendit tone.Do ishte mire qe shteti dhe shoqeria shqiptare te kujdesej per keta fatkeq dhe te planifikonte fonde per kete shtrese te popullates ne nevoje urgjente.
Shoqeria civile dhe shteti jone duhet te mendojne te gjejne zgjidhje afatgjata per t'i thene ndal ketij fenomeni teper anakronik per shoqerine shqiptare.Kjo eshte nje plage qe po e grryen zonen tone verilindore.Nje pjese e ketyre injranteve jane afruar ose jetojne brenda qyteteve te medha si Tirana Durrsi etj.Me e keqja eshte se ata e kane mbartur me vete fenomenin.Ne parlament,deputetet tane te diskredituar duhet te bejne ligje ne bashkpunim edhe me shoqerine civile, me qellim qe te minimizojne kete fenomen anakronik e vrastar te jeteve njerzore.Disa nga ne shqetesohen per gjoja degjenerimin moral,por une mendoj se ai nuk eshte gje,ne krahasim me degjenerimin e ketij fenomeni qe poe zvetnon jeten e qindra mijra shqiptareve.
E dhimbshme... shume e dhimbshme...!!!
E di c'fare?!
Fole per degjenerim nga ana morale etj...
Edhe pse do te thoja se keto jane te lidhura, pasi aty brenda ne ato realitete ka nje bombe problemesh psikologjike e sociale, nje nder te cilat eshte edhe degjenerimi moral!
Por do te citoja nje shprehje tipike shqiptare qe thote gjuha shkon ku dhemb dhemballa
me sa duket neve nuk na ka dhembur ndonjehere ajo dhemballe (shyqyr Zotit) por qe nuk eshte nje justifikim per ta hedhur tej ne harrese...
Ben shume mire qe e kujton!!!
Bile duhet kujtuar me shpesh... duhet te shohim se "c'kancere" ka shoqeria jone!!!
Dhe te mundohemi sadopak per te bere dicka!
Peace!
une jam pro gjakemarrjes... eye for an eye
edhe ne proceduart e kriminologjise njihet efekti qellim. nese dikush ka qellim te keq ndaj meje apo te afermeve te mi,,une jam ok qe te pergjigjemi me te njejten monedhe ,pra pro gjakmarrjes,,,,,,,,,,
Pro gjakmarrjes???!!!
Citim:
Po citoj ato që tha Gjergj Kastrioti
Pro gjakmarrjes???!!!![]()
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha dreqja shkodrane
nese dikush te demton njerezit e zemres sigurisht qe do hakmerrem..
Citim:
Po citoj ato që tha Eria
Te njejtin mendim kam dhe une!!!
Citim:
shyqyr se thash mos jam vetem une hakmarrse... kush nuk ashte hakmarres them qe ska gjak.. mua me levriz gjaku per nje fjale goje..
Citim:
Po citoj ato që tha Eria
Une sdi te fal,sidomos kur me prek prinderit dhe vellane...
Per keta te vras,e kam kaq gjak&force!!!
Si me thene pika e dobet!!!!
Sa pak jemi, sa te vuajtur, sa te percmuar, sa te stermunduar, sa te lodhur, sa te varfer, sa afer...
... dhe ne vrasim njeri-tjetrin!!!
Diskutim i veshtire ............ .
Citim:
Sa pak jemi, sa te vuajtur, sa te percmuar, sa te stermunduar, sa te lodhur, sa te varfer, sa afer...
... dhe ne vrasim njeri-tjetrin!!!
Citim:
Po citoj ato që tha Eria
Pa me thuaj ti si do ndiheshe,po te te preknin ne piken tende me te dobet,ne njeriun(ose njerezit) qe do me shume ne bote,pa shkak???
Me thuaj si do ndiheshe???
Citim:
Po citoj ato që tha turll
??????????? Ne cfare rasti behet fjale ??????? Random shooting???
Me vjen keq qe lexoj keto gjera sepse i bie qe kudo qe ndodhemi kemi te njejtin mendim e ne nje menyre te terthorte s'kemi besim tek drejtesia por tek vetdrejtesia nese mund ta quajme keshtu.
Vrasja s'mund te na e ktheje personin e dashur e ne keto raste ska nje zgjidhje te drejte as burgu e as vdekja nuk ta heqin dhimbjen.
Por Iqvlora e kishte diskutimin ne nje vend tjeter per mendimin tim.
Fenomeni i gjakmarrjes ne veri eshte dicka me te vertete absurde e kush e mbron duhet ti therrasi mendjes. Keta njerez nuk vrasin perhere as personin qe shkaktoi krimin (qe ne nga 1 pikeveshtrim ndoshta do te ishte me e natyrshme) por fati mund ti bjere cdo personi te asaj familje ... domethene te jesh fatkeq e te rrish me frike se ndonje nga fisi yt e kap ndonje raptus vret ndonje e ti i bie qe mund te paguash haracin, te te vrasin te te lene ngujur e gjera te tilla
E cuditerisht kriminelet ikin gjithmone ne drejtim te paditur, neper shpella se aty e kane vendin.
Citim:
??????????? Ne cfare rasti behet fjale ??????? Random shooting???
Citim:
Po citoj ato që tha Tulipani
Me vjen keq qe lexoj keto gjera sepse i bie qe kudo qe ndodhemi kemi te njejtin mendim e ne nje menyre te terthorte s'kemi besim tek drejtesia por tek vetdrejtesia nese mund ta quajme keshtu.
Vrasja s'mund te na e ktheje personin e dashur e ne keto raste ska nje zgjidhje te drejte as burgu e as vdekja nuk ta heqin dhimbjen.
Por Iqvlora e kishte diskutimin ne nje vend tjeter per mendimin tim.
Fenomeni i gjakmarrjes ne veri eshte dicka me te vertete absurde e kush e mbron duhet ti therrasi mendjes. Keta njerez nuk vrasin perhere as personin qe shkaktoi krimin (qe ne nga 1 pikeveshtrim ndoshta do te ishte me e natyrshme) por fati mund ti bjere cdo personi te asaj familje ... domethene te jesh fatkeq e te rrish me frike se ndonje nga fisi yt e kap ndonje raptus vret ndonje e ti i bie qe mund te paguash haracin, te te vrasin te te lene ngujur e gjera te tilla![]()
![]()
E cuditerisht kriminelet ikin gjithmone ne drejtim te paditur, neper shpella se aty e kane vendin.
Citim:
Po citoj ato që tha Eria
Si ne te gjitha rastet e vrasjeve ne Shqiperi pa shkak!!!
Te hyn tjetri ne mes te nates ne shtepi,te godet ne rruge...a ku di une se cfare???
Citim:
Besoj se per kete lloj hakmarrje flitet ............ .
Hakmarrja eshte forma me e ulet e reagimit. Kanuni i Dukagjinit u vendos pikerisht per te drejtuar kete vegel te ndyre te te dobtit.
Hakmarresi eshte i dobet, i ulet, i pabese.
Eshte ndryshe qe te dalesh ne shesh te burrave dhe te perballesh me armmikun dhe plotesisht e ulet qe te gjuash tjetrin i fshehur pas nje qoshe.
Vegel e ndyre e trasheguar nga erresira
PS Edhe dicka tjeter...lexova ketu me siper disa reagime nervash karakteropate...
Ne realitet shohim ndryshe. Para ligjit te gjithe dhjesin gjak.
Citim:
Po citoj ato që tha cedrus
Eshte ndryshe qe te dalesh ne shesh te burrave dhe te perballesh me armmikun dhe plotesisht e ulet qe te gjuash tjetrin i fshehur pas nje qoshe.
Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul
ne vazhdim te idese...
Dikush ma ka vene ne dukje. Nuk te duket e cudicme qe ne shqiptaret nuk e njohim duelin?
Kemi c'kemi, hajde ta zgjidhim bashke, o ti o une dhe mbyllet ketu.
Por jo, ne kemi gjakmarrjen. Une te vras ty mbrapa shpine per nje mosmarrveshje, vellai yt vret vellain tim (meqe une zhdukem), cuni i xhait tim pastaj vret nje mashkull 8 vjecar nga familja jote .. e keshtu me rradhe. Kjo eshte burreria e cila po brohoritet ketu nga disa.
Te vjen ndot kur i lexon..
Se pari,nuk me duket e arsyeshme te vihet ne pah fenomeni si i perpapur vetem ne zonat e veriut: plaga gjymton gjithe vendin.
Se dyti:hakmarrja,duke u lidhur me komentet e fundit,eshte vertet nje nga menyrat me pak te dobishme per te reaguar.
Jeta eshte e shtrenjte,nuk besoj se kush eshte kunder hakmarrjes e do me pak familjen e vet se ata qe jane pro.Me i rende do te ishte burgimi i perjetshem,duke i dhene mundesi edhe vetes(dhe njerezve qe ke perreth) te jetosh(jo ne kuptim te fjaleperfjalshem),dhe agonia e vrasesit eshte me e gjate!Teorikisht.
Citim:
Po te shikosh kush ka bere postime pro gjakmarrjes... veren se cuditerisht jane femra!
Hakmarrja nuk njihet vetem ne trevat shqiptare dhe nukka te beje aspak me burrerine shqiptare.
Eshte shume e njohur ne Krete te Greqise, ne Sicili te Italise, ne Spanje etj, etj. d.m th. ne te gjitha ato shtete me rrenje te thella shqiptare
I ka rrenjet qe para kristianizmit, ku nuk njihej ligji i faljes..... dhe as nuk ka te beje fare me burreri, por me paburreri.
Po Tulipani ,keni shume te drejte.Une e kisha fjalen se a do te gjeje shoqeria jone nje zgjidhje per t'i dhene fund ketij fenomeni vrastar.Me te drejte GJ K e quan kancer i shoqerise sone.Dhe vertete i till eshte.Ne keto vite mbas 1991 ne Shqiperi nuk jepet drejtesi por jepet padrejtesi nga drejtesia jone e kryekorruptuar.Si rezultat i kesaj njerzit bejne vetgjyqesi. Shtrohet pyetja:''Ku po e con mushka shoqerine tone e cila pretendon te integrohet ne familjen e vendeve te civilizuara?''.Pra per kete fenomen eshte fajtor edhe shteti edhe shoqeria jone ne pergjithesi.
Nqse mua me vret dikush nje pjestar te familjes dhe ai del pa lagur se ka paguar nje prokuror apo gjykates te korruptuar;cfare me mbetet mua per te bere.Pra ndonjehere ne detyrohemi te behemi vrases pa qene te till.Si mund te spiegohet vrasja e nje fshatari nga Tirana qe zbuloi e denoncoi mafjen e tokave ne Kashar a diku tjeter?Ate e vrane dhe policia e prokuroria fallsifikuan provat?Me insistimin e familjes ai do te zhvarroset per ekspertize te re.Dhimbja per humbjen e pjestarit te familjes eshte e padurueshme,kur shteti nuk ''te merr hakun''.
Nuk i kuptoj vajzat,qe duan hakmarrje! A mund te vrisni ju femijet e vegjel te gjaksit tuaj,apo me e papranueshmja te vrasesh kushuririn e 7 te tij.Si e mendoni emancipimin e shoqerise sone ju te dashura vajza?Me vjen keq por nuk eshte zgjidhja e duhur gjakmarrja?A do ndergjegjesohemi si shoqeri ndonjehere?Ju me te drejte kerkoni qe shoqeria jone te emancipohet ne drejtim te sjelljes dhe trajtimit te femres,por ne kete aspekt qe merr jete njerzish do te rrijme ne vend?
Besoj se jemi d'akord te gjithe ne nje pike:
Qe kur te vrasin nje pjesetar te familjes dhe shteti nuk vepron eshte thuajse e pa-shmangshme vete-gjyqesia! Te pakten per ata qe kane gjak neper vena!
Ndersa per fenomenin e "gjakmarrjes" ate qe e hasim me teper ne pjesen veriore te Shqiperise, ku "marrja e gjakut" nuk ndal vetem ne ndeshkimin e personit te cilit ka kryer i pari vrasjen; por vazhdon edhe ne kusherinjte e 7-te apo ne femije... bile edhe gra ndonjehere, ky eshte super kancer!
Kjo eshte pa-burreri, eshte pa-besi, eshte degjenerim, eshte e shpifur, eshte e ulet eshte ... moralisht (pervecse ligjerisht) E DENUESHME!
Peace!
Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul
ne vazhdim te idese...
Dikush ma ka vene ne dukje. Nuk te duket e cudicme qe ne shqiptaret nuk e njohim duelin?
Kemi c'kemi, hajde ta zgjidhim bashke, o ti o une dhe mbyllet ketu.
Por jo, ne kemi gjakmarrjen. Une te vras ty mbrapa shpine per nje mosmarrveshje, vellai yt vret vellain tim (meqe une zhdukem), cuni i xhait tim pastaj vret nje mashkull 8 vjecar nga familja jote .. e keshtu me rradhe. Kjo eshte burreria e cila po brohoritet ketu nga disa.
Te vjen ndot kur i lexon..
daedal meqenese shoh qe nuk mund te dergoje MP po te shkruaj ketu!
Te keshilloj te jesh paksa me i moderuar.
Respekte!
Citim:
Po citoj ato që tha daedal
I nderuar lost!
Replika nuk te drejtohet vetem ty. mendova te jap nje opinion i cili mendoj se duhet patur parasysh. Kjo e sotmja, n'dac te gjuhet gjakmarrje e ndac qelb marrje ne te vertete nuk ka lidhje me kanunun dhe ato qe trushkuluri te thote.
Mendja e ngushte e amfibit nuk e kupton se ne 5 rreshta ben 10 karambole me germabashkimet e tije.
Se pari ne kohen e funksionit te tij, kanuni ishte forma e orrganizimit te shtetit. Eshte pranuar nga studiues te tij qenja e kanunit, kod penal, kod civil dhe kushtetute.
Asokohe nuk ka pasur as shtet (qe trimat si ky lart ta perdorin si "hakmarres qe te nxjerr gjak nga b***a") prandaj nese lexohet me kujdes mund te shihen ne te elemente te mrekullueshem te nje urtesie dhe pasurie shpirterore.
Elementet e duelit dhe te nderit borgjez apo fisnik kane dale mijra vjet pas kanunit i cili jo vetem ska nje datim ne kohe por edhe askund nuk predikon gjakmarrje. Ai eshte vetem rregullator i gjithe te mirave dhe te ligave qe ekzistonin asokohe.
me ardhjen e perandorise osmane kanuni dalngadale i humbi vlerat e tije. Fillimisht me shartimin me kanunin xhibal qe administrata tuke i beri dhe me vone me format e organizimit te shtetin shqiptar. Elentet e kanunit qe shihen atehere dhe tani te ngjyros inakte kriminale ose padrejtesi nuk kane lidhje me kanunun. nese nje veper monumentale si kanuni ka qene i plote nuk mund te perdoret me copa sic psh bejn pseudobesimtaret me porosite e zotit. Psh, nese ti qe je Math do te merrje mje ekuacion te veshtire a do t'a zgjidhje dot me gjysmen e nje teorie te vertetuar dhe pjesen tjeter si te ta marre mendja(?) druaj se jo.
persa i perket parashpines dhe prapashpines kjo nuk ka te beje me kanunin. Vrasja eshte vrasje dhe ka patur nje kod ne fakt qe nderi e donte. para se te vritej viktima thirrej ne emer dhe zbatoheshin rregulla ne vrasje etj etj.
hibridet e sotme qe bejne krime jane ne fakt nje percudnim shume sistemesh, injorance izolimi dhe veteizolimi. Nuk eshte gjakmarrje e lost ajo qe ndodh por eshte shtazeri. nga haku shkohet te gjaku. A eshte burreri te vrasesh? kjo duhet pare ne shume aspekte. vrasja ndodh ne nje moment shume te tensionuar psikologjik. as frikacake nuk i themi dot. ndonjeher ketij problemi rrenjethelle duket sikur nuk i jep spjegim askush.
ketyre te mencurve qe shpesh hedhin batuta alla iluministo perendimore desha t'ikujtoj se ne kohen kur inkuizicioni percellonte dhe linconte njerez per nje fjale goje dhe per dy fije floke ketu te ne nuk ndodhte.
te gjithe kemi trashegimni. madje nse edhe ketu ka individe me prjardhje te tille qe flozofojne madje.., e pse sduhet te kete jashte vrases pas shpine?. Shumica e vrasjeve vetem ne beteja behen para shpine o lost.
A duhet te kete vrasje?? mendoj se te gjithe nuk do e miratonim...ashtu sic nuk mundem shpesh te pranoj une (mbase edhe ti) arsyetime te tipit "rrofte google se abetarja me mjafton"
Te uroj fundjave te mbare ...
Teme e bukur Vlora!
Po sikur the gjehej nje zgjidhje juridike???
Psh te mirrte hak/gjak Shteti ???
E keqja eshte se shteti yne nuk funksionon dhe ne rastin konkret nuk egziston.
Si nuk kam degjuar njehere Doktorin apo ndonje deputet te zonave verilindore ta ngrijne kete problem ne parlament.
Pershendetje trojani
Asnjhere se kam kuptuar aktin e gjakmarrjes dhe nuk mund te bie dakort me te .Ti ve ne vend nderin familjes,por njekohesisht ,po i hap varrin asaj.Jeta e femijeve,familjareve te tu nuk eshte me e sigurt.Cdo dite do luftoni me vdekjen.Asgje e mire nuk vjen nga gjakmarrja.Ka shtet per t'i gjykuar keta vrases.Pse duhet te ulesh dhe ti ne nivelin e vrasesit,lere shtetin te realizoj hakmarrjen tende .Une kurre nuk do ta merrja nje burre ,qe vjen nga nje familje e tille.Kurre nuk kisha per te qene e lumtur apo e sigurt per jeten tone e femijeve .
Citim:
Po citoj ato që tha trojani
Teme e bukur Vlora!
Po sikur the gjehej nje zgjidhje juridike???
Psh te mirrte hak/gjak Shteti ???
E keqja eshte se shteti yne nuk funksionon dhe ne rastin konkret nuk egziston.
Si nuk kam degjuar njehere Doktorin apo ndonje deputet te zonave verilindore ta ngrijne kete problem ne parlament.
Pershendetje trojani
Nuk mund te quhet as gjakmarrje kjo e shek te XIX-te. Shume mire mund te quhet hakmarrje.
Gjakmarrja per ata qe kane lexuar kanunin eshte krejt tjeter nga kjo qe ndodh sot, prandaj nuk mund te quhet e tille.
Ne emer te gjakmarrjes shohim çdo dite qe shkojne jete njerzish kot dhe kjo eshte e dhimbeshme, por kjo ndodh sikurse e permenda mesiper sepse nuk zbatohen rregullat e kanunit.
Kudo ndodhin vrasje per hakmarrje biles edhe ne bote vetem sepse tek ne ne veri e perziejne me ate qe quhet gjakmarrje.
Edhe sikurse te jete gjakmarrje sikurse parashtrohet çeshtja eshte se rregullat e gjakmarrjes jane te pa aplikueshme , ashtu sikurse ne kohen e kanunit e deri ne kohen e Zogut, ku per malsine ligji ishte kanuni qe rregullonte jeten ne male. Sot kemi shtet ligje dhe kushtetute.
Kanuni kur fliste per gjakmarrjen se pari konsumonte te gjitha mundesite e pajtimit dhe faljes se gjaqeve dhe citoj ate qe ishte me e rendesishme, nese nuk ishte marrre gjak brenda 24 oreve te para , fisi shpetonte nga gjaku dhe derisa arrihej tek personi qe kishte vrare i cili ngujohej ne kullat e ngujimit.
Kanunin parashikonte faljen e gjakut, pagimin me pare ose edhe faljen e femijes ne djep, apo thirrjen e kuvendi te burrave , etj, etj , sipas dhimbjes qe i ishte shkatuar . Nese deshtonin te gjitha tentativat atehere kalohej ne ekstremitetin ku i lihej e drejta te merrte gjakun.
Sot kjo nuk ndodh ose eshte shume e rradhe dhe tipike per disa zona nuk mund te quhet gjakmarrje , quajeni si te doni por vetem gjakmarrje qe ka lidhje me zakonet dhe kanunin jo.
Nuk mund t'ju hiqet asnje presje atyre qe thua miku im Piktori.
Dikur ka patur Prek Caler qe i rregullonin me urtesi mosmarrveshjet,ndersa sot nuk ka burra por muter,qe vrasin edhe gra e foshnja.Turp!
kjo eshte nje fenomen qe e ka lene popullin tim verior mbrapa, ekonomikisht dhe i ka ngushtuar horizontin disave. eshte nje tragjedi e vertet. per mendimin tim duhet nje ligj i rrept, shume i rrept, dhe duhet te besojme te gjith ne ate ligj, duhet nje shtet i pa korruptuar dhe jo si ai ne shqiperi. ka shume njerz te pist qe nuk i denon ligji, kriminela qe vrasin vetem per te treguar "burrein/trimerin" ka njerz hallegi qe bien viktima te ktyre kafsheve, dhe jo vetem qe humbin nje pejstar te familjes por humbin te gjithe jeten e tyre ne kerkim te gjakmarrjes, thjesht se shteti nuk i kap dhe i var kriminalat e pist. per mendimin tim varet se ku duhet gjakmarrje.
ata qe dine te falin cilesohen si njerz edhe me te medhenj se sa ai qe s'din te te fal. por kjo varet ne dhojin e krimit a falet apo sfalet. ne perghithesi eshte ne natyren e femres qe nuk din te te falin kurr. nje zemer e madhe gjigante din edhe te fal.
kafshet si luani tigri qeni haina etj etj, perleshen dhe nuk hakmerren kurr, edhe sikur ne betejen e tyre ata humbin kemben apo jeten dhe mbesin sakat, thjesht vazhdojn te jetojne, nje dite e re i sjell veshtirsi te reja qe duhet te mbijetojn dhe kjo nuk i len dhome per kujtesen e te djeshmes/kaluares. por ne jemi njerz, me kujtese te forte, eshte pikerisht ajo kujtesa jone si e mire apo e keqe qe i jep kuptim existences tone. prandaj duhet t'i urojme njeri-tjrtrit fat. eshte fati i keq ose i mire i njerzve qe ndikon ne jeten dhe dijenin dhe karakterin e tyre. eshte fati se ku jeton, njerzit qe te rrethojne, si eshte vendi behet kuvendi thote nje fjale e urte popullore. per mendimin tim eshte fat i madh nese ke llogjik sinqeritet dhe drejtesi ne shpirt.
une personalisht besoj ne fat, ata viktimat e pafajshme ne veri qe u iken jeta si qeni n'rrush i konsideroj njerz me fat te keq. prandaj besoj shum ne ket thenien "a mans charachter is his fate" kam shoke femirije nga laghja ime qe jane vrare dhe kane vrare.(kam degjuar) thjesht kur degjoj fatkesina te tilla nuk me ka bere qejfi te kthehem kurre, pra e ndjej veten me fat qe ma dha truni te largohem qe ne mosh te re nga ajo stil jete qe do me rrethonte, nga ajo dallge e zeze e madhe shkaterruese, qe doemos po u gjete perball saj do perfishij te fajshem dhe te pafajshem. eshte fati i keq i disave por hakmarrja duhet nganjehere...
Ps, kur isha ne itali, nje kriminel vakabond shqiptar kishte grabitur shume femra ne ne veri gjithandej. ai ishte i kerkuar edhe nga polocia italiane se kishte mbi 20 femra qe i fuste ne rruget e italise si prostituta me force. ai kishte grabitur motren e nje polici nga veriu, (me te degjuar) ky vellai i saj kishte ardhur ne itali dhe e kishte gjetur motren ne rruge. motra e trembur i thote vllait ik fshehu se ai vjen shpesh knej me shoke per kontroll dhe mbajn arm. i vllai fshihet pas nje peme dhe pret ardhjen e vakabondit, kur ky i fundit shfaqet vellai i del nga mbrapa dhe e qellon me pistolet ne koke e vret ate, dhe plagos rend shoket e tij. policia italiane as nuk e denojn vallain, thjesht i japin te drejten te kthehet ne shiperi me gjith motren.
kjo ngjarje me ka ngelur ne kujtese perhere, dhe jashzkonisht me ka pelqyer vendimi i ligjit italian ne ket rast. nese eshte e sakt kjo ngjarje se me te degjuar e kam kur jetoja ne torino. ne ket rast hakmarrja me ka kenaqur edhe shpirtin tim, kur viktima mbrohet nga ligji i drejtesise. me eshte dukur si nje perradhe por shpresoj te jete e sakte sic e kam degjuar...
dhe i uroj fat gjithe njerzve te mire dhe miredashes...
Citim:kundershtuese: e kuptoj se e don jeten dhe don tja kalosh ne harmoni dhe gezim, kjo eshte normale per nje njeri normal, te gjithe deshirojme nje gje te tille.por cfar burri do martoje ti? nese burri jot nuk eshte i gatshem te japi jeten e vet pa menduar aspak per mbrojtjen tende dhe te femijeve, nese jeta juaj vihet ne rrezik. nese nje kriminel i pist hyn ne shtepine tende dhe masakron ty dhe femijet e tu (kjoft larg) atehere si mendon ti?! ky burr te presi per ligjin e shtetit te hakmerret. pra!! varet them une, gjakmarrja ndikon edhe ne nje sjellje te mire te njerzve.
Po citoj ato që tha kundershtuesja
Asnjhere se kam kuptuar aktin e gjakmarrjes dhe nuk mund te bie dakort me te .Ti ve ne vend nderin familjes,por njekohesisht ,po i hap varrin asaj.Jeta e femijeve,familjareve te tu nuk eshte me e sigurt.Cdo dite do luftoni me vdekjen.Asgje e mire nuk vjen nga gjakmarrja.Ka shtet per t'i gjykuar keta vrases.Pse duhet te ulesh dhe ti ne nivelin e vrasesit,lere shtetin te realizoj hakmarrjen tende .Une kurre nuk do ta merrja nje burre ,qe vjen nga nje familje e tille.Kurre nuk kisha per te qene e lumtur apo e sigurt per jeten tone e femijeve .
Citim:Po te shkoje puna keshtu kan me u vra te gjithe e ne Shqipri kan me ngel vetem kafshet.Ka apo ska shtet?I zgjidh shteti kto konflikte.Shteti ka ligje me te cilat vepron.Lereni shtetin te merret me keto pune e mos u ngaterroni me krime.
nese dikush te demton njerezit e zemres sigurisht qe do hakmerrem..
Kurti asnje shqiptar nuk do te lejonte qe t'i prekeshin gruaja dhe femijet nga nje kriminel.Vetem po ta vleresoje veten nje zog pule mund te te maskronin familjen.Per ate qe eshte e shtrenjte per kedo,jeta eshte nje hic.Problemi qendron tjetr ku.Njerzit,apo djemuria me mire pijne e behen karroqe dhe ofendohen me njeri tjetrin.Ngrihet njeri e merr armen e vret tjetrin,apo zihen e vriten per nje gardh,a per nje fyerje dhe pastaj fillon gjakmarrja
Shembulli qe permendni ju eshte me ekstremi,qe askush nuk mund te fale.Ju keni te drejte kur thoni qe shteti duhet te marri hak duke e denuar kriminelin dhe problemi te mbyllet.Mua me duket se shteti me veprimet e tij e nxit gjakmarrjen.Nqse dikush vret dhe drejtesia nuk i jep atij maksimumin ,ose nuk e denon fare ose sa per te thene e denuam,atehere shteti behet ai qe i acaron dhe stimulon gjakmarrjet.E para eshte vendosja e drejtesise dhe e dyta ndergjegjesimi jone si shoqeri,per te keqen qe na sjell ky fenomen absurd.
vlora, sigurisht qe duhet marr shembuj extreme se shume thojn se nuk do hakmerren kurr, prandaj e bera ket. sa per ata langarecat qe pijne me njeri-tjetrin dite nate ku vetem meshkuj gjinden neper bare as nuk me bahet vone sikur te vriten te gjithe me njeri-tjetrein, por esht fatkeqsi per familjet e tyre hallginj te pafajshem qe paguajn nganjehere...
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
kundershtuese: e kuptoj se e don jeten dhe don tja kalosh ne harmoni dhe gezim, kjo eshte normale per nje njeri normal, te gjithe deshirojme nje gje te tille.por cfar burri do martoje ti? nese burri jot nuk eshte i gatshem te japi jeten e vet pa menduar aspak per mbrojtjen tende dhe te femijeve, nese jeta juaj vihet ne rrezik. nese nje kriminel i pist hyn ne shtepine tende dhe masakron ty dhe femijet e tu (kjoft larg) atehere si mendon ti?! ky burr te presi per ligjin e shtetit te hakmerret. pra!! varet them une, gjakmarrja ndikon edhe ne nje sjellje te mire te njerzve.
,
..
Citim:hah, tani ke folur me lezet si nje burreresh e bukur shqiptare, i marr kto shembuj extrem se jemi njerz me gjak dhe damar dhe dua te theksoj se te gjithe kemi pricipalet dhe limitet se ku durojm e s'durojme me, pra thjesht dua te theksoj se ka raste ku duhet t'i themi jetes ik pjerdhu po te jete e nevojshme. ka shume njerz ne bote qe jetojn me gjithka qe i ndodh kjoft larg por ne shqiptaret nuk mund te jetojm ne ate existence te degjeneruar, eshte me mire te jem i vdekur se sa te jetoj si nje inseckt pa ndjenja dhe pa nder. sa per ata legenat qe e theksova me siper qe vetem dalin e pijn me njeri-tjetrin si hordhekgi ne kafena e baret e shqiperise ku vetem meshkuj ka neper ata klube dhe dojn te dominojne njeri-tjtrein se cili eshte me i fort apo trim, per mua le te shuhen te gjithe, se as nuk me vjen keq aspak per low lives te tille. me vjen keq se nganjehere marrin ne qafe ndonje hallgi kalimtar qe mezi po rrit fmiljen e tij dhe behet viktim i nje pijaneci loser shqiptar, sic ka ndodhur ne raste qe une i di, dhe kur babai i shume femijeve mbron veten dhe i qellon pijanecat dhe langarecat kur ata vijn ne shpin e tij dhe e qellojn me grushta ner sy te gruas dhe femijes, ai ndoshta fiton nderin dhe betejen por tragjedia eshte se ai humb dicka edhe me te madhe kur ai perfundon ne burg...
Nuk po flisja per raste te tilla kurti se ne ate rast e vrase une kriminelin po me erdhi ne shtepi per te me vrare familjen
Nuk e besoj te kete ndonje shqiptar,sado i humbur qofte,te duroj ti shkelet gardhi i shtepise.Ne keto raste helmi te shkon ne kocke dhe vdekja eshte si me le more djem e vajza.Kur vriten me njeri tjetrin keta pijanece ,problemi nuk mbyllet me aq,por ne loje hyjne familjaret dhe ky sherr shoqerohet me varre te rinj.Po edhe per nje pellembe toke nuk mund ta vrasesh tjetrin or djema.Dikush ka vrare edhe vellain,babain apo dike tjeter.Dhe toka eshte e tjeterkujt,keta qe vriten i kane lene ato 30m2 toke qe kane nder male.Eshte e pafaleshme miq e mij.Ndonjehere ndodhesh ngush kurti,por me urtesi duhet ta shmangesh te keqin qe te behet peshqesh themi ne ne Vlore.Po ju tregoj nje fakt qe me ka ndodhur mua perdonalisht.
Ishte qershori 1999-s.Ishte koha kur vendosa te e migroja familjarisht,sepse jeta per femijet e mij po behej teper e veshtire.Thyeva disa pare nga leke ne marka gjermane tek nje shok feminije aty ku behej kambizem,ne qender te qytetit.Shoku im me tha se do te pijme dicka bashke tek ky klubi para postes ne Vlore.Dakord i thashe.Mbasi kishim marre porosine hyne dikush qe une dhe miku im e njihnim si qytetar vlonjat,por nuk kishim muhabet me te.Ai qendroi tek banaku dhe u kthye nga ne.Syte e mij u ndeshen me te tijte.Pse me shikon ne sy -me tha? Nuk po te shoh ty i thashe.Mua po shikon me tha dhe hapi jelekun per te me treguar qe ishte i armatosur.Shiko punen tende i thashe.Ne trurin tim shume mendime kaluan fluturimthi.Njeri mendim ish te merrja nje shishe dhe t'ja thyeja ne koke me marifet dhe pastaj t'i hapja barkun e t'ja mblidhja zorret per qafe.Tjetri ish ai i arsyetimit.Familja me priste te kthehesha ,sepse te nesermen do te niseshim per rruge te gjate,qe as vete nuk e dinim ku dona conte.Nqse do kisha bere ndonje veprim te pamatur,do te humbisja jo vetem une por edhe familja ime.Mendova t'i hape rruge ketij langaraqi,ndryshe do te behesha budalla e pa pike arsyeje.Te lutem i thashe shiko punen tende!Miku im qe po degjonte biseden u terbua nga sjellja harbute e H pocaqise.Mbama pak canten me tha!Kish nje cante te madhe te mbushur me pare.U ngrit avash dhe iu afrua H-s.Kur ishte ngjitur me te ,nga brezi nxori nje pistolete dhe ja vuri H-s ne rreze te veshit.Kujt i tregon koburen ti or te q****a motren.E shikoni kete burre ju tha te pranishmeve,eshte nje hale muti.I hoqi pistoleten e tij nga brezi,i dha nje gelbaze ne fytyre e dy shqelme bythve.Qerou qe ketu i tha,sepse po me dole para,do te degjeneroj jo vetem ty,por te gjithe cke lene mbrapa.E nxora shokun tim nga lokali dhe i thashe:U bere si ai edhe ti.E meritonte me tha,por na merre kete koburen se ndoshta te duhet.Nuk me duhet i thashe se une neser iki nga Shqiperia.
Po te kisha mendjen e H-s dhe te mos kontrolloja veprimet e mia,ndoshta femijet e mij sot do te ishin jetimer dhe jeta e tyre do te ish teper e veshtire.Gjyshja ime e mencur qe rahmet paste ,i thosh babait tim:''Te keqen nena,mos ju lere djemve bela pas!''
Kurdohere njeriu duhet te vere llogjiken ne funksionim dhe te mendoj edhe pasojat!
Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA
Po te kisha mendjen e H-s dhe te mos kontrolloja veprimet e mia,ndoshta femijet e mij sot do te ishin jetimer dhe jeta e tyre do te ish teper e veshtire.Gjyshja ime e mencur qe rahmet paste ,i thosh babait tim:''Te keqen nena,mos ju lere djemve bela pas!''
Kurdohere njeriu duhet te vere llogjiken ne funksionim dhe te mendoj edhe pasojat! [/B]
Citim:
N.q.s do ta lendosh nje njeri vrite me heshtjen tende ,mos i jep mundesi te te kthehet.Une keshtu i shpartalloj'' armiqte ''e mi. Eshte shume efikase.![]()
Citim:
Po citoj ato që tha kotka
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha walker
Po te shkoje puna keshtu kan me u vra te gjithe e ne Shqipri kan me ngel vetem kafshet.Ka apo ska shtet?I zgjidh shteti kto konflikte.Shteti ka ligje me te cilat vepron.Lereni shtetin te merret me keto pune e mos u ngaterroni me krime.
Citim:
Ehhh thuame Kotka, e ke provuar kenaqesine qe ndjen kur e ofendon tjetrin me heshtje.Kur e beja ne fillim nuk e kuptoja sa e prekja tjetrin,por ma kane thene vet ata persona me vone.Shfrynin nga inati se nuk u krijoja mundesi te suleshin.''Llafet e teperta jane fukarallek ''thote populli dhe e ka thene bukur.
Citim:
une do e kisha vra me duart e mia..
Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 110 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.