| Forumi Horizont | Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 141 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- Cfare fobie keni ju? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=4511)
Cfare fobie keni ju?
Perkufizimi i termit fobi ne fjalor :frike e tepruar,irracionale prej disa objekteve,akteve,situatave ose ideve.Ngushellim i paket nese mendon ate qe ndiejne claustrofobiket ne nje ashensor ose acrofobiket ne lartesi.
Qe nga mosha e vogel frika eshte pjese integrante e jetes tone.Frika nga erresira,nga disa kafshe ose nga te panjohur eshte normale dhe ne disa raste dhe e nevojeshme :ajo lejon qe njeriu te behet koshient ndaj rreziqeve dhe poashtu sherben si zile alarmi qe eshte e domosdoshme per te mbijetuar.Gjate gjithe jetes tone ne mesojme si te kalojme nje frike ose si ta zvoglojme.Por ne momentin kur ajo behet e pakontrollueshme,behet nje hantikap per jeten e perditeshme,quhet fobi.
Nje shoqate psikiatrike ne Amerike dallon 6456 fobi te ndryshme:nga ato me te perditeshmet si anacrofobia(frike nga marimangat)tek ato me te rrallat si apopathodiaphulatophobia(frike nga ob/constipatie,termin popullor s’do e them :p )
Kush nuk ka njohur momente frike ?Te gjithe,me siguri.Reagim normal ,nuk kemi pse te shqetesohemi per kete fakt.Por kur frike kthehet ne nje problem te vertete aq sa krizat behen shume frekuente dhe pa proporcion.Dhe ne fakt,egsiton nje diference e madhe ne mes te frikes ne nje situate te veshtire sesa paniku irracional ne nje situate ne pamje te pare normale.Atehere ankthi munde te kthehet ne fobi.Dhe keshtu katalogjet e frikave dhe fobive zgjerohet dhe behet me i « larmishem » :nga disa objekte,shume situata munde te sushitojne nje ankth te tmerrshem.
Simptomat jane dridhjet,shpejtimi i ritmit kardiak,djerse e ftohet,dhe marrje fryme,madje deri ne paralize.Ne nje situate frike,jemi jashte normales te ndjeshem,s’arrihet te kontrollohen emocionet.Ndodh shpesh,qe bejme qe te afermit te vuajne nga frikat tona.Si vazhdim,ndodh qe mbasi te kete kaluar frika dhe qe kthehemi « normale »,nuk dime me si te ju flasim pasi instalohet nje ndjenje turpi.Dicka qe eshte e sigurte,eshte fakti qe nga keto frika munde te humbasim shume momente te bukura ne jete.
Sot,psikiatret dhe psikooget ndajne « fobite e hapesires »(claustrophobie dhe agoraphobie), « fobite sociale »(te kesh frike te flasesh ne publik,te hash ne publik,te skuqesh,te perdoresh telefonin)dhe « fobite specifike »,qe regrupojne gjitha frikat e perqendruara ne nje objekt ose ne nje situate unike,sic dihet frika ndaj kafsheve te vogla,merimangat,gjaku,avioni…Gjate shume kohe,keto frika kane bere per te qeshur.Ne ditet e sotme situata ka ndryshuar.Psikiatret kane marre ne konsiderate keto te keqija.
Studimet me recente ne France tregojne qe ne nje vend si Franca,12% e popullates vuajne nga nje fobi,pak a shume te thelle.Dmth me teper se nje njeri ne 10 eshte subjekt i fobive pak a shume et rendesishme.Ato anojne tek familja.Fobite jane lehtesisht me frekuente tek femrat.Ato egsistojne tek nje numer i madh femijesh por shpesh zhduken ne nje moshe te rritur.
Shkaqet nuk jane shume te njohuradhe origjina e fobive eshte shume variabel.Ato munde te jene te lidhura me ngjarje traumatizuese te femijerise,te adoleshences ose raste frike te tejkaluar qe nuk humben me moshen.Fobite sociale ,per shembull,munde te jene te lidhura me situata te jetuara ne te kaluaren,si nje fjalim ne publik qe ka shkuar keq.Ankthet dhe munde te instalohen ne menyre progresive.Disa thone gjithashtu qe edukimi munde te luaj nje rrol.Nje edukim shume i rrepte do frenoje besimin tek nje femije,pastaj i rrituri,munde ta kete ne vete dhe pastaj te zgjeroje fenomenin si rrjedhoje e ndonje situate.Ne invers,prinderit qe jane teper protektive,prinderit qe vendosin ne lidhje me cdo gje dhe qe i bejne balle te gjitha problemeve te femijeve do kene si pasoje humbjen e besimit ne vetvete tek femija dhe ndaj te tjereve.
Ne ditet e sotme gjitha fobite jane te « sherueshme ».Nuk nevojitet asnje trajtim nese objekti i fobise eshte i evitueshem ose qe ndeshet rralle.Psh.shume femra kane frike nga minjet por kjo nuk ju ndalon qe te kene nje jete normale.Shpesh ushtrime relaksimi bejne te mundur nje kontroll me te mire te ketyre anktheve.
Ne raste te tjera,fobite munde te trajtohen me medicamente si (anxiolytiques—mos e merrni nese s’keni nevoje :p ).
PRL(programimi neo-logistic),per shembull,anticipon skenen nga e cila nje person ka frike dhe poashtu modifikon.
Terapi te tjera sjelljet ndihmojne keto njerez ne nje univers me 3 D.Ne realitetin virtual,pacienti dominon fobine e tije duke u konfrontuar gradualisht me te.Por ne raste shume te veshtire eshte e nevojeshme nje psychoterapi.
Fobia ime?
Stagefright-----te mbaj fjalim/leksion para nje publiku/auditori te madh. 
uh me hyne te dridhurat qe tani
fobi nga erresira nga thellesia nga algat nga bari i larte nga lartesite
dhe nga qetesia absolute, cuditerisht me nervozon ne maksimum nese vazhdon nej kohe te gjate
Fobia ime????Ku kam une fobi.....talleni ju apo çfare?

Ne fakt fobi kam edhe une se njerez jemi dhe njerez bejme.Une per vete kam fobi lartesite e medha.Do thoni ju qe une jam frikacak????JO Trimi e pranon friken e tij.Keshtu qe une i bie te jem trim 
O amor po ti si iniciatore e temes duhej te prononcoheshe vete e para. Megjithate ne i mirepresim edhe mesazhet e vonuara. 
Citim:
Po citoj ato që tha jimmy84
O amor po ti si iniciatore e temes duhej te prononcoheshe vete e para. Megjithate ne i mirepresim edhe mesazhet e vonuara.![]()
Nga barishtet ne det...i kam tmerr fare...
Merimangat --- quhet Aracnofobia. edhe nje merimange e vogel me ben ti rri nja 2 metra larg sec me eshte krijuar psikoza se di. Madje dikur thashe ti afrohem sa u afrova nje merimange relativisht te vogel trupin mna pershkroi nje rrenqethje e pakontrollueshme mendoj se fobia eshte ngacmim nervor me shume sesa psikoze. 
Per vete frik te madhe pra fobi kam nga qenet, tmerrisht u friksohem atyre ,dhe te gjitha kafsheve ne pergjithsi po qeneve diqka shummmm
Frike kam nga mirimangat dhe lartesia. Mirimangat nga do qe ti shoh duhet patjeter te mar ndonje kepuce e ta mbysi.
Kam frike nga agot e gjilperave,e kam patur qe i vogel dhe di edhe origjinen.
Kam frike te urinoj neper banjot e Autogrill ne autostrade(kuptohet kur me takon ta marr),si edhe te ul kapakun e Wc-se nese nevojitet po ne ate vend.Gjithashtu edhe te shtyp me gishta shkarkimin e ujit po ne ate Wc-e.
Te gjitha keto me siper,ja kisha besuar nje goditjeje karateje me kemben e djathte nga mua e shpikur.
P.s Heren e fundit qe tentova goditjen letale,pagova gjoben per gjithe banjot e thyera ne segmentin autostradal A-14(Ancona-Pescara) dhe kam filluar votoj per opcionin ''nena natyre''

Citim:
Po citoj ato që tha Insomnia
Kam frike te urinoj neper banjot e Autogrill ne autostrade(kuptohet kur me takon ta marr),si edhe te ul kapakun e Wc-se nese nevojitet po ne ate vend.Gjithashtu edhe te shtyp me gishta shkarkimin e ujit po ne ate Wc-e.
Te gjitha keto me siper,ja kisha besuar nje goditjeje karateje me kemben e djathte nga mua e shpikur.
P.s Heren e fundit qe tentova goditjen letale,pagova gjoben per gjithe banjot e thyera ne segmentin autostradal A-14(Ancona-Pescara) dhe kam filluar votoj per opcionin ''nena natyre''
![]()

Po pse te beje gjithe ate prishje, kur kishe mundesine te merje nje picite e veje tek duart dhe hapje kapakun ose e fshije me te.
Menyra me e lehte apo do te tregosh qe je i paster?? (shaka)
Citim:
Po citoj ato që tha hirushja
Po pse te beje gjithe ate prishje, kur kishe mundesine te merje nje picite e veje tek duart dhe hapje kapakun ose e fshije me te.
Menyra me e lehte apo do te tregosh qe je i paster?? (shaka)

Ku i dihet ndoshta edhe jo
.
Insomnia...e di qe une kam frike shume nga cdo gje qe shoh ne rruge.
Qejnt, mirimangat e cdo gje tjeter...
Citim:
Ku i dihet ndoshta edhe jo.
Insomnia...e di qe une kam frike shume nga cdo gje qe shoh ne rruge.
Qejnt, mirimangat e cdo gje tjeter...

Ca bej! Kur jam ne shtepi qe shikoj ndonje merimange, hypi ne divan nga frika dhe i them vellait tim ta mbysi.
Kurse kur jam perjasht i mbysi me kepucet e mia.
Inso, te besoj per banjot qe jane te pista, pastaj s'te pashe njehere te qeshesh tamam po vetem me ven ato ikonat qe nxjerrin dhembet.
Eshte paksi e cuditshme, kur fluturoj me parashuten e nje shoku drejt qiellit blu, une harroj me vete dhe marr altoparlantin dhe filloj te bertas me nje shpelle te madhe, sa qe i bej gjithe njerezit te me shikojne me sy te gjate, dhe shume veshtrues... Kur eshte dielli i forte, ato i mundoj shume, sepse i bej qe ta vene doren para syve dhe mbesin te neglizhuar nga shikimi i tepert... Madje edhe nganjehere i perçaj mjegullat e bardhe me rete e trashe kumulonimbuse, dhe keshtu shkaktoj nje gjendje te çditshme...
Me respekt!
Frike.....
Un per vedi kam frike nga lartesia dhe nga peshkaqeni drrrrrrrrrrr...(dhe nga lepujt hahaha)e dini ate shprehjen...Loni ik se te shqeu lepuri...
Gjarperinjte..... po shyqyr jane te rralle........Mu ngjeth mishi vetem duke i menduar
ndersa une kam shume frike nga psikopatet e rastit qe mund te dalin para syve ne rruge apo kudo, me duket sikur do me qellojne apo te me vrasin,se cfare su thot mendja atyre, kam frike dhe nga lartesite, nga thellesite, ndonjehere dhe nga vdekja.....
----------------------------
gjithkush degjon ate qe kupton
fobia
une kam clausofobi, kam frike nga lartesia dhe nga ashensoret me kapacitet te vogel ..... hehehe
ndersa te tjerat as qe me interesojne ...
dikur jam frikuar nga te shtenat ne sy timin por tani qe kam "survive" nga disa gjuajtje ne drejtim timin do ta provoja perseri hahaha
ciao
Une kam frike nga ashensoret edhe avionet, sidomos kur keta 2 te fundit fillojne e ngrihen.
megjithese tani, duhet te hipi serish ne ashensor per te pire nje kafe.
ciao !
fobite e mija
E kam nje ender shum abstrakte! Udhetoj neper shkretire, dhe mbas nje udhetimi te gjate, me vershon nje pluhur qe ma mer frymen. Mbasi qe kalon pluhuri i shkretires, Djelli me bije mbi koke dhe me shkakton etje. Nuk dorezohem kollaj! Endra vazhdon, dhe une vazhdoj duke hecur ne shkretire. Mbas nje udhetimi te gjate, takoj disa persona. Nga gezimi i madh vrapoj nga drejtimi i tyre dhe, fjalen e pare qei i ja them eshte; Uje uje. Ata me shikojne me çudi dhe duke i hedhur syte njeri tjetrit thone: Alvaniki, hahahaha dhe vazhdojne te qeshin ne menyre te çoroditur. Me pastaj njeri nga ata ngre gishtin per te me drejtuar nga nje oaze. Mbasi une vazhdoj per ne oaze dhe mbrij atje. Çuditerisht e kam kuptuar qe kam mbrire ne Tirane. Njekohesishte nga etja dhe lodhja e madhe mendoj se me ka kapur fata morgana, por pak me vone bije ne realitetin e endres se jam verte ne Tirane. Por me e keqja ndodhe, kur nje jevg me shet ca syza te djellit per te cilat me thote se mund te shohish gjera qe nuk shihen me syrin e shqiptarit. Edhe mbasi ai mi mori 50 mije leke per syzat une vendosa ti mare. Mbasi i bleva, vendosa ti ve dhe te shoh se cfare ndryshimi do te shkaktonin syzat. Mbasi ishte edhe vape e madhe me diell
te forte, mu duk mire me syzat e posa blera. Duke pare gjihte ato ngjyra te ndryshme neprer pallatet, thash me vete, verte ja vleka qe i bleva, sepse keto i shendrokan pallatet me ngjyra te bukura. Por duke shikuar majts, djathtas me bije ne vemendje se ne mes te Tiranes qendron nje kulle shume e larte si nje antene transmetimi. Instiktivisht i hoqa syzat dhe kula u zhduk. Per nje kohe ja nisa ti ve dhe ti heq syzat si femi i pa perjetuar, deri sa vendosa te mos bej lojra, hiqi-viri. Mbasi kulla me terhoqi vemendjen, u perqendrova aty. Ne kulle qendron nje njeri i veshur me te zeza me nje feste si cilinder i zi ne dhe nje mjeker te gjate dhe te thinjur. Ai mban nje shkop te gjate i cili ka nje simbol ne maje te shkopit. Prane atije qendron nje palaço, tip shkurtabiqi me syza i cili mban nje shishe "Jonny Walker" ne dore dhe ngjason si tip servil i ketij magjistarit me shkop ne dore. Duke pare Magjistarin, shoh se nga kulmi i shkopit te tij dalin ca shpeze te zeza si korba, si gjysem demona dhe i sulmojne populallaten e verber. Shpezet kalojne neper njerezit sikur ato te ishin iluzjone optike, dhe çuditerisht nuk ndihet ndonje efekt. Po ato nuk ndalen dhe sulmojne serisht dhe nuk ndalen fare. Une duke i pare tmerohem dhe ne ate agoni me sulmon nje nga keto shpeze dhe kalon neper mua sikur mos te ishte e perbere nga ndonje materije qe njohin njerezit. Per ate sekonde qe ajo krijese kalon neper mua, me shkarkon nje sere infomatash ne forme mendore qe truri im nuk mund ti perballoje, mbasi jane aq te hidhura dhe te zeza, gjihtashtu predikuese per nje armagedon te popullates shqiptare. Ne ate agoni shpirterore me hapen syte dhe ndihem i gezuar kur e kuptoj qe ishte vetem ender. Nuk e di pse kete ender e shoh shpesh?! Ndonje here e shikoj ne verzione te ndryshme? A ka te beje kjo me mos pelqimin e korbave? Apo kush e din! Qe ndodh dikush i specializuar ne interpretim te endrave, kisha qene mirenjohes per replike.
Re: fobite e mija
Citim:
Po citoj ato që tha Luarasi
E kam nje ender shum abstrakte! Udhetoj neper shkretire, dhe mbas nje udhetimi te gjate, me vershon nje pluhur qe ma mer frymen. Mbasi qe kalon pluhuri i shkretires, Djelli me bije mbi koke dhe me shkakton etje. Nuk dorezohem kollaj! Endra vazhdon, dhe une vazhdoj duke hecur ne shkretire. Mbas nje udhetimi te gjate, takoj disa persona. Nga gezimi i madh vrapoj nga drejtimi i tyre dhe, fjalen e pare qei i ja them eshte; Uje uje. Ata me shikojne me çudi dhe duke i hedhur syte njeri tjetrit thone: Alvaniki, hahahaha dhe vazhdojne te qeshin ne menyre te çoroditur. Me pastaj njeri nga ata ngre gishtin per te me drejtuar nga nje oaze. Mbasi une vazhdoj per ne oaze dhe mbrij atje. Çuditerisht e kam kuptuar qe kam mbrire ne Tirane. Njekohesishte nga etja dhe lodhja e madhe mendoj se me ka kapur fata morgana, por pak me vone bije ne realitetin e endres se jam verte ne Tirane. Por me e keqja ndodhe, kur nje jevg me shet ca syza te djellit per te cilat me thote se mund te shohish gjera qe nuk shihen me syrin e shqiptarit. Edhe mbasi ai mi mori 50 mije leke per syzat une vendosa ti mare. Mbasi i bleva, vendosa ti ve dhe te shoh se cfare ndryshimi do te shkaktonin syzat. Mbasi ishte edhe vape e madhe me diell
te forte, mu duk mire me syzat e posa blera. Duke pare gjihte ato ngjyra te ndryshme neprer pallatet, thash me vete, verte ja vleka qe i bleva, sepse keto i shendrokan pallatet me ngjyra te bukura. Por duke shikuar majts, djathtas me bije ne vemendje se ne mes te tiranes qendron nje kulle shume e larte si nje antene transmetimi. Aty qendron nje njeri i veshur me te zeza me nje cilinder te zi ne koke dhe nje mjeker te gjate dhe te thinjur. Ai mban nje shkop te gjate i cili ka nje simbol ne maje te shkopit. Prane atije qendron nje palaço, tip shkurtabiqi me syza i cili mban nje shishe "Jonny Walker" ne dore dhe ngjason si tip servil i ketij magjistarit me shkop ne dore. Duke pare Magjistarin, shoh se nga kulmi i shkopit te tij dalin ca shpeze te zeza si korba, si gjysem demona dhe i sulmojne populallaten e verber. Shpezet kalojne neper njerezit sikur ato te ishin iluzjone optike, dhe çuditerisht nuk ndihet ndonje efekt. Po ato nuk ndalen dhe sulmojne serisht dhe nuk ndalen fare. Une duke i pare tmerohem dhe ne ate agoni me sulmon nje nga keto shpeze dhe kalon neper mua sikur mos te ishte e perbere nga ndonje materije qe njohin njerezit. Per ate sekonde qe ajo krijese kalon neper mua, me shkarkon nje sere infomatash ne forme mendore qe truri im nuk mund ti perballoje, mbasi jane aq te hidhura dhe te zeza, gjihtashtu predikuese per nje armagedon te popullates shqiptare. Ne ate agoni shpirterore me hapen syte dhe ndihem i gezuar kur e kuptoj qe ishte vetem ender. Nuk e di pse kete ender e shoh shpesh?! Ndonje here e shikoj ne verzione te ndryshme? A ka te beje kjo me mos pelqimin e korbave? Apo kush e din! Qe ndodh dikush i specializuar ne interpretim te endrave, kisha qene mirenjohes per replike.
I nderuari Papa. Te falemderoj per komplimentin dhe mirnjohjen. Eshte e çuditshme sa e forte mun te jete menyra e te shprehurit ne forme simbolike.
eh Luarasi
me vje mire se edhe ty te pelqeka simbolika edhe une e dua simboliken
por "endrra" yte ishte me te vertete NICE
tung tung
Klistofobos, une kam shume frike nga vendet e ngushta dhe me pak hapesire, me duket sikur do me merret fryma.
Nuk di si ta heq kete frike. Ka ndonjeri/a ndonje mendim?
Citim:
Po citoj ato që tha i_pafajshem
Klistofobos, une kam shume frike nga vendet e ngushta dhe me pak hapesire, me duket sikur do me merret fryma.
heh kjo eshte ajo qe me mundon edhe mua,
nuk besoj se mundet dikushi te ndihmoj me shume se ti qe mundesh ta ndihmosh vetveten ....
sinc Papa
Une kam frike te degjoj lajmet. Mos qeshni, gjithe kohes kanalet tona televizive tramsmetojne non -stop, informacione bombastike, u vra filani, u vetevra ai tjetri, u dogj ketu , u poq atje, shkaterrua ajo, etj etj.
Pu pu cfare etike televizive kane keto kanalet tona, more forumista te nderuar.
Nje nate desh me ra te fiket, pa dashje rastis qe po jepte momente nga vrasja e nje prej pengjeve te shumte ne Irak ( atij qe i prene koken), me falni ee.
o zot me zu tmerri, edhe film te jete e te rrenqethin mishin ato skena, jo me realitet, po hajt me, njeriun nga kafsha pak gje e ndan, keshtu qe priten dhe te tilla makabritete.
edhe frikera te tjera kam, por kjo eshte frike e koheve moderne, se me para kur skishte televizor sshihnin gje njerezit e shkrete nga keto skena makabre..kurse sot sheh film horror pa pare, cdo ore.
ju pershendes.
Citim:
Po citoj ato që tha i_pafajshem
nxirre vete gomarin nga balta se per ndryshe i le paret ne ndonje psikoterapist 
Une skam pasur fobi te flisja para publikut sic thane shumica ketu
kam qene gjithmon shakator ne shkolle dhe ne rrethana te tjera dhe ambientohem shume shpejt kjo nje eksperience e pafundme ne jeten time.
Si cdo njeri qe jemi, kemi frike nga dicka por po ta shikoni jeten si nje dhurate te dhene nga zoti qe duhet ta shfrytezoni ne maksimum dhe ne te njejten kohe te shijoni krijesat dhe fenomenet e tij qe ndodhin ne kete bote sado te frikshme te jene mund ta shihni me nje sy tjeter fobin dhe te perballoheni me ate.
Kur notoj e ri mbi uje per nje kohe te gjate e kur hap syt dhe harroj ku jam e bej te ngrihem dhe shikoj vetem uje dhe qiell. Oh sa ndjen e keqe.
Kam fobi nga insektet.O Zot i kam kaq tmerr,saqe nje nate kur me hyri nje flutur ne dhome me eshte dashur te hidhem nje gjysem ore neper dhome me peshqire ne dore deri sa e kam mbytur.Ju mund te talleni,por per mua eshte nje problem i vertete,te cilin per fat te keq nuk mundem ta luftoj.Mos valle dini ndonje mjet,ju?
Foia ime eshte kur nje mesues permend emrin tim.Keshtu une ngrihem ne mesim dhe me duket sikur i harroj te gjitha,aq sa me kap nje panik i atille saqe mua fillon e me merret goja.Shkurt edhe pse mund ta di mesimin ne menyre te perkryer nuk e them ashtu.Por ndodh krejt e kunderta me shkrimin ku une mund te te shklruaj nje libere te tere.A din ndonjeri prej jush me ma shpjegu kete?
Nga Yllat e detit,oh zot vdekje i kam.........Te eci vetem ne erresire dhe te degjoj zhurem(sikur ecen njeri pran meje). Insektet (jam shume shume alergjike) duket te shkoj pa tjeter ne spital lol.
lartesia, thellesia per mua (pak a shume goxha te perhapura)
dhe nje tjeter me pak e perhapur.... akrepi!
Kur na u fut njehere nje akrep ne shpi kur isha e vogel (babi kishte shkuar ne bodrum dhe sic duket i ishte ngjitur neper rroba), akrepi serbes serbes duke hecur ne mes te dhomes ndersa ne po shikonim tv. Thashe se me ra te fiket nga tmerri, mendova kaq e pati dhe jeta ime e shkurter, ika per lesh tani (nderkohe qe akrepi ishte disa metra larg meje, dhe nuk shquhet per ndonje shpejtesi te madhe
)
Cuditerisht me merimangat jo dhe aq, tani banoj ne kat perdhes dhe futen shume merimanga ne shpi, nuk ja dal dot duke i vrare dhe s'me ben pershtypje kur psh zgjohem naten dhe shof ndonje te paturpshme qe ngjitet murit afer kokes sime
(sigurisht, flasim per merimangat e zakonshme, jo per ndonje tarantula, etj
)
O wydra mos na fut tmerrin tani, te lutem
.
Sa mire ti qe qenke ambjentuar me merimangat apo do te thuash se mosha ben te veten, je ber goce e forte tani
(po bej shaka
). Qe thua ti une akoma i kam frike, i vras sa i shoh por tani kam filluar ta rradhoj vrasjen e tyre me kepuce
se me kane then qe te hecen fati keq
!
Citim:
O wydra mos na fut tmerrin tani, te lutem.
Sa mire ti qe qenke ambjentuar me merimangat apo do te thuash se mosha ben te veten, je ber goce e forte tani(po bej shaka
). Qe thua ti une akoma i kam frike, i vras sa i shoh por tani kam filluar ta rradhoj vrasjen e tyre me kepuce
!
..........se me ato i vras te betohem
..........e as tre qeska akulli se ulin me pastaj..........pune e poshter
un se kuptoj ca esht kjo fobia !!!
Nga lartesia.
Edhe ne katin e trete te jem me merren mend (te pakten kjo tregon qe kam po nejse
).
Fobia ime.......
U fol ketu per merimangat qe disa i paskan shume fobi ato.
A e dini se dikur fillova nje studim per merimangat, kapja miza dhe u a jepja.Tipi i merimangave shtepiake eshte me 6 sy.Merimanga shikon pa levizur fare ne te kater anet.Kur i afrohet nje mize, vete miza beson ne flatrat e saj dhe nuk fluturon me nje here edhe pse e shikon merimangen derisa vjen nje moment qe miza eshte gati per fluturim.Por,miza e mjere nuk e di se kercimi i merimanges eshte aq i shpejte se nuk kapet me sy.Sikur miza te dinte kete nuk do te kishte problem me merimangat.
I thashe keto per ata qe i paskan fobi merimangat . Nuk jane merimangat per fobi jo....!
Dikush tha per qente...!
Qente fobi????????
Qeni eshte miku me i mire i njeriut, un vdes per qente, e jo t'i kem fobi.
Por nuk thashe se cila eshte fobia ime.
Doni ta dini?????????????? Ok !
Fobia ime jane greket !
Citim:
O wydra mos na fut tmerrin tani, te lutem.
Sa mire ti qe qenke ambjentuar me merimangat apo do te thuash se mosha ben te veten, je ber goce e forte tani(po bej shaka
!

Prandaj me mire nja dy merimanga se nje qerre me miza 
Fobia Ime: Ata qe te vrasin naten dhe te qajne diten.
Citim:
Po citoj ato që tha Miuse_Lepuluse
Fobia Ime: Ata qe te vrasin naten dhe te qajne diten.

Re: Cfare fobie keni ju?
Citim:amor alcius mir paskan gjet 6000 e diçka fobi amerikonet po ket qe kam un se kishin gjet ...... psh un kom frik ndonjiher me pa live noi vajz shqiptare sidomos keto te forumeve ose te chatit se jan ku theret qameti .......... si thu ti ku hy kjo fobi ke cili grup ? :-)
Po citoj ato që tha amor alucius
Perkufizimi i termit fobi ne fjalor :frike e tepruar,irracionale prej disa objekteve,akteve,situatave ose ideve.Ngushellim i paket nese mendon ate qe ndiejne claustrofobiket ne nje ashensor ose acrofobiket ne lartesi.
Qe nga mosha e vogel frika eshte pjese integrante e jetes tone.Frika nga erresira,nga disa kafshe ose nga te panjohur eshte normale dhe ne disa raste dhe e nevojeshme :ajo lejon qe njeriu te behet koshient ndaj rreziqeve dhe poashtu sherben si zile alarmi qe eshte e domosdoshme per te mbijetuar.Gjate gjithe jetes tone ne mesojme si te kalojme nje frike ose si ta zvoglojme.Por ne momentin kur ajo behet e pakontrollueshme,behet nje hantikap per jeten e perditeshme,quhet fobi.
Nje shoqate psikiatrike ne Amerike dallon 6456 fobi te ndryshme:nga ato me te perditeshmet si anacrofobia(frike nga marimangat)tek ato me te rrallat si apopathodiaphulatophobia(frike nga ob/constipatie,termin popullor s’do e them :p )
Kush nuk ka njohur momente frike ?Te gjithe,me siguri.Reagim normal ,nuk kemi pse te shqetesohemi per kete fakt.Por kur frike kthehet ne nje problem te vertete aq sa krizat behen shume frekuente dhe pa proporcion.Dhe ne fakt,egsiton nje diference e madhe ne mes te frikes ne nje situate te veshtire sesa paniku irracional ne nje situate ne pamje te pare normale.Atehere ankthi munde te kthehet ne fobi.Dhe keshtu katalogjet e frikave dhe fobive zgjerohet dhe behet me i « larmishem » :nga disa objekte,shume situata munde te sushitojne nje ankth te tmerrshem.
Simptomat jane dridhjet,shpejtimi i ritmit kardiak,djerse e ftohet,dhe marrje fryme,madje deri ne paralize.Ne nje situate frike,jemi jashte normales te ndjeshem,s’arrihet te kontrollohen emocionet.Ndodh shpesh,qe bejme qe te afermit te vuajne nga frikat tona.Si vazhdim,ndodh qe mbasi te kete kaluar frika dhe qe kthehemi « normale »,nuk dime me si te ju flasim pasi instalohet nje ndjenje turpi.Dicka qe eshte e sigurte,eshte fakti qe nga keto frika munde te humbasim shume momente te bukura ne jete.
Sot,psikiatret dhe psikooget ndajne « fobite e hapesires »(claustrophobie dhe agoraphobie), « fobite sociale »(te kesh frike te flasesh ne publik,te hash ne publik,te skuqesh,te perdoresh telefonin)dhe « fobite specifike »,qe regrupojne gjitha frikat e perqendruara ne nje objekt ose ne nje situate unike,sic dihet frika ndaj kafsheve te vogla,merimangat,gjaku,avioni…Gjate shume kohe,keto frika kane bere per te qeshur.Ne ditet e sotme situata ka ndryshuar.Psikiatret kane marre ne konsiderate keto te keqija.
Studimet me recente ne France tregojne qe ne nje vend si Franca,12% e popullates vuajne nga nje fobi,pak a shume te thelle.Dmth me teper se nje njeri ne 10 eshte subjekt i fobive pak a shume et rendesishme.Ato anojne tek familja.Fobite jane lehtesisht me frekuente tek femrat.Ato egsistojne tek nje numer i madh femijesh por shpesh zhduken ne nje moshe te rritur.
Shkaqet nuk jane shume te njohuradhe origjina e fobive eshte shume variabel.Ato munde te jene te lidhura me ngjarje traumatizuese te femijerise,te adoleshences ose raste frike te tejkaluar qe nuk humben me moshen.Fobite sociale ,per shembull,munde te jene te lidhura me situata te jetuara ne te kaluaren,si nje fjalim ne publik qe ka shkuar keq.Ankthet dhe munde te instalohen ne menyre progresive.Disa thone gjithashtu qe edukimi munde te luaj nje rrol.Nje edukim shume i rrepte do frenoje besimin tek nje femije,pastaj i rrituri,munde ta kete ne vete dhe pastaj te zgjeroje fenomenin si rrjedhoje e ndonje situate.Ne invers,prinderit qe jane teper protektive,prinderit qe vendosin ne lidhje me cdo gje dhe qe i bejne balle te gjitha problemeve te femijeve do kene si pasoje humbjen e besimit ne vetvete tek femija dhe ndaj te tjereve.
Ne ditet e sotme gjitha fobite jane te « sherueshme ».Nuk nevojitet asnje trajtim nese objekti i fobise eshte i evitueshem ose qe ndeshet rralle.Psh.shume femra kane frike nga minjet por kjo nuk ju ndalon qe te kene nje jete normale.Shpesh ushtrime relaksimi bejne te mundur nje kontroll me te mire te ketyre anktheve.
Ne raste te tjera,fobite munde te trajtohen me medicamente si (anxiolytiques—mos e merrni nese s’keni nevoje :p ).
PRL(programimi neo-logistic),per shembull,anticipon skenen nga e cila nje person ka frike dhe poashtu modifikon.
Terapi te tjera sjelljet ndihmojne keto njerez ne nje univers me 3 D.Ne realitetin virtual,pacienti dominon fobine e tije duke u konfrontuar gradualisht me te.Por ne raste shume te veshtire eshte e nevojeshme nje psychoterapi.
re
amor alcius mir e paskan gjet ato amerikont qe ka mbi 6000 fobi po ket fobin time se kan gjet dhe çuditem nejse skan faj se sdo ken pas ndonjiher pun me chate e forume shqiptaresh ato ma mer mendja qe thu ti amor un kom fobi psh frik si me qen para gozilles kur duhet me shku me taku vajza nga chati ose forumi sepse jan ku theret qameti ............. si thu ti ne cilin grup hy kjo fobia ime ??
Nuk ka njeri qe s'ka fobi, por dikush i ka me te theksuara
dhe dikush i kalon si lehte. Dhe une hy tek njerezit qe nja
dy tre gjana i kam tmerr shume. Dhe sinqerisht me shqetesojne
sa here ndodhem ne rrethana qe i qesin ne pah.
Lartesite me tmerrojne, si psh teleferike, ashencore...etj etj.
Kur ka ndonje ashencor me xhama gati vdes po pava poshte
me duket sikur do fluturoj.
E dyta eshte vendet e mbyllura..po nuk pata gjanesi rreth meje
fillon dhe me merret fryma, saqe po e mbajta mendjen shume
aty...fillojne dhe me dalin pulla te kuqe ne trup nga halli.
Sado njerezit te lodhen ti mposhtin fobite e tyre, eshte e veshtire
mund ta largosh mendjen por kurre ti mposhtesh komplet.
re
shkodrane 82 lal e di ti bazen e fobive ? te verteten ama ?? po se di po ta them un kjo vjen nga mungesa e theksuar e seksit ne jeten tende lal ske faj un te kuptoj por fakti qe ti sben seks ose sben mjaftushem te ben shum te dobet perball stressit fobive e traumave mentale prandaj per te qen me e informuar mbi kete pik lexi librin e freud (tre volume mbi teorin e seksualitetit) dhe do kuptosh pse ke fobi :-)
| Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 141 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.