| Forumi Horizont | Gjithsej 4 faqe: [1] 2 3 4 » Trego 162 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- Çfarë Thonë Të Tjerët Për Islamin (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18580)
Çfarë Thonë Të Tjerët Për Islamin
Çfarë Thonë Të Tjerët Për Islamin
Përgaditi: Gentian Kelmendi
“Qoftë lavdëruar nata e bekuar,
në të cilin Pejgamberit të Zotit iu shpall, nga lartë, Kur`ani
me përkryeshmërinë e tij’’.
Gëte
Ajo që paraqitet këtu është një përmbledhje faktesh shkencore të cila koinsistoin me mendimin shkencor-llogjikë të vënë në rediqenca nga personaliteteve më të njohur botëror, dhe figurave më eminente dhe më me ndikim në shkencën bashkëkohore.
Ky punim është shkëputje e disa fragmenteve nga libri “El-Ixhaz Ilmi fil-Kuran” (Mrekullitë shkencore në Kur`an) të autorit Prof. Dr. Abdulmexhid Zendani.
Kjo padyshim se do t`u shërbejë edhe atyre të cilët nuk jan muslimanë, por dëshirojnë të njohin Islamin.
Këto janë debate shkencore të zhvilluar me katërmbëdhjetë dijetarë-shkenctarë bashkëkohorë të sferave të ndryshme.
(Gentian Kelmendi)
Prof. Dr. Keeith Moore [njëri nga dijetarët më të mëdhenjë në anatomi dhe embriologji, profesor në në universitetin e Torontos, në Kanada. Është autor i librit “The Developing Human, Clinicially Oriented Embryollogy”, që është përkthyer në tetë gjuhë. Ky libër (The Developing Human, Clinicially Oriented Embryology) është manual shkencor që është bazë në shkencën e mjekësisë botërore. Kur në Amerikë u formua një komision për të zgjedhur librin më të mirë në botë të shkruar prej një autori, ky libër u zgjodh më i miri] thotë:
"Si është e mundur që Muhammedi para 1400 vitesh t'i përshkruajë kaq saktësisht fazat e zhvillimit të embrionit në mitrën e nënës, gjë që u zbulua nga shkenca bashkëkohore, vetëm para 30 vitesh?! "
Jam plotësisht i bindur, se këto fakte, Muhammedit i kanë ardhur nga Zoti, sepse këto informacione shkencore, shkenca i zbuloi kohët e fundit pas një pune shumë të lodhshme. Dhe ky është fakt bindës për mua, se Muhammedi është i dërguari i Zotit.
Pra, dijetarët botërorë në kohën tonë, janë në gjendje të provojnë se ky libër është zbritur nga Allahu. Dhe unë nuk gjejë ndonjë vështirësi që ta pranoj këtë.
Besoj se erdhi koha të deklaroj se: S'ka Zot tjetër përveç Allahut dhe se Muhammedi është i Dërguari i Tij
Për mua është e qartë se këto thënie i kanë ardhur Muhamedit nga Zoti, sepse pothuajse e gjithë ajo njohuri nuk është zbuluar deri shumë shekuj më vonë. Kjo ma vërteton mua se Muhamedi duhet të jetë i Dërguar i Zotit”.
Prof. Taxhatan Taxhasun [përgjegjës i anatomisë dhe embriologjisë në universitetin Shajng Maj në Tajlandë dhe njëherësh është dekan i fakultetit të mjekësisë në këtë universitet] thotë: “Unë besoj vërtetë se çdo gjë që është përmendur në Kur'an para 1400 vjetësh është e vërtetë e qëndrueshme dhe mund të shpjegohet përmes shkencës. Pejgamberi Muhammed s'dinte të shkruante dhe të lexonte. S'ka dyshim se ai është i dërguari i Zotit, i cili na solli të vërtetën Kjo e vërtetë atij iu dha përmes shpalljes nga Krijuesi, Gjithënjohësi i çdo gjëje. Ky Krijues s'ka dyshim se është Allahu.
Prandaj besoj se erdhi koha që të deklaroj se: "S'ka Zot tjetër përveç Allahut dhe se Muhammedi është i dërguari i Tij".
Prof. Dr. Alfred Kroneri [një ndër shkenëtarët më të njohur të gjeologjisë] thotë: "Duke menduar më thellë rreth këtyre çështjeve dhe rreth asaj se nga i mori Muhammedi ato njohuri, kur dihet se ai ishte beduin dhe analfabet, besoj se është e pamundur që vet ai, të mund të sillte njohuri kaq të sakta mbi gjithësinë dhe krijiniin e saj. Kto njohuri shkenëctarët i zbuluan vetëm para disa vitesh me anën e mjeteve të sofistikuara bashkëkohore".
Prof. Dr. MARSHALL XHONSON [përgjegjës i Katedrës së anatomisë dhe drejtor i institutit "DANIEL", në universitetin "TOMAS XHEFERSON" në Filadelfia të SHBA-së] thotë: "Unë si shkenctarë mund të merrem vetëm me gjëra që mund t'i shoh saktësisht, mund të kuptoj embriologjinë, zhvillimin e biologjisë, mund të kuptoj fjalët, të cilat më përkthehen nga Kur'ani...
Sikur unë të imagjinoj që të jetoj në atë kohë me këto dije që kam mësuar deri më sot, s'do t'i përshkruaja gjërat ashtu siç janë përshkruar në Kur'an. Unë nuk shoh se ka ndonjë shkas apo fakt i cili tregon, se Muhammedi a.s. zotëronte ndonjë mjet, i cili ia mundësoi marrjen e këtyre njohurive nga ndonjë vend. Për këtë arsye nuk shoh asgjë, që e bën të pamundur të kuptoj se ishte frymëzim ose SHPALLJE HYJNORE, të cilën ai arriti ta transmetojë."
Prof Jushjudi Kozan [drejtor i Institutit Atronomik në Tokio] thotë:
"Jam i impresionuar shumë me zbulimin e së vërtetës në Kur'an, para nesh astronomët u morën me studimin e pjesëve të kufizuara në qiell, kurse ne jemi përqendruar në të kuptuarit e këtyre pjesëve, sepse nëpërmjet teleskopit ne mund t'i shohim të gjithë pjesët kryesore në qiell e gjithashtu nëpërmjet të lexuarit të Kur'anit marrim edhe përgjigjen e pyetjeve. Besoj se unë mund ta gjej rrugën time të ardhshme për studimin e universit."
"Vërtet Kur'ani e përshkruan universin nga pika më e lartë e ekzistencës. Çdo gjë para tij është e hapur. Ai prej të cilit ka ardhur Kur'ani e sheh çdo gjë në univers. Asgjë s'është e fshehur për Të."
Prof. Dr. Xhuli Samsun [professor I gjinekologjisë në Universitetin North Western, në Çikago të SHBA-së] thotë: Unë besoj se s'ka kundërshtim mes njohurive shkencore dhe shpalljes islame. Islarni i përkrah dhe i nxit metodat shkencore. Shpallja Kur`anore, e cila iu zbulua Muhammedit a.s., para 1400 vjetësh aludon në të vërtetat shkencore rreth të cilave duskutohet në simpoziumet dhe tribunat e ndryshme shkencore. Kjo dsëhmon se: KUR`ANI ËSHTË FJALË E ALLAHUT’’.
Prof. Haji [ndër shkenctarët më të njohur të oqeanologjisë në Amerikë] thotë:
"Jam shumë i impresionuar që gjendenë të tilla dije në Kur`anin famëlartë. S'mund ta di se nga kanë ardhur ato. Është shumë interesante që këto vargje shkencore gjenden në Kur`an dhe vazhdimisht po punohet në zbulimin e domethënieve të vargjeve të tij. Besoj se vërtetë këto janë prej Zotit"
Prof. Dr. Parsani [përgjegjës i anatomisë në fakultetin e mjekësisë në Kanada, autor i njohur, ka shkruar disa libra shkencor n.Besa Osmanaj fushën e gjinekologjisë] thotë:
"Më kanë shpjeguar se Muhammedi ishte njeri i zakonshëm dhe nuk dinte shkrim e lexim. Ai jetoi para më shumë se 1400 vjetësh, ishte analfabet e dha sqarime dhe shpjegime të thella dhe të detajuara (hollësishme) që çuditërisht përputhen me shkencën.
Unë personalisht nuk mund të them se kjo u bë rastësisht. Ka shumë gjëra që janë përmendur saktësisht. Prandaj, sikurse doktor Keith Moore [Profesor Emeritus i anatomisë dhe biologjisë qelizore pranë Universitetit të Torontos, Kanada] edhe unë s'e kam të vështirë që të pranoj me logjikën time se Kur`ani është frymëzim ose SHPALLJE HYJNORE që i është dhënë Muhammedit a.s për sqarimin e çshtjeve’’.
Prof. Balmar [njëri prej shkenctarve më të njohur të gjeologjisë në SHBA. Ishte kryetar i shoqatës, e cila organizoi kremtimin e 100-vjetorit të Shoqatës Gjeologjike Amerikane] thotë: "Unë nuk e di se në ç`shkallë kulturore ishin njerëzit që jetonin në kohën e Muhammedit a.s., nuk e njoh as nivelin e tyre shkencor. Nëse gjendja ishte ashtu si edhe tek popujt e tjerë ku njohuritë ishin në një shkallë shumë të ulët, ku s'kishin mundësitë e sotme, s'ka dyshim se këto njohuri të cilat ne i lexoimë sot në Kur'an janë DRITË nga DIJA e ALLAHUT, të cilin Allahu ia shpalli Muhammedit a.s. ".
"Jam marrë me studirnin e historisë së hershme të Lindjes së Mesme dhe nuk kam hasur të dhëna të tilla dhe përderisa në atë kohë s'kishte kësisoj të dhëna, ky fakt na forcon bindjen se Allahu nëpërmjet Muhammedit dërgoi pak dije nga dija e Vet, të cilën t e fundit po e zbulon shkenca moderne. Ne do të vazhdojmë të merremi me aspektin gjeologjik në Kur'an."
Profesor SUAVEJ [një ndër dijetarët më të shquar të gjeologjisë dhe hidrologjisë në Japoni. Ai, po ashtu, është një ndër shkenctarët më në zë në botë] thotë: "Më duket shumë misterioze, shumë. Madje gati e pamundshme që të besoj si të vërtetë atë që thuhet (për Kuranin). Vërtetë Kur`ani meriton vëmëndje dhe kujdes. Unë pajtohem rreth kësaj".
Prof. Dr. Armstrong [njëri nga shkenctarët më të njohur të astronomisë në SHBA, gjithëashtu punon në agjensinë e fluturimeve kozmike "NASA", dhe është edhe profesor i Astronomisë në Universitetin e Kansas, Lawrence, Kansas, SHBA] thotë: “Unë jam shumë i impresionuar, se si ky libër përputhet plotësisht me astronominë bashkëkohore, gjë që zgjon kureshtjen e shkenctarve. Nuk kam dije të mjaftueshme rreth historisë së njerëzimit aq sa të imagjinoj periudhën e para 1400 vjetëve. Por dua të them se ajo që thuhet në Kur`an është vërtetë shumë interesante. Është e pamundur që ato të jenë rezultat i të dhënave shkencore të asaj kohe”.
XH. S. Gorenger [profesor në fakultetin e mjekësisë, dega e anatomisë, në universitetin Xhorxh Taun, në Uashington] duke trajtuar tezen e etapave historike të embiologjisë të faktit se njeriu zhvillohet në disa periudha, e cila u zbulua në shek. e 19-të dhe u konfirmuan në fillim të shek. 20-të, ai në simpoziumin e 8-të të mjekësisë në Arabinë Saudite. foli mbi periodat e përmendura në Kur'an dhe mosnjohien e tyre nga njerëzit deri në kohën e sotme, mbi përshkrimin e saktë dhe konçiz të bërë në Kur'an me fjalë që çuditërisht përputhen me shkencën e sotme. Duke folur mbi këtë çështje prof. Gorenger thotë: "Ky është përshkrim që i është bërë zhvillimit të njeriut që nga fillimi e derisa tek ai formohen gjymtyrët, në brendësi të mitrës së nënës. Ky përshkrim dhe këto sqarime të qarta dhe përmbledhëse të çdo periode, nëpër të cilën kaIon embrioni për nga vjetërsia i përket shekujve para se të bëhej përshkrimi i periodave të ndryshme të embrionit e që është përmendur nga dijet tradicionale".
Prof. Dr. Derga Bursad Rav [profesor i oqeanologjisë] thotë: "Është vështirë të imagjinohet se këto njohuri (që gjenden në Kur`an) kanë ekzistuar në atë kohë, pra para 14 shekujsh. Edhe pse disa gjëra përfshijnë mendime të përgjithshme, përshkrirrù i disa detajeve në hollësi është gjë shumë e vështirë. Nga kjo kuptohet se kjo s'është dije njerëzore, sepse njeriu i zakonshëm s'ka mundësi t'i shpjegojë këto fenomene me kaq përpikmëri. Kjo më shtyn të mendoj për një Fuqi Mbinatyrore e Mbinjerëzore dhe më bën të besoj se këto njohuri kanë ardhur nga një burim Hyjnor”.
Prof. Shruvejder [një ndër shkenctarët e oqeanologjisë në (ish) Gjermaninë Perëndimore] gjatë një simpoziumi të organizuar nga Universiteti mbretëror Abdul Azis në Xhide të Arabisë Saudite, tha:
"Shkenctarët mendojnë se përparimi i shkencës ka hedhur dyshim rreth doktrinave fetare. Prandaj feja duhet t'i nënshtrohet shkencës. Ne këtu kemi të bëjmë me një qëndrim krejt tjetër. E vërteta e Kur'anit po zbulohet sot nga shkenctarët bashkëkohorë. Unë jam i bindur se është me rëndësi që ky simpozium, këtë të vërtetë t'ua transmetojë shkenctarëve dhe dijetarëve të të giithë popujve.
Unë jam i bindur se të gjithë pas këtij simpoziumi do të kthehemi duke menduar më shumë rreth lidhshmërisë që ekziston mes oqeanologjisë dhe Kur'anit."
"Rezultatet e një dijetari-shkenctari nuk janë shkëputur nga ato, të shkenctarëve të tjerë. Nuk mund të jetë shkenca në një anë dhe feja në anën tjetër. Të gjithë ata ecin në një drejtim. Ato thonë të njëjtën gjë edhè pse në gjuhë të ndryshme, si me gjuhë të lartë shkencore, me gjuhë të rëndomtë, ose me gjuhën e shenjave".
..................................
Këto dëshmojnë se Islami porosit dhe urdhëron përvetësimin e dijes dhe se shpallja hyjnore nuk mund të bie ndesh kurrsesi me të vërtetat e pakontestueshme shkencore. Shkencëtarët me të cilët i zhvilluam këto debate, nuk i përkasin besimit islam. Fakti se këta dijetarë të mëdhenjë, në fushat përkatëse, e pranojnë këtë, është argument i fortë nxitës për shkencëtarët tjerë të të njejtit nivel, e aq më tepër për ata njerëz që qëndrojnë më poshtë sa i përket nivelit të tyre shkencor. S’ka dyshim se këta, u hapin atyre dyert e mbyllura dhe i drejtojnë në rrugën drejt besimit tek Allahu, Zotit të botëve.
Ne nuk kërkojmë gjë tjetër, veçse të prmirësojmë, me aq sa kemi mundësi, gjë që mund ta arrijmë vetëm me ndihmën e Allahut xh.sh. atij i mbështetemi, tek Ai do të kthehemi dhe vetëm Ai është i denjë për çdo falenderim.
S'ka rrugdalje tjetër për njerëzimin veçse të pranoj atë që pranuan këta dijetarë. Më të vërtetë, Allahu i Madhëruar ia shpalli Muhammedit a.s. Kur'anin me dijen e Tij dhe i premtoi njerëzimit se gjatë zhvillimit të tyre do të zbulojnë atë që do të vërtetoj se Kur'ani është libër i Zotit, ashtu si thotë Allahu i Madhëruar:
Allahu thotë në Kur`anin Famëlarë:
“Çdo lajm e ka afatin e realizimit e më vonë ju do ta kaptoni” (Enam, 67)
"E ju gjithsesi, më vonë do ta kuptoni vërtetësinë e Kur'anit." (Sad, 88)
"Ne do t'ua bëjmë atyre të mundshme që t`i shohin shenjat Tona në horizonte dhe në veten e tyre derisa t'u bëhet e qartë se Kur`ani është i vërtetë. A nuk mjafton që Zoti yt është dëshmitar për çdo gië?” (Fussilet, 53)
"A nuk shikojnë ata me vëmendje qiellin, se si mbi ta kemi ndërtuar atë dhe e kemi zbukuruar, duke mos pasur në të ndonjë plasaritje”. (Kaf, 6)
“... Drejto shikimin (në drejtim të qiellit) se a sheh ndonjë çarje. Mandej, herë pas here drejto shikimin, e shikimi do të kthehet te ti i përulur dhe i molisur''. (Mulk, 3-4)
“E atyre që u është dhënë dija, e dinë se kio që të është shpallur nga Zoti yt është e vërtetë dhe udhëzon në rrugën e të Gjithëfuqishmit dhe të Lavdëruatit" (Sebe, 6)
une per vete e kam lexuar librin,,tolostoi per Muhammedin s.a.v.s" jam befasuar se si tolsoti i sugjeron nje familje burri musliman e gruaja krishtere , femijet ti deklarojne si musliman dhe shume fakte tjera 
Citim:
Po citoj ato që tha Straniero
une per vete e kam lexuar librin,,tolostoi per Muhammedin s.a.v.s" jam befasuar se si tolsoti i sugjeron nje familje burri musliman e gruaja krishtere , femijet ti deklarojne si musliman dhe shume fakte tjera![]()
Cfare thone te tjeret per ISLAMIN......nje fillim teme shume e gabuar,duke i konsideru jo islamistet si njerez te nje bote tjeter,te cilet na jepkan pershtypje te mir andaj ketij besimi,ku faktikisht rendite ti 2 ti ne nr ne bote.Personalisht ISLAMIN e shikjoj si nje fe e cila sot po keq perdoret nga simpatizantet e saj ku mjerisht po tregojn veten si ne shekullin e 7-te ,per mbijetes e dhe lufte te shpallur kunder njerzimit.Sot te gjitha FETE gjinden ne nje krize te mberthyer nga politika e pa drejte e cila po ndiqet nga aferat oksidentale te cilat po provokojne nervin pasiv atij materialist (njerezit moderne) ku sot as nuk ju bie ndermend per fene por vetem per para.shkurt ISLAMI dhe gjitha fete me radhe duhen te tregohen aktive e jo vetem cdo here me kremtime jubile cdo vit. asgje te re nuk po ka me fete sot cdo her e njejta gje.
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
Tolstoy, apo tolostoi?!
Dhe nga ane tjeter kur burri eshte ne Pune, gruaja e krishtere mer femijen dhe e con tinezisht burrit per ta pagezuar ne Kishe!

Po Islami per te tjeret c'thote? A puqen mendimet?
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Po Islami per te tjeret c'thote? A puqen mendimet?
Une nuk e besoj te kete nje njeri ne bote qe te mos doje te dij dicka per fjalen apo mendimin e Atij/Asaj Qenie, te cilen e quajme Zot, Perendi, Allah, etj. Nese vertet ka dicka te shprehur me gjuhen e njeriut nga Ai/Ajo Qenie, njeriu do ta mbante si dickan me te cmuar. Dhe kjo fjale do te ishte e qarte si drita per cilindo njeri ne bote. Mirpo Kurani, jo vetem eshte i veshtire per vete arabet per tu kuptuar, por nuk ka as edhe nje parashikim shkencor te se ardhmes. Persa i perket fazave te femijes ne miter te barkut te nenes, kjo ishte e njohur nga abortet e kryera dhe nga veshtrimi empirik i barkut qe rritej avash-avash. Pra, cka ne ate thenie habitore te Muhametit dicka te paditur asaj kohe? Qysh ne bashkimin e spermatozoidit me vezen, embrioni rritet kontinuirisht pa nderprerje. Kaq gje dihej qysh para Muhametit. Biles fjala e tij ("faza") vetem sa e ka komplikuar edhe me kete dije te kohes se atehershme!
C'gje shkencore ka mbi qiellin ne Kuran, pervec perseritjeve standarte biblike mbi shtate qiejt? Ku jane tregimet (apo qofte dhe aludimet) shkencore ne Kuran? Une jam i pari qe do ta pranoj se Zoti i Qiellit ka dhene nje liber me mbi 700 faqe, shumica e shprehjeve perseritje. Perse vete myslimanet nuk e lexojne kete liber te Zotit? Kaq pak terheqes qenka fjala e Zotit?
Citim:
Po citoj ato që tha robert
Une nuk e besoj te kete nje njeri ne bote qe te mos doje te dij dicka per fjalen apo mendimin e Atij/Asaj Qenie, te cilen e quajme Zot, Perendi, Allah, etj. Nese vertet ka dicka te shprehur me gjuhen e njeriut nga Ai/Ajo Qenie, njeriu do ta mbante si dickan me te cmuar. Dhe kjo fjale do te ishte e qarte si drita per cilindo njeri ne bote. Mirpo Kurani, jo vetem eshte i veshtire per vete arabet per tu kuptuar, por nuk ka as edhe nje parashikim shkencor te se ardhmes. Persa i perket fazave te femijes ne miter te barkut te nenes, kjo ishte e njohur nga abortet e kryera dhe nga veshtrimi empirik i barkut qe rritej avash-avash. Pra, cka ne ate thenie habitore te Muhametit dicka te paditur asaj kohe? Qysh ne bashkimin e spermatozoidit me vezen, embrioni rritet kontinuirisht pa nderprerje. Kaq gje dihej qysh para Muhametit. Biles fjala e tij ("faza") vetem sa e ka komplikuar edhe me kete dije te kohes se atehershme!
C'gje shkencore ka mbi qiellin ne Kuran, pervec perseritjeve standarte biblike mbi shtate qiejt? Ku jane tregimet (apo qofte dhe aludimet) shkencore ne Kuran? Une jam i pari qe do ta pranoj se Zoti i Qiellit ka dhene nje liber me mbi 700 faqe, shumica e shprehjeve perseritje. Perse vete myslimanet nuk e lexojne kete liber te Zotit? Kaq pak terheqes qenka fjala e Zotit?
Pra I RI, ne njerzit do ti shohim shenjat e ketij Allahut te Kuranit kur ky Kuran te na behet i qarte se eshte i vertete! Keshtu thuhet pra ne kete liber. Se kur dhe nga kush do te na behet i qarte, -a thuhet kjo gjekundi, sepse isha kureshtar ta di?! Dhe e dyta, aty ne Kuran thuhet (sic na ke permendur ne faqe te tjera) se neve mosbesimtarve te Kuranit na pret xhehenemi (ferri). Po pse, perderisa po vete ky Allah thote se ne do ti shohim shenjat e tij (tyre, -ne shumes biles, pra shume Allahra), kur ky liber te na behet i qarte se eshte i vertete? Pra, perse duhet te na denoje neve ne ferr kur po ky (keta) na thotne se ky liber akoma nuk na eshte bere neve i qarte se eshte i vertete? A nuk duket paksa kontradiktor ky Kuran? A nuk duket se keshtu flet vetem njeriu?! Apo do na thuash i Ri, se kete pune e di Allahu! Po c'kuptim ka per mua si njeri dicka qe e di vetem Allahu (Zoti)? Allahu (Zoti) komunikon me njeriun pikerisht qe ky te kuptoje dhe te dije dicka, apo jo!? I mirpres sqarimet e tua i Ri, sepse ndoshta mund te me kthesh ne rrugen e drejte dhe te vertete.
Ne fillim dy citime nga Kur'ani ku ALlahu qarteson se eshte Nje dhe i Vetem.
ALlahu ne Kur'an thote: "Thuaj , Ai Allahu eshte NJE
Allahu eshte Ai qe çdo krijese i drejtohet (mbeshtetet) per cdo nevoje
As ka lindur ke as eshte i lindur
dhe Atij askush nuk i eshte i barabarte"
"All-llahu - s'ka zot pos Tij. I Gjalli, Vigjiluesi. Nuk e ze të koturit, e as gjumi. E Tija është ç'ka në qiej dhe ç'ka në tokë. Kush mund të ndërmjetësojë te Ai, pos me lejën e Tij? Ai e di se ç'po u ndodhë dhe ç'do t'u ndodhë. Dhe asgjë nga dija e Tij nuk mund të përvetësojnë, pos sa të dojë Ai. Ndërsa pushteti i Tij përfshin qiejt dhe tokën. E nuk lodhet duke i ruajtur (mirëmbajtur), ngase Ai është i Larti, Madhështori."
Tani, duhet te kihet parasysh se librin te cilin ALlahu i zbriti njerezimit eshte ne gjuhen arabe, ndaj formulimi i shprehjeve ne kete gjuhe mund vetem te pershtatet ne gjuhe te tjera; shqipen, anglishten, frengjishten, italishten, gjermanishten etj.. por jo edhe te mund te perkthehet dhe formulohet saktesisht dhe tekstualisht.
P.sh. peremri i permendur ne Kur'an 'Nahnu' = 'Ne' eshte peremer qe i referohet cilesive te Allahut subhana wa ta'ala, per shkak te asaj se vetem Ai krijon. Pra kur permendet 'Ne' nuk nenkuptohen shume zotra por vetëm ALlahu, por ajo pse permendet e ka qellimin padyshim te cilesive te ALlahut.
Ne shenj respekti, gjithashtu edhe ne kur i drejtohemi njerit me te moshuar se vete ne, i themi "Xhaxhi, Ju jeni me i miri..." ndaj peremri 'Ju' ne shqip nuk nekupton shume persona por per shkak te cilesive te atij dhe respektit ndaj atij njeriu. Ne gjuhen arabe, edhe peremri 'NE' eshte po aq i lehte per t'u kuptuar sikurse peremri 'Ju' ne shqip.
Ja dhe nje shembull tjeter. Kur mbreterite (ne ate bote) merrnin ndonje vendim e urdheronin qe t'i realizohej ai vendim, institucioneve te veta/ushtrise se tij si dhe armikut iu drejtohenin ne leter me:"Ne kemi vendosur qe t'i dalim zot atdheut, te mbrojme ate pjese te tonen....", ndaj as ketu nuk nenkuptohen shume mbreter por vetem nje, pra per shkak te cilesive dhe pozites se tij si mbret ai thote 'NE' dhe 'UNË'.
pohon se universi ka filluar me zgjerimin e
menjëhershëm të të gjitha pjesëve. Po si arritën
të zgjeroheshin në të njëjtin çast, të sinkronizuar
të gjitha pjesët e universit? Kush ua dha
komandën atyre?
(Andrei Linde, profesor kozmologjie)
Ideja në fjalë për një univers të pafund në çdo periudhë ka qenë e lidhur fort me ateizmin. Nuk është e vështirë për ta kuptuar pse? Sepse ekzistenca e një zanafille për universin flet për krijimin e tij nga Zoti dhe e vetmja rrugë për t'iu kundërvënë kësaj ishte dalja në skenë me pretendimin se universi ka ekzistuar gjithmonë. Një nga ata, të cilët e përvetësuan me këmbëngulje këtë ideologji ishte Xhorxh Policer, i cili me librat që shkroi në shekullin e 20-të u bë një mbrojtës i njohur i materializmit dhe marksizmit. Në librin e tij me titull: "Parimet themelore të filozofisë", Policer duke u bazuar në modelin e "universit të përhershëm" i del kundra (krijimit) në këtë mënyrë:
"Universi është diçka e pakrijuar. Në qoftë se do të ishte e kundërta, atëherë duhet të jetë i krijuar nga Zoti në një çast të vetëm dhe duhet të jetë krijuar nga asgjëja, pra, mosekzistenca. Për të pranuar krijimin, para së gjithash duhet të pranojmë, idenë e një çasti kur universi akoma nuk ekzistonte, dhe më pas çdo gjë u krijua nga hiçi. Kjo është diçka që shkenca nuk mund ta pranojë".
Policer ishte kundra krijimit, duke mbrojtur idenë e pafundësisë së universit, mendonte se shkenca përparonte në anën e tij. Në fakt shkenca pa kaluar shumë kohë demostroi me të vërtetë se universi ka një fillim. Dhe ashtu siç e kishte deklaruar Policeri vetë, nëse ka një krijim atëherë duhet të ketë gjithashtu një Krijues.
Filozofi i shquar ateist Antoni Flu për këtë ka thënë:
"Thonë se shpifjet i bëjnë mirë gjendjes shpirtërore të njeriut. Unë do të rrëfehem: Modeli i Big Bengut është shumë shqetësues për sa i përket një ateisti. Sepse shkenca ka vërtetuar një pretendim të përkrahur nga burime fetare: Tezën mbi ekzistencën e një zanafille të universit. Unë i besoj akoma ateizmit por duhet të theksoj se nuk është fare e lehtë dhe e qetë të mbrohet përballë Big Bengut".
Ne fakt pyetja ishte: perse duhet te na denoje ne ferr neve ky Allahu, perderisa thote se ne do ti shohim shenjat e tij kur te na behet i qarte Kurani si i vertete, pra si fjale e tij? Perderisa une pres qe Allahu apo ndonje engjell, apo ndokush tjeter, do t'na i beje te qarte se Ai (Kurani) eshte i vertete, pra qe eshte fjale e Tij, deri ne kete moment une mund te rri i qete, (te pakten sipas fjales se Tij), si nje mosbesues i Atij (Kuranit) si i vertete! Pra, deri ne ardhjen e kesaj qartesie une kam te drejte te besoj se ky liber nuk ka te beje me nje Zot/Perendi ne Qiell. Ju kam kuptuar drejte i RI? Apo cili eshte konteksti i fjalise: "Ne do tu bejme te mundur te shohin shenjat tona ne te gjitha horizontet si dhe ne veten e tyre, derisa tu behet e qarte se Ai (Kurani) eshte i vertete"? Une i Ri, besoj ne aftwsite e gjithanshme te kesaj Fuqie ne Qiell, ndaj nese kjo Fuqi, te cilen ti e quan Allah, do bej te mundur qe une t'ia shoh shenjat, ne menyre qe ky liber (Kurani) te me behet i qarte se eshte i vertete, pra fjale e Tij/Saj, atehere mua nuk me ngelet tjeter vecse te besoj se vertet pretendimi i Muhametit te jete i vertete. Perndryshe do vazhdoj ne bindjen time, se analfabeti arab ka shprehur per vite me radhe mendimet e mendjes se tij, panvarsisht se mund te besonte me tere mend se po jepte fjalen e Zotit, dhe njerzit e besojne pa e analizuar c'ka thene.
Nuk e ke kuptuar mire, o robert. Pergjigjen qe kerkon ti e ke prane syve tu, vetem dil i here jashte dhe shiko nga cilado ane te kesh qejf - poshte - larte - majtas - djathtas - dhe do hasesh ne shenja/argumente te qarta. Pra, fjala eshte per argumente. Nuk do te vije ndonje engjell apo ndonje Profet tjeter qe te te na paralajmeroje neve me. A nuk mendon?
Ja disa mrekulli te Kuranit.
-Merr me mend, ne vitin 1579 Francis Drake lundroi perreth tokes dhe vertetoi se toka eshte sferike, porse kjo qe po mesonin njerezimi me 1579, ishte shpallur ne Kur'an para 1400 vitesh.
ALlahu ne Kur'an thote: “E pastaj token e beri ne forme te vezes.”(Naziat.30)
Ne e dime qe toka ne te cilen jetojme nuk eshte krejtesisht e rrumbullaket, por ka forme gjeosferike. Ne rast se lexoni Kur'anin ne gjuhen arabe, fjala e cila permendet aty "deha-ha" nuk i referohet nje veze normale, por i referohet vezes se nje struce, keshtu nese e analizojme vezen e nje struce gjithashtu edhe ajo eshte ka nje forme gjeosferike.
Kush mund ta kete permendur kete 14 shekuj me pare se forma e tokes eshte gjeosferike?
-Perpara pothuaj treqind vitesh, juve zbuluat se drita e cila dukej sikur vjen nga Hena, nuk ishte drite e saj por e huazuar (reflektim).
ALlahu ne Kuran thote: “I madhërishëm është Ai që krijoi yje në qiell dhe vendosi në të dritë (diell) e hënë që ndriçon.” (Furkane.61)
Fjala arabe e perdorur ne Kur'an ne gjuhen arabe, per diellin, "Esh-shems", gjithnje pershkruhet si "siraxh", qe do te thote Drite ose Llampe flakeruese. Fjala arabe qe eshte perdorur ne Kur'an, ne gjuhen arabe,, per Henen eshte "Kamer", ndersa drita e saj gjithmone pershkruhet si "munir" ose "nur" qe do te thote drite e huazuar ose reflektim i drites. Askund ne Kur'an nuk permendet qe drita e henes te jete vete drita e saj.
Kush mund ta kete permendur kete 14 shekuj me pare?
-Kohe me pare mesohej (gabonin) se megjithese dielli rrotullohet, ai nuk rrotullohet rreth boshtit te vet.
ALlahu ne Kuran thote: “Ai është që krijoi natën e ditën, diellin e hënën dhe secili prej tyre noton në orbitë.” (Enbija.33)
Fjala araba "jesbehun", e pershkruan levizjen e nje trupi qe eshte ne levizje dhe kjo ben qe ne te kuptojme se dielli perveçse rrotullohet, ai gjithashtu rrotullohet rreth boshtit te vet. Ndersa, sot shkenca na sqaron se diellit i duhen afersisht deri ne 25 dite per te mbaruar nje rrotullim.
Kush mund ta kete permendur kete 14 shekuj me pare?
-Sot shkenca tregon se universi yne po zgjerohet - kete e zbuloi shkenca pothuaj para qindra vitesh.
ALlahu ne Kuran thote: “Ne, me forcën tonë e ngritëm qiellin dhe Ne e zgjërojmë atë.” (Dhariate.47)
Fjala e perdorur ne Kur'an, ne gjuhen arabe, "muusiuune" nenkupton se universi po zgjerohet.
Idea qe nga asgje nuk mund to krijohet dicka eshte e skaduar dhe e vjeter.
Fizikanted jane te bindur qe nga agje mund te krijohet dicka, si p,s big bang..
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
Idea qe nga asgje nuk mund to krijohet dicka eshte e skaduar dhe e vjeter.
Fizikanted jane te bindur qe nga agje mund te krijohet dicka, si p,s big bang..
Ligji i ruajtes se energjise ka vend brenda universit. Nuk flitet per kete ligj para se te ekzistonte universi.
Ke nje talk ketu http://youtu.be/7ImvlS8PLIo shume interesant nga Lawrence Krauss, mbi "Universe from nothing". Ka bere edhe nje liber per kete.
Sigurisht qe jane teori, por ligjet e fizikes nuk e perjashtojne lindjen spontane te universit nga asgjeja pa pasur asnje shkak.
p.s. Dreqin, harrova te heq kepucet me balte, para se te hyja te kjo tema.
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Ligji i ruajtes se energjise ka vend brenda universit. Nuk flitet per kete ligj para se te ekzistonte universi.
Ke nje talk ketu http://youtu.be/7ImvlS8PLIo shume interesant nga Lawrence Krauss, mbi "Universe from nothing". Ka bere edhe nje liber per kete.
Sigurisht qe jane teori, por ligjet e fizikes nuk e perjashtojne lindjen spontane te universit nga asgjeja pa pasur asnje shkak.
p.s. Dreqin, harrova te heq kepucet me balte, para se te hyja te kjo tema.
Hera e pare qe te lexoj ate qe shkruan, se nuk pashe paragrafe qe fillojne me 32:4, 42:7 etj.
Njohja qendron ne mendje e jo ne libra, xhunior.
E thene ndryshe:
Mendja prodhon librin e jo libri mendjen.
Kjo eshte dicka qe ti, lorie dhe te tjere citate-librash-prures nuk do ta kuptoni dot kurre.
Te vesh ne pyetje cdo fe nuk dmth qe automatikisht quhesh ateist.
Varet si e imagjinojm ate cfar eshte zot.
Versioni i zotit te myslimanve christianve etc me ofendon inteligjencen
Ne po flasim per universin dhe mundesine e nje krijuesi te gjithckahit.
le te supozjm qe islami ka zotin e vertet, sipas shprehejes "nuk ka zot pervec zotit"
Dmth eshte njesoj sikur te marrim shembull planetin toke eshte universi dhe disa koloni buberrcash jane njerzimi.
Dhe zoti tani, qe ka krijuar gjithe planetin tone me cdo gje brenda, fokusohet tek ajo kolonia myslimane e buberrecave, dhe nese ndonje buberrece e vogel hyn te lahet ne det pa e mbeshtillur veten ne nje carcaf kembe e kry, vetem xhehnemi dhe zjarri i prejtshem e pret.
Eshe qesharake te imagjinosh nje zot qe ka krijuar gjithe universin te jete kaq simplistic saqe xhunior dhe shume christian lunatics tjere e njohin thelle personalisht.
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
Te vesh ne pyetje cdo fe nuk dmth qe automatikisht quhesh ateist.
Varet si e imagjinojm ate cfar eshte zot.
Versioni i zotit te myslimanve christianve etc me ofendon inteligjencen
Ne po flasim per universin dhe mundesine e nje krijuesi te gjithckahit.
le te supozjm qe islami ka zotin e vertet, sipas shprehejes "nuk ka zot pervec zotit"
Dmth eshte njesoj sikur te marrim shembull planetin toke eshte universi dhe disa koloni buberrcash jane njerzimi.
Dhe zoti tani, qe ka krijuar gjithe planetin tone me cdo gje brenda, fokusohet tek ajo kolonia myslimane e buberrecave, dhe nese ndonje buberrece e vogel hyn te lahet ne det pa e mbeshtillur veten ne nje carcaf kembe e kry, vetem xhehnemi dhe zjarri i prejtshem e pret.
Eshe qesharake te imagjinosh nje zot qe ka krijuar gjithe universin te jete kaq simplistic saqe xhunior dhe shume christian lunatics tjere e njohin thelle personalisht.
Jezusi u ringjall diten e 3-te! Jezusi eshte shpetimtari yt!
I Ri, te pergezoj ne radhe te pare per perpjekjet e deshtuara ne lemin pa bereqet ku po bluan. Por per kete nuk je fajtor direkt. Fajtor je kur na i sjell frazat e Kuranit (pra Muhametit) te ndryshuara. Ne suretin En Naziat pika 30 nuk thuhet: "E pastaj token e beri ne forme te vezes", sic shkruan ti, por thuhet: "E pastaj token e sheshoi."
Une nuk kam pare ne asnje resht te Kuranit te kete qofte dhe nje fjali te vetme per rrumbullaksine e tokes, pasi shoqeria arabe e mesjetes nuk e dinte kete njohuri, te cilen e kish mbuluar edhe mesjeta kristiane e Europes, por jo zhdukur krejt.
Persa i perket pikes 33 ne suretin Enbija, tekstin e ke sjelle te pandryshuar, por ajo fjala e fundit, "orbite", do te isha kureshtar si eshte ne origjinalin arab, pasi ti dhe une e dime qe eshte fjale latine dhe jo arabe. Nuk duket se fjala arabe "jesbehun" ka kuptimin e rrotullimit ne te njejtin plan (linje), pas te ciles kuptojme levizjen orbitale. Pervec kesaj, do te ishte me shume interes te shihen Kurane te ndryshem te perkthyer para 100-200 vjetesh ne gjuhe te ndryshme, c'fjale ndodhet ne vend te fjales "orbite" apo "jesbehun"!?
Dhe persa i perket drites se reflektuar te diellit nga hena, kjo nuk ka qene sekret as tek greket e vjeter as tek latinet dhe as tek te tjere para tyre, te cilet 1000-2000 vjet para Muhametit parashikonin eklipset e Tokes dhe te Henes. Si mund te parashikohet eklipsi i henes pa ditur jo vetem orbiten e rrotullimit te saj, por edhe se drita vjen nga dielli!? Jo vetem babilonasit parashikonin te tilla eklipse, por edhe Talesi nga Mileti (sipas Herodotit, shiko librat e shkolles, diksionare dhe Gogle), kishte parashikuar ne kohe te tij nje eklips hene.
Pra i RI, perpiqu te na sjellesh vertet pjese nga Kurani ku flitet per zbulimet e sotme shkencore, sepse une do te jem i pari qe do ta perhap me tej ate parashikim/ zbulim te asaj kohe muhamediane.
Ne mirpritje te se vertetes, une, kerkuesi i saj.
Citim:
I Ri, te pergezoj ne radhe te pare per perpjekjet e deshtuara ne lemin pa bereqet ku po bluan. Por per kete nuk je fajtor direkt. Fajtor je kur na i sjell frazat e Kuranit (pra Muhametit) te ndryshuara. Ne suretin En Naziat pika 30 nuk thuhet: "E pastaj token e beri ne forme te vezes", sic shkruan ti, por thuhet: "E pastaj token e sheshoi."
Une nuk kam pare ne asnje resht te Kuranit te kete qofte dhe nje fjali te vetme per rrumbullaksine e tokes, pasi shoqeria arabe e mesjetes nuk e dinte kete njohuri, te cilen e kish mbuluar edhe mesjeta kristiane e Europes, por jo zhdukur krejt.
Persa i perket pikes 33 ne suretin Enbija, tekstin e ke sjelle te pandryshuar, por ajo fjala e fundit, "orbite", do te isha kureshtar si eshte ne origjinalin arab, pasi ti dhe une e dime qe eshte fjale latine dhe jo arabe. Nuk duket se fjala arabe "jesbehun" ka kuptimin e rrotullimit ne te njejtin plan (linje), pas te ciles kuptojme levizjen orbitale. Pervec kesaj, do te ishte me shume interes te shihen Kurane te ndryshem te perkthyer para 100-200 vjetesh ne gjuhe te ndryshme, c'fjale ndodhet ne vend te fjales "orbite" apo "jesbehun"!?
Dhe persa i perket drites se reflektuar te diellit nga hena, kjo nuk ka qene sekret as tek greket e vjeter as tek latinet dhe as tek te tjere para tyre, te cilet 1000-2000 vjet para Muhametit parashikonin eklipset e Tokes dhe te Henes. Si mund te parashikohet eklipsi i henes pa ditur jo vetem orbiten e rrotullimit te saj, por edhe se drita vjen nga dielli!? Jo vetem babilonasit parashikonin te tilla eklipse, por edhe Talesi nga Mileti (sipas Herodotit, shiko librat e shkolles, diksionare dhe Gogle), kishte parashikuar ne kohe te tij nje eklips hene.
Pra i RI, perpiqu te na sjellesh vertet pjese nga Kurani ku flitet per zbulimet e sotme shkencore, sepse une do te jem i pari qe do ta perhap me tej ate parashikim/ zbulim te asaj kohe muhamediane.
Ne mirpritje te se vertetes, une, kerkuesi i saj.
Jezusi te bekofte sonte Xhunior, behu Katolik, Jezusi eshte biri I vetem I Zotit! Jezusi te fal Cdo mekat qe ke bere tani! Sidomos sonte, neser dhe pasneser! U zgjofsh me KRYQ ne balle Xhunior! Amen!
Nitche
I Ri, te pergezoj per durimin e madh qe tregon ne sqarimin qe me jep, njekohesisht te kritikoj per dalje nga pikat e shtruara, pra qe e dredh muhabetin. Pasi beme fjale per shenjat qe do dergonte Allahu, ti me shkruajte te dilja ne natyre e ti shihja ato. I RI, te lutem mos e ofendo keshtu Allahun tend, pasi ato shenja natyre ekzistonin edhe ne kohen kur Muhameti shpallte ato ajete mbi shenjat qe do dergoheshin dikur ne te ardhmen mbi Kuranin. Pra behet fjale per shenja te tjera dhe jo per ato qe sheh cdo njeri ne natyre!
Tani persa i perket gjuhes dhe perkthimit te gjithe Kuranit, as ka diskutim qe cdo liber nuk mund te perkthehet 100 perqind sakte. Nuk eshte ky problemi. Problemi eshte qe ne Kuran nuk flitet fare mbi rrombullaksine e tokes, sic nuk flitet as per levizjen orbitale te planeteve, ndonse kjo njihej nga shoqeri te tjera me te lashta se kjo arabe e Muhametit. Pra, mos ngaterro probleme teknike perkthimi dhe fjalesh te huaja qe i ka cdo gjuhe, me problemin se sa ky liber ka parishikime te se ardhmes apo mistere te tjera te pazbuluara akoma.
Persa i perket kesaj thenie te Ajnshtajnit, -edhe ta marrim sikur ai ka te vertete- do thoja se ai me duket nuk e ka patur fjalen per Kuranin!? Biles, meqe po shoh ketu nje besimtare te nje feje tjeter, do pyesja si do e sqarosh dhe bindesh kete besimtareje tjeter apo nje tjeter qe don te dije mbi fene tende, se feja jote dhe Kurani jane nga Zoti i ketij Universi? Duke u thene te dalin ne natyre?
Robert, lexo - hera e fundit kjo (lexo per mrekullite ne Kur'anin famelarte) dhe mos me repliko para se t'i lexosh te terat, ndryshe do e le me kaq:
KRIJIMI I KOZMOSIT - TEORIA E EKSPLODIMIT TË MADH
Në vitin 1973, një grup shkencëtarësh mori shpërblimin Nobel, të cilët e dhanë teorinë e krijimit të kozmosit, të njohur me emrin TEORIA E EKSPLODIMIT TË MADH.
Kjo teori thotë se e tërë gjithësia (kozmosi) ishte një lëmsh, i cili iu nënshtrua një eksplodimi të madh duke u formuar planete dhe trupa qiellorë të shumtë, ku më vonë u ndanë dhe u formuan galaksione yjesh, (dielli,hëna…).
-Kur’ani Fisnik këtë eksplodim të madh si dhe ndarjen dhe formimin e trupave qiellorë na e përshkruan mjaft qartë para kësaj date (1973) më se 14 shekuj, duke thënë: “A nuk e dinë ata, të cilët nuk besuan se qiejt dhe toka ishin të ngjitura, e Ne i ndamë ato të dyja.” [Enbija, 30]
Sqarim:
Folja (julexhu) në gjuhën arabe ka kuptim: shndërrimi i natës në ditë në mënyrë të ngadalshme e graduale, dhe anasjelltas. E një gjë e tillë nuk do të ishte e mundur po të mos ishte toka e rrumbullakët, se sikur toka të ishte e rrafshët, do të ndodhte ky ndërrim natë-ditë, apo ditë-natë në mënyrë të befasishme, papritmas.
Allahu i Madhërishëm në Kur’an thotë: “Ai krijoi qiejt e tokën me qëllim të caktuar, Ai natën ia mbështjell (vendit të) ditës dhe ditën ia mbështjell natës.”[Zumer, 5]
Folja (jukevviru) në gjuhën arabe ka kuptim: për të mbështjellur, sikur që mbështillet shalli rreth kokës. Pra, dhe mbështjellja e ditës dhe natës (vendit të tyre) në njëra tjetrën nuk mund të ndodh përveç se kur toka është e rrumbullakët.
Allahu i Plotfuqishëm në Kur’anin e Madhëruar thotë: “I madhërishëm është Ai që krijoi yje në qiell dhe vendosi në të dritë (diell) e hënë që ndriqon.” [Furkanë, 61]
Në të kaluarën shkencëtarët besonin se hëna shkëlqen dhe jep dritë nga vetvetja. Mirëpo, sot shkenca ka vërtetuar se hëna nuk ka dritë, por vetëm e reflekton dritën, e cila bie mbi të nga dielli, gje qe në ajetin e cituar më lart dielli është përmendur si (siraxh) - pishtar, i cili është vendburim i dritës. Është quajtur pishtari (vehaxh), ngase është formacion qiellor në një gjendje shkatërrimi të zjarrtë të përhershëm dhe është burim drite e nxehtësie. Ndërsa, hënën e përmend (nur) - dritë, i cili është trup joaktiv kimik që reflekton dritë. Dhe nuk e përshkruan hënën si (siraxh) e as diellin si (nur).
Në Gjenezë, Libri i parë i Dhjatës së Vjetër (Tevratit) thuhet që Allahu krijoi Diellin e Hënën dhe që të dyja japin dritë. Është përshkruar Dielli në Gjenezë si ndriques i madh, i cili pushton (mbulon) ditën, ndërsa Hëna si ndriques i vogël, i cili pushton (mbulon) natën.
Ylli (nexhm) në Kur’anin Fisnik përshkruhet si (thakib), domethënë se ai digjet dhe konsumon vetveten.
“Ai është që krijoi natën e ditën, diellin e hënën dhe secili prej tyre noton në orbitë.” [Enbija, 33]
“As dielli nuk mund ta arrijë hënën, e as nata para ditës, po secili noton në një galaksion.” [Jasinë, 40]
Me gjeresisht:
Fjala (jesbehun) është nxjerrur nga folja (sebeha) që ka kuptimin për të lëvizur. Dhe ajo përdoret si shprehje për lëvizjen e çdo trupi në çdo mënyrë, qoftë ajo lëvizje e këmbës së dikujt që ec, ose veprim i të notuarit në ujë. Por, kur folja sebeha - lëvizje përdoret për trup qiellor (siç është dielli) nuk ka kuptimin e lëvizjes nëpër kozmos, por rrotullimin rreth boshtit të vet.
Sot, të gjitha librat që merren me këtë çështje, përmendin dhe shpjegojnë se dielli sillet rreth boshtit të vet. Kjo sot, mund të shihet dhe vërtetohet përmes aparateve të ndryshme, me të cilat shikohet dielli pa u dëmtuar sytë e njeriut dhe mund të vërehet lëvizja e diellit rreth boshtit të vet.
Dielli një rrotullim të plotë e bën për 25 ditë.
Shtresa e Ozonit (O3) luan rol mbrojtës duke penguar rrezet e dëmshme që të arrijnë në tokë. Pengon (ndal) valët e shkurtëra siç janë rrezet X (rentgen) dhe ultravjollce, të dëmshme për jetën në tokë.
ASTRONOMIA (PËRFUNDIM)
Disa mund të thonë se nuk është diçka e çuditshme aludimi i ajeteve kur’anore për astronominë, ngase arabët janë të njohur me zhvillimin e kësaj shkence dhe ata janë më të merituarit në këtë aspekt. Mirëpo, ata nuk e dinë se Kur’ani ka zbritur para shekujve, në të cilët arabët janë shquar në astronomi dhe ajetet kur’anore që aludojnë në shkencën e astronomisë nuk kthehen në epokën e arabëve që janë shquar në të, por përkundrazi Kur’ani është ai që i nxiti arabët në zhvillimin e astronomisë dhe t’i tejkalojnë të tjerët në këtë fushë.
Në vitin 1580 Bernard Polys ishte i pari, i cili bëri përshkrimin e parë të qarkullimit të ujit në natyrë. Njerëzit më herët nuk e kanë njohur burimin e ujërave nëntokësore dhe pohonin se ujërat e oqeaneve lëvizin nën ndikimin e erërave duke u futur në brendësi të tokës dhe pastaj ato ktheheshin në oqeane përmes rrugës së humnerës. Kjo ide dominonte që nga koha e Platonit (Tartarus).
Në shekullin XIV mendimtari Dekarti besoi në të, dhe në shekullin XIX dominoi teoria e Aristotelit sipas së cilës uji ishte dendësuar në shpellat e ftohta malore dhe formonte liqene nëntokësore, të cilat furnizonin burimet dhe krojet me ujë.
Sot më na është i njohur procesi i filtrimit të ujit të shiut, i cili bie nga qielli dhe shpërndahet në tokë nëpër burime.
Kur’ani Fisnik na e përshkruan qarkullimin e ujit duke thënë: “A nuk e sheh se Allahu lëshon ujë nga qielli dhe atë e shpërndanë në tokë nëpër burime, mandej me të mbijnë bimë të llojeve të ndryshme.” [Zumer, 21]
Allahu xh.sh. e përshkruan se si uji avullohet nga oqeanet dhe nga avulli formohen retë, të cilat lëvizin dhe kur bashkohen (bashkëdyzohen me energji të kundërta) lëshojnë shiun, formohen liqene, lumenjë, të cilët duke rrjedhur kthehen përsëri në oqeane. Kështu vazhdon qarkullimi i ujit në natyrë.
Zoti i Plotfuqishëm thotë: “Nga argumentet e Tij është edhe ajo që ua dëfton vetëtimën edhe si frikë, e edhe si shpresë dhe nga qielli lëshon shi e me të ngjall tokën pas vdekjes së saj. Në të ka argumente për një popull që di të mendojë.” [Rrum, 24]
“Ne lëshuam me masë ujin nga qielli dhe atë e përqendrojmë në tokë. Po, Ne kemi mundësi edhe ta humbim atë (ujin).” [Mu’minunë, 18]
ERËRAT MBARËSUESE TË REVE
Allahu xh.sh. thotë: “Ne i lëshojmë erërat mbarësuese, e nga qielli (retë) lëshojmë shi dhe atë ju japim ta pini, e ju nuk mund ta ruani atë.” [Hixhr, 22]
Fjala (levakih) është shumës i fjalës (lakih) që do të thotë: era e ftohtë nxitë retë e elektrizuara me elektricitet pozitiv dhe negativ, që si pasojë është vetëtima, murmurima dhe shiu.
Kjo është forma e mbarësimit të reve.
Kur’ani këtë na e dëfton poashtu edhe në ajetin: “A nuk e ke parë se si Allahu drejton retë, pastaj i bashkon i bënë grumbull ato dhe atëherë e sheh shiun se si rrjedh prej tyre. Ai lëshon prej së larti nga retë e mëdha si kodra, breshër dhe me të godit kë do, e ia largon atij që do. Shkëlqimi i vetëtimës së dritës së resë gati sa s’të merr të të parët.” [Nurë, 43]
SHKENCA MBI TOKËN - GJEOLOGJIA
(“Ndërsa kodrat shtylla” Nebeë, 7)
Gjeologjia thotë se gjysmë diametri i globit tokësor është 3750 mila. Korja e tokës, mbi të cilën jetojmë, është shumë e hollë, që sillet rreth 1-10 mila, andaj dhe i nënshtrohet tërmeteve dhe lëkundjeve (dridhjeve).
Kodrat luajnë rolin e shtyllave për stabilitetin dhe përforcimin e tokës, sikurse shtyllat e përdorura për ngritjen e tendave, dhe janë themele të thella të shtresave gjeologjike.
Allahu i Madhërishëm në Kur’an thotë: “A nuk e bëmë Ne tokën të përshtatshme (për jetë). Ndërsa kodrat shtylla.” [Nebeë, 7]
“Dhe në të (tokë) Ne kemi krijuar bjeshkë të paluhatshme që të mos i lëkund ata.” [Enbija, 31]
Pra, këtu sqaron rolin e qartë të kodrave në mbrojtjen e stabilitetit të shtresave gjeologjike (e veçanërisht të korës së tokës).
Allahu i Gjithfuqishëm në Kur’an thotë: “Ai la të lirë të bashkohen dy dete, ky (njëri) i pijshëm e i shijshëm, e ky (tjetri) i njelmët e i idhët, e mes tyre bëri si të jetë ndonjë pendë, pritë që të mos përzihen.” [Furkanë, 53]
Dhe në ajetin tjetër: “Ai i lejoi dy detet të puqen ndërmjet vete. Ndërmjet atyre të dyve është një pengesë që ata atë nuk e kapërcejnë.” [Rrahman, 19-20]
Fjala (berzah) do të thotë pengesë, por nuk është pengesë materiale. Kjo fjalë poashtu përdoret edhe për jetën pas vdekjes para se të ringjallemi në ditën Ahiretit. Nga kurioziteti për të parë bashkimin e detërave dhe mospërzierjen e ujit të ëmbël me ujin e njelmët, mund të shkojmë në CAPE TOWN në jug të Afrikës dhe ta shohim këtë të vërtetë, ku me bashkimin e detërave nuk përzihet uji i ëmbël me ujin e njelmët. Poashtu edhe në Egjipt, bashkimi i Nilit me Detin Mesdhe.
Allahu i Lartmadhëruar në Kur’anin Famëlartë thotë: “A nuk e dijnë ata, të cilët nuk besuan se qiejt e toka ishin të ngjitura, e Ne i ndamë ato të dyja, dhe ujin e bëmë bazë të jetës së çdo sendi, a nuk besojnë?!” [Enbija, 30]
Shkenca moderne ka vërtetuar se uji përbënë 80% të citoplazmës (material bazë për ndërtimin e qelizës) dhe se përafërsisht 50%-90% e gjallesave të gjalla baza a tyre është uji, andaj për të vazhduar jetën kanë nevojë për ujë që nga çastet e para të jetës deri në vdekje.
Allahu i Plotfuqishëm thotë: “Dhe Ai nga uji (fara) krijoi njeriun, e bëri atë të ketë fis dhe të ketë miqësi. Zoti yt ka mundësi të jashtëzakonshme.” [Furkanë, 54]
Ligjërata poashtu përmban: krijimin e çifteve në bimë dhe shtazë, mrekullinë e mbretërisë-zgjoit të bletës, mrekullinë e rrjetës së merimangës: “…e më e dobëta shtëpi është shtëpia e merimangës…” [Ankebutë, 41], mënyrën e bashkimit (raportit) mes thneglave, specifikat e shërimit me mjaltë, procesin fiziologjik të formimit të qumështit tek bagëtitë: “Ju edhe në kafshët keni mësim (përvojë). Ne nga një pjesë e asaj që kanë në barqet e tyre mes ushqimit të tyre dhe gjakut, ju japim të pini qumësht të pastër, të shijshëm (të lehtë) për ata që e pijnë.” [Nahl, 66]
“(Zoti im) I cili për ju ,…,lëshoi shiun prej së larti, e kjo mundësoi që të mbijnë bimë të llojeve të ndryshme.” Ajeti i 3 i surës Ra’d, thotë: “….dhe prej secilit frut bëri dy lloj (çift).”
Nga kjo kuptojmë se edhe frutat kanë gjinitë e tyre, mashkull dhe femër.
-Nga fusha e zoologjisë, Kurani flet në Kaptinen El-En’am, në ajetin 38: “Nuk ka asnjë gjallesë në tokë dhe as shpendë që fluturojnë me dy krahë e që nuk janë të ndara në grupe (të ndryshme), sikurse edhe ju (Zoti i krijoi, i pajisi si juve).”
Sot shkenca zbulon se edhe kafshët jetojnë në bashkësi sikurse njerëzit.
Kur’ani e përshkruan fluturimin e zogjëve në surën Nahl , në ajetin 79 : “A nuk i shohin ata shpendët fluturues në ajrin e qiellit, të cilët nuk i mban kush, përveç All-llahut…”
Në surën Mulk, në ajetin 19, Kur’ani e përsërit: “A nuk i shikuan ata shpezët përmbi ta krahëhapur dhe kur krahët i palojnë, ato nuk i mban në ajër pos Fuqiplotit. Ai është që çdo send e sheh dhe e di.”
Këtu Kur’ani jep sqarim të qartë në atë që sot shkenca moderne e ka zbuluar: zogjte kanë një lloj programi për lëvizje – në sistemin nervor. Kjo është arsyeja pse zogjtë e vegjël, pa kurrfarë përvoje në fluturim, mund të fluturojnë me mijëra mile, pa pasur kujdestar. Dhe po ashtu kthehen edhe mbrapa. Një shembull shumë të mirë për çiftimin e zogjëve, e jep profesori Hamburg në librin e tij – GUXIMI DHE LIRIA… "Ai zog bën një udhëtim më të madh se 15 mijë mile. Atje qëndron për rreth 6 muaj dhe kthehet në vendin e çiftimit me një vonesë jo më të madhe se shtatë ditë! Si është e mundur kjo?!"
Shkenctarët thonë se këta zogjë duhet të jenë disi të programuar. Por, kush i programon? Sigurisht, Kur’ani thotë që Allahu i drejton. Fjala arabe EMSEKE do të thotë – kapur, mbaj.
Te gjitha keto i sjella per te te treguar se juve asgje nuk keni bere, keni bere gjithe ate mund duke u munduar dhe preokupuar te zbuloni dicka dhe t'i ikni Krijuesit dhe ligjeve te Tij, por, fatmiresishte keto ligje jane te shkruara ne Kur'an para 1400 viteve ku tregojne detajisht gjithe keto krijime madheshtore, gjithe keto zbulime te medha qe shkenca para disa viteve ka arritur t'i zbuloje me mjetet me perparimtare. Myslimanet nga ana tjeter, ishin ne dijeni per keto qysh ate bote.
Si perfundim, ju nuk zbuloni asgje, juve thjesht perpunoni ate cfare eshte Krijuar nga Allahu i Lartmadheruar - brumin e keni te gatshem dhe vetem i jepni formen, por ende nuk keni pasur mundesi qe brumin ta beni vet, as do ta keni kurre!
I Ri, persa i perket largimit, kete e prisja, pasi ne dhjetra debate qe fetare te ndryshem kan bere me mua, ata myslimane jane larguar pas rreth 5 min. duke thene se po lodheshin kot me mua pasi une isha mosbesimtar. -Po pikerisht per kete po perpiqesh ti kaq kohe me argumentat e tua pa baze, -u thoja une, -te me besh mua besimtar ne ate qe beson dhe ti! Pra kjo terheqje tregon se ti nuk ke aftesine ta vazhdosh diskutimin, pasi argumentat e tua bien shpejt poshte, sic do te bien edhe keto qe sapo solle, gje qe tregon se nuk sjell argumente por sllogane, te cilat ti enderron qe ne ti pranojm apriori (pa vertetim).
Fillojme me eksplozimin e madh. Nese e ke fjalen per Big-Bengun, -teori kjo per mua pa vertetim-, kete teori e ka dhene nje prift francez, Meteja, ne mos gaboj diku aty ne vitet 30. Por kjo nuk ka rendesi kur dhe kush e ka dhene, dhe sa e pranojme apo nuk e pranojme ne kete (hipo)teze. E rendesishme eshte qe, nese ne e pranojme qe kjo ka ndodhur vertet, kjo materie fillestare ishte nje gaz i zjarrte ne temperature te larte, pra nuk kishte si te ishin formuar planetet, diejt, gazet dhe hapsira qysh ne fillim te bashkuara keto, dhe pastaj keto u ndane. Jo, ky shperthim, (si gjithnje kur e kemi pranuar kete teori shperthimi), ka sjelle zgjerimin e hapsires dhe formimin e diejve, planetve, meteorve, etj. ne proces kontinuar, pra nuk ka aty veper ndarjeje, por formimi te ketyre trupave qiellore ngadale e gradualisht. Pra, ky kopim qe ka bere Muhameti nga Bibla, nepermjet nje-dy hebrejve qe kish shpesh prane, sepse Bibla flet disa here qysh ne fjalite e saja te para per keto ndarje, eshte thjesht nje "argumentim", nje shpjegim i njeriut te atyre kohrave, shpjegim feminor ky, ku ai nuk mund ta kuptonte formimin e trupave te ndryshem te kozmosit sipas kesaj teorie shperthimi apo tjeter teorie (evolimi dhe zmadhimi te vazhdueshem pershembull). Por ai njeri i atyre kohrave shihte kudo nje veprim mekanik, njelloj ai i dores se tij, ndaj dhe fliste per nje veprim te menjehershem mekanik ndarjeje nga Fuqia e Qiellit. Vazhdojme me te tjerat ne dritare tjeter per t'mos i merzitur ata qe marrin mundimin te lexojne ndopak.
Persa i perket rrombullaksise se tokes, I Ri, edhe nxenesi me i dobet ne cilendo shkolle te botes e di se kjo u provua nga ekspedita e Magellanit, dhjetra vjet para ketij Drekut, me 1522. Jo se kjo nuk dihej, kjo dihej, por nuk pranohej nga pjesa konservatore e fetarve si puna jote. Ekspedita e Magelanit hoqi cdo dyshim per kete pas rrotullimit qe beri ne toke.
Tani persa i perket atyre dy fjalive qe na sjell nga Kurani mbi kete fakt, nuk e kuptoj pse do fliste Zoti i gjithe ketij Universi me te tilla aludime, te cilat cdo kush mund ti interpretoje si te doje, kur mund te thoshte thjesht, se trupat e kozmosit jane kryesisht te rrombullaket. Dita i mbeshtillet nates dhe e kunderta eshte thjesht nje shprehje poetike (metaforike ne fakt), si te themi: e embla shijon pas te kripures. Ka gje ne kete shprehje dicka qe provon se kete na e thote Zoti!? Apo tek flitet per futjen e dites tek nata dhe e kunderta, po ashtu si te themi metaforikisht: tek ecim, kemi bere nje cope rruge. Kjo dihet, ashtu sic dihej se dita do zevendesonte naten dhe e kunderta, sepse keto te dyja ishin. Pervec kesaj, sa i perket futjes se dites tek nata dhe e kunderta, ne kemi pjese te tokes (ne veri dhe ne jug) ku dita dhe nata rrine gjate (gati 6 muaj) sa zevendesojne njera-tjetren, pra ky proöes "futje" tek njera-tjetra eshte krejt ndryshe nga ai ne ekuador. Muhameti nuk e dinte kete, ndaj e njehesoi ne shprehjen e tij njelloj kete "futje" per te gjithe token, gje qe s'esht e vertete, pasi ndryshe ndodh kjo "futje" (nderrim) i dites tek nata ne ekuador dhe ndryshe ne pole. Krahasimi me shamine e kokes qe ti sjell, eshte hane dat hane Bagdat, pasi dhe kokat nuk jane krejt njelloj ne rrombullaksine e tyre, ka qe jane gati katrore. Pervec kesaj, gjuha arabe eshte poetike, pra si ne shqipe perdoren foljet edhe ne kuptime figurative pervec atyre konkrete. Pra Muhameti do perdorte kete folje se nuk kishte tjeter. Vazhdojme me tej.
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
Jezusi te bekofte sonte Xhunior, behu Katolik, Jezusi eshte biri I vetem I Zotit! Jezusi te fal Cdo mekat qe ke bere tani! Sidomos sonte, neser dhe pasneser! U zgjofsh me KRYQ ne balle Xhunior! Amen!
Nitche

Persa i perket shkelqimit te henes nuk po perserisim ato qe thame, por per rrotullimin e diellit rreth boshtit te vet, do te te lutesha shume i Ri, mos u perpiq te fshish te zezen mbi te bardhe. Te thuash se rrotullimi i diellit rreth boshtit te vet u pa dhe provua me 1981, kjo eshte e pandershme. Lexo mire: kjo u pa qysh nga Galileo Galilei me mikroskopin e tij aty rreth 1600-es, nepermjet shenjave te zeza te diellit, te cilat leviznin (rrotulloheshin), pra nga ai qe fetaret si puna jote donin ta digjnin te gjalle. Pas 1800-es nuk kishte me njeri dyshim per faktin e rrotullimit te diellit rreth boshtit te vet. Prandaj mos nxirr te lutem teorira te reja.
Tani persa i perket dy fjalive qe na sjelle nga Kurani, do thoja se notimi ne galaksike dhe notimi ne orbite nuk do te thone rrotullim ne boshtin perkates te trupit, por levizje ne nje hapsire te caktuar te ketij trupi; ne rastin me fatlum: rrotullimin e ketij trupi ndaj nje pike tjeter.
Nese Zoti apo qofte dhe njeriu do te flisnin per rrotullimin e nje trupi ne boshtin e vet, nuk do te flisnin per notim (levizje) ne hapsire, por do te flisnin per levizje rreth vetes, pra rrotullimin rreth boshtit te vet. U sqaruam dhe per kete.
Persa i perket thenieve mbi ujrat, keto jane te perngjashme me ato biblike dhe as duket aty ndonje argument me shume sa do thonim: pemet i ka krijuar Zoti, po te doje Ai i heq. Pra as ia vlen te diskutosh mbi gjithshka te thene stereotipe.
Por interesant duken nja dy fjali mbi kodrat si shtylla dhe bjeshket e palujtshme, te cilat flasin qarte per pikpamjen e Muhametit mbi token, te cilen ai duket e parafytyronte te sheshte dhe kodrat kishin poshte shtylla qe mbanin ekuilibrin e tokes. Ky parafytyrim ka qene i perhapur edhe ne shoqeri te tjera, me pare dhe me pas.
Persa i perket mosperzierjes se ujrave, kete eksperiment e benim ne ne 8-vjecare, ku uji i kripur (me ngjyre) nuk perzihej me ate pa kripe, per shkak te dendesise me te madhe. Shkaku i dendesise se ujrave eshte si kimik ashtu dhe fizik. (Teme e gjate)
Persa i perket bashkeise se zogjve, kjo nuk u zbulua sot, (perseri ti e ben shkencen corap), por eshte verejtur nga njeriu qysh ne primitivitet. Dhe nese zogun e mban Allahu, sic thua ti dhe Kurani, po aeroplanin qe fluturon, kush e mban? Allahu?
Shpresoj te te kem ndjekur perpikmerisht ne sa ke sjelle. Dhe po te duash mund te largohesh, kjo tregon se te kane mbaruar argumentet mbi provimin e tezes, se Zoti na paska sjelle kete apo ate liber nder ne njerzit. Do te ishte cmenduri nga mua nese do te besoja se njerzit i kuptojne gjerat menjehere. Lere qe do te ishte dhe mjaft monotone pastaj. S.d.q., gjithe te mirat.
Robert, ti qenke ilac mor lal..
Shpetuam me duket 
Citim:
/.../...Shpresoj te te kem ndjekur perpikmerisht ne sa ke sjelle. Dhe po te duash mund te largohesh, kjo tregon se te kane mbaruar argumentet mbi provimin e tezes, se Zoti na paska sjelle kete apo ate liber nder ne njerzit. Do te ishte cmenduri nga mua nese do te besoja se njerzit i kuptojne gjerat menjehere. Lere qe do te ishte dhe mjaft monotone pastaj. S.d.q., gjithe te mirat.
Citim:
Po citoj ato që tha F_xhunior
Robert, jo pse s'dua te vazhdoj, por kam nderruar besim. Bera sic me udhezoi ana1, dhe pranova Jezusin. Jezus, ti je i derguari i Allahut! Ti dhe vetem ti! Amin! Te dua verberisht JEZUS, ____
DEDIKUAR TE GJITHE BESIMTAREVE

Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
ketu me pelqen sesi ke komentuar Xhunior.![]()
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Shpetuam me duket![]()

I Ri, e dija se nuk do me ndodhte ndryshe edhe me ty nga sa me te tjere, kjo duket ngaqe i perngjaj gomarit naiv-budalla dhe kemngules; persa i perket argumenteve shkencore, une nuk solla kesaj radhe kushedi se c'e, te tjere te sollen dicka me shume, por ti nuk i pe materialet qe te sollen te tjeret. Nejse, te uroj dhe keshilloj te lexosh filozofi, si nje dhome me shume dritare kjo,-sic me thosh dikur nje plak.
Feja nuk mund ti shkoje diskutimit pa fund, sic i shkon shkenca, pasi ajo nuk merret me zbulimet shkencore, sic perpiqen sot t'ia bashkengjisin fese se tyre disa myslimane, nga shkaku i komplekseve te inferioritetit qe u ka shkaktuar vraferia e shprehjeve te Muhametit; feja merret me transformimin e besimit te njeriut mbi kuptimin dhe qellimin e jetws si dhe format apo varesine e saj, kete me se shumti ne interes te individeve dhe klasave qe jetojne ne kurriz te atyre qe punojne.
Nese di ndopak arabisht, do te lutesha te me perktheje fjale per fjale piken 6 nga sureja 98 (El Bejjine), pasi mes disa krahasimeve te rastesishme kam pare disa mosperputhje mes Kuraneve ne gjuhe te ndryshme, ndaj nuk e di ku qendron problemi, tek perkthyesit apo tek gjuha! Biles sikur te ma sillje kete fjali te shkurter ne gjuhen arabe, por te transkiptuar ne shkronja latine, kjo do ishte me e mire per mua, pasi merrem per hobi edhe me gjuhesi pak.
Gjithe te mirat, r.th.
Ana1, me te ashtuquajturin antipod tendin, Juniorin, nuk kam si te perputhem ne shume mendime, por ne nje gje perputhem, ne ate qe ndryshimi i teksteve (nga ty) eshte i ndaluar. Ndaj, lere Jezusin ne pune te vet, por shiko te na sjellesh ndonje xhevair tjeter, se ngele me ca shprehje stereotype, qw as ai roboti i prishur nr.5 i filmit te Hollivudit nuk i perserit. Ajd, shnet.
Citim:
I Ri, e dija se nuk do me ndodhte ndryshe edhe me ty nga sa me te tjere, kjo duket ngaqe i perngjaj gomarit naiv-budalla dhe kemngules; persa i perket argumenteve shkencore, une nuk solla kesaj radhe kushedi se c'e, te tjere te sollen dicka me shume, por ti nuk i pe materialet qe te sollen te tjeret. Nejse, te uroj dhe keshilloj te lexosh filozofi, si nje dhome me shume dritare kjo,-sic me thosh dikur nje plak.
Feja nuk mund ti shkoje diskutimit pa fund, sic i shkon shkenca, pasi ajo nuk merret me zbulimet shkencore, sic perpiqen sot t'ia bashkengjisin fese se tyre disa myslimane, nga shkaku i komplekseve te inferioritetit qe u ka shkaktuar vraferia e shprehjeve te Muhametit; feja merret me transformimin e besimit te njeriut mbi kuptimin dhe qellimin e jetws si dhe format apo varesine e saj, kete me se shumti ne interes te individeve dhe klasave qe jetojne ne kurriz te atyre qe punojne.
Nese di ndopak arabisht, do te lutesha te me perktheje fjale per fjale piken 6 nga sureja 98 (El Bejjine), pasi mes disa krahasimeve te rastesishme kam pare disa mosperputhje mes Kuraneve ne gjuhe te ndryshme, ndaj nuk e di ku qendron problemi, tek perkthyesit apo tek gjuha! Biles sikur te ma sillje kete fjali te shkurter ne gjuhen arabe, por te transkiptuar ne shkronja latine, kjo do ishte me e mire per mua, pasi merrem per hobi edhe me gjuhesi pak.
Gjithe te mirat, r.th.
marut me i ba njerzit fetar ,beni moj dicka tjeter po cdo njeri ka besimin e tij ,katolik mysliman gjak kemi krejt
Ti dylan, e ke gjetur te verteten?
normal qe e kam gjetur
ma eforta me vjen me e cuditshme njerz qe flasin per ngjyrat e njerzve dhe na bejn sikur sjan racist e kur vjen puna te feja e njeirun jan ne maximum
te pakten ngjya ka pamje nga larg kurse fen se shikon njeri apo jam gabim
sdo mudn ta shifja veten me nej te zi
po te nje feje tjeter as qe me ben pershtypje
per me shume jam myslimane e ha mish derri sa mundem
per inat te myslimanve kjo
dhe e vertet e bej as me ben pershtypje mish per mish mos e hash ashtu cop e han ne sallame e gjera te ndryshme le qe ehste nje tip berxolle ehst e mir skam cbej

Myslimanet e vertete shqiptare, nuk hane vetem mish derri. Ata pine edhe raki.
Ti dylan pin raki? Apo e ke mendjen te cecilia sonte, nuk ke nge me u pergjigj? 

Lere mos i permend emrin tim se ka vite qe me vjen verdall 
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Myslimanet e vertete shqiptare, nuk hane vetem mish derri. Ata pine edhe raki.
Ti dylan pin raki? Apo e ke mendjen te cecilia sonte, nuk ke nge me u pergjigj?![]()
un kur pi ateher mendoj me kfjellet

Citim:
I Ri, persa i perket largimit, kete e prisja, pasi ne dhjetra debate qe fetare te ndryshem kan bere me mua, ata myslimane jane larguar pas rreth 5 min. duke thene se po lodheshin kot me mua pasi une isha mosbesimtar. -Po pikerisht per kete po perpiqesh ti kaq kohe me argumentat e tua pa baze, -u thoja une, -te me besh mua besimtar ne ate qe beson dhe ti! Pra kjo terheqje tregon se ti nuk ke aftesine ta vazhdosh diskutimin, pasi argumentat e tua bien shpejt poshte, sic do te bien edhe keto qe sapo solle, gje qe tregon se nuk sjell argumente por sllogane, te cilat ti enderron qe ne ti pranojm apriori (pa vertetim).
Fillojme me eksplozimin e madh. Nese e ke fjalen per Big-Bengun, -teori kjo per mua pa vertetim-, kete teori e ka dhene nje prift francez, Meteja, ne mos gaboj diku aty ne vitet 30. Por kjo nuk ka rendesi kur dhe kush e ka dhene, dhe sa e pranojme apo nuk e pranojme ne kete (hipo)teze. E rendesishme eshte qe, nese ne e pranojme qe kjo ka ndodhur vertet, kjo materie fillestare ishte nje gaz i zjarrte ne temperature te larte, pra nuk kishte si te ishin formuar planetet, diejt, gazet dhe hapsira qysh ne fillim te bashkuara keto, dhe pastaj keto u ndane. Jo, ky shperthim, (si gjithnje kur e kemi pranuar kete teori shperthimi), ka sjelle zgjerimin e hapsires dhe formimin e diejve, planetve, meteorve, etj. ne proces kontinuar, pra nuk ka aty veper ndarjeje, por formimi te ketyre trupave qiellore ngadale e gradualisht. Pra, ky kopim qe ka bere Muhameti nga Bibla, nepermjet nje-dy hebrejve qe kish shpesh prane, sepse Bibla flet disa here qysh ne fjalite e saja te para per keto ndarje, eshte thjesht nje "argumentim", nje shpjegim i njeriut te atyre kohrave, shpjegim feminor ky, ku ai nuk mund ta kuptonte formimin e trupave te ndryshem te kozmosit sipas kesaj teorie shperthimi apo tjeter teorie (evolimi dhe zmadhimi te vazhdueshem pershembull). Por ai njeri i atyre kohrave shihte kudo nje veprim mekanik, njelloj ai i dores se tij, ndaj dhe fliste per nje veprim te menjehershem mekanik ndarjeje nga Fuqia e Qiellit. Vazhdojme me te tjerat ne dritare tjeter per t'mos i merzitur ata qe marrin mundimin te lexojne ndopak.

Citim:
Po citoj ato që tha dylan
per me shume jam myslimane e ha mish derri sa mundem
per inat te myslimanve kjodhe e vertet e bej as me ben pershtypje mish per mish mos e hash ashtu cop e han ne sallame e gjera te ndryshme le qe ehste nje tip berxolle ehst e mir skam cbej
![]()
![]()
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Shpetuam me duket![]()

mu me pelqen ne grill kjo jo kshu sraniero
Citim:
Po citoj ato që tha cecilia
![]()
![]()

Citim:
Po citoj ato që tha Straniero
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

| Gjithsej 4 faqe: [1] 2 3 4 » Trego 162 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.