Forumi Horizont
Trego 24 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Diskutime Shoqërore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=125)
-- intelkualet (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=7380)

Postuar nga jimmi datë 03 Shkurt 2005 - 00:29:

Cool intelkualet

ne rradhe te pare mire se ju gjeta
do doja te hapja nje teme per te gjithe
shqipetaret qe jetojne neper bote
dhe si jane integruar ata ne
jeten e atij vendi ku jetojne
dhe se sa jane munduar ta ruajne
lidhjet me familjet dhe traditat.

Dhe sa e rendesishme eshte
gjuha shqipe per femijet e tyre

Postuar nga prrenjsaku datë 21 Shkurt 2005 - 23:02:

Arrow intelektualet

si jemi integruar ne bote
varet ku jeton e si jeton
se po spate letrat te behet
jeta sketerre,jimmo,po prape
mundohemi te mesohemi
me jeten kudo ku vemi

Postuar nga dodgy datë 22 Shkurt 2005 - 00:10:

intergrimi.mir ca te them,jemi rrace qe i pershtatemi ambjentit kudo qe te jemi.personalisht nuk kam probleme,ne pun kam biznesin tim dhe kam punsuar 1 anglez,jemi si shok dhe kalojm mir,ne shpi e dashura eshte angleze,shqip flas ne telefon dhe me ju ne forum.
nuk e mohoj prejardhjen te gjith e din qe jam shqiptar.
gjthmon e enderroja jeten time me njerzit e mi rreth e rrotull po kushtet i sollen gjerat ndryshe.
me mungon shqiperia ,me mungon te flas me shoket e lagjes,te bojm ndonji gallat ose ndonji neshje top, por me duket dhe si e pa arritshme.
duam nuk duam jemi ambjetuar edhe ketu

bay

Postuar nga Amici di Nessuno datë 02 Mars 2005 - 06:59:

Jemi pershtatur

Jemi pershtatur e lal qe cke me te. Skemi lene gje pa marre me vete (tradita ta kam muhabetin).
Psh. vazhdojme te lahemi nje here ne jave, te shtunen ose te djelen, se perndryshe nuk na vjen era e djerses dy qillometra larg.
I dime te gjitha, keta ketej nuk dine asgje.
Te gjithe kemi qene figura ne shqiperi me profesione te ndryshme, e qanim zanatin, kompetenta ne fushen tone, kemi qene profesor doktore, kutu keta na kerkojne licensa idiotet per te na futur ne zanat. Pse e hame ne ate kokrra te ullirit? Aty re ne assistence rrime, lajme ndonje pjate nga java, marrim do leke kesh e hajt tungjatjeta.

Postuar nga Drini datë 11 Mars 2005 - 17:52:

Intergrimi

Një sociolog turk gjat studimeve të bëra në Danimark për intergrimin e turqive në kët vend , pat vendosur që temen ta lexoj në klubin e turqive në
Danimark: " Kam vë re se këtu në Danimark prinderit turq i mësojn fëmijet që të seilen në mënyr daneze dhe kam ardhë si përfundim se kjo edukat bëhet më qëllim që fëmijet të ken më lehtë të gjinden në situata jetsore kur të riten në kët shtet" Gjat leximit të kësaj teme ai pati shumë fishkëllima dhe fjal negative nga turqit - ata u përgjegjen sociologut se ne jemi patriot turq dhe kjo se qka ti e thua nuk është e veretet - Më von sociologu ulet pran kuzhines në një karig ku lante pjata një grua turke e cila e kishte kundershtuar, gjërsa pinte kafe dhe bisedonte më kuzhinjeren turke ajo i tha se a po më ndihmon ti laj pjatat - sociologu turk iu përgjegj se "unë jam turk tradicional dhe nuk laj pjata - gruaja iu përgjigj - ne jetojmë në Danimark e jo në Turqi vlen të respektohen rregullat daneze - sociologu u përfjegj se- qdreqi lexova unë më par.
Pra ne intergrohemi në menyr spontane deshem apo nuk deshem fjalen "Intergrim" shumë sociolog, antropolog e marin si fjal negative shumë më mir është të perdoret fjala përshtatje.
Integrim- Ku minoritetet kan mundësin të marin pjes si vullnetar në një shoqeri duke mos i detyruar të asimilohen. Në praktik do të thot që kjo zgjidhje bëhet në baz të vullnetit të minoriteteve dhe ata duhet trajtuar njësoj më shumicen në jurispodenc në shkolla, vende pune. Dhe ata vet vendosin se a do ta ruajn traditen,kulturen,religjionin. Pra që nuk është në kundershtim me ligjin në vendin ku jetojnë.
Se sa e ruajm kulturen në shqiptaret është vështir të thuhet diq konkrete,por e kam vu re se ata që e njohin kulturen dhe traditen pak Integrohen më shpejt dhe e harojnë gjuhen dhe traditen e tyre. Kam vu re se në Amerik(USA) (asimilimi) është më i shpejt se në shum vende të Evropes madje në USA kan edhe mburje të flasin gjuhen e vendit. Mandej problemi tjetër është se një Shqipëri ksenofobike gjat kumunizimit e ndryshoj mendimin në dashuri për të huajen- gjdo gjë e huaj është e bukur si në gjuh,muzik, kultur. Megjidhse kjo dashuri për të huajen është zbeh pak në kohet e fundit(fatëmirsisht) por vlen ende të punohet në kët drejtim. Në kohen e krizës të Kosoves kombi unë qe kompakt por pas stabilitetit situata ndryshoj andaj kam frik se në luftë (ndoshta) baskohemi e në paq (shkatrohemi). Mendoj se edhe shteti am duhet ta luaj një proces të jet shtyrje për ruajtjen e traditës të shqiptareve që jetojnë në diaspora, sepse që nga Koha e Skenderbeut e deri të lufta e fundit diaspora ka qen burimi kryesor i shlirimit të atëdheut.

Postuar nga prrenjsaku datë 30 Maj 2005 - 19:54:

car mendoni

Maj 27, 2005 - 16:23
Për një leje qëndrimi, harrojnë kush janë - Përgatiti: ILIRUS2

Me duket se ka individë, te cilet per nje "kartë" greke, apo nje "permeso di songiorno", (kerkoj ndjese per termin ne gjuhe te huaj), janë te afte te harrojne se kush jane. Per sa i perket faktit se per shume gjera Shqiperia eshte ne udhekryq, do të pergjigjesha se s´do shume mend se kete e kanë kuptuar te gjithë, edhe ata qe jetojne ne Shqiperi, edhe ata që jetojnë jashtë saj. Kjo per faktin se Shqiperia eshte nje vend, te cilit nje pjesë e mire e kapitalit intelektual (apo atyre qe nje dite do te behen te tillë) i ka ikur dhe nuk njeh kthim pas. Për ata që nuk përshtaten me asgje ne Shqiperi, po marr guximin të them se per njerez te tillë nuk ka nevojë Shqiperia.

E. Aliaj
Shekulli 27/05/2005
-----------------------------------------------------------------------------------------------
si thoni eshte ky shkrim realiteti shqiptar
apo thjesht nje mendim personal se une mendoj
shteti yne pikerisht per keta njerez ka nevoje

pavaresisht nga hezitimi i tyre per ty kthyer
ne atdhe eshte qeveria ajo qe duhet
ti terheqi ose tju japi mundesi per te
krijuar dicka

Postuar nga vranakonti datë 10 Shtator 2005 - 19:28:

Re: car mendoni

Citim:
Po citoj ato që tha prrenjsaku
Maj 27, 2005 - 16:23
Për një leje qëndrimi, harrojnë kush janë - Përgatiti: ILIRUS2

Me duket se ka individë, te cilet per nje "kartë" greke, apo nje "permeso di songiorno", (kerkoj ndjese per termin ne gjuhe te huaj), janë te afte te harrojne se kush jane. Per sa i perket faktit se per shume gjera Shqiperia eshte ne udhekryq, do të pergjigjesha se s´do shume mend se kete e kanë kuptuar te gjithë, edhe ata qe jetojne ne Shqiperi, edhe ata që jetojnë jashtë saj. Kjo per faktin se Shqiperia eshte nje vend, te cilit nje pjesë e mire e kapitalit intelektual (apo atyre qe nje dite do te behen te tillë) i ka ikur dhe nuk njeh kthim pas. Për ata që nuk përshtaten me asgje ne Shqiperi, po marr guximin të them se per njerez te tillë nuk ka nevojë Shqiperia.

E. Aliaj
Shekulli 27/05/2005
-----------------------------------------------------------------------------------------------
si thoni eshte ky shkrim realiteti shqiptar
apo thjesht nje mendim personal se une mendoj
shteti yne pikerisht per keta njerez ka nevoje

pavaresisht nga hezitimi i tyre per ty kthyer
ne atdhe eshte qeveria ajo qe duhet
ti terheqi ose tju japi mundesi per te
krijuar dicka

==================================================
===

fatkeqesisht kjo eshte e vertete
shikoni pak dhe ne angli kur cuna te rinj

20-25 vjec martohen me angleze 35-40 vjecare

vec per letrat

Postuar nga hirushja datë 11 Shtator 2005 - 22:05:

Keq per ato çuna qe martohen me femra me te medhaja? Nuk mendoni ndonjehere qe eshte mekat per ato femra qe besojn genjeshtrat e meshkujt shqiptar dhe perballen me nervat qe kane ato ndaj femrave angleze. Aman, O zot! Ketej thoni nuk e duam se mendojm vetem per letra e kendej i rreshtoni femijet me ta.

Postuar nga Kela datë 12 Shtator 2005 - 14:31:

"Si te jete vendi do bere kuvendi" i thone nje pune, prandaj edhe une si te gjithe ju s'kam pasur rrugezgjidhje tjeter po te integrohem ne jeten e nje shteti tjeter.

Postuar nga vranakonti datë 18 Shtator 2005 - 19:29:

po tani

Citim:
Po citoj ato që tha hirushja
Keq per ato çuna qe martohen me femra me te medhaja? Nuk mendoni ndonjehere qe eshte mekat per ato femra qe besojn genjeshtrat e meshkujt shqiptar dhe perballen me nervat qe kane ato ndaj femrave angleze. Aman, O zot! Ketej thoni nuk e duam se mendojm vetem per letra e kendej i rreshtoni femijet me ta.

po i rreshtojme me anglezet e
me te tjerat se ju shqipet ku dihet c,ju
duket vetje ne angli largoheni nga ne
2 km larg sikur do ju hajme
ne vetem ju (ledhatojme)

Postuar nga hirushja datë 18 Shtator 2005 - 19:46:

Ne cfare menyre paskemi ndryshuar ne? Po edhe po patem ndryshuar e bejm sps kuptojm qe meshkujt shqiptar keqkuptohen kur nje shqiptare ka deshire te krijoj shoqeri me nje djale shqiptar. Keshtu qe edhe ne, mundohemi te rrim larg.

Saper temen mendoj se, sa do larg shqiperise te jesh aq me shume i ruan traditat.

Postuar nga Kela datë 19 Shtator 2005 - 15:09:

Citim:
Ne cfare menyre paskemi ndryshuar ne? Po edhe po patem ndryshuar e bejm sps kuptojm qe meshkujt shqiptar keqkuptohen kur nje shqiptare ka deshire te krijoj shoqeri me nje djale shqiptar. Keshtu qe edhe ne, mundohemi te rrim larg.

Saper temen mendoj se, sa do larg shqiperise te jesh aq me shume i ruan traditat.

Eshte shume e vertete Hirushe!!!!

Do ti thoja Vranakontit dhe cdo djali tjeter shqiptare qe nuk jane vetem femrat ato qe ndryshojne ketu ne angli por edhe djemte ndryshojne jashte mase.Te gjitha femrat shqiptare qe njoh une ne Londer kane ndryshuar ne kuptimin e mire te fjales, jane shkolluar, kane karriera shume te mira dhe dine te integrohen ne cdo lloj situate dhe ambjenti.
Ndersa persa ju perket djemve,te rralle jane ata qe mendojne per tu shkolluar dhe ecur ne nje rruge te mbare. Kane nje pune sot per neser dhe nje lek ne xhep per te shkuar clubbing dhe per te gjetur "shoqe" sa per te kaluar ate nate, se s'i dihet c'ju sjell e nesermja.

Postuar nga myzeqari datë 19 Shtator 2005 - 15:34:

Citim:
Po citoj ato që tha Kela

Ndersa persa ju perket djemve,te rralle jane ata qe mendojne per tu shkolluar dhe ecur ne nje rruge te mbare. Kane nje pune sot per neser dhe nje lek ne xhep per te shkuar clubbing dhe per te gjetur "shoqe" sa per te kaluar ate nate, se s'i dihet c'ju sjell e nesermja.

I fut te tere brenda ti , apo ben edhe perjashtime :p

S'eshte aspak e vertet Hirushe

Postuar nga vranakonti datë 19 Shtator 2005 - 22:04:

Wink uaa

Citim:
Po citoj ato që tha Kela

Do ti thoja Vranakontit dhe cdo djali tjeter shqiptare qe nuk jane vetem femrat ato qe ndryshojne ketu ne angli por edhe djemte ndryshojne jashte mase.Te gjitha femrat shqiptare qe njoh une ne Londer kane ndryshuar ne kuptimin e mire te fjales, jane shkolluar, kane karriera shume te mira dhe dine te integrohen ne cdo lloj situate dhe ambjenti.

kela po ti shohesh statistikat djemte shqiptare
kane nivel me te larte edukimi se sa femrat
ndoshta dhe nga qe ka me shume djem se sa vajza
ne emigracion por po te shohesh te dhenat ne shqiperi
prape ne kemi shkallen me te larte te edukimit .yes or no

Postuar nga hirushja datë 19 Shtator 2005 - 22:53:

Po mire Vranakonti ne ket rast me vjen mire qe statistikat kan nxjer si rezultat djemt me te intergruar neper shkolla. Po kjo nuk eshte faji jone qe e gjithe rinia shqiptare(per meshkuj e kam fjalen) eshte dundur ne Angli dhe saper ne Shqiperi nuk e besoj qe djemt qenkan ne raundin e pare per lartesin e edukimit. Te ju mbaj mendja! Si vajzat te jeni po, do ishit lule.

p.s myzo pse gricesh ti ne tema te tilla kaq shume?

Postuar nga myzeqari datë 19 Shtator 2005 - 23:27:

Do gricem qe c'ke me te
Se tani vertet keta cunat tane ketu ne Angli nuk jane te nje klase teper te zhvilluar intelektuale , por edhe vajzat qe kam njof sjane te ndonje shkalle te larte!
Vetem se une them qe ka edhe perjashtime :p , kurse te tjeret jo

Postuar nga Amstel datë 19 Shtator 2005 - 23:54:

bjeri myzo sa ti vin mend dreqit..........

kudo qe te jesh edhe ne fund te botes traditat e tua mbahen gjithmone eshte mese normale jo vetem shqiptaret por edhe kushdo qe shkon larg vendit te tij.

Postuar nga vranakonti datë 22 Shtator 2005 - 22:16:

shyqyr

Citim:
Po mire Vranakonti ne ket rast me vjen mire qe statistikat kan nxjer si rezultat djemt me te intergruar neper shkolla. Po kjo nuk eshte faji jone qe e gjithe rinia shqiptare(per meshkuj e kam fjalen) eshte dundur ne Angli dhe saper ne Shqiperi nuk e besoj qe djemt qenkan ne raundin e pare per lartesin e edukimit. Te ju mbaj mendja! Si vajzat te jeni po, do ishit lule.

p.s myzo pse gricesh ti ne tema te tilla kaq shume?

po shyqyr qe vijne ketu nuk thua se lane lesht
neper greqi e itali tu be llac, do zoti te gjithe
te vijne ketu ,ka vend per te gjithe

ecni cuna mos degjoni car thote kela

Postuar nga Kela datë 23 Shtator 2005 - 15:50:

Vranakont,

Une nuk e di se ku i paske pare keto statistika ti, por po flas nga ckam pare ketu ne Angli.Dhe e verteta eshte qe vajzat jane shume me te proekupuara qe te shkollohen sesa djemte.Kjo per mendimin tim vjen ngaqe djemte mundohen te punojne dhe te rregullojne ekonomine e familjes.Jetojme akoma ne nje bote Patriakale!!!

Edhe ne Shqiperi jane me shume vajza qe e mbarojne universitetin sesa djem, per kete s'kam nevoje per statistikat e askujt se i kam pare vete. Kur eshte fillimi i shkolles mund te kete me shume djem, por kur vjen koha e diplomimit jane vajzat ato qe mbizoterojne!!!!

Postuar nga myzeqari datë 23 Shtator 2005 - 16:20:

Drejt e thua Kela , kete realitet besoj edhe une persa i perket ne vend , por ketu ne angli gjerat jane me te koklavitura , kam njof shume vajza tanet ketu , si nuk me doli njera e shkolluar (bej edhe perjashtime une , qe te kuptohemi ) Ato qe the per djemte ne Angli jane te drejta , me shume jane te preokupuar per punen sesa per shkollen !!
Megjithese ketu ne kete vend edhe ne pastrim barerash duhet te japesh provime , te vena nga qeveria , pra ja ku i kthehemi shkolles prape

Postuar nga Kela datë 23 Shtator 2005 - 16:58:

Citim:
Po citoj ato që tha myzeqari
kam njof shume vajza tanet ketu , si nuk me doli njera e shkolluar (bej edhe perjashtime une , qe te kuptohemi )

S'e di se ku jeton ti Myzo, por te them te drejten kam mbi 15 shoqe qe kane mbaruar BA/BS
Megjithese ketu ne kete vend edhe ne pastrim barerash duhet te japesh provime , te vena nga qeveria , pra ja ku i kthehemi shkolles prape

Postuar nga Kela datë 23 Shtator 2005 - 17:04:

Citim:
Po citoj ato që tha myzeqari
Drejt e thua Kela , kete realitet besoj edhe une persa i perket ne vend , por ketu ne angli gjerat jane me te koklavitura , kam njof shume vajza tanet ketu , si nuk me doli njera e shkolluar (bej edhe perjashtime une , qe te kuptohemi ) Ato qe the per djemte ne Angli jane te drejta , me shume jane te preokupuar per punen sesa per shkollen !!

Desha te them se kam mbi 15 shoqe qe kane mbaruar BA/BS dhe 7 prej tyre kane vazhduar Masters dhe te tjerat kualifikime profesionale. Ndersa per tre vjet qe isha ne shkolle dhe 8 vjet qe jetoj ne kete shtet njoh vetem nje djale shqiptare qe vazhdonte,dhe ai ishte Kosovare!

Kur flet per provimet e barerave, te kuptoj mire;por bere se bere provime me mire te bejne njerezit dicka te hajrit;se e marte e mira jemi njerez te zgjuar.

Postuar nga amoxil datë 23 Shtator 2005 - 17:25:

Traditat perkundrazi forcohen me teper dhe egoja per te bere gjithmone dicka me te mire nga dita ne dite rritet.Mireqenia jetesore rregullohet cdo dite e me teper.Mundesite qe kemi ketu eshte gjynah per te mos i shfrytezuar si per shkollen ashtu edhe per nje te ardhme te premtuar.Kjo ishte personale per veten time.

Postuar nga Amstel datë 25 Shtator 2005 - 17:18:

[QUOTE]Po citoj ato që tha Kela
[B]Vranakont,

Une nuk e di se ku i paske pare keto statistika ti, por po flas nga ckam pare ketu ne Angli.Dhe e verteta eshte qe vajzat jane shume me te proekupuara qe te shkollohen sesa djemte.Kjo per mendimin tim vjen ngaqe djemte mundohen te punojne dhe te rregullojne ekonomine e familjes.Jetojme akoma ne nje bote Patriakale!!!

Edhe ne Shqiperi jane me shume vajza qe e mbarojne universitetin sesa djem, per kete s'kam nevoje per statistikat e askujt se i kam pare vete. Kur eshte fillimi i shkolles mund te kete me shume djem, por kur vjen koha e diplomimit jane vajzat ato qe mbizoterojne!!!!

kela eshte e vertet qe vajzat jane te shumta qe mbarojne universitetin por djemte nuk e kane gabim qe mendojne per te ardhmen?kushdo qofte ai,edhe une mendoj kur te bej femije ti ket te gjitha mos ti mungoj gje.
ja te shumtet qe e kane mbaruar ca kane fituar?vertet kane mesuar shume gjera por spo i hy ne pune e kane marre kot.

Trego 24 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.