Forumi Horizont
Trego 28 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Arsimi Shqiptar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=118)
-- A duhet te konsiderohet mesatarja per pranim ne Universitet ne Shqiperi? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=8027)

Postuar nga Bledumi datë 18 Dhjetor 2003 - 02:52:

Mesatarja per pranimin ne shkollat e larta.

si mendoni qe eshte me mire: te kete nje mesatare te te 4 viteve te gjimnazit per pranimin ne shkolle te larte,apo jo,dhe pse..????

P.S.Aktualisht mesatarja ne Shqiperi eshte e vendosur.Pra eshte rregulli primar per tu pranuar ne shkollat e larta.Rregulli eshte ky:
kush e ka mesatare e kater viteve 10 merr 90 pike ne test.kjo vjen duke u ulur me uljen e mesatares.
ADELAIDA mund te me ndihmosh per rregullin se mua nuk me ka kap...

Postuar nga Ervisa datë 18 Dhjetor 2003 - 10:42:

Per mendimin tim jo mesatare.....sepse ka nxenes qe nuk kan qene vigjilent ne mesime ne ato vite edhe u qe u vjen pak me vonese mendjae nuk mund ti lejme pa shkolle......Po nese kerkohet mesatarja e humbet kete te drejte...

Si perfundim heqja e mesatares do ishte me mire!

Ervisa

Postuar nga Bledumi datë 18 Dhjetor 2003 - 23:15:

rrofsh Ervisa per pergjigjen...
po te jap nje kundershembull....
nqs ti je dakort me heqjen e mesatares atehere duhet te jesh dakort me shtimin e korrupsionit...Jo se tani nuk ka,por tani eshte me pak i dukshem...
ti do te thuash qe ti jepet mundesia edhe atyre qe jane te dobet...PO e mbeshtes edhe kete mendim,por po nqs ky i dobet ka nje mik ose ka lekun mund ti marre te drejten e shkolles nje nxenesi me te mire se vetja..

Postuar nga Ervisa datë 19 Dhjetor 2003 - 00:41:

Dakort jam dhe une me ty.. mesatarja ka dhe ane te mira dhe te liga......Ne fakt ne shqiperi eshte shume stresuese kjo puna e shkolles vertet....Po mos harro se edhe kjo puna e mesatares do bej qe te kete perseri korrupsion, sidomos ne gjymnaze....keshtu qe ai qe ka lekun gjithmon do dali fitimtar
Hall te jete me mesatare.........hall pa mesatare......mjer nxenesit e shkrete ne Shqiperi...

Ervisa!

Postuar nga Bledumi datë 19 Dhjetor 2003 - 00:57:

Tamam ashtu si e the eshte...Tani u bene te keqij mesuesit e gjimnazeve..o ne kurs o e ke punen keq....
ketej jane bere shume debate...madje eshte vene edhe nje numer telefoni ku nxenes te ndryshem mund te denoncojne mesuesit qe bejne kurse private...

doja te thoja qe me venien e mesatares eshte shtuar shume interesi per shkollen,pasi i injekton ndjenjen e te mesuarit shume qe ne gjimnaz dhe kur kalon ne fakultet e kane disi me te lehte...

Postuar nga Ervisa datë 19 Dhjetor 2003 - 01:14:

Po mos harro se ka dhe nga ato nxenes qe thon ..ehu ha.do i jap kaq kesaj mesuese dhe s'po mesoj fare
Nuk e di per Tiranen se c'behet..po te them te drejten disa mesuese te vendlindjes time e kishin shprehur hapur "Po deshe te dalesh mire hudhu nga xhepat"..Kam nje shoqen time qe konkuroi per Gazetare kete vit atje ndonse i kishte te gjitha mesataren dhe piket ...nuk e mori dot....e di pse....sepse fituan ato qe paten me shume bugjet,dhe ato qe kishin nerez ne fuqi...
Per sa i perkete shkolles une i shtrengoj doren U.S.A-s se ketu nuk del i zhgenjyer kurre...

Postuar nga Bledumi datë 20 Dhjetor 2003 - 22:38:

e drejte edhe kjo qe the...te dy mund te sjellim shembuj te ndryshem..do te doja te futeshin ne diskutim ata qe e vuajne vete kete gje..psh Adelaida.
persa i perket disa degeve ne shkolla te larta,sic jane Gazetari,filozofi,drejtesi,magjistrature,etj,eshte
shume e veshtire te futesh pa hedhur ca leke te mira...gjeja me e poshter qe mund te egzistoje,ti rrembesh nga duart te drejten e shkolles atij qe e meriton...ne nuk na ben me shume pershtypje se u ambjentuam me keto gjera,kemi rreth 10 vjet..

P.S.sot edhe kryetari i bashkise Edi Rama,mbeshteti deshiren e nxenesve per heqjen e mesatares...

Postuar nga Tonia datë 08 Janar 2004 - 23:16:

Lightbulb

Me duket shume interesante kjo teme sepse eshte nje nga plaget qe ka minuar cilesine e edukimit ne Shqiperi... Te kete apo jo mesatare korrupsioni do te ekzistoje edhe pse nese ka mesatare ai fillon qe ne nivelet e gjimnazit..
Dje ministri i ri i arsimit Luan Memushi ne nje prononcim per shtyp deklaroi se po merret ne shqyrtim kjo ceshtje dhe rezultatet do dalin brenda ketyre dy muajve...
Problemi per mua ketu nuk eshte mesatarja por psikologjia e notes qe eshte ngulitur ne mendesine e cdonjerit... Kjo fillon qe nga ambjenti familjar qe rralle shqetesohet te dije per formimin e vertete te femijeve po kenaqet me nje tufe deftesash ne fund te cdo cikli ku ne te vertete shpesh ka vetem shenja apo tregues jo reale te nivelit.. Shume nxenes te gjimnazeve shqiptare gjenden ne fund te ciklit 4-vjecar me nje rremuje datash emrash apo formulash pa asnje lidhje logjike tek e fundit dhe nuk dine nga tia nisin si te japin nje opinion analitik apo kritik rreth nje fenomeni apo ceshtje vetem e vetem per te mos shkelur ne kallo apo per te mos dale nga kornizat ku i kane drejtuar mesuesit e tyre. Ne menyre te tille ato nuk rrezikojne NOTEN...
Mendoj qe mesatarja nuk zgjidh asgje
Ketu do te duhej nje revolucion ne te gjithe sistemin arsimor..

Postuar nga ENISS datë 09 Janar 2004 - 01:51:

Per heqjen e mesatares eshte ca veshtire te vendosesh.
Shume nxenes e neglizhojne 4 vjecarin e shkolles se mesme, por kane goxha kapacitete per te pasur te drejten e vazhdimit te arsimit te larte, edhe nuk mund tua mohosh kete te drejte per shkak te mesatares se ulet.
Kjo ka te beje edhe me procesin mesimor qe nuk eshte shume interesant per nxenes te caktuar, ndaj e neglizhojne. Familja dhe prinderit, perhere kane luajtur nje rol per nxitjen e femijeve ne moshen e shkolles se mesme qe ata te mesojne per te dale me rezultate te larta, tani me duket se prinderit jane bere me liberale dhe femijet me te pavarur se me pare ne kete ceshtje.
Pra duke qene ne kushte te nje procesi mesimor dhe metodike ende te pandryshuar jo shume interesante, dhe me familje ku prinderit po ndikojne gjithnje e me pak ne vendimmarrjen dhe zhvillimin edukativ te femijeve, do te kemi edhe nxenes me mesatare te ulta... Nuk mund tia leme pengese mesataren kesaj kategorie nxenesish, pasi eksperiencat kane treguar se studente me rezultate shume te mira kane qene nxenes me rezultate te dobeta.

Nga ana tjeter, te lind ideja e nje kategorizimi midis nxenesve qe fola me siper edhe atyre me rrezultate te larta. Pasi shume prej ketyre te fundit rrezultojne vullnet, talent, aftesi ne te mesuar...
U dedikohen seriozisht mesimeve per kater vite duke ndenjur mbi libra per te marre 10-ten. Atehere nuk ka asnje vleresim per keta nxenes te talentuar? Nuk duhet te kene lehtesira ne perzgjedhje? Atehere ndoshta do te kemi nxenes pa nje motiv dhe stimul per te mesuar per rrezultate te larta. Nuk mund te thuash se do kemi nxenes qe mesojne se vleresojne edukimin dhe se kuptojne realisht se me ane te nje edukimi te tyren ata do fitojne dije dhe aftesi. Eshte nje moshe qe shume e veshtire se arrin te niset nga ky kendveshtrim. Aq me teper kur metoda e mesimdhenies dhe mesuesit, lene shume per te deshiruar.
Nga ana tjeter, thellohet edhe problemi i korrupsionit, e ne kete rast do kishim nje rritje ne mase te tij nese jemi per heqjen e mesatares.

Dy analizat e mesiperme, me bejne ta kem te veshtire te jap nje mendim nese jam pro apo kunder mesatares ne shkollat e larta.
Sipas Ministrit Memushi, do te jene vete nxenesit te cilet do te pyeten dhe do te vendosin me pas per mesataren.

Ciao

Postuar nga SUNBELOVED datë 23 Shkurt 2004 - 02:11:

Mesa shoh une asnjeri nuk eshte ne gjimnaz qe ti interesoje kjo teme, po ideja eshte ec hapim nje teme, gjoja diskutojme plaget qe kane minuar arsimin ne Shqiperi. Le tia leme ministrit te arsimit Luan Memushit qe ti jape zgjidhje ketij problemi psikologjik qe eshte ngulitur ne trurin e cdo gjimnazisti Shqiptar dhe po shqeteson trurin e atyre qe e kane mbaruar gjimnazin, sepse ai merr rrogen per kete pune. Ai merr rrogen dhe nuk e can koken per kete pune, ashtu si nuk e can njeri koken per juve.

Postuar nga Tonia datë 23 Shkurt 2004 - 15:56:

Arrow

Ore Sun pse duhet te jemi kaq cinike? Pse perhere duhen pare me dyshim dskutime qe nuk kane te bejne drejtperdrejt me interesat tona? Te gjitha zgjidhjet nisin nga diskutimet. Fakti qe ministri nuk eshte i prekur personalisht nga ky problem sdo te thote qe ai nuk e ka per detyre te merret me kete pune sepse po te ishte ashtu kot qe e kemi qeverine... edhe pse te gjithe jemi dyshues per efikasitetin e saj...
Nese ke ndonje ide per te hedhur je i meirepritur ta besh po te lutem jo me ate buzeqeshjen tallese ne fytyre...
Be positive

Postuar nga SUNBELOVED datë 08 Mars 2004 - 03:43:

Ke te drejte TONIA, une mendej se nuk duhet hequr mesataria. Une nuk kam buzeqeshur TONIA, ti je ajo qe ke buzeqeshur, bile ke vene nje koke qe nuk te ngjan fare. Te lutem TONIA me pak cinike dhe ironike ne letrat e tua. Por perseri pas gjithe kesaj une vazhdoj te kembengul qe as mua, as ty, as ministrit nuk i intereson ky muhabet,ose i intereson atyre qe mendojne se kane shume per te thene por nuk kane gje gisht per te vene si puna jote dhe eniss dhe ministrit.

Postuar nga arsona datë 09 Mars 2004 - 01:32:

Thumbs up

Hej teme interesante kjo!
Per mendimin tim duhet te ket mesatare, dhe puna e atyre nxenesve qe kane ndenjur mbi libra gjithe vitet e shkolles te vleresohet. Jam plotesisht dakorte qe dhe nxenesit me mesatare te ulet kan mundesin dhe kapacitete te larta per te shkelqyr ne shkolle te larte pasi neglizhimi i tyre i ka bere te kene ate mesatare te ulet por sot ne keto dite cdo gje ka vajtur me konkurs nese kalon eshte zotesija juaj, dhe shancet per konkurim ju jepen qe te gjitheve dhe atije dallohet kualifikimi i studentit.
Ajo qe mua me shqeteson per ne Shqiperi eshte konkurimi dhe procedura e vlersimit jo te drejte, pasi korrupsioni mbizoteron kudo.
Nga vet jeta ime shkollat ne shqiperi me kane lene te kem nje inat te pa shlyeshem per sa i perket jo drejtesis atije.
Mbarova klasen e tete dhe konkurova per ne kolegj ne tirane dhe fati te shpie ters ndonjehere kisha nje fatekeqesi familjare dhe prinderit smund te me shoqeronin te merreshin me mua ne ate perjudhe. Vajta me disa shoqet te tjera timet dhe si perfundim arsona mori vendin e pare ne nxenesit plotesues dhe dy shoqet e mia nuk hyren as ne plotesueset dot por si per cudi arsona ishte ajo qe mbeti pa hyre ne kolegj dhe ato te dyja filluan shkollen duke u ndjere te zhgenjyera se si ka mundesi ti me mire se ne ne mesime. Pra mundesia eshte qe skisha mikun mbas. Kjo histori eshte para 5 vjetesh dhe une se di sistemin se si eshte bere tani. Por di nje gje qe korrupsioni me tha jo ske per te filluar kolegjin amerikane ne shqiperi, por nga ana tjeter fati me tha shko me mire mbaroje ne amerike, dhe si per cudi ajo goca injorante qe nuk hyri dot ne shkolle ne vendin e saj na doli qe hyri ne 10 perqind te nxenesve me te mire te shkolles ne usa.
Ndihem shume keq qe flas keshtu per vendin tim, por duhet ta pranoj qe ai eshte vendi im dhe vertet ashtu eshte. Ne marim edukimin nga nje fryme jo e drejte dhe edukuese e arsimit shqipetare, fryme e cila mbahet gjalle me korrupsionin dhe rryfshetet.

Postuar nga sheki datë 11 Mars 2004 - 21:56:

ketu ne maqedoni ka ekzistuar nje mesatare e forte per shkollat e mira

ketu ne maqedoni ka ekzistuar nje mesatare e forte per shkollat e mira si psh shkolla ekonomike shkolla e mjeksis dhe shum nxenes te talentuar kan humbur te drejten e shkollimit dhe nuk eshte e arsyeshme m3estarje per mua. duke e marur poarasysh se edhe nga ana e maqedonasve kemi qe te kufizuar kjo ka qen shume veshtir por tash eshte ndryshuar sistemi dhe shkon puna me mire

Postuar nga erla datë 23 Mars 2004 - 17:43:

Bledumi sic thua ti qe po te hiqej mesatarja korrupsioni eshte me i larte sidomos ne shkolla te larta, po dhe po te jete mesatarja korrupsioni eshte perseri sepse gjate kater viteve te shkolles shkon tap topi ne shkoll dhe kur vjen fundi nuk eshte e veshtire qe te marresh nje diplome me mesatare te mire. Me mire per mendimin mesatja mos te jete te fitoje ai qe eshte me i miri dhe me i zoti.

Postuar nga zuckersüss datë 06 Prill 2004 - 02:14:

Hi

Une vazhdoj juridikun ne Gjermani.Ketu ka te drejte cdo nxenes qe ka nje deftese mature te vazhdoje shkollen e larte. Per disa dege, si mjekesia, teatri, Bioinformatika, etj(nuk e di me saktesi se cilat jane) kuptohet qe ka rendesi mesatarja, per tu pranuar ne keto dege, por ne pergjithesi kane mundesi edhe nxenes me nota mesatare ose edhe te dobet te vazhdojne universitetin.
Une megjithese kam pasur mesatare shume te mire ne Shqiperi mendoj se duhet te hiqet mestarja.Mendoj se ne Shqiperi nxenesit dhe familjet e tyre jane shume te shqetesuar per notat dhe jo per ate qe nxenesit mesojne me te vertete.
Ketu ku studioj une ka te drejte te vazhdoje cdokush shkollen, se zotesia duket gjate studimeve. Ne dege te tilla si juridiku dhe ekonomiku ke te drejte ti perserisesh provimet vetem 2 here dhe n.q.s nje provim te vetem nuk e merr dy here ke humbur cdo gje edhe pse mund te jesh ne vitin e 3 ose te 4.Per te mos folur per provimin e shtetit qe jap une ne degen time. Edhe kete kam te drejte ta perseris vetem 2 here, perndryshe iken mundi i gjithe viteve shkolle kot.
Pervec kesaj ata qe nuk studiojne brenda nje kohe te caktuar qe mendohet se mjafton per te mbaruar shkollen duhet te paguajne per cdo semester 500-700 Euro, se perndryshe do te studionin njerezit gjithe jeten sic e praktikonin disa ketu.
Per mua eshte e rendesishme qe ketu ka te drejte cdo njeri te studioje pavaresisht nga rezultatet qe ka pasur ne shkollen e mesme, gjithshtu ka ketu edhe shume njerez me te rritur ne moshe qe realizojne ndoshta me vonese nje ender te tyren. Mendoj se cdokush duhet te kete te drejte te studioje;ndoshta vetem keshtu mund ti jepej fund korrupsionit ne Shqiperi.
Megjithate une nuk kam studiuar asnje semester aty dhe nuk e di se cila mund te ishte zgjidhja me e mire.Di vetem qe jam shume e kenaqur me kete sistem dhe di qe nuk duhet te kem as miq e as leke per te marre nje note te mire.Eshte nje ndjenje e mrekullueshme pas atyre qe kam perjetuar gjate shkolles ne Shqiperi dhe pas historive qe me tregojne shoqet apo te njohurit e mi.
Ju uroj te gjitheve nje zgjidhje sa me te mire, qe nxenesit dhe studentet shqiptare te marrin arsimin qe meritojne.

Postuar nga i/e paregjistruar datë 08 Prill 2005 - 06:38:

A duhet te konsiderohet mesatarja per pranim ne Universitet ne Shqiperi?

Po lexoja nje lajm (me duket se ishte tek Shekulli), ne te cilin qeveria studentore kerkonte qe mesatarja e shkolles te mesme te mos merrej parasysh per pranimin ne universitet. Pra ato kerkonin qe te vetmit tregues te aftesive te jene provimet qe jepen per pranim ne Universitet.

Nga njera ane ato parashtronin qe duke marr parasysh se nivelet dhe kerkesat e shkolles nuk jane te barabarta ne Shqiperi (psh nje shkolle ne qytet dhe nje ne fshat), marrja parasysh e mesatares nuk eshte e drejte.

Po a eshte e drejte kjo kerkese ndaj nxenesit qe ka studiuar shume gjate 4 viteve dhe i ka merituar notat dhe mesataren e larte, ndersa mbase ne provim thjeshte mund te mos ndihet mire dhe te mos dali mire?

Si mendoni ju a duhet konsideruar mesatarja per pranim ne universitet ne Shqiperi?

Postuar nga Fajtori datë 08 Prill 2005 - 10:34:

Absolutisht jo.

Mesatarja nuk duhet te konsiderohet per disa aresye. Se pari dy institucionet edukuese nuk jane te lidhura. Domethene universiteti eshte i ndare nga gjimnazet. Per kete nuk ka pse te marre per baze notat qe japin gjimnazet. Se dyti, shkolla pershkohet kete periudhe nga korrupzioni. Kjo do te thote qe kush ka me shume leke ka mundesi te marre nota me te mira. Duke qene se ky problem nuk mund te zgjidhet tani per tani, universiteti duhet te krijoje nje barriere te pavarur per te matur njohurite e studenteve. Pra sistemi nuk eshte aq i paster dhe i forte sa te merren per baze vleresimet e meparshme.

Se treti eshte natyrisht ideja se gjimnazet mund te ndryshojne nga qyteti ne fshat apo nga jugu ne veri. Kjo do te thote se niveli i pergjithshem i nje gjimnazi mund te jete kerkues dhe te nxjerre nxenes me te pergatitur se nje tjeter. Me te njejten mesatare mund te gjenden dy studente qe kane nivele te ndryshme pergatitje.

Por mbatja e mesatares ka dhe nje aspekt te mire qe duhet konsideruar. Behet fjale per korrupsionin ne universitet qe evitohet konsiderueshem. Duke qene se korrupsioni ekziston edhe ne universitet, ekziston rreziku qe nje student qe nuk ka studjuar kurre te paguaje dhe te hyje ne universitet, nderkohe qe nje student i mire mund te mbetet jashte. Mbajtja e mesatares ne kete rast zvogelon fuqine ne duart e profesoreve te universitetit dhe ben me te veshtire korrupsionin ne provimet e pranimit. Kjo per aresyen e thjeshte se nxenesi duhet te impenjohet per disa vite qe te kete mesatare te larte, ndersa nxenesit e keqinj nuk impenjohen dot aq shume. Keshtu qe shkurajohen studentet aventuriere ti futen shkolles se larte sa per hobby.

Postuar nga wydra datë 08 Prill 2005 - 13:33:

jo mesatares!

m'u kujtuan koherat e largeta te gjimnazit, dhe tmerrin tim te papare kur merrja ndonje note jo te mire (mua me duhej deftesa e mire per te fituar te drejte studimi jashte). Ne vend qe te perqendrohesha tek lendet qe me interesonin dhe pelqenin, rrija me mendoja e shpikja, ne menyre qe t'i kisha te gjitha notat e mira. Sidomos s'harroj fiskulturen. Dreqi e mori, o e kalon kalucin, o s'e kalon. S'ka kjo gje lidhje fare me faktin nese je nxenes i zellshem e me the e te thashe. Ama nota e fiskultures ka te njejten peshe me te matematikes ose biologjise (te cilen gjithashtu e kam pas urryer). Gjeja me e keqe ishte se nderkohe qe mua me duhej nota, universitetet tona e kishin hequr kushtin e mesatares. Dhe mesueset o burra, bjeri, gare kush ve nota me te keqija. Perdite provim nga drejtoria. Dhe te shifnin shtrember, pse je kaq ambicioze?! C'te duhen notat ty?!Dhe e di cfare? Me rrofshin gjithe ato notat e bukura, ato syte e vuajtura qe i beja zyshes se fiskultures, kur erdhi puna per te ikur jashte, pjesa me e madhe kane ikur me diploma me pesa. Perderisa kane qene aq te zote sa ta rregullojne nje gje te tille, s'besoj se ka ndonje problem te madh te rregullohej hyrja neper universitetet tona me diplome fallco, apo thjesht me pesa. Nuk i thone kote paraja hedh ujin perpjete.

Postuar nga jimmy84 datë 08 Prill 2005 - 14:52:

Tani normalisht une duhet te rri larg kesaj teme se po te ishte per mesatare, mua nuk me fusnin as ne komunale jo me ne universitet Ne gjimnaz nuk e kam care koken asnjehere per noten dhe nuk kam shkelqyer aspak, biles i kam nxire jeten qe nga katra e deri te dhjeta. Por ama une fitova ne konkurs dhe dola me lart se ndonje goce qe qante kur merrte nente se i binte sheqeri ne uje. (kur isha une ne gjimnaz nuk merrej parasysh mesatarja se gjithmone maturantet e kishin kundershtuar me force). Kur vajta ne universitet ama kam pare studenta qe lexonin me rrokje, qe nuk benin dot nje mbledhje me numra dyshifrore pa patur tre makina llogaritese. Dhe nuk do habitesha sikur te me tundnin para hundes Diplomen e Pjekurise (te gjimnazit) me nota shume here me te mira se te miat. Sepse eshte ajo qe thote Fajtori: korrupsioni ne shkollat shqiptare a arritur kulmin . Dhe nuk fillon me gjimnazin por fillon qe me 9-vjecaren.

Postuar nga i/e paregjistruar datë 08 Prill 2005 - 20:40:

eshte pikerisht per kete qe thua ti wydra qe mesatarja duhet te konsiderohet te pakten 25% dhe vlere me te madhe te kete provimi.
Eshte e padrejte qe personat qe kane vuajtur gjate gjith shkolles te mesme te mbajne mesataren lart te mos i njihet mundi i bere. Per te djegur ato qe i kane notat me pagese nuk duhen djegur edhe ato qe i kane fituar me mund.
Nje provim tregon me pak se "idealisht" kater vite mund.
Edhe ato lendet ku nuk je perfekt (fiskultura, matematika etc) kur shifet nota e larte tregon qe personi eshte ambicioz, ka deshiren per te avancuar ne jete, dhe sakrifikon duke mesuar edhe ate qe si pelqen duke arritur nje formim teresor. Them se nje gje e tille duhet marre parasysh gjithashtu per te evituar ate qe tha fajtori, marrjen e provimit me pagese.

Postuar nga Fajtori datë 08 Prill 2005 - 20:57:

Nje sekonde. Notat qe jepen ne shkolla jane thjesht arbitrare. Bazohen ne moralin e mesuesve dhe nuk ka asnje sitem kontrolli apo diferencimi qe te detyroje mesuesit te vene nota te sakta, ose te mundohen te mesojne me mire. Keshtu qe notat e shkolles se mesme nuk mund te merren per baze. Ka plot nxenes servile qe marrin notat vetem fale servilizmit ndaj mesuesve. Te marresh per baze notat kaq thate do te thote te favorizosh servilizmin ne brezin e ri. Nota e gjimnazit ka lidhje indirekte me njohurite e nxenesit, jo direkte. Prandaj mund te sherbeje si referim dytesor per pranimin e studenteve ne universitet.

Qe te flasim gjerat sic duhet, jo per gje. Te gjithe kemi patur ne klase nga nje servil qe luftonte per note dhe e dime mire se notat e tyre shprehnin frutin e servilizmit, jo aftesite e verteta intelektive.

Postuar nga wydra datë 08 Prill 2005 - 21:11:

jam dakort me fajtorin. Notat jane tmerresisht subjektive dhe s'tregojne gje. Personi duhet te jete gjeni dhe te kete shume fat qe te kete te tera notat maksimale thjesht nga vetite e veta, pa u interesuar fare per noten. Tani mu kujtua dhe nje epizod teper i hidhur, nje mesuese e cila kish pas qene e historise se partise me duket, dhe pas ardhjes se demokracise e vune per vizatim teknik, se kishte miq. Kjo mesuese tejmase e trashe (si nga trupi ashtu dhe nga trute) s'ja kishte haberin vizatimit teknik (me pas e vune mesuese kompjuteri, merreni me mend... rrinte me pyeste mua "mire e kam?" per ato komandat e dosit...). Jo vetem kaq, po ishte tip shpirtlige. Se si ja dha truri, me keput nje note te keqe ne regjister pa me thene gje fare, vetem kur shof qe ma nxori simestrin 7! Nderkohe qe vizatimin teknik (dhe vizatimin ne pergjithesi, sic besoj se e dini) e kam pasur gjithnje qejf. Ca ti beja une asaj?! As qe i mbushej mendja gjalle ne bote qe te me merrte me sy te mire dhe te me vinte nota te mira: "Ca do ti mi, - ma bente, - ti e ke 7 simestrin e pare!" Sigurisht qe ja gjeta anen me miq dhe une, se rruge tjeter s'kisha, po une e di c'kam hequr. Dua te them meso sa te duash, po s'i ndenje zyshave peqe lepe s'ke gje ne vije. Po te mori zysha me sy te keq, more fund. Kete gje me ka mesuar gjimnazi mua. Dhe i them jo mesatares me gojen plot. Kush do, le te mesoje lendet qe i pelqejne me shume, kur shkon ne universitet do te mesoje vetem ato qe i duhen per degen. Mua lende si biologjia me duhen vetem per kulture te pergjithshme, por nqs vendos qe mos i mesoj shume, s'ka perse kjo gje te ndikoje ne marrjen nga ana ime e shkolles se larte per matematike, psh.

Postuar nga Stud3nt datë 12 Shkurt 2007 - 11:12:

Problemi duhet shqyrtuar mendoj une qe nga stafet pedagogjike per te arritur tek mesatarje e nxenesit. Kam pershtypjen se vetem ne qytetet e medha ketu ne Shqiperi mund te ken stafin pergjithesisht me te kualifikuar.
Si eshte e mundur qe nje profesor, jo i profilit perkates te jap vleresime exakte persa i perket lendes te ciles i eshte dhene pergjegjesia ta jap?
Kam pershtypjen se nese do te evidentoheshin statistikat qe tregojne pershtatjen e mesuesve me profilet per te cilat jane specializuar... do cuditeshim te gjithe.

Postuar nga Tonia datë 12 Shkurt 2007 - 17:18:

Jane te verteta te gjitha qe thoni juve.
Vleresimi eshte nje nga pikat kritike dhe me delikate te sistemit shqiptar dhe kjo ne fund penalizon cilesine e arsimit. Nota si shenje ne shqiperi ka patur dhe ka nje fuqi ne vetevete si shenje dhe jo per ate qe ajo mbart dhe tregon. Kjo vjen sepse nuk ekziston nje sistem kombetar vleresimi i cili te kete kritere te percaktuara dhe rezultate te prekshme. te gjithe jemi deshmitare per ate qe askush nuk e ka patur te qarte ne shkolle te mesme se cfare konkretisht duhet te dije nje nxenes ne fund te shkollimit te tij/ saj. Thjesht dinim qe duhet te mesonim perdite permendesh kete apo ate. Askush nuk tregon ne fillim te vitit qe objektivat qe do te arrijme ne fund te lendes jane keto apo ato. Nuk ka patur konkurrence dhe per kete arsye nuk kishte zgjidhje dhe do te merrje cfare te sillte jeta. Kjo eshte gjeneza e cdo problemi, sepse dhe mesuesit vete nuk i kishin te qarta kompetencat themelore qe perbejne bazen e vleresimit. Aq me teper vleresimi me note ka problemet e veta, sepse per cdo arritje= note duhet te kete pershkrues te qarte dhe nje nota nga tjetra eshte shume e veshtire te ndahet dhe percaktohet dhe pershkruhet. Nje sistem vleresimi qe eshte ne te mire te aftesimit eshte sistemi ngel/ kalon me ndoshta nje kalon me merite.
Vleresimi i jashtem = (vleresim jashte institucionit ku arsimohesh) qe do te zgjidhte problemin e subjektivitetit ka filluar tashme me Maturen e shtetit edhe pse me problematiken e saj ne zbatim, por per mendimin tim tre jane zgjidhjet e ketij problemi:
Vleresimi i jashtem dhe sistem kontrolli te vazhdueshem jo te nxenesve po edhe te mesuesve.
Rezultate te matshme arritjeje dhe
Kritere te pershkruara dhe percaktuara mire vleresimi.

Kjo ne vetevete nenkupton nje reforme te thelle ne arsim, dhe te gjithe e dime qe kjo eshte e nevojshme ne sistemin e arsimit shqiptar

Postuar nga Stud3nt datë 13 Shkurt 2007 - 10:39:

Citim:
Kjo ne vetevete nenkupton nje reforme te thelle ne arsim, dhe te gjithe e dime qe kjo eshte e nevojshme ne sistemin e arsimit shqiptar

Po, ke shume te drejte!
Reformat ne arsim ka kohe qe diskutohen dhe nuk verehen ndryshime thelbesore. Ndoshta duhet te ndodh gradualisht por kjo nuk eshte nje justifikim i arsyeshem sepse ka kaq shume kohe qe po presim.
Mendoj se me shume se reformat... duhet nje ndergjegjesim i vullnetit te mire per ne te gjith si popull.

Postuar nga Tonia datë 13 Shkurt 2007 - 17:37:

Citim:
Po citoj ato që tha Stud3nt

Po, ke shume te drejte!
Reformat ne arsim ka kohe qe diskutohen dhe nuk verehen ndryshime thelbesore. Ndoshta duhet te ndodh gradualisht por kjo nuk eshte nje justifikim i arsyeshem sepse ka kaq shume kohe qe po presim.
Mendoj se me shume se reformat... duhet nje ndergjegjesim i vullnetit te mire per ne te gjith si popull.

Ke te drejte qe populli yne duhet te rivleresoje rendesine qe ka arsimi dhe formimi e se si duhet te integrohet kjo ne jeten e secilit ne menyre qe te tregoje dhe te jape rezultate reale. Nga ana tjeter qe ky ndryshim te vije natyreshem kerkon shume kohe ,gje te cilen ne nuk mund tia lejojme vetes pasi do te krijohen boshlleqe te medha nga brezi ne brez dhe ne fund sdo kete kush te na edukoje femijet. Per kete arsye duhen reformat shteterore pasi ne Shqiperi funksionon me shume autoriteti se sa vullneti i lire dhe i mire nga poshte. Une jo me kot e permenda Maturen Shteterore sepse eshte nje reforme ne sistemin e vleresimit te ciles shume shpejt do ia vjelim frytet.

Postuar nga Amici di Nessuno datë 13 Shkurt 2007 - 18:03:

Kam mendimin se sistemi arsimor ne shqiperi do reforma rrenjesore. I duhet futur plugu dhe filluar nga fillimi. Duhet marre experience nga sistemet perendimore. Po ka shume probleme. Fondet ne rradhe te pare. Persa i perket mesatares, edhe kendej nga une kerkohen nota te mira per tu futur ne deget e preferuara.
Te shkruash per arsimin ne shqiperi, duhen faqe dhe kohe. (nuk i kam per momentin)

Trego 28 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.