Forumi Horizont
Trego 34 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Feja krishtere (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=184)
-- Pse adhurohen njerez ? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3474)

Postuar nga ThE_MaStEr datë 26 Dhjetor 2003 - 10:58:

Question Pse adhurohen njerez ?

HEj doja qe ndonje nga ju te me thoshte pse ne disa kisha katolike apo ortodokse adhurohen njerez (te ndryshem nga jezusi ) si psh Maria apo apo Moisiu mua nuk me duket nje gje e mire sepse ne fund te fundit vetem perendia duhet te adhurohet si dhe ato figurat ne mur qe vendosin ne kisha qe njerezit ven dhe i puthin jane me shume idhuj se sa paraqesin perendine se shume njerez besojne se vetem duke vajur njehere ne vit ne kishe dhe duke puthur ate pikturen zoti do ja beje mbare.

Postuar nga rambo datë 17 Qershor 2004 - 15:28:

nuk duket shume e drejte te adhurosh njerez edhe pse se ata mund te kene qene njerez te mire.

Nuk e kuptoj pse te krishteret i luten Marise ose shenjtoreve.Kam lexuar pak biblen dhe me aq sa di aty nuk thuhet gje qe te adhurojme asnje pervec Zotit.

Nganjehere me duket se te krishteret nuk e respektojne biblen ne kete drejtim.

Postuar nga volter datë 17 Qershor 2004 - 15:32:

P.s Rambo me kete qe the me duket se ra ne lumin e Nilit Po ti adhuron ndonje njeri?!

Postuar nga kaltersia datë 17 Qershor 2004 - 15:37:

Smile Pse adhurohen disa njerez?

Duhet te jesh shume besimtar qe te adhurosh dike, duhet te jesh shume idealist per ta bere kete, une jam rritur materialiste dhe kete ide nuk e kam, nuk adhuroj asnjeri pervec nenes time dhe djalit tim, por por, dashuroj thellesisht dhe kjo eshte e bukur, sepse sipas mendimit tim, askush nuk eshte aq perfekt sa per t'u adhuruar.
Pershendetje te gjitheve nga Tirana

Postuar nga rambo datë 17 Qershor 2004 - 17:19:

Plloshtan , nuk di cfare doje te thoje me renien ne lumin e Nilit(me fal per injorancen),une thjeshte vura ne dukje nje realitet qe shoh tek dy fete me te medha , katolike dhe ortodokse.
Eshte nje fakt i pamohueshem qe ata adhurojne shenjtore qe dikur nuk kane qene vecse njerez prej mishi dhe prej gjaku.

Disa arsyetojne qe ata kur i luten shenjtoreve ,adhurojne Zotin qe fshihet pas tyre,por mua kjo gje nuk me bind.

Pse u dashka qe ne te adhurojme Zotin nepermjet te tjereve dhe jo drejtperdrejt?

Mos valle Zoti eshte i anshem qe te mbaje me hater disa duke u dhene titullin e shenjtorit e ne kete menyre te krijoje lidhjen dhe me pjesen tjeter te njerezve?

Postuar nga i_krishteri datë 18 Qershor 2004 - 21:16:

Teme e goditur ne shenjester

Eshte vertet shume e bukur si teme sepse ne fakt nje qe thote se eshte i krishtere, duhet edhe te njohi ate qe thote Bibla apo jo?! Keto gjera(qe adhurojne njerezit)ndodh vetem ne ata persona qe nuk njohin Fjalen e Perendise edhe pse thote ose pretendojne te jene te krishtere. I krishtere je kur zbaton urdherimet e Jezusit dhe i zbaton urdherimet e Jezusit kur e lexon Biblen..asnje nuk mund te njohi personalisht ate qe Zoti deshiron prej nesh nqs nuk lexon Biblen..

kam vene re nje gje nder njerezit tani..Kur vjen momenti qe ju thua qe te lexojne Biblen sepse atje do te gjeje Zotin, te pergjigjen: "Keto jane perralla.." etj etj. Kur ndodhen ne nje situate te keqe, nuk kane kurajo ti drejtohen Zotit por shkojne tej te shenjtet apo ku ta di une(mendojne se shkojne tek te shenjtet).. Ju garantoj nje gje te gjitheve se kush i lutet nje te shenjti, nuk lexon perdit Biblen dhe nuk i lutet Zotit perdite.

Ketu nuk po them se te shenjtet nuk jane asnje gje biles jane vertet figura qe Zoti i vendosi per te marre nje shembull por jo qe te marrim ata si vet Perendia. ah mos harroni gjithashtu se te shenjte jane te gjithe ata qe pranojne sakrificen e Jezusit ne jeten e tyre(dhe fillojne te kene nje mardhenje me Zotin te perditshem)..

me respekt i kristeri..
Zoti ju bekofte

Postuar nga kontinenti datë 16 Prill 2005 - 20:44:

I Krishteri...duhet te adhurohen njerzit apo jo ?

Postuar nga kalikuq datë 21 Korrik 2005 - 07:29:

Nese respektohen shkrimet e bibles aty nuk thuhet per te adhuruar asnje njeri pervec zotit. Ato qe bien permbys dhe puthin ikona apo dru e gur te latuar kan merthif nga ment e kokes.

Postuar nga kalorsi_i_kuq datë 21 Korrik 2005 - 21:08:

Une mendoj se pyetje e drejte do ishte: Apo adhurohen njerezit te pikturuar kur i puth ne IKONA??
Adhurim eshte me shume kur ti praktikon dicka, psh ne kohet e lashta kur njerezit adhuronin IDHUJT ata ulnin koken poshte ose vrisnin te afermit etj etj. Por une mendoje se kur puth ikonen eshte me shume si PERSHENDETJE ose RESPEKTIM per shenjtore qe jane shembuj te shkelqyer per njerezimin.

Gjithashtu kjo vjen qe ne kohet kur kristjanizmi sa kishte filluar edhe disa njerez me TALENTE te medha artistike kerkonin ti shperblenin Zotit me dicka. Keshtu qe kisha pranoj qe ata ta perdorin Talentin e tyre duke Krijuar statuja por me PERMBAJTJE FETARE. si psh statuja e DAVIDIT qe eshte statuja e profetit david.

Gjithashtu, ne ate kohe Biblat nuk ishin shume te perdorura edhe prifterinjte punsonin artiste ta tregojne HISTORINE E BIBLES ne imazhe a figuara a statuja, keshtu qe njerezit te mesonin biblen. Ndoshta ne kete kohe moderne duket sikur ikonat po ADHUROHEN por ne te vertet jane si shenje respekti, peshendetje apo Kujtimi per shenjtoret.

Gjithashtu edhe ne Fene Islame, ka piktura te profetit Muhamed kur shkon ne 9 katet e Parajses edhe pse ne Kuran ndalohet pikturimi i profetit. NE fene islami eshte shume e ndaluar sepse ARABET ne ate kohe ishin IDHUJTARE te flakte edhe nese lejohej te beheshin figura, frika qendronte se ata do ktheheshin prap ne traditat e PRINDERVE TE TYRE.

Besoj se iku Keqkuptimi i IKONAVE!!

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 03 Janar 2007 - 06:48:

Dhe une ashtu mendoj, shenjtoret nuk adhurohen nga te krishteret e vertete, thjesht nderohen dhe nqs ju lutemi, ju lutemi si ndermjetes mes nesh e Zotit. Eshte e vertete edhe origjina e rikrijimit artistik te shenjtoreve dhe te temave biblkie e ungjillore ne piktura, afreske apo skulptura, e cila me shume se per te dekoruar kishen, behej per tju treguar besimtareve ndodhi nga Librat e Shenjte, ndodhi qe nuk kishin si ti kuptonin ndryshe per faktin se mesha deri ne shekullin e 20 ne shume vende katolike thuhej ne latinisht.

Postuar nga walker datë 21 Janar 2007 - 01:50:

Talking

Kur njerezit jane te ceket e nuk arrijne ta njohin madheshtin e Zotit atehere adhurojne llojin e tyre

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 21 Janar 2007 - 04:21:

Question

se kush e ka genjyer kete djalin qe ka shkruar siper meje se te krishteret adhurojne njerez, une nuk e di. I vetmi njeri qe adhurohet eshte Jezu Krishti qe eshte Zoti. shenjtoreve ju lutemi si ndermjetes mes nesh e Zotit.

Postuar nga andaluzi91 datë 27 Janar 2007 - 03:23:

Citim:
Po citoj ato që tha SEND_ME_AN_ANGEL
I vetmi njeri qe adhurohet eshte Jezu Krishti qe eshte Zoti

hahahahaha. Sa fjale e pa logjikshme...

Dmth, ju e adhuroni Njeriun!!!!

Kete vet ju e thate.

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 09 Maj 2007 - 07:54:

andaluzi para se te flasesh degjo, se prandaj ke 2 veshe dhe nje goje. por ti me duket se paske gjysem veshi dhe shtate goje. Jezusi eshte njeri dhe Zot, kaq e veshtire eshte per tu kuptuar? me duket shqip po flas

Postuar nga Stud3nt datë 09 Maj 2007 - 10:31:

Citim:
andaluzi para se te flasesh degjo, se prandaj ke 2 veshe dhe nje goje. por ti me duket se paske gjysem veshi dhe shtate goje. Jezusi eshte njeri dhe Zot, kaq e veshtire eshte per tu kuptuar? me duket shqip po flas

oboboo... ore nuk nderohet feja keshtu, cfare thoni?!

Postuar nga ridii datë 16 Maj 2007 - 22:04:

Citim:

Aq qart eshte sa edhe filozofet me te medhenj do ngrinin supet po te ja thoshe

Postuar nga tolstoy86 datë 17 Maj 2007 - 15:00:

Citim:

Leri se do i jap nje dru te mire ketyre.. akoma nuk e moren vesh qe ti vdes per mitollogjine greke. Jo njerez gjysme hyjni, jo krijesa me shtate goje si andaluzi
po mire mo, e di se sme merr shume seriozisht me mua,po te te pyes dicka. Po dicka qe na ka krijuar neve ka? Dicka qe eshte krejtesisht Zot? Si dallohen fuqite e tia nga fuqite e jezusit. Fuqite e Zotit jane te pafund , si pasoje gjysma e ketyre fuqive qe i bie te kete Jezusi (qe thua se eshte gjysem perendi), jane serish te pafund? Dmth kane fuqi te barabarte? E atehere si ka mundesi qe rregulli perfekt dhe menyra e njejte ne krijim mbizoteron kudo? Apo nuk kane te njejten fuqi? Ckuptim ka atehere ti vihet emri bir i Zotit Jezusit, dmth pse perdoret ky term i cili perdoret per krijesa qe lindin krijesa me te njejtat karakteistika dhe aftesi. Apo mrekullite e Krishtit nuk mund ti beje nje njeri? Edhe te tjere kane folur ne djep, lindur pa baba e madje edhe pa nene, edhe te tjere kane ngjallur te vdekur, edhe te tjere kane sheruar semundje vdekjeprurese..po nqs keto nuk i pranon, po me thuaj mrekullite e Hz.Musait, kush i ka bere, ndonje njeri i thjeshte? Po mrekullite e secilit profet tjeter, ci dallojne nga mrekullite e Jezu Krishtit.. E thote bibla? Po vertet me gjithe ato debate qe ke bere ne lidhje me temen dhe faktet e kondradiktat e shumta, perfshi te thenit te vete jezusit qe eshte thjesht njeri, akoma ngul kembe ke pagabueshmeria e saj??

Edhe dicka, njerez te vecante adhurojne si perendi edhe shume besime te tjera. Po kur vjen puna per ta, edhe ju e pranoni qe jane besime te deformuara, qe kane ardhur si pasoje e idealizimit te tepruar te disa njerezve te medhenj qe jane dashur ne ato popuj. Kur jane superidealizuar dhe kthyer ne idhuj dhe madje perendi te atyre besimeve gjithe ato persona, per te cilet thjesht thuhet qe ishin njerez te mire, llogjika te con qe nje gje e tille te kete ndodhur edhe me krishtin, i cili jo vetem dihej si njeri i mire, por kishte bere sa e sa mrekulli (me leje te Zotit kuptohet).
Dmth, pa pike provokimi, motivet e adhurimit te nje njeriu si perendi, jane aq te lashta dhe te shpeshta, car e ben krishterimin te meritoje me seriozitet apo ce ben ndryshe nga besimi i atyre qe adhurojne Buda-n ?

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 18 Maj 2007 - 14:34:

Po mire tani, kur ne Ungjill e ka thene Krishti vete qe eshte Zoti, cfare duhet te besoj une si katolik qe jam? Apo duhet te besoj qe Kurani eshte libri i pagabueshem dhe ungjilli jo? Besimi tek Krishti eshte inkurajuar nga Krishti vete dhe per kete edhe u kryqezua. Une nuk kam nevoje per te mbeshtetur besimin tim tek mrekullira, sepse ajo eshte bestytni dhe jo besim. Sado kontroversi te lindin nga krishterimi (shume polemika kane lindur edhe per faktin qe ne vendet e krishtera ka nje tolerance dhe nje liri shprehjeje qe mungon ne pjese te tjera te botes) prape se prape njerezit besojne tek Krishti si shpetimtar dhe si Bir i Zotit nga zemra e tyre (ka dhe nga ata qe ju behet lavazh truri, por ata e e bjene nuk mund te quhen kurrsesi te krishtere megjithese ashtu hiqen sa per sy e faqe). Qe Krishti eshte gjysem njeri e gjysem perendi po e thua ti nuk e kam thene une dhe asnje tjeter. Edhe lidhjen me mitologjine greke ti po e ben. Ne qofte se ti nuk do te besosh je i lire te mos besosh sepse i perket nje feje tjeter, por smund te me thuash mua dhe shume te tjerve te mos besojme sepse ashtu thote Islami. Apo i ke vene qellim vetes te islamizosh miliarda njerez duke filluar modestisht nga ky forum?

Postuar nga ridii datë 18 Maj 2007 - 15:09:

Citim:
Po mire tani, kur ne Ungjill e ka thene Krishti vete qe eshte Zoti, cfare duhet te besoj une si katolik qe jam? Apo duhet te besoj qe Kurani eshte libri i pagabueshem dhe ungjilli jo? Besimi tek Krishti eshte inkurajuar nga Krishti vete dhe per kete edhe u kryqezua. Une nuk kam nevoje per te mbeshtetur besimin tim tek mrekullira, sepse ajo eshte bestytni dhe jo besim. Sado kontroversi te lindin nga krishterimi (shume polemika kane lindur edhe per faktin qe ne vendet e krishtera ka nje tolerance dhe nje liri shprehjeje qe mungon ne pjese te tjera te botes) prape se prape njerezit besojne tek Krishti si shpetimtar dhe si Bir i Zotit nga zemra e tyre (ka dhe nga ata qe ju behet lavazh truri, por ata e e bjene nuk mund te quhen kurrsesi te krishtere megjithese ashtu hiqen sa per sy e faqe). Qe Krishti eshte gjysem njeri e gjysem perendi po e thua ti nuk e kam thene une dhe asnje tjeter. Edhe lidhjen me mitologjine greke ti po e ben. Ne qofte se ti nuk do te besosh je i lire te mos besosh sepse i perket nje feje tjeter, por smund te me thuash mua dhe shume te tjerve te mos besojme sepse ashtu thote Islami. Apo i ke vene qellim vetes te islamizosh miliarda njerez duke filluar modestisht nga ky forum?

sa qesha mor hahaha lool sidomos me por smund te me thuash mua dhe shume te tjerve te mos besojme sepse ashtu thote Islami. Apo i ke vene qellim vetes te islamizosh miliarda njerez duke filluar modestisht nga ky forum?
Ej e para kjo eshte nje pyetje pa pik kuptimi sepse perderisa jemi ne nje tem fetare ateher sdo flasim per balet. Dhe e dyta ok ja nqs ti kenaqesh ateher po te japim nje pergjigje te pelqyer per ty po te themi : Po ..mendon se do ndryshoi gje ?!
Keshtu pra nuk po thot njeri qe beso keto gjera se keshtu thot Kurani ,por po te themi qe para se te besosh ne nje fe shiko nqs aty ka gjera qe bien ndesh me llogjiken tende e nqs jo ateher s eshte feja e duhur,pra beso ne ate fe qe eshte e duhura e jo ne ate qe te kan then beso ..E thjesht cdo liber fetar ka gjera qe bejn fjal per materie ose per gjera qe njeriu mund ti kuptoi shikoj etj dhe per gjera qe nuk mund ta kesh par e prekur {ferri ,parajsa etj}.Duke qen se te e dyta nuk mund te gjykosh dot ateher fillo te e para e nqs gjen gabime ne ate liber 'te ZOTIT' ateher ai nuk eshte liber i ZOTIT .. keshtu pra e gjen edhe se kush eshte i sakt KURANI BIBLA APO UNGJILLI {flas per ne kohet e sotme sepse dikur nuk eshte ven dor mbi keta libra e ka qen fjala e zotit aty}.Sa per krishtin si shpetimtar e Zot qe besokan njerzit po te them se nuk ka si te besoi njeri ne dicka kur ai nuk e di cfar eshte ajo... shumica e ketyre te krishtereve qe thua ti besoi se kan akoma te paqarta themelet e fes tuaj.

Postuar nga tolstoy86 datë 18 Maj 2007 - 16:18:

Citim:

Qellimet e mia ti them kur te behemi shoke te ngushte
Po meqe krishti ka thene ne Ungjill qe eshte Zoti, pse thua qe Ungjilli eshte liber i Zotit, e jo eshte liber i krishtit. Pastaj librat e meparshem (se Kur'anin spo e permend) u derguan me nga nje profet me qellimin e thjeshte qe ato libra te shpjegoheshin per cdo kend nga keta profeter mesues. Meqe Krishti eshte Zoti, cnevoje kishte te sillte liber, kur ato qe kishte per tu thene njerezve ja thonte me gojen e vet. Degjo smaa, me duket se edhe ju e keni si ngjarje deshiren e hz Musait per te pare Zotin dhe mosplotesimin e asaj deshire pasi hz Musai do behej hi, sic u be kodra te ciles Zoti i shfaqi ca nga drita e tij. E kur ska mundur ta shohi Zotin hz Musai, si paskan mundur ta shohin gjithe ato zhulsa e njerez te thjeshte (qe pane Jezusin). Kurse gjithe profeterit e tjere i ka pare kusho, me se shumti i kane pare njerez te keqinj. Pse nuk u dergua nje profet si me perpara bashke me librin, por u desh te vije zoti..si mund te kryqezohet Zoti, kur Zoti lartesine e tij e ka shfaqur gjithmone, ka ndeshkuar ne menyre te rrepte, por shume profeter jane poshteruar dhe der masakruar, gje qe (desh) ndodhi edhe me krishtin, gjithe keto ngjashmeri te Krishtit me shume profeter, cte genjen mendja se ai ishte Zoti..
Ti thua qe ne librin e fese tende thuhet ashtu, je i krishtere dhe ashtu duhet te besosh. Ne nje teme tjeter thua qe besimi zgjidhet ne moshe madhore..pastaj edhe nje here, vertet nuk ke lexuar kontradiktat ku Krishti thote qe nuk eshte Zot, qe ka vende ku thote qe eshte Zot nuk po ta mohon askush.. pastaj ti nuk u pergjigje asnje pyetjeje te mesazhit te meparshem. Po te them qe perdor icik logjiken, fete jane besim, sigurisht,aty eshte prova e madhe, te besosh pa pare, por vertetesi ne dicka qe nuk ka kuptim, qe ka plot kontradikta nuk mund te kete.
Me brenda temes nuk kemi qene ndonje here. Mos ja fut kot, se spo te ben kush propogande. Nuk me shpeton mua ti po u bere musliman. shko lutju edhe lopeve po deshe, per vete e ke. Po sikur te kemi te drejte, po sikur qellimi i krijimit te jete adhurimi i Zotit te vetem, e si pasoje, faji me i madh te jete ti besh atij shoke, si i behet halli..??

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 19 Maj 2007 - 03:47:

Po sikur te kem une te vertete tolstoy? Po sikur qellimi i Zotit te jete adhurimi i Trinitetit te Shenjte? Aman pse ben pyetje pa lidhje fare, dhe pastaj me thua se nuk ju pergjigjem. Cti pergjigjesh kesaj pyetjeje? Ti thua qe Zotin nuk e kane pare as profetet me te medhenj, si ka mundesi qe Krishtin e pane dhe e takuna gjithe kriminelet e Palestines. Une po te them qe Krishti erdhi ne toke per njerezit e varfer dhe te pashprese, nuk erdhi per farisenjte dhe cifutet "e devotshem" qe falenderonin Zotin se ishin aq te mire. Dhe kryqezimi i Krishtit dhe trajtimi i tij si kriminel e tradhetar ishte plani Hyjnor i Atit qe Biri ju bind plotesisht dhe me shprese ne ringjallje. Kjo ndodhi per te treguar qe mbretieria e Krishtit eshte ne qiell dhe jo ne toke, ai nuk erdhi me ushtri si mbret i Izraelit per te mundur Romen, por erdhi me ca peshkatare e ish-taksambledhes (dishepujt dmth) per te marre mbi vete mekatet e njerezimit dhe per tu dhene shprese dhe paqe gjithe popujve te botes (jo vetem popullit te Izraelit). Vdekja ishte e domosdoshme per Ringjalljen (dhe per zbritjen ne Ferr e nxjerrjen nga Ferri te njerezve te drejte te papagezuar). Shpresoj ti jem pergjigjur dyshimeve te tua, megjithese jam i sigurt qe ti do gjesh ndonje kritike tjeter kunder nje feje qe fatkeqesisht nuk e njeh shume.

Kalofsh mire

Postuar nga ridii datë 19 Maj 2007 - 12:58:

Gjeja kryesore qe nuk kuptoj ne fen tuaj eshte triniteti a si i thoni {nje ne 3 a tre ne 1 },nqs ka mundesi ta shpjegosh kete

Postuar nga ridii datë 19 Maj 2007 - 13:48:

Ok ti thua qe erdhi per ata njerez,por te till ka pas gjithmon dhe ka akoma ,mos ka ndermend te vij prap? .Kjo eshte nje ngjarie e madhe nqs eshte e vertet sic pretendoni ju ,e ngjariet e medha kan nje shpjegim nje pse nje si e nje kur e shum te tjera.Shpjegimi se pse erdhi vet zoti qenka thjesht kishte njerez te varfer.Per formen e Zotit ne bibel thuhet se se ka parr as hz Musai {qe ka qen profet} si u vun para tij njerez te varfer e njerez qe se kan njohur fen ,e kriminel njerez qe e luftonin fewn tuaj e njerez qe e luftuan e vet ate?! Edhe dicka kisha po pse 3 kur kan filluar ati ,biri ,shpirti i shenjt po e ema dhe e ema e shenjt ku jan?! lool shaka kjo po he mos u merzit

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 19 Maj 2007 - 23:23:

Ne fakt te krishteret e presin ardhjen e dyte dhe te fundit te Krishtit, diten e fundit te botes pra me pak llafe besohet se do te vije prape. Erdhi ne ate kohe, para 2000 vjetesh, sepse ishte pikerisht atehere qe populli i Izraelit priste Mesia-n (ne fakt ata e perfytyronin mesia-n si nje luftetar trim qe do i clironte nga pushtimi romak, dhe u zhgenjyen aq shume kur pane se cfare Mesie ju erdhi aq sa vendosen ta vrasin). Kurse Nene te Shenjte sic thua ti me te drekte, nuk ka. Mund te them qe Shen Maria adhurohet krahas Krishtit nga feja e krishtere (adhurimi eshte shkalla me e larte e nderimit dhe besimit tek dikush, dhe ne krishterim adhurohen vetem Triniteti i Shenjte dhe Shen Maria) por ajo nuk ben pjese ne Trinitet, per faktin se sipas fese sone Triniteti ka ekzistuar gjithmone, domethene Biri ka qene gjithmone ne qiej dhe kur ka zbritur ne toke u quajt Jezus. Kurse Shen Maria nuk ka ekzistuar gjithmone, eshte qenie njerezore dhe jo hyjnore.

Postuar nga ridii datë 21 Maj 2007 - 03:00:

je pergjigjur vetem nje pjese te pyetjes vazhdo akoma lexoje prap postimin tim

Postuar nga briseide datë 22 Qershor 2007 - 04:19:

Kur isha akoma e logel...para disa vitesh, xhiro me nje shoqe na rastiste te takonim nje grua e cila na jep,falas dhe me kenaqesi,disa medalione te vegjel qe perfytyronin Shen Antonio,patroni i Pd vend pak larg nga ku banoj une.Pra kjo shperndante figurat me besom te plote per punen qe po bente."Shkoni thoshte dhe e vendosni kete ne kishe te te shenjtit kur ta vizitoni ate dhe ne te cilen do luteni,sepse ky i shenjte mbron familjne tuaj dhe u ploteson deshirat,me sakt ben qe te shkoje mire diçka qe ju shqeteson kete periudhe(per atehere).

Pas nje vite e ritakova po te njejten plake(isha me te njejten shoqe ) dhe duke e pyetur perse duhet t'i lutem atij ose Marias thoteuhet keshtu sepse s'jemi te denje ti flasim Zotit menjehere ne mekataret,na duhen ndermjetes...
Ajo ishte plake,dhe kuptohet qe besimi i saj ne Zot,dhe "ne radhe te pare"ne Shen Marian eshte i thelle dhe i pa justifikueshem,diçka e dhen dhe nuk i intereson te preke per te besuar me pak fjale me syte te mbyllur nga te tjeret,nga kisha nga prifti etj.
TE NJEJTEN PERGJIGJE ME KANE DHENE SHUME TE TJERE..pra ka kaq shume te shenjte sespe perkrahin Zotin,sepse jane ndermjetes(me sa thone ...mahhh)
Ky besim ne njerez behet ne radhe te pare sepse keshtu thote kisha....pra nuk eshte se njeri e shpjegon kete,pasi shumica nuk merren as me leximin e Bibles,jo me me te zberthejne fene dhe procedurat e saj mijevjecare...
Dicka qe ne njefare menyre nuk mund te te cudite me eshte interesi Ekonomik qe rrjedh nga ky besim...shume fitime ka ne mes,duke filluar nga Shen Pio e me radhe...pra jane shume motivet per te cilet adhurohen akoma njerez...

Jezusi ishte i quajtur i tille ne toke si thane me pare...por ben pjese ne trinitet dhe ...nuk eshte Zoti! por i biri,dhe nuk eshte as shpirti i shenjte!!!!!

Postuar nga bleta punetore datë 22 Qershor 2007 - 05:10:

bris

Duke u nisur nga shkrimi i briseides, se te tj nuk i kam lexuar, ne "ndermjetesine" e sh shenjtoreve, sidomos ne perdorimin qe u behet, une shoh mbetje te besimeve pagane.
Me qarte. Dihet qe perpara krishterimi, nje nga fete e para monoteiste ne s'gaboj, njerezit ishin te prirur te besonin ne sh zota, perendi.
Sh te njohura jane perendite greke dhe ato romake, qe kishin pak a sh te njejten histori dhe funksion vetem se emrat u ndryshonin. Psh ne mitologjine greke Artemisa, perendesha e gjuetise, ne ate romake eshte e njohur me emrin Diana.
Nevojen e njerezve per t'iu drejtuar perendise perkatese sipas hallit, pavaresisht se ne krye te Olimpit ish Zeusi, une e shoh te "ndermjetesimi" i shenjetoreve.
Natyrisht qe kishat krishtere kane doktrinat e tyre rreth ketyre figurave. Njera prej te cilave eshte: cdo njeri eshte i thirrur te jete i shenjte! Dmth te kerkoje te behet i tille ne rrugen e krishterimit... dhe se nje gje e tille nuk eshte e pamundur per askend. Gje sh e bukur ne vetvete.
Por njerezit jane me te prirur te zgjedhin "rrugen me te lehte". Sa te zgjedhin psh si shembull te jetes se tyre Nene Terezen, preferojne me mire t'i drejtojne nje lutje asaj se Zoti ia degjon me sh fjalen...
Ose per ata qe nuk e shohin keshtu ekziston interpretimi tj: nje i shenjte ka qene njeri si ne, do na e kuptoje me sh hallin... ose nepermjet nje figure njerezore Zoti behet me njerezor
Keto qe po them jane n sh vija te trasha, por doja thjesht te thjeshtoja sa sh mendimin tim.
Ajo c'ka ve re, te pakten tek katoliket, eshte se nganjehere figura e shenjtorit e kalon dhe ate te vet Zotit ne popullaritet (popullaritetin sic e thot vet fjala ta jep populli.. ). Nuk e di sa here te ka ndodhur te degjosh "fale padre Pio me ndodhi kjo apo ajo", "padre Pio me shpetoi e ndryshoi jeten"... duke eklipsuar figura sh te rendesishme te krishterimit si Zoti e Jezu Krishti.
Cdo qytet pastaj ka shenjtorin mbrojtes, dita e te cilit eshte feste ne kalendar... edhe ketu mua me kujtohen perendite pagane dhe festat qe beheshin per nder te tyre...
E perseris dhe njehere, fete krishtere nuk e pranojne kurresesi nje interpretim te tille ne doktrinat e tyre, por kjo qe kam shkruar eshte thjesht ajo c'kam vezhguar ne jeten e perditshme te njerezve qe kerkojne te jene besimtare.

Postuar nga walker datë 23 Qershor 2007 - 00:39:

Zoti i udhezofte ata njerez qe ndjekin te verteten!Sipas krishterimit,njeriu duhet tia rrefeje priftit mekatet qe Zoti ta fale ate.E pse duhet ti dije prifti mekatet e kujtdo,a mos Zoti nuk na sheh ne?!Me cfare numri telefoni flasin keta prifterin me Zotin?!Duhet pare kjo pune me kujdes,mbase arrijme ta gjejme kete numer telefoni e tia rrefejme direkt Zotit hallet!

Postuar nga RIP Gibbs datë 23 Qershor 2007 - 00:53:

...

...mu me duket budallik dhe humbje kohe...adhurimi i njerezve por edhe i zotit...

Postuar nga briseide datë 23 Qershor 2007 - 16:19:

Doja vetem te shtoja diçka qe me erdhi ne mendje nga nderhyrja e Bletes...feja e krishtere ne fakt ka shume permbajtje pagane...dita qe te cilen festohet lindja e Krishtit eshte e njejta dite ne te cilen festohej dielli,pra s'ka te beje fare me Jezusin,i cili sipas Bibles ka vdekur 33 vjeç e gjysem.Sipas kesaj "te dhene",nese ka vdekur ne mars(ok pak a shume, kur festohen pashket,te dielen pas 21 marsit),ka lindur ne tetor...diçka qe te gjithe dine...po s'e merr asnje parasysh

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 09 Korrik 2007 - 19:05:

Citim:
Po citoj ato që tha walker
Zoti i udhezofte ata njerez qe ndjekin te verteten!Sipas krishterimit,njeriu duhet tia rrefeje priftit mekatet qe Zoti ta fale ate.E pse duhet ti dije prifti mekatet e kujtdo,a mos Zoti nuk na sheh ne?!Me cfare numri telefoni flasin keta prifterin me Zotin?!Duhet pare kjo pune me kujdes,mbase arrijme ta gjejme kete numer telefoni e tia rrefejme direkt Zotit hallet!

walker pse flet pa ditur gje? apo keshtu jeni mesuar ju te ofendoni fene e te tjereve...Po sikur te them une tani "sa te papare ata hoxhallaret qe i bertasin zotit nga minaret e xhamive, a thua se zoti nuk i degjon po te kendojne me ze te ulet" do te vije mire ty? Rrefimi tek prifti nuk behet se te fal prifti mekatet, behet sepse njeriu ka nevoje tja thote dikujt mekatet e veta, eshte arsye psikologjike pra. dhe ne qofte se ky dikush eshte prift aq me mire, sepse te udhezon ne rrugen e drejte dhe nuk ja thote njeriu tjeter mekatet e tua. megjithate ka dhe te krishtere qe nuk rrefehen tek prifti (luteranet etj).

Postuar nga SEND_ME_AN_ANGEL datë 09 Korrik 2007 - 19:08:

Citim:
Po citoj ato që tha briseide
Doja vetem te shtoja diçka qe me erdhi ne mendje nga nderhyrja e Bletes...feja e krishtere ne fakt ka shume permbajtje pagane...dita qe te cilen festohet lindja e Krishtit eshte e njejta dite ne te cilen festohej dielli,pra s'ka te beje fare me Jezusin,i cili sipas Bibles ka vdekur 33 vjeç e gjysem.Sipas kesaj "te dhene",nese ka vdekur ne mars(ok pak a shume, kur festohen pashket,te dielen pas 21 marsit),ka lindur ne tetor...diçka qe te gjithe dine...po s'e merr asnje parasysh

Me sa di une misherimi i Krishtit ne trupin e Shen Marise (pra zbritja e Shpirtit te Shenjte) ka ndodhur ne ekuinoksin e pranveres, pra rreth 21 mars, dhe Krishti erdhi ne jete (sipas Bibles) ne 25 dhjetor, pra pak a shume rreth 9 muaj nga ngjizja.

Postuar nga ELESA datë 09 Qershor 2008 - 00:39:

Nuk me erdhi fare mire kur e lexova mesazhin tuaj.Nuk ju njoh por mendoj se keto fjale i keni shkruar thjesht nga padituria.Megjithate nuk nguroj t’ju pergjigjem.Se pari duhet te dini se Virgjeresha Mari eshte Nena e Perendise dhe si e tille ajo nderohet pafundesisht prej te krishtereve dhe jo vetem per kete por edhe per shembullin e saj prej shenjtoreje.Une jam ortodokse dhe kisha jone tregon nderim te vecante ndaj Virgjereshes.Gjithashtu doja t’ju sqaroja edhe per punen e ikonave.Ato nuk jane thjesht piktura sic i quani ju por jane portrete te vete Perendise ose te Shenjtoreve.Ne nuk i nderojme ato si idhuj se vete feja e krishtere eshte fe e ngritur kunder idhujtarizmit.Ne nuk nderojme thjesht nje cope dru por ate cka eshte paraqitur aty.Me qarte po ju them se ne ikonat i kemi tamam si fotografi.Nqs dikush ka nje person larg ai e kujton me ane te nje fotografie dhe dashuria qe ka per ate person e shtyn ta konsideroje ate foto si gjene me te shtrenjte.Mos valle edhe ky person e adhuron te afermin e vet si idhull?Ne nderojme Perendine dhe Shenjtoret ne ikona dhe u lutemi ketyre te fundit te ndermjetesojne te zoti per ne se perderisa perendia degjon lutjet tona ne toke si mund te mos degjoje ato te atyre qe jane ne qiell.”Ikonat jane ungjij me ngjyra ,shkenca e fese per syte”Shpesh ikonografet nuk e shkruajne emrin e tyre te ikone sepse besojne se ajo nuk eshte veper e tyre po Perendia ka drejtuar doren e tyre.

Postuar nga saintman datë 08 Gusht 2008 - 23:56:

Citim:
Po citoj ato që tha ELESA
Nuk me erdhi fare mire kur e lexova mesazhin tuaj.Nuk ju njoh por mendoj se keto fjale i keni shkruar thjesht nga padituria.Megjithate nuk nguroj t’ju pergjigjem.Se pari duhet te dini se Virgjeresha Mari eshte Nena e Perendise dhe si e tille ajo nderohet pafundesisht prej te krishtereve dhe jo vetem per kete por edhe per shembullin e saj prej shenjtoreje.Une jam ortodokse dhe kisha jone tregon nderim te vecante ndaj Virgjereshes.Gjithashtu doja t’ju sqaroja edhe per punen e ikonave.Ato nuk jane thjesht piktura sic i quani ju por jane portrete te vete Perendise ose te Shenjtoreve.Ne nuk i nderojme ato si idhuj se vete feja e krishtere eshte fe e ngritur kunder idhujtarizmit.Ne nuk nderojme thjesht nje cope dru por ate cka eshte paraqitur aty.Me qarte po ju them se ne ikonat i kemi tamam si fotografi.Nqs dikush ka nje person larg ai e kujton me ane te nje fotografie dhe dashuria qe ka per ate person e shtyn ta konsideroje ate foto si gjene me te shtrenjte.Mos valle edhe ky person e adhuron te afermin e vet si idhull?Ne nderojme Perendine dhe Shenjtoret ne ikona dhe u lutemi ketyre te fundit te ndermjetesojne te zoti per ne se perderisa perendia degjon lutjet tona ne toke si mund te mos degjoje ato te atyre qe jane ne qiell.”Ikonat jane ungjij me ngjyra ,shkenca e fese per syte”Shpesh ikonografet nuk e shkruajne emrin e tyre te ikone sepse besojne se ajo nuk eshte veper e tyre po Perendia ka drejtuar doren e tyre.
Je shprehur shume qarte per te argumentuar ate qe ti beson.Do desha te di tani dallimin e adhurimit midis jush dhe idhujtareve.Ju i luteni ikonave dhe skulpturave te shenjtoreve ata i luten ikonave dhe skulpturave te shenjtoreve te tyre.Edhe idhujtaret e dine se Zoti eshte Ai qe realizon dhe i luten idhujve per ndermjetesim.Ku eshte dallimi!?Asnje dallim nuk ka!!!Zoti i vertete besohet pa e pare se po "e pe" nuk quhet besim.

Trego 34 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.