Forumi Horizont | Gjithsej 7 faqe: [1] 2 3 4 5 6 7 » Trego 350 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shqiperia, traditat kulturore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=114)
-- Albanian Rrace Puro? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18612)
Albanian Rrace Puro?
Shqipetaret ne pra gjithmon hiqemi se jemi rrace e paster ARIANE biles, thone disa....por ne veshtrim e krahasim nga qyteti me qytet,nga veriu e jug njerezit nuk perngjajne sikur prsh:hollanda,gjermania,finlanda,sllavet me serb, malazez,boshnjak...
tek ne ndoll e kunderta....jemi te paket ne nr popullsie por kemi fizionomi te ndryshme ku pse jo shqiperia sikur eshte nje kontinent e cila perbehe tme kombe brenda: http://www.youtube.com/watch?v=Sgx26e8Rn7s
nuk synoj te shfaq aspak racizem,perkundrazi thjesht kerkoj shpjegim ku e gjejm ne 100%veten puro shqiptar????vertet dhe ne kete video ne fund shpreht se nuk ka rendesi raca por prap se ne bote lufta vazhdon per dallim rracor.
Enver Hoxha eshte i vetmi njeri qe ka arrit me pastru egsistencen e shqiptarve nga tradita te huaja turke, sllave, greke ectr...
duke mbyllur kufijt e konservu ato pak shqiptar se deri ne vitet 1944 shumica konsideronin veten jam turk musliman ...
http://www.youtube.com/watch?v=GDM0...feature=related
Re: Albanian Rrace Puro?
Citim:
Po citoj ato që tha SHKODRA4001
Shqipetaret ne pra gjithmon hiqemi se jemi rrace e paster ARIANE biles, thone disa....por ne veshtrim e krahasim nga qyteti me qytet,nga veriu e jug njerezit nuk perngjajne sikur prsh:hollanda,gjermania,finlanda,sllavet me serb, malazez,boshnjak...
tek ne ndoll e kunderta....jemi te paket ne nr popullsie por kemi fizionomi te ndryshme ku pse jo shqiperia sikur eshte nje kontinent e cila perbehe tme kombe brenda: http://www.youtube.com/watch?v=Sgx26e8Rn7s
nuk synoj te shfaq aspak racizem,perkundrazi thjesht kerkoj shpjegim ku e gjejm ne 100%veten puro shqiptar????vertet dhe ne kete video ne fund shpreht se nuk ka rendesi raca por prap se ne bote lufta vazhdon per dallim rracor.
Enver Hoxha eshte i vetmi njeri qe ka arrit me pastru egsistencen e shqiptarve nga tradita te huaja turke, sllave, greke ectr...
duke mbyllur kufijt e konservu ato pak shqiptar se deri ne vitet 1944 shumica konsideronin veten jam turk musliman ...
http://www.youtube.com/watch?v=GDM0...feature=related
Shqiptaret nuk jane rrace puro, kjo eshte e vertete. Nuk po hyj ne historite e rracave, pasi mjaftohem me ate qe nuk eshte as nje debat i dobishem as qe ndryshon gje etj.
Gjithsesi Shkodra do te te keshilloja te lexoje me mire dy a tre libra sesa te kerkosh e gjesh ne internet materiale interesante qe pastaj shtoji dozen e atij qe nuk ka lexuar asnje liber historie ne jeten e tij perveçse ate te klases se VI apo VII ku na mesonin se historia e popullit tone fillon me Enverin diku nga 45 me perpara asgje vetem ca kujtime vegjelie te Enverit pastaj me gojdhanat, gjeton, halilin balozin e detit etj.
Mire thote shelgu.
Interneti nuk duhet te jete ushqimi kryesor per te mesuar qofte historine, gjeografine, letersi etj por duhet vetem te te ndihmoje ne ato pjese ku ti mund te kesh dyshimet e tua.
Imagjino nje njeri per nje qellim te caktuar ben nje video dhe sa njerez bien ne gracke, fale njohurive gjysmake dhe paaftesise per te kuptuar te verteten.
Ne fund te fundit luftrat nuk behen me per rracen por per dominim te botes dhe ne planin ekonomik.
Qe ta thjeshtoj kete koncept.
Nuk eshte se dikush po ben lufte kundra rraces afrikane, mirpo etja e te fuqishmeve te kesaj bote per pasurite e pashfrytezuara ne ato zona, nafte, ar, diamante, lende drusore etj ben qe hapsira e tyre, habitati i tyre te zvoglohet gjithnje e me shume dhe e ardhmja e tyre eshte ose ne ato qytete geto ose ne xhungel me sahara me kafshet e egra. Ky modifikim i habitatit te tyre ne favor te asaj kafeje qe pi ti e une ne mengjes, te kakaos, te bananeve te kokosit, anananasit etj te inkriminon indirekt edhe ty ne kete lufte rracash dhe stomaku yt i pafajshem natyrisht vret jete njerzish. ne kete rast rraca jote superiore eshte e fituar dhe mbijeton, qe te mbijetosh ti e une per fat te keq ndodhin shume gjera qe nuk na interesojne dhe jemi te pafuqishem te reagojme.
Po mire nje pyetje kam une . ---Meqense shqiptaret qenkan race e trazuar , cila do qe arsyeja qe pushtuesi te qendronte ne Shqiperi , kur ne Shqiperi kishte vetem MALE, KENETA dhe asnje lloj ruge --vetem ruge dhish ?
Tani kaq hajvane te kene qene ata pushtuesit Turq romake, serbe etj etj --qe ndersa kishin rotull Shqiperise,
vende me klime shume here me te mire , pa keneta qe jane burim semunjdesh,
Vende me toka pjellore, me qytete te ndertuara per qindra vjet te cilet kishin nje jete te zhvilluar zejtarie, tregetie , vende me qytete bregdetare ku mund te beje nje jetese shume te mire fale tregetise ...etj etj ,
Ata te mos qendronin e te vendoseshin ne keto vende te begata , por te vinin ne Shqiperi qe nuk kishte asnje mundesi jetese ?
Kjo eshte njelloj sikur ne tani nga Shqiperia te mos shkojme ne emigracion ne perendim , por te shkojme ne .....Afrike
Pra cili mund te ishte interesi i ushtarit te huaj qe te vendosej dhe te jetonte ne Malet dhe kenetat e Shqiperise ?
Apo mos e ka bere per kunj te kaureve ?
--Por prape nuk shkon se turqit me kauret ishin aleate --e ksihin ndare
Shen Sofine me dysh si pordha ne kohe te Dulles kur hanim fasule Korce
--Gjysma e shen Sofise ishte xhami, dhe gjysma tjeter ishte kishe --
Krye-Prifti me Krye-Hoxhen kishin te njejten hale dhe hanin ne nje canak bashke , se Prifti ishte krahu i majte i Sulltanit
Biles Kryeprifti ishte me i afert me Sulltanin, sepse Sulltanet i kishin nenat ortodokse qe te gjithe , duke filluar nga Mehmet pushtuesi e duke mbaruar tek Sulltan Hamiti ......
Domethene pushtuesit dilkan xhiro si turiste dhe preferojne te vizitojne toka me popullsi homogjene. Ndryshe pse do vinin ne Arberi xhanem, ne keneta kishim. Dmth ishim popull homogjen kenetor malokor.
Ore po jeni normal ju ?--Ne kohet eTurqise Shqiperia kishte vetem male dhe ca fshatra te qelbura aty reth Tiranes -Pjesa tjeter ishte mocale Nga Lezha deri ne Orikum te Vlores
Biles Vlora kishte dy keneta -hahahahaa
Gjyshja ime nga Kolonja tregonte se kur vajten ne Vlore ne vitet 1914 nga lufta me Grekun ....Vlora ishte malarje e gjalle
Te zihej fryma nga era e qelbur e Kenetes dhe mushkonja malarike bente kerdine
Njerezit vdisnin si mizat
Gjyshes sime i vdiq nje djale ne Vlore --qe ata nuk u futen fare ne qytet,
po ndejten ne ullishtet e Vlores, aty mbi Vlore
Thosh gjyshja , ndjese paste se e kisha shume zemer ,. qe Vloren e beri keshtu kaq te bukur Enveri, se Vlora ishte malarje e gjalle --Te pinte syte mushkonja ...
Mendo tani si do kete qene para 200 apo 300 vjetesh ......
Ndersa ju thoni erdhi pushtuesi ne kohe te Turkut dhe u vendos ne Shqiperi se Shqiperia ishte vend ...parajse --
Po ka nje llogjike _Ti do vesh nga nje vend jo i mire ekonomkisht ne nje vend me t e mire , jo e kunderta
Turqit edhe per te drejtuar ne Shqiperi emeronin ndonje shqiptar qe ishte me i forti, apo me rrugaci
--Ai behej pasha , apo Bej dhe qeveriste krahinat e Shqiperise .
Pastaj me vone nga vitet 1800 kur filloji te ritej njecike jeta qytetare mund t e kete ardhur nga Tuqria ndonje zanaci qe regullonte WC-te turke
Si psh une kam pasur nje ish te dashuren time ne Vlore qe me thoshte se kishin ardhur nga Irani para nja 300 vjetesh , si zanacinj qe ndertonin halete turke
Por ajo dreq ishte e bardhe bore
Apo , ai profesori Hasan Banja., Edhe ata jane te ardhur nga Irani , sic me thosh nje nipi i tij , se merreshin me biznesin e ndertimit te haleve turke
Por ai ishte bjond -hahahahaha Ishte skandal
Pra tek tuk mund te kete ardhur ndonje zanaci qe ka ditur ndponje zanat ,
porse ne shumice nuk mund te vinin te qendronin ne Shqiperi, se Shqiperia nuk te ofronte AZGJE , me perjashtim te semundjeve ... dhe veshtiresive te transportit, qe ishte beter fare
Mondi, Mondi, kaq shume e paske dashur gjyshen. A i shkon tek varri t'i vesh ndonje lule kur vete ne Vlore?
Po nuk kam vajt ne Vlore --Megjithse kjo gjyshe e ka varin ne Kolonje, ndersa gjyshja tjeter e ka ne Vlore ..
Sa here veja ne Kolonje , s'do mend qe veja tek vari i gjyshes .........Lule mbase nuk kam cuar , por veja rija atje me kusherinjte dhe kujtonim humorin e saj....
Por une gjyshet i mbaj gjalle , se i permend sa here me jepet mundesia ...
Kur diskutojme per rracen, nuk duhet te ndalemi vetem tek koha e Turqise. Perzierja ka ndodhur shekuj me pare se ardhja e Turqve ne Ballkan. Ne fillim eshte periudha romake. Po te ecim udhes Egnatia psh Roma vendoste pergjate asaj udhe njerzit e saj, normalisht besnike qe kishin detyra dhe qellime te caktuara, ne çdo ure, shteg, udhekryq, qafe mali etj. Keta njerez nuk eshte se ishin romake por edhe nga vise te tjera te botes por qe kishin fituar "qytetarine" romake. Interesante eshte se prane çdo qyteti deri edhe ne kohet e sotme ishin te rrethuar nga lagje magjypsh apo gabelsh. Ne kete pike kam diskutuar gjere me disa njerez se a eshte e drejte te quhen shqiptare dhe ata qe jetojne brez pas brezi ne keto troje. Askush nuk me tha jo por edhe kishin rezerva per ta aprovuar. Ne ate kohe pata menduar te shkruaja nje liberth, qe do ta titulloja "Jane shqiptare" Mu duk nje ide shume e guximeshme prandaj dhe hoqa dore. Ne fakt e kam kete defekt, heq dore dhe nuk i çoj deri ne fund keto gjera.
E nisa me romaket por duhej ta kisha nisur me persianet me luften e Polepinezit. Ose , ose me mire me ate te Aleksandrit te madh etj.
Po ndalem tek periudha bizantine pasi gotet dhe sllavet shtynin njeri tjetrin. Nje lufte qe solli renimin e Kostandinopojes dhe gjithe bizantit. Bizanti per te shpetuar prej goteve pasi i kthente ne besim te krishtere sllavet i vendoste si pararoje ndaj sulmeve gote. kjo mbivendosje e sllaveve sillte edhe spostimin e popullsive lokale qe nuk pranonin bashkjetesen me ta duke mos pranuar kuroren e mbreterve bullgare e serbe. Keto spostime i dine edhe te vjetrit e fiseve shqiptare, kam degjuar te thone se kemi ardh nga kroacia, nga prizreni nga morava etj. Duke qene se behet fjale per nje hapsire te gjere dhe ngushtimi i tyre ne kete vend qe sot quhet Shqiperi etnike eshte mese normale qe te gjenden edhe dallime ne dukje e tipare e jo vetem por edhe dialektore qe i bashkon vetem shqipja.
Prandaj eshte mese normale qe te gjesh bionde e ezmere, sybardhe e syjeshil, shkurtabiqe e gjigante , rrumbullake e te thate, topolake e bythethata , hundeshkabe e hunderra, floke te drejta, me onde e kaçurrela.
Siç thote dhe shelgu jo te gjithe gjermanet jane bionde.
Ne fund duhet te sqaruar se eshte e vertete se Shqiperia eshte rrace puro, pasi perbehet nga 98% shqiptare, por kjo nuk i heq asnje presje asaj qe shkruajta mesiper.
Deshperuese eshte fakti se nqs ne trevat perreth Republikes se Shqiperise faktori shqiptar behet gjithnje e me dominues ne numer krejt e kunderta ndodh brenda saj.
Ehu sa ke shkruar ti, sa per nje leksion.
Me pelqen ajo fjala "puro" ne kete teme se me shko menja per nje gje tjeter.
Po si mund te jemi rrace puro ne kur te pakten ne rrethin tim familjar kam dike (nga gjenerata te para) austriak...italian..nuk behet fjale per keto 20 vitet e fundit fare. une mendoj se jemi rrace e shkartisur...e keni vene re kur perzihen farat e domateve dhe na dalin,jo te verdha,jeshile,te zeza...ja kshu dhe puna jone.
Citim:
Po citoj ato që tha cecilia
Po si mund te jemi rrace puro ne kur te pakten ne rrethin tim familjar kam dike (nga gjenerata te para) austriak...italian..nuk behet fjale per keto 20 vitet e fundit fare.une mendoj se jemi rrace e shkartisur...e keni vene re kur perzihen farat e domateve dhe na dalin,jo te verdha,jeshile,te zeza...ja kshu dhe puna jone.
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Edhe ti paske austriak me Cec? Kot atehere nuk u afrokemi dot ne te dy, sipas biologjise duhet te jemi te pakten kusherinj.
![]()
Citim:
Kam ore kam. E kam dhe teper te afert.![]()
Une jam shqiptare puro 100 % jo e shkartis si puna e cecit bi fjala.
Kush ka grup gjak u 0 neg ketu te ngreje doren te tjeret te dalin nga tema.
Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Une jam shqiptare puro 100 % jo e shkartis si puna e cecit bi fjala.
Kush ka grup gjak u 0 neg ketu te ngreje doren te tjeret te dalin nga tema.
Ne fakt eshte mire te kuptojme konceptin e rraces puro dhe te asaj te nje shteti.
Nuk mund te pretendohet se psh fjala vjen serbet jane rrae puro.
Termi puro ketu nenkupton sllavet por sot serbe mund te jene edhe shqiptare te serbizuar apo edhe turq. Kjo eshte mese normale.
Pastaj une e ngrita doren menjehere.
Mirpo sllavet e bosnjes jane rrace puro por qe u islamizuan. Faktikisht per kete ata u mohuan nga sivellezrit e tyre ortodokse biles arrijme deri tek masakra e Sarajeves ku vellezrit i vrane e masakruan. Kuptohet se te jesh i nje rrace nuk do te thote te mos vritesh apo krijosh shtete te tjera si kroatet, sllovenet sllavomaqedonasit, bullgaret etj. Ballkani siç ka thene dhe nje i mençur ka ose permban me shume histori sesa njerez. Nese Turqia nga njera ane e shkaterroi Arberine nga ana tjeter duhet pranuar se na ndihmoi nga asimilimi sllav. Kishte dy rruge ose te asimiloheshe ose te mbaje fene e dovletit. Tek asimilimi perfshihet edhe emigracioni, dyndja drejt italise e gjetke. Tek asimilimi nuk kam parasysh vetem ate turk por edhe ate te mevonshem grek.
Nuk mund te fajsosh askend per zgjedhjen e tyre ne ato kohe te trazuara ku problemi numer nje ishte mbijetesa. I vetmi faj i yni ishte se nuk gjenim dot gjuhen e perbashket per te krijuar shtetin ne baze te kombit pavarsisht fese.
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Ne fakt eshte mire te kuptojme konceptin e rraces puro dhe te asaj te nje shteti.
Nuk mund te pretendohet se psh fjala vjen serbet jane rrae puro.
Termi puro ketu nenkupton sllavet por sot serbe mund te jene edhe shqiptare te serbizuar apo edhe turq. Kjo eshte mese normale.
Pastaj une e ngrita doren menjehere.
Mirpo sllavet e bosnjes jane rrace puro por qe u islamizuan. Faktikisht per kete ata u mohuan nga sivellezrit e tyre ortodokse biles arrijme deri tek masakra e Sarajeves ku vellezrit i vrane e masakruan. Kuptohet se te jesh i nje rrace nuk do te thote te mos vritesh apo krijosh shtete te tjera si kroatet, sllovenet sllavomaqedonasit, bullgaret etj. Ballkani siç ka thene dhe nje i mençur ka ose permban me shume histori sesa njerez. Nese Turqia nga njera ane e shkaterroi Arberine nga ana tjeter duhet pranuar se na ndihmoi nga asimilimi sllav. Kishte dy rruge ose te asimiloheshe ose te mbaje fene e dovletit. Tek asimilimi perfshihet edhe emigracioni, dyndja drejt italise e gjetke. Tek asimilimi nuk kam parasysh vetem ate turk por edhe ate te mevonshem grek.
Nuk mund te fajsosh askend per zgjedhjen e tyre ne ato kohe te trazuara ku problemi numer nje ishte mbijetesa. I vetmi faj i yni ishte se nuk gjenim dot gjuhen e perbashket per te krijuar shtetin ne baze te kombit pavarsisht fese.
Antropologisti i njohur Carleton S Coon ka botuar librin "mountains of giants" malet e bishave. Ai ka jetuar ne malsi dhe malesine e kosoves, dhe ka analizuar rracen dinarid.
Teorin e tij e mbeshtesin edhe provat gkenetike sot mbas 100 vitesh.
Coon gjithashtu ka theksuar qe malazezet e sotem jane slavicized shqiptar.
Rraca dinarid eshte rraca me e gjate evropiane, plus hollandezet..
Une personalisht ne nje klasifikim qe kam marre online shume pak ose asapak perdindje dinarid tregoj ne fenotipin tim, qe mos tingelloj si tifoz, klasifikohem me shume me shqiptaret e mesem apo jugor. North pontid + etc etc por pa prova gjenetike
Rraca me puro dinarid eshte zbuluar ne kto zona nga Coon, dhe provuar nga anthropogist researchers sot.
Ne sensin puro, jam i turperuar qe nuk e kam prejardhjen nga malet me te thella te malsise, se shanci do ishte shume shume me i larte per mua te jem rrace puro
Piktor, tani eshte e mundshme te mesosh per rracat edhe pa lexuar libra historie, thjesht vetem studimet me te reja shkecore, dhe te shikosh harten ku ndodhet densia me e madhe e nje lloj rrace, qe ne ket rast eshte e pranuar boterisht qe shtepia e rraces dirarid jane geget e shqiperise ne pergjitehsi
Sipas hartes ne jemi kaukaziane
Citim:
Shqiptaret nuk jane rrace puro, kjo eshte e vertete. Nuk po hyj ne historite e rracave, pasi mjaftohem me ate qe nuk eshte as nje debat i dobishem as qe ndryshon gje etj.
Gjithsesi Shkodra do te te keshilloja te lexoje me mire dy a tre libra sesa te kerkosh e gjesh ne internet materiale interesante qe pastaj shtoji dozen e atij qe nuk ka lexuar asnje liber historie ne jeten e tij perveçse ate te klases se VI apo VII ku na mesonin se historia e popullit tone fillon me Enverin diku nga 45 me perpara asgje vetem ca kujtime vegjelie te Enverit pastaj me gojdhanat, gjeton, halilin balozin e detit etj.
Mire thote shelgu.
Interneti nuk duhet te jete ushqimi kryesor per te mesuar qofte historine, gjeografine, letersi etj por duhet vetem te te ndihmoje ne ato pjese ku ti mund te kesh dyshimet e tua.
Imagjino nje njeri per nje qellim te caktuar ben nje video dhe sa njerez bien ne gracke, fale njohurive gjysmake dhe paaftesise per te kuptuar te verteten.
Ne fund te fundit luftrat nuk behen me per rracen por per dominim te botes dhe ne planin ekonomik.
Qe ta thjeshtoj kete koncept.
Nuk eshte se dikush po ben lufte kundra rraces afrikane, mirpo etja e te fuqishmeve te kesaj bote per pasurite e pashfrytezuara ne ato zona, nafte, ar, diamante, lende drusore etj ben qe hapsira e tyre, habitati i tyre te zvoglohet gjithnje e me shume dhe e ardhmja e tyre eshte ose ne ato qytete geto ose ne xhungel me sahara me kafshet e egra. Ky modifikim i habitatit te tyre ne favor te asaj kafeje qe pi ti e une ne mengjes, te kakaos, te bananeve te kokosit, anananasit etj te inkriminon indirekt edhe ty ne kete lufte rracash dhe stomaku yt i pafajshem natyrisht vret jete njerzish. ne kete rast rraca jote superiore eshte e fituar dhe mbijeton, qe te mbijetosh ti e une per fat te keq ndodhin shume gjera qe nuk na interesojne dhe jemi te pafuqishem te reagojme.
Mark Krasniqi ka botuar nje liber "Gjurme e gjurmime" shume interesant me duket.
Citim:
Sipas shelgut:
Kjo teoria e asimilimit sllav me duket si per ne shkollen fillore.
Nuk e prisja qe Piktori ta kishte gelltitur kaq lehte, vetem nese e ka thene per te terhequr ne debat miletin.
Pse nuk na asimiloi latini i pare o Piktor dhe kush na mbrojti prej tij?
Pse nuk na asimiloi sllavi i pare dhe ai i dyte dhe kush na mbrojti prej tij? Dhe ne ato kohra nuk kishte as gjyq Hage e as Konventa. A mund te na asimilonte Turku? Absolutisht jo, Greku? Assesi.
Sa per Boshnjaket ata jane sllave te myslimanizuar, por ate ka edhe shume turq safi, 24 karat, sic ka edhe ne vende te tjera te Ballkanit.
Dhe persa i takon pastertise se races, kjo nuk mund te ekzistoje sepse eshte koncept utopist.
Pergjigjet Piktor
Teorine e asimilimit sllav e bazoj tek shume mbiemra sllave qe pu tu heqesh ate viç-in e famshem dalin puro shqiptare. me e fundit eshte ajo e Gjokoviçit. Po keshtu edhe Bogdan-ovit po ti heqesh kete mbas vijes del nip i nje shqiptari te njohur ketu e 5oo vjet me pare. Mos me thuaj se eshte e kunderta se kete sta beson as Sania masnej.
Pyeta njehere Rukien se ku e kishte shtepine Rabia dhe ajo me tha se banon ne nje kat me Refidene siper Myzaferes.
Ne fakt e gjeta kollaj se aty banonte mesuese Gjinovefa.
Citim:
Po citoj ato q� tha Piktor
Sipas shelgut:
Kjo teoria e asimilimit sllav me duket si per ne shkollen fillore.
Nuk e prisja qe Piktori ta kishte gelltitur kaq lehte, vetem nese e ka thene per te terhequr ne debat miletin.
Pse nuk na asimiloi latini i pare o Piktor dhe kush na mbrojti prej tij?
Pse nuk na asimiloi sllavi i pare dhe ai i dyte dhe kush na mbrojti prej tij? Dhe ne ato kohra nuk kishte as gjyq Hage e as Konventa. A mund te na asimilonte Turku? Absolutisht jo, Greku? Assesi.
Sa per Boshnjaket ata jane sllave te myslimanizuar, por ate ka edhe shume turq safi, 24 karat, sic ka edhe ne vende te tjera te Ballkanit.
Dhe persa i takon pastertise se races, kjo nuk mund te ekzistoje sepse eshte koncept utopist.
Pergjigjet Piktor
Teorine e asimilimit sllav e bazoj tek shume mbiemra sllave qe pu tu heqesh ate vi�-in e famshem dalin puro shqiptare. me e fundit eshte ajo e Gjokovi�it. Po keshtu edhe Bogdan-ovit po ti heqesh kete mbas vijes del nip i nje shqiptari te njohur ketu e 5oo vjet me pare. Mos me thuaj se eshte e kunderta se kete sta beson as Sania masnej.
Pyeta njehere Rukien se ku e kishte shtepine Rabia dhe ajo me tha se banon ne nje kat me Refidene siper Myzaferes.
Qe te ndodhe asimilimi duhet te krijohen shume kushte.
Zakonisht asimilohen ata qe lene truallin e tyre. Ne Rusi ka shume shqiptare qe nga Ukraina e deri ne Irkutsk. Vetem ne Irkutsk sipas nje studimi te 1935 ose 1936 ka pasur rreth 1200 shqiptare kurbetlij te vendosur ne rreth 20 fshatra. Keta jane marre me punimet e hekurudhes Irkutsk Vladivostok.
E njejta gje ka ndodhur me Turqit qe erdhen ne Shqiperi, te cilet u asimiluan gradualisht dhe harruan edhe gjuhen, perjashto Bosnjen dhe disa zona te Kosoves ku kane hapur madje edhe shkolla turke.
Piktor, sllavet ndenjen ne Shqiperi nje kohe shume te gjate rreth 400 vjet ne disa zona, aq sa ndrruan edhe toponomastine. Megjithate ose u asimiluan prej shqiptareve si disa fshatra ne Korce qe deri dy breza me pare flisnin slavisht (bullgarishte e vjeter) sidomos fshati Boboshtice dhe tani dine vetem shqip.
Ka disa fshatra madje ne gramsh qe kane prejardhje sllave dhe jane shqiptarizuar. Tipik eshte fshati Strelce i Gore Oparit.
Deri ne Vlore ekziston nje fshat me emrin Bezhan, me origjine sllave qe natyrisht sot eshte komplet i shqiptarizuar.
Citim:
Citim:
Po si mund te jemi rrace puro ne kur te pakten ne rrethin tim familjar kam dike (nga gjenerata te para) austriak...italian..nuk behet fjale per keto 20 vitet e fundit fare.une mendoj se jemi rrace e shkartisur...e keni vene re kur perzihen farat e domateve dhe na dalin,jo te verdha,jeshile,te zeza...ja kshu dhe puna jone.
![]()
Shume bukur Mondi.
Citim:kjo eshte e sakte, sipas coon, malazezet qe i thojn vetes puro malazez jane shqiptar te sllavizuar.
:
Teorine e asimilimit sllav e bazoj tek shume mbiemra sllave qe pu tu heqesh ate viç-in e famshem dalin puro shqiptare. me e fundit eshte ajo e Gjokoviçit. Po keshtu edhe Bogdan-ovit po ti heqesh kete mbas vijes del nip i nje shqiptari te njohur ketu e 5oo vjet me pare. Mos me thuaj se eshte e kunderta se kete sta beson as Sania masnej.
Mondi duhet kuptuar qe kur flitet per popullsine shqiptare ne shekullin e I deri ne shekullin e X, behet fjale per disa mijra vete. Mos kujto se ishin miliona. Roma i vrau prishi dhe mori skllever te gjithe shqiptaret qe jetonin ne hapesiren jashte Durresit dhe Vlores.
Po te niseshe nga durresi per ne Elbasan, takoje ose jo nja dhjete ngujime qe nuk ishin as fshatra. Po keshtu ne Kosove. Mark Krasniqi ilustron ne librin e tij fshatin Ferizaj ku pjellshmeria ishte shume e larte. Nese sot jane 5000 banore, para 300 vjetesh ishin 30, sepse lindin nga 10 dhe deri 15 femije. Lexo "Gjurme e gjurmmime" te Mark Krasniqit. Lindshmeria e larte ka qene nje arme kunder serbit.
Por duhet thene qe otomani mbas vdekses se Katriotit solli shume kolone. Nuk besoj qe ka sjelle me te miret dhe as nuk besoj qe i ka sjelle me qejf sepse duke ardhur ne Shqiperi mijra prej tyre vdiqen rruges. Imagjino te shperngulesj nga Arabistani per ne Kruje 5000 familje. Po ashtu te tjera ngujime jane ne Peqin, Kavaje, Tirane dhe Elbasan. Mijra turq u shperngulen, sigurisht te detyruar.
Por malet dhe tokat shqiptare, edhe pse me keneta ishin me te mira se shkretetirat e Jemenit, kjo eshte e sigurt.
Kto me duken perralla te dobeta
Keto dy artikuj mund te jene interesante.
Nuk kane te bejne aq shume me rracen, si nje ceshtje biologjie, por me ate qe ka me shume rendesi ne identitetin tend si komb; - prejardhja, roli i kombit tend ne lashtesi, etj
http://pashtriku.beepworld.de/files...ike-26.1.12.htm
http://pashtriku.beepworld.de/aref_mati_pellazget.htm
Citim:
Faktikisht zotni ,une kam pas fat me studiu literature franceze ne qytetin ketu ku une jetoj qe 15 vjet,LIEGE belgique.Dhe po te arrish te kerkosh verteten shqipetareve te siguroj se ne nuk dalim etnik ku ne jemi sot e ske pse ti konsiderosh francezet pastaj si anarshiste serbe te cilet gjithmon na kan mohu te verteten.a e din ti se kosova eshte vend autentik dhe shqiperia me njerezit qe ka brenda nuk i ka me shume se 600vjet egsistenc shkurresh dhe egersirash si njerez
Citim:Pra ti pretendon qe shqiptaret paskan ardhur ne ballkan mbas sllaveve. Kur?
;a din ti se i gjithe ballkani pretendimet e tyre ndaj nesh jane te drejta, ku ato ne i gjykojm s ejan te ardhun ne shek e 6-7, ku ne skemi egzistu ne ballkan.po te hartohet e zhvillohet lirshem historia ne bankat e shkollave sot ne shqiperi,ne do arrijm te kritikojm gjithmon vetveten sepse trojet e pareve tan ne i kemi kudo ne cdo skaj te azis se vogel(turqi me kufizim kurdistanin kurdet ne turqi).azerbajxhani i sotem dhe armenia e vjeter.
Citim:
ku arment jane ilir a e pranon ti kete? kurre ....une po jam 100%i bindur.e e din ti se nje pjese e mire e dalmacise kroacia e sotme konsiderohen akoma jacam(jam) illyr, gje qe ne i krijojm vetes inadin e thelele e t pa kuptimt. nuk eshte interneti qe me ka hap syte zotni por vitet e jete stime me nje edukim qytetar e me nji prejardhje teper te fort shkodrane e malazeze (nga ishulli me i vjeter i dalmacis sveti stefan)s bashku se kam dy kombesi at shqiptar e malazez e ket tjetren ne azil belg.sdi cilen passaport me qit n dogan......e copetimi i tokave gjoja trualli shqiptar ska qen ashtu si ne kerkojm e pretendojm por nga nenshkodra deri ne kostur e janin jane njerez jo autokton ilir.ILIRIA MBARON NE SHKODER ZOTERI e jo ne vlore e sarande apo tirane e durres.shikjojeni naturen dhe fizionomin mes nje shkodrani dhe malazezi si ngjasojn ,dhe nje beratasi apo vlonjati me nje kurd....merrni nje gjirokastrit e delvinjot me nje athinian apo kretois...merni nje dardan tropoje me nje pejan e gjakovar ku ato jan vertet DARDANI e jo shqiptar.kur ka egssitu dardania shqiperia skisht shenja ne ballkan..e merr nje matjan,mirditor,tiranas e me posht ato i gjen ne QANAKALE ne qytetin yskudar te turqise ku atje kane dhe kusherinj te pareeee!merr elabasanin orthodox,korcen e BITOLEN ne anen tjeter deri ne selanikun e maqedonis dikurshme ateher do bindesh se ishte MACEDONIAe cila i ofroj kulturen dhe bindjen fetare post bizantine.ky ishte qellimi i kesaj teme ku kujtova vertet se do arrihet bindeshem nje dialog frytdhenes pa eksese dhe ironi
Citim:Bujrum sill libra shekullor e flasim. Te garantoj se kam dhe une shume libra shekullore ne versionin online.
...e ketu ju jeni ato q eqani prap duke fajsu enver hoxhen ku sot spo te detyron askush te hapesh librat mitomane te kohes se bunkereve,por ke bibliotek ashekullor ene evrope ku ato libra nuk kopjohen ne internet por interneti i kopjon ato .
Maleseset?
Vertet jane te paket ne numur por jane me nje histori te forte te rezestences kunder Otomanise.
E kemi diskutuar edhe me pare prejardhjen e shqiptareve dhe une serisht besoj Akademine e shkencave dhe profesoret, shkencetaret tane.
Mendohet qe ka dy rryma per kete prejardhje:veriore dhe jugore. Jugoret jane pellazget dhe ka shume shkencetare para, gjate dhe pas Enverit qe e mbeshtesin kete teori dhe
veriore ku futen teorite e prejardhjes ariane. Perseri ka shume shkencetare qe e mbeshtesin kete teori.
Por ka edhe nga ata qe pranojne te dyja, sepse Iliria ishte qe nga Nishi-Dalmacia e deri ne Arte.
Ku qendron e keqja e kesaj teorie? Une nuk shoh asnje te keqe.
Ne kohen e sotme ngjashmeria e nje gjirokastriti me nje grek nuk eshte aspak cudi. Ata jane shume afer si toponime dhe pse te mos ngjasin, kur para 100 vjetesh nuk kishte asnje ndarje. Edhe Gjirokastra edhe Athina ishin pjese te Otomanise. Krahina quhej Rumeli. Kane pasur marredhenje, jane kryqezuar kane dhene vajza e kane marre vajza per nuse. Sigurisht qe keto kur ndrronin vend mesonin edhe gjuhen e shtepise ku shkonin.
Ku eshte e keqja ketu? Une shikoj vec gjera te mira.
Vetem Enveri e mbylli kufirin
Ju be syri Glakut filgjan per nje taljone, po ku te gjente.
- -
./
--
Citim:
Mondi duhet kuptuar qe kur flitet per popullsine shqiptare ne shekullin e I deri ne shekullin e X, behet fjale per disa mijra vete. Mos kujto se ishin miliona. Roma i vrau prishi dhe mori skllever te gjithe shqiptaret qe jetonin ne hapesiren jashte Durresit dhe Vlores.
Po te niseshe nga durresi per ne Elbasan, takoje ose jo nja dhjete ngujime qe nuk ishin as fshatra. Po keshtu ne Kosove. Mark Krasniqi ilustron ne librin e tij fshatin Ferizaj ku pjellshmeria ishte shume e larte. Nese sot jane 5000 banore, para 300 vjetesh ishin 30, sepse lindin nga 10 dhe deri 15 femije. Lexo "Gjurme e gjurmmime" te Mark Krasniqit. Lindshmeria e larte ka qene nje arme kunder serbit.
Por duhet thene qe otomani mbas vdekses se Katriotit solli shume kolone. Nuk besoj qe ka sjelle me te miret dhe as nuk besoj qe i ka sjelle me qejf sepse duke ardhur ne Shqiperi mijra prej tyre vdiqen rruges. Imagjino te shperngulesj nga Arabistani per ne Kruje 5000 familje. Po ashtu te tjera ngujime jane ne Peqin, Kavaje, Tirane dhe Elbasan. Mijra turq u shperngulen, sigurisht te detyruar.
Por malet dhe tokat shqiptare, edhe pse me keneta ishin me te mira se shkretetirat e Jemenit, kjo eshte e sigurt.
Citim:Hallall qumshti i nenes ktij. Paska bere pune te madhe.
Po citoj ato që tha raid
Keto dy artikuj mund te jene interesante.
Nuk kane te bejne aq shume me rracen, si nje ceshtje biologjie, por me ate qe ka me shume rendesi ne identitetin tend si komb; - prejardhja, roli i kombit tend ne lashtesi, etj
http://pashtriku.beepworld.de/files...ike-26.1.12.htm
http://pashtriku.beepworld.de/aref_mati_pellazget.htm
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
Hallall qumshti i nenes ktij. Paska bere pune te madhe.
Or po jena rac e paster, na e ka zili dynjoja
Citim:Duket shume komeptent. Me ate komentin: edhe po te isha kinez do i hyja te njejtes metode searching dhe do vija te i njejti konkulzion.
Po citoj ato që tha raid
Dhe e ka bere mbrojtjen ne nje nga universitetet me te njohura te botes, jo shaka.
Metoda shkencore e ndjekur, dhe standarte te tjera duhet te jene shume te larta.
Citim:
Duket shume komeptent. Me ate komentin: edhe po te isha kinez do i hyja te njejtes metode searching dhe do vija te i njejti konkulzion.
Nga universtieti qe ka studiuar Sartre..
Shelgu lexon libra me perralla si krasniqi ecej rruges nga durrsi ne elbasan pa pare njeri![]()
Citim:
kjo eshte e sakte, sipas coon, malazezet qe i thojn vetes puro malazez jane shqiptar te sllavizuar.
Ne fakt para pak ditesh pashe nje video ku malazezet ne titograd po kercenin vallen e shotes me kostume dhe muziken orighinale shqiptare
Nje dicka tjeter interesante lexova diku, shume nga kto fiset katolike afer malit zi kane kerkuar ndihmen/mbrojtjen e mbretit malazez ndaj turqve prandaj serbia tani e manipulon historin duke pretenduar se hoti etj jane fise serbe.
[QUOTE]Po citoj ato që tha SHKODRA4001
[B]
ASPAK e vertet hoti gruda kurre nuk eshte pretenduar nga serbet,gjoja se na qenkan fise serbe.e jo ma malazeze ku ato sot jane fizikisht ne harten e re te malit te zi.ato jane malesor shqiptar e deri dje pa qene kund shqiperia kane qene treve ne vehte .te MALESIS SE MADHE,ku eshte e vetmja zone treve e cila popullsine e saj e ka me dy kyfinj,ne shqiperi dhe malin e zi po ne mal te zi quhet malesija e madhe.ne kete zone turqia kurre ska mundur te hyje dhe pushtoje e jo se malesoret kan gjetur mbeshtetje nga serbia.PERKUNDRAZI serbia ka mposhtur turkun ne BETEJEN E FAMSHME TE FUSH KOSOVES KU AJO E SHPORRI OTOMANIZMIN.te jesh katolik nuk eshte thene se je shqiptar....deri ne ultersiren perendimore te shkodres,ka qene fundi i kufirit ILLYRIA ..e pastaj maqedonia dhe helenet trakia.ku ne gjithmon themi kemi prejardhje ilire e nga lezha deri athine iliria nuk ishte se??e ku na del shqiptari puro ketu?edhe sot ne shqiperi pretendohet nga shume muslimane se te paret tane kane qene kristian,por na beri turku me force .....dmth:injoranca dhe varferia q eka dominuar gjithmon ne keto njerez ,ku askund nuk gjen shenja civilizimi,si(kisha shqiptare,arkitekture shqiptare,tradita puro shqiptare se kot mburremi me folkun ton se i gjith ballkani thuajse te njejten ritem ka )...qytetet e zhvilluara me shekuj sic gjen KOSTANTINOPOLIN,THESALONIKIN,BEOGRADIN,BUKURESHTIN
ku ne kete toke rumune shqipetaret moren perkrahjen dhe ndihmesen e pare....jane ato dhe e dine me mire se ne nga jemi dhe cile tjemi, ku ne i pergenjeshtrojm duke i konsideruar nuk na done te miren.jemi te vetmit ne rajonin e ballkanit ku asnjeher nuk kemi nje historik PAQE DHE HARMONI ME FQINJET.dicka eshte ketu?pse ato meq ena qenkan zaptues tokash te pa fund nuk moren bregun e famshem shkemb graniti shqiperine?
tjetra pse nga arberi ndruam emer ne shqiperi,fill mba spamvaresis nga turqia??
Hyri turku ne Hot hyri. E di mire ate histori se jam me origjine andej.
Normal qe nuk hyri me lufte. por me dinakeri.
Shume njerzve asokohe, nder ta dhe fisi im, nuk e pranoj marreveshjen e bajraktarit dhe iku nga ai vend.
Iliria dikur ishte me e madhe sesa Iliria qe pretendon ti.
Iliria kishte brenda dhe Maqedonin dhe Epirin.
Ne kohen e mbretit Gent mbaronte aty nga drini me kryeqender Shkodren.
Kronikat thone se Romaket e ngjallen per ca kohe Ilirine e madhe duke perfshire dhe maqedonine e epirin. Mbas renies se Shkodres dhe mbreterise se Gentit ose Ilirise se asaj kohe.
Per me shume e gjen edhe ne bibel kur flitet per Durresin e Vloren.
Citim:
Hyri turku ne Hot hyri. E di mire ate histori se jam me origjine andej.
Normal qe nuk hyri me lufte. por me dinakeri.
Shume njerzve asokohe, nder ta dhe fisi im, nuk e pranoj marreveshjen e bajraktarit dhe iku nga ai vend.
Iliria dikur ishte me e madhe sesa Iliria qe pretendon ti.
Iliria kishte brenda dhe Maqedonin dhe Epirin.
Ne kohen e mbretit Gent mbaronte aty nga drini me kryeqender Shkodren.
Kronikat thone se Romaket e ngjallen per ca kohe Ilirine e madhe duke perfshire dhe maqedonine e epirin. Mbas renies se Shkodres dhe mbreterise se Gentit ose Ilirise se asaj kohe.
Per me shume e gjen edhe ne bibel kur flitet per Durresin e Vloren.
Di se eshte pertej vaut te dejes diku mes vaut e komanit, muri i turkut.
Cun Mula ishte prej Kelmendit. Eshte dhe nje kenge qe e degjon shpesh ne ato zona te malsise per trimerine e ketij djali.
Kusherinj edhe mundet megjithese nuk e di a quhet mbi te 7 brez
Citim:
Or po jena rac e paster, na e ka zili dynjoja
Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI
Ore nuk po themi jemi e paster apo jo
Po themi vetem Llogjiken e thjeshte qe e pranon edhe nje njeri qe nuk ka shkollim fare
Se, ne ato kushte natyrore dhe zhvillimi qe kishte Shqiperia , nuk ka qene asnjehere nje vend i lakmueshem per okupatorin e huaj qe te vinte e te vendosej aty
__Ka nje parim te thjeshte emigracioni , njeriu emigron atje ku eshte me mire,
jo atje ku eshte me beter--Kete e pranon dhe bufi
Prape shelgu ka dhe nje teori tjeter qe thote qe ata qe u sollen si kolone turq ne fakt ishin me origjine shqiptare, mbetje te ushtrise se Lekes se Madh.
Citim:
Prape shelgu ka dhe nje teori tjeter qe thote qe ata qe u sollen si kolone turq ne fakt ishin me origjine shqiptare, mbetje te ushtrise se Lekes se Madh.
Gjithsej 7 faqe: [1] 2 3 4 5 6 7 » Trego 350 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.