Forumi Horizont | Trego 47 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- Psikologjia e falcitetit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=17873)
Psikologjia e falcitetit
Cfare mendoni per kete?
Ke qene gje me nerva kur ke hapur kete temen?
Citim:
Po citoj ato që tha Heyday
Ke qene gje me nerva kur ke hapur kete temen?
Ndiq dokumentarin "The truth about liars". Do gjesh disa pergjigje per pyetjet e tua:
U shikoka falas ketu:
http://www.cbc.ca/video/#/Shows/Doc...9/ID=1233752062
sesi me duket kjo tema
titulli: my friends! lets just get togedher and share some akward moments
kshtu virtually se eshte me fun
live and let live, tham une
ta marrim me shtruar tani
si genjshtaret, si njerzit fallco, idiotat, hajdutat, mashtrusit, merhumat, clawns etj, them se i sherbejn ne nje menyre te shendetshme ktij sesciety
(vetem krimenalet e nyt qe marrin jete, shkatrrojn jete te pafajshme, e helmojn shoqerine.)
te gjithe ata tipa qe kane karateristikat pozitive te siper-permendura kane nje gje in comon; krijojn karakter
me pelqen kjo thenie e nietzschit:
"Character is determined more by the lack of certain experiences than by those one has had."
...ultimately! if you know you are a good people, you also must be smart enough to know you are a bore! and i wouldn't blame you for hating yourself to some level. but take it easy, wise people
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
sesi me duket kjo tema
titulli: my friends! lets just get togedher and share some akward moments
kshtu virtually se eshte me fun
live and let live, tham une
ta marrim me shtruar tani
si genjshtaret, si njerzit fallco, idiotat, hajdutat, mashtrusit, merhumat, clawns etj, them se i sherbejn ne nje menyre te shendetshme ktij sesciety
(vetem krimenalet e nyt qe marrin jete, shkatrrojn jete te pafajshme, e helmojn shoqerine.)
te gjithe ata tipa qe kane karateristikat pozitivete siper-permendura kane nje gje in comon; krijojn karakter
me pelqen kjo thenie e nietzschit:
"Character is determined more by the lack of certain experiences than by those one has had."
...ultimately! if you know you are a good people, you also must be smart enough to know you are a bore! and i wouldn't blame you for hating yourself to some level. but take it easy, wise people![]()
sot duhet te kesh 1 sjellje "politically correct", qe nenkupton te sjellurit fallco perdite ne momente te caktuara.
perndryshe marredheniet me te tjeret do te veshtiresoheshin shume
Citim:sic e shpjegova ne rreshtin e pare, tema se si me duket, te len hapesire te flasesh
Po citoj ato që tha cedrus
???
une nuk mora vesh asnje gje ketu o kurt.
Nejse.
Nje gje qe bie ne sy ne jeten e perditshme eshte qe njeriu per te arritur nje qellim te caktuar vesh ngjyra nga me te ndryshmet.
Ka kaq shume njerez qe shtiren, sa te vjen cudi. Me mijra jane falxhoret, pseudoshkencetaret, sherues qe perdorin turli barerash e bimesh dhe me e bukura ehste qe duke veshur per shume kohe te njejten lekure fillojne e besojne qe vertet jane te tille.
Ne nje program TV pashe qe paska te pakten tre persona qe besojne se jane mesia, Krishti. Njeri prej tyre ne Filipine paska miliona pasues. Cudi!!
Ne kete rast, njeri genjen dhe tjetrit i pelqen qe te genjehet.
Mire ai qe genjen, se ka nje perfitim te mirefillte, po kjo turme qe genjehet, ku e shpie mushka?
Vetem ne Amerika ka 24 % te popullsise qe besojne se do ta shohin Krishtin gjate jetes se tyre.
Te shkojme me tej. korporate te fuqishme farmaceutike prodhojne miliona lloje barnash duke pretenduar se jane me te vertete sheruese.
ka ketu komplekse vitaminash e kriprash mminerale, sigurisht te paaprovuara nga FDA, qe lejohen te shiten neper farmaci. Miliona amerikane marrin tabletat "magjike" cdo dite duke rrezikuar te semuren nga efekte anesore nga me monstruozet
Falcitet qe ka pushtuar njeriun shoqerine dhe shtetin e tere... te gjithe boten.
I paska kuptu ca gjera kurti. Social-kapitalizmi amerikan eshte vetem nje farse per te mbajtur njerezit poshte me dogma teorike. Deri dje shteti e justifikonte me hegjemonine galopante te kultures amerikane neper bote 100 vitet e fundit. Por tani qe eshte ne krize dhe kultura amerikane (ose mos-kultura amerikane) po stonon njerezit protestojne me shume. Evropa nuk eshte shume ndryshe, thjesht thuhet troç qe do ju veme taksa dhe pike.
Nejse, jemi tek psikologjia e falcitetit, mos hapim diskutime filozofike mbi konceptin e shtetit modern.
Citim:
Po citoj ato që tha cancer
sot duhet te kesh 1 sjellje "politically correct", qe nenkupton te sjellurit fallco perdite ne momente te caktuara.
Citim:ke te drejte
Kurt, eshte ceshtje kendveshtrimesh
Tani, une jam dakort me parafolesit ne parim, po ne nje shoqeri ku kerkohet vazhdimisht te imitohet nje "model" jemi te detyruar ne nje fare menyre te mbajme veshur nje maske. Mund te quhet hipokrizi kjo, por po ta mendosh holle-holle cdo njeri qe nga "fillimet" e kohes se tij deri ne "zhdukjen" e tij eshte e do jete hipokrit. Dua te them, si eshte e mundur te mos ndikohemi nga modelet e diktuara nga shoqeria? Ne cdo epoke historike cdokush mendoj se ka qene i kushtezuar nga modelet sociale te momentit. Edhe sikur ne te mund te impononim, te vendosnim nje ideal, i drejte apo i gabuar qofte ky, do te favorizonim nje model per t'u ndjekur, i cili do krijonte nje shoqeri..
Eshte hipokrizi te harrosh origjinalitetin tend personal e te veshesh nje maske, po nga e dime ne c'eshte "origjinalitet"? Edhe origjinaliteti yt mund te jete i lidhur me nje model.. duket si nje paradoks.. njeriu ne cdo rast eshte i lidhur me shoqerine materiale, keshtu qe e vetmja gje qe mund te bejme eshte te zgjedhim nje maske me te mire se ajo aktualja, per sa kohe nuk do gjendet nje tjeter akoma me e mire, e keshtu me radhe..
kurse mua nuk me duket ceshtje kendveshtrimesh pasi tema eshte sh e qarte: falciteti, dmth te flasesh dhe te veprosh ndryshe nga cmendon.
ne mund te diskutojme ketu arsyet qe na cojne te gjitheve(kush me shume e kush me pak) te hiqemi ata qe sjemi, te themi ato qe si mendojme te verteta.
sic e thashe dhe me siper, mendimi im eshte perfitimi kryesor nga te sjellurit fallco eshte qe te mos prishen marredheniet me te tjeret
Citim:
kurse mua nuk me duket ceshtje kendveshtrimesh pasi tema eshte sh e qarte: falciteti, dmth te flasesh dhe te veprosh ndryshe nga cmendon.
ne mund te diskutojme ketu arsyet qe na cojne te gjitheve(kush me shume e kush me pak) te hiqemi ata qe sjemi, te themi ato qe si mendojme te verteta.
sic e thashe dhe me siper, mendimi im eshte perfitimi kryesor nga te sjellurit fallco eshte qe te mos prishen marredheniet me te tjeret
Re: Psikologjia e falcitetit
Citim:
Cfare mendoni per kete?
Re: Re: Psikologjia e falcitetit
Citim:
Po citoj ato që tha cecilia
Cedrus, me duket tjeter falciteti inconscient ne jeten e perditshme dhe tjeter psikologjia e falcitetit .
Falciteti pa dashje ne jeten tone eshte i pashmangshem se ne nje menyre apo tjeter reagojme sipas situates ne vend.
Kurse po te marrim termin "psikologjia" e falcitetit gjerat behen me dashje, qe do te thote, veprimi jot behet ne menyre consciente,tashme je i futur ne psikologjine e falcitetit. Une kshtu e shikoj per vete.![]()
Ps: Bohh, sa jam lodhur duke lexuar libra psykanalitik![]()
Se po dalim jashte teme...
Ceclia, hiqi po fituam, jo po u rrafem. Te kete interes dynjaja te fitoje Gjermani.
Booh sa falsitet
Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Booh sa falsitet![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Se po dalim jashte teme...
Ceclia, hiqi po fituam, jo po u rrafem.Te kete interes dynjaja te fitoje Gjermani.
...ka aq shume fallsitet ne kete dynja qe ma mire mos e zbulojme se na piu e zeza ja po te jap disa raste ...sa here qe te tjera mendojme ...te tjera bejme... e te tjera gjera njerezit presin nga ne qe te bejme ...psh une e urrej punen time ne disa momente por nga zori me duhet ti buzeqesh njeresve qe punojne me mua duhet te jem gjakftohte duhet te mendoj pa emocione dhe pse se bej dot ...Fallco complet...urrej naj here veten time doja te kisha dicka me ndryshe ne karakterin tim te isha me e forte por ja qe sjam e hiqem sikur jam ...Fallco ne katror ...jetoj nje jete qe ndoshta me rri ngushte per shume o asnje arsye por se ndryshoj dot per te njejtat arsye e hiqem super lumtur per disa o depresion i gjalle per disa ...Fallsitet ne kub...e kshu me radhe ...do me per Belulin ti re cun kur te jem ne forme te them ... pastaj prit s eu kujtova imen ti Cedrus filloje nga vetja jote me mire se dime akoma se cfare je cun apo goce pastaj shofim e bejme per diskutime... he te keqen
Citim:
Po citoj ato që tha BIONDIA
...ka aq shume fallsitet ne kete dynja qe ma mire mos e zbulojme se na piu e zeza ja po te jap disa raste ...sa here qe te tjera mendojme ...te tjera bejme... e te tjera gjera njerezit presin nga ne qe te bejme ...psh une e urrej punen time ne disa momente por nga zori me duhet ti buzeqesh njeresve qe punojne me mua duhet te jem gjakftohte duhet te mendoj pa emocione dhe pse se bej dot ...Fallco complet...urrej naj here veten time doja te kisha dicka me ndryshe ne karakterin tim te isha me e forte por ja qe sjam e hiqem sikur jam ...Fallco ne katror ...jetoj nje jete qe ndoshta me rri ngushte per shume o asnje arsye por se ndryshoj dot per te njejtat arsye e hiqem super lumtur per disa o depresion i gjalle per disa ...Fallsitet ne kub...e kshu me radhe ...do me per Belulin ti re cun kur te jem ne forme te them ... pastaj prit s eu kujtova imen ti Cedrus filloje nga vetja jote me mire se dime akoma se cfare je cun apo goce pastaj shofim e bejme per diskutime...he te keqen
falciteti funksion per mire nganjehere
p'sh kur nje femer ben gjoja se arriti oragzem me mua pas tre secondash. me behet qejfi, se jam dembel ti hyj gjith asaj pune pastaj. lol
Citim:
falciteti funksion per mire nganjehere
p'sh kur nje femer ben gjoja se arriti oragzem me mua pas tre secondash. me behet qejfi, se jam dembel ti hyj gjith asaj pune pastaj. lol
Kurti thote se kur ke nje femer tete muaj me barre etj etj.
Kurt, femra tete muaj me barre, mund te jete sexy qe c'ke me te, por para se gjithash ajo ka hyre ne nje faze qe behet nene dhe klasifikohen ndryshe.
Sa per pjesen tjeter te postimit, ku ben fjale per orgazmen fallco, eshte interesante te analizohet "pse-ja".
Pra, pse ajo e ben kete? Per te te kenaqur ty, apo per te te hequr qafe shpejt dhe e gjithe loja eshte nje duet bosh? Shto ketu qe edhe ti pertok.
Cecilja nuk e ben kete, por ne nje postim me siper kap shume bukur analizen psikologjike te falcitetit.
Tani, pas postimit te Cecit, une kam te drejte te analizoj veprimin e saj.
-Nuk e ben orgazmen fallco se nuk di?
-Nuk e ben se nuk e njeh fare?
-Nuk e ben se eshte e sinqerte dhe plotesisht e sigurt qe ka vlera femerore te rralla?
-Nuk e ben se e ka natyralen te lpote dhe te bollshme?
-Apo nuk ka bere ndonjehere sex (si puna ime qe jam e virgjer) dhe kur ta provoje edhe do mendohet dhe do vendose si te veproje.
cedrus, per gruan shtazene, ja vlen nje debat te vogel, meqe ktu jemi kmplet kunder opinionit t'njeri-tjetrit.
ne rradhe te pare, duhet me define fjalen sexy.
pra, une nuk po hedhi poshte bukurine e femres shtazane, bukurine qe po krijon nje qenie te re ne barkun e saj, nuk po mohoj dashurine qe mund te kemi per ket femer, nese, eshte femija jone qe po rritet ne barkun e saj. fjala sexy per mendimin tim, nuk duhet ngaterrruar me sentimentet idete poetike apo esthatic beauty qe mund te ket nje femer shtatzene.
nejse jam per ngut, duhet te ikur diku...
Re: Re: Psikologjia e falcitetit
Citim:
Cedrus, me duket tjeter falciteti inconscient ne jeten e perditshme dhe tjeter psikologjia e falcitetit .
Kurse po te marrim termin "psikologjia" e falcitetit gjerat behen me dashje, qe do te thote, veprimi jot behet ne menyre consciente,tashme je i futur ne psikologjine e falcitetit.
Re: Re: Re: Psikologjia e falcitetit
Citim:
Po citoj ato që tha Glaukus
![]()
ke quizi qe ke bo ti Cedrus , un them se eshte pergjigja e trete
gjithmone ......... duke iu permbajtur temes
Citim:
Cecilja nuk e ben kete, por ne nje postim me siper kap shume bukur analizen psikologjike te falcitetit.
Tani, pas postimit te Cecit, une kam te drejte te analizoj veprimin e saj.
-Nuk e ben orgazmen fallco se nuk di?
-Nuk e ben se nuk e njeh fare?
-Nuk e ben se eshte e sinqerte dhe plotesisht e sigurt qe ka vlera femerore te rralla?
-Nuk e ben se e ka natyralen te lpote dhe te bollshme?
-Apo nuk ka bere ndonjehere sex (si puna ime qe jam e virgjer) dhe kur ta provoje edhe do mendohet dhe do vendose si te veproje.
Jo, motra jo. C'pune kam une te te rendis. Une nuk rendit dot veten time.
Me tregonte Turlli nje dite kur kishte shkuar me nje sisemadhe.
-Ja prek gjoksin me dore, se isha dhe kurioz,- tha,- dhe se si me erdhi nje e perziere ne stomak.
Une:
-Po pse mo? Ishte e palare?
-Jo ore, ashtu isht e epaster, po, se si me erdhi. Nen dhjamin e sises, me ndjeu dora nje si kandil deti. E ke provuar kur prek ndonje kandil deti?
-Jo i thashe.
-E po shko me ndonjeren me sise fallco.
Tani, mua me intereson psikologjia e kesaj sisemadhes. Si ndihet ajo me ca si gjera te huaja nen lekure. Dhe ku pa, mu ne gjoks. Booh
Imagjinoj ndonje mashkull me penis fallco... Permjerr, e shikon, e lan, hap syte mire dhe e fut ne breke prape.
Boo.
Glak, si thua ti, ja vlen ta shkundesh mbasi permjer, po ta kesh fallco?
Konsol, si fillim nuk eshte as shkence, as pordhe, te shkruash shqip. Mundohu ndonjehere se nuk ka dale akoma injoranca ne mode qe ti meshosh pa aresye.
Se dyti, zakonisht diskutimi behet me te tjeret (sidomos neper forume). Prandaj do s'do duhet ti pershtatesh temave dhe menyres se te shprehurit te te tjereve. Ndryshe i bie te besh palle me trurin tend. Dhe per kete s'besoj te duhet faqja e forumit hapur.
Gjithe te mirat.
DéjÃ_-vu
Cec, ka lajme te mira per te dyja tipet e femrave, ata qe arrijn orgazem lehtesisht, dhe ata qe rradhe ndonjehere arrijn orgazem during sex.
nje studim i fundit thoshte qe ne pergjithesi gocat me nje inetelekt me te lart, e kane shume me te veshtire te arrijn orgazem.
pra lajmi eshte i mire, se ktu perfitojn edhe disa budallqe qe mund tja bejn qejfin vetes
ndersa gocat qe e kane te leht te arrijn orgazma kam pershtypjen qe nuk i plas shume per opinionin tim tendin apo t'cedrusit ato po e shijojn jeten e tyre me multipal orgazma ditore apo javore, ndersa te tjerat nje ne vit apo kurre
nese ju ka rene rasti ndonjehre te veshtroni ndonje goce pasi arrin orgazem, edhe nje femer e ashper behet shume e bute me buzqeshje dhe e gezuar gjithe diten.
kshtu kam degjuar anyway
nejse, e kthym temen ne sex talk.
naten se akoma skam shku me fjet
Citim:
Cec, ka lajme te mira per te dyja tipet e femrave, ata qe arrijn orgazem lehtesisht, dhe ata qe rradhe ndonjehere arrijn orgazem during sex.
nje studim i fundit thoshte qe ne pergjithesi gocat me nje inetelekt me te lart, e kane shume me te veshtire te arrijn orgazem.
pra lajmi eshte i mire, se ktu perfitojn edhe disa budallqe qe mund tja bejn qejfin vetes
ndersa gocat qe e kane te leht te arrijn orgazma kam pershtypjen qe nuk i plas shume per opinionin tim tendin apo t'cedrusitato po e shijojn jeten e tyre me multipal orgazma ...
Citim:
Mos doni t'ju them gje 10 arsyet perse njeriu duhet te bej sex?![]()
Citim:
Po citoj ato që tha BIONDIA
po pse 10 qekanune e dija se ka vetem 1 po 9 te tjerat ku me jan mcefur duhet me i gjet...
Citim:
. Kush nuk e ben sic thuhet ne Kabala, eshte i denuar te digjet ne flaket e ferrit ne jete te jeteve.
Bjonde. Mire ke qene motra?
Falcitet jo vetem per qellim perfitimi, por shpesh thjesht per deshire, nevoje per te genjyer.
Dikush i ben qejfin vetes, dikush i ben qejfin shoqes me nje kompliment te ekzagjeruar: Uaaa sa e bukur qe je bere soooot.
Pordhe, ajo pret komplimenta per veten e saj.
Gruaja e vitit(midis shqiptareve demek)...ne USA, ne Gjermani, ne Zvicer etj.
Kur pyet se si u zgjodh kjo grua e vitit, kupton falcitetin e situates.
Mblidhen pra njezet pjesetare dhe zgjedhin njera tjetren. Dhe gjitnmone gjendet edhe nje gazete qe te botoje evenimentin.
Kur pyet perse ishte pikerisht kjo gruaja e vitit? Nuk di askush te pergjgjet, madje ndonjera ja fut edhe ndonje te share pas shpine.
Citim:
Falcitet jo vetem per qellim perfitimi, por shpesh thjesht per deshire, nevoje per te genjyer.
Dikush i ben qejfin vetes, dikush i ben qejfin shoqes me nje kompliment te ekzagjeruar: Uaaa sa e bukur qe je bere soooot.
Pordhe, ajo pret komplimenta per veten e saj.
Gruaja e vitit(midis shqiptareve demek)...ne USA, ne Gjermani, ne Zvicer etj.
Kur pyet se si u zgjodh kjo grua e vitit, kupton falcitetin e situates.
Mblidhen pra njezet pjesetare dhe zgjedhin njera tjetren. Dhe gjitnmone gjendet edhe nje gazete qe te botoje evenimentin.
Kur pyet perse ishte pikerisht kjo gruaja e vitit? Nuk di askush te pergjgjet, madje ndonjera ja fut edhe ndonje te share pas shpine.
Nuk eshte e vertete qe falciteti eshte karakteristike e vendeve te zhvilluara.
Por, eshte plotesisht e vertete qe:
Sinqeriteti dhe natyrshmeria, keqkuptohen ne popullsite e pacivilizuara. teknikat e sjelljes falco i pershtaten shume mire, te tremburve dhe te pasigurteve.
Tek popullsite e pacivilizuara, sinqeriteti merret shume here si naivitet. Kjo eshte karakteristika kryesore e njeriut pa personalitet, te lekundur dhe te pasigurt ne vetvete.
Nese i sinqetri, nuk ka se perse te sillet falco, ne syte e te pasigurtit ai duket pak naiv, ose rralle here snob dhe teper i guximshem
Kam pat nje pedagog qe na thoshte qe eshte e domosdoshme falciteti ne shoqerine tone.'' Une'', thoshte ai '' rri tere diten me buzen ne gaz kur u flas njerezve se ashtu e do puna qe te jem i respektuar nga te gjithe.''
Falciteti nuk eshte per injorantin. Ai jo se nuk di te shtirret, por me mire te themi, se nuk di ta perdori sic duhet.
Jo gjithmone falciteti eshte i demshem. Nje buzeqeshje fallco sic e permendi dhe turll nuk te vret perkundrazi. Ketu ne Shqiperi shikon shume fytyra te ngrysura. Nuk dine si te afrojne klientin.
Me nje shushke bera llafe ne plazh pikerisht per harbuterine ne te sherbyer.
Citim:
Po citoj ato që tha Debora*
Kam pat nje pedagog qe na thoshte qe eshte e domosdoshme falciteti ne shoqerine tone.'' Une'', thoshte ai '' rri tere diten me buzen ne gaz kur u flas njerezve se ashtu e do puna qe te jem i respektuar nga te gjithe.''
Falciteti nuk eshte per injorantin. Ai jo se nuk di te shtirret, por me mire te themi, se nuk di ta perdori sic duhet.
Jo gjithmone falciteti eshte i demshem. Nje buzeqeshje fallco sic e permendi dhe turll nuk te vret perkundrazi. Ketu ne Shqiperi shikon shume fytyra te ngrysura. Nuk dine si te afrojne klientin.
Me nje shushke bera llafe ne plazh pikerisht per harbuterine ne te sherbyer.![]()
Fjala "harbut-eri" mund ta kete origjinen nga turqishtja. Eshte nje lloj e kunderte e politeses. Pra sjellje e keqe, e eger, pa finese dhe civilizim.
Ja kshu.
Nje sjellje konforme nuk eshte falcitet dylan.
Psh, ti smund te sillesh me te njejten ciltersi, si brenda ne familje, edhe ne pune.
Ose nqse dikush te ka merzitur, inatosur, ti nuk ke asnje te drejte te transmetosh inatin tend tek te tjeret qe tanon rruges. Kjo nuk ka te beje em falcitetin. Ti nuk po sillesh aspak falco, por po ruan te tjeret, po tregon se di te permbahesh dhe sillesh ne menyre te civilizuar.
Mendoj qe jane dy gjera te ndryshme.
Kur flasim per falcitetin, behet fjale per sjellje te shtirura me qellim perfitimi, ose thjesht per deformime te karakterit.
Kam pasur nje shok qe genjente ne cdo kohe. Sa nisje ti nje histori, ai kishte gati dy te tjera por shume me te forta.
Psh. dikush tregon:
"Nje dite duke shkuar me makine ne vitin "'97 na shkoi nje plumb fare afer:
Ai hidhet:
Kjo s'eshte gje fare. Kur isha une me makine dhe na kapen maskat dhe une fillova katate(si neper filmat ne Nikon ose Chakun....:
Keto jane jo vetem falcitete, por karakteropati e mani.
blablabla..shume zhurme per asgje.
Po lexoja disa citime ketu, e ka shume fallcivitet si ne shum tema te tjera..dhe pse ndonjeher duhen.
P.s kjo qe thashe ishte fallco ..i like origjinalitetin..megjithate, i jap te drejt Bjondes tek citimet e saj.. ndonjeher tregohemi fallco , kur sduhet.
P.s: ( gaboj ose tundohem ..dhe skuptoj vleren e asaj qe jam)
ndonjeher mendoj, sikur te isha djale ( ne periudha kohore ) dhe per ato momente ..me duket sikur vetem un kam te drejt ( eshte njesoj sikur te jem vetem un ne ket bot) ne fakt..harroj ca humb, duke dashur t'jem nje mashkull
p.s kjo s'eshte aspak nje falsicitet
Profili psikologjik i Kryeministrit
- Nga: Migena Aleksi Psikologe Msc. -
Është e vërtetë që kohët e fundit kemi dëgjuar shpesh në biseda të lira apo në studio që të flitet për termin paranojë, apo të etiketohet kryeministri i vendit si paranojak etj. Për të dhënë një përgjigje shkencore mbi këtë etiketim shoqëror, le t'i referohemi: "American Heritage Dictionary". Në të ka dy përkufizime për paranojën përkatësisht:
1. çrregullim psikotik që karakterizohet nga deluzione persekutimi (me ose pa ndjenjën e madhështisë) i cili shpesh mbrohet me ngulm pa logjikë dhe pa arsyetim të dukshëm.
2. mosbesim ekstrem dhe irracional
Për të patur një ide më profesionale dhe për të mos krijuar keqkuptime ju referuam tekstit diagnostik profesional DSM4-TR (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 2000):
Paranoja është një term i përgjithshëm që përdoret për të përkufizuar një lloj personaliteti të veçantë.
Ka një diagnozë në psikiatri dhe psikologji klinike, që quhet çrregullimi paranoid i personalitetit. Çrregullimi i personalitetit paranoid diagnostikohet kur tiparet e personalitetit bëhen të dukshme dhe të pandryshueshme, të keqpërshtatura me njerëzit dhe ambientin përreth dhe që shkaktojnë dëmtime të rëndësishme të funksionimit, thuajse në të gjithë fushat e aktiviteteve të jetës së përditshme.
Karakteristikë e dukshme e këtij çrregullimi është se personat që vuajnë nga ky çrregullim nuk janë aspak të vetëdijshëm për humbjen e sensit të vetvetes në raport me të tjerët. Për këtë arsye nuk kerkojnë kurrë mjekim.
Këto veçori janë modele të qëndrueshme perceptimi dhe sjellje qe manifestohen jo pa pasoja në marrëdhëniet me të tjerët.
Nëse i referohemi DSM4-TR (2000), manualit diagnostik më bashkëkohor të sëmundjeve mendore në përdorim nga klinicistët psikiatër dhe psikologë klinikë, që të plotësohen kriteret për diagnostikimin e këtij çrregullimi nevojiten: Të jenë prezentë në momentin e diagnostikimit, të paktën 4 nga simptomat e mëposhtme:
- Mosbesim dhe dyshim i theksuar dhe i pajustifikuar ndaj të tjerëve, dyshime se të tjerët e shfrytëzojnë, e dëmtojnë ose e mashtrojnë. (original në tekst). Personi që vuan nga ky crregullim dyshon rreth besnikërisë ose besueshmërisë ndaj të tjerëve, kanë frikë se çdo informacioni që mund t' iu ketë dhënë të tjerëve do të përdoret për qëllime keqdashëse ndaj tij, vërejtjet dhe sugjerimet që i bëhenpersonit nga të tjerët ose veprimet e tyre dashamirëse interpretohen si poshtëruese ose kërcënuese për të.
- Pacienti vazhdimisht shfaq armiqësi të dukshme ndaj mendimit kundër dhe në kokën e tij "nuhat" organizime sulmesh, që vetëm ai i percepton si të tilla dhe që "nuk vihen re nga të tjerë"
- Paranoidi është i gatshëm të reagojë çdo çast, me zemërim dhe është gjithnjë i gatshëm për të kundërvepruar, shpesh herë pa përfillur se mund të përfshihet në konflikte.
- Personi paranoid ështe gjithnjë me "vigjilencë" të lartë. Kjo, sepse është vazhdimisht në kërkim të "provave" për të mbështetur paranojën e tij. Paranoidët ndjejnë një nevojë të përhershme për të patur gjërat nën kontroll dhe marrin vendime të pavarura nga rrethanat, zakonisht me nevojën për të shmangur "tradhtinë e mundshme të të tjerëve".
Kur kombinohet paranoja me elementë të tjerë emocionalë, paranoidët vënë një mur mbrojtje ndaj të tjerëve të cilin e ruajnë me vigjilencë në çdo çast të veprimtarive të tyre. Mënyra e tyre e të arsyetuarit varet kryesisht nga ky stil dyshues argumentimi dhe kjo sjellje përforcohet akoma më shumë nëse rrethohen nga njerëz të pakurajë, kompleksivë, rrjedhimisht të bindur ndaj një personaliteti autoritar. (Ball - 2002).
Në një citim nga një fragment nga punimi i një ndër studiuesve të shquar të personalitetit (Cameron, 1963), citohet se.... "asgjë nuk i shpëton kontrollit të paranoidëve, sepse ata nuk e marrin fare në konsideratë rëndësinë e realitetin konsensual social. Paranoidët shpikin një "pseudokomunitet" të tyren social.." ..."
Emocionet kanë tendencë për të ndryshuar me shpejtësi dhe në mënyrë të paparashikuar. Emocionet kanë një tendencë spirale jashtë kontrollit, duke çuar në ekstremet e ankthit, trishtimit, tërbimit, zemërimit dhe të palogjikshmes.
Marrëdhëniet ndërpersonale priren të jenë kaotike, me ndryshime të shpejta dhe të paqëndrueshme. Kur emocionet e forta janë prezente, ka një tendencë të prishet e gjithë skema e funksionimit normal dhe karakterizohet nga sjellje gjithnjë e më të paarsyeshme. Këto lloj sjellje të rikthyeshme në kohe të personalitetit paranoid, janë të pakorrigjueshme dhe shoqërohen me mungesë të arsyetimit normal. Këto tipare jane vënë në dukje nga psikiatrit prej afro më shumë se dy shekuj (Millon & Davis, 1996).
Në kontekstin shoqëror të sotëm, koncepti i psikopatisë (emërtimi i vjeter diagnostik i çrregullimit të personalitetit), në praktikën klinike përdoret për të treguar tendenca apo mënyra sjellje shoqërisht të papranueshme në drejtim të cënimit të të drejtave të të tjerëve. "Kanë egoizmin, pavarësinë, mashtrimin, impulsivitetin dhe tendencën për të trajtuar njerëzit si objekte, si dhe indiferencë të dukshme ndaj demit që ata ju shkaktojnë të tjerëve. (Po aty : Millon & Davis, 1996).
Thuajse të gjitha teoritë e personalitetit që njohim, kompletojnë më së miri karakteristikat e paranojës, pavarësisht nga këndvështrimi shkencor i ndryshëm, në varësi të shkollave psikologjike që i përkasin.
Ndonëse paranoidët njihen për dyshimin e tyre dhe bindjen se janë gjithnjë objekt sulmi dhe përndjekje, jo rrallëherë ata mund të kenë karierë dhe suksese të paimagjinueshme. Disa prej tyre mund të shndërrohen në diktatorë
Një shembull karakteristik i karrierës jo të bujshme, i individëve paranoidë është rasti i ish-themeluesit të shërbimit informativ amerikan , Edgar Huver. Kariera dhe historia e Edgar Hoover-it, një ndër baballarët e shquar të sherbimeve sekrete amerikane. Një nëpunës krejt i zakonshëm, i cili nuhati në momentin e gjëndjes kaotike të SHBA-ve, fill pas mbarimit të luftës së parë botërore, mundësinë për të dalë si flamurtar i shpartallimit të komunizmit, i "forcave të së keqes". Ai është rasti i paranojakut 'idealist" dhe dogmatik që "mbrojti" shtetet e Bashkuar nën mandatin e 10 presidentëve.
Studiuesit Oldham dhe Morris (1995) në studimet e tyre mbi personalitetin konstatojnë se: "Personalitetet dyshues apo vigjilentë kanë tendencë për sa më shumë pamvaresi dhe pushtet, janë të ndjeshëm ndaj çështjeve të pushtetit, autoritetit, dhe dominimit".
Historia është e mbushur me individë paranoidë. Nëse i referohemi rastit të Hitlerit, ai sipas specialistëve që merren me profilet psikologjike plotëson jo vetëm 4 kriteret e nevojshme për t'u diagnostikuar si paranoid, por të gjitha kriteret (7 kriteret diagnostikë të përcaktuar ne manualin professional të vleresimit) .
Historia dëshmon se sa rol tragjik kanë luajnë personalitetet paranoide në fatet e njerëzimit apo popullatave të ndryshme. Në disa punime mbi profilin paranoid të Leninit jepen të dhëna interesante, mbi dyshime e vazhdueshme të Leninit, i cili arriti deri sa ta denoncojë Stalinin në një letër të vitit 1922 që mbase mund të ketë ndikuar në fundin e tij.
Për kuriozët:
Lexoni : Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-IV-TR Fourth Edition (Text Revision) 2000
Manuali diagnostik dhe statistikor i çrregullimeve mendore.
te gjithe politikanet jane psikopate nese keni dyshim hidhini nje sy te ftohte liderit te zemres suaj. vertet te perfaqson ai ty.
Nuk i kuptoj disa persona, qe duke u bazuar, tek dike, humbin vlerat e vetes ..psh keto 2citimet lart , skan lidhje aspak me cfare flitet.
Kushdo perfaqeson veten e tij, cdo karakter eshte pasqyrim i nje personi dhe nese kjo deformohet ather perbehet ajo dukuri e quajtur Falcitet.si ne rastet qe ju paraqitni...me lart.
Trego 47 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.