Forumi Horizont | Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- The Burnout Syndrome (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=16787)
The Burnout Syndrome
Without work, all life goes rotten, But when work is soulless, life stifles and dies. -Albert Camus
Cfare mendoni per burnout? E kam fjalen per eksperienca personale dhe jo pershkrimin teorik se c'eshte etj
Aha akrepi Burnout-i ka qene tema ime e diplomes. E kam pasur shume te veshtire te gjej material teorik ne gjuhen shqipe ,por shyqyr kam pasur si mbeshtetje disa cikle leksionesh ne anglisht dhe frengjisht. Di te them se ne Shqiperi eshte nje term shume i ri dhe pak dine rreth tij.( Ka pasur nga ata pedagoge qe nuk kishin degjuar rreth kesaj sindrome ) Une kam pasur veshtiresite e mia ne punen ne terren ,sidomos me profesionistet e shendetit mendor. Kur duhej te plotesonin pyetesorin nga pergjigjet e tyre mund te shihje se si ata krijonin nje membrane mbrojtese rreth vetes dhe shpreheshin si jo te lodhur, si jo te burnoutizuar etc etc ne nje kohe qe kjo eshte nje sindrome qe ka dal sheshit ne cdo institucion qe te shkosh.
E ta mendosh qe ne perendim profesionistet "vdesin" te jene nje cik te burnoutizuar.
Komplimente per temen!
tek puna ime, per te evituar work burnout, na kane hequr te drejten te punojme overtime, na kane shtuar dy pushime 15 minuteshe ne dite, nje nga ora 11 e mengjesit dhe nje pushim tjeter ne oren 3 te mbasdites (plus kemi dhe 1 ore dreke).
gjithashtu per te na mbajtur te motivuar, kane nje metode organizimi interesante, na qarkullojne ceshtjet qe kemi, per shembull nese une sot asistoj shefin ne nje ceshtje qe ka te beje me abuzim familjar rradhes tjeter me caktojne te ndihmoj shefin tjeter nje ceshtje te nje natyreje tjeter, si per shembull ceshtje emigrimi. Me kete perpiqen qe te na mbajne sa me te interesuar ne pune e kjo te mos behet e merzitshme, monotone dhe e parashikueshme.
Nuk kam shume kohe ne kete profesion keshtu qe nuk mund te them qe kam perjetuar ndonje burnout, ata qe kane me shume vite ne te njejten pune do jene ne gjendje te flasin me shume.
i rashe shkurt se me mbaroi pushimi
Eshte nje kompleks simptomash jo shume te njohura ne EU, aq me teper ne Shqiperi. Vjen si rezultat kryesisht i nje pune te sterzgjatur dhe papushim.
Po sigurisht te gjithe kane qene ne situata te ngjashme, ndersa qe te instalohet ky sindrom duhet vertet nje ngarkese e madhe dhe ne nuk jemi mesuar qe te durojme kaq shume pune sa te katandisemi deri atje.
Mendim personal.
Citim:
Po citoj ato që tha Eishin-an Kati
Aha akrepi Burnout-i ka qene tema ime e diplomes. E kam pasur shume te veshtire te gjej material teorik ne gjuhen shqipe ,por shyqyr kam pasur si mbeshtetje disa cikle leksionesh ne anglisht dhe frengjisht. Di te them se ne Shqiperi eshte nje term shume i ri dhe pak dine rreth tij.( Ka pasur nga ata pedagoge qe nuk kishin degjuar rreth kesaj sindrome) Une kam pasur veshtiresite e mia ne punen ne terren ,sidomos me profesionistet e shendetit mendor. Kur duhej te plotesonin pyetesorin nga pergjigjet e tyre mund te shihje se si ata krijonin nje membrane mbrojtese rreth vetes dhe shpreheshin si jo te lodhur, si jo te burnoutizuar etc etc ne nje kohe qe kjo eshte nje sindrome qe ka dal sheshit ne cdo institucion qe te shkosh.
E ta mendosh qe ne perendim profesionistet "vdesin" te jene nje cik te burnoutizuar.
Komplimente per temen!
Citim:
Citim:
Po citoj ato që tha cedrus
Eshte nje kompleks simptomash jo shume te njohura ne EU, aq me teper ne Shqiperi. Vjen si rezultat kryesisht i nje pune te sterzgjatur dhe papushim.
Po sigurisht te gjithe kane qene ne situata te ngjashme, ndersa qe te instalohet ky sindrom duhet vertet nje ngarkese e madhe dhe ne nuk jemi mesuar qe te durojme kaq shume pune sa te katandisemi deri atje.
Mendim personal.
Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008
nuk e di se me ke e ke bere temen e diplomes por nga fakulteti jot kam pare disa tema diplome. kam disa kolege qe japin mesim atje...and more
Citim:
Askush nuk "vdes" te jete under burnout. Njerezit shpenzojne shume vjet pune dhe sakrifica per nje prefesion etj dhe nese ky sindrom ndodh je "out" me gjithe lecka dmth se nuk e ben dot me ate pune.
ne shqiperi profesionistet e shendetit mendor nuk kan shume shance te bejne burnout thjeshte nga fakti se nuk e vrasin shume mendjen....shume shpesh ata i tarjtojne pacientet si subjekte... dhe kjo duket qartet ne tarifat e parave qe duhet te paguajne per kurim etj...kjo te ben te kuptosh se primare per ta eshte paraja (sigurisht jo per te gjithe)
PS: Mos harro se psikiatrit nuk i kan fort qef psikologet![]()
:dukemendu :dukemendu Prandaj shefi ne na con nje here ne muaj ne Pub ne darke, dhe te pakten nje here ne jave per mengjes apo dreke pune ....... :dukemendu :dukemendu ....... Dhe meqe kjo puna e tepert te coka ne burnout ...... vajti ora 14:00 ..... u dashka me u nis per shtepi ......... s'do ia leme shpirtin shejtonit .......... .
Citim:
Po citoj ato që tha turll
:dukemendu :dukemendu Prandaj shefi ne na con nje here ne muaj ne Pub ne darke, dhe te pakten nje here ne jave per mengjes apo dreke pune ....... :dukemendu :dukemendu ....... Dhe meqe kjo puna e tepert te coka ne burnout ...... vajti ora 14:00 ..... u dashka me u nis per shtepi ......... s'do ia leme shpirtin shejtonit .......... .
Citim:
Po citoj ato që tha Eishin-an Kati
..........
E ca vjen pas "more"...?
E cfare pershtypje te kane lene? Une nuk kam qene ne prezantimin e brezit para meje te psikologeve ,por di te them qe nga feedback-u qe kemi marre nga pedagoget dhe studentet vete niveli i diplomave dhe i temave te brezit tim ka qene me lart. Une mbaj mend qe kur kam prezantuar temen nuk kam pasur asnje pyetje nga pedagoget apo studentet. Kjo nuk eshte gje e mire.
Po lexoja pak me lart cupken dhe me aq sa kam pare une te pakten ne institucionet shteterore ketu tek ne nuk ofrojne prioritete te atilla per punonjesit. Aq me teper privati. Uh,ndonjehere ata te shfrytezojne ne maksimum. Mund te punosh edhe overtime dhe te mos shperblehesh per punen qe ben etc etc etc.
kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?
Citim:
Po citoj ato që tha cupka
kam pershtypjen qe amerika do kete numrin me te madh te njerezve qe vuajne nga kjo sindrome, apo jo Akrep e Kati?
Citim:
Mire e ke ti mo cedro por bota ka "burnout prevntion" sic e tha paksa cupka. ata jane djegur nga qulli dhe... kujdesen per puntoret e tyre...
Citim:
PS: ne fakt duhet ndare pak. ka nje shakllezim te profesioneve ne risk per te bere burnout dhe ata me te prekurit jane teknicienet qe duhet te ndihmojne 1 - psikiater 2- psikologe![]()
Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.
Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p
P.s. Filmi i Chaplin quhet "Modern times".
P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"
Modern times:
Sistemi shendetsor parandalues sot eshte nje formacion shume i rendesishem qe ,err pjese aktive ne prevenimin e mjaft semundjeve. Ne fakt, parandalimi i nje semundjeje, nuk eshte thjesht nje problem shendetsor, por edhe ekonomik.
Ketu ndeshen dy pale interesa: nga njera ane interesat agresive te korporatave farmaceutike dhe sistemit te siguracioneve dhe ne anen tjeter boteveshtrimi human i aspektit me te gjithe organizmat e tij.
Ne vendet ku shteti me mekanizmat e tij mbrojtese sociale, merr persiper te mbroje shendetin e qytetareve, sistemi preventiv eshte shume i fuqishem. Nuk vihet re kjo ne vendet ku shoqerite e siguracioneve dominojne kapitalin e madh. Nje krahasim tipik eshte USA dhe Kanada.
Pra, atje ku shteti merr persiper te mbuloje me shpenzimet e tij(pjeserisht) mbrojtjen e shendetit, zhvillohen fenomene qe shoqerohen me krijimin e organizmave parazitare nganjehere demprurese.
Trajtimi i Sindromit Burnot si nje semundje e mirefillte, ka hasur ne mjaft pengesa administrative. Psh, ky sindrom nuk eshte perfshire ne "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders". Kjo sepse psokploget shpesh tejkalojne kompetencat dhe duan te anashkalojne psikiatrit(mjeksine ne pergjithesi). Sigurisht qe psikologjia si shkence eshte mjaft solide, por fusha ku ajo manipulon, eshte shpesh here shume e mjegullt, njehurite shkencore she arritjet ne sektoret e femomeneve mentale, jane shume afer filozofise dhe femomeneve paranormale. Kjo ka bere qe shpesh here te shpiken situata klinike, te krijohen nga hici menyra trajtimi apo te kalohet ne terapira ektramedikale dhe te pavertetuara shkencerisht.
Citim:
Po citoj ato që tha Donika Arianiti
Si pasoje e burnout keto profesione gjithashtu kane te njejten renditje ne vetvrasje duke u ndjekur nga afer dhe nga dentistet (keta te fundit nuk e kam kuptuar akoma perse?)
Burnout eshte nje fenomen i shpeshte dhe lehte per tu "aftesuar", gjithesesi arsyet dihen dhe mund te vetkorrigjohen. P.sh :
1) Burnout mund te pesoje dikush qe sapo eshte emeruar me nje detyre te re, nje pune e re apo ndryshim kariere. Kemi vetdije qe dashur padashur ky person duke u perpjekur te krijoje nje imazh te mire ne vendin e tij te punes tejkalon limitet e tij. Megjithate kjo eshte shume provizore, ky person (varet nga personaliteti i tij s'diskutohet) brenda nje fare kohe do filloje te organizoje veten e tij, dmth do caktoje nje program ne te cilin do perfshije te gjitha "detyrat" e tij duke i radhitur sipas prioritetit. Duke patur nje program te mire, dhe s'diskutohet kjo merr pak kohe te arrihet, ky person do fitoje dhe kohe dhe energji fizike/mendore.
2) Burnout mund te pesojme dhe ne te dashur "kolege"
Studentet te cilet pak a shume jane te "perkedhelur" nga gjimnazi. Ne vitet e para te universitetit, cili nga ju nuk eshte ndjere burn out? Ka dhe shkalle per nivelin e burn out : mild/moderate/max :p
Oraret e gjata dhe leksionet pa mbarim? Mbaj mend leksioni fillonte ne 8:30 AM -5:30 PM. Pastaj te gjitha keto qe degjove duhet ti praktikoje (ne morgue) apo ti rilexoje dhe kuptoje ne librari deri ne 11.30-12 te nates. Eshte shume e thjeshte per te shkare :p :p :p (no comments on my comments :p :p :p)
Gjithesesi vitet e fundit, megjithese nuk jane me te lehta si nga materialet dhe detyrat qe duhet te perfundosh, duken si me te lehta! Pse? Ne jemi adoptuar...kemi gjetur zonen komforte tonen ne te cilen jemi SAFE, dhe nuk jemi ne rrezik per burnout. Tashme dime si te veprojme, nga tja fillojme te studiojme kur prezantohemi me nje material te ri, dhe kemi kuptuar gjithashtu shume mire cilat jane limitet tona. Per mendimin tim eshte shume e rendesishme te njohesh mundesite e tua dhe mos te perpiqesh ti tejkalosh ato....
Akrepo urime per temen![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Kati, pse nuk hedh diplomen tende si material per te interesuarit. Duke qene se nuk ka shume materiale shqip mund te beje pune per brezat e ardhshem.
Po vras mendjen tek cili nivel i burnoutit jam (min/med/max) :p
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
P.p.s. Per Doniken: ne nuk jemi adoptuar, por "adaptuar" ose "pershtatur"
Citim:
Po citoj ato që tha turll
Tani e kuptova une pse nuk jam prekur akoma nga kjo ..........![]()
![]()
Kur punoja ne shqiperi kisha orarin 7:00 AM me 3:00 PM dhe ne oren 3:30 isha ne shtepi, mos them pastaj kur na duhej te shkonim ne ndonje ministri dhe isha ne shtepi ne oren 12:00 te drekes.
ne oren 9 hahej mengjesi dhe pihej kafja ne club, pastaj nga zyra ne zyre bridhnim e tundeshim maje takave e lyer e zhgryer me make-up e kerciste gallata dhe diskutimi i modes dhe filmave e gjellrave. mos permend pastaj thashethemet e ndryshme qe nuk mbaronin kurre dhe keshtu vinte ora e ikjes.
ketu ku jam tani, dal nga shtepia me nate dhe kthehem me nate, kam nje pushim ne dreke ndonje ore dhe gjithe kohen ne nje qeli burgu 2 metra katrore, ku numeroj filxhanet e kafese gjithe diten dhe flas me vehte dhe me forumin horizont. Veshur si lesbie eskimeze, tere kohen me pantallona.
rrofte faja qe na shpetoi nga syndromat
faje pershendetje
kotka
Citim:
Po citoj ato që tha kotka
Kur punoja ne shqiperi kisha orarin 7:00 AM me 3:00 PM dhe ne oren 3:30 isha ne shtepi, mos them pastaj kur na duhej te shkonim ne ndonje ministri dhe isha ne shtepi ne oren 12:00 te drekes.
ne oren 9 hahej mengjesi dhe pihej kafja ne club, pastaj nga zyra ne zyre bridhnim e tundeshim maje takave e lyer e zhgryer me make-up e kerciste gallata dhe diskutimi i modes dhe filmave e gjellrave. mos permend pastaj thashethemet e ndryshme qe nuk mbaronin kurre dhe keshtu vinte ora e ikjes.
Citim:
ketu ku jam tani, dal nga shtepia me nate dhe kthehem me nate, kam nje pushim ne dreke ndonje ore dhe gjithe kohen ne nje qeli burgu 2 metra katrore, ku numeroj filxhanet e kafese gjithe diten dhe flas me vehte dhe me forumin horizont. Veshur si lesbie eskimeze, tere kohen me pantallona.
rrofte faja qe na shpetoi nga syndromat
faje pershendetje
kotka
Citim:
http://www.revistapsikologji.com/
Ne vendet ku shteti me mekanizmat e tij
Trajtimi i Sindromit Burnot si nje semundje e mirefillte, ka hasur ne mjaft pengesa administrative. Psh, ky sindrom nuk eshte perfshire ne "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders". Kjo sepse psokploget shpesh tejkalojne kompetencat dhe duan te anashkalojne psikiatrit(mjeksine ne pergjithesi). Sigurisht qe psikologjia si shkence eshte mjaft solide, por fusha ku ajo manipulon, eshte shpesh here shume e mjegullt, njehurite shkencore she arritjet ne sektoret e femomeneve mentale, jane shume afer filozofise dhe femomeneve paranormale. Kjo ka bere qe shpesh here te shpiken situata klinike, te krijohen nga hici menyra trajtimi apo te kalohet ne terapira ektramedikale dhe te pavertetuara shkencerisht.
Citim:
Kur punoja ne shqiperi kisha orarin 7:00 AM me 3:00 PM dhe ne oren 3:30 isha ne shtepi,
Citim:
Po citoj ato që tha cupka
do hahej dreka, do flihej gjume nje ore e ne oren 6 do nxirrnit femijet per akullore e aranxhata...ose boze, hm, sa me pihet nje boze tashti yummy
Citim:
Ka edhe me keq me moter. Ka qe punojne nga dy pune se kane blere shtepi dhe duhen shlyer bil.....si e kishe ate fjalen gerqisht se e harrova?
![]()
Citim:
Cedar, qe te besh diferencen duhet te keshe te qarte disa gjera. Se pari DSM eshte produkt made by American Psychiatric Association ne bashkepunim me psikologet dhe disa fusha te tjera.
Sindrom burn-out eshte nje fenomen qe ndodh per shkak te stresit dhe mbingarkeses ne pune (jo vetem kaq). Burnout nuk eshte "semundje e mirefillte" sic thua ti por nje traume kalimtare baza e se ciles eshte reagimi i individit perkundrejt stresorev qe provokojne shume simtoma te pakenaqeshme te cilat me pas kane pikun e tyre ne krizat qe pesojne subjektet. Ne momentin qe burnout ndodh nuk ka me kthim prapa qe dmth se nuk eshte verifikuar riaftesim i subjekteve perkundrejt ketyre stresoreve. Gjithsesi burnout nuk eshte sindrom per psikiatri sepse nuk ka natyre endogjene apo patogjene dhe as nuk lidhet me crregullime personaliteti. Individi i prekur mund te rehabilitohet shpejt pas kesaje traume dhe mjaftojne disa seanca keshillimi qe lidhen me shume me krizen e identitetit qe do dhe pason shpesh pas ktij sindromi. Kjo eshte Tipike per raste e renda te ketij fenomeni. Mos e ngaterro psikiatrine cedar. Sot edhe crregullime serioze po mbahen larg psikiartirise per shume arsye duke u atashuar ne qendra komunitare te shendetit mendor, ku rol me te madh kane psikologet dhe punonjesit sociale.
Gjthsesi, e ritheksoj se nuk a shume per te bere nje psikiater ne kesi rastesh pervecse te plotesoje nje recete me sedative dhe anksiolitike per fazen akute...me pas i takon te tjereve
Shpesh psikologut i thone "paradhoma per te psikiatri" dhe duhet te dishe se me aplikimin e psikologjise ne patologjite e ndryshme mendore progresi ne psikiatri ka shenuar nje zhvillim te madh dhe sukses te dukshem. Ndryshimi i te dyjave edhte se psikologjia nuk perdor ilace. Sujektive jane ne esence edhe psikiatria edhe psikologjia por psikiatret kurojne me ilace subjektet e tyre me semundje te cilat jane jo me nature organike.
Citim:
Plotesisht dakort ne aspektin filozofik.
Ne anen biologjike me vjen keq se calon nje perkufixzim parimor.
Cdo cfaje subjetive, ka ne bare ndryshime organike.Jo gjithmone psikiatria perdor ilacet. Jane te njohura shume metoda shkencore psikiatrike(psh Psikoterapia) por ka edhe te tjera, qe jane mjekime vetem me ndikim mbi subjektin(me fal qe e quaj te semurin sibjekt, por eshte thjesht per saktesim).
Psikiatria eshte nje shkence qe ngrihet mbi njohjen biomjeksore dhe edhe njehere. Nuk ka asnje ndryshim ne sjellje apo ne akomodim, pa pasur ndryshime organike te mirefillta ne substrakrin qelizor ose subqelizor.
Citim:
1-Gjithsesi burnout nuk eshte sindrom per psikiatri sepse nuk ka natyre endogjene apo patogjene dhe as nuk lidhet me crregullime personaliteti.
2-Sot edhe crregullime serioze po mbahen larg psikiartirise per shume arsye duke u atashuar ne qendra komunitare te shendetit mendor, ku rol me te madh kane psikologet dhe punonjesit sociale.
3-Gjthsesi, e ritheksoj se nuk a shume per te bere nje psikiater ne kesi rastesh pervecse te plotesoje nje recete me sedative dhe anksiolitike per fazen akute...me pas i takon te tjereve
4- Ndryshimi i te dyjave edhte se psikologjia nuk perdor ilace. Sujektive jane ne esence edhe psikiatria edhe psikologjia por psikiatret kurojne me ilace subjektet e tyre me semundje te cilat jane jo me nature organike.
Citim:
1-Ka nje te vertete ne psikiatri. Cdo cfaqje disekuilibri e jashte ne sjelljen e individit shoqerohet me vrregullime endogjene dhe psikiatria nuk merret vetem me shkaqet endogjene apo patogjene te semundjes.
2-Kjo nuk eshte aspak e vertete. Shkojne ne psikiatri te gjitha rastet qe jane per atje.
3-Ky eshte nje perkufizim i thate dhe i varfer per shkencen e psikiatrise.
4-Psikiatrit kurojne edhe me ilace edhe me metoda te tjera te njohura shkencore.
E di si eshte puna? Qe te behesh psikiater duhet te jesh se pari mjek dhe me vone te specializohesh ne fushen e psikiatrise. psikiatri eshte shume me i pregatitur shkencerisht nga psikologu dhe fatkeqesisht une kam vene re ne biseda me psikologe, miq te mij qe i percmojne dhe perpiqen t'i kundervihen psikiatrise duke mbivleresuar psikologjine.
Ne fakt une si person psikologjine nuk e besoj edhe aq shume.
Nejse, po te kesh kohe, se nuk dua te te demtoj edhe kaq shume, duke te ngrene kohen e vlefshme ketu ne forum.
![]()
Citim:
Psikoterapine nuke e bejne psikiatrit (me perjashtim te atyre qe jane specializuar ne psikologj-psikoterapi) Problemi organik dhe bihevioral i semundjve edhte enigma me e madhe. PSh te skizofrenite eshte verejtur nje malformim ne lobin frontall te truririt te tyre por askush nuk eshte ne gjendje te tregoje nese eshte semundja qe e shkakton kete malformacion apo ky i fundit semundjen. kupa me kapak o cedar.
Citim:
1-Ka nje te vertete ne psikiatri. Cdo cfaqje disekuilibri e jashte ne sjelljen e individit shoqerohet me vrregullime endogjene dhe psikiatria nuk merret vetem me shkaqet endogjene apo patogjene te semundjes.
2-Kjo nuk eshte aspak e vertete. Shkojne ne psikiatri te gjitha rastet qe jane per atje.
3-Ky eshte nje perkufizim i thate dhe i varfer per shkencen e psikiatrise.
4-Psikiatrit kurojne edhe me ilace edhe me metoda te tjera te njohura shkencore.
E di si eshte puna? Qe te behesh psikiater duhet te jesh se pari mjek dhe me vone te specializohesh ne fushen e psikiatrise. psikiatri eshte shume me i pregatitur shkencerisht nga psikologu dhe fatkeqesisht une kam vene re ne biseda me psikologe, miq te mij qe i percmojne dhe perpiqen t'i kundervihen psikiatrise duke mbivleresuar psikologjine.
Ne fakt une si person psikologjine nuk e besoj edhe aq shume.
Nejse, po te kesh kohe, se nuk dua te te demtoj edhe kaq shume, duke te ngrene kohen e vlefshme ketu ne forum.
![]()
Une kam qene dhe jam gjithmone se me perpara veza pastaj pula.
Pula ka qene me perpara vetem nese deshti Zoti.
Jam dakort me ty Donike.
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Une kam qene dhe jam gjithmone se me perpara veza pastaj pula.
Pula ka qene me perpara vetem nese deshti Zoti.
Jam dakort me ty Donike.
Citim:
Po citoj ato që tha Donika Arianiti
". Personalisht mbeshtes mendimin qe jane "chemical imbalances" qe rrisin sinjalet nervore ne tru dhe fillojne tatepjeten ne shendetin mendor te dikujt qe vuan.
Dmth Akrepoune jam per "veza ishte me pare se pula", por jam hapur dhe per arsyetimin e kundert
Donika thote qe semundjet psikike jane idiopatike. E po si te rri pa folur se me hapi barkun. Doktoreshe, e ke gabim kete qe hedh keshtu.
Akrepo, edhe ti rrembehesh ne disa pika.
Ka nje te re shkencore nga fusha e trurit. APT-ja e cila njihet mire si rezerve energjitike eshte edhe transmetuese informacionesh. Pra kjo shpjegon edhe konsumin aq te madh te kalorive nga truri,(rreth 100 here me shume se muskuli) Kjo energji e harxhuar shkon jo vetem por funksionin fiz-kimik te tij, por edhe per transmetimin e informacionit. Po punohet ne kete drejtim akoma: mos valle po kjo ATP eshte edhe ruajtese e ketij informacioni?
Citim:
Donika.
per te dashur te shpreh nje opinion sa me te theshte po te drejtoj nje konstatim ne forme pyetje. A te duket e drejte qe subjektet me crregullime te lexojne literature psikiatrie etj? Mua me kane mesuar qe jo. Nje Mjek i mire dhe nje psikolog i mire duhet te merret dhe me kete ceshtje. te seleksionoje me sukses edhe ato qe do, dhe duhet te beje pacienti.
jemi ne teme te "gabuar" por do te sillje shembuj te shmte te jetuar njerezish te demtuar nga inkopetente.
Psh: Njerezit mendojne se neurologu, meqe merret me "nervat" duhet te sheroje dhe crregullimet psikike...
PS: as pula vezen as veza pulen![]()
Ej te me falni per injorancen ne kete fushe por seç mu kujtua ai filmi "Terapi dhe plumba" ku doktori(psikologu) ishte me psikopat se klienti i tij, apo ai filmi tjeter me ate gruan e bukur te kasapit qe i iku truni per lesh atij psiko(patit)logut. Etj etj.
Tani ne jeten e perditeshme e dime shume mire se shume njerez qe ne pamje te jashme duken te mire jane shpirtkqinj ose njerez qe na duken te keqinj e jane shpirtmire etj. Pra varet nga psikozat qe kemi ose na krijohen
Mua me ka ndodhur nje rast fatmire, babai im pesoi nje iktus dhe fati e solli qe ate nate qe e derguam ne spital te ishte mjek roje nje neurolog i cili njehte simptomat dhe i beri injeksionine duhur, na nisi direkt per tek skaneri pasi beme skanerin morem ilacet e duhura dhe fatmirsisht babi u ngrit ne kembe dhe e mori veten mire dmth me probleme te vogla. Mirpo kam konstatuar ose me ben te dyshoj qe shume persona qe pesojne iktuse e bijne ne dore te doktorave jo kopetente perfundojne keq.
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Ej te me falni per injorancen ne kete fushe por seç mu kujtua ai filmi "Terapi dhe plumba" ku doktori(psikologu) ishte me psikopat se klienti i tij, apo ai filmi tjeter me ate gruan e bukur te kasapit qe i iku truni per lesh atij psiko(patit)logut. Etj etj.
Tani ne jeten e perditeshme e dime shume mire se shume njerez qe ne pamje te jashme duken te mire jane shpirtkqinj ose njerez qe na duken te keqinj e jane shpirtmire etj. Pra varet nga psikozat qe kemi ose na krijohen
Mua me ka ndodhur nje rast fatmire, babai im pesoi nje iktus dhe fati e solli qe ate nate qe e derguam ne spital te ishte mjek roje nje neurolog i cili njehte simptomat dhe i beri injeksionine duhur, na nisi direkt per tek skaneri pasi beme skanerin morem ilacet e duhura dhe fatmirsisht babi u ngrit ne kembe dhe e mori veten mire dmth me probleme te vogla. Mirpo kam konstatuar ose me ben te dyshoj qe shume persona qe pesojne iktuse e bijne ne dore te doktorave jo kopetente perfundojne keq.
ore cedar, prap me google ti? leri ore flesh-et e medias. Une te flas per semundje ti...
Eshte nje preparat modern ne gjithe boten qe quhet leponex ose closapine. kuron afro 80% te psikozave rezistente ( a e di cdomth psikoze rezistente?)
Dhe ne fund ka nje nr te madh pacientesh qe as nuk reagojne fare nga ky preparat qe "rrezon dhe lopen ne toke"
provoje njehere o cedar me APT se ben vaki i sherben njerezve.
Jo se edhe Homeopatet thane se do benin mrekullira....
Citim:
ore cedar, prap me google ti? leri ore flesh-et e medias. Une te flas per semundje ti...
Eshte nje preparat modern ne gjithe boten qe quhet leponex ose closapine. kuron afro 80% te psikozave rezistente ( a e di cdomth psikoze rezistente?)
Dhe ne fund ka nje nr te madh pacientesh qe as nuk reagojne fare nga ky preparat qe "rrezon dhe lopen ne toke"
provoje njehere o cedar me APT se ben vaki i sherben njerezve.
Jo se edhe Homeopatet thane se do benin mrekullira....
Babin e ka shpetuar zoti vete se mjeket ne problemet ishemike te trurit pak ose aspak mund te bejne. Shyqyyr qe do e kete patur te lehte se nu kishte mjek ne planet ta shpetonte.
Ps: Imagjino qe mjek roje te ishte cedari ate nate....obobo larg qofte
eh te shkretet ne qe ky truri jone varet ne nje fije peri....
Citim:
Babin e ka shpetuar zoti vete se mjeket ne problemet ishemike te trurit pak ose aspak mund te bejne. Shyqyyr qe do e kete patur te lehte se nu kishte mjek ne planet ta shpetonte.
Ps: Imagjino qe mjek roje te ishte cedari ate nate....obobo larg qofte
Shume bukur e ke thene cedrus.
E kam shume perzemer kete teme dhe nuk me ben dora me fshi asnje postim, as ato jashte teme.
Shfrytzim posti thu ky?
Heren qe vjen alternativa do jete mes fshirjes dhe banit. Dhe meqe Katit i pelqen tema (dhe une respektoj Katin) e vetmja alternative mbetet bani. Eshte diskutuar mes admineve kjo pune dhe keshtu u vendos. Tani urdhero flisni Akrepi dhe Cedrus.
Eshte e vertete qe une e ksm shkelur shpesh dhe nuk kerkoj t'ja ngjesh fajin kuj. Nuk duhet ne fakt perdorimi i sharjeve etj
Ketu problemet jane ne intrigat e "kupoles" dhe ingranimet perverse.
Meqe i pelqeka katit mund te beje cte doje pronari i forumit me gjithe te tjere. Une personalisht ndjej turp qe ie ne nivele te tilla dhe jam i detyuar madje edhe te shkruaj mbi disa mendime te cilat i perbuz.
ketu lejohen ofendome nga me te rendat qe mund te ndeshesh dhe papritur behet problem nje debat ne nje teme te mbyllur.
Meqe ka je historik cdo member ne kete forum si dhe nje kontribut per hire te etikes po i respektoj te gjithe.
Bsoj se ndonjerit i detyrohem nje ndjese per ndonje fjale te papeshuar por asnjehere, asgje personale.
Banin mund ta japesh per siguri apo se te pelqen, pak me interesojne perrallat me staf.
Bye
Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.