| Forumi Horizont | Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Filozofia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=124)
-- Mendimi materialist (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=433)
Mendimi materialist
Materializmi eshte nje "menyre mendimi" e zhvilluar vetem 2 shekujt e fundit(ne fakt bazat jane teper te lashta).Jane pikerisht 200 vjetet e zhvillimit me te madh,te gjithanshem te shoqerise njerezore ne histori.
Ceshtja kryesore dhe kundershtesa kryesore e materializmit me idealizmin(perfshire fene)eshte:
-CILA ESHTE PARESORE,LENDA APO SHPIRTI!
Materializmi pergjigjet se eshte LENDA(materia) e para,pa qenesohet shpirti!
Idealizmi(feja) pergjigjet se eshte shpirti paresor dhe gjithcka eshte rrjedhoje e saj!
Ne kete drejtim zhvillohet kundershtesa midis shkences dhe fese,pra ne paritetin e ketyre dy koncepteve dhe jo ne mohimin e njeres apo tjetres.Eshte e gabuar idea se shkenca e mohon qenesine e shpirtit.Natyrisht dhe padyshueshmerisht,shpirti pranohet nga shkenca,por ai eshte dytesor,rrjedhoje e LENDES(e cila qenesohet pavaresisht nga ndergjegjja jone -thuhet).Feja nga ana e saj gjithashtu pranon qenesine e SHPIRTIT dhe LENDES,por sipas saj shpirti eshte paresor(fryma e shenjte-thuhet) dhe gjithcka lendore rrjedhoje e saj.
Nje ide interesante e materializmit,gjithashtu e konceptuar jashte llogjikes se perditshme njerezore,eshte se :
"Gjithesia eshte pa fillim dhe pa fund (ne kohe dhe hapesire),e pamate dhe e perhereshme(ose perjeteshme),ne ndryshim dhe levizje te vazhdueshme!"
Nje percaktim ky teper interesant,i cili bie natyrisht ndesh me konceptin fetar te frymes se shenjte,qe krijoi gjithcka per 7 dite.Ne kuptimin e nje percaktimi te tille,mendja njerezore hapet dhe clirohet ne pafundesi.Me te kuptojme se gjithesia ka qene,eshte dhe do jete e qene gjithmone!Fakti se percaktohet se ajo nuk ka fillim dhe fund ne kohe,pra nuk ka patur "date" krijimi dhe nuk do kete as mbarimi eshte pak jashte MENDESISE SE PERDITSHME,ku njerezit jane mesuar se cdo gje fillon,pra edhe do mbaroje,por nuk eshte aspak jashte MENDESISE NJEREZORE(natyrisht jo te perditshme). Po njejte eshte edhe percaktimi se nuk ka fillim dhe mbarim ne hapesire,pra permasat jane relative dhe te matura ne kushtezim me dicka tjeter,por gjithckaja nuk fillon dhe nuk mbaron kerkund!Percaktimi tjeter interesant eshte se kjo GJITHESI,e pafillim dhe e pafund,eshte ne levizje dhe ndryshim te perhershem,pra asgje nuk ka qene keshtu sic eshte dhe asgje nuk do jete e tille me tej.
Pranimi si te mirefillta dhe te mireqena keto koncepte,krijon mundesine e shpjegimit te NDODHIVE,qe eshte mahnitese dhe truri i njeriut hapet deri ne cuditeri.Me kete menyre mendimi jane shpjeguar dhe shpjegohen ndodhi themelore dhe ndodhi te thjeshta,qe feja i fut thjesht ne listen e "Deshires se Zotit".
Ceshtja e qenies apo jo te Zotit,eshte nje koncept filozofik,ndersa Feja paraqitet si mjet i perdorur nga njeriu per t'iu afruar ketij koncepti filozofik!Qenesia apo jo e zotit eshte ceshtje e njeriut TE MENDUAR dhe jo e besimtarit te bindur!Feja ne kete rast eshte mjet per te krijuar besimtare,pra thjesht sistem sundimi mbi njerezit,madje me tej per sundimin shpirteror,ndergjegjsor te tij!Njeriu duhet te jete i lire te mendoje, besoje, deshiroje apo kundershtoje qenesine e Zotit dhe jo te detyrohet te BESOJE ne te!
P.S. Ky nuk eshte shkrim i imi, por e kam hasur ne internet dhe mu duk interesant. Jini, apo jo dakort me mendimet ne te s'ua kam fajin une 
Vizitor,ishte teper interesant informacioni i sjelle ketu,pavaresisht nga hapesira e ngushte,sepse me nje informacion nuk mund te sjellesh te qarte thelbin e rrymes materialiste dhe asaj idealiste dhe aq me pak te arrihet te behet nje bisede e mirefillte filozofike dhe ne fakt une nuk pretendoj aspak qe te arrij te flas nga baza te mirefillta te njohurive filozofike,thjeshte me kujtohen dikur emisionet ne RTV dhe zeri i drejtuesit te tyre,qe pasi bente nje pyetje:nese eshte e vertete hipoteza se hapesira ka nje kufi qe percakton fundin e saj,atehere pas ketij fundi cfare vjen???....kjo pyetje me ben te pranoj se hapesira eshte e pafundme dhe nese do te beja nje analogji edhe per fillimin do te beja vete te njejten pyetje
o para saj cfare kishte??? S'ka patur as fillim.....Duke u nisur nga kjo eshte e lehte qe te pranosh materien si primare dhe idealen si dytesore dhe te permbledhur vetem ne realitetin shoqeror,apo ti japim nje hapesire pak me te gjere realitetin e gjalleses.
Kjo ishte pohimi se perballe fakteve jam e detyruar te pranoj materialen si primare,por ka caste qe me krijohet pyetja
o ekzistencen time kush e shpjegon???Perse UNE jam kjo qe jam tani, e paracaktuar te lind ne ate date,te kem kete paraqitje,kete kapacitet bilogjik(nuk po futem ne pershtatjen ne kushtet e shoqerise),te jem prezente tani dhe jo te isha dikur,apo te jem dikur,te mos jem TI apo dikush tjeter,kur faktikisht jam nje perzierje kaq% uje,kaq% kripera minerale dhe totalisht 100% lende joegjalle.Cfare kam tani qe me ben te jem Une dhe jo 100%material?
Nejse, s'kam per ti dhene nje shpjegim qe te me kenaqi mua,keshtu qe po vazhdoj te jetoj jeten time pa i dhene nje kufi materiales dhe ideales,mire jane bashke....
mjellmes
Une do te beja nje arsyetim te ngjashem me tendin dhe do merrja si perkohesisht te verteta te gjitha ato fakte qe shkenca ka arritur rte na i shpjegoje dhe shume here me mire se feja. Po te jap nje bisede midis nje fetari dhe nje ateisti.
fetari-ju ateistat nuk besoniu tek zoti dhe mendoni se materia ka jetuar perjetesisht ne nje forem apo ne tjetren?
ateisti-po dhe jam plotesisht i bindur per kete pavaresisht se eshte disi e veshtire per tu imagjinuar pasi jemi teper te varur nga eksperienca e perditeshme.
fetari-po si eshte e mundur atehere qe kjo materie te kete kete sistematike dhe kete organizim kaq te mirefillte po te mos merrej ne konsiderate ekzistenca e nje force te mbinatyrshme?
ateisti-ne nje aspekt jam dakort sepsemateria ka nje organizim te mahnitshem por nga ta dim ne njerezit qe ne syte tane kjoi materie duket e sistemuar ose me mire te themi rastesia qe solli kete organizim solli dhe krijimin e krijesave si njeriu po te ishte organizuar ne menyre tjeter do te sillte krijesa te tjera ose nuk do te kishte fare.
pastaj PO ZOTIN KUSH E KRIJOI?
fetari- zoti ka ekzistuar perjetesish dhe do te vazhdoje te ekzistoje perjetesisht.
ateisti- a nuk do te ishte me praktike te pranonim se materja eshte ajo qe ka ekzistuar perjetesish pasi une e shikoj apo e prek ate ne vend qe te pranoj ekzistencen e nje qenieje enigmatike mbinatyrore?
fetari- .........!?
Besoj se e kapet thelbin e bisedes po nejse edhe po se kapet jeta perseri vazhdon ashtu si edhe ne do na duhet te jetojme si gjithe te tjeret duke punuar per te ngrene duke u dashuruar duke vuajtur etj etj dhe sado te filozofojme gjerat ashtu sic jane do te ngelen.
Mendimi materialist
Vizitori cdo dite qe kalon po hyn gradualisht ne vemendjen tone. Tema eshte e veshtire te trajtohet ne dy konceptet,materialiste dhe idealiste, gje te cilen vizitori, edhe pse thot eshte nje huazim diku andej nga faqet e internertit, e spjegon per mrekulli dhe len hapsire te tjereve per te shtuar,kundershtuar o pranuar thenjet. Nje gje mbetet e vertete ne kete teme, shpirti i njeriut gradualisht nga nje qenie disi laike(koncepti fetar) po kthehet drejt nje qenie qe mbrojtjen e perditshme e kerkon nga Zoti. Dhe keshtu shpirti zbutet, rrefenja behet me e besueshme, dashuria rritet, familja shejterohet.......... dhe gjithcka e keqe qe mbart shpirti,tulatet, fshihet nga frika dhe hera heres shuhet ne subkoshience. E kjo nuk asht pake. Zoti eshte i Plotfuqishem.
materalizmi
vertet feja nuk identifikon idealizmin por ajo eshte nje komponent thelbesor i tij por qe nga ana tjeter ka dhe nje rol pozitiv jo vetem per faktin se ndihmon ne zbutjen e shpirtit po edhe se krijon pertcarje ne teorine idealiste ne per djithesi. Vete idealizmi ndahet ne dy grupe:
1- idealizmi objektiv (ku ben pkjese dhe feja) i cili pranon idene si primare dhe materien si sekondare pèra te dal nga ideja (mendimi)
2- idealizmi subjektiv qe per mendimin tim eshte ekstrem fare pasi nuk pranon ekzistencen e materies absolutisht. Duke perdorur tezen se impresioni i eksiztencen se materies eshte alucinacion.
Megjithate sdo te thote se keto rryma jane te kota dhe pa vlere por te pakten deri tani kane sherbyer ne fuqizimin e materializmit dialektik. Edhe materializmi nuk i mohon kete rryme pasi dhe vete ne thelbin e materializmit eshte ideja se ASGJE NUK ESHTE ABSOLUTE por idealizmi nuk e ben kete gje duke u sjell si nje rryme arogante. Per ta mbyllur mund te them se sa me iforte te jete idealizmi aq me i forte eshte materializmi . LIGJI I UNITETIT DHE LUFTES SE TE KUNDERTAVE. Si puna e asaj shprehjes NJE BIE njeqind ngrihen
Mendimi materialist!
Zoti krijoi universin, dhe ne e shohim ate perdite!
Jepi Cezarit ate qe eshte e Cezarit, dhe Zotit ate c'ka eshte e Zotit.
Pershendetje Antoni!
materiale
"Beju zot i vetes dhe sklav i shpirtit"
"Aristoteles"
materjale ka plote po a studjojme ne nen veprat materjaliste:
mbase
jo mbase po kete e vlerson avukati me i mire i botes besoj se duhe t ta dini kush ehste:*
nejse here tjeter e nenvizoj kush ehste.
me respekt plaku-i-detit
Aljohin
"E bukura" e filozofise eshte se kushdo mund te jape cdo lloj mendimi (po te doje edhe pa u menduar fare madje) dhe asnje nuk mund ta gjykoje as pak, kjo gje misherohet shume qarte ne diskutimet rreth kesaj teme.
Nuk po flas pastaj per materializmin.
me ne fund dicka e kendshme ne forum
teme shume interesante....dhe e komplikuar njekohesisht...pastaj sikurse te gjithe ceshtjet filozofike mjafton te kujtojme diskutimin nese gota eshte gjysem plot apo bosh...
kam lexuar librin nga big bang deri te vrimat e zeza te nje prej figurave te koheve moderne Stephen Hawking i cili eshte dhe fizikant dhe filozof...libri i tij flet per teorine e big bang/ut shume interesant dhe Hawking eshte nje nder ato filozofe contemporan qe mbeshtet tezen e ekzistences se Zotit...
materie apo shpirt?....veshtire...them se ka gjera te cilat njeriu nuk arrin ti percptoje....vete fakti i ekzistences sone dhe se si vijme ne jete eshte dicka mistike....shpjegimi qe i eshte dhene deri tani eshte ai i mbeshtetur ne fe....pra ka shume nocione apo dukuri ku aresya njerezore eshte shume e paafte ti arrije...
ose sic eshte dhe rasti i hapesires....ajo vjen vazhdimisht duke u shtrire...dhe ne astronomi aktualisht ka dy rryma...njera mendon se hapesira eshte krijuar si rezultat i nje shperthimi te fuqishem dhe kjo hapesire eshte ne zgjerim te vazhdueshem i cili do zgjase infinit
kurse rryma tjeter mendon se hapesira do vazshoje te zgjerohet ose shtrhet deri ne nje moemnt dhe pastaj do ndohde procesi i kundert ai i tkurrjes dhe do kete kontraktim ne nje pike te tille me volum zero dhe dendesi infinit qe ne gjuhen shkencore quhen singularitete...
per materien bindemi kollaj qe ekziston se e shofim e prekim etj...po shpirti, cfare na ben te mendojme se ka shpirt? pse besojme ne Zot? sa natyre e veshtire ky njeriu, per cdo gje do te kete nje prove!!!!
plus eshte dicka negative qe ne nuk kemi pas nje edukate te mirfillte fetare dhe shumica (flas brezi qe ka bere filozofi ne shkolla para viteve 90) ka studiuar vetem materializem...dhe ne menyre te cunguar rrymat e tjera.... kjo ka bere qe gjithcka qe lidhet me fene eshte pare si dogme a ku di une...
personalisht mbeshtes ate teori ku shpirti eshte primari...
gjithe te mirat
Materializmi?

Citim:vella ben mire te abdejtohesh se me duket paske mbetur ne shekullin 18, shkenca moderne verteton qe bota eshte e krijuar e nuk ka egzistuar pafundesisht dhe se koha eshte produkt relativ pra nje dimension i katert,materjalizmi ka rene poshte si teori shkencore pasiqe shkenca ka bere shum hapa para me mekaniken kuantike dhe me papercaktueshmerine e ligjeve fizike,nje pyetje kam une per ato qe kane qasje materjaliste,a mundet te me thoni cfare eshte materja ?
Po citoj ato që tha mjellma
Vizitor,ishte teper interesant informacioni i sjelle ketu,pavaresisht nga hapesira e ngushte,sepse me nje informacion nuk mund te sjellesh te qarte thelbin e rrymes materialiste dhe asaj idealiste dhe aq me pak te arrihet te behet nje bisede e mirefillte filozofike dhe ne fakt une nuk pretendoj aspak qe te arrij te flas nga baza te mirefillta te njohurive filozofike,thjeshte me kujtohen dikur emisionet ne RTV dhe zeri i drejtuesit te tyre,qe pasi bente nje pyetje:nese eshte e vertete hipoteza se hapesira ka nje kufi qe percakton fundin e saj,atehere pas ketij fundi cfare vjen???....kjo pyetje me ben te pranoj se hapesira eshte e pafundme dhe nese do te beja nje analogji edhe per fillimin do te beja vete te njejten pyetjeo para saj cfare kishte??? S'ka patur as fillim.....Duke u nisur nga kjo eshte e lehte qe te pranosh materien si primare dhe idealen si dytesore dhe te permbledhur vetem ne realitetin shoqeror,apo ti japim nje hapesire pak me te gjere realitetin e gjalleses.
Kjo ishte pohimi se perballe fakteve jam e detyruar te pranoj materialen si primare,por ka caste qe me krijohet pyetjao ekzistencen time kush e shpjegon???Perse UNE jam kjo qe jam tani, e paracaktuar te lind ne ate date,te kem kete paraqitje,kete kapacitet bilogjik(nuk po futem ne pershtatjen ne kushtet e shoqerise),te jem prezente tani dhe jo te isha dikur,apo te jem dikur,te mos jem TI apo dikush tjeter,kur faktikisht jam nje perzierje kaq% uje,kaq% kripera minerale dhe totalisht 100% lende joegjalle.Cfare kam tani qe me ben te jem Une dhe jo 100%material?
Nejse, s'kam per ti dhene nje shpjegim qe te me kenaqi mua,keshtu qe po vazhdoj te jetoj jeten time pa i dhene nje kufi materiales dhe ideales,mire jane bashke....![]()
Citim:Materia sikurse e dime pa diskutim, eshte diçka qe shihet, preket, ka forme, ze nje vend te caktuar ne hapsire. etj etj.
Po citoj ato që tha cedrus
Materializmi?
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
...
Çdo gje ka nje pikenisje. ...
Citim:Aristoteli e quante "motorri i pare" qe ka te beje me mekanizmin.
Po citoj ato që tha lost_soul
E nga e di ti kete?
Po c'me duhet mua Aristoteli. Ti pas atij do fshihesh?
Citim:I referohem. Babai i filozofise, nejse meqe ra fjala, me heq trurin sepse e kam te veshtire ta ze gabim.
Po c'me duhet mua Aristoteli. Ti pas atij do fshihesh?
Aristoteli besonte qe e gjithe materia eshte e perbere nga uji, zjarri, ajri.. etj.
Ti e beson kete?
Citim:Aristoteli ka thene shume gjera, por duhet pasur parasysh se interpretimet mund te jene te gabuara.
Aristoteli besonte qe e gjithe materia eshte e perbere nga uji, zjarri, ajri.. etj.
Ti e beson kete?
Pikerisht pra, ka thene shume gjera, disa te drejta e disa jo.
E kush eshte garantuesi qe te tregon pohimin e drejte nga te shtrember? Vetem mendja jote. Ja pra qe mendja jote ka me shume rendesi se c'ka thene Aristoteli apo kushdo tjeter.
Piktor te meresh me filozofi do te thote te jesh i gatshem te hedhesh poshte cdo besim apo mendim qe mund te kesh paraprakisht, qofte te tuat apo edhe te tjereve. Po e fillove me ky ka thene keshtu e ky tjetri ashtu, nuk je duke bere filozofi.
Ah po. Jo vetem Aristoteli, por edhe Newton tha. energjia dhe materia jane i njejti realitet ne gjendje te ndryshme.
Per ta thjeshtuar sikurse Uji, akulli, avulli.
E per ta thjeshtuar edhe me tej, tani jemi ne epoken e atomit dhe besoj se ketu je dakort edhe ti qe mes tyre ka hapsire, sado i forte te jete materiali, dhe ne fund te fundit edhe mes protoneve elekteroneve dhe neutroneve ka gjithnje nje hapsire.
Citim:Ne fakt ketu te jap plotesiht te drejte, qofte fakti sepse vetem duke lexuar aristotelin ja vetem qe po hedh poshte shume besime e mendime por me hapi pune te lexoj edhe te mesoj shume gjera mbi filozofine duke studiuar edhe cartesin, kantin, leibinz, einstein etj.
Piktor te meresh me filozofi do te thote te jesh i gatshem te hedhesh poshte cdo besim apo mendim qe mund te kesh paraprakisht, qofte te tuat apo edhe te tjereve. Po e fillove me ky ka thene keshtu e ky tjetri ashtu, nuk je duke bere filozofi.
E ndersa une te pergjigjem ty, ti s'me pergjigjesh mua. Me duket sikur po flas me muret 
Na doli Newton tani.
E di ti qe ky Newton-i yt ka shpenzuar 90% te kohes se tij me alkimi, sepse kishte besim qe mund te nxirrte flori nga bakri psh?
Cfare duhet te themi per Newtonin tani?
Nejse e.. se kot u perzieva.
Newtoni ka qene shkencetar, filozofia e tij kishte te bente me perpunimin e metaleve, natyrisht po te kesh parasysh tabelen e Mendeleievit ku çdo element kimik ka nje numer te percaktuar protonesh e neutronesh.
Mjafton te hiqje apo shtoje ca protone e elektrone dhe ja u be bakri ar apo plastika diamant.
Mentelejevi ka lindur nja 200 vjet pas Njutonit.
Megjithate metodat qe perdorte Njutoni nuk ishin aspak te natyres atomike qe ke parasysh ti, por te natyres kimike. Dmth digje me zjarr, hidhi sulfat, shulloje ne uje ne nonsense te tjera alkimike
Citim:Pikerisht, po te kish lindur pas mendelejevit, newtoni kushedi do kishte arritur diçka ose nuk do ishte lodhur aq shume pa rrezultat, por e rendesishme eshte se ai e konsideronte materien energji, ne fakt atomi eshte energji ose burim energjie.
Mentelejevi ka lindur nja 200 vjet pas Njutonit.
Megjithate metodat qe perdorte Njutoni nuk ishin aspak te natyres atomike qe ke parasysh ti, por te natyres kimike. Dmth digje me zjarr, hidhi sulfat, shulloje ne uje ne nonsense te tjera alkimike
o cuna t'gjith ata qe kan nigju tpakten 1 keng rrep ne jeten e tyre e din qe materia nuk esht e ndashme nga shpirti dhe se enigma e egzistences do zgjidhet vetem ateher kur ...
kam frik se sapo bera postimin me fantastik n'internet
Ok Piktor, pune te mbare ne pervetesimin e ungjillit te Aristotelit dhe te atyre emrave te tjere qe permende me siper.
Citim:
Po citoj ato që tha bolt thrower
kam frik se sapo bera postimin me fantastik n'internet
Piktor, me pelqen qe paske qejf Aristotelin.
Puna eshte se shkencetaret, apo edhe filozofet jane mjete qe ne i perdorim per te arritur "te verteten", asgje me shume. Ne i respektojme dhe nganjehere edhe me shume, por ata ne vetvete jane "shkallaret e nje shkalle te madhe qe ngjitet drejt pafundesise."
Ne ecim atje dhe mesojme, mohojme dhe pervetesojme, kujtojme dhe harrojme. Ja kshu.
Lost-i, gjanem, ka shume pordhe dhe ben profin duke hedhur e pritur. Lost, shkruaj si mendon ti dhe leri denglat.
Kjo nuk do te thote se nuk ke te drejte per ato qe thua. 
Koha, eshte nje koncept shume i komplikuar dhe kerkon shume rreshta per t'u shpjeguar.
Sidoqofte ja nje artikull i 2010-tes per kohen. Qenka shume interesant.
http://www.iep.utm.edu/time/#SH3b
Shpesh bejme gabimin qe duke folur ne aspektin filozofik, i referohemi fizikes. Sigurisht qe fizika, duke qene nje lloj filozofie e shkencave eshte dominante ne shpjegimin e ketyre fenomeneve, por jo gjithshka.
Citim:
Lost-i, gjanem, ka shume pordhe dhe ben profin duke hedhur e pritur. Lost, shkruaj si mendon ti dhe leri denglat.
Kjo nuk do te thote se nuk ke te drejte per ato qe thua.
Cedrus interesant artikulli qe solle.
Personalisht mendoj qe keto debate jane ende ne nivel fjalesh. Kjo nuk do te thote qe pas disa qindra vjetesh me zhvillimin e teknologjise gjerat deri tani te pavertetueshme nuk do vertetohen. Mendoj qe fakti qe nuk jane zbuluar ende nuk do te thote qe nuk ekzistojne apo nuk jane te verteta.
Lost une i referohem filozofeve, kam gjithnje rrespekt per mendimin e pavarur megjithse, sidoqofte per te arritur ate qe thua ti duhen pikat e referimit.
Kaq per ungjillin e Aristotelit, vetem se nuk mund te rri pa shtuar se Ai dinte kaq shume ate kohe saqe shkenca e sotme...
Cedrus sidoqofte konceptin e kohes qe paraqitet ne grafik eshte ajo qe parathashe, e tashmja nuk ka kuptim pa te shkuaren dhe pa te ardhmen, kjo eshte jeta.
Nje pikture eshte nje materie qe ka materializuar idene e nje piktori. Nje qiri, materie e bere nga ideja per te ndriçuar. Nje fare e mbjelle per te dhene nje jete... Çdo gje ndodh ne kohe dhe hapsire.
Lost, nuk jam ne nje mendje me ty qe dikush nuk e ha dot arren gunge.
Mendoj qe kur flitet per filozofine se pari duhet caktuar fusha ku do mbeshtetesh, pra cfare syzesh do perdoresh.
Se dyti duhet rene ne nje mendje midis diskutantesh, qe konceptet baze te filozofise jane te perhershme(jo ne sensin metafizik). Ato jane mjete pune si matematika ka numurat, apo konvencionet e tjera.
Se treti, nuk mund te behen ngaterresa ne etalone, njehere te matesh me cm dhe here te tjera me inch. Kjo per filozofine ku retorika ze vend shpesh, merr nje prioritet te dukshem.
Klodel, ju uellkam. 
Une mendoj se mund te behen referime, por thjesht per ilustrim.
Une kur fola per materializmin, nuk kisha aspak te themmi Leninin dhe " Materializmi dhe Empiriokriticizmi", megjithse e vleresoj kete liber shume, sigurisht ne forme inerte. E perseris ne firme inerte.
E kam fjalen per materializmin kontemporan, per ate lloj materializmi neper te cilin filtrojne te gjitha rrymat e tjera, mjafton qe trajtimi te behet me mjete filozofike.
NJe aspekt tjeter eshte " Materia dhe Ndergjegja" relacionet midis tyre. Ne kete fushe kaq korruptive zene vend luhatje te pafundme nga " e verteta". Ketu mund te trajtohen ide qe jane vertet shume te veshtira, si gjendja e mendjes dhe sjellja.
Mendja, ose mendimi dhe sjellja, eshte jashtezakonisht e veshtire qe te kornizohet filozofikisht, sepse te dy kembet ndryshojne me kohen, jane funksin i saj. Ne nje kohe te caktuar te zhvillimit te shoqerise, institutet ekuilibruese te sjelljes (feja, organizata te ndryshme, shteti, ligji, etj) mbajne nje qendrim te caktuar, i cili ndryshon ne nje kohe tjeter dhe ne nje vend tjeter. Pra pergjithesimi teorik, filozofik per keto eshte shume i veshtire, ose i paqendrueshem.
Los-i leri pordhet se nuk te shiten ketu, Ne s'kemi ku i shesim tonat. Krize superprodhimi 
Ja e shef? Ka lezet kur lexon nje shkrim dhe s'mer vesh asgje.
Kam pershtypjen qe ti je nje mesatare e plloshtanit me piktorin ne kete fushe, por me shtojcen qe ke nje fetish per pordhet.
E nejse, une s'jam filozof dhe nuk mund te diskutoj dot me mjetet e filozofise qe thua ti. Megjithate kam qef te lexoj ndonje shkrim te hajrit, prandaj edhe pa e kuptuar as vete humbas kohen duke lexuar ndonjehere postime piktoreske apo gjithcka-pershkruese si ky i yti mesiper.
Citim:
Ja e shef? Ka lezet kur lexon nje shkrim dhe s'mer vesh asgje.
Kam pershtypjen qe ti je nje mesatare e plloshtanit me piktorin ne kete fushe, por me shtojcen qe ke nje fetish per pordhet.
E nejse, une s'jam filozof dhe nuk mund te diskutoj dot me mjetet e filozofise qe thua ti. Megjithate kam qef te lexoj ndonje shkrim te hajrit, prandaj edhe pa e kuptuar as vete humbas kohen duke lexuar ndonjehere postime piktoreske apo gjithcka-pershkruese si ky i yti mesiper.

Nisur nga pyetja qe ben hapesi i temes ne fillim, - Cila eshte paresore, lenda apo shpirti ? kerkon te veje perballe materialistet perballe metafizikeve. Ne fakt pyetja nuk ka vlere perballe realitetit qe te dyja perbejne "NJE" nuk ka nje vije ndarese mes dyjave, njera kompleton tjetren dhe aty ku fillon njera e ka fillimin tjetra. Pyetja e sakte do te ishte kush ishte ne fillim, materia apo hapsira? Ka materie pa hapsire dhe anasjelltas. Ketu besoj se edhe Lost do me kuptoje dhe do jete dakort me mendimin llogjik pa u anuar nga asnjera ane.
Lost nuk ishte dakort me mendimin se çdo gje ka nje pikenisje, por nuk jep ndonje mendim te vetin qofte te pavarur apo duke ju referuar ndonje debati apo mendimi.
Nese ke mundesi Lost na ndriço pak.
Qenke merzitur shume me duket.
Ja universi per shembull eshte pa fillim dhe pa fund.
Citim:
Mendoj qe kur flitet per filozofine se pari duhet caktuar fusha ku do mbeshtetesh, pra cfare syzesh do perdoresh.
Se dyti duhet rene ne nje mendje midis diskutantesh, qe konceptet baze te filozofise jane te perhershme(jo ne sensin metafizik). Ato jane mjete pune si matematika ka numurat, apo konvencionet e tjera.
Se treti, nuk mund te behen ngaterresa ne etalone, njehere te matesh me cm dhe here te tjera me inch. Kjo per filozofine ku retorika ze vend shpesh, merr nje prioritet te dukshem.
Los-i leri pordhet se nuk te shiten ketu, Ne s'kemi ku i shesim tonat. Krize superprodhimi![]()
Jam plotesisht i te njejtit mendim me ty bajdheuey (sic shkruan ti zakonisht) megjithese tamam tamam ne tema te tilla nuk mendoj qe dikush mund te kete nje mendim origjinal te tijin. Kot jashte temes e di, por keshtu qenka si ne mode kohet e fundit i think. Maksimumi mund te dale ndonje bicim kukurec teorish te lexuara dhe studjuara prej kushdo qofte shkruesi ose une nuk e ditkam qe ne mesin tone kemi ndonje Nice apo Kant (me falni qe nuk di ndonje fillozofe femer te njohur) te ardhshem/me qe po perpiqet, por nuk e ka shkruar akoma ndonje liber qe ti hape nje prespektive te re botes. Domethene e kupton ku ta kam llafne qe ne tema te tilla ja vlen te sjellesh ide dhe kendveshtrime te reja te cilat njerezia ti lexoje epr qef duke zgjedhur per veten e vet. Nga nje shporte me e madhe te del me mire te zgjedhesh. Man i should stop drinking.
Citim:
Po citoj ato që tha ingmetalboy
Interesant fakti qe ve ne pah ato tre pikat me siper per nje diskutim filozofik cedro. Dmth kur do di, por zgjedh te mos-esh.Jam plotesisht i te njejtit mendim me ty bajdheuey (sic shkruan ti zakonisht) megjithese tamam tamam ne tema te tilla nuk mendoj qe dikush mund te kete nje mendim origjinal te tijin. Kot jashte temes e di, por keshtu qenka si ne mode kohet e fundit i think. Maksimumi mund te dale ndonje bicim kukurec teorish te lexuara dhe studjuara prej kushdo qofte shkruesi ose une nuk e ditkam qe ne mesin tone kemi ndonje Nice apo Kant (me falni qe nuk di ndonje fillozofe femer te njohur) te ardhshem/me qe po perpiqet, por nuk e ka shkruar akoma ndonje liber qe ti hape nje prespektive te re botes. Domethene e kupton ku ta kam llafne qe ne tema te tilla ja vlen te sjellesh ide dhe kendveshtrime te reja te cilat njerezia ti lexoje epr qef duke zgjedhur per veten e vet. Nga nje shporte me e madhe te del me mire te zgjedhesh. Man i should stop drinking.
Pastaj per sa i perket kohes dhe atij artikullit qe solle cfare paske bere gjate oreve te matematikes ne gjimnaz? Ato dy nocione jane bazat e algjebres dhe calculusit. Ose ndryshe linear time notion une them nje llaf i cili te acaron ty dhe ti thua nje tjeter qe me acaron mua dhe keshtu vazhdojme pafundesisht duke ja bere nervat njeri-tjetrit kacurel dhe fillojme shahemi, zihemi, rrihemi. Circular time notion ne te dy hedhim dhe presim llafe, batuta filmash, profka ironije te cilat na ngrene nervat, na bejne te qeshim, te tundim koken dhe te fillojme nga e para.
Nejse se e zgjata kot i think.

Citim:
junouuatajemseingmen.
Ingu, nuk ka te beje me subjektin, pra me mua shkrimi i mesiperm, por me nje koncept themeltar ne cdo diskutim( shqyrtim fenomeni). Ky koncept duhet te ekzistoje jashte nesh, objektivisht pra. Cdo fenomen shqyrtohet dike perdorur mjete unike, standarte. Problemi i standartizimit te masave ka qene pika me e dobet e te gjitha shkencave nder kohe.
Mendoj qe kjo eshte e vlefshme edhe per filozofine.
Sa per kohen:
Ne studiojme ne shkolle, po ashtu duke rene ne ujdi me njeri tjetrin, femomenet duke perdorur nje metode te caktuar.
Psh. gjeometria si pjese e matematikes, deri ne nje nivel ne shkolla perdor konceptimin euklidiane Kjo eshte gjeometria aksiomatike, por jo gjithshka.
Ne nivelet me te larta te matematikes, (meqe kap calculusin po te them tek calk 3), shqyrtohet edhe gjeometria e gausit, ajo joEuklidiane.
Kjo psh e ka kendin e drejte me shume se 90 grade.
Ka edhe forma te tjera gjeometrish, te cilat jane konceptuale, marreveshje midis shkencetaresh per te zgjidhur nje problem te caktuar ku gjeometria e zakonshme nuk arrin dot.
Pra ne kete kuptim marreveshjet nuk kane asgje te keqe. Ky ishte edhe qellimi i futjes se atyre pikave i dashur Ing. Po lere te piren se do behesh impotent ngjo mua.
![]()

Citim:Ne fakt me merziti pergjigja jote.
Qenke merzitur shume me duket.
Ja universi per shembull eshte pa fillim dhe pa fund.

Piktor, mos i kthe temat e tua te filozofise ne tema fizike.
Ja po te pergjigjem edhe nje here.
Sipas matjeve te fundit universi eshte i sheshte dhe i pafundme. Por edhe sikur te ishte eliptik, perseri s'do te mund te thuash qe gjeometria e tij ka ndonje fillim apo fund. E njejta vlen edhe per nje univers te hapur hiperbolik.
Mund te flitet sa te duash ne kete pike, por e lejme ne nje teme, kohe tjeter e me nge tjeter.
Ngacmimi im nuk kishte me shume te bente me kete fakt konkret. Kishte me shume te bente me menyren e te arsyetuarit tend, qe te them te drejten m'u duk si corape leshi te hedhura andej kendej 
Hajt tung.
Lost-i te te bej nje recete per Nexium?
Ok, por vetem pasi te besh publike gjinine.
Citim:Atehere te kthehemi edhe nje here tek pyetja, çfare eshte filozofia. Percaktimi me i bukur (mendim i imi ky), Filozofia eshte deshira e njeriut per te njohur te verteten. Ne fakt perderisa askush nuk e ka thyer ate arre, mbetet qe te hedhim ide, apo mundohemi te japim gjykime sipas njohurive tona. Filozofia ne vetvete merret me saktesine e gjerave, por vete filozofia nuk eshte percaktuar.
Piktor, mos i kthe temat e tua te filozofise ne tema fizike.
--Mendimi materialist shte me i sakti --- Materia eshte primare dhe ndergjegja eshte rjedhoje e mateies--
- Keta idealistet qe vene ndergjegjen Primare --keta abuzojne me veshtiresine e Njohjes ndaj te Panjohures --dhe ja atribuojne kete veshtiresi nje autoriteti superior qe eshte Zoti --
-Ndersa marxismi per te kaluar te panjohuren perdor Hopin cilesor --- dhe Marxismi ka plotesisht te drejte kur thote qe NDRYSHIMET SASIORE COJNE NE NDRYSHIME CILESORE ----
--Bota shpirterore ,ndergjegja jane produxion i relitetit qena rrethon--pra i Materies
Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI
[B
-Ndersa marxismi per te kaluar te panjohuren perdor Hopin cilesor --- dhe Marxismi ka plotesisht te drejte kur thote qe NDRYSHIMET SASIORE COJNE NE NDRYSHIME CILESORE ----
[/B]
Citim:
Kete e thote dialektika o Rajmond.
Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.