Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 76 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Probleme Sociale (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=312)
-- DALLIMI: qytetar-fshatar?!!Pse?! (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=9782)
DALLIMI: qytetar-fshatar?!!Pse?!
Ne shqiperi me shume se ne cdo vend tjeter vihet re dallimi: qytetar-fshatar;
Shpeshhre i krahasojme me dy klasa shoqerore, ku e para ka perparesi me te madhe.Pse ndodh kjo?- pyesim...
Hapa kete teme, sepse kam vene re qe shumica e nejrezve ne shqiperi etiketojne njeri-tjetrit sipas vendit nga jane, edhe pse shume prej tyre mund te jene te ardhur nga fshati ne qytet.
Eshte e vertete e pamohueshme qe fshatari shqiptar ka bere dhe ben ne nje jete te stermunduar, ku e vetmja zgjidhje ekonomike eshte emigrimi...
Standarti i jeteses eshte shume me i ulet (vende, vende) dhe mentaliteti eshte akoma konservator, mos te flasim per edukimin arsimor te tyre, i cili sa vjen dhe reduktohet deri ne 8 vjecare e kaq....
Disa thone: "Fshatari sado te beje si qytetar prape fshatar mbetet",- pse thuhet keshtu?
Nderkohe qytetar quhen te gjithe ata individe qe jetojne ne qytet, dhe bejne nje jete qytetare, mes institucionesh te ndryshme, ambjenteve defryese, etj etj, ku si qellim kryesor kane arsimin, emancipimin kulturor, perpjekjet per nje jete sa me komode, - e kunderta e fshatarit, i cili jeton ne nje krahine te rrethuar nga kodra e fusha, bageti e bujqesi......
Po te krahasojme fshatarin dhe qytetarin e huaj, krahasimet nuk jane te theksuara, si ne Shqiperi...
-Si mendoni, cfare limitesh jane ato qe definojne konceptin qytetar-fshatar ne vendin tone?
-Pse jane kaq te theksuara keto kategori?
-Mungesa e kultures, ekonomia e mjeruar, apo arsimi i pamjaftueshem???
Mund te na jepni opinionet tuaja te dashur forumista??
Ju pershendes
Mendoj....
Arsimi i pamjaftueshem.
Te themi te drejten keto dallime i bejne me shume Qytetaret....do te thoja ato jane ne te shumten e rasteve qe nuk e vlersojne vlern e fshatarit e perbuzin disi rendesine e tyre....une do te thoja nga mungesa e kultures qe kane...
kurse fshatari nje qytetar kam pershtypjen se eshikon me nje sy tjeter si njerez te llastuar dhe mendje medhenj (qe ne te shumten e rasteve jane ) por i konsiderojne njerez me fat qe nuk u eshte dashur te bejne nje jete te veshtire si e tyre (dhe te themi te drejten kjo vlen ne shqiperi)
Jeta e fshatarit kudo neper Bote eshte me e veshtire se e qytetarit me e lodhshme nga ana fizike....por ne shqiperi ndryshon puna...duke filluar nga arsimi dhe deri tek gjendja financiare.....
Fshatari ne shqiperi eshte ekonomikisht i rrenuar...nga kjo pasojne te gjitha te tjerat ...dashur padashur paraja behet element kryesor...
Qytetari shqiptar vertet e perbuz nje fshatar rracist do ta quaja...por per mendimi tim eshte shume qendrim i gabuar..pasi pa fshatarin shqiperia bashk me qytetarin do ishte rrenuar me kohe fshatari shqiptar 50 vjet te Enver Hoxhes eka mbajtur shqiperine ne kembe me punen e tyre....qe nga mishi qe eshte shitur kudo ne bote dhe deri te pambuku qe ka zene nje pjese edhe te marketeve Egjiptjane....
Une nuk ve dallim ne keto aspekte por te them te drejten fshatarin shpesh here e kam gjetur te jet me bujar se nje qytetar ...ndoshta sepse "civilizimi" nuk i ka pershkuar akoma ne te gjitha venat
Nuk eshte e vertete qe ky Dallim sic e quan ti eshte nje fenomen vetem per shqiperine bile ne Shqiperi fshataret "integrohen" shume me shpejt ne qytet se ne vendet e tjera.
Ti nderkohe qe pret te marresh pergjigje per dilemat qe ke ne lidhje me kete teme i pasqyron te qarta kur thua
"Eshte e vertete e pamohueshme qe fshatari shqiptar ka bere dhe ben ne nje jete te stermunduar, ku e vetmja zgjidhje ekonomike eshte emigrimi...
Standarti i jeteses eshte shume me i ulet (vende, vende) dhe mentaliteti eshte akoma konservator, mos te flasim per edukimin arsimor te tyre, i cili sa vjen dhe reduktohet deri ne 8 vjecare e kaq....
Disa thone: "Fshatari sado te beje si qytetar prape fshatar mbetet",- pse thuhet keshtu?
Nderkohe qytetar quhen te gjithe ata individe qe jetojne ne qytet, dhe bejne nje jete qytetare, mes institucionesh te ndryshme, ambjenteve defryese, etj etj, ku si qellim kryesor kane arsimin, emancipimin kulturor, perpjekjet per nje jete sa me komode, - e kunderta e fshatarit, i cili jeton ne nje krahine te rrethuar nga kodra e fusha, bageti e bujqesi."
------------------------------
Ja pse etiketohen
Ksenia po kjo nuk do te thote qe t'ia ofrosh nje fshatari te gjitha te mirat e nje qytetari nuk mund te arrije ne te njejtin nivel....kur thua se fshatari po fshatar mbetet eshte ofendim i fatit.....eshte mungese kulture dhe intelekti ...c'do lloj ofendimi eshte i tille pastaj shikohen ne prespektiva te ndryshme....te jesh fshatar eshte kultur me vete dije mevete sepse ne si qytetare do ta kemi me te veshtire te intergrohemi me jeten e nje fshatari se sa ata ne jeten tone.......e kush nuk ambjentohet me te miren..
Sa do qe t'i shajm dhe sa do qe t'i perbuzim. Ne qytetaret, moden e fshatereve po ndjekim. Ka ardhur koha e tyre. Nuk jane me te ndrydhur dhe kan ecur me shume se qytetaret. Ketu, ne Angli shumica per te mos then qe jane te gjithe eshte mbushur me fshatar.
Dallimi i tyre me nje qytetar eshte mburrja. Mburren shume dhe genjejn shume ne te njejten kohe per te treguar qe kane arritur majen. Ka edhe nga ato qe jane shume te civilizuar dhe adaptohen me jeten e qytetareve po eshte vetem nje pakice. Jane ato qe i kan dhen nje imazh negativ shqiperise ketu ne Angli dhe ke frike t'i kalosh ndonjehere rruges se te shohin nga kembet deri te koka. Ama nuk i shaj sps ne fund te fundit cdo njeri nga ne, ka te aferm qe jane nga fshati por akoma nuk kane arritur ne ate pike ku mund te arrijn kulturen, respektin qe ka nje qytetar dhe kjo ndoshta nga dita ne dite shuhet sps ato po levizin nuk jetojn me neper fshatra. Tani ne syte e tyre, nje qytetare qe vishet ne menyre te thjesht por pa taka e quajn fshatare. Keshtu qe edhe ne duhet te konfirmohemi me veshjen tyre.
Pershendetje Isra!
Kjo teme per mendimin tim, eshte e njejta me temen "Kush po quhen maloke!"
Perbuzja qe existon ne Shqiperi,mes njeri-tjetrit-con vetem ne diskriminim te ndergjegjes shqipetare!
Qytetare-Fshatare=Shqiptare.Isoj e barabar!
Une do vecoja vetem se"Kokat me te zgjuara kane dale nga veshtiresite e jetes"
Tema nuk ka asnje vlere morale as edukative per forumin dhe shoqerine tone!
Thjeshte mendimi im, -ju beni c`te doni!
Ketu ne usa ne nje vend kaq demokratik dhe te perparuar ka lloj lloj racash dhe asnje ste pyet nese je nga fshati apo qyteti, i bardhe apo i zi i kuq, apo i verdhe,etj.., por ne shqiptare i kemi hypur kalit persmbrapthi te dashur ''idealiste'' qe na hapet barkun kur lexon tema te tilla. Shyqyr qe shkenca e Shqiperise per nga popullsia eshte gjithmone shtatzene ,per hapjen e temave te tilla ,por gjynah qe vete shkenca qendron ne te njejtin vend.
dallimet
jan vetem te ne shqiptaret se kushtet kan bere te veten nuk dua te shtoje me shume se dote gaboja .
Po e ke kaq me siklet ti syri , mos mer pjes ne diskutim
Per temen
Ju kujtoj popull se te mirat e njerit si ka tjetri dhe anasjelltas , pse i beni kaq te nderlikuara gjerat , pastaj cka qene vendi para disa dhjtvjecareve , fshat nuk ka qene
Teme dhe diskutime pa bereqet , mendimi im !
Qe ne kohet e shoqerive pastorale dhe ndoshta me tej, dhe deri ne ditet ku vecohen qytet-shtet apo kryeqytete kontinentesh eshte ka qe ne dhe do te jete ky dallim.
Per mendimin tim te jesh fshatar eshte goxha esenciale...sepse i jep kuptim debil mijra "qytetareve" qe jane me shume se fashatar ne territore ku nuk behet jete fshati.
nuk po zgjatem. une dhe shume prej nesh mbase sjemi te zotet te arrijme ne perfundime te sakta se arsyet, ndryshimet, opininet dhe pozitat na bejne te jem kaotike.
une mendoj se pergjigja me e bukur eshte dhene ne romanin "Dehje nga metamorfoza" te S.Cvajg.
Tung
o gjytetaret
pa fshataret nuk kan ardhmeri njesoje vlen edhe per fshataret nuk edi pse ja vlene ?
naim lere fare sepse nuk ja vlen te diskutosh ne kete teme, kur lexon gjera te tilla . Kur duhet dhe te karakterizosh njerezit nga veshja tani nese shofim ne rruge nje tiranase ose nje qytetare tjeter te veshur ekstravagande duhet te themi aman sa e kulturuar ,por c'fare rrote ku***. Kshu dhe per nje qytetare pa taka, fshatare. pra qytetarin e bejne takat. hahahaha me vjen per te qeshur perzotin.Lame nam si komb kur diskriminojne njeri-tjetrin. Te ka lezet shpirti te lexosh ne nje forum italian ose amerikan apo nje tjeter forum te huaj, ku tema te tilla nuk ekzistojne ,por gjera qe te kenaqin shpirtin dhe keto diferencime dhe diskriminime nuk jane mes tyre. Ne mblidhemi per pak shoqeri ,meqe dhe mundesit na jane krijuar tani sepse jemi komb i integruar.. Shendet diskutueseve. Une per vete nuk shkruaj me tek kjo teme. Ah dhe dicka jam me origjine fshatare dhe e kam per nder,pavaresisht se ku jam rritur .: )
Pershendetje te gjitheve.
Diskutimet jashte temes e ofendimet ndaj njeri-tjetrit u fshine..
Sy katra, jo te gjithe anetaret kane idete e tua ose te mijat.. secili ka idete e veta, jane ato te sakta apo jo, kjo nuk na jep te drejte ti ofendojme...
Ndaj te lutem, behu pak me tolerante ndaj mendimeve dhe opinioneve te anetareve..
Ju mund shume mire ti pergjisheshit Hirushes pa hyre ne ofendime, sikurse edhe Myzeqarit, pa na treguar ne publik se ke pelqen ai me shume e me pak (mua, dhe anetareve te tjere nuk na interesojne keto)..
Nuk e kuptoj pse ne SHQIPTARET e kemi kaq te veshtire te mos perdorim ofendimet e te tregojme tolerance kur idete e tjereve jane ndryshe nga tonat...!!!
Faleminderit per mirekuptimin...
ps : ju lutem permbajuni temes, behuni realiste...
Pershendetje!
Isra nje teme e qelluar, me te vertete kjo.
Eshte fakt i padiskutueshem qe dallimet qytetar/fshatar ne vendin tone jane me te theksuara ne vendin tone ne krahasim me vendet e tjera.
Nje qytetar e sheh fshatarin si nje njeri te pakultuaruar, te prapambetur, te pa emancipuar dhe qe ka lindur vetem te beje pune te rendomta.
Dikur edhe une mbaja mendimin qe te quhesh banor i qytetit duhet patjeter qe te pish nja 40 kazane me uje.. Flitet per sot e 8 vjet perpara ore.
Ndersa nje fshatar e sheh qytetari si nje njeri qe mburret me fatin e tij, nje njeri qe eshte i perkedheluari i qeverise, pa marre ne cfare sistemi jeton.
Dhe eshte fakt qe ne komunizem fshatari duhet ta shiste detyrimisht vicin e tij tek grumbullimi,qe ta hante qytetari dhe kete e bente me nje cmim qesharak.
Pra nje lope dikur per fshatarin ka qene e lejuar ndersa vici po te arrinte 9 muaj apome pak konsiderohej armik ne shtepi, dhe duhet ta dorezoje tek grumbullimi per ta ngrene qetetari.
Me kujtohet nje rast kur kam qene tek dajat dhe erdhi kontrolli i vicave, dhe nuk e harroj naten kur gjyshi ka there vicin naten brenda ne shtepi sepse nese e diktonin rrezikonte shume.As haptas se therje dot sepse te spiunonin fqnjet.
Nderkohe qe fshatari qe rriste vicin hante vetem tre here mish ne vit.
Nje here per festen e punetoreve me nje maj dmth. heren e dyte me 28-29 nentor dhe herene trete hante per vitin e ri.
Ndersa po te donte te blente ne qytet mishin qe dergoi vete nuk i lejohej, cdo gje shitej me mase te caktuar dhe per persona te caktuar.
Edhe ne ditet e sotme, fshati eshtwe shume pa eksperience, nuk gjen asnje inkurajim nga shteti shqiptar, po te llogarishesh punen dhe shpenzimet qe do fermeri apo blektori nuk ja vlen te mbjellesh as te korresh por me mire te bie ti blesh.
Pra nuk mendoj se nje qytetar eshte me i mire nga fshatari, as ne sjellje as ne kulture, e as ne zgjuarsi.
Sigurosht qe fshati eshte shume lane shume pasdore nga qeveria imagjino qe dhjete fshatera te kane nje gjimnaz, dhe nxenesi duhet te perballoje shiun e boren per cdo dite e te ece km te tera dhe kur vete tek shkolla nuk ben as mesim.
Po them edhe dicka te fundit, po ti jepen mundesi te barabarta qytetarit edhe fshatarit, fshatari eshte me i suksesshem, per vete faktin qe eshte mesuar me vuajtje.
ketu ku jam une, nxenesi me i mire, i universitetit per 2004 ka qene nje shqiptar, nga fshaterat e kukesit.
te klasifikosh sot ne 2005 akoma qytetar fshatar, eshte nje injorance apo me mire nje kufome qeni e ngordhur qe duhet te flaket diku tutje.
Keto gjera shikohen, ne shoqeri, miqesi, dashuri martese e shume me larg.
Nje shoku im fshatar u martuar me nje qytetare dhe sa here i shkonin prinderit e ketij djalit tek shtepia e nuses se ishin miqesi, ato thonin :"ja na erdhen fshataret".
Megjithate edhe zgjidhja erdhi,ky shoku i thote te vjerrit, nese do ta shohesh vajzen eja tek ne fshataret se nuk duam tju shqetesojme me, dhe ka sot e kater muaj qe nusja e tij nuk shkon tek prinderit.
Mendoj se duhet te ikin keto paragjykime mbarapanike, qytatari duhet ta kuptoje se te mburresh me meriten e te tjereve eshte e kote, ta imadhinoje veten sikur te ti kishte njelloj mundesite me te.
Dhe tek e fundit kjo mburrje eshte"trimerite e herkulit tarngalleqert e hekuranit" sepse kushet kane qene te tilla.
Sa per me te moralshem, besoj se nuk duhet ta etiketojume moralin ne njerin krah pasi keshtu dmth ti shohim gjerat bardhe e zi.
o SHQIPTAR kur do vini mend!!!! akoma me prapambetjet e HOXHES po vazhdoni ju???? kemi 15 vjet ne demokraci dhe ju shikoni akoma fshatar dhe qytetar..... kush te pyet sot nga je dhe se cfare ben...i lini keto mentalitete menjane dhe vazhdoni jeten se eshte e bukur....
Citim:
Po citoj ato që tha sabina
Pershendetje te gjitheve.
Diskutimet jashte temes e ofendimet ndaj njeri-tjetrit u fshine..
Sy katra, jo te gjithe anetaret kane idete e tua ose te mijat.. secili ka idete e veta, jane ato te sakta apo jo, kjo nuk na jep te drejte ti ofendojme...
Ju mund shume mire ti pergjisheshit Hirushes pa hyre ne ofendime, sikurse edhe Myzeqarit, pa na treguar ne publik se ke pelqen ai me shume e me pak (mua, dhe anetareve te tjere nuk na interesojne keto)..
pershendetje te gjithe ju qe keni shkruar ne kete teme!
falenderoj sabinen dhe Indritin per mirekuptimin!
Me duket e cuditshme qe shume prej jush e shohin kaq te cuditshme kete teme, nderkohe qe ne forum qarkullojne tema te shumta shume me pak te rendesishme, per te mos thene fare..
Sic e tha dhe Sabia, secili ka mendimin e vet dhe askush nuk eshte i detyruar apo i shtrenguar te shkruaje aty ku nuk i pelqen...
persa i perket temes, ndoshta me keni keqkuptuar, per faktin sepse une nuk e hapa kete teme per te diskriminuar 'fshataret' dhe as per te 'lartesuar' qytetaret.
Une jam e lindur dhe e rritur ne Tirane, por vete e kam origjinen nga fshati, kam kusherinj qe jetojne ne fshat te cilet i vizitoj me kenaqesi vazhdimisht dhe i admiroj per ate qe jane dhe bejne, sepse dallimi me ta eshte thjesht gjeografik dhe aspak me shume...E njoh mjaft mire fshatin shqiptar te kohes se enverit dhe atij te sotem, pasi muajt e veres shpesh i kam kaluar atje...
NJoh mire sakrificat e tyre per nje jete me te mire....
Persa i perket ekonomise duhet te jete relative per fshatra te ndryshme.
po citoj sykaltren:
Qytetrimi ka te beje me zhvillimin intelektual te individit, e kurre me vendrrethimin e tij!
Syri, pikerisht ketu dua te insistoj dhe une, se kuptoj acarimin tend per tema kaq problematike....
Mendimi mposhtet me arsye, idete nuk pushkatohen me pushke, keshtu ndodhe dhe me ty kur nxitohesh....
po citoj Indritin
te klasifikosh sot ne 2005 akoma qytetar fshatar, eshte nje injorance apo me mire nje kufome qeni e ngordhur qe duhet te flaket diku tutje.
Keshtu mendoj dhe une Indrit po ja qe ekziston akoma ky mentalitet...
po citoj katian
Qe ne kohet e shoqerive pastorale dhe ndoshta me tej, dhe deri ne ditet ku vecohen qytet-shtet apo kryeqytete kontinentesh eshte, ka qene dhe do te jete ky dallim
pra, dallimi eshte i paevitueshem, duam sduam ne, na pelqen apo jo, persa i perket Shqiperise, e cila eshte akoma ne vendnumero ne krahasim me standartet europiane, na duhet te jetojme me keto lloj etiketimesh, dhe per mendimin tim kjo eshte pasoje e mungeses se intelektit dhe pike...
"Sa me lart eshte njeriu nga shkalla e zhvillimit mendor e moral, aq me i lire eshte dhe aq me shume kenaqesi i jep jeta. - ka thene dikush,
Citim:
Po citoj ato që tha darma
Ksenia po kjo nuk do te thote qe t'ia ofrosh nje fshatari te gjitha te mirat e nje qytetari nuk mund te arrije ne te njejtin nivel....kur thua se fshatari po fshatar mbetet eshte ofendim i fatit.....eshte mungese kulture dhe intelekti ...c'do lloj ofendimi eshte i tille pastaj shikohen ne prespektiva te ndryshme....te jesh fshatar eshte kultur me vete dije mevete sepse ne si qytetare do ta kemi me te veshtire te intergrohemi me jeten e nje fshatari se sa ata ne jeten tone.......e kush nuk ambjentohet me te miren..
Eshte me se e vertete se nje koncept i tille eksiston edhe midis shqiptareve ketu ne Americe. Me ka rene rasti te jem midis te rinjve me prejardhje fshatare dhe Tiranse apo nga qytete te tjera te Shqiperise. Kam vene re se ata qe kane probleme komplekse ne koke jane vetem Tiransit, te cilet me botekuptimin qe kane te trasheguar nga familja bejne nje diferencim kaq te theksuar midis te rinjve, qofshin keta edhe njerez nga fisi i tyre. Keta lloj "tiransish" duken kaq bosh sa te vjen te qeshesh me filozofine e tyre. Ata harrojne se te gjithe ose me mire te themi se shumica e tyre u rrit ne U.S.A. dhe shume prej ketyre "fshatareve" u japin uje ne bisht te luges atyre "tiransve kokeboshe dhe truthare"
Dhe sa per dijeni une jam qytetar tiranas, mos pandehni se jam fshatar meqenese po mbaj anen e fshatareve. As qe nuk me hyn ne xhep origjina. Ketu po bejme shok kinezin dhe vietnamezin, dhe akoma ka shume tiranse qe diskutojne origjinen e shqiptarit. Eshte nje metode per te ngritur vleren e te pavlerit ne Americe dhe kudo, si puna e grekerve qe mburren me antikitetin.
Rendesi ka nga erdhe dhe cfare je tani, cfare ke arritur me punen dhe djersen tende.
Po football,eshte me se e vertete, tiransit vuajne nga deliri i madheshtise, (shumica dmth) dhe kjo vihet re edhe sesi te veshtrojne, te hedhin shikimin nga maja e kepuces deri te fija e flokut, nga menyra e veshjes, nga sjellja, etika, etj gjera te tjera.
Nderkohe qe po te besh muhabet me 'keta' qe hiqen si modern, te vjen per te vjelle nga natyra e bisedes qe bejne.......
madje kam vene re, se ka dhe ca ketu ne forum, nga diskutimet, te japin pershtypjen sikur flene mbi dyshek me uje..aq mendjemedhenj hiqen..
GJITHMONE FSHATI LINDI QYTETIN.
FSHATARI BEHET QYTETAR.
VETEM NE AMERICE DHE EUROPEN PERENDIMORE QYTETARI BEHET FSHATAR PERSERI, MBASI JETA ATJE ESHTE E BUKUR "PER ATE QE DI TA SHOHE"
CIVILIZIMI I MADH VRET ORIGJINALITETIN E QENJES NJEREZORE.
dallimi ka te beje me delikatesen e sjelljes, me ca ligje te pashkruara te cilat, veshtire se gjenden ne fshat.
Mendoj se te treja arsyete permendura me lart nga isra ndikojne ne dallimin fshatar dhe qytetar por kjo sdo te thote se fshataret jane me te mire apo me te keqinj si njerez.
Cdo zhvillim ekonomik ne cdo vend te botes rrit standartin jetesor ,kulturor,moral, pra eshte e thjeshte nqs stanadartet ne fshat jane akoma si koha qepes sigurisht qe rezultatet jane me te dobeta se ne qytet.
Megjithate shpirterisht mund te them se mund te jene jene njemijehere perqindjet me te larta per njerez me zemer me te mire qe jetojne ne fshat se sa ne qytet.
E dini pse ?
Citim:
Po citoj ato që tha analistja
dallimi ka te beje me delikatesen e sjelljes, me ca ligje te pashkruara te cilat, veshtire se gjenden ne fshat.
Katunar o katunar, s'behesh kurre qytetar
dhe po u bere nuk te shkon,
dhe po te shkoi nuk te ec.
(e di se ca do thoni tani po me mire mos e thoni).
perseri.....
I rikthehem serish kesaje teme per te dhene disa opinione te cilat mendoj se mund te jene sqaruese per miqte ne forum.
Nuk mendoj se mund ti ndajme faktoret e dukshem ne avntazhe dhe disavantazhe te njerit ose tjetrit; qe dmth fshatit ose qytetit.
Ka nje te vertete qe ne fashat behet nje jete e mbyllur por edhe eksteremet jane ne kontroll. duke iu referuar pershendetjeve qe ne fashat jane te dendura, une kam prirjen te mendoj se kjo nuk perben ndonje vlere per tu vene ne dukje. E ashtuquajtura sjellje e mire nuk deshmon shpesh per individe te tille
Fenomeni i atomizimit te shoherise vihet re dendur ne qytet; ndersa per fshatin ky fenomen eshte i lehte.
Nese do ti referohemi pervojave amerikane do te shohim se ata po punojne seriozisht per te riparuar gabimet qe jane bere kryesisht ne emer te progresit dhe ne kthetrat e komercit. Amerikanet sot vishen shume thjeshte dhe prdorin shumehere me pak kozmetike se europianet. Ata po rendin fuqishem drejte jetes me model strukturor fshati. Idea eshte se ata e kane kuptuar serozisht se jeta e tyre si ne nje enderr neurotike ka shume per te ndrequr. Ne mos gaboj ata u quajne autoveturat "shpirtra ne arrati" dhe kjo per shkat te privimit qe jane nga jeta shiqerore dhe kontaktet humane ne autobus psh. cili shtepi-makine-pune-shtepi eshte emblema e atomizimit.
nuk eshte fjala per merite te fsshatareve por defekt i sistemeve. te gjithe jemi koshient dhe besoj se e pranojme se ne shqiperi sot me shume se dje jemi bere te mbyllur. Te gjthe kemi rralluar vizitat qokat dhe sebepet e tjera. te gjith i shmangen metropolot ne zhurmen dhe kaosin e ri. popullsia fsahtare e migruar vitet e fundit eshte krijuesa e madhe e zhurmave. Ata jane frekuentuesit me te medhenje te kinemave teatrove ose me mire populluesit e dite fesatve kombetare dhe jokombetare ku psh liqeni artificial behet si nje stadiunm ne nje dite ku ka ndeshje nderkombetare. Rasti tipik ishte shen-valentini i shkuar kur u duk qarte.
Persa i perket atytre vlerave qe vertete fshati i ka ruajtur dhe qe jane nje pasuri kombetare; duhet te dhemi se duhet te jemi krenare. ne shume pika fshatret jane ruajtesit e identitetit tone. permend ketu folkun gatimet traditat etj. Por tendenca eshte ne rritje e braktisjes dhe te pasurit turp nga keto "vlera" per shkak te etiketimeve. Ka nje kuptip pexhorativ per termin Fshatar. e marre ne kete sens mund te ndeshesh me qindra dhe me shume ne qytete me te medha sene fshat. fshati eshte nje organizim unik dhe tipik per nga vecantite e cdonjerit prej ndarjeve te tilla. Moda atrti letrsi (oderne dhe pst moderne) nuk jane karakterustika dalluese te qyteteve. shpesh shume syresh jane arte dhe dukuri te perthithshme pak . psh Atri eleitar rtj. por sa veta jane "elite" ne qytete. a jane qytetaret "elitare" apo vetete misherimi i mini ase makrokoltrese qe shvillohet dhe lind paralelisht me ato te fshatrave.???
Une druaj se jo.
Te gjithe jemi hic pa fshatin. ne te vertete ne nuk du merrnim kuptim pa fshataresine. Nese nuk o te kishte fshtra dhe fshatare nuk do te quhej askush qytetar. E pra une mendoj se nderhrja e nje elementi te mesuar me zakone dhe tradita fshatare ne rolin e protagonistit politik dhe artistik; duke "shitur" moderrni" dhe perparimtarin eshte nje atentat vlerash qe demton mbare shqerine. eshte njelloj sikur nje "qytetar" te beje si "dollibash" dhe njeri i tradites. Ky i fundit (qytetari) mbetet nje admirues ose jo i jetes dhe kultures fashatare.
Fshati dduhet te egzistoje. ne jemi te marre fund pa fshatin dhe fashtaret.
Nese votat per zgjedhjen e perfaqesuesve ne organin me te larte te shtetit tone jane te barasvlefshme si ne rastin e nje fshatari ashutu dhe ne rastin e nje shkencetaro-qytetari atehere duhet ti nenshtrohemi sistenit se bashku me hipokrizine the pjesen e tij diskriminuese dhe shpesh cmjerezore.
Pesha e betes eshte dshria-thoshte W. Blake...dhe verte kjo e fundit ehste ajo qe eshte edhe fshatre edhe qytetatre. ne thelb te githe gjerat jane nga pak hynore.
me falni qe i rashe kaq gjate.
Pershendetje te gjitheve. Fshataro-qytetareve dhe qytetaro-fshtareve
Dallimi
Atje ku diferencat jane te medhaja normalisht qe do kete dallime. Akoma nuk kemi arritur ne ate stadin kur te pasurit preferojne te jetojne ne fshat ne natyren e virgjer. Pastaj jane dallime qe bien ne sy nga jashte por edhe me ne thellesi. Femra po i pati duart me kallo e kembet me lesh...nejse....
Nuk dua te krijohen keqkuptime mes anetareve te forumit,se dhe ketu si kudo eshte mix anetaresh (ka nga fshati por ka dhe nga qyteti)..por dallimi i pare egziston qe nga emertimi Qytet dhe Fshat..
Ne se nuk do te kishte ndryshim nuk do te egzistonte migrimi nga zonat rurale ne ato urbane.
Se dyti niveli arsimor nuk eshte i te njejtit nivel me ate qytetar.Te gjithe jemi koshiente qe kontigjeni "mesues" ne fshat nuk eshte i te njeti nivel arsimi me ate te qytetit.
Se dyti niveli kulturor i familjes fshatare nuk mund te krahasohet me ate qytetare.Jetesa ne familje patriarkale, mungesa e kopshteve, mungesa e normave te sjelljes publike dhe jetesa me e afert me kafshet shtepiake krijojne nje disnivel midis nje njeriu te rritur ne fshat dhe atij ne qytet.
Rrjeti i informacionit, kontakti me te rene krijojne akoma me disnivel.
Modeli familje qe nje i ri mbart nga familja e vet eshte kryekeput ndryshe me ate qe mund ti ofroje jeta ne qytet. Dhe kjo eshte nje kontradikte shume e madhe qe po shoqeron me dhjetra familje nga zonat rurale te zhvendosura ne ato urbane.
Ju cunave te fshatit u pelqen te jeni qytetare me shume se fshatare..Dhe jini vete ju qe e forconi me shume kete bindje ..
[QUOTE]Po citoj ato që tha unforgiven
Ju cunave te fshatit u pelqen te jeni qytetare me shume se fshatare..Dhe jini vete ju qe e forconi me shume kete bindje ..
Ku e gjete ???
Nuk keni perse te kacafyteni, te tere qytetaret kan prejardhje nga fshati. Megjithate me te ardhur ne qytet behen me te llustruar si fizikisht ashtu dhe ne sjellje, pra kane me shume etikete ne te folur e ne te bere (pergjithesisht).
Qytetaret kane me teper edukate e kyltyre dhe me pak balte se fshataret :p
Jo te gjithe fshataret sillen si fshatare!
jam dakort me unforgiven..
vete, ekzistenca e ketyre ndryshimeve ben te dallueshme fshatin nga qyteti......
Ne fakt shqiperi ka pak nga ata qe mund te quhen relativisht qytete hd eshum here me pak nga ata ose ato qe e meritojne te quhen si mbartes dhe pasqyrues te karekteristika qytetare te nje vendi.
Une deri sdisa jave me pare kisha nje te dashur (ishim te dashur) nje vajze nga nje qytet te vogel ku i vtmi kontakt me njerezit (flas per femrat) ishte shkolla e mesme) dhe sebepet familiare( martesa vdekje).
Ishte pikerisht kjo vajze ne dukje e mire dhe e zgjuar qe kishte nje gati mllef kunder konviktoreve dhe i etiketonte si te vetmet qe e kane te shruar ne balle se jane fshatare; ato vetem veshin taka etj. ajo vet ka vetem 5 vjet qe jeton ne Tirane.
Une nuk e di se cndryshim ka ajo nga ato qe i quante konviktore.
mbase ketu fillon dallimi nga vete ata qe nuk jane qenesisht logjike per te dalluar se te qenit fshatar ose jo eshte relativja e mendjes dhe e fatit.
Sepse fshatari s`behet kurre qytetar, kane then te mocmit.
ou enya!!!
mos ja fut kot tani....
fshatari vertet ka ndryshime nga qytetari por mund te behet 100000 here me i kulturuar se qytetari nese deshiron,
per mendimin tim jo te gjithe fshataret jane njesoj,ketu ku jetoj un kam afer 2 familje shqipetaresh ------1 jane kavajse puro dhe njerez me te trashe me falni nuk dua te ofendoj asnje po me injorante dhe te shthurur mua nuk me kane zene syte, kurse tjetra nga fshatrat e burrelit,ku prinderit kene qene mesues dhe kane 3 femije ku njera nga vajzat eshte nxenesja me e shkelquer e liceut klasiko,jane nje familje shume e edukuar dhe pse jene fshatare.
per mendimin tim jo te gjithe njerezit jane te trashe qofshin qytetare apo fshatare,un jam elbasanllije po me besoni ka shume familje qytetaresh qe jane te trashe e them kete pa ofenduar asnjerin.
Citim:
Po citoj ato që tha Amici di Nessuno
Katunar o katunar, s'behesh kurre qytetar
dhe po u bere nuk te shkon,
dhe po te shkoi nuk te ec.
(e di se ca do thoni tani po me mire mos e thoni).
Citim:
Po citoj ato që tha Enya
Sepse fshatari s`behet kurre qytetar, kane then te mocmit.
Citim:
Po citoj ato që tha Gazmori
E kane thene moj e kan then po kujt ja kan then !
Pyet pak babin nga cfare katundi e ka prejardhjen
I pelqen apo si pelqen dikujt dallimi ekziston.Eshte e vertete qe prinderit tane origjinen mund ta kene nga fshati,por vendi ku jeton ndikon shume ne formimin e njeriut.Ka dallime dhe vet midis vellezerve apo motrave te rritur ne ambjente te ndryshme.Ai/ajo qe ka mundur te shkeputet nga fshati ,ka bere nje shkolle ,ka gjetur nje pune te mire.Ka permisuar kushtet e jeteses ,mentalitetin,kulturen . I eshte pershtatur jetes se qytetit.Kurse vellai / motra ,qe ka ngelur ne fshat dhe duke u marre pothuajse tere diten me pune bujqesore apo blegtorale ,pervec shtimit te biznesit nuk besoj te ndryshoje shume ne mentalitet ,menyren e jeteses,formimin kulturor etj.Qe ne paraqitjen e jashtme ,menyren e te veshurit mund te veresh dallime.Sipas vendit dhe kuvendi.
Ka dallime midis fshatarit dhe qytetarit, por jo te gjithe jane te tille sepse ka dhe qytetare qe jane me keq se fshataret dhe fshatare me te zhvilluar se qytetaret. Ne fshat te duan shume dhe jane me te dashur dhe me te qeshur njerezia dhe te gjithe pershendeten njeri me tjatrin kur nderrohene ne rruge. Ne qytet ndodhe rradhe ose hiçe fare.
sepse...njeri eshte nga fshati... dhe tjetri nga qyteti... ndoshta?!
E para e punes nuk eshte e drejte qe te themi qe ne shqiptaret e kemi me te theksuar kete pune. Nese dukesh i/e ashper, pa kulture, qe nuk di rregullat e thjeshta te miresjelljes, etiketohesh si provincial apo fshatar kudo. Sigurisht dallimi egziston, por nuk mendoj qe eshte faji i qytetareve, por i fshatareve. Ia bej hallall nje njeriu qe me thote me miresjellje se nga eshte me te vertete, por fakti qe shumica genjejne nga jane tregon qe ata kane problem me veten e tyre ne fillim, pastaj me hierarkine shoqerore.
Citim:
Po citoj ato që tha amoxil
Jo te gjithe fshataret sillen si fshatare!
Citim:
Po citoj ato që tha mio Mondo
Ka dallime midis fshatarit dhe qytetarit, por jo te gjithe jane te tille sepse ka dhe qytetare qe jane me keq se fshataret dhe fshatare me te zhvilluar se qytetaret. Ne fshat te duan shume dhe jane me te dashur dhe me te qeshur njerezia dhe te gjithe pershendeten njeri me tjatrin kur nderrohene ne rruge. Ne qytet ndodhe rradhe ose hiçe fare.
Prape me ismaili beun e kam sot
Une them...meqe jeton ne UK interesohu si eshte ligji i zgjedhjes se kryeministrit Britanik psh. sa breza qytetar duhet te jete ai per t'u bere i tille...
Gezuar festat
Ketu nuk eshte Amerike i dashur. Ndonje i zi nuk ka shanse te behet primer minister,por ne mbase kur te kalojne nja dy gjenerata.
Gezuar,gezuar per shume vite festat!
qytetare apo fshatare dallimi normal qe nga epiteti qe u vihet dallohet....
thone qe ketu ne Shqiperi 70 % e popullsise jane fshatare e normal prandaj kemi ngel kaq mbrapa si vend se na mbyten fshataret
keto lloj temash me tituj te tille krahasus-ekstremesh, neper forumet serioze te botes ndalohen me rregurore te hapen
ngaqe diskutimi i tyre çon pashmangerisht ne polemike te pafun
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 76 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.