Forumi Horizont Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- altruizmi (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12242)

Postuar nga lost_soul datë 07 Shtator 2006 - 07:14:

altruizmi

cfare eshte?

pse shpesh njeriu rrezikon jeten e tij per te ndihmuar nje te panjohur? pse shpesh instinkti i mbijeteses nuk e mund dot altruizmin?

mos ndoshta njeriu duke qene specie shoqerore e sheh shpetimit e te ngjashmit si shpetimin e tij? a eshte altruizmi instinkt? a ka lidhje altruizmi me heroizmin?

jam kurioz te dij dicka me shume, nqs ndonjeri deshiron te jape ndonje mendim.

Postuar nga Klodel datë 08 Shtator 2006 - 01:11:

altruizmi eshte virtyt per mendimin tim, venia e te mires se te tjereve para vetes. nuk do e lidhja me instinktin. kete virtyt nuk e kane shume njerez ne boten e sotme, por e kane nej numer i mjaftueshem per te mos humbur shpresat fare . MEndoj qe te gjithe pa perjashtim si qenie njerezore gjendemi shpesh here ne situatat kur kemi nevoje per te tjeret, por edhe ne situata kur kemi mundesi te ndihmojme te tjeret. me tej varet nga vullneti i mire i joni dhe i te tjereve per te bere mire .

Postuar nga kontinenti datë 10 Shtator 2006 - 02:49:

Citim:
Po citoj ato që tha Klodel
altruizmi eshte virtyt per mendimin tim, venia e te mires se te tjereve para vetes. nuk do e lidhja me instinktin. kete virtyt nuk e kane shume njerez ne boten e sotme, por e kane nej numer i mjaftueshem per te mos humbur shpresat fare . MEndoj qe te gjithe pa perjashtim si qenie njerezore gjendemi shpesh here ne situatat kur kemi nevoje per te tjeret, por edhe ne situata kur kemi mundesi te ndihmojme te tjeret. me tej varet nga vullneti i mire i joni dhe i te tjereve per te bere mire .

Nuk eshte e lejueshme te flitet per altruizmin nga nje sestuiste.

Postuar nga Green_Mamba datë 10 Shtator 2006 - 16:51:

Altruizmi ne fakt eshte nje mekanizem qe lidhet me nje formacion kompleks ragimi.
Kur flasim per dike dhe themise eshte altruist ka shume arsye dhe motive te jashteme (por sidomos te brendeshme) qe e shtyjme individin te jete altruist.

Ne nje X vend njerezit nese te shohin qe rrezohesg ne rruge gati gati nuk lajmerojne as ambulancen...ndersa ne nje vend tjeter mund te gjinden shume ngna ata qe te ndihmojne.

flitet se jane pjese reagimesh qe veprojne shpesh ne menyre te pavetedijshme.

kemi nje Nene Tereza psh qe reagonte me se shumti nga motivi i nje morali fetar (por jo thjeshte0... kemi dhe nje individ qe ndihmon vullnetarisht femijet e keqtrajtuar (shpesh ka rezultuar se shukme nga keta te fundit jane ish te keqtrajtuar)

Empatia ne fakt eshte nje livel ndjeshmerie yti , imi, joni, perkundrejt nje ngjarje reagimi ose situate emocionale te dikuj tjeter. Kjo me pas varion nga individi qe meun ta kete te ulet te larte dhe shume te larte.
ka shume perkufizime dhe teori per empatine.
Them se nuk eshte e keqe...

PS: ata qe e kane te larte...heeem... Kujdes se eshte e demshme per veten tuaj...

Postuar nga diellza26 datë 12 Shtator 2006 - 18:00:

Re: altruizmi

Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul
cfare eshte?

pse shpesh njeriu rrezikon jeten e tij per te ndihmuar nje te panjohur? pse shpesh instinkti i mbijeteses nuk e mund dot altruizmin?

mos ndoshta njeriu duke qene specie shoqerore e sheh shpetimit e te ngjashmit si shpetimin e tij? a eshte altruizmi instinkt? a ka lidhje altruizmi me heroizmin?

jam kurioz te dij dicka me shume, nqs ndonjeri deshiron te jape ndonje mendim.

mendoj se altruizmi eshte instinkt i lindur, por kur ky altruizem kalon caqet e instiktit i bie te kthehet ne heroizem apo sakrifice.
instikti i ndihmes ekziston edhe mes llojeve te ndryshme te gjallesave ( kur kelyshet e vegjel ndihmohen nga e ema, sjellin ushqim ) , pra qe ka te beje me instiktin e ndihmes, dhe jo mes njerezve qe jena qeniet ma te zgjuta, lol.

Postuar nga kontinenti datë 12 Shtator 2006 - 21:14:

Diellza...jo.
Kur nje kafshe ndihmon te vegjelit e saj nuk ka aty altruizem, por eshte thjeshte instinkt, i cili eshte i shkruar ne cdo kafshe dhe qe ka lidhje me mbi jetesen.
Se pari, altruizmi nuk ka lidhje fare me instinktin, sepse po te kishte lidhje me kete te fundit, do te ishin te gjithe altruiste.
Se dyti, altruizmi nuk eshte psikik.

Postuar nga Green_Mamba datë 13 Shtator 2006 - 02:15:

Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti
, Se dyti, altruizmi nuk eshte psikik.

Patjeter qe eshte o konte, pa psikikiken nuk do te ishi asgje. ajo eshte udherrefuesja dhe kontrolli i gjithckaje. "magazina" dhe dalja jashte. Ajo vete si instance me te larte ka ndergjegjen. Ky eshte problemi. hpesh nga te mosditurit ne nuk behemi dot te ndergjegjeshm...qofte edhe per fenomene te thjeshta.

Postuar nga kontinenti datë 13 Shtator 2006 - 03:23:

E gjithe kjo qe the, Mamba eshte ne lidhje me psikologjine.
Alrtruizmi eshte i gjithi shpirteror.
Dashuria, natyrisht qe dhe kjo eshte shpirterore.
Si te tilla nuk eshte puna e trurit te mendoje per altruizmin, eshte e zemres, ajo vepron aty, ashtu si ne dashuri.
Ti je altruist, ben per te tjeret, kurse une jo.
Kjo nuk verteton asgje ne lidhje me anen psikike. Une mund te jem edhe shume budalla, por edhe shume i zgjuar..dhe altruist nuk jam.
Ana tjeter, une jam altruist, ti nuk je, perseri kjo nuk ka te beje me trurin tend. Mund te jeshe shume budalla, por mund te jeshe dhe shume i zgjuar.
Sipas meje, altruizmi eshte nje dukuri e mistershme pasi ka folene ne shpirt, qe dhe ky eshte gjithashtu nje mister qe nuk do te zbulohet kurre.

Postuar nga Green_Mamba datë 13 Shtator 2006 - 03:53:

O konte, zemra eshte thjeshte nje pompe, ndersa ajo qe ti quan shpirt eshte simbioze mese shumti ne kontekstin fetar. Gjithcka eshte rrjedhoje e psikes sone. Ndrsa psikologjia...thjesh nje menyre me shkencore per te menduarir rreth fungsionit tone psiki dhe me teje social.
BEst

Postuar nga kontinenti datë 13 Shtator 2006 - 06:18:

Shiko, kur kam permend zemren, e thashe si figure.
Po te vejshe re, filozofet ateiste, te gjitheve i rreshket fjala ''shpirti'' dhe me pa te drejte e perdorin kete fjale. Duke fillu qe nga Frojdi i cili e ka permendur shpesh.
KUr thashe se, nuk dihet se cfar eshte shpirti, kjo do te thote se per te ka vetem percaktime poetike qofte dhe fetare.
Por, dashurine, sado te lodhemi, nuk mund ta shpjegojme psikikisht.
Po qe se do t'ia hyjme rruges se psikikes per shpjegim, do te dalim ne perfundime te cilat shume shpejt, dikush tjeter do te na i hedhe poshte.
Po qe se arrijme te shpjegojme se; cfar eshte dashuria, atehere dhe une do ta pranoj ate qe thua ti, sepse shpjegimi ka si pjese te tij dhe fjalet, te cilat, keto te fundit, jane kontigjent i trurit.
Por, ky truri, pse pra nuk di ta shpjegoje e te na e thote kete fakt, qe i kane ngritur miliarda kenge e sa e sa vepra arti?

Postuar nga Green_Mamba datë 13 Shtator 2006 - 17:40:

Citim:
Shiko, kur kam permend zemren, e thashe si figure.
Po te vejshe re, filozofet ateiste, te gjitheve i rreshket fjala ''shpirti'' dhe me pa te drejte e perdorin kete fjale. Duke fillu qe nga Frojdi i cili e ka permendur shpesh.
KUr thashe se, nuk dihet se cfar eshte shpirti, kjo do te thote se per te ka vetem percaktime poetike qofte dhe fetare.
Por, dashurine, sado te lodhemi, nuk mund ta shpjegojme psikikisht.
Po qe se do t'ia hyjme rruges se psikikes per shpjegim, do te dalim ne perfundime te cilat shume shpejt, dikush tjeter do te na i hedhe poshte.
Po qe se arrijme te shpjegojme se; cfar eshte dashuria, atehere dhe une do ta pranoj ate qe thua ti, sepse shpjegimi ka si pjese te tij dhe fjalet, te cilat, keto te fundit, jane kontigjent i trurit.
Por, ky truri, pse pra nuk di ta shpjegoje e te na e thote kete fakt, qe i kane ngritur miliarda kenge e sa e sa vepra arti?

Une nuk do ta kisha marre fare mundimin te flisja gjate per dashurine. Mbase do jepja vetem opinionin tim dhe kaq. ketu behje fjale per altruizmin. Mgjt edhe ajo qe ne ie quajme dashuri eshte produkt i psikes tone. Shpirti eshte nje abstraksion. Ketu flasim per nje fungson subjektiv sic mendohet se eshte "teknika e mendjes sone" e megjithate kemi te mejme me materie, qe eshte treuri, qe eshte i perbere nga neurone , dendrite etj etej (pyet Ns6 me shume )

Postuar nga lost_soul datë 13 Shtator 2006 - 21:06:

jam pak a shume dakort me tezen e mambes qe altruizmi eshte ceshtje e brendshme, dhe nuk i pranoj dot kollaj tezat ekstra trupore/materiale te kontinentit.

une mendoj qe altruizmin e kane te gjithe, por ne forma te ndryshme. psh cdokujt (perjashto rastet patologjike) do t'i vinte keq per nje te panjohur ne veshtiresi, jo vetem kaq, por cdokush ka nje deshire te brendshme per te ndihmuar, dhe do ta bente kete pa cenuar personin e vet (fizikisht apo materialisht). ndjenja e keqardhjes dhe deshires (te pakten) per te ndihmuar eshte nje forme e zbehte altruimi per mendimin tim. ata qe e kane me te zhvilluar altruizmin shkojne deri atje se cenojne edhe veten e tyre per te ndihmuar.

nuk mund te them nese eshte instinktive apo ndjenje qe njeriu e fiton ne ndonje faze te caktuar te jetes. mendja ma do qe mund te jete intinktive, sepse po te shohesh femijet edhe fare te vegjel ata shprehin forma keqardhjeje. duhet thene qe altruizmi shprehet vetem atehere kur njeriu arrin te kuptoje veshtiresine e nje tjetri, pra te dalloje ne nje fare menyre te miren nga e keqja, prandaj besoj eshte e pamundur te shikohet ndonje forme altruizmi tek foshnjet..

Postuar nga Green_Mamba datë 13 Shtator 2006 - 21:53:

Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul
jam pak a shume dakort me tezen e mambes qe altruizmi eshte ceshtje e brendshme, dhe nuk i pranoj dot kollaj tezat ekstra trupore/materiale te kontinentit.

une mendoj qe altruizmin e kane te gjithe, por ne forma te ndryshme. psh cdokujt (perjashto rastet patologjike) do t'i vinte keq per nje te panjohur ne veshtiresi, jo vetem kaq, por cdokush ka nje deshire te brendshme per te ndihmuar, dhe do ta bente kete pa cenuar personin e vet (fizikisht apo materialisht). ndjenja e keqardhjes dhe deshires (te pakten) per te ndihmuar eshte nje forme e zbehte altruimi per mendimin tim. ata qe e kane me te zhvilluar altruizmin shkojne deri atje se cenojne edhe veten e tyre per te ndihmuar.

nuk mund te them nese eshte instinktive apo ndjenje qe njeriu e fiton ne ndonje faze te caktuar te jetes. mendja ma do qe mund te jete intinktive, sepse po te shohesh femijet edhe fare te vegjel ata shprehin forma keqardhjeje. duhet thene qe altruizmi shprehet vetem atehere kur njeriu arrin te kuptoje veshtiresine e nje tjetri, pra te dalloje ne nje fare menyre te miren nga e keqja, prandaj besoj eshte e pamundur te shikohet ndonje forme altruizmi tek foshnjet..

Hej lost!
Nese arrin te kujtosh rastet e femijefe te rritura prej egersirave...ati nese kujton dini vetem te shprehnin keqardhjen duke lepite dhenuhatur. nu kishte force ne bote qe t'i bente t ekuptonin se dikush jaht-kafsherish (nw njgjashmeri kishte nevoje per ndihme).

Ketu prane kam nje djale nga Toronto (shqiptar0 qe ka nje djale 5 --vjec. eshte vellai i mikut ti. ky sgqiptari dmth e ka mesuar t'ja shprehe dashurime me ta puthura dhe kafshuara...dhe ai femje i gjore ne kopesht ne kanada kafshon femijet e tjere. i ati nuk e ka kuptuar me pare...nejse ...kanadezet e kane kuptuar qe ajo e tija (kafshimi) eshte nje menyre per te shprehur dashurine)

Best

Postuar nga agata datë 16 Shtator 2006 - 02:11:

Un mendoj qe njerzit kane tendence te interesohen per te tjeret sepse ne fund te tyre jane me teper pozitive se sa negative..

Postuar nga kontinenti datë 17 Shtator 2006 - 19:04:

Mua me duket, se kur permendet fjala ''ndienje'' hidhet poshte cdo mendim qe lidh altruizmin me instinktin.
Lost soul ka permendur kete fjale dhe nga ana tjeter pohon tezat extra trupore.
Lost soul, cilat jane keto teza?
Cfar duhet te kuptojme me shprehjen extra trupore?
Kur flasim per ndienjat, automatikisht kemi pranuar ate qe nuk dime e qe nuk njohim...pra shpirtin, sepse tek ai qendrojne ndienjat.
Asgje nuk eshte extra trupore qe ka lidhje me ndienjat tona apo shpirtin.
Ndryshe ndien ti e ndryshe ndiej une. Cdo gje eshte brenda trupore.
Kurse per Mamben , them se, ne qoftese flasim per dashurine, ketu eshte fjala per ate qe nuk duket, po vetem ndihet etj. pra eshte po e njejta ''natyre'' me arltruizmin, sepse sic e kemi pranuar dhe me lart, une nuk jam altruist e ti je, ose e kunderta
Mamba ka sjelle dy shembuj me femijet e vegjel.
Ato nuk jane asgje tjeter vetem se shprehje e refleksit te kushtezuar dhe nuk kane lidhje me altruizmin. Altruizmi eshte teper '' i ndergjegjshem'' ne veprimin e tij, eshte i vetedijshem.
Jo te gjithe jane altruiste, por te gjithe kane nje tru dhe nje instinkt.
Sikur te jete altruizmi instinktiv, do te thote se cdo njeri mbi toke do te ishte altruist.
Por fakti nuk e verteton kete gje.

Postuar nga Green_Mamba datë 17 Shtator 2006 - 19:17:

Kontinenti, ka filluar te me krijohet idea se ketu ka pak mani kundershtimi.

Se psri ato qe permenda une nuk jane reflekse te kushtezuara por shembuj ilistrativ se si mund ta kete permbajtjen afeksini dhe menyrat shume dimencsionale ne dhenien dhe marrjen e tije. Ka nje nivel afeksioni ne te gjith te ashtuaqaujturit vepra dhe veprime altruaiste.
Ne se dyti nuk kemi she instikte por shume. Idae e pavllovit per reflekset e kushtezuar nuk ka shume vlere te njerezit sepse esjte shembull eksperimental per te hedhur me tej drite ne ato qe quhen "social learning"
Nuk e di por duhet ta rikujtoj serish se ne ndrushim nga kafshet thuhet se na dallon ajo pjese qe quhet ndergjegje.

Altruizmi eshte thjeshte nje formacion reagimi dhe meqe "notohet" ne subjektivitet une mendoj se eshte mire ti vesh(me) kapakun ketyre debateve kur sic e thashe me siper duket sikur ka tendenca kundershtie thjesht per kundershti (mbase keto vine edhe nga keqkuptimet dhe keqperceptimet...mbase) ketu kontinent operoj ne fushen time dhe te jeshe i sigurt se relativisht di se c'them.

Postuar nga kontinenti datë 20 Shtator 2006 - 19:43:

Citim:
Po citoj ato që tha Green_Mamba
Kontinenti, ka filluar te me krijohet idea se ketu ka pak mani kundershtimi.

Se psri ato qe permenda une nuk jane reflekse te kushtezuara por shembuj ilistrativ se si mund ta kete permbajtjen afeksini dhe menyrat shume dimencsionale ne dhenien dhe marrjen e tije. Ka nje nivel afeksioni ne te gjith te ashtuaqaujturit vepra dhe veprime altruaiste.
Ne se dyti nuk kemi she instikte por shume. Idae e pavllovit per reflekset e kushtezuar nuk ka shume vlere te njerezit sepse esjte shembull eksperimental per te hedhur me tej drite ne ato qe quhen "social learning"
Nuk e di por duhet ta rikujtoj serish se ne ndrushim nga kafshet thuhet se na dallon ajo pjese qe quhet ndergjegje.

Altruizmi eshte thjeshte nje formacion reagimi dhe meqe "notohet" ne subjektivitet une mendoj se eshte mire ti vesh(me) kapakun ketyre debateve kur sic e thashe me siper duket sikur ka tendenca kundershtie thjesht per kundershti (mbase keto vine edhe nga keqkuptimet dhe keqperceptimet...mbase) ketu kontinent operoj ne fushen time dhe te jeshe i sigurt se relativisht di se c'them.

Per mani kundershtimi, kete as mos e co neper mend.
Me pak fjale; si e shikoj une altruizmin.
E shikoj nje veti te cilen nuk e kane te gjithe njerzit.
Ata qe e kane, jane te tille, dhe as ata vete nuk dine ta shpjegojne.
Nuk trashegohet me ane te edukimit.
Per mua mbetet nje mister.
Sa per idene e Pavllovit mbi reflekset, une mendoj se ajo ka shume vlere dhe eshte nje domosdoshmeri ne jeten tone.
Makines i japim ne saje te ketyre reflekseve te kushtezuara nga mjeti qe drejtojme, gje te cilen nje pilot e ka ndryshe nga nje shofer. (nuk po marr shembuj te tjere)
Parimi eshte i njejte.
Kurse altruizmi eshte krejt jashte ketyre refleksve, pasi nuk gjejme kushtin qe ta udhezoje dukurine ''Altruizem''
Altruizmi nuk ka shina sic udhezojne trenin. Ai vepron si te doje dhe kur te doje.
Nuk mund te kete nje shpjegim rracional per altruizmin, sepse nuk kemi apo nuk shikojme ne menyre konkrete terrenin ku altruizmi ''mbeshtetet'' apo ''qendron''.
Edhe eren ne nuk e shikojme, por asnjeri nga ne nuk mohon egzistencen e saj, por pikerisht kjo ere eshte ajo qe pemen e rrezon poshte.
Nuk mundet qe, psikologjia te shpjegoje altruizmin me nje aksiome perfundimtare, ashtu sic mund te beje nje kirurg ne lidhje me stomakun apo zemren.

Postuar nga Green_Mamba datë 20 Shtator 2006 - 19:56:

Citim:

Per mani kundershtimi, kete as mos e co neper mend.
Me pak fjale; si e shikoj une altruizmin.
E shikoj nje veti te cilen nuk e kane te gjithe njerzit.
Ata qe e kane, jane te tille, dhe as ata vete nuk dine ta shpjegojne.
Nuk trashegohet me ane te edukimit.
Per mua mbetet nje mister.
Sa per idene e Pavllovit mbi reflekset, une mendoj se ajo ka shume vlere dhe eshte nje domosdoshmeri ne jeten tone.
Makines i japim ne saje te ketyre reflekseve te kushtezuara nga mjeti qe drejtojme, gje te cilen nje pilot e ka ndryshe nga nje shofer. (nuk po marr shembuj te tjere)
Parimi eshte i njejte.
Kurse altruizmi eshte krejt jashte ketyre refleksve, pasi nuk gjejme kushtin qe ta udhezoje dukurine ''Altruizem''
Altruizmi nuk ka shina sic udhezojne trenin. Ai vepron si te doje dhe kur te doje.
Nuk mund te kete nje shpjegim rracional per altruizmin, sepse nuk kemi apo nuk shikojme ne menyre konkrete terrenin ku altruizmi ''mbeshtetet'' apo ''qendron''.
Edhe eren ne nuk e shikojme, por asnjeri nga ne nuk mohon egzistencen e saj, por pikerisht kjo ere eshte ajo qe pemen e rrezon poshte.
Nuk mundet qe, psikologjia te shpjegoje altruizmin me nje aksiome perfundimtare, ashtu sic mund te beje nje kirurg ne lidhje me stomakun apo zemren.

Me te drejten e opiionit tim personal...per te gjithe qe jane sadopak te interesuar, mund te gjejne ne repliken tende nje stil dhe logjoke tipike sofiste.
Gjithe te mirat

Postuar nga kontinenti datë 20 Shtator 2006 - 21:16:

Jep faktet, dhe per ate qe them une dhe per ate qe thua ti.

Postuar nga frojdesha datë 05 Mars 2007 - 14:50:

ekziston valle???!!!!!

mendoj se snje njei nuk eshte altruist sepse po te verejme kete dukuri mund te shikojme se edhe nje njeri i cili kerkon te beje dicka "altruiste"gjithmone e ben ate me idene se me pas do te shperblehet qofte edhe nga njerezit te cileve u ka bere dicka "altruiste",edhe nga njerez te tjere apo ka edhe disa qe shpresojne tek shperblimi hyjnor..........dhe kjo nuk do te thote altruizem sepse altruizmi nuk kerkon shperblim me pas........

Postuar nga Zhylien Sorel datë 07 Mars 2007 - 16:24:

Mendoj dhe besoj se altruizmi eshte ne nje fare menyre e kunderta e egoizmit...

Postuar nga frojdesha datë 04 Maj 2007 - 12:08:

...........

mendoj se altruizmi eshte forma me e forte e egoizmit sepse mendoj se nese nje njeri ben dicka qe duket altruiste mendoj se kete e ben me teper per tu ndier mire me veten dhe pikerisht kjo eshte dicka e drejtuar nga vetja ne radhe te pare dhe me pas per ti bere mire nje njeriu tjeter......

Postuar nga dhoma666 datë 29 Maj 2007 - 19:14:

666

altruizmi eshte nje ndjenje e thelle humane pozitive ne kontekstin e te te sherbyerit ne grup.njeriu e ka instiktive te qendruarit ne grup dhe te te ndihmuarit te antareve e te te ngjashmeve te tyre por ajo eshte me teper edhe e stervitur dhe vjen si derivat i kontributit i te jetuarit ne grup. altruizmi i paster ashtu sic duhet e jete eshte thellesisht vetemohues  dhe nuk kerkohet shperblim ne sherbim te te tjereve por ka nje kontrdiksion pasi ne ne menyre te pashmangshme ne marrim nje shperblim por prap ky shperblin ne menyre te ndersjellte eshte kontribut i shoqerise ne teresi pasi eshte eshde me teper nje motiv ne te mire te shoqerisse.pra ne kompleksitet eshte nje rreth vicioz qe ka nje qellim te mire dhe ndihmon shoerine dhe disa jane pjese e tyre dhe disa pjese e rrethidisa te tjere jane brenda rrethit,,,,,,,,,

Postuar nga aint datë 30 Maj 2007 - 04:23:

e pse e trash zonin ti kshu? :p

Postuar nga Eltoni83 datë 07 Korrik 2007 - 10:48:

Altruizmi dhe keqardhaje ose mirkuptimi (empathy) nuk jane te njejta. Per shembull nje njeri mund te kete keqardhje per nje tjeter dhe ta "ndeje veten ne kepucet e tij" po kjo nuk do te thote se ai do ta ndihmoje tjeterin te dala nga situate kritike qe ai gjendet. Pra une e kuptoj qe altruismi ka nje dicka tjeter mbi (ose poshte) mirkuptimit sepse njeriu i pajisur me te mund te zgjidhe nese ai tjeteri ne nevoje meriton ndihme apo jo.
Ne konklusion keqardhja eshte nje forme intelligence por altruismi eshe nje perdorim i saj.

Pashe disa pergjigje ne kete teme pse altruismi ekziston dhe une mendoj qe altruismi eshte thjesht nje vegel e evolucionit genetik. Te gjitha speciet me njeratjetren dhe me vetveten jane ne gare por sepse te gjitha jane te varura prej njera tjetres atehere shdukja ne shumice e te tjerave do te ndikonte negativisht mbi njeren. Nje ujk per shembull mund te vrase nje njeri te rritur por ka shume raste kur ujrit mbrojen dhe rrisin te mitur si ne legjenden e Romes(Remus and Romulus) Kjo eshte e dokumentuar me specie te ndryshme dhe une mendoj eshe kaluar tek ne njerizit sepse sa do qe jemi ne gare me njeri tjetrin prape asnje nga ne nuk eshte nje ishull komplet i isoluar.

Postuar nga bleta punetore datë 07 Korrik 2007 - 18:56:

Citim:
Po citoj ato që tha Eltoni83

Ne konklusion keqardhja eshte nje forme intelligence por altruismi eshe nje perdorim i saj.

Nuk e di, por keqardhjen e shoh thjesht si nje ndjenje instiktive (te shohesh nje plak te mjere ne rruge, te vjen keq vetvetiu...eshte nje reagim nga nje ngacmim i jashtem).
Altruizmi (te besh per tjetrin - ja me erdhi keq per plakun, vendos t'i jap c'kam ne kulete... ose thjesht 200 lek qe ta le ndergjegjen time te flere) ka brenda instikt, inteligjence... e pse jo dhe perllogaritje nganjehere.

Postuar nga Mister_DXP datë 22 Korrik 2007 - 01:16:

Citim:
Po citoj ato që tha bleta punetore

Nuk e di, por keqardhjen e shoh thjesht si nje ndjenje instiktive (te shohesh nje plak te mjere ne rruge, te vjen keq vetvetiu...eshte nje reagim nga nje ngacmim i jashtem).
Altruizmi (te besh per tjetrin - ja me erdhi keq per plakun, vendos t'i jap c'kam ne kulete... ose thjesht 200 lek qe ta le ndergjegjen time te flere) ka brenda instikt, inteligjence... e pse jo dhe perllogaritje nganjehere.

Altruizmi eshte te besh per te tjeret duke sakrifikuar (ose mosperfillur) veten.

Generoziteti eshte te ndihmosh te tjeret dhe te mos e harrosh veten. te dyja jane elemente pozitive te karakterit te njeriut. Te dyja jane te fituara dhe kondicionohen nga niveli i edukimit social te njeriut, nga mjaft elemente genetike sigurisht dhe nga statusi social.

-Statusi social eshte nje prekusht i domosdoshem. Nuk mund te jete as generoz dhe as altruist nje njeri qe po vdes nga varferia, sepse instikti i ruajtjes se lloit(ne kete rast i ruajtjes se vetes eshte instikti me i fuqishm i njeriut.

-Genetika sot cdo dite edhe me teper po shihet se ndryshimet funksionale nuk mund te ekzistojne pa ato materjale(organike) dhe me tej...cdo ndryshim funksional sado i lehte dhe ne dukje i parendesishem shoqerohet me ndryshime organike te mirefillta.

-Niveli i edukimit, Jo shkolla per se, ndikon ne menyre te padiskutueshme. Sigurisht qe nje njeri me ndjenja te holla eshte me sensibel dhe reagon me pozitivisht. Nje njeri qe ndjen artin e bukur, eshte vertetuar qe ka tendenca absolute drejt generozitetit.

DXP

Postuar nga kotka datë 24 Korrik 2007 - 20:15:

Citim:
Po citoj ato që tha Mister_DXP

Altruizmi eshte te besh per te tjeret duke sakrifikuar (ose mosperfillur) veten.

Generoziteti eshte te ndihmosh te tjeret dhe te mos e harrosh veten. te dyja jane elemente pozitive te karakterit te njeriut. Te dyja jane te fituara dhe kondicionohen nga niveli i edukimit social te njeriut, nga mjaft elemente genetike sigurisht dhe nga statusi social.

-Statusi social eshte nje prekusht i domosdoshem. Nuk mund te jete as generoz dhe as altruist nje njeri qe po vdes nga varferia, sepse instikti i ruajtjes se lloit(ne kete rast i ruajtjes se vetes eshte instikti me i fuqishm i njeriut.

-Genetika sot cdo dite edhe me teper po shihet se ndryshimet funksionale nuk mund te ekzistojne pa ato materjale(organike) dhe me tej...cdo ndryshim funksional sado i lehte dhe ne dukje i parendesishem shoqerohet me ndryshime organike te mirefillta.

-Niveli i edukimit, Jo shkolla per se, ndikon ne menyre te padiskutueshme. Sigurisht qe nje njeri me ndjenja te holla eshte me sensibel dhe reagon me pozitivisht. Nje njeri qe ndjen artin e bukur, eshte vertetuar qe ka tendenca absolute drejt generozitetit.

DXP

jam plotesisht dakord DXP

Postuar nga Mister_DXP datë 26 Korrik 2007 - 04:47:

Citim:
.
Pashe disa pergjigje ne kete teme pse altruismi ekziston dhe une mendoj qe altruismi eshte thjesht nje vegel e evolucionit genetik. Te gjitha speciet me njeratjetren dhe me vetveten jane ne gare por sepse te gjitha jane te varura prej njera tjetres atehere shdukja ne shumice e te tjerave do te ndikonte negativisht mbi njeren. Nje ujk per shembull mund te vrase nje njeri te rritur por ka shume raste kur ujrit mbrojen dhe rrisin te mitur si ne legjenden e Romes(Remus and Romulus) Kjo eshte e dokumentuar me specie te ndryshme dhe une mendoj eshe kaluar tek ne njerizit sepse sa do qe jemi ne gare me njeri tjetrin prape asnje nga ne nuk eshte nje ishull komplet i isoluar.

Ne kete kend veshtrim, askush nuk ta hedh dot poshte mendimin.

Problemi shtrohet se ti, ne kete lloj arsyetimi, perdor njesi matjeje jo te pershtatshme per te shtjelluar ceshtjen. Dua te them qe nuk mund te trajtohen fenomenet sociale duke perdorur arsyetime biologjike. Biologjia mund te perdoret si mjet argumentimi. Psh Po te matesh gjatesine me kilogram sigurisht qe do te kesh edhe rezultate te gabuara.

Altruizmi eshte nje element i mirefillte socio-filosofik dhe vetem keto dy shkenca kane te drejte qe ta studjojne ne thellesi. Keto shkenca gjate rruges se analizes mund te perdorin shumellojshmeri klasifikimesh apo kendveshtrimesh, biologjik, ekologjik,anatomik, religioz etje tj... por te gjitha mjetet duhet te jene ne funksion te nje konkluzioni socio-filozofik.

Per analogji shkenca e fizikes perdor shume mjete matematikore per te ztudjuar fenomenet e fushes se saj, por gjithmone duke i perkthyer ato ne gjuhen e shkences se  fizikes.

Me lejo te hyj ne nje shembell me konkret, megjithse e di qe u largova mjaft nga thelbi. Ky shembell eshte per nuvelin e gjimnazit. Kur trajtojme fenomenin valot ne fizike perdoret shume bukur rrethi trigonometrik dhe nje pike e zgjedhur ne periferine e tij. Shtrirja e kesaj pike pergjate nje aksi te "X" krijon valen e famshme.

Respekt

DXP

Postuar nga Eltoni83 datë 05 Gusht 2007 - 23:38:

Citim:

Ne kete kend veshtrim, askush nuk ta hedh dot poshte mendimin.

Problemi shtrohet se ti, ne kete lloj arsyetimi, perdor njesi matjeje jo te pershtatshme per te shtjelluar ceshtjen. Dua te them qe nuk mund te trajtohen fenomenet sociale duke perdorur arsyetime biologjike. Biologjia mund te perdoret si mjet argumentimi. Psh Po te matesh gjatesine me kilogram sigurisht qe do te kesh edhe rezultate te gabuara.

Altruizmi eshte nje element i mirefillte socio-filosofik dhe vetem keto dy shkenca kane te drejte qe ta studjojne ne thellesi. Keto shkenca gjate rruges se analizes mund te perdorin shumellojshmeri klasifikimesh apo kendveshtrimesh, biologjik, ekologjik,anatomik, religioz etje tj... por te gjitha mjetet duhet te jene ne funksion te nje konkluzioni socio-filozofik.

Per analogji shkenca e fizikes perdor shume mjete matematikore per te ztudjuar fenomenet e fushes se saj, por gjithmone duke i perkthyer ato ne gjuhen e shkences se  fizikes.

Me lejo te hyj ne nje shembell me konkret, megjithse e di qe u largova mjaft nga thelbi. Ky shembell eshte per nuvelin e gjimnazit. Kur trajtojme fenomenin valot ne fizike perdoret shume bukur rrethi trigonometrik dhe nje pike e zgjedhur ne periferine e tij. Shtrirja e kesaj pike pergjate nje aksi te "X" krijon valen e famshme.

Respekt

DXP

Prape nuk pajtohem me mendimin tuaj. Problemi jot me perzjerjen e biologjise ne kete argument edhte nje paradox sepese ti vete e rradhite gjenetiken si faktor ndikimi i altruismit ne pergjigjen e meparshme.

Altruisimi, une mendoj, eshte shume me i shpejgueshmen nga ana biologjike dhe jo socio-(filozofike?!) Nje njeri me pasuri dhe me status te larte social nuk eshte e domosdoshme te beje "mire" vetem se ka kondita te mira per to ndihmuar te tjeret. Edhe ai me pak prape nuk eshte komplet i ndalur te ndihmoje te tjeret. Biles duket me shume se ata qe kane me pak, vulnetaret, bejne me shume per te ndaluar te tjeret.

Pra nga qe e dime prej realitetit qe shume nga keta njerez ekzistojne, atehere e vetjme qe e tregon ne thelb pse altruizmi ekziston eshte nga gjenetika.... pra nga ana biologjike. Te gjitha anet e tjera qe mund ta shpejgosh fenomenin e altruismit vijojne nga kjo.

Postuar nga Mister_DXP datë 06 Gusht 2007 - 00:24:

Citim:

Prape nuk pajtohem me mendimin tuaj. Problemi jot me perzjerjen e biologjise ne kete argument edhte nje paradox sepese ti vete e rradhite gjenetiken si faktor ndikimi i altruismit ne pergjigjen e meparshme.

Altruisimi, une mendoj, eshte shume me i shpejgueshmen nga ana biologjike dhe jo socio-(filozofike?!) Nje njeri me pasuri dhe me status te larte social nuk eshte e domosdoshme te beje "mire" vetem se ka kondita te mira per to ndihmuar te tjeret. Edhe ai me pak prape nuk eshte komplet i ndalur te ndihmoje te tjeret. Biles duket me shume se ata qe kane me pak, vulnetaret, bejne me shume per te ndaluar te tjeret.
.

Sociologjia eshte shkenca qe studjon fenomenet sociale dhe nuk ka te beje me termin "status social" miku im. Altruizmi eshte nje fenomen social dhe si i tille trajtohet ne kete shkence, sidoqofte ti ke te drejten tende qe te mos jesh ne nje mendje me mua.

Respekt

DXP

Postuar nga hebeja datë 06 Gusht 2007 - 00:38:

Gatishmeria per te flijuar te miren vetjake per te miren e te tjereve,

deshira e synimi per t'i bere mire tjetrit.

Postuar nga kotka datë 06 Gusht 2007 - 21:59:

Une do te shtoja se njeriu gjeneroz eshte i lindur i tille, ashtu si dhe njeriu i lumtur. Zakonisht jane njerez gjeneroz, ata qe jane te lumtur.

Te realizosh te jesh i lumtur, nuk do te thote te jesh i pasur, apo i shendetshem, apo i bukur.

Ka shume njerez, qe jetojne ne varferi te plote, mund te jene edhe te semure, apo te shemtuar simbas opinionit te tjereve, por jo simbas opinionit te tyre dhe perseri kane ate aftesine, ta shohin cdo gje ne jete me syrin pozitiv dhe me kenaqesi, bukurine e cdo detaji ne boten ku jetojne.

Po keshtu do te thoja, se ka shume njerez gjeneroze, te cilet mund te jene te varfer, dhe perseri kane ate dhuntine e te dhenit dhe te ndihmes, e cila u jep vecse kenaqesi, pa kerkuar dicka mbrapsht. Vetem ekzistenca dhe kryerja e ketij virtyti, i ploteson ata si njerez, pa pritur falenderime dhe shperblime.

Gjyshi im kishte shtate femije per te rritur dhe punonte berber per te mbajtur familjen, por sa here shihte lypsiare ne rruge, kur me conte mua ne kinema ne moshe te vogel, nuk linte pa rrengellisur xhepat thelle, qe te nxirrte nga nje monedhe.

Une e pyesja: "Ti gjysh nuk je aq i pasur, qe tu japesh te tere te varferve qe sheh ne rruge". Ai me syte qe i ndriconin nga gazi, kur kryente kete akt, sa i hidheshin syzet perpjete nga shkelqimi, qe dilte prej syve e tij, me pergjigjej: "Une shume nuk kam, por xhepat nuk i kam kurre bosh, qe te prosfer dicka tek i varfri, qe me del perpara papritur " dhe akoma kruante xhepat poshte e me poshte, ne thellesi te gjente nje dhjeteshe tjeter, per te me marre mua akulloren e deshiruar te mbasdites..
Nuk i harroj kurre fjalet e tij edhe sot e kesaj dite, ndofta deri sa edhe une vete te behem si gjyshi im....

Nga ana tjeter ka shume njerez, qe pasurohen nga dita ne dite dhe ne mendjen e tyre eshte akoma e fiksuar, qe ata jane te varfer dhe duhet te kursejne dhe te mbledhin leke sa me shume. Keta jane ata, qe ne i quajme miserable human beings, which I hate them so much...

Postuar nga Eltoni83 datë 22 Gusht 2007 - 01:58:

Citim:

Sociologjia eshte shkenca qe studjon fenomenet sociale dhe nuk ka te beje me termin "status social" miku im. Altruizmi eshte nje fenomen social dhe si i tille trajtohet ne kete shkence, sidoqofte ti ke te drejten tende qe te mos jesh ne nje mendje me mua.

Respekt

DXP

Posi ska te beje! Structura e nje shoqerie dhe ndarja e shtresave eshte NJE nga deget qe studiohen nga sociologjia.
Edhe nje here, ti po ve re konditat sociale kur altruizmi ndodh (ose nuk ndodh) por pse ndodh eshte thjesht fenomen i programmuar ne gjenetiken e njeriut.

Postuar nga volter datë 25 Gusht 2007 - 00:30:

Sa per te thene dicka. Sa me pelqen te merrem me thelle me nocionin e altruizmit!

Njeriu per nga natyra eshte egoist. Nocioni i altruizmit tek njeriu tjeter paraqitet si nje mundesi e naivitetit. Altruizmi dhe shkaqet qe burojne nga ky nocion, na mesojne se altruizmi eshte shnderrimi i njeriut ne menyren me morale krahas njeriut tjeter. Cdo shpirt qe shnderrohet pa e njohur orientimin dhe metoden e njeriut tjeter, nuk do te thote qe merret per altruizem.

Altruizmi mund te ndodhe tek njerezit qe i duam, mund te ndodhe tek njerezit qe jane te mjere, mund te ndodhe tek njerezit e cuditshem, mund te ndodh tek njerezit qe i njohim! Thua kjo te jete realiteti i altruzmit?!

Postuar nga RAIMONDI datë 26 Tetor 2007 - 08:04:

-------ne filosofi thuhet qe ALTRUIZMI  ESHTE NJE TERM QE E KA SHPIKUR OGUS KONTI --perfaqsusi i pozitivizmit--NE 1830---------PER TE TREGUAR PERKUJDESJEN PA INTERES   TE DIKUJT   PER TE MIREN E TJETRIT--------------elementet qe e perbejne jane --simpatia --pergjerimi ---miresia--

ALTRUIZMI  ----( ashtu si EGOIZMI  qe eshte e kunderta )---supozon krijimin e personalitetit ,formimin e ndergjegjes individuale-----------Pra nuk kemi te bejme me nje instikt te lindur ----ne jemi pergjegjes si per ALTRUIZMIN (--ashtu dhe per EGOIZMIN ---)  tone

----ALTRUIZMI   ESHTE  NJE  PARIM I   SJELLJES SONE  MORALE----(  qe i kundervihet Hedonizmit --dhe ne nje fare mase edhe Utilitarizmit )----

-----ALTRUIZMI E LARTESON MORALISHT BOTEN NE TE CILEN JETOJME ----E FISNIKERON ATE-------------sic thoshte dikur nje kenge partizane ----........por ti nje plumb per mua kishe marre..........--Kjo eshte shprehje SUBLIME E ALTRUIZMIT---kur sakrifikon jeten tende per dike tjeter-----------dhe ne pergjithesi ---

-------------------------AKTET HEROIKE JANE SHPREHJA ME SUBLIME E ALTRUIZMIT--------PA TE CILAT SIDOMOS KOMBET E VEGJEL--sic jemi ne--- E KANE TE PAMUNDUR TE MBIJETOJN--------dhe jane pikerisht keto akte te jashtezakonshme altruizmi  qe bejne te mundur ---RUAJTJEN E VLERAVE TE SHOQERISE NJEREZORE DHE TI COJNE ATO PERPARA-------

Postuar nga lezhjani-82 datë 03 Qershor 2010 - 15:37:

Pse nuk shkrun kush ktu???? Losti qe me hapjen e temes ka treguar dicka

Postuar nga shelgu datë 03 Qershor 2010 - 16:35:

Altruizmi nuk mund te ekzistoje pa nje mbeshtetje psikologjike(organizime fetare, edukative, shoqata te ndryshme)

Po ti si mendon Lezhjan?

Postuar nga AndreaPirelli datë 03 Qershor 2010 - 17:36:

Une per vete jam altruist ............... pyesni komshijet po deshet ................

Postuar nga shelgu datë 22 Qershor 2010 - 00:22:

Une kam komshijen altruiste.

Postuar nga lezhjani-82 datë 23 Qershor 2010 - 13:56:

hahahaha....me knaqet.

Cedrus simas nji shokut tim ktu as altruizmi as egoizmi nuk egzistojn si koncepte....

Postuar nga shelgu datë 24 Qershor 2010 - 05:47:

Citim:
Po citoj ato që tha lezhjani-82
hahahaha....me knaqet.

Cedrus simas nji shokut tim ktu as altruizmi as egoizmi nuk egzistojn si koncepte....

Jooo. Mos e thuj.
Per te qene realiste, njoh nje person qe ka bere shume altruizma.
Vecse, natyra e njeiut eshte komplekse dhe askush nuk mund te jete gjithe kohen i tille. Ka momente qe ndihesh i predispozuar per te bere te mira, por ndodh qe shikon se ato nuk te vleresohen dhe zhgenjehesh.
Pasojat dihen

Postuar nga lule datë 27 Janar 2011 - 16:16:

Nje konluzion!

Duke qen se jam e rrahur ne jeten e perditshme, si Real dhe virtuell mendoj se Altruizmi eshte nje ves negativ e pozitiv tek nje person_azh ..qe varet si transmetohet..ne shume raste sidomos ne gjinine femerore ndikon keq, sepse e trasmeton shemtuar ..perkujdesja e tepert per dike, mania per te qen sa me e dashur .. me llogjiken e shpirtit po pa e kuptuar qe mund te duket histerike. e artificiale ! Ajo perkujdesje e tepruar ben te ndihet superiore po i err veshtrimin e si pa kuptuar qe e kalon ne Altruizem.. humbur komplet.!

p.sh eshte nje perkujdesje e tepert sepse ( pa dashje mund te cenosh privatesin e dikujt) ..pak a shume do thoja dhe per gjinin tjeter .

Do thoja qe edhe ketu , ka jo pak te tille.

Postuar nga AngelDevil datë 27 Janar 2011 - 17:17:

Bota do ishte me e mire po te kishte me shume doza altruizmi por ce do i ka vdek nona me kohe

Postuar nga lezhjani-82 datë 27 Janar 2011 - 18:47:

Mu femnat me thojn qe jam shum altruist...ala se kam kuptu psene

Postuar nga AngelDevil datë 27 Janar 2011 - 20:47:

Citim:
Po citoj ato që tha lezhjani-82
Mu femnat me thojn qe jam shum altruist...ala se kam kuptu psene

cne ... cfare ju ben ti qe te quajne ashtu ... cfare sakrifikon nga vetja jote

lool

Postuar nga shelgu datë 27 Janar 2011 - 20:51:

Citim:
Po citoj ato që tha fleurs de l'orne
Nje konluzion!

Duke qen se jam e rrahur ne jeten e perditshme, si Real dhe virtuell mendoj se Altruizmi eshte nje ves negativ e pozitiv tek nje person_azh ..qe varet si transmetohet..ne shume raste sidomos ne gjinine femerore ndikon keq, sepse e trasmeton shemtuar ..perkujdesja e tepert per dike, mania per te qen sa me e dashur .. me llogjiken e shpirtit po pa e kuptuar qe mund te duket histerike. e artificiale ! Ajo perkujdesje e tepruar ben te ndihet superiore po i err veshtrimin e si pa kuptuar qe e kalon ne Altruizem.. humbur komplet.!

p.sh eshte nje perkujdesje e tepert sepse ( pa dashje mund te cenosh privatesin e dikujt) ..pak a shume do thoja dhe per gjinin tjeter .

Do thoja qe edhe ketu , ka jo pak te tille.

LULKA NUK I DITKA KETO KONCEPTE MEGJITHSE QENKA SHUME RRAHUR NGA JETA.

Altruizem, nuk do te thote qe te ndikosh ne jetene  dikujt, por qe te falesh qofte edhe pa dale si person ne skene se je ti qe po e ben. Kjo e fundit ka nuanca hipokrizie.

Postuar nga lule datë 27 Janar 2011 - 21:04:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu

LULKA NUK I DITKA KETO KONCEPTE MEGJITHSE QENKA SHUME RRAHUR NGA JETA.

Altruizem, nuk do te thote qe te ndikosh ne jetene  dikujt, por qe te falesh qofte edhe pa dale si person ne skene se je ti qe po e ben. Kjo e fundit ka nuanca hipokrizie.

shelgu,
jan plot rrethana qe tben ti dallosh keto situata, un jam e rrahur, po e kam theksuar, qe s' fal kollaj dashuri nese sja vlen,, po meqe studioj ne ket deg, dhashe mendimin tim, per cfare un di !

Postuar nga Dulcis in Fundo datë 27 Janar 2011 - 21:20:

Per mendimin tim altruizmi nuk eshte gje tjeter vecse egoizem i sistemuar si per festa.

Postuar nga AndreaPirelli datë 27 Janar 2011 - 21:22:

Citim:
Po citoj ato që tha Heyday
Per mendimin tim altruizmi nuk eshte gje tjeter vecse egoizem i sistemuar si per festa.

Ti shiko per vete se nuk je altruiste enough ..........

Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 79 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.