Forumi Horizont Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 88 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shqiperia, traditat kulturore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=114)
-- Gjakmarrja:Kanuni i Leke Dukagjinit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18418)

Postuar nga Vizioner datë 03 Gusht 2011 - 14:57:

Gjakmarrja:Kanuni i Leke Dukagjinit

Mendoj se, nje Teme qe duhet diskutuar gjere e gjate eshte ajo e gjakmarrjes ne Shqiperi.
Diskutimi nga Ne shqiptaret rreth ketij fenomeni, anashkalohet sikur me qene dicka normale!
Jane me dhjetra njerez qe ne emer te "Kanunit" te Leke Dugagjinit, jane te ngunjuar neper shtepi apo kulla ne veriun e shqiperise!
Jane femije te vegjel qe nuk shohin driten e diellit, qe nuk shkojne ne shkolla dhe nuk bejne nje jete normale sic ben cdo femije tjeter qofte edhe ne pjesen tjeter te Shqiperise!

A nuk eshte kjo nje fatkeqesi sociale-shoqerore e nje pjese te vendit tone?

Jetojme ne vitet 2011. Jetojme ne vitet e nje zhvillimi teknollogjik te pa menduar ndonjehere, fale kjo njerzve qe punojne, qe mendojne, njerzve qe kane vizione per zhvillim e shoqerise dhe lehtesimin e jetes se saj, sigurisht qe, edhe perfitojne ekonomikisht nga gjetjet-krijimet e tyre.

Ne fakt, gjakmarrja nuk existon vetem ne veri te shqiperise, atje ka rrenjet si me thene, por ajo exiton edhe ne qytetet e tjera ne nje forme apo tjetren prandaj, nuk duhet anashkaluar dhe te heshtet.

Secili nga ne, me mendimin e tije mund te sensibilizoje sado pak, mund te beje te vetedijshem edhe ndonjerin nga ato te ngujumit qe mbase rastesisht apo jo, lexon forumet tona.

Ne, nuk duhet te heshtim!

Po fus kete film te shkurter, dhe uroj qe sicili nga ju, te gjeje pak kohe dhe ta shikoje, te gjeje pak kohe e te mendoje.

-Gjaku-

-1-

-2-

-3-

-4-

-5-

-6-

Postuar nga shelgu datë 03 Gusht 2011 - 17:09:

Une nuk mendoj se gjakmarrja eshte nje tradite e ardhur nga Lek Dukagjini. Ne kohen e sotme ajo e ka origjinen ne natyren e njeriut dhe sistemin ku ai jeton.

Nje njeri i civilizuar qe jeton ne nje shoqeri te organizuar mire, zakonisht nuk merr hak vete, por beson tek ligji ne fuqi dhe zbatimi i tij ne menyre korrekte.

Kanuni ka lindur ne nje kohe kur ne malsite e Shqiperise, njeriu mund te vritej edhe per nje pale opinga. Zakonisht kriet ne ate kohe kane qene me origjine ekonomike. Varferi e tejskajshme dhe krimet e tejskajshme ishin pjese e nje te tere.

Leka ndertoi kanunin per te shternguar individin ne daren e ligjit.

Individi kriminel, ne menyre te organizuar denigrohej denohej nga fshati ( reffleks tribal). Por ne kushtet e varferise dhe izolimit te skajshem, ky ndoshta ishte edhe denimi me i rende.

Sa per interpretimet e "beses" dhe burrerise etj, une nuk i besoj.

Ka nje te vertete te perhershme: Sa me i rende te jete denimi per nje krim te caktuar ne nje shoqeri, aq me kriminale eshte shoqeria.

Vini re qe Norvegjia, denimin me te rende e paska 21 vjet heqje lirie.

Postuar nga dylan datë 03 Gusht 2011 - 18:48:

kerkoj ndjes se nuk lexova per ca behej fjale me lart po per temen per gjakmarrjen njof plot familje kam degju plot e cfrae sjam dacort ose ku jam kundra ksaj gjakmarrjes ehste kjo

pse nje familje ose nje fis i tere duhet te jet ne gjak per vite os ete paguaj me jeten e tij
vetem per nje tip budalli qe i shkrpen mendja te hell plumb
do isha me at mendimin cdo njeri te paguaj vet per at qe ben at qe ben
kaq kisha

Postuar nga BIONDIA datë 03 Gusht 2011 - 22:04:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu

Nje njeri i civilizuar qe jeton ne nje shoqeri te organizuar mire, zakonisht nuk merr hak vete, por beson tek ligji ne fuqi dhe zbatimi i tij ne menyre korrekte.

Shelg si thua ti nese mua dikush me vret pa te drejte vellane ,baben o kalamonin dhe nese une kete halabak qe ka bere kete krim e shikoj te me xhiroje para syve cdo dite sepse ai ka paguar policine tone te famshem ,gjykatesin tone te korruptuar, deshmitaret legene nuk do quhem e cilivizuar nese do marr hak vete ....por jo mos shelg se per ate Zot mos me treste dheu po se vrava si qen sepse kur mendoj qe ky halabak ha pi kenaqet shetit per pazar dhe nje pjestar i familjes time i eshte kalb trupi ehhhhhhhhhhhhhh jo me vjen keq po ste fal .Do quhesha e civilizuar nese do e shifja ne burg te perjetshem ateher po them "ka ligj "po te lire KURRE SJA FAL .

Vizionier ky fenomen duhej ndaluar ne fillim sepse po e denoje nje njeri qe ben nje vrasje per vrasje te individit jo per gjakmarrje te tjeret sdo vrisnin me po nese ti e quan gjakmarrje eshte sikur ti i jep te drejte nje njeriu te vrasi sepse eshte e drejta jote po merr gjakun . Tani eshte shume vone dhe ky femomen ndoshta gaboj por sdo zgjidhet ndonjeher me kete qeveri e me keto ligje.

Postuar nga shelgu datë 03 Gusht 2011 - 22:47:

Citim:
Po citoj ato që tha BIONDIA

Shelg si thua ti nese mua dikush me vret pa te drejte vellane ,baben o kalamonin dhe nese une kete halabak qe ka bere kete krim e shikoj te me xhiroje para syve cdo dite sepse ai ka paguar policine tone te famshem ,gjykatesin tone te korruptuar, deshmitaret legene nuk do quhem e cilivizuar nese do marr hak vete ....por jo mos shelg se per ate Zot mos me treste dheu po se vrava si qen sepse kur mendoj qe ky halabak ha pi kenaqet shetit per pazar dhe nje pjestar i familjes time i eshte kalb trupi ehhhhhhhhhhhhhh jo me vjen keq po ste fal .Do quhesha e civilizuar nese do e shifja ne burg te perjetshem ateher po them "ka ligj "po te lire KURRE SJA FAL .

Vizionier ky fenomen duhej ndaluar ne fillim sepse po e denoje nje njeri qe ben nje vrasje per vrasje te individit jo per gjakmarrje te tjeret sdo vrisnin me po nese ti e quan gjakmarrje eshte sikur ti i jep te drejte nje njeriu te vrasi sepse eshte e drejta jote po merr gjakun . Tani eshte shume vone dhe ky femomen ndoshta gaboj por sdo zgjidhet ndonjeher me kete qeveri e me keto ligje.

Pikerisht kete them edhe une.

Gjakmarrja eshte produkt i shoqerise sone.

Postuar nga kurt datë 04 Gusht 2011 - 06:07:

Citim:

Pikerisht kete them edhe une.

Gjakmarrja eshte produkt i shoqerise sone.

pikerisht shelgu, ky mentaliteti jot tingellon i ngutshem per tu dukur i civilizuar noshta, qe demostron te kunderten, nje mendje un-wise ne kto debate

nese nje njeri i papjekur jeton ne nje shoqeri te civilizuar ku ai/ajo e din se njerzit nuk hakmerren, ai punk do te hypi ne shpine, prandaj ka shume bullies ne amerike, si ne moshat adoleshente dhe ato te rritur, jo pse jane trima, por e dijn se njerzit nuk hakmerren.

p.sh ne amerike nuk hakmerren njerzit dhe rrahen shpesh kto punks idiota amreikan huliganet anglez serb etj rrahen neper stadiume bare clube etj, shkojne ne palestra i kushtojn/dedikojn shume ore workout dhe vetem per te rahur tjetrin vetem per te treguar muskujt forcen fizike.

mentaliteti i shqiptarit ne ket rarst sherben per paqe, se ne nje kulture kur e din se tjetri ta fut plumb ose thike apo te then koken me baseball bet, te gjithe do sidhen mire.

nese nje cun i ri tipik punk amrerikan (qe ka plot ktu) shkon ne veri te shqiperise sot, ai do i akuzonte njerzit si soft/ te bute spese sjedhen me rrespekt, ky idiot punk nuk e din arsyen pse njerzit sidhen me rrespekt.
sepse tjetri ta fut plumb po i re ne qafe apo po ia fute grusht kot per qejf per te treguar muskujt.

kultura e gjakamrrjes do sjedhi paqe per shekuj te tere ne nje shoqeri si ajo shqiptare, pavarsisht se ky tranzicion po ndodh tani, do kursej jete te tera per shekuj me rradhe ne nje te ardhme.

bulliies ne amerike eshte nje amendemik me i madh se gjakmarrja ne shqiperi. vetvrasjet e adoleshenteve nga bullies ne amerike kane thyer rrekordin, nje lloj krize qe edhe presidenti i amerikes i ka bere lutje ktyre punks bullies mos te rrahin tejtrin.

sikur kta bullies "trima" te ishin ne veri te shqiperise do hanin plumbin, dhe do e meritonin, dhe sdo kishte me bullies.

Postuar nga kurt datë 04 Gusht 2011 - 07:09:

a ja vlen te shihet ky filmi btw?!Lol

Postuar nga lule datë 04 Gusht 2011 - 13:26:

Gjakmarrja vjen nga nje grup njerezisht me nje mentalitet te mykur

e verteta eshte vetem se s'njohin zgjidhje te tjera ne jet dhe i bejn derman vetem armes .
nuk eshte kjo zgjidhja edhe mirkuptimi o popull i lodhur.

Postuar nga BIONDIA datë 04 Gusht 2011 - 15:19:

Citim:
Po citoj ato që tha lule
Gjakmarrja vjen nga nje grup njerezisht me nje mentalitet te mykur

e verteta eshte vetem se s'njohin zgjidhje te tjera ne jet dhe i bejn derman vetem armes .
nuk eshte kjo zgjidhja edhe mirkuptimi o popull i lodhur.

Lule me shpjego icik mua te mykyres ne mentalitet si do veproje nese te vrisnin ...sma ze goja ta them ate qe ti adhuron me shume nese shteti sdo funksionte me thuaj nje zgjidhje se une se gjej ...pa meshire do vepoja ne mos ne keq po me preku gjene me te shtrenjte qe kam ne bote familjen .

Postuar nga dylan datë 04 Gusht 2011 - 16:57:

Citim:

Lule me shpjego icik mua te mykyres ne mentalitet si do veproje nese te vrisnin ...sma ze goja ta them ate qe ti adhuron me shume nese shteti sdo funksionte me thuaj nje zgjidhje se une se gjej ...pa meshire do vepoja ne mos ne keq po me preku gjene me te shtrenjte qe kam ne bote familjen .

dhe une si ti bjonde sdo kisha meshir per rop none ne nje rast si ky
si e kam permendur me siper jam kundra asaj q ete tjeter te pagujne per nje qe ehste fajtor se te falesh ne disa raste shume raste ehste shume veshtire

Postuar nga shelgu datë 04 Gusht 2011 - 16:57:

Citim:
Po citoj ato që tha kurti
pikerisht shelgu, ky mentaliteti jot tingellon i ngutshem per tu dukur i civilizuar noshta, qe demostron te kunderten, nje mendje un-wise ne kto debate

nese nje njeri i papjekur jeton ne nje shoqeri te civilizuar ku ai/ajo e din se njerzit nuk hakmerren, ai punk do te hypi ne shpine, prandaj ka shume bullies ne amerike, si ne moshat adoleshente dhe ato te rritur, jo pse jane trima, por e dijn se njerzit nuk hakmerren.

p.sh ne amerike nuk hakmerren njerzit dhe rrahen shpesh kto punks idiota amreikan huliganet anglez serb etj rrahen neper stadiume bare clube etj, shkojne ne palestra i kushtojn/dedikojn shume ore workout dhe vetem per te rahur tjetrin vetem per te treguar muskujt forcen fizike.

mentaliteti i shqiptarit ne ket rarst sherben per paqe, se ne nje kulture kur e din se tjetri ta fut plumb ose thike apo te then koken me baseball bet, te gjithe do sidhen mire.

nese nje cun i ri tipik punk amrerikan (qe ka plot ktu) shkon ne veri te shqiperise sot, ai do i akuzonte njerzit si soft/ te bute spese sjedhen me rrespekt, ky idiot punk nuk e din arsyen pse njerzit sidhen me rrespekt.
sepse tjetri ta fut plumb po i re ne qafe apo po ia fute grusht kot per qejf per te treguar muskujt.

kultura e gjakamrrjes do sjedhi paqe per shekuj te tere ne nje shoqeri si ajo shqiptare, pavarsisht se ky tranzicion po ndodh tani, do kursej jete te tera per shekuj me rradhe ne nje te ardhme.

bulliies ne amerike eshte nje amendemik me i madh se gjakmarrja ne shqiperi. vetvrasjet e adoleshenteve nga bullies ne amerike kane thyer rrekordin, nje lloj krize qe edhe presidenti i amerikes i ka bere lutje ktyre punks bullies mos te rrahin tejtrin.

sikur kta bullies "trima" te ishin ne veri te shqiperise do hanin plumbin, dhe do e meritonin, dhe sdo kishte me bullies.

Ka nje shprehje kurt qe thote:

qe kur doli koburja, hupi burrnia.

Ja si e kuptoj une. Nese ne te dy zihemi per nje dicka, burrni do te ishte: Ja sheshi, ja mejdani. Grushtat gati dhe sa te durosh ti apo une. Qe ne momentin qe ti, nxjerr koburen, kjo nuk asht ma burrni, por legenllek.

Ketu ne USA shoqeria eshte kaq e ndryshme dhe e vecante, per kushtet historike si eshte zhvilluar sa nuk mund te merret si shembell. Njeriu ketu nuk ka turp nga kojshiu. Keta nuk kane as din as iman o kurt, se pse edhe struktura urbane e tille eshte. Nuk ka fshatra, por komunitete te ardhura nga vendet me te ndryshme.

Keta amerikanet jane si arixhijt, nuk kane as varre.

Pra nuk kane jete sociale te qendrueshme.

Ne Shqiperi kanuni ose edhe vete jeta ne grup i ben njerzit te kene marre. Babai vrau djalin se vidhte. Kjo eshte shume domethenese. Babai u turperua para fshatit. Sigurisht qe eshte e tepruar, por ne nje shoqeri qe ligji nuk vepron, veprojne vetegjyqsite.

Postuar nga lule datë 04 Gusht 2011 - 18:31:

Citim:

Bjonde spo e zgjas shum , se s'jam fort ne terezi, edhe kto tema si du hiç .
nje pyetje do t'boja un , dhe pastaj eshte e drejta jote t'mendosh si te duash..

Vrasjet pse ndodhin ,, ose me sakt te vret njeri kot???

Postuar nga BIONDIA datë 04 Gusht 2011 - 18:38:

Citim:
Po citoj ato që tha lule

Vrasjet pse ndodhin ,, ose me sakt te vret njeri kot???

Lule as une spo e zgjas sepse ske informacionin e duhur qe te merresh me kete teme ndoshta kjo ngaqe flitet shume pak dhe anashkalohet por jane vrare njeres pse me shef o pse me kalave me semafor te kuq mos themi pse me ngacmove motren vret dhe ndonje kushuri te larget qe ndoshta eshte gay e sdo tja dije per femra..
Shelgu ajo e fundit e babes qe vret femine ndoshta eshte gjeja me estreme qe nje prind ben por kur ti e edukon dhe i ve disa parim atij ne jete dhe ai ben te kunderten arrin ne kete konkluzion .Se di sa do kisha guxim te vrisja femine per nje gje te tille?

Postuar nga lule datë 04 Gusht 2011 - 18:45:

Citim:

Lule as une spo e zgjas sepse ske informacionin e duhur qe te merresh me kete teme ndoshta kjo ngaqe flitet shume pak dhe anashkalohet por jane vrare njeres pse me shef o pse me kalave me semafor te kuq mos themi pse me ngacmove motren vret dhe ndonje kushuri te larget qe ndoshta eshte gay e sdo tja dije per femra..

Kam shum informacione , sepse nese e ke ven re, dhe lexoj shume, thjesht si dua kto gjera..ndodhi nje provokim i shemtuar , ndodhi nje vrasje, ja ju kthye tjetri,, u be nje marrje haku,, atij i hipen gjaku, e gjakmarrja vazhdon..ça te mire sjell kjo??
Ndaj un jam kunder gjakmarrjes se eshte diçka negative.
Nuk jam gjithashtu kunder asaj, qe t'me prekin aty ku s'duhet mos kujto,, ama dhe dakort me vrasjet sjam..se quhet krim nder krim e çdo krim qe kryhet , behet fjale per nje eliminim, nje jet qe iken...

Postuar nga BIONDIA datë 04 Gusht 2011 - 18:52:

Citim:
Po citoj ato që tha lule

Kam shum informacione , sepse nese e ke ven re, dhe lexoj shume, thjesht si dua kto gjera..ndodhi nje provokim i shemtuar , ndodhi nje vrasje, ja ju kthye tjetri,, u be nje marrje haku,, atij i hipen gjaku, e gjakmarrja vazhdon..ça te mire sjell kjo??

Qyqa goce pse kujton se vetem ti lexon ne kete forum e ke informacione dhe ne skemi ??Une po bazohem ne ato qe ka sjell Vizo se dhe ai kete po thote ""si ta ndalojme " dhe po del qe smund ta ndalojme sepse ska ligje ska shtet dhe ka mendje si une qe nuk falin ...po kshu historira une te sjell me miliona e skam nevoje me lexu ne ndonje gazete me mjafton me shku ne varreza ne elbasan .Ta thashe se ske informacion se the "me sakt te vret njeri kot " dhe une te shpjegova .
Thjesht se thashe kete te tregoj qe ti je injorante e nuk lexon por nese e more si ofendim "me fal".

Postuar nga kurt datë 04 Gusht 2011 - 19:01:

shelgu, nuk jam dakord me ty ne kte mendim, sigurisht qe nuk jam dakord per njerzit te vrahen kot per nje fjale goje, dhe sigurisht qe mirekuptimi eshte rruga e vetme qe preferoj por disa punks meritojn tja thyesh koken, dhe nese nuk marrin vesh, pse jo edhe te eliminohen.

shiko komentin e lules, kur thote hakmarrja eshte mentaliteti me i mykyr.
prandaj gangstjerat shqiptar kane grabitur shume femra sespe kane diktuar mentalitete te tilla qe nuk hakmerren.
nese nje gangstjer e din qe robi do hakmerret do mendoje fort para se te grabisin motren apo vajzen e dikujt per ta qitur ne rruge.
ti vete e thua se frika ruan freshten, dhe une jam dakord.

kur ligji nuk funksionon shumica e njerze behen kafshe, eshte ne natyren e njerzve kafshdheku, si ktu ne usa evrope apo shqiperi, prandaj kur nese gjendja ekonomike te rregullohet ne shqiperi, jam i bindur qe do behet vendi me paqesor.

ti thua te durosh grushtat e hulignave dhe kur koburja nxjerret, burrnia ka humb.
nese po flasim per nje shoqeri te civilizuar, grushtat dhe dhuna nuk kane vend.
vetem ne wild afrika kafshet mundohen te dominojn njeri tjetrin me force fizike, neve nuk jemi te njetet spicje, icik me te civiizuar them une.

ai huligani serb qe djegu flamurin shqiptar ne itali eshte mesuar duke rrahur njerz kot noshta. ne nje kulture shiptare do kishte marre plumbin kokes long time a go, prandaj edhe italianet e futen ne burgun e femrave.

huliganet anglez jane mesuar te rrahin njerz kot rruges ne cdo qytet evropian qe vizitojn. i uroj atye te bejne te njejten gje ne shqiperi apo shkoder, dhe do shohesh ti kur te kercasi kallashi

Postuar nga lule datë 04 Gusht 2011 - 19:25:

Citim:
Thjesht se thashe kete te tregoj qe ti je injorante e nuk lexon por nese e more si ofendim "me fal".

nuk lexoj aspak gazetat ktu, as di ku lexohen.
un 2 vitet e funit kam shku ca si shpesh ne shqip.. ashtu e kam pas punen ..dhe i kam par me syt e mi ..dhe se mora aspak per ofendim.

mendova se e the, qe jam e re ne moshe, per t'dhen nje mendim te pjekur , munges experience , me pak fjale.
S'ke nevoj te kerkosh falje .

Citim:

shiko komentin e lules, kur thote hakmarrja eshte mentaliteti me i mykyr.
prandaj gangstjerat shqiptar kane grabitur shume femra sespe kane diktuar mentalitete te tilla qe nuk hakmerren.
nese nje gangstjer e din qe robi do hakmerret do mendoje fort para se te grabisin motren apo vajzen e dikujt per ta qitur ne rruge.
ti vete e thua se frika ruan freshten, dhe une jam dakord.

kur ligji nuk funksionon shumica e njerze behen kafshe, eshte ne natyren e njerzve kafshdheku, si ktu ne usa evrope apo shqiperi, prandaj kur nese gjendja ekonomike te rregullohet ne shqiperi, jam i bindur qe do behet vendi me paqesor.

Ti je shum violent kurti, mire qe s'bie shteti ne dore tate vallai

frika e ruan vreshtin normale..kur them un, qe i lexon tgjitha citimet ti, dhe se perton te replikosh, s'gaboj.

Ktu jam dakort me ty, po ky eshte dhe problemi qe shtrohet , aktualisht,
si e shef niveli jon eshte shum i ulet..ndaj dhe ndodhin kto qe ndodhin.

Postuar nga BIONDIA datë 04 Gusht 2011 - 19:37:

Citim:
Po citoj ato që tha lule

mendova se e the, qe jam e re ne moshe, per t'dhen nje mendim te pjekur , munges experience , me pak fjale.

Jo moj goce as e kam menduar ate qe je e re ne moshe ti me dukesh e rrafme me vaj e me uthull mua o lule ja merr ne kthese dhe 50 vjecareve nga esperiencat qe na ke treguar pastaj pastaj kur kam dick e them troc une si bie larg e larg ...une ne moshen tende mendoj se kishte me te vertet princ ti diskuton poliken si me qen goce Nexhmijes amon me fal e modifikova goca e Sales

Postuar nga Vizioner datë 04 Gusht 2011 - 21:22:

Ne fillim, ju falenderoj qe diskutoni ne kete teme.

Ne komentet e bera, me bie ne sy komentti i bere nga Biondia e cila, me dashje apo pa dashje, me shume te drejte e ka nxitur me tej diskutimin duke i shtuar mendimit tim ne hapje dhe nje aspekt tjeter i cili, e zgjeron me shume temen per diskutim.
Cili eshte mendimi shtese i Biondes: Si do vepronte secili nga Ne, n.q.se i vritej nje pjestare i families dhe e njihte vrasesin?
Per kete do ishte mire te jepnim mendim dhe analizen e psese se veprimit.

Une, edhe e mendova ta beje kete pyetje ne hapje te temes por, mu duk disi e "eger". Biondia e preku me te drejte sepse, nga kjop PIKE nis-et dhe gjakmarrja.

Tani, faktori Politik-Shtet-Ligj luan sigurisht nje rol shume te rendesishem ne ndalimin apo mosndalimin e gjakmarrjes (hakmarrjes).
Pershembull, Biondia, ka vene MBI dhimbjen e humbjes se nje te dashuri Ligjin. N.q.se Ligji do te vepronte (do i jepesh denimi maximal etj, etj), Biondia do ishte e "kenaqur" dhe disi e qete su mori hak ne nje forme pak a shume te pelqyeshme.
Ne te kunderten do vetevepronte!
Bionde, ketu fillon tani Odisea, Odise e cila ndodh ne veri te shqiperise, Odise e cila nuk do te kishte fund???
Si rrjedhoje e kesajt del pyetja, Ti ke inat tani dhe do te hakmerresh pse Shteti-Ligjet nuk e denuan apo pse ia mori jeten nje njeriut tendin, PAVARESISHT nga denimi Ligjor qe do marri?

Lule, qe ti je per paqe dhe qe e denon kete "Ligj" te maleve, sinqerisht te vlersoj POR, nuk mund te thuash qe s'me pelqejne keto tema kur ti, ndjehesh e lidhur me shqiperine, fatet e saj, njerzit qe jetojne atje, me politikat qe ndiqen atje, me zhvillimet apo moszhvillimet sociale qe ndodhin prandaj, nuk eshte gabim te japesh mendim apo idera edhe ne keto Tema-aspekte! Edhe mendimi jot ka vlere. Mbase vleren nuk ia sheh ne moment, mbase nuk ia sheh kurre por e rendesishme eshte qe ti-une, te gjithe ne japim dicka, mundohemi te ndryshoje per te mire.

Postuar nga lule datë 04 Gusht 2011 - 22:29:

Citim:

Jo moj goce as e kam menduar ate qe je e re ne moshe ti me dukesh e rrafme me vaj e me uthull mua o lule ja merr ne kthese dhe 50 vjecareve nga esperiencat qe na ke treguar pastaj pastaj kur kam dick e them troc une si bie larg e larg ...une ne moshen tende mendoj se kishte me te vertet princ ti diskuton poliken si me qen goce Nexhmijes amon me fal e modifikova goca e Sales

Mire qe e modifikove thuaj hahahahahahah
Sa per experienc , ec mo kena kalu disa gjera qe kan ngel ne mendje, po kaq. nuk besoj se varen ne doren ton kto gjera jo.

Citim:
Po citoj ato që tha Vizioner
Lule, qe ti je per paqe dhe qe e denon kete "Ligj" te maleve, sinqerisht te vlersoj POR, nuk mund te thuash qe s'me pelqejne keto tema kur ti, ndjehesh e lidhur me shqiperine, fatet e saj, njerzit qe jetojne atje, me politikat qe ndiqen atje, me zhvillimet apo moszhvillimet sociale qe ndodhin prandaj, nuk eshte gabim te japesh mendim apo idera edhe ne keto Tema-aspekte! Edhe mendimi jot ka vlere. Mbase vleren nuk ia sheh ne moment, mbase nuk ia sheh kurre por e rendesishme eshte qe ti-une, te gjithe ne japim dicka, mundohemi te ndryshoje per te mire.

Vizioner nuk esht se s'me pelqejn kto tema, e te diskutoj mbi to,, thjesht kto kohe , nuk jam mire nga nervat, kam disa gjera qe jan me prioritere se kto çeshtje , kuptohet qe dua me shpirt te marr pjes ne debate , po koha dhe problemet e mia , sma lejojne ti perkushtohem si duhet e sa duhet , besoj se me kupton ç'dua te them?
Po me gjith shpirt do jepja dhe jeten time,kontributin tim ti devijoja keto çeshtje sociale , se s'jan gje pozitive per askend.

Postuar nga Petter datë 04 Gusht 2011 - 22:56:

Kur ska shtet, robte justifikohen me leken, kur ka shtet atehere shteti e kap per veshi vrasesin dhe e fut mrena, gjithashtu kap per veshi dhe e fut mrena edhe ate tjetrin qe kercenon familjen e vrasesit etc etc.

Ca faji ka fmija 10 vjec me u nguju ne shpi, se baba I tij ska pas mend ne kry e ka shku e ka vra!!!

Postuar nga Piktor datë 05 Gusht 2011 - 01:02:

Citim:
Une nuk mendoj se gjakmarrja eshte nje tradite e ardhur nga Lek Dukagjini. Ne kohen e sotme ajo e ka origjinen ne natyren e njeriut dhe sistemin ku ai jeton.

Kanuni ka lindur ne nje kohe kur ne malsite e Shqiperise, njeriu mund te vritej edhe per nje pale opinga. Zakonisht kriet ne ate kohe kane qene me origjine ekonomike. Varferi e tejskajshme dhe krimet e tejskajshme ishin pjese e nje te tere.

Leka ndertoi kanunin per te shternguar individin ne daren e ligjit.

Individi kriminel, ne menyre te organizuar denigrohej denohej nga fshati ( reffleks tribal). Por ne kushtet e varferise dhe izolimit te skajshem, ky ndoshta ishte edhe denimi me i rende.

Sa per interpretimet e "beses" dhe burrerise etj, une nuk i besoj.

Ka nje te vertete te perhershme: Sa me i rende te jete denimi per nje krim te caktuar ne nje shoqeri, aq me kriminale eshte shoqeria.

Kanuni = kushtetute sot.
Kanuni nuk duhet paragjykuar vetem per çeshtjen e gjakut, pasi ne ate kohe nuk kishte shtet e kushtetuta dhe ligjet i benin vete njerzit. Pleqte e urte u mblodhen dhe rregulluan jeten e asaj kohe. Mos harrojme se sot ka shume shtete qe vrasin njerez per krimet qe kane bere, sepse kane ne kushtetute, ligjin e vdekjes.
Ne Europe ky ligj u hoq dhe pothuajse edhe ne Usa.

Problem eshte injoranca dhe mbeshtetja ne kanun, se ashtu thote kanuni, ne disa hasmerira dhe gjakmarrje qe ndodhin ne ca krahina, por qe nuk kane te bejne aspak me kanunin. E vetmja pjese qe rrespektohet sipas kanunit eshte ngujimi, dhe kjo vjen si pasoje e frikes se tjetri te vret.
Pasi askush nuk e rrespekton aspak kanunin, por ka kanunin e tij, per te marre hak. Kanuni i kishte te rregulluara mire edhe menyrat e hakmarrjes etj saqe ne nje menyre me duket se njerzit jane me te keqij se ata te epokes se kanunit pasi ata kane vetem nje rregull te vrasin. E pra dikur nuk ishte keshtu.

Postuar nga Deb* datë 05 Gusht 2011 - 04:10:

Citim:
.une ne moshen tende mendoj se kishte me te vertet princ ti diskuton poliken si me qen goce Nexhmijes amon me fal e modifikova goca e Sales [/B]

haha bionde une ne moshen e saj nuk mbaja mend as emrin e presidentit. Kush shikonte e degjonte lajme atehere! Tere diten lart e poshte rrinim.
Edhe sot jo se degjoj xhanem. C'lexoj ketu ne forum.

Postuar nga Ana1 datë 05 Gusht 2011 - 06:41:

une nuk do hakmerresha, pse budallaqe jam une te ndyej jeten time dhe veten time si kriminele ( pa qene!)
Le te veje ne djall kanun i Lekes dhe Maries, kanuni im eshte jeta qe une zgjedh te jetoj ( dhe e jetoj pa frike!)

Postuar nga shelgu datë 05 Gusht 2011 - 06:42:

Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
une nuk do hakmerresha, pse budallaqe jam une te ndyej jeten time dhe veten time si kriminele ( pa qene!)
Le te veje ne djall kanun i Lekes dhe Maries, kanuni im eshte jeta qe une zgjedh te jetoj ( dhe e jetoj pa frike!)

Bravo.

Postuar nga kurt datë 05 Gusht 2011 - 08:57:

jeni keqekuptuar o miq, dhe nuk e keni idene sa njerz te ceket me dukeni ne kto debate

sigursht qe te falesh eshte xhest me i madh qe vjen nga nobler souls, kte e thote edhe kanuni.
sigurisht qe hakmarrja me e mire eshte te bejsh nje jete te mire.
por varet per cfar po flasim.

disa nga juve diskutoni komplet kunder lek dukagjinit vetem nga emri i dukagjinit si gjoja ndonje malok qe sdoni te beni me te se ju ben me turp te mos dukeni te prapambetur maloke.
gje qe ven ne drite komplekse tjera shume me te thella per juve.

hakamarrja eshte ne natyren e njeriut, edhe filmat e hoolludid qe ben mel gibson etj perqendrohen tek hakmarrja

ne jete ka gjera qe mund te jetosh me to dhe ka gjera qe nuk mund te jetosh me to.

edhe filozofat me te medhenj ne bote thone qe kur nuk ke arsye te jetosh me, eshte komplet e kuptueshme e pranueshme ti japesh fund jetes
njerz si juve une i kam frike, se nuk keni morlal principles. (per hire te muabetit vetem po diskutojm mos i merrni si ofendime kto qe them)
nuk eshte moral principle vetem te mbijetosh, jo per njerzit e edukuar

sipas llogjikes e juve kalamj moderna ktu asgje nuk ka limit, dhe jeta eshte kryesorja, vetem ajo ka rendesi, edhe nese dikush slen gje pa bere ne juve
ta befsha nje mut ne jete kur dikush ma vret femijen apo nje pjestar te familjes krejt padrejtesisht.

p,sh ne amrike nje pedofil i kishte grabitur djalin 11 vjec nje amrerikani.
ky pedofili ja kishte mbajt djalin dy vjet ne shpi duke ja abuzuar sexualisht.
me ne fund kur e kishin kapur ket kriminelin pedofil, po e extradonin nga tajlanda, ne aeroport i ati i femijes ishte maskuar me kapele me pistolete ne brez dhe ja kisht futur plumd kriminelit edhe pse ishte i shoqeruar me dy polic duke ecur mes aeroportit.

gjykatsi hallall ja beft zoti buken qe han, e ksihte denuar babain vetem me provation, pa asnje dite burg.
end of story.

juve po beni argumenta absurd.
kafshet ne wild afrika kur rriten bejn sex edhe me nenen tyre, pra nuk kane morlal principles.

marrim shembull popullin japones, popull i shquar per HONER, njekokesisht popull shoqeri moderne qe respektohet nga cdo vend i botes.

Postuar nga BIONDIA datë 05 Gusht 2011 - 14:16:

Citim:
Po citoj ato që tha Deb*

haha bionde une ne moshen e saj nuk mbaja mend as emrin e presidentit. Kush shikonte e degjonte lajme atehere! Tere diten lart e poshte rrinim.
Edhe sot jo se degjoj xhanem. C'lexoj ketu ne forum.

Rri Deb amon mo na hap plage imen me kujtime se nje here isha me Orfeun ne stacionin e trenit po prisnim dike kur vjen nje tren ai vinte nga Korca dhe i them " nga vjen ky tren" me thote ai gjithe seriozitet " nga Korca moj shpirt se degjon eren e molleve ti ? .Une direkt them "po si se degjoj po pyeta kot " se sdoja me u u trego injorante jo qe dolo 100 fish ai ja ka fut nje te qeshme qe te gjithe po na shikonin me tha "pse hiqesh ajo qe sje amon se te kap mat"ne mire e kishte dhe ketu en forum thashe po merrem me politik po them dhe une mendimin tim .Po as dy komente moj me me beri arturumi piskaq spat faj i shkreti u habit tha paska ngatarru teme Biondia shiko kur te beje noj tregim dashurie per Berishen .
Sa per Lulen e ke te gjithanshme per tregimi per poezi per muzik per eros per socilale ke politike ska antar qe e ben zap e qe ja mbyll gojen qe nga romaket e deri ne ditet tona te tregon historine sikur me qen historiane ...po mos kujto se ne kete teme sdo angazhohet jo prit se nuk eshte shume ne forme po do shofim gallat ne ketu ti do iki prap me bisht ne shale une me duket .

Postuar nga Dulcis in Fundo datë 05 Gusht 2011 - 14:18:

Ben pjese ne te qenit shqiptar ruajtja e disa traditave qe sot nga shoqeria moderne mund te duken barbare. Edhe mbase jane ne fakt.. por jane pjese e historise tone dhe nuk e quaj te gabuar nevojen per t'i ruajtur te gjalla. Ne rastin e kanunit komunizmi ndikoi shume ne lenien pas dore te tij dhe shpesh eshte interpretuar dhe perdorur sipas deshires dhe interesit personal. Me duket se po harrojme qe kanuni nuk "rregullonte" vetem gjakmarrjet, por edhe familjen, martesat, pronen private, trashegimite, etj. Ishte kushtetuta e atehershme, merrej si me kodin civil edhe me ate penal. Cuditerisht sot, kur flitet per kanun, flitet vetem per gjakmarrje. Duket sikur nevoja per t'iu pergjigjur barbarizmit me barbarizem te justifikohet me kete te shkrete kanun. Ketu me lind pyetja; me te vertete kemi te bejme me nje ruajtje te tradites?

Postuar nga BIONDIA datë 05 Gusht 2011 - 14:44:

Citim:
j

ta befsha nje mut ne jete kur dikush ma vret femijen apo nje pjestar te familjes krejt padrejtesisht.
.

Kurt jam 2000% dakort me cdo gje qe ke shkruar ti por sidomos me kete rrjeshtat lart por te them dicka qe te arrish ne kete gje dmth te sakrifikosh veten ,jeten tende per nje pjestar te familjes duhet te duash aq shume kete familje sa e mendon nje gje te vetme e mendon nje me ate ska degezime ti je pjese e tyre dhe ato pjese e jotja ska moter vella nene babe eshe nje FAMILJA . Por smund ta pretendosh kete tek nerez qe kane trup nga prejardhja e tyre nga traditat e tyre nga gjuha veshja dhe menyra e jeteses nga njeres qe bejne fajtor per cdo gje qe u ndodh ne jete prinderve dhe mentalitetite te tyre te kalbur .Te thuash qe do marr hak per ate qe me ka vrare driten e syrit do bythe se sbehet me fjale por te mos e besh do dhe me shume por kjo sdo te thote qe une qe merrkam hak qekam e mbykur kriminele e pashpirt dhe ti/ai/ajo qekan njeres te cilivizuar kete se PRANOJ qofte dhe ne nje forum .

Vizionier ti me ben nje pyetje direkte dhe une po te them thelle ne zemren time nese mua dikush me ben keq ne keto permasa sdo kenaqesha kurre plotesisht as me burgimin ,ndoshta dhe as me vrasjen e atij qe me ka vrare sepse mua ate njeri te dashur sma kthen me asgje pas as burgu as vrasja e tij ...por do isha e qete sepse do mendoja " ndoshta te qash dike qe ka vdek eshte me e lehte se te qash nje per se gjalli " sepse burgu naj here eshte me i keq se vdekja vete e di burgu ka dhe dere dhe varri jo por perseri sdo jesh me i njejti njeri .
Tani regjimi kishte nje te mire sepse ai arriti me frike pa frike ta ndaloi kete fenomen keto vrasje ne emer te Kanunit sepse nese ti vrisje ne kohen e Enverit hyje ne biruce e dilje vetem i vdekur e mire te beheshe (Zoti na falte gjynahet ) problemi qendron pse ne democraci kur duhet te jemi me te hapur ne mendje qe sduhet te kemi frike te mendojme te veprojme e te levizim te lire ndodhin akoma kete gjera dhe pyetja eshte shume e thjeshte QEVERIA dhe njerezit qe e qeverisin ,sepse ti bej nje ligj per kete fenomen ,zbatoje ate ligj ,bej nje burg dhe mbaje brenda ate qe vret jo 10 ,20 ,30 te perjetshme qofte dhe femi sespe nje qe shtin me arme eshte koshent ne ate qe ben dhe shiko ti sesi iken kanuni dhe Leka dhe maskaralliku dhe injoranca .Ti qeveri legene ke zhduk ke prish nga tradita jone gjera te bukura qe kishin dhe nuk ndaloke kete fenomen ?
Ajo qe mua me shqetson jane femijet qe rrine te ngujuar ka ndonje shoqate ndonje njeri qe merret me to apo jane lene ne meshire te fatit te ketij fati qe e kane te shkruar duhet te VDESIN ??

Postuar nga lule datë 05 Gusht 2011 - 16:10:

A ekziston mundesia...

qe ne ket forum te diskutohet sikur nje teme , me mirkuptim e pa ironi e sarkazem, sa lart e posht?? kaq do doja un, asgje me shum..

Bjonde dje mu duk se te fola si njeri..dhe mu duk sikur u morem vesht, e shof qe s'qeka ashtu.. degjo ti goce..ne jemi dy persona me karaktere te ndryshem, si ne ka plot te tille ne ket forum..a ka mundesi qe dhe kur mendimet e ndryshme I HEDHIM NE KETE FORUM te mos perlyhen?? te mos abuzojm me to?

Shoh qe u preke se thashe *Njerez me mendime te mykura* e thashe dhe vazhdoj ta them sepse un ashtu e mendoj.
Ketu esht shtruar nje Teme e kushdo jep mendimin e tij ne lidhje me temen, s'eshte e then qe mendimet te jen te njellojta, ndaj perdoret Replikim , ( replikim ne menyren intelektuale ) kush eshte i afte te pergjigjet kuptohet..(gjithmon ne lidhje me Temen).

Ather s'kuptoj kete reagimin tend..se dija qe qekam dhe humoriste, zakonisht mbahem per njeri i ftohte e pa ndjenja, ( ndryshe nga ti) qe fal shum dashuri.

Te hyj ne teme tani,, ti je dakort me Kanunin, je per hakmarrje, ti mesa kam ven re, nuk di te falesh...ather dal ne konKluzionin qe eshte normale nga ana jote qe te zbatohet ai ligj, njekoheshit s'te paragjykoj, as ty e askend si ti.
Un KRIMIN NUK E DUA, JAM RRITUR ME KETE FRYME E KSHU DO VAZHDOJ. ZOTI TA JEP JETEN E PO AI KA TE DREJTE TA MARRI ..Nese do kem fatin te behem Nene nje dite femin time do e rris me frymen qe un jam rritur, edhe se jam rritur mes 3 meshkujve ne shtepi, po te siguroj qe Urrejtjen e kemi neveri te gjithe , ka ndodhur ç'ka ndodhur me fatin tone.

A mund ta dim ku duhet te marim pjes, ne ç'fare nenteme??
Fajin e ka Faja ne fakt, qe si ka ndare Nen temat nga mosha..po nejse.

Postuar nga shelgu datë 05 Gusht 2011 - 16:47:

Citim:

edhe nese dikush slen gje pa bere ne juve
ta befsha nje mut .

Boo mos perdor fjale te ndyra he burr.

E pra, kanuni i Lekes ka qene nje zhvillim i jashtezakonshem per kohen ne te cilen u ndertua. Leka, burre i mencur, duke pare qe beheshin krime ne malsi, ndertoi nje kanun per te ndaluar krimet dhe per te krijuar disa zakone te mbara.

Ne nje pjese te kanunit behet fjale qe nese dikush vritet brenda teritorit tend, ti je pergjegjes. Pra ne kete rast malsori ishte nen presionin e ruajtjes se udhetarit te huaj, ta shoqeronte deri tek tokat e fqinjit.

Po kush mund ta vriste dike brenda teritorit te malsorit?

Mundesia me e madhe ishte qe ta vriste ose vete malsori, ose nje pjestar i familjes se tij.

Me tej. Nese kete udhetar te huaj e vriste cuni i xhajes, c'faj kishte kryetari i familjes. Ky eshte nje fare ndeshkimi kolektiv,

Ndeshkimet kolektive jane barbare.

Postuar nga sexy_guy datë 05 Gusht 2011 - 16:51:

BIONDJA Dakort me komentet e tua , mu pergjigj kesaj pyetjes
Nqs i pergjigjesh te keqes me te keqe, krimit me krim, hakmarrjes me hakmarrje , cfar te ben ty te jesh ndryshe nga nje kriminel ordiner i pa shpirt dhe i pa bese ??
Pra nuk mendon se ka nje zgjedhje tjeter me gjakftohtesi?!

Postuar nga BIONDIA datë 05 Gusht 2011 - 17:02:

Re: A ekziston mundesia...

Citim:
Po citoj ato që tha lule

A mund ta dim ku duhet te marim pjes, ne ç'fare nenteme??
Fajin e ka Faja ne fakt, qe si ka ndare Nen temat nga mosha..po nejse.

Ketu ke shume te drejte sepse sdo ishte asnjeher mundesia te bisedoje me ty ta thashe dhe dje kete gje si duket ti e mendon vete qe je e vogel nuk eshte faji im ... .Une i keshilloj nxenesve te mi te lexojne dicka 5 here nese se kuptojne dhe kur se kane kuptuar te kene guximin dhe umiltane te me thone"se kuptova" ndersa ti del ne konkluzione qe nuk qendrojne as ne qiell as ne toke me ate qe ke thene sepse ske skuptuar asgje .Me kaq mbyllet dhe diskutimi im me ty fjalet e tjera jane fukarallik .
P.S.Ah dhe dicka kisha Lule te fundit eshte nje diskutim midis teje dhe meje antare te tjere me fyerje dhe ofendime te rrine larg .

Postuar nga BIONDIA datë 05 Gusht 2011 - 17:06:

Re: ****

Citim:
Po citoj ato që tha sexy_guy
BIONDJA Dakort me komentet e tua , mu pergjigj kesaj pyetjes
Nqs i pergjigjesh te keqes me te keqe, krimit me krim, hakmarrjes me hakmarrje , cfar te ben ty te jesh ndryshe nga nje kriminel ordiner i pa shpirt dhe i pa bese ??
Pra nuk mendon se ka nje zgjedhje tjeter me gjakftohtesi?!

sexy po te kishe lexuar gjithe temen sdo me pyesje por po them se nese shteti e denon ate qe me ka bere keq jam rehat sbej asgje nese shteti se ben do marr hak ...

Vizo doje nje shkak si lind gjakmarrja ja ku e ke moskuptimi ...

Postuar nga lule datë 05 Gusht 2011 - 17:16:

Re: Re: A ekziston mundesia...

Citim:

Une i keshilloj nxenesve te mi te lexojne dicka 5 here nese se kuptojne dhe kur se kane kuptuar te kene guximin dhe umiltane te me thone"se kuptova" ndersa ti del ne konkluzione qe nuk qendrojne as ne qiell as ne toke me ate qe ke thene sepse ske skuptuar asgje .Me kaq mbyllet dhe diskutimi im me ty fjalet e tjera jane fukarallik .

Mendimet dhe konkluzionet mund ti nxjerresh si te duash ti.eshte e drejta jote, ne fakt un dje u ndava taman, me mendime definitive dhe te qarta.

Sot ti pate nje rifillim replikash pa lidhje e domosdo ky do ishte dhe perfundimi i nje diskutimi.

p.s skam per te shtuar me tek ky diskutim e tek kjo teme...dhe kaq eshte shume.

Postuar nga sexy_guy datë 05 Gusht 2011 - 17:34:

Re: Re: ****

Citim:

sexy po te kishe lexuar gjithe temen sdo me pyesje por po them se nese shteti e denon ate qe me ka bere keq jam rehat sbej asgje nese shteti se ben do marr hak ...

Vizo doje nje shkak si lind gjakmarrja ja ku e ke moskuptimi ...

un u pergjigja me aq sa lexova , sme intereson shum
s'ka se si te lind gjakmarrja ketu , u kuptuam bashk

Postuar nga BIONDIA datë 05 Gusht 2011 - 23:30:

Re: Re: Re: ****

Citim:
Po citoj ato që tha sexy_guy

s'ka se si te lind gjakmarrja ketu , u kuptuam bashk

Vetem me njerin antar mund te kem gjakmarrje virtuale une dhe ai nuk je ti e di vete ai kush eshte

Postuar nga kurt datë 06 Gusht 2011 - 01:54:

hahah ket debat e kemi fituar une biondia piktor dhe dulcis etj
meqe po flasim per burrni, juve po ju mungon burrnia ta pranoni! degjon ti shelgu me lulen e vizionerin etj?

ne nuk po shprehim se deshirojm te jetojm ne kohen e lek dukagjinit, perkundrazi, vetem ideja me jep enxiety. kemi dhene shpjegime te qarta kur hakmarrja eshte morally justifiable in human nature.

next!
looool

Postuar nga BIONDIA datë 06 Gusht 2011 - 02:09:

Citim:
hahah ket debat e kemi fituar une biondia piktor dhe dulcis etj
?

Amon Kurt mos fol para kohe se vjen Faja me Rajmondin dhe na iken fitorja nga duret ...

Postuar nga Dulcis in Fundo datë 06 Gusht 2011 - 02:14:

Po kete etj s'e kuptova kush eshte.
Fitova gje une qe fitova?
Apo ishte keshtu si figurativishte

Postuar nga al74 datë 06 Gusht 2011 - 02:49:

ketu me malsori po me duket shelgu .
ne teori jam ne gjak . eshte e thjeshte , shume e thjeshte te flasesh.
gjakmarrja eshte e komplikuar .
burre kush merr gjak po me burre kush fal gjak .
spektatoret anojne me shume nga e para.

Postuar nga kurt datë 06 Gusht 2011 - 02:51:

ndonje tjeter qe pajtohet me mendimet tona dulcis

bionde, raimondin e marrim nga ana jone se ai don cdogje shqiptare

sespe bota nuk na njef neve si komb per modernizimin e ktyre qe po debatojn ktu, por nga BESA e shqiptarit historikisht qe shpetonin jeten e cifuteve nga gjermanet, besa qe eshte infuecuar nga kanuni.
kjo na fute neve ne harten boterore si komb me Honor.

Postuar nga kurt datë 06 Gusht 2011 - 02:54:

Citim:
Po citoj ato që tha al74
ketu me malsori po me duket shelgu .
ne teori jam ne gjak . eshte e thjeshte , shume e thjeshte te flasesh.
gjakmarrja eshte e komplikuar .
burre kush merr gjak po me burre kush fal gjak .
spektatoret anojne me shume nga e para.

e ke gabim al, e kam specifikuar qe te falesh eshte vjen nga noble souls, por e futa ne anglisht, por kur te falesh dhe kur jo eshte histori tjeter.
perndryshe nje kriminel i ndyre do shrytezoje rastin e nje naive idioti qe te fal cdo here qe ti i kerkon falje... nejse

Postuar nga BIONDIA datë 06 Gusht 2011 - 02:59:

Citim:

bionde, raimondin e marrim nga ana jone se ai don cdogje shqiptare
sespe bota nuk na njef neve si komb per modernizimin e ktyre qe po debatojn ktu, por nga BESA e shqiptarit historikisht qe shpetonin jeten e cifuteve nga gjermanet, besa qe eshte infuecuar nga kanuni.
kjo na fute neve ne harten boterore si komb me Honor.

Se kisha menduar kete gje qe Rajmondin e kemi nga ana jone them dhe Ciljeten po leqe ajo po te jete ndonje bukurosh harron se ka shku per me mar hak e merr ne krah...

Postuar nga Glaukus datë 06 Gusht 2011 - 03:03:

Qekan nda klanet ketu : Monteg e Kapulete ( meqe ishim te gjakmarrja )

Hak Marrja - ( rast kur dikush te hyn ne hak/te bien n'qaf /tbon nji padrejtesi dhe ti ja lan ) .
Gjak Marrje - ( rast kur dikush te ka vrare dike padrejtesisht dhe ti lan gjakun me gjak )

Me i ran shkurt ... e mira osht qe mos me te ran npjese ( pra mos me te ndodh asiher ne jete ai taksirat ) pasi esht mallkim per te dyja palet . Tani per sa i perket se kush ka pas faj apo te drejte duhet te hyje ne mes nje i trete - qe duhet te jete ma i fuqishem se dy palet ( ka pas qen Leka ... ca kohe dhe Nehat Kulla per zonen e tirones .... dhe mender shteti qe kena )

Gjith suksesi eshte qe ky i treti te jete sa i fuqishem , po aq i drejte ne gjykimin qe do jape

kshu e mendoj une .

p.s. - se harrova
mu kujtu nji shprehje : Hakmarrja eshte nji pjate qe duhet servirur .... e ftohte
( kshu te merr te ligat edhe pala tjeter edhe shteti )

Postuar nga al74 datë 06 Gusht 2011 - 03:08:

Kurt , ti e dikush tjeter po flisni perralla.
femijet meshkuj qe nuk kane moshe per te rremby pushken e femrat nuk jane pre e gjakmarrjes.
shiko , gjaku ose merret ne moment ose perndryshe hyjne rregulla te tjera kanunore. e kur hyjne rregulla te tjera e fillo te vesh ne pune llogjiken fillohet te behet gjithmone llogaria se sa meshkuj ka nje fis apo nje tjeter , fillon te llogjikosh se ne sa degezime shperndahet nje fis apo tjetri e keshtu me rradhe.
me Kanun thuhet : me vrave , te vrava. hesapi ne teori mbyllet ketu sipas keshillit te "te mencurve" apo "cekiceve" te krahines por aihmè do dali perhere nji fmi i ndonje prindi qe do ndjehet i turperum pse nuk qet pushke ( kjo me shume nga presioni i opinionit). athere si shqiptare trima e patriote qe jemi ne vrasim 2 persona nga fisi tjeter perkundrazi , jemi qe jemi vrasim edhe femije...ehhhh...

Postuar nga Glaukus datë 06 Gusht 2011 - 03:19:

Citim:

E pra, kanuni i Lekes ka qene nje zhvillim i jashtezakonshem per kohen ne te cilen u ndertua. Leka, burre i mencur, duke pare qe beheshin krime ne malsi, ndertoi nje kanun per te ndaluar krimet dhe per te krijuar disa zakone te mbara.
Ne nje pjese te kanunit behet fjale qe nese dikush vritet brenda teritorit tend, ti je pergjegjes. Pra ne kete rast malsori ishte nen presionin e ruajtjes se udhetarit te huaj, ta shoqeronte deri tek tokat e fqinjit.
Po kush mund ta vriste dike brenda teritorit te malsorit?
Mundesia me e madhe ishte qe ta vriste ose vete malsori, ose nje pjestar i familjes se tij.
Me tej. Nese kete udhetar te huaj e vriste cuni i xhajes, c'faj kishte kryetari i familjes. Ky eshte nje fare ndeshkimi kolektiv,
Ndeshkimet kolektive jane barbare.

jo çdo gje ne primitiven - eshte primitive .

" Nji dru i shtrember - prish gjith stiven "
pra eshte detyra e kryetarit te familjes dhe e te gjitheve qe familja ( stiva ) te rritet e shendoshe e rregullt . Ne rast kur kryetari i fisit/familjes e quate : " gjak te prishem " ate çunin e xhajes , ai shpetonte nga çdo detyrim i kanunit

Postuar nga kurt datë 06 Gusht 2011 - 03:24:

p.sh AL prandaj e ktheva ne pak humor diskutimin meqe tema eshte komplekse sensitive ne kulturen tone, qe mos ti marri dikush diskutimet si ofendime, qe glakus po i mbahet temes perfekt

nuk po zberthejm imtesisht kanunin ne diskutime, por kur eshte dhe kur nuk eshte moralisht e pranueshme gjakmarrja.

sigurisht qe nje njeri qe din te fali dhe jeton me nje humbje dhe e duron humbjen me shume se tjetri eshte njeri me i madh, sespe eshte e lehte te shrysh nervat dhe inatin, dhe me e veshtire te mbash veten.

por ideja qe thote ANA,1 dhe shelgu ja mbeshtet, me duket komplet absurd.
ajo thote qe une nuk e ndyj veten te marr hak dhe do jetoj jeten time si dua une.
kjo ide shpreh moskokcarje te egzistences ndaj nje vellai apo motre, dhe shpreh perokupim vetem per egzistencen e saj.

Postuar nga Deb* datë 06 Gusht 2011 - 03:27:

Kanuni ka qene funksional ne kohen kur nuk ka pat shtet por eshte tragjedi qe akoma perdoret. E keqja eshte se tani gjen perdorim ne tere Shqiperine. Kjo tregon per ''forcen'' e shtetit.
Jam kundra gjakmarrjes, por troc as vet nuk e di si do reagoja nese dikush do me prekte femijet.
Eshte kollaj te besh njeriun e civilizuar me vuajtjen e tjetrit.

Postuar nga kurt datë 06 Gusht 2011 - 03:32:

p.sh Bionde. Ciljeta ne ate rast noshta don te hakmerret me gjakftohesi, sic e shpjegon Glaukus

Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 88 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.