Forumi Horizont Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 95 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Probleme Sociale (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=312)
-- Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12391)

Postuar nga ~Enigme~ datë 02 Tetor 2006 - 21:42:

Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Dikush mund te kete zgjidhjen per te dhuruar organe ne rethana te ndryshme duke u perqendruar me shume ne momentet e vdekjes.
Do pranonit qe trupi tuaj te behej nje dhurim per ti dhene nje individuali te semure mundesine per tu kuruar?

Hidhni mendimet tuaja me argumenta

Postuar nga cupka datë 02 Tetor 2006 - 22:01:

kur morra patenten e makines ma bene kete pyetje, nese vdisni ne aksident automobilistik lejoni tu marrin organet... zgjodha opsionin JO.
Selfish or not, it's very disturbing about having my body butchered and chopped up and then sent to my family.

para ca kohesh doli im vellai im me kidney problems dhe diskutohej opsioni i dhurimit nga nje pjesetar i familjes dhe akoma pa va perkthyer keto gjera prinderve pergjigja ime per doktorrin ishte "consider me before anybody else"

its a tough call per jo-familjaret, te pakten per mua!
Ti Enigme, c'do beje?

Postuar nga Balerina datë 03 Tetor 2006 - 00:02:

Tingellon pak selfish, por edhe une them JO.
Dua t'i kem te gjitha pjeset e trupit tim bashke, dhe me duket paksa e paimagjinueshme qe te therem dhe nga trupi im te merret nje organ i caktuar.
Jo, sepse jo. Une nuk jam shenjtore, nuk mundem, jam pak selfish...por te gjithe jemi fundja, apo jo?
Nqs u duhen organe, pse nuk perdorin metoden e klonimit te tyre(organeve)?

Postuar nga ~Enigme~ datë 03 Tetor 2006 - 05:01:

Citim:
Po citoj ato që tha cupka
Ti Enigme, c'do beje?

Mua faktikisht me skadon  patenta dhe pikerisht duhet te zgjedh nje opsion ku me pare kisha vene JO ne kjo pyetje ....akoma nuk e kam mbushur formularin mgjs besoj se do te zgjedh te njejtin opsion.
Megjithate ndjehem si fajtore sepse kujtoj nevojen per transplant te organeve dhe kam parasysh se disa semundje kurohen vetem ne kete menyre dhe vendimi behet pak i paqendrushem. Kuptohet qe dhurimi i organeve eshte nje dhurate altruist. 

Pyetjet qe me vijne ne koke jane faktikisht keto:
Pse ka kaq rendesi  trupi kur ne vdesim, a nuk ka rendesi shpirti?
Pse mos jetoje nje tjeter me mire?

Postuar nga Enya datë 03 Tetor 2006 - 05:48:

Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:
Po citoj ato që tha ~Enigme~
Dikush mund te kete zgjidhjen per te dhuruar organe ne rethana te ndryshme duke u perqendruar me shume ne momentet e vdekjes.
Do pranonit qe trupi tuaj te behej nje dhurim per ti dhene nje individuali te semure mundesine per tu kuruar?

Pershendetje enigma.Patjeter qe PO.

Larg qofte nga ndonje aksident me makine;kam firmosur qe disa organe te brendshme te trupit tim,mund te perdoren ne dobi te kujt te kete nevoje.

Kur te vdes te bejne me trupin tim c`te duan.Mundesisht do u le amanet te afermve te me djegin trupin dhe hirin e trupit tim te ma fusin ne nje shishe dhe te ma hedhin ne oqean.C`rendesi ka ne kam varr apo jo?!Kush jam une?Kush do te jem?!Pas vdekjes te gjithe jemi te barabarte me zero.

Patjeter qe po te jete nevoja, edhe e gjalle fizikisht-mund te ndihmoja kush te kishte nevoje.psh si dhurim gjaku, se me teper s`behet.

Ndersa per Femijen,Nenen,Babain, -do dhuroja dhe zemren po qe nevoja,pa asnje lloj dyshimi.

Postuar nga amor alucius datë 03 Tetor 2006 - 15:24:

Mua mund te me plaçkisin te teren po erdhi puna ne ate pike(natyrisht nen disa kushte shume specifike).Kam firmosur lejen e dhurimit te organeve dhe e kam cuar ne Bashki(ashtu sic eshte ligji ketu).

Persa i perket pamjes te prinderve,une s'do doja te me shihnin te vdekur.Ate e kane amanet nga une,me gjeti gje s'dua te me shohin.

Postuar nga Animal datë 03 Tetor 2006 - 17:14:

po.....

Postuar nga belga datë 03 Tetor 2006 - 17:33:

Citim:
Po citoj ato që tha Animal
po.....

po them edhe une ne lidhje me kete teme per te ndimuar dike ; por ama brenda mundesive dhe jo duke rrezikuar veten time gjer ne vdekje?......

Postuar nga Amstel datë 07 Tetor 2006 - 12:29:

po sigurishte derisa une kam hik per lesh pse mos te kete mundesine ai tjetri te jetoj me shume por te shkoj ne varr...ne varr i kam si kam organet njesoj eshte.

Postuar nga Katilesha datë 07 Tetor 2006 - 15:09:

........

besoj se po...

Postuar nga NS-6 datë 15 Tetor 2006 - 20:46:

nuk e di...ndoshta varet nga personi!

Postuar nga Demokrate4ever datë 15 Tetor 2006 - 22:14:

Citim:
Po citoj ato që tha NS-6
nuk e di...ndoshta varet nga personi!

edhe un te njejtin mendim me ns-6 kam.

Postuar nga Enya datë 15 Tetor 2006 - 22:56:

Citim:
Po citoj ato që tha Demokrate4ever

edhe un te njejtin mendim me ns-6 kam.

ahahahahahahahah, ti edhe NS6 paski shume mendime pas vdekjes trupore!

Hey people!-bahet fjale me dhuru organet pas vdekjes e jo ne jet!:p

Postuar nga atiola datë 16 Tetor 2006 - 00:08:

Citim:
Po citoj ato që tha GANGOO

te ishte pas vdekjes njeri nuk do i interesonte te behej cte doje

sa per temen them qe do e beja sikur te ishte ndonje njeri i zemres them jo per nje njeri qe se njof fare

Postuar nga lost_soul datë 16 Tetor 2006 - 02:08:

une kam firmosur per te qene dhurues i shume organeve, ne rast vdekje aksidentale. shpresoj te mos vije ajo dite, por nqs do te vinte, s'kane c'me duhet organe qe ne fund te fundit i kam falas dhe do t'i sherbenin vetem qenieve te nentokes, pas vdekjes sime...

jeta e nje njeriu te gjalle eshte me e shtrenjte sesa tekat e nje te vdekuri..

Postuar nga Demokrate4ever datë 16 Tetor 2006 - 03:32:

Citim:
Po citoj ato që tha GANGOO

hahahahahaha mbas vdekjes se di c'do ishte, por perpara vdekjes po normale, nese do behej fjale per nje aksident familjar(larg qofte) nese un s'do kisha rruge shpetimi dhe me me organet e mia mund te shpetonte nje pjesetar i familjes dhe ne momentet e fundit me pyesin qe nese do i dhuroja organet..patjeter qe po.
Ne raste te tjera s'me intereson jeta e askujt,kur une vdes!
Besoj se dhe ns-6 kete mendim ka pasur qe nuk eshte i sigurte per kete veprim te dhurimit te organeve.

lum njerezimi me ju humanitaret e tjere..

Postuar nga dodgy datë 09 Janar 2007 - 00:24:

Citim:

do pranoja

Postuar nga AngelDevil datë 19 Qershor 2009 - 03:55:

jo nuk do mundesha

Postuar nga Deb* datë 19 Qershor 2009 - 06:08:

Pse jo?

Fundja do shpetoje nje jete njeriu, dhe nje pjese e jotja do vazhdoje te jetoje.

E tmerrshme kur e mendon do ishte qe zemra jote te shkonte te nje njeri i keq, apo kriminel.

Postuar nga Balerina datë 19 Qershor 2009 - 06:31:

Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:

C`rendesi ka ne kam varr apo jo?!

Per ne shqiptaret historikisht ka qene shume e rende qe personi i ndjere mos te kete nje varr, ndaj edhe shprehja "s'kam nje varr per te te qare." Vdekja, humbja e nje personi, tradicionalisht ka qene nje pjese e natyrshme e jetes se te afermve te tij/saj. Njeriu qahet, kendohet vaj per te dhe mbushet me ritual pas rituali nga momenti kur mbyll syte pergjithmone deri ne momentin kur varroset. Jane rituale gati-gati te shenjta, qe mesa shoh shumica mbase jane shume te rinj qe t'i kene perjetuar. Une i kam pare kur isha e vogel (ne klase te shtate) dhe sa e deshperuar isha per humbjen e nje njeriu te dashur, aq isha dhe e habitur me natyrshmerine e trajtimit te vdekjes. Ritual pas rituali, qe mendoj se duhet te shkruhet per to.

Mendoni se freestyle i Eminemit eshte i mrekullueshem? Degjoni "freestyling" te grave shqiptare kur vajtojne dhe do te cuditeni.

Per vajtim duhet i gjithe trupi.

Postuar nga ingmetalboy datë 19 Qershor 2009 - 06:50:

Re: Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:
Po citoj ato që tha Balerina

Njeriu qahet, kendohet vaj per te dhe mbushet me ritual pas rituali nga momenti kur mbyll syte pergjithmone deri ne momentin kur varroset. Jane rituale gati-gati te shenjta, qe mesa shoh shumica mbase jane shume te rinj qe t'i kene perjetuar. Une i kam pare kur isha e vogel (ne klase te shtate) dhe sa e deshperuar isha per humbjen e nje njeriu te dashur, aq isha dhe e habitur me natyrshmerine e trajtimit te vdekjes. Ritual pas rituali, qe mendoj se duhet te shkruhet per to.

Per vajtim duhet i gjithe trupi.

Me bene pershtypje fjalet e tua. Ndoshta ne teori mendoj qe keto rituale ( qe ne shqiperi nuk jane edhe pak ) kane si pikesynim te ndihmojne familjen te kaloje ate moment te veshtire sic eshte humbja e nje personi te dashur. Por shpesh gjithe ato rituale rendojne shume ne familjaret duke ja shtuar hallet sesa duke ja pakesuar. Pastaj edhe per te vajtuar nuk do te shkoje dikush te kerkoje nqs i ke te gjitha organet brenda apo nuk i ke.

Per sa i perket temes une jam pro dhe e kam ne patente ketu ku jam. Gjithashtu mendimi qe dikush tjeter do te vazhdoje te jetoje duke perdorur zemren,veshken, melcine apo pankreasin me ben te ndjehem me mire. Gjithashtu kam kerkuar nga familjaret qe te me ke kremojne trupin dhe me hirin mund te bejne cfare te duan. Por te them te drejten nuk e kam ne plan te vdes se shpejti keshtu qe duhet te presin edhe ca per te perdorur organet e mija.

Postuar nga Balerina datë 19 Qershor 2009 - 07:48:

Re: Re: Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:
Po citoj ato që tha ingmetalboy

Me bene pershtypje fjalet e tua. Ndoshta ne teori mendoj qe keto rituale ( qe ne shqiperi nuk jane edhe pak ) kane si pikesynim te ndihmojne familjen te kaloje ate moment te veshtire sic eshte humbja e nje personi te dashur. Por shpesh gjithe ato rituale rendojne shume ne familjaret duke ja shtuar hallet sesa duke ja pakesuar. Pastaj edhe per te vajtuar nuk do te shkoje dikush te kerkoje nqs i ke te gjitha organet brenda apo nuk i ke.

ingmetalboy, mos harro qe ne Shqiperi nuk ka shtepi funeralesh, dhe po te kishte, nuk e shoh te kene shume sukses te pakten vitet e para. Njeriu lahet nga familja e tij/saj. Vishet po nga ato. Pastaj shtrihet, i vihet nje shami qe t'i mbulohet fytyra, dhe grate rrethuara renkojne ndersa ajo qe i qendron permbi koke te ndjerit vajton duke permendur perse personi ne fjale do t'i mungoje njerezve dhe sa person i mire ishte ai.

Ne veri, kam mesuar qe burrat kane nje ritual vaji qe daton qe nga kohet tona pagane. Hidhen, vajtojne dhe gervishtin kraherorin duke treguar dhimbjen e tyre per humbjen e pesuar.

Ndersa cremation, per te cilin thua ti, nuk egziston me sa di une, ne Shqiperi. Dhe as qe inkurajohet nga shoqeria tradicionale Europiane...keto ide vijne nga lindja e larget.

Nejse, po kur them qe eshte e rende per familjet shqiptare mos te kene nje varr per te qare, e them ngaqe e kam veshtruar nga afer. Nje i afermi im humbi jeten ne det ndersa po perpiqej te shteponte vajzen e tij te vogel (qe sot do te ishte pak me e madhe se une). Te dyve nuk iu gjend trupi, dhe familja e ka jashtezakonisht te rende qe nga 15 vite me pare. Ne jemi popull qe i vizitojme varret dhe qajme mbi to, i pastrojme, dhe nuk i harrojme.

Postuar nga ingmetalboy datë 19 Qershor 2009 - 08:52:

Shtepi funeralesh ka dhe ka patur gjate gjithe kohes. Ne Shqiperi ( te pakten nga anet time ) eshte zakoni qe familjaret mbajne zi dhe e qajne te vdekurin per 24 ore para se te varroset. Bile zakonisht vazhdon vaji gjithe naten. Pastaj behen dreka dhe darka perkujtimore cdo 3 dite, 40 dite, 6 muaj dhe vit pas viti. Edhe mbas varimit duhet te mbash shtepine hapur per vizita gati nje jave. Shpresoj qe mos e provosh kurre ne familjen tende, por me beso eshte jashtezakonisht e lodhshme. Ditet e para nuk dija cfare te beja me pare, te qendroja prane mamase qe ishte e shkaterruar moralisht apo te kujdesesha qe gjithcka te shkonte mire me drekat e darkat per 100 kusherinj dhe miq te cilet duheshin nderuar ashtu sic e kishte zakoni. Te gjithe pjestaret e familjes ishin ne te njejten gjendje si une, te ndare midis asaj qe duhet te benin dhe asaj qe deshironin te benin.

Me vjen shume keq per te afermin tend. Ajo qe permendet ju eshte ndryshe per mendimin tim, mbasi familja e tyre nuk mund ta vere shpirtin ne paqe (you cannot have closure) pa i pare trupat ndaj dhe e kane aq veshtire. Por ajo qe po them une eshte ndryshe. Nuk kremohesh tre ore mbasi te vdesesh. Familja mund te te jape lamtumiren. Une tani jetoj ne US dhe ketej eshte gjithashtu zgjidhja me me pak shpenzime. Per punen e varit une urrej varrezat. Noshta kjo eshte nje nga arsyet se pse dua te kremohem.
Sorry qe tu pergjigja kaq gjate

Postuar nga Tulipani datë 19 Qershor 2009 - 14:11:

Jam pro dhurimit te organeve por menyra se si trajtohen organet s'me pelqen. Per fat te keq jam e rrethuar nga shume mjeke degjoj lloj lloj historish. Gjithsesi e konsideroj trupin dicka kalimtare pastaj dobia e ketij veprimi e jo vetedija ndoshta me bejne ta pranoj me me lehtesi.

Balerina s'jam shume e mendimit si ty persa i perket riteve te funeraleve. Jam dakort me ingmetalboy. Jane nje tmerr per familjaret. Duhen zhdukur nga faqja e dheut, ne shumicen e rasteve e gjen veten te rrethuar nga njerez qe s'duan t'ia dine per te vdekurin e as per te tjeret qe la. Duhen lene te qete te hidherohen ne privatesine e tyre.

Postuar nga amor alucius datë 19 Qershor 2009 - 14:12:

Ne perendim dhimbja konsiderohet si nje emocion personal, intim, i cili s'mund te ndahet me kedo.
Ne shoqerite qe jane ende ne kontekste tribush dhimbja egziston vetem aty ku shfaqet publikisht, aty ku ulerasin, aty ku çirren dhe aty ku mundohen ta tregojne sa me teper. Me ka rastisur mua te degjoj muhabete grash ku si qellim kishin ne vdekjen e nje te afermi te mbanin entertained grate qe ato te mos benin muhabet; pra te benin nje vajtim te suksesshem pas te cilit mund te perflitej ne qytet per dhimbjen e tyre.

Shtepite funerare jane nje must: dinjiteti i te vdekurit duhet ruajtur dhe ndaj familjareve. Vdekja vjen ne forma te ndryshme; trajtimi i te vdekurit mund te behet vetem nga njerez te specializuar.
Njoh shtepi funerare une qe kane njerez te specializuar ne make-up qe te vdekurve te aksidentuar rende, te deformuar ne fytyre, me nje foto perkrah mundohen t'i lyejne ne ate forme sa ai c'perfytyrim te jete sa me minimal. Keshtu familja s'do kete trauma nga perballja me te vdekurin.

Postuar nga Balerina datë 19 Qershor 2009 - 16:51:

Aq sa i kam vezhguar une ritet shqiptare, me kane ndihmuar me dhimbjen. Te jetosh ne mohim te dukurise se vdekjes sic behet dendur ne perendim, ku varrezat nuk bejne pjese ne qyteterimin e tyre nuk eshte as e shendetshme. Sado te perpiqet njeriu nuk mund ta zhduke vdekjen. Dhe njerezit qe vajtojne jane te sinqerte. Flas per ata me te vertete te aferm te te ndjerit, jo kodra pas bregut. Une kam degjuar vaj motre per vellane, vaj femije per babane, dhe i ndihmoi me dhimbjen. Une qe e mbajta brenda me dinjitet sic bejne ne perendim me kapen te dridhurat ngaqe nuk mund ta mbaja me te qaren. Njeriu nuk mund t'i mbaje perbrenda keto dhimbje, por mos na rencin ndonjehere qe t'i provojme me.

Postuar nga Balerina datë 19 Qershor 2009 - 17:00:

Citim:
Po citoj ato që tha ingmetalboy
Shtepi funeralesh ka dhe ka patur gjate gjithe kohes. Ne Shqiperi ( te pakten nga anet time ) eshte zakoni qe familjaret mbajne zi dhe e qajne te vdekurin per 24 ore para se te varroset. Bile zakonisht vazhdon vaji gjithe naten. Pastaj behen dreka dhe darka perkujtimore cdo 3 dite, 40 dite, 6 muaj dhe vit pas viti. Edhe mbas varimit duhet te mbash shtepine hapur per vizita gati nje jave. Shpresoj qe mos e provosh kurre ne familjen tende, por me beso eshte jashtezakonisht e lodhshme. Ditet e para nuk dija cfare te beja me pare, te qendroja prane mamase qe ishte e shkaterruar moralisht apo te kujdesesha qe gjithcka te shkonte mire me drekat e darkat per 100 kusherinj dhe miq te cilet duheshin nderuar ashtu sic e kishte zakoni. Te gjithe pjestaret e familjes ishin ne te njejten gjendje si une, te ndare midis asaj qe duhet te benin dhe asaj qe deshironin te benin.

Shtepi funeralesh ne kuptimin e funeral homes, jo qe ta kthesh ti shtepine tende ne vend pritjeje dhe percjelljeje. Funeral homes, ku paguan persona qe te perkujdesen per te vdekurit, jane vende apostafat per te vdekurit. Atje behen dhe pritjet. Sic e permendi dhe amori, mund te kene dhe njerez qe te bejne make- up nese vdekja nuk ka qene natyrale dhe fytyra eshte prekur.

Kete qe permende ti e kam provuar. Po, eshte e lodhshme, po kur te ndodh, mendon me mire ta bej se personi qe doja une e meriton kete respekt. Eshte si puna e te mbajtit zi. Te tjereve qe mbajne zi per kohe te gjate u thone "hiqi hiqi." Po kur e provojne vete, s'u ben zemra per nje kohe te gjate te veshesh dicka tjeter pervec se te zezes. Disa mund njerez te larget mund ta bejne dhe per sy e per faqe, por familja e afert e te ndjerit nuk e ben per sy e per faqe se nuk ta ben zemra.

Postuar nga AngelDevil datë 19 Qershor 2009 - 17:07:

Citim:

po kur te ndodh, mendon me mire ta bej se personi qe doja une e meriton kete respekt. Eshte si puna e te mbajtit zi. Te tjereve qe mbajne zi per kohe te gjate u thone "hiqi hiqi." Po kur e provojne vete, s'u ben zemra per nje kohe te gjate te veshesh dicka tjeter pervec se te zezes. Disa mund njerez te larget mund ta bejne dhe per sy e per faqe, por familja e afert e te ndjerit nuk e ben per sy e per faqe se nuk ta ben zemra.

jam shume dakort me ty

Postuar nga erious datë 19 Qershor 2009 - 17:25:

shum sensibile ju forumoret... organet falen kur jeni ne jete, e jo te vdek

Postuar nga Katilesha datë 19 Qershor 2009 - 18:00:

Re: Re: Re: Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:

Ne veri, kam mesuar qe burrat kane nje ritual vaji qe daton qe nga kohet tona pagane. Hidhen, vajtojne dhe gervishtin kraherorin duke treguar dhimbjen e tyre per humbjen e pesuar.

Me beri pershtypje kjo qe ke shkruar. E di pse? Mua me ka takuar para disa vitesh qe te  shkoja ne nje varrim ku ndiqej nje ritual i tille. Por me sa di une nuk ka te beje me zonat , por me fene, sepse ata ishin Bektashinj. Gjithsesi nqs eshte edhe ritual i ndonje zone te caktuar ne Veri , do te doja ta dija.

Sa  per temen: Jam pro dhurimit te organeve pas vdekjes. Ideja qe dikush mund te jetesoje organet e mia dhe qe ato do ti japin atij mundesin per te jetuar , me intrigon dhe kenaq.

Postuar nga AngelDevil datë 19 Qershor 2009 - 18:09:

Se po dal nga tema tani por qe me kujtuat..... 1 zakon i verioreve (se di cili fshat tamam) eshte qe kur vdes personi familjaret i hapin barkun dhe i heqin organet te vdekurit dhe gjakun dhe me pas e qepin prape. Organet i fusin ne 1 qese dhe i vendosin ne kembet e te vdekurit diten e varrimit keshtu me kane thene se di sa e vertete eshte dhe pse 1 rast e di shume mire qe ka ndodh identik keshtu.

Postuar nga Deb* datë 19 Qershor 2009 - 18:12:

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:
Po citoj ato që tha Talesofadream

Me beri pershtypje kjo qe ke shkruar. E di pse? Mua me ka takuar para disa vitesh qe te  shkoja ne nje varrim ku ndiqej nje ritual i tille. Por me sa di une nuk ka te beje me zonat , por me fene, sepse ata ishin Bektashinj. Gjithsesi nqs eshte edhe ritual i ndonje zone te caktuar ne Veri , do te doja ta dija. 

Tale, bektashije jam dhe une, por hera e pare qe  degjoj per nje ritual te tille qe duket me shume si pagan, se fetar. Dhe mendoj se duhet te perdoret vetem ne veri, apo malesi te caktuara te veriut. Nuk e di a ka ndonje nga veriu ketu qe te na tregoj dicka me shume rreth ketij rituali ''te eger'' per mua.

Postuar nga Deb* datë 19 Qershor 2009 - 18:20:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Se po dal nga tema tani por qe me kujtuat..... 1 zakon i verioreve (se di cili fshat tamam) eshte qe kur vdes personi familjaret i hapin barkun dhe i heqin organet te vdekurit dhe gjakun dhe me pas e qepin prape. Organet i fusin ne 1 qese dhe i vendosin ne kembet e te vdekurit diten e varrimit keshtu me kane thene se di sa e vertete eshte dhe pse 1 rast e di shume mire qe ka ndodh identik keshtu.

Wow! Ky qenka ritual kafsheror fare. Po pse e benin nje gje te tille? C'kuptim kishte t'ja hiqje organet e t'ja lesh prane?

Postuar nga AngelDevil datë 19 Qershor 2009 - 18:23:

Nuk e di Deb por kur ma kane thene jam tmerruar ... ka qene 1 familje nga veriu ne Bathore te TR e vdekura vajze e re 18 vjecare dhe e ema e vet kishte bere ritualin qe permenda me lart..... tamam film horror

Postuar nga Katilesha datë 19 Qershor 2009 - 18:30:

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Do te pranonit te beheshit dhurues i organeve?

Citim:
Po citoj ato që tha Debora*

Tale, bektashije jam dhe une, por hera e pare qe  degjoj per nje ritual te tille qe duket me shume si pagan, se fetar. Dhe mendoj se duhet te perdoret vetem ne veri, apo malesi te caktuara te veriut. Nuk e di a ka ndonje nga veriu ketu qe te na tregoj dicka me shume rreth ketij rituali ''te eger'' per mua.

......

Nga veriu jam une ,por rituale te tilla ( qe  po shkruhen ketu) nuk i kam degjuar pare ndonjehere. Vetem kete qe kam qene une prezente dhe me thanen se ishte nje ritual Bektashinj, mund edhe te mos jete, nuk e di!

Postuar nga Agent Provocateur datë 19 Qershor 2009 - 19:01:

Pak e veshtire ta konceptosh. Nuk e di nese do te me ofrohej mundesia while e vdekur te kisha te drejte te thosha ndonje fjale per sa i perket kesaj ceshtjeje, por them se edhe shpresoj se nuk do te vdes ne moshe aq te re sa te kem ende organe funksionale per te dhuruar. Mbase nese do te isha e detyruar t'ia jepja ndonjerit te familjes ( knock on wood) kur jam alive atehere ndoshta po. Mah.

Postuar nga shelgu datë 19 Qershor 2009 - 19:27:

Jo.E kam si zet te dhuroj organet.

Por jam per klonimin dhe prodhimine organeve ne rruge shkencore per autotransplant. Rruge e paqme dhe pa komplikacione qe japin imunosuptesoret.

Postuar nga agata datë 19 Qershor 2009 - 21:14:

Personalisht jam dakort.
Veshtiresia nuk do jet per organet e mia per te cilen nuk do ndjeja me asgje, por per familjen time, ndaj me duhet tia bej te qarte ne nje menyre apo tjetren qe jam dakort, dhe se eshte si tip amaneti...

Postuar nga ingmetalboy datë 19 Qershor 2009 - 21:49:

Citim:

Kete qe permende ti e kam provuar. Po, eshte e lodhshme, po kur te ndodh, mendon me mire ta bej se personi qe doja une e meriton kete respekt.

Me vjen keq qe e ke provuar vete. Te kuptoj kur thua qe ato gjera behen per respekt. Por une mendoj se shume gjera jane te egzagjeruara kur vjen puna ne keto zakone qe shprehin "respekt". Per mendimin tim varet se sa i lidhur je me familjen dhe se si e shpreh dhimbjen si person. Une jam jashtezakonisht i lidhur pas familjes sime. Gjithashtu jam tip i mbyllur qe nuk me pelqen te flas per ndjenjat e mija. Ndaj ne nje moment dhimbjeje nuk dua te kem askend afer pervec familjes sime. Besoj se kupton se si keto dy aspekte kane ndikuar ne kendveshtrimin tim. Por kuptoj qe jo te gjithe jane keshtu si mua. Ka njerez qe kalojne me lehte veshtiresi kur kane shume njerez afer dhe e kane me te lehte te flasin per ndjenjat e tyre. Nuk po gjykoj.
Shume thelle hyra edhe une po keshtu eshte kur je pagjume. Jeta dhe vdekja jane mendime qe te vijne vetvetiu ne koke. Ndoshta duhet te behem me pak sensibel ashtu sic thote erious.

Postuar nga BIONDIA datë 19 Qershor 2009 - 23:39:

Po do te pranoja nje gje te tille qe organet e mia ti merrte dikush ....sa per qarjen e te vdekurve mendoj se dhimbja eshte aq e madhe sa fjalet te dalin vete .

Postuar nga Sunset datë 15 Gusht 2009 - 02:46:

Po te isha ne nje aksident dhe te vdisja le te dhurohen organet e mia te shpetoje jeten e dikujt apo disave besoj do ishte dicka shume e bukur te dish se zemra jote do rrahi diku do i japi nje shans te dyte jete dikujt ))

Postuar nga Enya datë 12 Nëntor 2009 - 04:25:

Citim:

Kam nje zemer te vogel ne patenten time,. qe do te thotre se kam pranuar te jem dhuruese e organeve te mia.

Po me kujtohet kusheriri jone qe vdiq 3 muaj me pare( paste drite ishallah), i cili kishte rreth 6 muaj qe priste transplatimin e mushkerise( Michigan) , derisa ju shkeput mushkeria, dhe ...pastaj e la dhe zemra dhe dihej qe do vdiste.

Te shpetosh nje jete eshte njesoj sikurse te sjellesh nje jete ne kete jete. Kete mendim kam une,.

Postuar nga lindjedielli datë 12 Nëntor 2009 - 17:52:

teme e bukur

ne e kemi diskutuar gjate kete teme ne ethik-seminar dhe eshte vertet dicka humane.te dhurosh nje organ do te thote te shpetosh nje jete.por me thene te drejten une akoma nuk e kam dokumentin qe verteton qe jam dakort te me meren organet.nuk e di ndoshta akoma nuk jame bindur plotesisht me menyren dhe proceduren qe ndjek nje proces i tille.pasi teme diskutive eshte fakti qe kur mund te definohet njeriu i vdekur klinik .eshte teme shume interesante dhe thellohet mesiguri duke e bashkangjitur me realitetin.edhe une do te mendoj mundesisht per nje dhurim-organesh.

pershendetje!

Postuar nga AngelDevil datë 12 Nëntor 2009 - 17:56:

eshte humane dhe ne teori eshte dicka e bukur por le te flasim ne praktike

doja tju pyesja ka ndonje ketu qe eshte ndodhur para 1 fakti qe duhej te vendoste ne duhej ti dhuronte a jo organet e njeriut me te aferm te tij/saj???

Postuar nga lindjedielli datë 12 Nëntor 2009 - 18:05:

kur behet fjale per njeri te afermt e bej une pa u menduar shume.veshken mund ta dhuroja pa problem fare por ne te shumten e rasteve ngrihet problemi per dhurues organesh ndermjet njerzish te huaj!

te pershendes .

Postuar nga Fajtori datë 12 Nëntor 2009 - 20:40:

Kur je gjalle s'ke vdekur, dhe kur vdes nuk ndjen asgje. Pra jeta dhe vdekja nuk takohen kurre. Prandaj eshte e kote te mendohet per principe llogjike, kur llogjikisht organet nuk te hyjne ne pune kur ke vdekur.

Eshte vetem problemi se shumica nuk duan ta mendojne vdekjen qe te nenshkruajne dhurimin e organeve. Ndoshta na duket sikur po i japim per se gjalli, por kjo eshte frike irracionale. Ne te vertete te gjithe duhet ti japim.

Kam njerez te afert qe kane firmosur dhurimin, por vete se kam bere sepse s'me ka rastisur akoma. Sikur ta benin default kete pune, qe ti marrin pa pyetur dhe kush do t'i mbaje te firmose letra, do ishte me mire.

Postuar nga AngelDevil datë 12 Nëntor 2009 - 21:04:

Dhurimi i organeve behet kur je i vdekur klinikisht pra kur truri eshte i vdekur e organet e tjera jane ne jete e per 1 periudhe kohe X te caktuar.

Mire do ishte qe ai opsioni qe tha Enya e asaj zemres te kuqe te ishte e ketu ne Shqiperi pasi vendimet per ti dhuruar apo jo organet i takon vetem atij personi qe i ka ato organe askujt tjeter por per fat te keq nuk egziston dhe ka pas raste dramatike (perfshire e une ketu) qe duhej te vendosin per ti dhuruar ose jo organet e personit qe ligjerisht e perfaqson ne ate spital, nje vendim ky qe ne ato momente nuk ke as zemer as tru per te llogjikuar per veten tende e jo me 1 vendim kaq te rendesishem.

Faje ajo qe bejne mjeket pa pyetur e pa firmosur fare eshte qe fikin aparatin qe te mban ne jete ky me sa kam mesuar une eshte ligj nderkombetar

kurse ti dhurojne organet pa firme e pa lejen e personit perfaqsues ligjor quhet krim e denohet me ligj.

teme e trishtueshme

Postuar nga SmoKer datë 12 Nëntor 2009 - 23:13:

Jam qe prej 2 vitesh.

Postuar nga Tulipani datë 13 Nëntor 2009 - 01:31:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Dhurimi i organeve behet kur je i vdekur klinikisht pra kur truri eshte i vdekur e organet e tjera jane ne jete e per 1 periudhe kohe X te caktuar.

Faje ajo qe bejne mjeket pa pyetur e pa firmosur fare eshte qe fikin aparatin qe te mban ne jete ky me sa kam mesuar une eshte ligj nderkombetar

kurse ti dhurojne organet pa firme e pa lejen e personit perfaqsues ligjor quhet krim e denohet me ligj.

teme e trishtueshme

Ne fakt ajo qe thua ti me sa di une quhet vdekje cerebrale e jo klinike. Quhet klinike kur nuk funksionojne me disa funksione psh zemra-elektroencefalograma e sheshte per me shume se 20 min dhe pas stimulimeve) kjo s'do te thote qe je i vdekur legalisht e frymemarrja mund te behet dhe artificiale e s'mund te behet heqja e organeve.

Vetem ne rastin e vdekjes cerebrale dmth kur pushojne te gjitha funksionet klinike te trurit mund te flitet per dhurim organesh.

E kjo nuk behet pa pyetur e pa firmosur por ka nje ekip te perbere nga 1 mjek legal, anestesist dhe reanimator e qe s'bejne pjese tek ekipi i trapianteve (ndoshta konflikt ineteresash?! ) te pakten keshtu eshte legjislacioni ne Itali besoj pak a shume i ngjashem duhet te jete te pakten ne Europe.

Harrova i bie qe te kapim dhe temen delikate te komas, eutanazise etj po s'di ku do shkonim me trishtimin pastaj...

Postuar nga AngelDevil datë 13 Nëntor 2009 - 01:48:

Tamam u be me shume se e trishtueshme kjo teme

Vdekja klinike - e cila paraqet arrestin e plote kardiak ( te zemres) me nderprerje te plote te aktivitetit cerebral. Ne kete periudhe me terapi optimale eshte e mundur rikthimi I organeve vitale te sistemit organik dhe trurit.

Vdekja cerebrale ose kortikale - e cila paraqet nekrozen e pakthyeshme te trurit , sidomos neokorteksit ( Rasti ne fjale)

Vdekja e trurit - e cila paraqet nekrozen e pjeses se mbetur te trurit te madh dhe te vogel

Vdekja sociale - paraqet demtimin e rende dhe te pakthyeshem te trurit - e cila eshte ne gjendje te pavetedijshme.

Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 95 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.