Forumi Horizont | Gjithsej 5 faqe: [1] 2 3 4 5 » Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Mjekësia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=266)
-- CSI: Ne skenen e krimit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=11195)
si mund te gjendet mosha?
kam nje shok une puna qe ben shaka... "do ta hack sistemin, do ta bej veten sikur jam 60 vjec dhe do dal ne pension, .. madje do marr edhe nja two hot swedish blondes si sherbyese...."
nejse keshtu me shaka une i them qe ti sistemin mund ta hackesh por jo shkencen.. dmth qe ka shume mundesi qe biologjikisht te vertetohet qe ti je 30 (ose rrotull) dhe jo 60.. por ai kundershton.. thote qe s'ka mundesi... une ne fakt s'kam argument.. por duke patur parasysh qe me ane te gjenetikes e kemi bere miun derr.. thashe qe patjeter do kete ndonje mundesi..
kemi pare keshtu neper filma qe ia gjejne moshen kufomave.. por ato jane kufoma dhe biologet kane dore te lire... t'i nxjerrin palcen psh, ose t'i hapin trute...
nqs ndonjeri ka ndonje pergjigje do te preferoja te ishte e plote dhe e sakte, sado teknike te jete...
faleminderit..
CSI: Ne skenen e krimit
besoj se gjithkush prej jush ka pare filma si CSI (crime scene investigation) ose ato histori te ndryshme per krime dhe se si i kane gjetur vrasesit etj
ne kete teme shpresoj te mblidhen informacione rreth pjeses se hetimit qe ka lidhje me mjeksine...si gjendet se sa kohe ka trupi qe ka vdekur,si gjehet se e kujt eshte gjaku ose sperma ne vendin e krimit...nese viktima ka pesuar nje gjuajtje e ka pesuar para apo apsi ka vdekur,si behen diagnoza per momentin e vdekjes etj...kush do qe ka informacioen rreth teknikave eshte i lutur ta vendose ketu...me shprese qe te behet ndonje manual per policet tone ... me siper kam terhequr edhe temen e lost_soul duke qene se kishte lidhje me kete teme ne menyre qe mesazhet te behen bashke nen te njejtin grup...shpresoj te me kete kuptuar!
Cod. A18032006
E keni fjalen mo per forensic medicine?
Ne arkivin e Science,para ca vitesh,shkruhej per nje metode te re ne percaktimin e moshes te nje njeriu e cila bazohej ne matjet e parametrave elektrofiziologjike te funksioneve te lekures.Koeficienti standart gabues i regresionit ishte afersisht +/- 1.86 vjet,dmth nje interval kohor i 3.72 vjetesh.Nuk e di nese nderkohe e kane vene ne perdorim
Tani,persa i perket percaktimit te moshes tek te rriturit me metoda me te sigurta : (theksoj tek te rriturit pasi tek perinatalet,neonatalet,femijet ne fazen fillestare,ne fazen e vone,adoleshentet dhe te rriturit kane dhe metoda te tjera ne percaktimin e moshes.)
Mbyllja e sutureve kraniale;morfologjia e fundit te brinjeve,siperfaqja aurikulare dhe simfaza pubike ;mikrostruktura e kockave dhe dhembeve;konsumimi i dhembeve si dhe shtresat e ndryshme te cementum ;dhe"metoda kompleks".
P.s.Jam skllaveruar pas CSI-New York ,Miami...
mosha nga dhembet
Cod. B18032006
mosha e nje personi mund te gjehet duke pare dhembet...te pakten deri ne moshen 30 vjece mund te arrije ta gjeje me kete metode...duke pare se cili eshte dhembi i fundit qe ka dale mund te gjesh se cfare moshe ka personi.po ashtu nje gjetje edhe me te sakte do te jepte radiografia e dhembeve ( informacion i bazuar ne librin: Di Maio VJM, Dana SE. Handbook of Forensic Pathology. Landes Bioscience, Austin Texas. 1998. Table 4.1, page 30)...kishte nje sere numrash qe hasa aty...numri i pare ne cdo rresht eshte ai i LOW END MONTHS kurse ai i dyti eshte i HIGH END MONTH...me pak fjale jane limitet qe mund te gjeje analiza e atij dhembi...shpresoj qe te jete e kuptueshme...te me falni vetem qe nuk arrita ta perkthej ne shqip ...
Appearance of Deciduous Teeth
Low End in Months
High End in Months
mandibular central incisor
6
7
maxillary central incisor
7
8
mandibular lateral incisor
8
11
maxillary lateral incisor
8
11
mandibular first molar
12
16
maxillary first molar
12
16
mandibular cuspid
16
20
maxillary cuspid
17
20
mandibular second molar
20
30
maxillary second molar
20
30
Appearance of Adult Teeth
Low End in Years
High End in Years
mandibular central incisor
6
7
mandibular first molar
6
7
maxillary first molar
6
7
maxillary central incisor
7
8
mandibular lateral incisor
7
8
maxillary lateral incisor
8
9
mandibular cuspid
9.5
11
maxillary cuspid
11
12
mandibular first bicuspid
10
11
maxillary first bicuspid
10
12
maxillary second bicuspid
10
12
mandibular second bicuspid
11
12
mandibular second molar
11.5
13
maxillary second molar
12
13
mandibular third molar
17
24
maxillary third molar
17
24
faleminderit ns-6 dhe amor alucius....
ide interesante kjo e csi....
...ne kete menyre edhe ti merr pergjigjen e duhur por edhe shtojme kuriozitete te tjera qe kane lidhje me kete gje...ej,pergjigja qe kemi dhene nuk eshte akoma e plote ne fakt sepse keshtu kemi arritur gati deri tek mosha 30 vjec...
haha.. ne fakt s'po doja te sillesha si nje femi... pse keshtu e pse ashtu.. plus qe amor alucius ka rreshtuar nje sere metodash tjera (megjithese pa shpjegim)..
megjithate, kur thua limiti i poshtem ose i siperm... cfare limitesh jane keto.. dmth cdo te thote limiti i poshtem eshte 6 muaj?....
po ashtu... duke qene se nje mendje kriminale eshte edhe djallezore.. ai shoku im mund edhe t'i heqi dhembet fare...
keni parasysh qe ashtu si filmat e tipit CSI shpjegimet duhet te jepen me nje gjuhe pak te zbutur.. dmth te kuptueshme per jo te fushes...
Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul
po ashtu... duke qene se nje mendje kriminale eshte edhe djallezore.. ai shoku im mund edhe t'i heqi dhembet fare...
Y-insicion
What about that?
Gjithsej 5 faqe: [1] 2 3 4 5 » Trego 49 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.