| Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 18 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- Pikepyetje - Sigmund Freud/Oedipus Complex (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=16655)
Pikepyetje - Sigmund Freud/Oedipus Complex
Flasim per konceptin e Oedipus Complex nga filozofi Sigmund Freud.
Kur femija zhvillon urrejte & vdekje per prinderit e te njejtit seks/gjini (babai per djemte dhe nena per vajzat); dhe ngjitje & dashuri drejt prinderit e seksit te kundert. Me vone, femija e identifikon veten me prinderin e seksit te njejte, dhe fillon ta pranoje marredhenien midis nenes dhe babait te tij/saj. Kjo teori ndikon ne marredheniet e ardhshme per femijet; ku nji djale kerkon lidhje me nji goce qe i ngjan te emes se djalit. Keshtu edhe gocat kerkojne nji djal qe i ngjan babait te tyre, mentalisht, fizikisht, etj. etj.
Dua te di se ne cfare ekstenti/shtrirje kjo teori eshte e vertete, sa djem preferojne nji grua te ngjatshme me mamane e tyre, dhe sa goca preferojne nji burr te ngjatshme me babain e tyre, fizikisht ose mentalisht.
Best,
Lisa
Re: Pikepyetje - Sigmund Freud/Oedipus Complex
Citim:
Po citoj ato që tha Ideology
Flasim per konceptin e Oedipus Complex nga filozofi Sigmund Freud.
per prinderit e te njejtit seks/gjini (babai per djemte dhe nena per vajzat); dhe ngjitje & dashuri drejt prinderit e seksit te kundert. Me vone, femija e identifikon veten me prinderin e seksit te njejte, dhe fillon ta pranoje marredhenien midis nenes dhe babait te tij/saj. Kjo teori ndikon ne marredheniet e ardhshme per femijet; ku nji djale kerkon lidhje me nji goce qe i ngjan te emes se djalit. Keshtu edhe gocat kerkojne nji djal qe i ngjan babait te tyre, mentalisht, fizikisht, etj. etj.
Dua te di se ne cfare ekstenti/shtrirje kjo teori eshte e vertete, sa djem preferojne nji grua te ngjatshme me mamane e tyre, dhe sa goca preferojne nji burr te ngjatshme me babain e tyre, fizikisht ose mentalisht.
Best,
Lisa
jam anetare e re, ke te drejte qe kjo teme duhet hapur tek psikologjia.
Nuk thash filozof te madh, thash thjesht filozof, duhet te kisha thene mjek i cili ka zhvilluar stages of sexual development, etj etj.
Edhe menyren se si e kam shkruar, mbase nuk e kam shume te qarte shqipen. Por mundohem.
Nejse, urrejtja dhe vdekja i perket Oedipusit i cili vrau te atin dhe u martua me te emen.
Mos e merr kaq per zemer ate qe shkruajte se ishte thjesht pyetje. Per shembull, do te preferoje ti nji grua te ngjashme si jot eme? Po apo jo,...
Best,
Lisa
Citim:
Po citoj ato që tha Ideology
jam anetare e re, ke te drejte qe kjo teme duhet hapur tek psikologjia.
Nuk thash filozof te madh, thash thjesht filozof, duhet te kisha thene mjek i cili ka zhvilluar stages of sexual development, etj etj.
Edhe menyren se si e kam shkruar, mbase nuk e kam shume te qarte shqipen. Por mundohem.
Nejse, urrejtja dhe vdekja i perket Oedipusit i cili vrau te atin dhe u martua me te emen.
Mos e merr kaq per zemer ate qe shkruajte se ishte thjesht pyetje. Per shembull, do te preferoje ti nji grua te ngjashme si jot eme? Po apo jo,...
Best,
Lisa
shume e sakte
nuk besoj se do dale ndonjeri te thote se je me e mira se nena ime
deri diku per gatimin po,por dhe aty te mashtron.
Citim:
Po citoj ato që tha ari77labi
shume e sakte
nuk besoj se do dale ndonjeri te thote se je me e mira se nena ime
deri diku per gatimin po,por dhe aty te mashtron.
po mire, meqe gatimi i prinderve eshte gatimi me te cilin jemi mesuar qe ne vegjeli (e gjithmone mbetet gatim i pazevendesushem) a nuk aplikohet e njejta rrjedhe mendimi dhe tek zgjedhja e partnerit? Pra kerkojme te njejta veti qe prinderit tane posedojne tek partneri yne sepse me ato veti (te prinderve) jemi prezantuar, me ato veti jemi rritur e formuar, pra ato veti bejne sens per ne e rrjedhimisht mes atyre vetive ndihemi komfort. Ndihemi "home".
Citim:
Po citoj ato që tha cupka
po mire, meqe gatimi i prinderve eshte gatimi me te cilin jemi mesuar qe ne vegjeli (e gjithmone mbetet gatim i pazevendesushem) a nuk aplikohet e njejta rrjedhe mendimi dhe tek zgjedhja e partnerit? Pra kerkojme te njejta veti qe prinderit tane posedojne tek partneri yne sepse me ato veti (te prinderve) jemi prezantuar, me ato veti jemi rritur e formuar, pra ato veti bejne sens per ne e rrjedhimisht mes atyre vetive ndihemi komfort. Ndihemi "home".

po ti tani mos e thjeshteso keshtu punen se ajo nuk del te thoje ime me ka ngrene dru ndaj dhe mua me ha kurrizi, por nje vajze e rritur ne nje atmosfere te ketille eshte shume me e predisponushme ta toleroje nje sjellje te ketille. Ne subkoshience, nje te ketille kerkon e me nje te atille do perfundoje. Eshte nje rreth vicioz qe veshtire te shkeputesh.
mos mu merzit mua se te vajta njehere (1) kondra, ishte kundershtim miqesor, plus ti je e preferuara ime ketu!

Citim:
Po citoj ato që tha cupka
po ti tani mos e thjeshteso keshtu punen se ajo nuk del te thoje ime me ka ngrene dru ndaj dhe mua me ha kurrizi, por nje vajze e rritur ne nje atmosfere te ketille eshte shume me e predisponushme ta toleroje nje sjellje te ketille. Ne subkoshience, nje te ketille kerkon e me nje te atille do perfundoje. Eshte nje rreth vicioz qe veshtire te shkeputesh.
mos mu merzit mua se te vajta njehere (1) kondra, ishte kundershtim miqesor, plus ti je e preferuara ime ketu!
![]()

| Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 18 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.