| Forumi Horizont | Gjithsej 7 faqe: [1] 2 3 4 5 6 7 » Trego 64 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Gramatikë, filologji dhe etimologji (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=399)
-- Një pyetje për të gjithë (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3108)
Një pyetje për të gjithë
Unë jam shumë e re në këtë forum, por më ka bërë shumë përshtypje mënyra në të cilën shprehen shqipëtarët. Shumë herë kemi të bëjmë me dialekte ose me shprehje nga disa krahina të vendit, dhe unë nuk kam durim të lexoj dhjetë herë një përgjigje për t'a kuptuar. Ose më keq akoma...ato që shkruajnë në anglisht ose në një gjuhë tjetër. Ku ka shkuar gjuha letrare shqipe? Unë jam larguar nga Shqipëria ka 13 vjet, në moshën 12 vjeçare dhe sot mund të flas 5 gjuhë shumë mirë. Gjuha shqipe është një nga ato që flas më pak, sepse nuk njoh shqipëtarë në midisin ku jetoj, por të paktën mundohem të flas dhe të shkruaj një gjuhë shqipe të pastër dhe pa gabime.
Cfarë mendoni ju?
E dashur nuk mund te imponojme asnje qe te mesoje gjuhen e paster shqipe...Kjo eshte e verteta ,qe gjuha shqipe perbeht nga shume dialekte dhe ne nuk na mbetet gje tjeter ne dore vecse te mundohemi ti kuptojme ose te ndjekim edhe shembullin tend dhe ti lexojme disa here derisa te kapim kuptimin...
Atehere te uroj fat dhe nje vazhdim sa me te mire dhe te kendshem ketu mes nesh...ah se per pak harrova...mire se na erdhe!!!!
Se pari te pershendes dhe mire se erdhe midis nesh!
Kurse sa i perket asaj cfare ti parashtron,mendoj se ke te drejte ne parim,mirepor une per vete kam mesuar shume ketu ne FH,pra kam mesuar edhe dialekte te ndryshme qe perdoren ketu,prandaj te them
durim e nderuar se do mesohesh edhe ti,biles duhet te jesh e lumtru qe te jipet rasti te mesosh dialekte te reja per ty,kur i ke mesuar 5 gjuhe te huaja,mesoi edhe nja 5000 dialekte shqipe se s'bohet qijameti!!!
me respekt una!
Jonita
Mireserdhe ne forum. Thashe te shkruaj edhe une ketu pasi me terhoqi kjo teme. Une qe kur jam regjistruar ne kete forum (dhe nuk genjej) kam filluar te di me shume per shqiptaret dhe dialektin e tyre. Edhe une si ti ne nje moshe shume te vogel u largova nga shqiperia dhe te them te verteten qe me pelqen te di se si shkruajn dhe se si e kane dialektin shqiptaret. Prandaj nuk eshte ndonje gje e keqe qe te mesosh edhe menyren e te folurit e te tjereve.
Te pershendes.
Citim:
Po citoj ato që tha jam_ai_qe_jam
Se pari te pershendes dhe mire se erdhe midis nesh!
Kurse sa i perket asaj cfare ti parashtron,mendoj se ke te drejte ne parim,mirepor une per vete kam mesuar shume ketu ne FH,pra kam mesuar edhe dialekte te ndryshme qe perdoren ketu,prandaj te them
durim e nderuar se do mesohesh edhe ti,biles duhet te jesh e lumtru qe te jipet rasti te mesosh dialekte te reja per ty,kur i ke mesuar 5 gjuhe te huaja,mesoi edhe nja 5000 dialekte shqipe se s'bohet qijameti!!!
me respekt una!

Re: Jonita
Citim:
Po citoj ato që tha hirushja
Mireserdhe ne forum. Thashe te shkruaj edhe une ketu pasi me terhoqi kjo teme. Une qe kur jam regjistruar ne kete forum (dhe nuk genjej) kam filluar te di me shume per shqiptaret dhe dialektin e tyre. Edhe une si ti ne nje moshe shume te vogel u largova nga shqiperia dhe te them te verteten qe me pelqen te di se si shkruajn dhe se si e kane dialektin shqiptaret. Prandaj nuk eshte ndonje gje e keqe qe te mesosh edhe menyren e te folurit e te tjereve.
Te pershendes.
nga vendndodhja jote e shoh se jeton ne belgjike,me thuaj e nderuar sa dialekte fliten ne belgjike !?
Mos don te thuash se atje flitet vetem gjuha letrare.?!
GJuha Letrare shqipe nuk eshte dialekt,por i ka rrenjet tek dialekti...
Freskimi me i vonshem i Gjuhes letrare shqipe u be ne viten 1972,ku si baze per kete u muarr dialekti Tosk,duke mos perjashtuar se ne gjuhen tone letrare shqipe ka edhe shume fjale te dialektit Gegë...
Gjuha letrare perdoret ne ne shkolle,administrate etj...(mendoj ne te shkruar) ,kurse populli e flet ashtu siç e ka folur gjithnje...nuk e di ndoshta po gaboj,por ketu ne FH shkruhet shume mire gjuha jone,me perjashtim te disa rasteve kur nuk mund ta kuptosh,por ne pergjithesi eshte shume e kuptueshme,edhe mesa shoh ti e shkruake gjuhen tone bilbil mi,cke qe ankohesh! (shaka)
Pacim!
Jam_ai_qe_jam...Jonita ka shume te drejte......Jo vetem ne FH flitet,ne disa raste,shume keq Shqipja,por edhe neper koferenca shtypi nga shume intelektual shqiptar...Duke huazuar shume fjale te huaja ne shqip(rasti qe mori edhe Jonita,computeri)..
Adelaida..Eshte shume e vertete qe gjuha shqipe eshte e perbere ne dialekte,por ti e di shume mire qe per tu shkruajtur perdoret vetem nje gjuhe,ajo LETRARE...dhe jo si ti doje qejfi disave...
P.S Jonita,teme shume e bukur kjo..bravo.
Jonita,degjome mua ti.sa here te futesh ne forum mba nje fjalor shqip-shqip se te duhet.ta them per te miren tende.mua per vete nuk me duhet se kuptoj ne shqip sa per te thene ty nje keshille.Ose merr nje abetare ne qofte se ke deshire te mesosh shqipen.te betohem qe do te vleje.hajde se keto jene sa per nxehmje.Te pershendes.(besoj se shqipen time e kuptove)
Citim:
Po citoj ato që tha BlEdUmI
Jam_ai_qe_jam...Jonita ka shume te drejte......Jo vetem ne FH flitet,ne disa raste,shume keq Shqipja,por edhe neper koferenca shtypi nga shume intelektual shqiptar...Duke huazuar shume fjale te huaja ne shqip(rasti qe mori edhe Jonita,computeri)..
Adelaida..Eshte shume e vertete qe gjuha shqipe eshte e perbere ne dialekte,por ti e di shume mire qe per tu shkruajtur perdoret vetem nje gjuhe,ajo LETRARE...dhe jo si ti doje qejfi disave...
P.S Jonita,teme shume e bukur kjo..bravo.
| Gjithsej 7 faqe: [1] 2 3 4 5 6 7 » Trego 64 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.