asatjeasketu
Anetar i ri
Regjistruar: 18/03/2004
Vendbanimi: Sh.B.A
Mesazhe: 6
|
C'do te thote te jesh "racism"
Pi i pergjigjem dy mesazheve te fundit mbi kete teme.
Po, eshte e vertete qe te gjithe shqiptaret , sidomos tiranasit, bene shume per kosovaret gjate luftes se 98, dhe kjo pa dyshim tregon bujarin dhe dhembshurine e popullit shqiptar, i cili historikishit e ka ruajtur vec nje thes me miell dhe nje thes me kripe per mysafirin edhe ne kohet me te medha te varferise.
Por une do te thoja qe keto do ta benin per kedo, madje dhe per nje serb po ta shihnin duke vuajtur. Dhe e perseris qe edhe kjo deshmon per madhesine e shpirtit shqiptar.
Sidoqofte, une do te kundershtoja perkufizimet e ngushta te fjales "racism" qe u parashtruan ne dy mesazhet e mesiperme. Duhet te jesh naivi ose naivja me e madhe ne bote, qe te besosh qe ne Shqiperi nuk eksiston racismi. Ne fjalor, fjala "racism" perkufsihet si bindja qe nje rrace eshte eprore ndaj nje tjeter. Mund te diskutojme perkufizimin e fjales "rrace" (domethene nese ka te beje vetem me ngjyren e lekures--kuptimi amerikane--apo edhe me lokalitetit apo me fiset), por koncepti themelor qe duhet kuptuar eshte qe te jesh rracist nuk do te thote vetem te jesh mizor ndaj nje rrace tjeter (ne te njejten menyre si nazistet apo KKK).
Te jesh rracist do te thote ta mendosh veten si epror ndaj dikujt tjeter thjesht per arsye qe nuk kane te bejne me karakterin e njeriut, si ngjyra e lekures, vendarrdhja apo emri i familjes. Ndaj njeriut qe te duket me poshte vetes, mund te jesh edhe i dhimbshem, sepse je te duket i manget, por kjo mungese respekti eshte forma me poshteruese e rracismit sepse eshte me denegruesja dhe me e veshtira per tu kuptuar.
Ta marrim me konkretisht shembullin e Shqiperise. Do te pyesja autoren e fundit, si do te mendonte ajo qe do e prisnin ne Shqiperi nje te bardhe te martuar me nje zezak, ose, pa e cuar as larg, nje te bardhe te martuar me nje "jevg". Une e kam pare me syte e mi e kam degjuar me veshet e mi se si habitej lagja jone me nje vajze qe kishte marre nje djale rome, edhe pse ai ishte tregtar i stabilizuar dhe sukseshem, domethene nuk ishte nga ata qe benin jete endacake. Madje kam degjuar edhe per lidhje qe kane deshtuar sepse dhendri i proposuar ishte "malok". Sic thote populli, fjalet i merr era, por nga veprimet duket njeriu. Dhe per mua nuk ka shenje me treguese se raste te tilla, kur familja refuzon t'i jap vazjen apo djalin dikujt qe e mendon te jete poshte tyre.
Po te shohim me tutje, do te shohim se edhe pse Shqiperia ka ne minoritet te konsiderueshem rome, nje pjese e madhe e te cileve jane perpjekur te integrohen me shoqerine e bardhe, asnje prej tyre nuk mban ndonje posite te rendesishme shoqerore ne asnje fushe te jetes shqiptare. Si shpjegohet kjo?
Mos te shkojme aq larg deri ke romet. Le te shikojme marredheniet midis te bardheve. Si e shpjegoni faktin qe shumica derrmuese e partise ne fuqi jane nga Shqiperia e jugut, dhe te gjithe politikanet e veriut jane perqendruar tek opozita. Mos te harrojme ketu xhaxhi yn i dashur Enver dhe e gjithe elita e tij ishin nga jugu, me perjashtim te vetem te Ramiz Alise, qe beri c'mos te shkaterronte dialektin e tij shkodran.
Me nje fjale, rracismi nuk eksiston vetem ne formen e holokaustit gjerman apo KKK-se amerikane. Ai ka te beje dhe me percmimin e grupeve te caktuara dhe me perjashtimin e atyre grupeve nga sektore te rendesishem te jetes ku merren vendime qe kane te bejne me cilesine e jetes te te gjitha grupeve, perfshire ketu grupet e perjashtuara. Sigurisht qe kur keto vendime merren nga nje elite rraciste, eshte ajo elite qe do perfitoj ne kurriz te grupeve te perjashtuara (te kujtojme dhe njehere qendrimin e Fatos Nanos gjate mbytjeve te "malokeve" ne Karaburun")
Mos mendoni se po mbroni Shqiperine dhe shqiptaret duke mohuar kete realitet shqiptar. Sic thashe ne mesazhin tim te pare, neve gjithmone na e kane marre kalane nga brenda, dhe po te mohojme sa te percare jemi, nuk do te mundemi kurre ta kalojme ate percarje.
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|