Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Tema Shoqerore > Kopimi Dhe Vjedhja E Shkrimeve
  Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
robert
Veteran ne forum

Regjistruar: 08/05/2010
Vendbanimi: Gjermani
Mesazhe: 871

Kopimi Dhe Vjedhja E Shkrimeve

Kerkova ne gjithe forumin, por nuk gjeta temen me problematike sot ne bote, e sidomos ne Shqiperi, ate te kopimit dhe vjedhjes pa qeder te shkrimeve dhe iderave te te tjereve. Kete fenomen e dallon me se shumti neper gazeta, por edhe ne libra; per shkrime interneti as qe behet fjale dhe as nuk kontrollohet me dot. Kjo teme eshte rrahur vitet e fundit jo pak, ndaj nuk po zgjatem shume. Por dua te vecoj dy aspekte. 1. Prodhimtarine si ne konvejer te "Doktorve" dhe "Profesorve" ne Shqiperi me idera te vjedhura. Dhe 2. nje dukje teper qesharake vitet e fundit te shume autorve ne lidhje me vjetrsine e gjuhes shqipe, duke gjetur dicka vete dhe te tjerat duke i kopjuar; per ta rregulluar shkrimin, permendet ndonje autor i kaluar.
Pas deshtimeve te njepasnjeshme te Shqiperise dhe kombit tone dekadatat e fundit, eshte mese normale dallimi demostrativ i disa "vlerave kombetare" dhe dallimi i vetvetes nga "turma", duke demtuar keshtu shoqerine dhe veten. Gjithashtu, nje shoqeri te arsimuar sot qe ta dalloje menjehere kete fenomen negativ, me duket se mungon sot. Ndaj, kapadaijt-kopjues kane gjetur shesh dhe bejne pershesh. Une vete nuk kam titull, as dua te kem dhe as kam mundesi ta marr, sepse kam vetem te mesmen. Per shkak te nje punimi filozofik ngeca pak tek fizika dhe historia, (sic thote fjala e urte: filozofia eshte nje dhomez me shume dritare; e degjuar dikur nga nje plak), ndaj pas dy librave te pare shkruajta dicka edhe per relativitetin dhe evolucionin gjuhesor (autori: robert thomanikaj). Gjithmon kam patur shume kujdes mos te bej timen as edhe nje shkronje nga dikush, biles me duket se e teproj me modesti te tepruar. Por sot lexova nje shkrim tek gazeta BALLKAN, nje tip interviste me Prof. Gazmend Leka. Nuk e njoh profesorin dhe, nga ana tjeter, i uroj sukse ne punen e tij. Por nuk e di pse me dukej sikur "tezat e profesorit" ishin ne nje fare mase nje permbledhje e librit tim (dy vellime deri tani), mbi evolucionin gjuhesor; -ne fakt une sjell ne librin tim vetem ato mesime te shkolles dhe, te rejat e tij, jane vetem disa krahasime fjalesh. Per fatin tim te mire, (per fatin e keq te shkences), profesori qendron mjaft ne pikpamje metafizike, cfare eshte e kunderta e punimit tim. Dhe kjo e shpeton punimin tim akoma nga kopjuesit e ndryshem ne Shqiperi.
Doja te prisja edhe ndonje vit per ti reklamuar librat e mi, por me lindjen e ketij dyshimi per kopim, jam i detyruar ti lutem (para kohe) kujdo lexuesi, ti hedhi nje sy shkrimit te sotem (8.5.2010) tek gazeta Ballkan dhe po pati mundesi edhe dy vellimeve te librit tim per te bere krahasimin. A qendron vertet ky dyshim i imi per kopim (vjedhje) apo eshte thjesht nje delir i paargumentuar. Do te isha edhe i kenaqur qe, nese dikush dallon dicka te kopjuar ne librat e mi, pra te vjedhur nga une prej autoreve te tjere, ta publikoje vjedhjen time. Ia di per faleminderit. Biles, a nuk do te ishte nje ndihme per te gjithe, publikimi i cfardolloj kopimi?!

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 08 Maj 2010 21:12
robert nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të robert Kliko këtu për të kontaktuar me robert (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: robert Shto robert në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto robert në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
cecilia
Adoleshente

Regjistruar: 14/04/2006
Vendbanimi: Në bankat e shkollës.
Mesazhe: 8180

Une di qe e drejta e autorit mbrohet me ligj...ka ligje per kopjime apo 'vjedhje' te shkrimeve...

Nqs ju lexoni shkrimet e juaja diku tjeter, i bie t'a hidhni ne gjygj personin dhe te fitoni te drejten tuaj.

Pastaj ka ndryshim kur kopjohen disa rreshta nga nje forum dhe hidhen neper forume te tjera...(gje qe ka ndodhur) por ne kte rast s'ke ç'te besh...ku t'a kerkosh te drejten?!!

Psh, une i kam 'vjedh' fajtorit plot idera & mendime dhe s'ka çte me bej

Mesazh i vjetër 08 Maj 2010 23:27
cecilia nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të cecilia Kliko këtu për të kontaktuar me cecilia (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: cecilia Shto cecilia në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto cecilia në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
robert
Veteran ne forum

GJYQI!? ... Na dridhen gjunjet kur e degjojme. Kush ka kohe dhe leke per gjyqe? Pastaj, a je i sigurte se tjetri ka kopjuar?!. "Ne te njejtat perfundime kam arritur edhe une pamvaresisht!", -eshte pergjigjia standarte. Dhe nuk perjashtohet absolutisht qe dikush te arrije ne te njejtat ide te nje tjetri qe nuk e njeh. Problemi duhet te jete i qarte: ata qe vjedhin (kopjojne) te tjeret dhe me kete bejne edhe emer apo fitojne para, mos te kujtojne se do te hedhin lumin pa u lagur, sado emer te madh te bejne! Por kur keto gjera behen edhe ne perendim, si te mos behen ne Shqiperi!?! Sidoqofte, nese dikujt i ka rastisur ti lexoje dy vellimet e deritanishme te "Evolucionit te gjuhes" dhe shkrimin e dates 6 maj 2010 (jo 8 maj) ne gazeten BALLKAN, do ti lutesha te jepte nje mendim mbi dyshimin tim per kopim nga profesor Gazi.

Mesazh i vjetër 12 Maj 2010 20:28
robert nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të robert Kliko këtu për të kontaktuar me robert (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: robert Shto robert në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto robert në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
kurt
.........

Regjistruar: 29/12/2007
Vendbanimi: ......
Mesazhe: 5021

fatkeqsisht kjo ndodh shume edhe ne komedi.
une i kam ndjek shume stand up komedi, dhe pa bere research i dalloj materjalet e vjedhura nga nje humorist prej tjetrit shpesh here

p'sh ky carlos eshte bere millioner duke vjedhur materjale, dhe masa nuk ja kane haberrin dhe nuk duan tja dijn.

gjithashtu luis-ck qe eshte nje humorsit stand up i persosur, dane cook i ka vjedhur shume materjale, dhe tani dane cook eshte shume me i famshem se luis-ck , por ja masa e spektatorve as qe ja kane haberrin

Mesazh i vjetër 13 Maj 2010 14:00
kurt nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të kurt Kliko këtu për të kontaktuar me kurt (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: kurt Shto kurt në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto kurt në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Fajtori
Apo jo?

Regjistruar: 11/06/2002
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 10706

Per kete njerezit ndahen ne autore dhe artiste qe dalin ne skene. Nje autor nuk mund te jete artist me zor. Dhe artistet pa autore qe shkruajne spektaklet s'bejne dot hap. Kulti individit ne keto drejtime ka ikur me kohe. Njerezit duan te besojne se Brad Pitti apo George Cloney eshte stari, por ne fund te filmit dalin nja 100 emra qe kane punuar per te krijuar ate qe shikon.

Mesazh i vjetër 13 Maj 2010 15:57
Fajtori nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Fajtori Kliko këtu për të kontaktuar me Fajtori (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të Fajtori't! Kërko mesazhe të tjera nga: Fajtori Shto Fajtori në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Fajtori në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Prandaj ngelen per me tutje vetem ata qe krijojne nje rryme te re, nje shkolle arti qe nuk ka qene me pare. Kenge te bukura ka sa te duash, por mbeten ne histori vetem klasifikimet dhe perfaqesuesit e tyre. Kjo ne linja te trasha

Ki miku me siper e ka hallin qe paska shkruar nje liber dhe dikush tjeter e ka akuzuar se ka vjedhur idete nga X-i.

Kushedi te verteten?
Duhet lexuar libri me pare, por duhen lexuar edhe ca libra te tjere qe te besh krahasimin. E kush ka qejf, kur mund te besh dicka tjeter me te mire se te lexosh libra historie gjuhe? Po ki bravo per punen qe ka bere, edhe me te mesme miku dhe ka bere gogja liber.

Pastaj, te gjithe mesojme nga njeri tjetri. Ki ka bere librin, une e lexoj dhe keshtu shkruaj nje liber tjeter.
Nga hiqi nuk del gje siq thote dhe fajtori.
ja kshu qe ecen edhe shqenca

Mesazh i vjetër 13 Maj 2010 17:29
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
robert
Veteran ne forum

Jo, jo, un s'kam marr' akoma akuza, se nuk m'njeh njeri; them ti vesh shpejt nga viti tjeter dhe nje vellim te trete, meqe tri jane te mirat (thot' fjala e urte), e pastaj ti bej pak reklame librit. Problemi eshte ai problem i perjetshem kafsho-njerezor, rrembimi i copes tek ai me i dobti, tek i padukshmi, se kur ke emer dhe je boll i dukshem, nuk merakosesh per vjedhjen qe te bejne, pasi kjo u bie ne sy menjehere te tjerve. Ndaj me duhet te dal her'pas here para kohe nga strofulla te bertas ne dyshimet per vjedhje. Ishte rasti i pare ai qe me ra ne sy (rastesisht), ku teksti i presor Gazit dukej krejt i njejte me ato te librave te mi (Evolucioni i gjuhes). Te rejat ne kete evolucion jane gjera te vogla, sepse ato te medhat i zbuluan shekujt e kaluar, (edhe Platoni dhe Herodoti i kane vene re 2500 vjet me pare ndryshimet e gjuhes). Dhe sepse kisha ca gjera te vogla te reja, ndaj edhe e shkrojta librin. Gjithsekush mund ta kritikoj pa merak, (po qe se dy vellimet e terheqin deri ne fund), sepse kritika e atyre te gjuhesise nuk ka si te jete pa vlere (eshte si shpulla e prindit). Por nuk kam gjetur mundesine ti lej disa kopje fakultetit histori-filologji, njerezve adapt per kete pune; -vjet per siguri, para botimit, me duhet te pyesja ketu ne kete forum mbi prefiksin p.sh. dhe pergjigjia erdhi menjehere.

Mesazh i vjetër 15 Maj 2010 17:09
Ora tani: 23:33 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
  Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Tema Shoqerore > Kopimi Dhe Vjedhja E Shkrimeve

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar