agata
idealiste

Regjistruar: 21/02/2004
Vendbanimi: Utopial
Mesazhe: 2981
|
Kjo lloj teme ka nje spektre shume te gjere, por le te debatojme ne menyre pragmatike.
Secili nga ne e din mire qe qeniet njerzore genjejne, te cilido kombi apo nenshtetesie qofshin ato. Nuk do te egzistonte e verteta nese nuk do kishte genjeshter dhe anasjelltas.
Ne teme qe kam hapur kam deshire te flasim sinqerisht, dhe pyetja eshte, e mendoni qe kultura e vendit tone e pranon dhe e justifikon me lehte genjeshtren se sa kultura e disa vendeve te tjera perendimore?
Mendimi im eshte Po.
Pse eshte po? Sepse shoqeria Shqiptare genjen shume shpesh femijet, kultura edukohet qe ne moshen me te re. Nuk ka femije shqiptar te mos kete degjuar; "ha shpejt ose rri urte se erdhi gogoli". Mjeku shiqiptar nuk te thote kurre nese vuan ose rrezikon nje kancer. Politikanet tone, genjejne ne menyre shume qesharake. Edhe politikanet e vendeve perendimore genjejne, se fundja sipas statistikave, jane ato qe genjejne me teper, por jo ne cdo fjale qe thone. Shoqeria jone i bie gjithmone per shkurt, normal se te thuash te verteten kerkon sipas momentit dhe rastit , dipllomaci, pergjegjesi, force, kurajo, por edhe respekt. Nje moto e Lubonjes e cila eshte edhe e imja thote "Me e ngushta rruge e jetes eshte rruga e te vertetes"
A jemi sa duhet te pergjegjshem? a kemi sa duhet kurajo? A kemi respekt per njeri tjetrin?
Talesofadream, me lart permendi fjalen "mburrje", jam mese dakort, qe Shqiptaret genjejme per t'u mburrur, Nje tjeter fjali qe me beri peshtypje ne emisjon ishte "genjeshtra eshte art i skllavit". A eshte shtypja e tmershme e kohes se dulles qe na skllaveroj!!!?
Me kujtohet ne moshe te vogel, mbas nje katastrofe qe i ndoshi familjes time. Nje kushurire u afrua dhe kerkonte te me shpjegonte se cfare kishte ndodhur, im ate vjen drejt nesh dhe i drejtohet personit ne fjale, duke i thene; "te lutem mos e genje si do qe te jete, ne nje moment apo tjeter do e degjoj te verteten". Nga ajo dite edhe pse cfare mora vesh me hidheroj, si asnje here tjeter, e vleresoj shume qe njerzit te jene te sinqerte. Fundja nje femije eshte sikurse cdo person, eshte nje qenie qe duhet ta respektosh njesoj, pak rendesi ka cfare kupton ose jo ne mementin qe ne i themi te verteten. Kultura mesohet sikurse gjuha.
Modifikuar nga agata datë 26/04/2009 ora 01:27
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|