Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Letërsia > Ditari > Nje grua e dorezuar!
Gjithsej 4 faqe: [1] 2 3 4 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Katilesha
.

Regjistruar: 02/09/2006
Vendbanimi: .
Mesazhe: 12531

Nje grua e dorezuar!

* Para disa kohesh kam lexuar ditarin e nje gruaje  nepermejet  penes dhe syrit te Simone de Beauvoir. Dhe lirshem me shkoj mendja qe ta sjell ketu ate , pasi te gjithe ne mund ta gjejme veten sadopak aty.

Lexim te kendshem.

Simone de Beauvoir  " Nje grua e dorezuar"

E hene 13 shtator. Kriporet
Ai qytet germadhe, I braktisur ,rreze je fshati te lashte sa s’mbahet mend,perbente nje dekor te jashtezakonshem. Brodha pergjate gjysmerrethit ,ngjita shkallet e pallatit ne qender; kundrova me endje per nje kohe te gjate madheshtine e perkore te atyre ndertesave te ngritura per qellime te dobishme e qe nuk kane hyre kurre ne pune. Ato jane teper te qendrueshme,ndertesa te verteta; megjithate ,ashtu te lena pas dore, jane shnderruar tashme ne nje fanepsje te cuditshme: njeriu hamendet se ku ndodhet. Bari I ngrohte nen qiellin vjeshtor dhe era e gjetheve te thara me mbushnin mendjen se nuk e kisha lene kete bote,por vetem sa isha kthyer nja dy shekuj prapa. Vajta e mora disa sende ne makine; shtrova ne shesh nje batanije,vura aty ca jasteke, radion, e shijova nje cigare tek degjoja Moxartin. Pas nja dy-tri dritareve te pluhurosura merrja me mend c’behej: ishin zyra,pa dyshim. Nje kamion ndalet perpara atyre dyerve te renda,ca njerez e hapin ate dere dhe ngarkojne thase.Asgje tjeter nuk e prishi qetesin e asaj pasditeje;as dhe nje visitor. Kur mbaroi koncerti,lexova. Shperngulje e dyfishte. Kisha shkuar teper larg, ne breg te nje lumi te panjohur; ngrita syte e u gjenda aty, mes ketyre gureve,larg jetes time. Gjeja me e habitshme eshte se ndihem e kenaqur ketu,mjaft e kenaqur. E druaja vetmine e kesaj rruge drejte Parisit. Deri me sot, kur mungonte Morisi, vajzat me shoqeronin ne te gjitha udhetimet e mia. Mendoja se do te me merrte  malli per capkanlleqet e Koletes dhe per kerkesat e Lysienes. Dhe ja ku po shijoja ngazellimin e harreses. Liria po me rinonte me nja njezet vjet pernjeheresh. Madje, mbylla librin e nisa te shkruaja, si te isha njezet vjece. Deshprohem kur ndahem nga Morisi. Kongresi nuk zgjat me shume se nje jave e megjithaste, sa u nisem nga Muzheni per ne aeoroportin e Nises, m’u mblodh nje lemsh ne gryke. Edhe ai ishte I emocionuar. Kur nga altoparlanti u thirren udhetaret per ne Rome, ai me shterngoi fort: “ Ki mendjen ne makine-ki mendjen ne avion”. Para se te largohej,kthehu dhe nje here koken drejt meje :syte e tij kishin nje shqetesim qe me tronditi. Ngritja nga toka me ngjante dramatike. Katermotorshat fluturojne embel, dhe pershendetja zgjatet. Ndersa ky avion u shkeput nga toka me ashpersine e lamtumires.   Por,me kaloi disi shpejt ky cast I mundimshem. Jo , mungesa e vajzave nuk me trishtonete,perkundrazi . Mund te udhetoja me shpejtesi,me ngadale, si te me pelqente, te shkoja ku te doja, te ndalesha ku te me shkrepej. Kisha vendosur ta kaloja javen duke bredhur. Zgjohem qe me rrezen e pare. Vetura me prêt atye ne rruge, mu ne oborr, si nje kafshez besnike; ajo eshte e sperkatur me vese; ia fshij syte dhe caj me gezim diten tere diell. Prane kam canten e bardhe me hartat e Michelin, udherrefyesin blu, libra, nje pullover leshi, cigare:shoqeri e kendshme. Askush nuk humbet durimin kur I kerkoj se zonjes se lokalit receten e pules me karavidhe. Nata po bie, por ben ende ngrohte. Eshte nje nga ato caste mallengjyese kur toka merret vesh aq mire me njerezit dhe te duket e pamundur qe ata te mos jene te lumtur.

Modifikuar nga Katilesha datë 01/05/2008 ora 06:28

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetr 30 Prill 2008 22:07
Katilesha nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Katilesha Kliko këtu për të kontaktuar me Katilesha (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Katilesha Shto Katilesha në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Katilesha në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amor alucius
Ennology

Regjistruar: 11/04/2003
Vendbanimi: city of the sin
Mesazhe: 7605

"La femme rompue" eshte?
Nese kjo "Lysiene" eshte Lucienne, atehere me siguri eshte. Nuk me pelqen perthyerja e emrave qe i bejne ne perkthime, duket si alfabet fonetik dhe jo si nje gjuhe e denje por me pelqen Simone de Beauvoir, ashtu siç me pelqen dhe Sartre.

Mesazh i vjetr 01 Maj 2008 01:43
amor alucius nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amor alucius Kliko këtu për të kontaktuar me amor alucius (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: amor alucius Shto amor alucius në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amor alucius në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Katilesha
.

Per te njejtin lieber behet fjale.

Amor nqs e ke vene re  te gjithe emrat i kam shkruar te shqiperuar ,ashtu sikur jane edhe ne liber.. Eh, Simone dhe Sartre nje cift qe u munduan te reflektonin  respektin reciprok midis dy sekseve.  

Mesazh i vjetr 01 Maj 2008 01:52
Katilesha nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Katilesha Kliko këtu për të kontaktuar me Katilesha (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Katilesha Shto Katilesha në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Katilesha në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amor alucius
Ennology

"Femra e thyer" atehere.

Pikerisht. Shqiperimi i emrave qe i behet ne shqip, me irriton shume. Shqiperimi behet ne alfabete fonetike, jo ne gjuhe te shkruar, te perkthyer.

Mesazh i vjetr 01 Maj 2008 01:55
amor alucius nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amor alucius Kliko këtu për të kontaktuar me amor alucius (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: amor alucius Shto amor alucius në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amor alucius në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Katilesha
.

Eshte e vertete qe perkthimi i drejte nga frengjishtja eshte " Femra e thyer",por dihet qe kur behet nje perkthim ,pervecse behet nje pershtatje, behen edhe "perpunime" , stilizime etc etc  qe te dale sa me terheqes per lexuesin. Une nuk kam asgje kontra titullit " Nje grua e dorezuar" , ndoshta sepse perkthimi eshte bere edhe nga nje shkrimtare qe e kam xhan Diana Culi . dhe  kam besim ne pershtatjen e saj.

Mgjs do me pelqente ta lexoja ne frengisht.   

Mesazh i vjetr 01 Maj 2008 02:03
amor alucius
Ennology

Pershtatjet, perkthimet etj. jane forma me e keqe per te lexuar nje klasik dhe personalisht besoj qe asnje gjuhe s'eshte aq e pasur sa te pasqyroje intensitetin freng. Sidoqofte keto jane ndjesi personale te mijat.

Mesazh i vjetr 01 Maj 2008 02:09
Katilesha
.

Question

E marte 14 shtator

Nje nga gjerat qe e magjepsin Morisin, eshte dendesia e asaj qe ai e quan        " vemendja ime ndaj  jetes". Kjo m'u gjallerua pas bisedes se shkurter qe pata me veten. Tani qe Koleta u martua e Lysiena ndodhet ne Amerike, do te kem mundesi ta thelloj me shume. "Do merzitesh. Duhet te hysh ne ndonje pune",me tha Morisi ne Muzhen. Kembenguli. Por,tani per tani nuk ia uroj vetes. Me ne fund dua te jetoj pak per veten time. Dhe te perfitoj paksa, bashke me Morisin, nga kjo vetmi, per te mbetur dy; u be kohe e gjate qe kjo na qe mohuar. Koken e kam plot me idera.

Mesazh i vjetr 02 Maj 2008 23:13
Katilesha
.

E premte 17 shtator

Te marten i telefonova Koletes: e kishte zene gripi. Me qortoi kur i thashe se do te kthehesha menjehere ne Paris. Zhan-Pieri kujdeset fare mire per te. E gjeta ne shtrat shume te dobesuar; cdo nate i ngrihet temperatura. Qysh ne gusht, kur e shoqerova ne mal,me shqetesonte shendeti i saj. Do te doja ta vizitonte Morisi dhe te keshillohej me Talbotin. ja ku me doli dhe nje njeri tjeter per t'u perkujdesur. Kur qeshe ndare me Koleten,te merkuren pas darke, bente nje kohe aq e bute sa zbrita me makine deri ne Lagjen Latine, u ula ne nje tarace e piva nje cigare. Ne tryezen ngjitur po hante me sy paketen time Cesterfild, me kerkoi nje. Une i fola; asaj nuk i erdhen per mbare pyetjet e mia dhe u ngrit te ikte; ajo vajze pesembedhjete vjece,as studente, as prostitute, me nxiti kureshtjen; i thashe se po te donte e shpija une me shtepi me makine. Ajo nuk pranoi dhe pastaj me pohoj se s'kishte as ku te flinte. Ate mengjes ia pat mbathur nga Qendra ku e kishte vendosur Ndihma Publike. E mbajata ketu dy dite. E ema,pak a shume nje e semure mendore, dhe njerku i saj qe e urrente, kishte hequr dore nga te drejtat mbi te. Gjykatesi qe merret me rastin e saj , i ka premtuar ta dergoje ne ndonje Vater ku dhe te mesoje zanat. tek pret,ajo jeton "perkohesisht" qe prej gjashte muajsh ne kete shtepi prej nga ku nuk del kurre pervecse te dielave per te shkuar ne meshe ne deshiron-e ku s'i jep njeri ndonje pune per te bere. Jane nja dyzet adoloshente , i mbajne mire me te ngrene e me te veshur, po qe veniten ketu nga deshperimi dhe merzia. Ne mbremje  u japin ilac gjumi. ato i mbledhin hapet dhe i vene menjeane. Dhe , nje dite te bukur e gelltisin pernjeheresh te gjithe rezereven. "Kur ka ndonje arratisje a ndonje perpjekje per vetvrasje, vetem ne raste te tilla denjon e kujtohet gjykatesi per ne" me tha Margerita. Arratisjet jane te kollajta, te shpeshta, dhe, nese nuk zgjasin shume, nuk kane pasoja. Iu betova se do te permbysja qiell e dhe per ta derguar ne nje Vater dhe ajo u bind te kthehej ne Qender. Vlova nga zemerimi kur e pshe te shtynte deren, kokeulur e kembezvarre.Eshte vajze e bukur, jo budallaqe, shume e sjellshme dhe nuk kerkon tjeter gje vec te punoje, po i shkaterrojne rinine, asaj dhe mijera te tjerave. Do t'i telefonoj neser gjykatesit Barron. Sa i veshtire eshte Parisi! Edhe ne ditet e lageshta ne vjeshte, me shtyp kjo veshtiresi e tij. Sonte ndihem pak e trishtuar. Kisha bere plane per ta shnderruar dhomen e vajzave ne nje dhome ndenjeje me te ngrohte se kabineti i Morisit apo salloni i pirtjes. Dhe Lysiena nuk do banoje me kurre ketu. Shtepia do te jete e qete. Mbi te gjitha nuk jam e qete per Koleten . Per fat Morisi do te kthehet neser.

Mesazh i vjetr 03 Maj 2008 05:59
Katilesha
.

E merkure 22 shtator

Nje nga arsyet-me kreyesorja- qe me shtyn te mos i hyj asnje pune eshte kjo: nuk mundem te  mos jem plotesisht ne sherbim te  njerezve qe kane nevoje per mua. Te gjitha ditet pothuajse i  kaloj ne koke te Koletes. Nuk i bie temperatura. "Nuk eshte gje me rendesi",thote Morisi. Por Talboti ngul kembe per analizat. Koka me zien nga mendime te keqija.Sot ne mengjes me priti gjykatesi Barron. Shume i perzemert. Rasti i Margerites i dukej i pikellueshem, por ka mijera te tille te ngjashem. E keqja eshte se nuk gjendet nje cope vend ku keta femije te mbrohen, asnje personel i afte te merret me to sic duhet. Qeveria s'ben gje hic. Keshtu qe perpjekjet e gjykatesve per ceshtjet e femijeve, te punonjesve sociale, jane si t'i biesh murit me koke. Qendra ku ndodhet Margerita eshte nje vendkalim: ne krye te tre-kater diteve duhet te dergohet tjeterkund. PO ku? Asgjekund. Keto vogelushe mbeten aty ku nuk eshte parashikuar asgje per t'i zene me pune o per t'i defryer pakez. Do perpiqemi, megjithate , te gjejme ndonje pune ndokund per Margeriten. Dhe do t'u keshillohet punonjesve te Qendres te me lene ta shoh. Prinderit nuk e kane firmosur letren qe do t'i shkarkonte perfundimisht nga te drejtat e tyre, por nuk behet fjale se ata mund ta rimarrin ; as nuk duan vete dhe pr te kjo do te ishte zgjidhja  me e keqe. Dola nga pallati e acaruar me moskokecarjen e sistemit. Numri i krimineleve ne moshe te re vjen duke u shtuar; dhe nuk vritet mendja per asnje mase pervec dyfishimit te egersise ndaj tyre. Meqe u ndodha perpara deres se Sente- Shapeles, kyra dhe ngjita shkallet spirale.  Pashe disa turiste te huaj dhe nje cift qe verente virtinat, zene dore per dore. Une nuk perqendrohesha dot. Me rrinte mendja te Koleta e isha tere shqetesim. Jam e paperqendruar. Nuk mundem as te lexoj. Do te lehtesohesha pak vetem po te grindesha me Morisin: por nuk do te vije para mesnates. Qe kur eshte kthyer nga Roma i kalon kohet ne laborator me Talbotin dhe Kuturierin. Thote se jane fare prane qellimit. Une e kuptoj se ai sakrifikon gjithkca per kerkimet e tij. Por eshte hera e pare ne jeten time qe kam nje hall e nuk e qaj dot me te.( dhe s'do jete as e fundit per te ...)

Mesazh i vjetr 04 Maj 2008 06:07
Katilesha
.

Unhappy

E shtune 25 shtator
Dritarja nxinte. Se si m’u duk. Me pare- me pare, kur? – nese ne raste te jashtezakonshme dilja pa Morisin , - kur kthehesha shihja gjithnje nje rreze drite midis perdeve te kuqe. I ngjisja me vrap ted y katet, I bija ziles, kerkoja celesin me padurim. U nxita pa nxituar  futa celesin ne brave. Sa I zbrazet dukej apartamenti! Sigurisht , derisa aty nuk kishte njeri. Ah,zakonisht kur kthehem ne shtepi , gjej aty Morisin , edhe kur mungon. Sonte hapen dyer dhomash te zbrazeta. Njembedhjete ore. Neser do te marrim vesh perfundimine e analizave dhe une kam frike. Kam frike e Morisi s’eshte. E di. Duhet te shpjere deri ne fund kerkimet.  Megjithate , jam e  zemeruar. “Kam nevoje per ty dhe ti nuk vjen”. Me vjen t’I shkruaj keto fjale ne nje leter para se te bie te fle   t’ia le ne nje vend te dukshem ne paradhome. Ndryshe do hesht, si dje, si pardje.  Me pare me rrinte prane, sa here kishte nevoje per te. Ujita bimet e gjelberuara; nisa dhe te rregulloj bibloteken e pastaj e lashe fare. Mbeta ca e habitur nga moskokecarja e tij kur I thashe se doja te rregulloja kete dhome ndjenjeje. Duhet t’I them  vetes  te verteten; te verteten e kam dashur gjithmone, e, nese e kam arritur, eshte se e kam dashur. E pra, Morisi ka ndryshuar. U dha I teri pas profesionit te tij. Nuk lexon me. Nuk degjon me muzike. ( E doja aq shume ate heshtjen tone dhe fytyren e tij te vemendshme kur degjonim Monteverdi nose Carli Parkerin). As nuk shetisim me neper Paris e ne rrethinat. Nuk bejme me biseda te verteta. Ai mbledh koleget e tij qe s’jane vecse ca makina per te bere karriere dhe per te fituar para. Po I bie ne qafe. Ai as qe can koken per para, per karriere, tallet me to. Por, qe kur- sipas mendimit tim- para dhjete vjetesh vendosi te specializohej, pak e nga pak – pikerisht kesaj I trembesha une – sikur u vyshk. Kete vit m’u duk  I larget edhe kur Ishim ne Muzhen; mezi priste te kthehej ne klinike e ne laborator, qe si I hutuar e tere turinj. Vazhdo! Thuaje te verteten deri ne fund. Ende me shterngohej zemra atje ne aeroportine Nices prej atyre pushimeve te zymta qe sapo kishim kaluar. Dhe , nese ndjeva lumturi aq te madhe atje ne kriporet e braktisura, shkaku qe Morisi, I cili, tek ndodhej qindra kilometra larg, me dukej I afert. (Cudi eshte ky ditari: gjerat per te cilat  hesht jane me te rendesishme se per ato te cilat shkruan). Duket sikur atij nuk I intereson me jeta private. Sa me lehtesi e prishi pranveren e kaluar udhetimin tone per ne Alzase! Por edhe thumbi qe I hdoha e merziti shume: “ Sherimi I leucemise kerkon vetemohim!” Dikur , mjeksia per Morisin ishte te sheronte njerez me mish e kocka. ( Isha kaq shpresehumbur, kaq pa rrugedalje, - gjate stazhit tim ne Koshen, nga miresjellja e ftohte e zoterinjve te medhenj, nga indiferenca e studenteve: dhe ne syte e bukur e te erret te dikujt pashe po ate ankth e po ate turbullim te ngjashem me timin. Besoj se e dashurova qe ne ate minute). Tani dyshoj se per te semuret jane vecse raste. T’I njohe I intereson me shume se sa t’I sheroje. Edhe ne marredheniet me njerezit e tij te afert eshte disi larguar, ai, qe edhe tani ne moshen dyzeteepesevjecare ishte po aa I gjalle e I gezuar, sic ishte kur e njoha per here te pare….Po, dicka ka ndryshuar, perderisa shkruaj per te , pa e ditur ai. Sikur ta kishte bere ai, do me dukej tradheti e madhe. Ne te dy ishim te tejdukshem per njeri-tjetrin. Jemi te tille akoma: eshte zemrimi im qe na ndan: po ai do te dije si te ma largoje.  Do te me kerkoje te kem pak durim : pas nje periudhe te stermundimi te madh mendimi  vjen bunaca.  Edhe vitin e kaluar ai punonte shpesh mbremjeve. Po, por une kisha Lysienen. Dhe, mbi te gjitha , nuk me shqetesonte asgje. Ai e di mire ne kete cast as une nuk mund te lexoj e as te degjoj diskun,sepse kam frike. Nuk do t'I le letren ne paradhome, por do t’I flas. Pas nja njezet- njezetedy vjet martese,merresh shume vesh ne heshtje: kjo eshte e rrezikshme. Them se jam marre teper me vajzat  keta vitet e fundit: Koleta me ngjitej tere kohen, kurse Lysiena ishte aq e veshtire. Nuk I rrija dot Morisit si do te deshironte ai . Duhet te shpjegohemi me njeri-tjerin. Mesnate. Kam ka ngut ta takoj, ta mbys kete zemerim e me gurgullon perbrenda. Syte ia kam ngulur ores qe lekundet. Askrepi nuk ecen  me ngrihen edhe me nervat. Perfytyrimi I Morisit me coptezohet: Cfare kuptimi ka te luftosh kunder semundjeve dhe vuajtjeve kur gruan tende e le ne harrese? Kjo eshte thjeshte te mos cash koken per te. Eshte mizori. Kot sa pelcas nga marazi. Mjaft. Ne qofte se analizat e Koletes nuk dalin mire, neser me duhet te ruaj gjakftohtesine. Pra duhet te perpiem te fle.

Mesazh i vjetr 07 Maj 2008 03:16
Ora tani: 01:55 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 4 faqe: [1] 2 3 4 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Letërsia > Ditari > Nje grua e dorezuar!

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar