Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Letërsia > Bota e librit > C'jane librat e "verdhe"? Vlerësimi i Temës: 2 votime, mesatarja 4.00.
Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Sunlight
depertuese..

Regjistruar: 16/07/2004
Vendbanimi: atje ku lind dielli..
Mesazhe: 89

C'jane librat e "verdhe"?

Pershendetje miq!
A keni degjuar per librat e "verdhe", cjane librat e verdhe?.
A ka ndonje kuptim me specifik per ta?

Ne kohen e diktatures s'ishin te pakte librat te cilet cilesoheshin si te ndaluar, madje atyre qe u gjendeshin te tille,....i priste burgu.
Me kane thene se kane qene disa romane te huaja, te bukura, por te ndaluar per lexuesin shqiptar.
Po ju, a mbani mend ndonje liber te tille, a me thoni ndonje..!

Come on...!bye

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 23 Korrik 2004 22:41
Sunlight nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Sunlight Kliko këtu për të kontaktuar me Sunlight (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Sunlight Shto Sunlight në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Sunlight në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
fluturake
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 27/02/2003
Vendbanimi: gjithkund e askund
Mesazhe: 174

Re: C'jane librat e "verdhe"?

Citim:
Po citoj ato që tha Sunlight
Pershendetje miq!

Ne kohen e diktatures s'ishin te pakte librat te cilet cilesoheshin si te ndaluar, madje atyre qe u gjendeshin te tille,....i priste burgu.
Me kane thene se kane qene disa romane te huaja, te bukura, por te ndaluar per lexuesin shqiptar.

Come on...!bye

Mund te permend disa libra te tille. "Bija e mallkuar", "Ura e psheretimave","Qeni i verdhe","Fundi i dorezave te zeza". Tani per kete te fundit kur e kam kerkuar ne biblioteke atehere bibliotekarja me tha qe eshte liber i verdhe,por une kam pasur fatin ta gjej te nje i njohuri im dhe e kam lexuar si liber.Di te them qe me ka pelqyer shume.

Mesazh i vjetër 24 Korrik 2004 18:43
fluturake nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të fluturake Kliko këtu për të kontaktuar me fluturake (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të fluturake't! Kërko mesazhe të tjera nga: fluturake Shto fluturake në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto fluturake në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Sunlight
depertuese..

Regjistruar: 16/07/2004
Vendbanimi: atje ku lind dielli..
Mesazhe: 89

Smile

Thanks fluturake per pergjigjen, po per ndonje liber te huaj, a ke degjuar apo lexuar...?!

Mesazh i vjetër 27 Korrik 2004 17:19
Sunlight nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Sunlight Kliko këtu për të kontaktuar me Sunlight (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Sunlight Shto Sunlight në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Sunlight në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
fluturake
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 27/02/2003
Vendbanimi: gjithkund e askund
Mesazhe: 174

Citim:
Thanks fluturake per pergjigjen, po per ndonje liber te huaj, a ke degjuar apo lexuar...?!

Po dy te paret jane libra te huaj,ndersa i treti kishte per autor nje shqiptar emri nuk me kujtohet por mbiemrin e ka Golemi.Te tre i kam lexuar ndersa tani per fat nuk me kujtohen tituj te tjere librash.

Mesazh i vjetër 28 Korrik 2004 20:41
fluturake nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të fluturake Kliko këtu për të kontaktuar me fluturake (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të fluturake't! Kërko mesazhe të tjera nga: fluturake Shto fluturake në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto fluturake në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Isra
.............

Regjistruar: 03/12/2004
Vendbanimi: veçse në dorën e Zotit!
Mesazhe: 2053

Wink

suno, edhe nu di ndonje gje me shume ne fakt, po kam degjuar mamin ne kohen e monizmit, qe i thoshte babit:- Ah jo, ky eshte liber i verdhe tashme, skemi ku e gjejme"
tung

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2004 13:11
Isra nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Isra Kliko këtu për të kontaktuar me Isra (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Isra Shto Isra në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Isra në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jimmy84
Veteran ne forum

Regjistruar: 12/12/2003
Vendbanimi:
Mesazhe: 1021

Librat e verdhe nuk jane libra e ndaluar por librat policske dhe dedektivash. Ndoshta ne kohen e xhaxhit thuhej "liber i verdhe" per librat e ndaluar por kuptimi i mirefillte nuk eshte ai.
Nqs e keni fjalen per librat e ndaluar ka shume: Cvajgu dhe Remarku psh jane botuar me nje mije veshtiresi dhe biles disa nga veprat e tyre u shpallen te ndaluar. Porblematik ka qene libri "Gjeniu" i Teodor Drajzerit qe u cilesua si liber skandaloz.

Mesazh i vjetër 24 Janar 2005 16:15
jimmy84 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jimmy84 Kliko këtu për të kontaktuar me jimmy84 (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të jimmy84't! Kërko mesazhe të tjera nga: jimmy84 Shto jimmy84 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jimmy84 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
wydra
y'know

Regjistruar: 10/10/2004
Vendbanimi: From Beyond
Mesazhe: 982

Cudi, une ate Gjeniun e kam pasur ne shtepi qe kur kam qene e voge... Por s'e kam lexuar ndonjehere. Problemi eshte se kur je i/e vogel, nganjehere te krijohen disa fiksime te kota. Dhe mua keshtu me ishte krijuar, qe ky libri eshte kot, dhe me ka mbetur deri tani, nuk e kap dot per ta lexuar Nga ana tjeter kur isha e vogel libri im i preferuar ka qene Konti i Montekristos, liber te cilin e lexoja sistematikisht cdo vere, qe nga klasa e 4 fillore, aq sa tani eshte katandisur fije fije

Nuk di c'te them per librat e verdhe, nuk e dija qe ashtu quheshin librat e ndaluar ne kohen e enverit.

Mesazh i vjetër 24 Janar 2005 22:35
wydra nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të wydra Kliko këtu për të kontaktuar me wydra (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: wydra Shto wydra në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto wydra në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jimmy84
Veteran ne forum

Regjistruar: 12/12/2003
Vendbanimi:
Mesazhe: 1021

Disa libra Wydra i shpetonin censures nganjehere dhe botoheshin )si psh Gjeniu apo Dimri i vetmise se madhe qe me pas ju kthye Kadarese per ripunim) por me pas ndaloheshin (sigurisht qe nuk te vinte njeri ke shtepia qe te te kontrrollonte librat).
Persa i perket librave nuk habitem (megjithese e ke paaak gabim ) zakonisht ata qe merren me kompjutera e kane fantazine te orientuar nga "virtualitete" jo nga "realiteti"

Mesazh i vjetër 30 Janar 2005 16:56
jimmy84 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jimmy84 Kliko këtu për të kontaktuar me jimmy84 (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të jimmy84't! Kërko mesazhe të tjera nga: jimmy84 Shto jimmy84 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jimmy84 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
eng_girl
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 03/12/2004
Vendbanimi: absolutely, relatively here
Mesazhe: 381

Re: C'jane librat e "verdhe"?

Citim:
Pershendetje miq!

Come on...!bye

Mesa di une jane libra te natyres policeske, me aksione e te tilla gjera...besoj...

Mesazh i vjetër 30 Janar 2005 18:15
eng_girl nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të eng_girl Kliko këtu për të kontaktuar me eng_girl (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: eng_girl Shto eng_girl në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto eng_girl në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Niqua
Veteran ne forum

Regjistruar: 24/09/2003
Vendbanimi: Fajtori chat
Mesazhe: 6938

Nuk e di per cilen kohe po flet ti por une po flas per kohen e Marksizmit e Leninizmit (around that time). Per kto qe po shkruaj jan facte por nuk jam e sigurt nese e kam kuptu mire temen....

Ne ato kohera shum libra me Yellow covers- te cilat jan thirre ''Yellow-coverd books'', kto libra kan qen Kafka's The Judgment and Other Stories, The Stranger, The Catcher in the Rye, Kerouac's On the Road, Beckett's Waiting for Godot, te shkruar nga shkrimtari Soviet Ehrenburg,,,, Man, Time, Life, edhe novela tij e famshe The Thaw........Shum nga kto Libra kan qen te publikur para se te filloje Revulicioni Cultural,,, edhe per te paren her kan qen systematikisht introduced Western modernist literature and the Thaw literature of the USSR and Eastern Europe. Nga kto librat nuk ka pas shum kopje per arsy qe nuk kan dasht qe njerzet ordinera te kene mundesi ti blejne,,,,,, per arsye qe te mos hapin horizontin kulturor,,,,,, Systemi Komunist i cili ishte shum Strict vendosi qe te shkonte ner shtepijat e njerzve per kontrollin e ktyre librave me yellow-covers,,,, edhe apsulitisht e kane ndaluar botimi dhe leximin ndaj ktyre librave.

Ne Shqiperi sma merr mendja qe kan hy kshu lloj librash ne kohen e Enverit se ke hanger pushkatim... prandaj u fut Marksizem Leninizemi...

Modifikuar nga Niqua datë 27/03/2005 ora 04:22

Mesazh i vjetër 27 Mars 2005 04:02
Niqua nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Niqua Kliko këtu për të kontaktuar me Niqua (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Niqua Shto Niqua në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Niqua në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 02:18 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Letërsia > Bota e librit > C'jane librat e "verdhe"?

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar