Indrit
I pandreqshem.

Regjistruar: 01/04/2004
Vendbanimi: I ulur ne zemren e nenes.
Mesazhe: 1814
|
Pershendetje!
Isra nje teme e qelluar, me te vertete kjo.
Eshte fakt i padiskutueshem qe dallimet qytetar/fshatar ne vendin tone jane me te theksuara ne vendin tone ne krahasim me vendet e tjera.
Nje qytetar e sheh fshatarin si nje njeri te pakultuaruar, te prapambetur, te pa emancipuar dhe qe ka lindur vetem te beje pune te rendomta.
Dikur edhe une mbaja mendimin qe te quhesh banor i qytetit duhet patjeter qe te pish nja 40 kazane me uje. . Flitet per sot e 8 vjet perpara ore.
Ndersa nje fshatar e sheh qytetari si nje njeri qe mburret me fatin e tij, nje njeri qe eshte i perkedheluari i qeverise, pa marre ne cfare sistemi jeton.
Dhe eshte fakt qe ne komunizem fshatari duhet ta shiste detyrimisht vicin e tij tek grumbullimi,qe ta hante qytetari dhe kete e bente me nje cmim qesharak.
Pra nje lope dikur per fshatarin ka qene e lejuar ndersa vici po te arrinte 9 muaj apome pak konsiderohej armik ne shtepi, dhe duhet ta dorezoje tek grumbullimi per ta ngrene qetetari.
Me kujtohet nje rast kur kam qene tek dajat dhe erdhi kontrolli i vicave, dhe nuk e harroj naten kur gjyshi ka there vicin naten brenda ne shtepi sepse nese e diktonin rrezikonte shume.As haptas se therje dot sepse te spiunonin fqnjet.
Nderkohe qe fshatari qe rriste vicin hante vetem tre here mish ne vit.
Nje here per festen e punetoreve me nje maj dmth. heren e dyte me 28-29 nentor dhe herene trete hante per vitin e ri.
Ndersa po te donte te blente ne qytet mishin qe dergoi vete nuk i lejohej, cdo gje shitej me mase te caktuar dhe per persona te caktuar.
Edhe ne ditet e sotme, fshati eshtwe shume pa eksperience, nuk gjen asnje inkurajim nga shteti shqiptar, po te llogarishesh punen dhe shpenzimet qe do fermeri apo blektori nuk ja vlen te mbjellesh as te korresh por me mire te bie ti blesh.
Pra nuk mendoj se nje qytetar eshte me i mire nga fshatari, as ne sjellje as ne kulture, e as ne zgjuarsi.
Sigurosht qe fshati eshte shume lane shume pasdore nga qeveria imagjino qe dhjete fshatera te kane nje gjimnaz, dhe nxenesi duhet te perballoje shiun e boren per cdo dite e te ece km te tera dhe kur vete tek shkolla nuk ben as mesim.
Po them edhe dicka te fundit, po ti jepen mundesi te barabarta qytetarit edhe fshatarit, fshatari eshte me i suksesshem, per vete faktin qe eshte mesuar me vuajtje.
ketu ku jam une, nxenesi me i mire, i universitetit per 2004 ka qene nje shqiptar, nga fshaterat e kukesit.
te klasifikosh sot ne 2005 akoma qytetar fshatar, eshte nje injorance apo me mire nje kufome qeni e ngordhur qe duhet te flaket diku tutje.
Keto gjera shikohen, ne shoqeri, miqesi, dashuri martese e shume me larg.
Nje shoku im fshatar u martuar me nje qytetare dhe sa here i shkonin prinderit e ketij djalit tek shtepia e nuses se ishin miqesi, ato thonin :"ja na erdhen fshataret".
Megjithate edhe zgjidhja erdhi,ky shoku i thote te vjerrit, nese do ta shohesh vajzen eja tek ne fshataret se nuk duam tju shqetesojme me, dhe ka sot e kater muaj qe nusja e tij nuk shkon tek prinderit.
Mendoj se duhet te ikin keto paragjykime mbarapanike, qytatari duhet ta kuptoje se te mburresh me meriten e te tjereve eshte e kote, ta imadhinoje veten sikur te ti kishte njelloj mundesite me te.
Dhe tek e fundit kjo mburrje eshte"trimerite e herkulit tarngalleqert e hekuranit" sepse kushet kane qene te tilla.
Sa per me te moralshem, besoj se nuk duhet ta etiketojume moralin ne njerin krah pasi keshtu dmth ti shohim gjerat bardhe e zi.