shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928
|
Citim: Po citoj ato që tha Fajtori
Mjeket kane mend?
Nuk jane injorante?
Kur kisha gjysherit semure pyesja te afermit per diagnozen. Pergjigjia ishte "E ka nga pleqeria". Ore kjo nuk eshte diagnoze, i thashe, dua te di diagnozen ekzakt, cfare ka. "Keshtu tha doktori, s'tha gje tjeter", thonin. Insistova ca here te merrja nje diagnoze ne telefon, por ishte e pamundur, vdekja erdhi... "nga pleqeria".
Tani sipas teje, qe ke njohuri doktoresh, ekziston diagnoza "pleqeri"? Eshte semundje qe gjendet ne ndonje manual? Jane te semure pleqte thjesht sepse jane 60-70-80 vjeç? Nje doktor i tille, qe justifikon simptomat me pleqerine dhe qe nuk informon pacientin per diagnozen, nuk do quhej doktor tjeterkund. Po atje, ne Shqiperi, ku vjedhin 5 mije lekeshat njerezve qe s'kane buke te hane, atje po, kane mend. Se mos te duket po flas ne ajer. Ja ku ke nje rast te intervistuar kalimthi:
http://www.youtube.com/watch?v=izHR7ZOgGhY#t=7m01s
Gruaja shtatzane s'ka leke per oriz, por duhet ti gjeje per vizitat mjekesore.
Dhe sa per Alzheimer, nuk kam degjuar kurre nje doktor te jape diagnozen "Alzheimer" ne Shqiperi. Kjo eshte semundja qe po studjohet fort ne laboratoret boterore dhe sot diagnostikohet (sigurisht me dyshim) qe ne simptomat e para. Po te kujtoje secili historine familiare, ka shume mundesi te gjeje raste Alzheimer. Se jo per gje, po sipas ca statistikave (ndoshta pak te fryra) ne moshen 65 vjeç, 10% e popullsise ka Alzheimer. Cdo vit perqindja rritet me 2%, per te arritur 50% per ata qe jane 85 vjeç, pra nje ne dy kane Alzheimer. Sikur te tregohemi optimiste, prape nuk ka si mos degjohet kjo diagnoze por te konsiderohet pleqeria semundje.
Injorant, domethene " i paditur", nuk eshte ndonje e share ne fund te fundit, por kur nje qe eshte pernjimend injorant nga mjeksia, quan injorant nje mjek, ketu ka nje dicka vertet per te dyshuar. 
Kush eshte injoranti?
Nejse, eshte e vertete qe Alzhajmer nuk eshte publikuar gjeresisht ne Shqiperi. Kjo jo e nuk njihet, absolutisht. Alzhaimeri njihet prej shume kohesh dhe eshte ne te gjitha tekstet e mjeksise, por per natyren e semundjes vete, e cila ka nje karakter te theksuar social, eshte mbajtur menjane, enkas pa vemendje.
Pra, ka shume semundje te kesaj natyre ku implikohen elemente te asistences sociale qe nje vend i varfer si Shqiperia, i neglizhon, i le pa i bere evidente.
Ne boten perendimore, keto lloj semundjesh marrin nuaanca biznesi, sepse lidhen me fitime te majme.
Fitojne nje e nga nje te gjitha hallkat e zinxhirit rrjepes, dike filluar qe nga diagnostika, dhjetra analiza, qe shpesh thone te njejten gje dhe nuk zbulojne ndonje gje te re.
Fitojne shtepite e pleqve, azilet e famshme qe Shqiperia nuk i jeh fale tradites se mbajtjes se prindit ne shtepi.
Fitojne edhe shoqerite farmaceutike qe i mbysin me ilace pleqte, shpesh keto ilace pa asnje efekt.
Vec ketyre, kjo semundje, duke qene se kap te gjitha shtresat e shoqerise, eshte bere tmerri i pasanikeve te cilet shpenzojne miliona per proteza penile dhe duan te rinohen atehere kur duhet te mirepresin fundin e ameshuar.
Alzhajmer eshte vertet nje semundje, e cila demton shume shoqerine dhe individin, por para se gjithash ka nje cfaqje sociale.
Te te bej nje pyetje Fajtor: Si do e zgjidhje ti kontradikten e pages se mjekut dhe nevojave te tij?
Si do beje ti po te ishe mjek ne fund te fundit? (Megjithse nuk duhet folur personalisht ne keto raste. Po te duash kesaj te fundit mos iu pergjigj).
Ajo qe them une eshte jo deshira ime, por urxhi im. Ajo zgjidhje qe jap une eshte lufta per egzistence ne nje shoqeri qe ja kalon xhungles. Kjo shoqeri qe vret intelektualin pa meshire, qe ngre ne pushtet shpirt mutin, mos valle duhet respektuar? Mos valle duhet respektuar ai militanti qe zgjedh deputet nje pedofil?
Teorira bejme sa te duash, si puna e Agates qe me kujton betimin e Hipokratit, por jeta eshte ndryshe, praktika tregon te tjera gjera.
Ajo qe di une eshte dicka tjeter: Mjeku ka arritur ketu ku eshte, pra qe te shikoje duart e pacienteve duke kaluar neper ferrin e turpit, i ka ngjitur keto shkalle te ndyra nje e nga nje, duke ulur syte, duke u skuqur, por ka qene pikerisht kjo shoqeri putane qe e solli ketu. Ai nuk ka pse ta respektoje ate dhe as te mbahet pas Betimesh Leshkuqe HIpokratesh.
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|