Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Gramatikë, filologji dhe etimologji > Një pyetje për të gjithë Vlerësimi i Temës: 3 votime, mesatarja 3.67.
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
jam_ai_qe_jam
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 23/07/2003
Vendbanimi: Ne mes te botes...
Mesazhe: 230

Citim:
Po citoj ato që tha BlEdUmI
Jam_ai_qe_jam...Jonita ka shume te drejte......Jo vetem ne FH flitet,ne disa raste,shume keq Shqipja,por edhe neper koferenca shtypi nga shume intelektual shqiptar...Duke huazuar shume fjale te huaja ne shqip(rasti qe mori edhe Jonita,computeri)..

Adelaida..Eshte shume e vertete qe gjuha shqipe eshte e perbere ne dialekte,por ti e di shume mire qe per tu shkruajtur perdoret vetem nje gjuhe,ajo LETRARE...dhe jo si ti doje qejfi disave...

P.S Jonita,teme shume e bukur kjo..bravo.

Me duket se jonita e kishte fjalen per dialektet...c'ne kjo tashti i nderuari blediumi...

Une e di dhe po perballem perdite me terminologji te huaja,pastaj zotrote, nuk e ke ven re se sa her perdor fjale te huaja,ngase ndoshta te vin me kollaj ne kok...
Prandaj atje ku kam lind une e thojne nje fjal popullore:"Se pari shiko (Korrigjo) veten ,e pastaj dil ne komshinje (fqinjë)!

me respekt une

Pser faktin qe a po deformohet gjuha shqipe,une e kam dhen mendimin tek ajo tem!

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 11:23
jam_ai_qe_jam nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jam_ai_qe_jam Kliko këtu për të kontaktuar me jam_ai_qe_jam (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: jam_ai_qe_jam Shto jam_ai_qe_jam në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jam_ai_qe_jam në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jonita
Anetar i ri

Regjistruar: 26/11/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 19

Citim:
Po citoj ato që tha ESHI
Jonida mos genje veten kot me keto qe na thua.
Po eshte e vertete qe kam jetuar ne Belgjike dhe Hollandishten kam pasur fatin ta mesoj ne UFSA ne Antwerpen . Te lutem rilexoje dhe nje here mesazhin tim se nuk kam zene gje ne goje se ata nuk kuptohen me njeri-tjetrin ,,,sigurisht qe kuptohen por une theksova faktin qe shumica e Belgjve frengjisht folesi sikurse e atyre hollandisht foles ...flasin me dialekt. Ti mbase nuk je ne ate nivel sa ti vesh re keto ndryshime por po te jap nje shembull te vogel nje Antwerpenar e flet Hollandishten me dialektin e Antwerps-it ndersa nje tjeter nga Brugge e flet hollandishten (ate te jetes se perditshme jo ate zyrtare)me dialektin e Brugge-s theksoj ketu qe ne thelb ajo hollandishte eshte por ka dhe fjale dialektore sikurse edhe theksi qe nuk mund ti mohosh apo ti shmangesh aspak.Kjo vlen edhe per Italishten p.sh nje Sicilian flet me dialektin e tij (ate Sicilian)ndersa nje Milanez e flet ne dialektin e tij, po perseris qe ne thelb e njejta gjuhe eshte.Po nuk tu mbush mendja me kaq ,ti jeton akoma ne Belgjike mund te pyesesh dhe nje Belg vete.
Kjo bote ka shume ngjyra, mua me pelqen e kuqja, ty e bardha(shembull ky)kshu qe njerezit jo vetem ketu ne forum apo ne chat ,flasin si ti pelqeje dhe me ca dialekti te kene deshire.Nuk mund te sforcohet njeri te flasi ne gjuhe letrare n.q.se nuk i vjen vetiu. Si do tu dukte ty psh po te te kerkohej te flasesh ne dialektin e Kosoves ????Ma merr mendja se do te dukej vetja se po behesh qesharake per te tjeret....etj etj
Mendimi im ,le te flasin njerezit ne ate gjuhe apo dialekt qe i pelqen dhe e kane me te lehte te shprehin ndjenjat e mendimet e tyre.

Suksese dhe te kalosh sa me mir ne kete forum.

Ti më thua se unë s'kam atë nivel që të jem e zonja të bëj diferencën midis dialekteve dhe gjuhës? Cgënjehu të lutem. Unë ka 13 vjet që bëj studime në Belgjikë dhe mbaroj universitetin këtë vit (në UCL) në filologji angleze dhe hollandeze. Ti kujton se s'di gjë? Në frengjisht, nuk flitet asnjë dialekt midis belgëve (wallons) dmth në jetën e përditëshme, por në FAMILJE ata mund të flasin 'wallon'. Unë kam me mijëra shokë belgë por asnjë nga ata nuk flet 'wallon' (pleqtë mund të flasin). Ata të rinj që flasin 'wallon' janë më shumë 'basse classe'.

Tani në Flandër, është problem tjetër. Cdo qytet ka një dialekt (si në Shqipëri) dhe një flamand i Antwerpen nuk e kupton dialektin e një flamandi nga Brugge (siç e the ti). Por atëhere si do të kuptohen? në cilën gjuhë? në hollandisht (Nederlands) e cila nuk është një dialekt.

E njëjta gjë në Itali, një siçilian nuk e kupton një milanez nqs flasin dialekte, atëhere ata flasin në italisht!

Kur banoja në Shqipëri (jam nga Elbasani), nuk i kuptoja dot kushërinjtë nga Shkodra, se kuptoja dot dialektin e Shkodrës, por s'kam ç'të bëj, s'është faji im, nuk mund t'i kuptoj të gjitha dialektet e Shqipërisë.

Dmth tani, cfarë doja të tregoja me mesazhin tim? Doja të thoja që edhe ne shqipëtarët të bëjmë si popujt e tjerë. Të flasim në shqip dhe jo në gjuhën e Tiranës apo të Elbasanit, të Kukësit, etj... Gabime mund të bëjmë sepse s'është gjithmonë kollaj.

Kjo do të ishte gjë e mirë por nuk e di nëse ne shqipëtarët jemi gati të bëjmë përpiqje apo jo...them se jo

Unë s'e shkruajta këtë mesazh për të bërë sherr këtu por vetëm për të dhënë një mendim që do të i ishte i interesant për të gjithë besoj.

Përshëndetje,

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 14:42
jonita nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jonita Kliko këtu për të kontaktuar me jonita (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: jonita Shto jonita në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jonita në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jonita
Anetar i ri

Re: Per Joniten!!!

Citim:
Po citoj ato që tha jam_ai_qe_jam
JOnita me duket se po i ben reklam vetvetes,
pastaj qe i din ato gjuhe dhe i shkruan letrarisht ne rregull,eshte shume mire per ty...
POr moskembngul te lutem qe ne berlgjike fliten vetem gjuha letrare dhe ne forumet ku hyn ti gjithashtu...
Une nuk e kuptoj as gjuhen belge e as frenge (perveç disa fjaleve),por edhe une jetoj ne mes te evropes bile dhe ne kete shtetin ku jetoj une fliten shume dialekte...

Tek e fundit e nderuar ketu jemi tek Forumi Horizont,ku shprehet mendimi i lire dhe secili mund te shkruaj dialektin e tija,pamvarsisht ne e kuptojne te tjeret apo jo....
Une jam kunder fjaleve te huaja qe perdoren ne gjuhen tone,por jo edhe dialekteve...

Kurse nese po deformohet gjuha shqipe ,eshte e hapur nje tem e till shko lexoji mendimet e FH...

me respekt unë

Cfarë reklame po i bëj vetes, shpjegohu!
Ata që më njohin, e dinë se s'kam asnjë nevojë t'i bëj reklamë vetes...s'jam një vajzë që mburret, përkundrazi!

Atë që thua ti s'ka kuptim... pse të shkruash në forum nqs asnjëri s'kupton???

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 14:49
jonita nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jonita Kliko këtu për të kontaktuar me jonita (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: jonita Shto jonita në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jonita në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jonita
Anetar i ri

Nqs të gjithë shqipëtarët do të vazhdojnë të flasin dialekte, atëhere gjuha shqipe do të humbi...

Por e pashë në nën-forumin "Gjuha shqipe" që ka shumë të tjerë që kanë të njëjtin mendim si unë dhe që flasin mirë gjuhën shqipe.

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 15:14
jam_ai_qe_jam
Anëtar Aktiv

e shoh se nuk ja vlen te diskutoj me tutje!

gjuha shqipe nuk do te humbi duke perdor dialekte,sepse eshte populli ai qe e mban gjalle!

Gjuha Shqipe Humb ateher kur te fillojme te fusim fjal te huaja ne të...

Me fal jonita por ti je larguar nga tema qe e ke hap vet,sepse ti shtrove problemin e dialektit e jo perdorimin e fjaleve te huaja ne fjalorin shqip...

Citoj dialekti nuk e deformon gjuhen,perkundrazi!

Ps: Nuk na the konkret se cilin dialekt nuk e kupton ti ,ne menyre qe ta s'qarojme ket pune!

me respekt una

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 21:24
jam_ai_qe_jam nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të jam_ai_qe_jam Kliko këtu për të kontaktuar me jam_ai_qe_jam (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: jam_ai_qe_jam Shto jam_ai_qe_jam në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto jam_ai_qe_jam në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
jam_ai_qe_jam
Anëtar Aktiv

edhe dicka se harrova me larte,
une jam pro asaj qe te shkruhet gjuha shqipe letrare ne FH....

por as nuk jam kundra qe te perdorin dialekte.

shnet te gjitheve

Mesazh i vjetër 28 Nëntor 2003 21:27
ESHI
Veteran ne forum

Regjistruar: 27/11/2003
Vendbanimi: USA
Mesazhe: 840

S'kam c te te them me ,,, vetem lexoji me me vemendje mesazhet e te tjereve mos na bej te perserisim veten kot.
{Nga mesazhi paraardhes}-->Te lutem rilexoje dhe nje here mesazhin tim se nuk kam zene gje ne goje se ata nuk kuptohen me njeri-tjetrin ,,,sigurisht qe kuptohen por une theksova faktin qe shumica e Belgjve frengjisht folesi sikurse e atyre hollandisht foles ...flasin me dialekt.

Mesazh i vjetër 29 Nëntor 2003 05:11
ESHI nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të ESHI Kliko këtu për të kontaktuar me ESHI (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: ESHI Shto ESHI në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto ESHI në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
volter
shpirt artisti

Regjistruar: 20/11/2003
Vendbanimi: Moscow
Mesazhe: 4646

Exclamation

E po tani, çfare do te bente Kadareja me librat!?...
Hi

Mesazh i vjetër 19 Prill 2004 18:31
volter nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të volter Kliko këtu për të kontaktuar me volter (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: volter Shto volter në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto volter në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
JaM_VlOnJaTe
kush tha qe kam?

Regjistruar: 07/07/2003
Vendbanimi: ketu, ku tjeter?
Mesazhe: 353

Hi

Sa per dialektet s'ke c'te besh. Sepse ashtu sic flitet ne Vlore(paster fare), nuk flitet ne Fier, Tr, Shkoder..etj..etj. Puna eshte qe te pakten te dine si ta flasin mire dhe te shkruajne paster. Theksin nuk e ndryshon dot, por shkrimi ne fakt eshte nje soj per te tere.

Ju Pershendes

Mesazh i vjetër 28 Prill 2004 03:11
JaM_VlOnJaTe nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të JaM_VlOnJaTe Kliko këtu për të kontaktuar me JaM_VlOnJaTe (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: JaM_VlOnJaTe Shto JaM_VlOnJaTe në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto JaM_VlOnJaTe në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Shkodrani80
Anetar i ri

Regjistruar: 11/05/2004
Vendbanimi: Jo ne Shqiperi
Mesazhe: 1

Re: Një pyetje për të gjithë

Citim:
Po citoj ato që tha jonita
Unë jam shumë e re në këtë forum, por më ka bërë shumë përshtypje mënyra në të cilën shprehen shqipëtarët. Shumë herë kemi të bëjmë me dialekte ose me shprehje nga disa krahina të vendit, dhe unë nuk kam durim të lexoj dhjetë herë një përgjigje për t'a kuptuar. Ose më keq akoma...ato që shkruajnë në anglisht ose në një gjuhë tjetër. Ku ka shkuar gjuha letrare shqipe? Unë jam larguar nga Shqipëria ka 13 vjet, në moshën 12 vjeçare dhe sot mund të flas 5 gjuhë shumë mirë. Gjuha shqipe është një nga ato që flas më pak, sepse nuk njoh shqipëtarë në midisin ku jetoj, por të paktën mundohem të flas dhe të shkruaj një gjuhë shqipe të pastër dhe pa gabime.

Cfarë mendoni ju?

Jonita! Fatkeqsia e vertete asht (eshte) qe ne gjuhen letrare eshte marre kryesisht varianti jugor ose toskerishtja.
Gegnishtja asht perjashtu pothujse nga kjo gjuhe e shkrume (shakruar).
Kongresi i drejtshkrimit viti 1972 bani (beri) nje padrejtsi dhe mendoj qe duhet te rimblidhet pasi kjo gjuhe asht shume e varfen duke lene mbas nje pasuri dialektesh te Shqiperise. Une per vehte kam deshire te shkruaj ne dialektin tem (tim) i cili mu (mua) me pershtatet ma (me) shume sesa nje gjuhe e shkrume (e shkruar) e cila rrespekton vetem Jugun e Shqipnise (Shqiperise). Prandaj mos kujto se gjuha letrare calon vetem ne faktin qe ka njerez qe nuk dine te shkruajne kete gjuhe te pergjysmume e cila mesohet ne te gjitha shkollat dhe lexohet dhe degjohet ne mediat shqiptare por eshte dhe pakenaqesia e cila na ban (ben) te mos e rrespektojm kete gjuhe letrare. Prandaj n.q.s. ti shikon dialekte te ndryshme ne kete forum merre si nje privilegj pasi sic shkruan dhe ti vete me lart mjedisi ne te cilin jeton nuk ka shqiptare prej te cileve mund te degjosh keto dialekte.
Nuk mundem te te korigjoj n.q.s thua qe mundohesh te shkruash paster ne gjuhen shqipe por kur thua qe mundohesh te flasesh paster ne gjuhen shqipe ketu e dashur nuk jam aspak dakort me ty pasi cdo dialekt qe flitet ne cdo krahine te Shqipnise asht gjuhe origjinale shqipe e pasur me dialektin perkates. Prandaj un nuk mund te injoroj gjuhen time kur flas ne mjedisin tim shoqeror ose familjar dhe ti gjithashtu jo vetem do beje mire te mbaje ne kujtese dialketin e Elbasanit duke e perdorur te pakten me familjen por edhe te perfitoje nga dialektet tona nga ky forum. Nese nuk do te kuptoja dicka nga dialekti i X-personi do e pyesja me nje mesazh privat se cfare do te thote X-fjale ose X-postim.
E vertete qe nuk mund te kesh faj qe nuk kupton dialektin e kusherinjve tuaj edhe pse je nga Shqiperia e mesme (dhe dihet qe shkodrani merret vesht me mire me nje elbasasllinj dhe anasjelltas sesa me nje gjirokastrit ) por do beje mire te perpiqeshe sado pak te marresh vesht dialektet tona duke perfitu dhe pasuru shqipen tande edhe pse zoteron 5 gjuhe te huaja.

Persa i perket frikes tande qe gjuha letrare mund te humbi te siguroj qe nuk do te ndodhe perderisa ne shkollat dhe mediat shqiptare do te vazhdojne ta perdorin kete gjuhe. Gjeja me e mire do te ishte qe kjo gjuhe letrare te rishikohej nga sdudjuesit dhe gjuhetaet e mirfillte duke marre shembuj nga dy dialektet kryesore, te Veriut (Gegnishtja) dhe te Jugut(Toskerishtja) per te paraqitur nje gjuhe ne nje forme me unike.

Me rrespekt Shkodrani80!

Mesazh i vjetër 18 Maj 2004 15:30
Shkodrani80 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Shkodrani80 Kliko këtu për të kontaktuar me Shkodrani80 (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Shkodrani80 Shto Shkodrani80 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Shkodrani80 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 08:41 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Gramatikë, filologji dhe etimologji > Një pyetje për të gjithë

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar