Straniero
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 07/12/2007
Vendbanimi: ne Toke te Allahut(s.b.w.t)
Mesazhe: 442
|
Edhe diku rreth 20 pyetje nga Sundimtari
Fillimisht e faleminderoj MARSMED per pergjigjen.
AI QE E HAPI KETE TEME LUM SISEN QE KA PIRE............
I THERRAS TE GJITHE ANETARET E FORUMIT TE BASHKANGJITEN NE KETE KARAVAN.......
EDHE UNE KAM DISA PYETJE, RESPEKTIVISHT 7 PYETJE DHE NE CILEN DO TE MUNDENI TE PERGJGJENI MOS PRITONI PRA PERGJIGJUNI
Pershendetje, Sundimtari i parashtroN NS-6 dhe anetareve te tjere disa pyetje(7) lidhur me:
==================================================
=========================================
---->Pyetja numer 119 -Pak pe teper informacione lidhur me cAMP, si eshte formula dhe dallohet nga AMP. Per cAMP lexova edhe te tema e enzimeve nga NS-6(flm NS-6)
---->Pyetja numer 120-Eshte per biologji molekulare dhe gjenetike, fillimisht do te shkoje me sqarime:
aneuploidia paraqet zvogelim ose zmadhim te numrit te kromozomeve te vecanta ne kariotip.(mos u perqendrohuni ne kete perkufizim sepse ndryshoj varesisht nga autori).
Si trisomi te kromozomeve autozome(trupore- varesisht nga teksti) dihet se kemi sindromin e Daunit(2n=47,21), Eduardit, Pataut(2n=47,13-15)( kur kemi kete forme Pataut(2n=47,13-15) dihet se eshte sindrom i komozomeve trupore si dhe ndryshimet paraqiten ne kromozomin e 21 per sindromin e Dauni dhe ne te 13 ose ne te 15 per sindromin e Pataut), si trisomi te kromozomeve te seksit kemi sinromin e klinefelterit(47,xxy)(kjo paraqet formen per kromozomet e seksit) ndersa si monosomi si te kromozomet autozome ashtu eshe te seksit kemi sindromin e e Turnerit( 45,xo, kuptohet kjo forme e eshte per kromozomet e seksit) ndersa pyetja ime eshte kjo: ne cilin kromozom paraqiten ato ndryshime kromozomike ne sindromi i Turnerit per kromozomet trupore kuptohet sepse dihet se per kete sindrom kemi mungesen e 1 kromozomi si ne rasitn e sindromit te Dauni ku ndryshimet kromozomike ndodhin ne kromozomin e 21-te. Besoj se jam i qarte ne kete pyetje
---->Pyetja numer 121 - si merr pjese vitamina C ne aktivizimie fermenteve proteolitike(kujdes ky term), profesori im i kimise me eshte pergjigjur dicka lidhur me levizjen e protone por nuk e besoj kete. mendoj se kam gjetur nje perqindje te zgjidhje sne kete formum, respektivisht te enzime te postuara nag NS-6 po shkepus dicka nga ai postim:,,Disa enzima për te ushtruar funksionin e tyre kanë nevojë për një molekule shtese. Këto molekula shtese nuk janë proteina sikurse enzimat por ndikojne ne shpejtesine e reaksionit. Pikërisht këto molekula quhen Koenzima. Të tilla janë p.sh. vitaminat." dhe une jam i mendimit se pikerisht viamina c merr pjese ne aktivizim e ketyre fermenteve duke u nisur nga ky informacion. Sa ju me perkrahi apo e kam te teren gabim si dhe a keni ndonje zgjidhje lidhur me ate se si vitamina C merr pjese ne aktivizmin e fermenteve proteolitike.
---->Pyetja numer 122- si merr pjese vitamina C ne ndertimin normal te kolagjenit. Une e kam mesuar si proteine kolagjenin( si substance ndertuese te indit lidhore tek njeriu dhe kafshet) edhe ate proteine pa tretshme ne uje.
---->Pyetja numer 123 - dicka per ndarajet qelizore mejozen dhe mitozen duke perfshire gametogjenezem dhe oogjenezen.
---->Pyetja numer 124- a ka mundesi ndokush te me bej dallimin e keture dy termave retrovirus dhe rotavirusit. per keto dy terme lexoni me poshte disa te reja mjekesor apo arritje mjekesore( sdi si ti quaj):
-Per rotavirusin
Vaksinë kundër rotavirusit
Rezultatet e një studim botuar në revistën Lancet lënë të kuptohet se një vaksinë e thjeshtë pakëson dukshëm mundësinë e prekjes së fonjeve nga një virus që shkakton sëmundje të stomakut dhe zorrëve.
Rotavirusi është një problem tepër i shpeshtë tek fëmijët, që shkakton sëmundje në stomak e në zorrë. Nga sëmundje të tilla në botë vdesin çdo vit rreth 600 mijë foshnje. Shumica e vdekjeve ndodh në vendet në zhvillim.
Por ky virus prek çdo vit më shumë se një milionë fëmijë në Shtetet e Bashkuarat dhe mijëra prej tyre duhet të shtrohen në spital për t’u kuruar. Por vaksina e re kundër rotavirusit pakëson rastet e sëmundjeve të stomakut e zorrëve mes foshnjeve.
Këto ditë, shkencëtarët njoftuan rezultatet e një studimi mes afro 4 mijë foshnjeve, disa prej të cilëve iu dha vaksina e quajtur Rotarix, ndërsa të tjerët morrën vaksinë placebo. Rezultatet tregojnë se tek foshnjet që morrën Rotarix, rreziku i sëmundjes u pakësua 87 përqind. Gjasat për t’u prekur rëndë nga sëmundjet u pakësuan më shumë se 90 përqind, ndërsa nevoja e tyre për t’u shtruar në spital ra 96 përqind.
Rotarix ende nuk është miratuar për përdorim nga agjencia federale amerikane e ushqimeve dhe barnave, por një vaksinë e ngjashme e quajtur Rotateg, është miratuar për përdorim që prej vitit të kaluar. Qeveria amerikane tani rekomandon që të gjithë foshnjet e porsalindura të vaksinohen kundër rotavirusit.
(informacion i marre nga www.zeriamerikes.com, ju keshilloj qe ta vizitoni)
-Per retrovirusin
Historia e virusit qe mund te na mbronte nga HIV
Rreth 4 milion vjet me pare, shimpanzete dhe primatet e tjere ishin te infektuar nga nje retrovirus te cilit stergjysherit tane ishin ne gjendje t’i benin balle. Me kalimin e viteve ky retrovirus arriti te integrohej ne kodin gjenetik te shimpanzeve, duke e ndryshuar kete te fundit dhe duke u bere pjese e tij. Kerkuesit kane arritur te gjejne ne zinxhirin gjenetik te shimpanzeve ADN-ne e ketij virusi, te quajtur PtERV1, dhe kane verejtur se ai eshte ne gjendje tu beje balle disa retroviruseve te diteve te sotme, si ai i HIV-it, qe jane ne gjendje te infektojne trupin e njeriut.
Retroviruset jane te pajisur me ARN, qe i lejon te futin kopje te zinxhirit te tyre gjenetik ne ADN-ne e qelizes se infektuar. Keto fragmente transmetohen me pas nder breza, me evolimin e species. Mendohet se rreth 8% e gjithe zinxhirit tone gjenetik eshte i perbere nga retroviruse endogjene te futura ne ADN-ne njerezore gjate evolucionit.
(informacion i marre ne ky forum).
dhe a mundeni ti beni dallime e termeve apo jane te njejte dhe se kane gabuar te shkruarti(lapsus galami).
---->Pyetja numer 125 - lexova se ka burim te dyte te grupeve fosfat pos AMP ne org. tone. Cili eshte ai ( dic lidhur me te edhe pse po flas per te kaluaren). Per NS-6
=========================
SHKROVA SHUME SI THUANI E TEPROVA PAK PO SI DHE NDOSHTA KA DICKA QE NUK E KA VENDIN NE KETE TEME ,NEJSE JEMI PER 1001 PYETJE &PERGJIGJE APO JO............
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BESOJ SE NDOKUSH DO TE M'I SQAROJE KETO PUNE DHE NDOKUSH DO TE MESOJE DICKA.
NUK E DI SE KETO PUNE VALLE ME PARE I KENI SHTJELLUAR NE FORUM
POR DIJENI SE PARA NJE JAVE JAM REGJISRUAR DHE THJESHT JAM MBRAPA JUSH
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Thuaje te verteten."," Gjithmone thuaje te verteten." James D. Watson.
Modifikuar nga NS-6 datë 19/12/2007 ora 17:49
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|