Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Tema Shoqerore > denimi me vdekje
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul

Drejtesi do te thote zbatim i pa-anshem i ligjit. Askush nuk po ve ne dikutim kete. Ne po flasim per "si duhet te jete ligji" dhe jo "si duhet zbatuar ai" (kjo e dyta ka pergjigje evidente)
Une qe jam pro denimin kapital, nuk e kam fare per inat. Ky eshte nje supozim i padrejte. Une mendoj qe nje person qe vret per motive te dobeta, e humb te drejten e jetes ne shoqerine ku jetoj une. Keshtu e mendoj une.

Nuk diskutohet qe juristet bejne punen e vet aq mire sa munden, por ne ketu po flasim per mendimet tona. Mua mendimi nuk me ndryshon vetem pse nje jurist e mendon ndryshe nga une. Une kerkoj argumentin pse juristi e mendon ndryshe nga une.

Pra me c'kuptoj une, ti mendim tendin nuk ke. Ti thua qe meqe juristet me te mire kane nje mendim, po ashtu mendoj dhe une!!

Konkluzione te gabuara dhe te njeanshme.
Shkeputja e frazave per nje qellim te caktuar e humbet meriten e te dialoguarit ne nivel racional.
Kero jane metoda shume te njehura, per te shpelare trute e turmes.

Per temen dhe medyshjet(Pyetjet) e tua:
Kur flas per juriste, nuk kam parasysh nje ndjekje te verber qe mund t'ju bejme atyre ne rolin e turmes(crowd ne terminologjine filozofike). Ka nje tjeter kuptim fjala "jurist" qe une kam perdorur. Ata jane profesioniste ne fushen e ligjeve, ata ndjekin nga shume drejtime me te miren e mundeshme per nje vend.
Profesionist, eshte nje term shume i perdorur dhe ndoshta e ka humbur kuptimin, por po te jap nje shembull qe te kuptosh me mire(megjithse e di qe e merr vesh. Ideja eshte qe te te mbyll shtegun e keqinterpretimit te idese sime se e shoh qe paske talent qe te harrosh disa fjali dhe te shkeputesh disa te tjera)

Kur flasim per vendosjen e cmimit te nje malli, te gjithe kemi mesuar se vlera e nje malli eshte shuma e kostove te: lendes se pare, energjise se harxhuar per prodhimin e mallit, rroga e shitesit, cmimi i nderteses edisa vogelsira te tjera si transporti dhe moda.

Po te kerkosh ne fushen profesionale do te shohesh se ka qindra vellime me libra te shkruara se si manipulohet cmimi.

Pra juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi, tendencat e tij (orient oksident) kanunet e ligjet e brendeshme te cilat jane edhe freret e inateve mesjetare. Ata shohin qindra statistika, shembuj te jtere dhe mbasi diskutojne (ne nivel profesional) vendosin si eshte me emira per kombin ne nje etape te caktuar te zhvillimit te tij.

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 06:23
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
akrepi2008
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 03/06/2008
Vendbanimi: .
Mesazhe: 335

cedruso. kam pershtypjen se ke dale pak nga shinat.
nese flasim per terminologji duhet patur parasysh nje lloj ndarje te nevojshme ne fusha te caktuara. Une se paku nuk di qe ne ndonje terminologji juridike (pavarsisht brumosjeve fiozofike) te ekzistoje termi turme.

Eshte shume gabim te thuhet "juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi ...dhe me keq akome orjet oksident ??????

Se pari jurisprudenca nuk merret me kombe dhe nuk ndjek zhvillime kombesh. Se dyti kjo shkence merret me ligjshmerine konstitucionalitetin dhe zbatimet e te gjithave qe hyjne e dalin nga dhe prej asaje qe quhet drejtesi. Pra juristi eshte nga dhe per ligjin qe eshte regullatori nr 1 i jetes se nje vendi.
Shkencat sociale jane ndihmese te jurisprundences ne kontekstin qe keni permendur. Nese nje fenomen shoqeror ka nje sjellje te caktuar ka istrumenta studimi per sociologet per te mbrojtur nje hipoteze te shtruar. Psh kur supozohet se mediaviolenca rrit kriminalitetin ne nje vend. kesaje rradhe pergjigjen nuk e japin juristet; ata vec zbatojne ligjet ne fuqi...por jo rralle ajo pjese qe ju quani crowd eshte dhe behet shkak qe ne forma te ndryshme ligjet te permireshen dhe ndryshojne. Ndersa sociologet sugjerojne ne paze perfundimesh eksperimentale dhe statistikore (qe shpesh jane subjektive) ligjvenesit dhe ligjzbatuesit vetem kryejne dhe duhet te kryejne me paanesi zbatimin e ligjeve.

Denimi me vdekje shpesh eshte quajtur hakmarrje me doren e shtetit. Por burimin "pacifik" ne dukje, pjesa e atyre qe jane kunder denimit me vdekje e ka ne shtartin e moralit dhe doktrines se disa feve dhe me specifikisht asaje kristiane.

Ligjet historikisht (ne varesi te sistemit) i ka bere legjislativi, pra politika.

Patjeter qe ne kesi rastesh duhet njeanshmeri dhe a e di sepse? sepse ne kesi rastesh "ne" nuk gjykojme palet por fenomenin dhe impaktin e te cilit supozojme. Ja pra qe te thuash "i njeanshem" qellon ndonjeher te jete gabim. Duhet mbajtur nje qendrim ne baze logjike. nuk mund te jete as mish as peshk qendrimi per nje ligj te tille.

Une jam pro denimit me vdekje dhe kunder tortures... sidomos asje torture te fjalive te rradhitura keq dhe me logjike shterpe...

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 07:15
akrepi2008 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të akrepi2008 Kërko mesazhe të tjera nga: akrepi2008 Shto akrepi2008 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto akrepi2008 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
AndreaPirelli
Veteran ne forum

Regjistruar: 06/03/2008
Vendbanimi:
Mesazhe: 5672

Une kam qene pro denimit me vdekje ..... sidomos kur i akuzuari kapet ne flagrance. Po kam pare kohet e fundit qe shume vete po dalin te pafajshem (ne baze te analizave me shkencore dhe duke shfrytezuar ADN-ne) per krime per te cilat jane akuzuar 15-20 vjet me pare. Po sikur keta rob te ishin denuar me vdekje????? Nuk jam besimtar, po ndonjehere ajo shprehja "jeten ta jep dhe t'a merr zoti" ka kuptim.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 08:29
AndreaPirelli nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të AndreaPirelli Kliko këtu për të kontaktuar me AndreaPirelli (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: AndreaPirelli Shto AndreaPirelli në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto AndreaPirelli në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
lost_soul
going nowhere..

Regjistruar: 11/12/2005
Vendbanimi: orders of magnitude
Mesazhe: 2692

Citim:
Po citoj ato që tha cedrus

Konkluzione te gabuara dhe te njeanshme.
Shkeputja e frazave per nje qellim te caktuar e humbet meriten e te dialoguarit ne nivel racional.
Kero jane metoda shume te njehura, per te shpelare trute e turmes.

Je ne vete? C'jane keto budalleqe qe thua?

Citim:

Per temen dhe medyshjet(Pyetjet) e tua:
Kur flas per juriste, nuk kam parasysh nje ndjekje te verber qe mund t'ju bejme atyre ne rolin e turmes(crowd ne terminologjine filozofike). Ka nje tjeter kuptim fjala "jurist" qe une kam perdorur. Ata jane profesioniste ne fushen e ligjeve, ata ndjekin nga shume drejtime me te miren e mundeshme per nje vend.
Profesionist, eshte nje term shume i perdorur dhe ndoshta e ka humbur kuptimin, por po te jap nje shembull qe te kuptosh me mire(megjithse e di qe e merr vesh. Ideja eshte qe te te mbyll shtegun e keqinterpretimit te idese sime se e shoh qe paske talent qe te harrosh disa fjali dhe te shkeputesh disa te tjera)

Kur flasim per vendosjen e cmimit te nje malli, te gjithe kemi mesuar se vlera e nje malli eshte shuma e kostove te: lendes se pare, energjise se harxhuar per prodhimin e mallit, rroga e shitesit, cmimi i nderteses edisa vogelsira te tjera si transporti dhe moda.

Po te kerkosh ne fushen profesionale do te shohesh se ka qindra vellime me libra te shkruara se si manipulohet cmimi.

Pra juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi, tendencat e tij (orient oksident) kanunet e ligjet e brendeshme te cilat jane edhe freret e inateve mesjetare. Ata shohin qindra statistika, shembuj te jtere dhe mbasi diskutojne (ne nivel profesional) vendosin si eshte me emira per kombin ne nje etape te caktuar te zhvillimit te tij.

Je duke bere monolog. Te gjitha keto qe po thua, nuk i vura kurre ne diskutim.

Si perfundim a do na e thuash, pse je kunder denimit me vdekje apo jo, se ke tre dite qe na thua se cfare bejne juristet dhe profesionistet.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 10:41
lost_soul nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të lost_soul Kliko këtu për të kontaktuar me lost_soul (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: lost_soul Shto lost_soul në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto lost_soul në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
IQVLORA
me pushime

Regjistruar: 17/09/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 2750

Citim:
Po citoj ato që tha kotka

nuk jam dakord Vlora, se keshtu i bie qe gjithe njerezit qe behen kriminele per shkak te intelektit te tyre shume te ulet ti vrasim.

Sado i ulet te jete intelekti i atyre qe vrasin dike per arsye banale ose jo,ju vjen keq per jeten e tyre.Nqse keta bastarde e dijne se ligji nuk ju merr jeten, do te bejne me shume vrasje e numri i tyre po shtohet ne bote.Ne bote jane bere dhe behen vrasje te llojeve nga me banalet e gjer tek ato politike.Drejtesia ka per detyre qe t'i zbardhe ato dhe pastaj te jap denimin.Ne USA mesa di une .edhe kur jepen denime kapitale ato nuk ekzekutohen menjehere dhe kjo ka nje arsye;zbardhjen e ndonje detaji qe do ta lejonte gjykaten te jepte verdiktin e duhur. Dhe raste te tilla kane ndodhur.
Une mendoj se politikanet europiane te shekullit te 20,si dinak e skile qe jane ,kane hequr denimin me vdekje,per t'i shpetuar vet nga denimi kapital kur vrasin.Shpjegimet e tyre se jeten ta merr vetem zoti jane per t'ju hedhur hi syve turmes. Shtrohet pyetja:@@Si ka mundesi qe USA e ka kete denim dhe eshte vendi me demokracine me te zhvilluar ne bote dhe nuk e kane shtetet europiane,te cilat jane larg demokracise amerikane?@@

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 14:44
IQVLORA nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të IQVLORA Kërko mesazhe të tjera nga: IQVLORA Shto IQVLORA në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto IQVLORA në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Citim:
Po citoj ato që tha lost_soul

Je ne vete? C'jane keto budalleqe qe thua?

Je duke bere monolog. Te gjitha keto qe po thua, nuk i vura kurre ne diskutim.

Si perfundim a do na e thuash, pse je kunder denimit me vdekje apo jo, se ke tre dite qe na thua se cfare bejne juristet dhe profesionistet.

Hej, kjo eshte nje rreshqitje tipike e mashkullit ne llumin e brutalitetit.
Shqiptari i shkrete nuk ka faj 500 vjet shtypje e kane bere rebel.

Teper e njohur per njerzit qe duke mos qene te afte te diskutojne, perdorin pikerisht inatin dhe arrogancen.
Ku eshte mendimi racional?
Te pakten kjo teme ben fjale per nje fenomen ligjor dhe elementi ligjor kerkon gjakftohtesi.

E imagjinoj se si do ndertoje nje ligj ti qe shperthen menjehere kur shikon nje mendim ndryshe nga i joti.
Tipike ballkanase-ego, mendjemadhesi, brutalitet, fjale te ashpra.

Diskutimi i dashur mund te behet edhe duke buzeqeshur.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 18:49
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Citim:
Po citoj ato që tha akrepi2008
cedruso. kam pershtypjen se ke dale pak nga shinat.
nese flasim per terminologji duhet patur parasysh nje lloj ndarje te nevojshme ne fusha te caktuara. Une se paku nuk di qe ne ndonje terminologji juridike (pavarsisht brumosjeve fiozofike) te ekzistoje termi turme.

Eshte shume gabim te thuhet "juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi ...dhe me keq akome orjet oksident ??????

Se pari jurisprudenca nuk merret me kombe dhe nuk ndjek zhvillime kombesh. Se dyti kjo shkence merret me ligjshmerine konstitucionalitetin dhe zbatimet e te gjithave qe hyjne e dalin nga dhe prej asaje qe quhet drejtesi. Pra juristi eshte nga dhe per ligjin qe eshte regullatori nr 1 i jetes se nje vendi.
Shkencat sociale jane ndihmese te jurisprundences ne kontekstin qe keni permendur. Nese nje fenomen shoqeror ka nje sjellje te caktuar ka istrumenta studimi per sociologet per te mbrojtur nje hipoteze te shtruar. Psh kur supozohet se mediaviolenca rrit kriminalitetin ne nje vend. kesaje rradhe pergjigjen nuk e japin juristet; ata vec zbatojne ligjet ne fuqi...por jo rralle ajo pjese qe ju quani crowd eshte dhe behet shkak qe ne forma te ndryshme ligjet te permireshen dhe ndryshojne. Ndersa sociologet sugjerojne ne paze perfundimesh eksperimentale dhe statistikore (qe shpesh jane subjektive) ligjvenesit dhe ligjzbatuesit vetem kryejne dhe duhet te kryejne me paanesi zbatimin e ligjeve.

Denimi me vdekje shpesh eshte quajtur hakmarrje me doren e shtetit. Por burimin "pacifik" ne dukje, pjesa e atyre qe jane kunder denimit me vdekje e ka ne shtartin e moralit dhe doktrines se disa feve dhe me specifikisht asaje kristiane.

Ligjet historikisht (ne varesi te sistemit) i ka bere legjislativi, pra politika.

Patjeter qe ne kesi rastesh duhet njeanshmeri dhe a e di sepse? sepse ne kesi rastesh "ne" nuk gjykojme palet por fenomenin dhe impaktin e te cilit supozojme. Ja pra qe te thuash "i njeanshem" qellon ndonjeher te jete gabim. Duhet mbajtur nje qendrim ne baze logjike. nuk mund te jete as mish as peshk qendrimi per nje ligj te tille.

Une jam pro denimit me vdekje dhe kunder tortures... sidomos asje torture te fjalive te rradhitura keq dhe me logjike shterpe...

"Juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi"

Kjo fraze e shkeputur nga konteksi eshte pjese e te teres. Ketu behet fjale per perpunimin e ligjeve dhe jo per prodhim patatesh.

Pra shume mire e thua edhe ti, Ata bashkepunojne kur eshte momenti, marrin nga njeri tjetri.

Juristet nuk jane thjesht zbatues te ligjit. Ata (pjesa me e mire e tyre, ajo pjese qe ka aftesi akumuluese, deduktuese dhe kreative), ata ndryshojne ligjet ne pershtatje me kushtet e zhvillimit te sh0oqerise.
Ligji ndertohet i tille qe jo vetem te ndeshkoje kriminelin, por ne nje horizont me te gjere ligji ka karakter social. Ai edukon (turmat) ok, po them popullin. Vendosja e nje denimi me vdekje ne rastin konkret, ka qellim jo vetem qe te denoje kriminelin por edhe qe te ule kriminalitetin. Ligji duhet te denoje fenomenin, krimin dhe jo njeriun. Njeriu eshte bartes i edukates qe ka marre nga shoqeria dhe jo vetem kaq.
Elementi kriminal ne nje shoqeri te caktuar shtpohet apo pakesohet edhe ne menyre afatshkurter. Ulja e nivelit ekonomik te nje kombi, shoqerohet gjithmone me rritje te kriminalitetit.

Ketu nuk ka vend te perfshihen te semuret psikike. Ata duhen mjekuar dhe izoluar. Kjo eshte absolute.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 18:57
shelgu
-

Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA

Shtrohet pyetja:@@Si ka mundesi qe USA e ka kete denim dhe eshte vendi me demokracine me te zhvilluar ne bote dhe nuk e kane shtetet europiane,te cilat jane larg demokracise amerikane?@@

Mendon ti vertet se USA eshte vendi me dempokracine me te zhvilluar?

IQ, USA eshte nje vend me zhvillim social shume te vonuar. Shoqeria amerikane, megjithse i ka kaperxyer etapat e zhvillimit(kjo nuk eshte e mire), prape eshte e pazhvilluar. Ekonomia amerikane eshte nje gje tjeter. Amerika eshte vendi me i fuqishem industrial dhe ushtarak ne bote,
Por ne nivelin social Amerika ka shume per te perparuar qe te afrohet me Francen, Suedine e te tjera vende europiane.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 19:01
lost_soul
going nowhere..

Regjistruar: 11/12/2005
Vendbanimi: orders of magnitude
Mesazhe: 2692

Citim:

Diskutimi i dashur mund te behet edhe duke buzeqeshur.

Nuk kam pse t'i buzeqesh budallenjve.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 19:04
lost_soul nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të lost_soul Kliko këtu për të kontaktuar me lost_soul (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: lost_soul Shto lost_soul në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto lost_soul në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
akrepi2008
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 03/06/2008
Vendbanimi: .
Mesazhe: 335

Citim:

"Juristet dhe sociologet ndjekin zhvillimet e nje kombi"

Kjo fraze e shkeputur nga konteksi eshte pjese e te teres. Ketu behet fjale per perpunimin e ligjeve dhe jo per prodhim patatesh.

Pra shume mire e thua edhe ti, Ata bashkepunojne kur eshte momenti, marrin nga njeri tjetri.

Juristet nuk jane thjesht zbatues te ligjit. Ata (pjesa me e mire e tyre, ajo pjese qe ka aftesi akumuluese, deduktuese dhe kreative), ata ndryshojne ligjet ne pershtatje me kushtet e zhvillimit te sh0oqerise.
Ligji ndertohet i tille qe jo vetem te ndeshkoje kriminelin, por ne nje horizont me te gjere ligji ka karakter social. Ai edukon (turmat) ok, po them popullin. Vendosja e nje denimi me vdekje ne rastin konkret, ka qellim jo vetem qe te denoje kriminelin por edhe qe te ule kriminalitetin. Ligji duhet te denoje fenomenin, krimin dhe jo njeriun. Njeriu eshte bartes i edukates qe ka marre nga shoqeria dhe jo vetem kaq.
Elementi kriminal ne nje shoqeri te caktuar shtpohet apo pakesohet edhe ne menyre afatshkurter. Ulja e nivelit ekonomik te nje kombi, shoqerohet gjithmone me rritje te kriminalitetit.

Ketu nuk ka vend te perfshihen te semuret psikike. Ata duhen mjekuar dhe izoluar. Kjo eshte absolute.

Edhe une qe kujtova se po bej debat me nje te sakte. je nje "hero" i/e vrtete.

Mesazh i vjetër 23 Dhjetor 2008 19:09
akrepi2008 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të akrepi2008 Kërko mesazhe të tjera nga: akrepi2008 Shto akrepi2008 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto akrepi2008 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 14:22 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Tema Shoqerore > denimi me vdekje

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar