Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Gramatikë, filologji dhe etimologji > Një pyetje për të gjithë Vlerësimi i Temës: 3 votime, mesatarja 3.67.
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Piktor është moderator/e në këtë nën-forum   Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

Citim:
Po citoj ato që tha cedrus

Kjo duhet te jete arsyeja, mire thote piktori

Hahahahaa LOOOOL mire thoshte dhe i madhi Dritero ne ate poezine qe kishte sjelle Fajtori
... sot ska heronj por pehlivane....
Loool po te kthehesh pak ne histori pak se shume ske mundesi as ti askush. Pra per Romaket fitorja mbi shqiptaret e asaj kohe (epoke preiudhe) ka qene feste e madhe sepse ju deshen me shume se kater a 5 shekuj. Mati gjerat me "metrin e kohes".

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 04 Mars 2009 00:13
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Hahahahaa LOOOOL mire thoshte dhe i madhi Dritero ne ate poezine qe kishte sjelle Fajtori
... sot ska heronj por pehlivane....
Loool po te kthehesh pak ne histori pak se shume ske mundesi as ti askush. Pra per Romaket fitorja mbi shqiptaret e asaj kohe (epoke preiudhe) ka qene feste e madhe sepse ju deshen me shume se kater a 5 shekuj. Mati gjerat me "metrin e kohes".

Nuk them jo edhe ti, tima jemi e di.

Sa per luften me Romen historia na meson edhe nje gje tjeter: Roma dergoi tek Teuta dy senatore per bisedime. Bisedimet ishin shume produktive. Romaket po ankoheshin qe anijet ilire ne Adriatik, sulmonin dhe vidhnin cdo anije qe ju dilte para dhe midis tyre ata kishin plackitur e djegur edhe anijet romake. Romaket po kerkonin qe keto akte piraterie te pushonin menjehere. Mbreteresha e famshme ilire iu pergjigjet:

Po ne kete pune e kemi te zakonshme, si te thuash eshte menyra se si rrojme dhe bejme pasuri dhe per te vertetuar kete zgjuarsi diplomatike i vret te dy senatoret.

Pas kesaj historia dihet si vazhdon. Roma sulmoi me te gjithe ushtrine e saj dhe shkaterroi nga themelet cdo shenje gjallese ne iliri. Mbi 60 qytete u rrafshuan. popullsia u vra, dogj perdhunua, u morr skllave etje etj.

Trimerite i dime o piktor shume mire. Trima ka cdo popull, po ne mburremi edhe me gjera qe duhet te na bejne te ulim koken.

Ti me thua qe per romaket ishte feste fitorja mbi shqiptaret. Dhe me mburresh me kete? Boh.

E njejta histori degjohet edhe ne Serbi per betejen e Fushe Kosoves. Une kisha besimin se vetem serbet jane aq te indoktrinuar sa te mburren me nje beteje te humbur.

Mesazh i vjetër 04 Mars 2009 01:07
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Artist

Une kujtova se nuk te vret ndergjegjia ty Cedrus, po hajt ma mos e mbaj inat gjyshin tend se ate zanat ka pasur, ose do ishte çoban ose do vidhte megjithse edhe çobanet çoç seç vidhnin edha ata nga nje dele ndonjehere.
Loool qytet ishin 70. dhe siç te thashe u deshen 5 shekuj e jo 5 vite per ti prishur ato qytete nga ata grabitesit e organizuar me ushtri.
Por edhe Napoleoni ate zanat kishte saqe dyshuan se e ka origjinen shqiptare, po ate pune beri dhe hitler me arin e çifuteve e keshtu me rradhe. ne vidhnim nje dele e na nxorren namin, e di ti se ata organizoheshin ne shtete e vodhen gjithe lindjen e mesme dhe prape ne na quanin hajdute dhe ne mos te krenohemi e ata po, hajde turp hajde.
shko e studjo histori njiher.

Mesazh i vjetër 04 Mars 2009 02:38
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Citim:
Une kujtova se nuk te vret ndergjegjia ty Cedrus, po hajt ma mos e mbaj inat gjyshin tend se ate zanat ka pasur, ose do ishte çoban ose do vidhte megjithse edhe çobanet çoç seç vidhnin edha ata nga nje dele ndonjehere.
Loool qytet ishin 70. dhe siç te thashe u deshen 5 shekuj e jo 5 vite per ti prishur ato qytete nga ata grabitesit e organizuar me ushtri.
Por edhe Napoleoni ate zanat kishte saqe dyshuan se e ka origjinen shqiptare, po ate pune beri dhe hitler me arin e çifuteve e keshtu me rradhe. ne vidhnim nje dele e na nxorren namin, e di ti se ata organizoheshin ne shtete e vodhen gjithe lindjen e mesme dhe prape ne na quanin hajdute dhe ne mos te krenohemi e ata po, hajde turp hajde.
shko e studjo histori njiher.

Gjyshi im vertet vjen nga iliret dhe s'eshte cudi fare qe i gjyshi i tij te kete bere edhe ai punen e Teutes.

Puna eshte jo se vidhnin ne det, se sic e thua edhe zotrote(sic thote edhe zoti Vani) vjedhja eshte e ligjeruar sot. Puna e turpshme e Teutes eshte vrasja e senatoreve romake.

Te te vije dikush ne shtepi dhe ti ta vrasesh. Mendoj se kjo ka vazhduar deri vone, aq kohe sa detyroi parine te marre nje vendim dhe te beje kanunin. Kanuni pikerisht prandaj edhe ka lindur. Kujton ti Piktor se po te mos kishte vrasje te kesaj natyre do ishte nevoja per ndonje kanun?

E kshu qe thua zotrote, Vjedhja e deleve ne laberi ka qene nder se nuk te jepnin nuse pastaj po te mos ishe (hajdut) i zoti.

Puna eshte se une jam nga nje ane tjeter ku keto zakone nuk kane egzistuar

Mesazh i vjetër 04 Mars 2009 05:31
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Artist

Kanuni ose ndryshe sot quhet kushtetute ishte nje ligj rregullues per jeten qe njerzit te mos vriteshin apo te hynin ne sherre te kota, por ta masnin mire by.. para se te kryenin ndonje veprim. Jemi nje nder vendet e para ne bote qe kemi pasur kushtetute.

(Teuta ate nate kishte pire shume dhe e dehur e dha ate urdher.
Te nesermen kur i doli pija u pendua per ate qe kishte bere dhe u be me turp, pastaj kerkoi falje por ata i shpallen lufte, mirpo e tradhtoi Miçua.)

Ore po ata albanezet e kazakistanit vjellin apo nuk jane kusare, se trima ishin keshtu thoshte ai libri qe kam lexuar une, po kanun kishin.

Mesazh i vjetër 05 Mars 2009 00:44
shelgu
-

Citim:
Kanuni ose ndryshe sot quhet kushtetute ishte nje ligj rregullues per jeten qe njerzit te mos vriteshin apo te hynin ne sherre te kota, por ta masnin mire by.. para se te kryenin ndonje veprim. Jemi nje nder vendet e para ne bote qe kemi pasur kushtetute.

(Teuta ate nate kishte pire shume dhe e dehur e dha ate urdher.
Te nesermen kur i doli pija u pendua per ate qe kishte bere dhe u be me turp, pastaj kerkoi falje por ata i shpallen lufte, mirpo e tradhtoi Miçua.)

Ore po ata albanezet e kazakistanit vjellin apo nuk jane kusare, se trima ishin keshtu thoshte ai libri qe kam lexuar une, po kanun kishin.

Ka nje te vertete te padiskutueshme, miku im. Sa me shume krime-aq me shume police (lexo:ligje).Kjo shkon ne progresion arithmetik dhe nganjerhere edhe me shume. Lindja e kanunit ka qene nje domosdoshmeri per kohen. Ti e quan kushtetute. Paqja qofte me ne.

Por midis ligjeve te kesaj kushtetute te te ndjerit Dukagjin,kishte edhe nje ligj qe po te vritej dikush brenda teritorit te familjes te dikujt, e gjithe familja pergjegjese cilesohej fajtore.

Kjo te ben te mendosh qe ky lloj krimi ka qene mjaft i shpeshte ne ate kohe. Pra, dikush, udhetar, turist, bredharak, nisej per nje udhetim dhe rruga e conte neper nje zone te Shqiperise, qe ishte e pasigurt. U krijua ky ligj nga Dukagjini si nevoje e kohes.

Nuk mund te bejme nje ligj qe ka absurditetin brenda. Psh sikur Sala    te nxjerre nje ligj qe thote se kush shkon ne hene pa lejen e Znj, Topalli do te denohet me 10 vjet heqje lirie. Boh.

Ligji i Dukagjinit reflektonte kriminalitetin e kohes.

Tani per Teuten. Kjo Zonje emadhe kishte nje zakon pak te cuditshem, sa here flinte donte dhe nje mashkull afer (se kishte frike naten). Micua ishte i pari qe doli vullnetar per te bere "roje" prane krevatit mbreteror. Puna arriti deri atje sa Teuta si u mesua me hijen e tij i kerkoi nje dite qe t'i kruante edhe kurrizin. Micua, qe ishte mesuar per vete qe ta kruanin, i kerkoi nje pakt te tille:- Mire thua ti mbretereshe, i tha, por le ta bejme me ralle- nje nate te te kruaj une dhe nje nate te me kruash ti. I ra ne vesh mbretit kjo gje dhe u be "tellua" (sic thone andej nga Vunoi).

Meqe ra llafi, kush ishte mbret atehere, qe kishte kaluar ne hije dhe pse keshtu?

Ne paskemi qene me te perparuar se Ingliterra, se kem,i pasur mbretereshe qe me pare se ata.

Kemi qene edhe te emancipuar, qe thua ti. Kot mburret Dulla qe e shpiku ai emancishpimin.

Ja kshu! etj, etj

Bthw ne Rusi ka pasur shqiptare, kane qene Pellazge, ose qe nga koha e Lekes(edhe ky shqiptar ka qene, kot i thoshin Leka i Maqedonise)  

Kur pushtoi lindjen, Leka harroi ca ushtare andej ketej, ushtri e madhe qethuati. Ca ngelen ne Afganistan, ca te tjere ne Kazakistan, ca ne Tinglimajmun. Harrakat i madh ka qene laneti, po nejse i falet se na ka nderuar Pellazgjine. Heronjve ju falen edhe ca huqe. Sic thote edhe llafi: kali i kuq e ka nje huq.

Mesazh i vjetër 05 Mars 2009 19:24
Artist

Cedri, druri i cedrit eshte perdorur ne kohet me te lashta per te bere tempullin e shejte.
Cedrus qe shpon dhe shpotit vetem se kam nja dy gjera e para nuk mund te te ndjek se ke shume i shpejte dhe le shume ferra rruges, e ke kete huq me keq se kali i kuq qe thua ti meqe ra llafi i gjogut te bardhe po ai ka huqe, jo per gje se ata jane te famshem eh ishin njehere e nje kohe tani ska me kalores ...
Ajo puna e Lekes qe thua ti vete e the ishte se perveçse pati ushtri te madhe dhe zaptoi gjithe lindjen se perendim nuk kishte atehere se ndriste si dielli perhere ai. Pasi ja theu hundet Darase vdiq i ri i shkreti dhe ushtria e tij mbeti e shperndare vertet.
Baba i Lekes Filipi ishte pellazg si puna e Bardhylit, qe thua ti nje shoku im quhej Spartak dhe kur shkoi ne greqi ju mbush mendja te mos nderronte emrin dhe e pyste greku - postelene - Spartak i thoshte ky e si e therriste ai spurdhak spardhak. I them une thuji Spartakus e greku spurdhakus.

Deri tani kemi disa Albani, ne amerike e kane gati te gjitha shtetet nga nje Albani, Roma po ,Kaukazi po po edhe ne Skoci kishte biles atje e merrnin nusen me kale etj, e ku ka si ti o Shqiperia ime .

Mesazh i vjetër 06 Mars 2009 01:31
shelgu
-

Citim:
Cedri, druri i cedrit eshte perdorur ne kohet me te lashta per te bere tempullin e shejte.
Cedrus qe shpon dhe shpotit vetem se kam nja dy gjera e para nuk mund te te ndjek se ke shume i shpejte dhe le shume ferra rruges, e ke kete huq me keq se kali i kuq qe thua ti meqe ra llafi i gjogut te bardhe po ai ka huqe, jo per gje se ata jane te famshem eh ishin njehere e nje kohe tani ska me kalores ...
Ajo puna e Lekes qe thua ti vete e the ishte se perveçse pati ushtri te madhe dhe zaptoi gjithe lindjen se perendim nuk kishte atehere se ndriste si dielli perhere ai. Pasi ja theu hundet Darase vdiq i ri i shkreti dhe ushtria e tij mbeti e shperndare vertet.
Baba i Lekes Filipi ishte pellazg si puna e Bardhylit, qe thua ti nje shoku im quhej Spartak dhe kur shkoi ne greqi ju mbush mendja te mos nderronte emrin dhe e pyste greku - postelene - Spartak i thoshte ky e si e therriste ai spurdhak spardhak. I them une thuji Spartakus e greku spurdhakus.

Deri tani kemi disa Albani, ne amerike e kane gati te gjitha shtetet nga nje Albani, Roma po ,Kaukazi po po edhe ne Skoci kishte biles atje e merrnin nusen me kale etj, e ku ka si ti o Shqiperia ime .

Ore piktor, ore djale i mire. Keto i di une dhe te mbeshtes, por puna e Albaneve ne kaukaz, ka te beje me ne shqiptaret aq sa ngjet breshka me macokun tem.

Po na ka zene nje e keqe e madhe, qe thua ti mik dhe si do e shkulim nuk e di. Nes evendet e tjera kane me se te merren dhe ndahe, pune feje kryesisht ti ke allah une kam jehovah, dhe ai tjetri nuk ja ze emrin ne goje se eshte si bllasfemi, ne ne Ballkan na ka zene semundja e nacionalizmit si ajo e perdhesit qemoti.

Ne shqiptaret duam t'i bejme te tere nga fshati yne.

Greket, aman aman ata edhe perrallat e vellezerve Green i thone gerqisht, maqedonet sllave qe nuk jane tjeter vecse mbeturina te perandorive te vjetra te "stara serbise e stara bullgarise" ata hiqen sikur i kane prere kerthizen JO vetem Filipit por edhe Aleksandrit te pare.

Puna e nacionalizmit te semure qenka me keq nga feja.

Mesazh i vjetër 06 Mars 2009 02:15
Artist

Nacionalizmi eshte i demshem por jo i pa domosdoshem.

Perderisa egziston ne te gjitha shtetet qe na rrethojne pse ne qe jemi me te prekurit pse jo.
natyrisht qe flas per nacionalizem = dashuri per atdheun.
Ndoshta egziston ose keqinterpretohet nacionalizmi ne Shqiperi si urrejtje ndaj tjetrit.
Problemi qendron se nuk kemi qendrim te njejte kombetar dhe mendojme se tjetri eshte viktime e fese se tij apo e nacionalizmit etj.
Ne lidhje me librin ne fjale qe flet per albanezet e kaukazit disa njerez ne aparence ose nga titulli mendojne se kane te bejne me shqiptare gje qe eshte me se e vertetuar qe nuk kemi asnje lidhje, ai paragoni yt mes breshkes dhe maces me pelqeu. Kur flas per viktime, kam parasysh shume njerez qe rane viktima te librit te D'angely. Kam pasur rastin ta lexoj 4 a 5 vite me pare dmth ne 2005 dhe nuk gjeja asgje nga ato qe flisnin njerzit dhe asaj qe ishte shkruar ne liber.
Libri me pelqeu dhe menyra e trajtimit te gjuhes sone si dhe asaj te gjuheve te tjera ishte shume real dhe ne fund te fundit nuk bente gje tjeter vetem se arrinte ne konkluzionin se shqipja eshte gjuhe e vjeter dhe jo e izoluar siç ka qene mendimi deri ne periudhen kur e shkroi librin autori ne fjale.

Ajo qe kam thene qe ne postimin e pare eshte ajo qe ne duhet te mbledhim mendjen , pra te kemi qendrim te njejte kombetar pavarsisht nacionalizmit apo besimeve fetare etj.
Kjo dihet se nuk eshte e lehte per tu bere por as e veshtire, e gjitha vjen nga Kaosi qe egziston ne agjensite e informacioneve dhe shtepite botuese
dhe mungesa e nje vellimi apo enciklopedie te veçante mbi Gjuhen dhe historine e saj dhe mbi Historine e popullit shqiptar.

Mesazh i vjetër 14 Mars 2009 12:23
erious
.

Regjistruar: 27/09/2007
Vendbanimi: europe
Mesazhe: 2217

Citim:

po, edhe...?

te kishim pritur derisa geget ( jo populli por te urtet) mos ta konsideronin gjuhen shkence por aresim masiv, do te ishim akoma ne erresire (pa drita si ne shkoder)

dmth pa gjuhe te shkruar nga te gjithe... bile fare pa shtet

nuk eshte rastesi qe ishin tosket qe u perpoqen me shume per krijimin e shtetit shqiptar, e domosdosmerisht edhe te gjuhes se tij.

geget jane perpjek me perpara ta shkruajne shqipen... por perpjekjet e tyre nuk e kaluan asnjehere sdadin e studimit, dmth ate shkencor.

ndersa toskeve gjuha me teper u interesonte si istrument i shtetit, si element baze i kombit... sesa si lende studimi ose arritje shkencore personale

prej vete natyres se tyre tosket jane me social, bashkepunojne me njeri tjetrin... ndersa geget me individuale, luftojne me shume dhe urrejne me shume njeri tjetrin.

Mesazh i vjetër 05 Shtator 2009 02:43
erious nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të erious Kliko këtu për të kontaktuar me erious (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: erious Shto erious në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto erious në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 21:59 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 7 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Gramatikë, filologji dhe etimologji > Një pyetje për të gjithë

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar