i_pafajshem
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 15/07/2003
Vendbanimi: Spain
Mesazhe: 383
|
Nuk di te them me saktesi kur, por para disa kohesh zoti Nano deklaroi qe ne Shqiperi perqindja e te krishtereve ka ndryshuar ne favor te tyre.
Kjo deklarate bazohej ne faktin qe shumica e shqiptareve emigrante ne Greqi ka nderruar fene .
Shume e drejte, po te marrim parasysh faktin qe shume shqiptare e kane bere kete . Pavaresisht se dikush e ka bere per te perfituar nje kryq me nje zinxhir floriri, dikush per te patur nje leje qendrimi dhe pune, dikush pasi vertete e beson kete fe, e dikush i shtyre nga presionet e ndryshme.
Por do te doja te me pergjigjet ndonjeri ketu: A mund ti themi dikujt "i krishtere ortodoks" kur ne Greqi quhet Andrea e ne Shqiperi quhet Hasan? A mund te quhet ai besimtar mbi te gjitha? A beson ndokush ketu se ky person nuk eshte ateist? A mund te quhet "rikthim ne origjine" ky lloj ndryshimi i fese?
Apo do ta quajme thjeshte njelloj pershtatje per te mbijetuar nga dikush qe vetem besimtar nuk eshte? Gje qe per mendimin tim nxjerr "jashte loje" deklarimin e te shumendriturit kryeminister te Shqiperise. E bashke me te dhe shpresat e disave qe mezi i presin keto lloj xhevahiresh qe dalin nga goja e "kokave" shqiptare.
Ne nje shkrim te dikujt me lart, lexova se ne USA askujt nuk i vjen turp te thote se eshte i krishtere, pasi shumica eshte e krishtere. Mos do te thote kjo se ne Shqiperi ka njeri turp te thote "jam i krishtere" pasi shumica eshte myslimane? Nese po, atehere mua do te me vinte me turp akoma per nje gje te tille, por nuk e besoj, perkundrazi.
Nga shifrat zyrtare del qe ne Shqiperi perqindja e besimtareve eshte ajo qe eshte permendur me lart dhe nuk eshte pergenjeshtruar nga asnje nga kleriket fetare te Shqiperise, pra pak a shume, eshte reale. Tani, se do te kete nje ndryshim te vogel, apo se shumica e besimtareve nuk jane vertete besimtare, kjo eshte nje tjeter aresye per te dyshuar ne nje gje te tille, por nuk mund te ndryshoje asgje ne statistikat zyrtare. Dhe kur flitet per shqiptaret, flitet me statistika zyrtare dhe jo me hamendjet e njerezve te ndryshem.
Nuk besoj se kishat apo xhamite ne Shqiperi nuk kane nje informacion te sakte mbi numrin e besimtareve te tyre, kjo pasi nga kontaktet e mia, e kam vertetuar nje gje te tille, te pakten persa i perket fese myslimane. C'fare mund te themi atehere per fene e krishtere, qe duhet pranuar se eshte me teper e organizuar?
Megjithate, per ta perfunduar kete gje, nga sa thashe me lart, une besoj se statistikat zyrtare jane me te sakta nga sa flitet lart e poshte, keshtu qe dhe per kete teme kam vetem nje pergjigjje: Nuk besoj se ka ndryshuar ndonje gje me numrin e besimtareve, kjo shifer qendron akoma.
Pershendetje te gjitheve.
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|