amoxil
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 13/06/2004
Vendbanimi: •
Mesazhe: 3949
|
Të flm i nderuar Stenli. Dhe unë do të përgjigjem me një lloj mënyre që ti je i aftë.
Citim: Po citoj ato që tha Stenli
Faleminderit per ftesen i nderuar Amoxil, por nuk jam i afte te bisedoj "me cdo lloj menyre", sic u shprehe ti ne letren tende.
Megjithate, po shkruaj dicka, dhe nqs ti pergjigjesh dua nje pergjigje pa fjale banale. Fjalori te jete etik dhe mbi te gjitha Orthodhoks.
Stenli pak më poshtë po shkruaj disa fjalë të thëna nga replika jote e përmbushur me atë "fjalorin demokratik dhe ortodoks".....
Por, une dua te them dicka. Aq i mire eshte ai "Klerik-Orthodhoks-Kombetar" sa e perjashtuan nga Seminari i Durresit per vjedhje. Ne rregull? Per vjedhje.
Në rregull deri ktu. Tani po vazhdoj prapë me shkrimin tënd Ortodoks dhe do ishte më mirë ta shkruaje Ortodoks në gjuhën shqipe ose më mirë Orthodhoksia në gjuhën amtare të janullatos që ta dim je shqiptar apo grek { vorjopirjot } se kështu ju pëlqen t`ju quajm.......
I lexova me kujdes te gjitha shkrimet e tua dhe te Kontinentit dhe arrita ne nje konkluzion te pashmangshem: Si mund te arrihet dialogu? Eshte e meritueshme kjo ngritje ne piedestal e Nikolla Markut? Jane te verteta te gjitha keto? Cfare fshihet mbrapa Nikolla Markut dhe cili eshte Nikolla Marku i vertete?
Por, une dua te them dicka. Aq i mire eshte ai "Klerik-Orthodhoks-Kombetar" sa e perjashtuan nga Seminari i Durresit per vjedhje. Ne rregull? Per vjedhje. Dhe .... Nuk besoj se jane shume perkrahesit e tij. Abdi Baleta iku, Sabri Godos po i vjen plakja dhe nuk ka shume ze per te nxjerre dhe nuk ia degjon njeri.
Këtu vërtet që më bëre të qesh. Nga njëra anë thua të krijojm një dialog dhe nga ana tjetër akuzon njerëz kot.......
Mu përgjigj pra meqë je kaq i njoftur me "historin" e Seminarit të Durrësit nëse është e vërtetë se kur i erdhi rradha për ta veshur prift At Nikolla Markun, Janullatos e ka thirrur një ditë më parë At Nikolla Markun dhe i është drejtuar me këto fjalë:
"Nikolla Marku, fola mbrëmë me Zotin edhe më tha që ska ardhur akoma koha që ti të vishesh prift kurse për ato që i bien trumpetës alla janullatçe po"
Pra mund të bësh dialog me një njeri që nxjerr gjëra absurde nga goja ????
Dhe akuzat e të "vjedhurit kanë dal pas këtij përgojimi të Zotit nga "kryepeshkopit" të vetëzgjedhur janullatos apo nuk është e vërtetë?????
Dhe jo vetëm piesdetal i ngre unë At Nikolla Markut por po të kisha mundësinë dhe parat do ti ngrija dhe lapidar pasi është prifti i vetëm Shqiptar për sonte që lufton për shporrjen e urzupatorit grek nga Shqipëria e mçefur mbas "misionit" shpëtimtar të KOASH-it.
E mban mënd i dashur Stenli përzënien e priftit grek në 1994 nga sigurimi Shqiptar për agjitacion dhe propagandë??? Dhe mënyrën mizore që u përgjigjën qeveritarët e athinës, duke përzënë me mijra rrefugjat Shqiptar nga greqia për ushtrim presioni???? Ka qënë përzënia më e madhe që pas 1990-tës kur shkoi vala e parë e rrefugjatëve Shqiptar në greqi dhe deri më sot më 2005-ën. As në 2004-ën nuk u bë një "skupa" e tillë as për arsyet e olimpiadës.....Pra mos më trego ti mua dashurin e grekve...
•Sa për miqtë dhe shokët "e mbaruar dhe të plakur apo që sju dëgjohet zëri" të At Nikolla Markut do të sjell ditë tjetër fotografi dhe jo llafe nga takimet e tij që ka pasur me shumë e shumë politikanë Shqiptar ( pa përmendur ktu dhe kryeministri i soçëm Sali Berisha), por dhe nga aktivitetet e At Nikolla Markut jashtë Shqipëris si në New York ku ka lidhje miqësore me shoqatën PanShqiptare "Vatra" si dhe me kongresmenin Joseph DioGuardi i cili është dhe kryetar i Ligës Qytetare Shqiptaro-Amerikane, për siguri dhë për ta kontrolluar ti besimin tënd po vendos dhe emailin e tij jjd@aol.com dhe faqen zyrtare të kësaj lige www.aacl.com e cila përkthehet në anglisht " Albanian-American Civic League", Çikago, Detroit dhe tani së shpejti e ka thirrur komuniteti Shqiptar në Kaliforni....
Ka dhe shumë e shumë të tjerë por jam i sigurtë që sdo na dali as forumi për ti përmbledhur të gjithë prandaj po e lë këtu......
•Mjafton te shkosh nje te Diele tek "Kisha e Tij ne Kala" dhe do te shikosh aspak ose, per te ta bere qejfin ty, shume pak njerez. Te gjithe jane larguar, nuk i afrohen me "Altarit te Nikolla Markut" per te marre "Kungaten e Nikolla Markut" dhe per t'i puthur doren e tij e cila ka nenshkruar aq shkrime dhe peticione te padrejta, qe do te jene provat fatkeqe kunder tij ne gjyqin para Perendise qe ju permendni.
•Po te them vetem nje fakt. Une e vizitoj shpesh Elbasanin dhe kam shume deshire te shkoj tek kisha e Shen Marise. E di ti Amoxil qe ajo Kishe ka qene plot me ikona ne dru te Shpatarakut. E di sa ka tani? He ... e di? Shko shiko, dhe besoj se shkon, dhe do te gjesh vetem 2. Ku jane te tjerat? Jam shume i sigurt qe jane shitur, nuk dihet se ku.
•Kur shkova nje dite atje, degjova trokitje gotash brenda ne altar. Kur shoh.... u skandalizova!!!!!! Prifti Nikoll po pinte raki brenda ne altar dhe po tymosej cigare, se temjan nuk ishte. Do thuash ti, po kush ishte ai tjetri? Ai tjetri, emrin e te cilit nuk e di, eshte psalti i kishes, njekohesisht aktor ne teatrin e Elbasanit. Eshte nje burre i gjate i thinjur qe i ngjet pak Neritan Cekes. Po deshe ta vertetosh shko dhe do te bindesh. Gjithashtu, altari, vendi me i shenjte i Kishes, eshte nje parade. Une isha ne nje ceremoni martese dhe pashe se ndihmesit e Markut kalonin para Tryezes se Shenjte sikur donin t'i binin rruges shkurt. Nqs ti Amoxil nuk i beson te parat, besoje kete qe te thashe tani, se e rregjistroi edhe kameramani. E pakundershtueshme.
Tani në kto tre thënie të tuat ke përmendur:
Në të parën se ke qënë në kishën e Elbasanit....
Në të dytën ke thënë se ske qënë as një herë dhe se ke qejf dhe shumë dëshirë të shkosh...
Dhe te e treta ke thënë po prapë se ke qënë dhe ksaj rradhe paske pas dhe kameraman????
Do të lutesha që mos luaje me fjalë pra dhe kur të vendosësh të na thuash dhe neve......
Dhe meqe ra fjala tek ajo martesa.
Ky """"At"""" i shenjte, me i miri i Orthodhokseve, i drejti i te drejteve, beri nje ceremoni qe nuk gjendet ne asnje liber sherbesash Orthodhokse. Ishte perjetimi me i keq, me absurd qe une mund te kisha perjetuar ndonjehere.
Këtu spo e marr mundimin të përgjigjem po nuk i qëndrove ti teoris tënde nëse ke qënë në Kishën Shën Maria të Elbasanit apo jo.
Dhe une dua qe ti Amoxil te dish dicka shume te rendesishme.
Nuk ka asnje Kishe Orthodhokse ne Bote, qe te quhet Kombetare, asnje. Madje as Greqia, as Rusia, as Bullgaria dhe as Serbia nuk quhen keshtu, qe kane me shume Orthodhokse se Shqiperia. Shqiperia nuk mund te quhet keshtu sepse: jo te gjithe shqiptaret jane Orthodhokse dhe se dyti jo te gjithe Orthodhokset jane shqiptare.
Të gjitha kishat që ke përmendur janë të pavarura nga njëra tjetra apo jo zoti Stenli????
Pra sna qënkan kto kisha kombëtare????
Dhe unë dua që ti ta dish mirë këtë gjë.
Por, keshtu i vinte per shtat Fan Nolit, i cili, per te justifikuar levizjen e tij patriotike dhe qe gjithe njerezit e feve te tjera ta shikonin si nje shqiptar i vertete, nxori keto terma dhe shpikje, megjithese ishte klerik, madje peshkop. Dhe, nqs ti Amoxil do t'i dije mire kanonet e Kishes Orthodhoke ne shekuj dhe po te ishe nje Orthodhoks i vertete, sic e quan ti veten bashke me Kontinentin, nuk do te jepje aprovimin tend per kete; dhe jam shume i sigurt.
Marre nga gazeta 'Kombi"me 7 shtator 1907 mbi vdekjen e patriotit te nderuar shqiptar Kristaq Dishnica.
"Kristaq Dishnica vdiq ne lulen e trimerise, 23 vjec , pas nje semundje prej dy muajsh.I ndjeri erdhi para dy vitesh e tehu e punonte ne Marlboro ,Mass. Ishte shume i dashur me shoket e tij dhe te gjitheve u vajtoj zemra kur mesuan lajmin e zi.Varrimi u be me 26 gusht, diten e hene ne worcester, ne oren 4-5 pas dreke.Nente karroca prej hudson-it dhe tete prej worcester-it i vajten pas gjer ne varr dhe nente kurora nga miqte dhe shoket e stolisen qivurrin e tij"
Vdekja qe u be shkak per pavaresine e Kishes Ortodokse Shqiptare.
Me emrin e Kristaq Dishnices lidhet pavaresia e Kishes Ortodokse Shqiptare.
Kur ai vdiq ne Hudson ( massachusetts ) me 1907, nuk kishte as prift e as kishe shqiptare. Mergimtaret tane iu luten prifterinjve grek te kryenin sherbimet fetare per te ndjerin Dishnica, por ata refuzuan. Emigranti i ri shqiptar u varros pa sherbime fetare. Te hidheruar e te prekur thelle nga ky veprim i klerit grek , shqiptaret vendosen te fillonin perpjekjet per te pasur dhe ata kishen dhe priftin e tyre shqiptar.
Per Kristaq Dishnicen jane botuar shkrime te ndryshme ne shtypen shqiptar e te huaj, nganjehere duke shtremberuar data dhe fakte. Kjo ka ndodhur per faktin se nuk kan marr per baze gazeten "kombi" e vetmja qe e ka pasqyruar ne menyre te sakte dhe kronologjike levizjen e shqiptarve per themelimin e Kishes Ortodokse Shqiptare, qe nga vdekja e Dishnicesne gusht te vitit 1907, deri kur Fan Noli u dorezua prift ne mart te vitit 1908.
Constandin A. Demo ne librin e tij " Shqiptaret ne Amerike" , botuar ne boston ne vitin 1960, shkruan sekisha greke jo vetem refuzoi te varrose te ndjerin, por beri dhe propagande neper kishat ortodokse te kombesive te tjera, qe te mos varrosnin te ndjerin.
Ndersa ne librin mbi 50 vjetorin e themelimit te KOSH-it ne Amerike, permbledhur nga Fan Noli, botuar ne Boston ne vitin 1958 lexojme:
"orvajtjet per te siguruar nje prift ortodoks per sherbimet e funeralit per Dishnicen qene te kota. Kleriket grek refuzuan te bejn sherbesat duke nxjerre si preteks se i ndjeri kishte qen nje patriot Shqiptar dhe si i tille ishte automatikisht i perjashtuar nga kisha..."
I dashur Stenli më duket se po të sjell vetëm fakte dhe kjo tregon ftyrën e priftërinjve greke dhe se kush ishte Fan S. Noli. Një njeri patriot dhe kombëtar, të cilin sot e përgojon janallatos, sepse e theksoj që këto jan teorit e "të nderuarit" janullatos.....
Si mund të lihet pa varrosur një njeri????
Dhe sot ngrihen Shqiptarët të shajnë Shqiptarin???
Kjo është paturpësi.
Mjaft ja u zuri sytë buka që ju jep greku o njerëz.......se është e përlyer me helmin e përçarjes dhe të urrejtjes vllazërore.......
E di ti se kush e beri prift Nikollen? Nje peshkop maqedonas. E di ti qe Kisha e Maqedonise eshte Skizmatike qe do te thote "e ndare" dhe qe njerezit e hirotonisur prej ketyre kishave, te ndara nga Trupi i Krishtit, nuk pranohen nga asnje kishe tjeter? E di? Ja, e mesove.
E pse s`më thua pse ka dal ky problem dhe pse nuk njifet Kisha Maqedonse, apo thjesht sepse si intereson ëndrrave shekullore greke për marrjen e Maqedonisë e cila konsiderohet si tokë dhe emër grek?????
Këtu po njifen lloj-lloj fesh dhe besimesh por ama Maqedonia jo????
Të këshilloj të njifesh pak me historinë.....(pa ofensë)
Ka edhe shume gjera te tjera qe duhen thene, shume.
Por, nqs ti Amoxil do te kishe sy reale, qe ti shikoje gjerat nen driten e Krishtit, dhe jo te diellit, do te falenderoje Perendine qe Patriarkana e Konstandinopojes zgjodhi Anastasin si Kryepeshkop.
Njeri qe e ngjalli Kishen Orthodhokse te Shqiperise dhe jo e uzurpoi, sic thoni ju. Sepse eshte Kryq Sherbimi dhe je Fron Uzurpimi.
Me ardhjen e proceseve demokratike , kërkesë e domosdoshme ishte edhe rimëkëmbja e besimeve fetare dhe në këtë kuadër edhe ripërëritja e fesë ortodokse Shqiptare . Për këtë arsye i detyruar , Ramiz Alia dhe ministri i jashtëm i asaj kohe , Muahmet Kapllani , gjithashtu edhe disa intelektual më në zë ju drejtuan kishes greke , e cila dërgoi ne Shqipëri Janollatosin me detyrën në hierarkin fetare si eksark = i perkoheshem për KAOSH-in ( Kisha Autoqefale Ortodokse e Shqipërisë ) .
vijon më poshtë.........