IQVLORA
me pushime

Regjistruar: 17/09/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 2750
|
Citim: Po citoj ato që tha BIONDIA
as mos e merr mundimin ta lexosh ne shqip sepse sdo marresh vesh asgje .... ajo zonjusha qe e ka perkthyer kuptimin e fjalise se merr vesh vete dhe jo ta kuptoje ai qe e lexon ..e kam rilexuar en italisht eshte me te vertet nje liber i bukur ...
Mendoj se perkthimi dhe pershtatja ne gjuhen e nje vendi te caktuar,eshte si ta shkruash nga e para nje liber.
E di qe sot nuk ka perkthyes si Shvarci i famshem apo perkthyesi i famshem nga frengjishtja ne shqip pinjolli i Vrionajve,Isufi.Keta nuk jetojne me dhe ne jemi te detyruar te ham sorra e larasaka e jo pula.
Kadareja ne nje prononcim te para 2-3 javeve, kur mori cmimin e akorduar nga Familja Mbreterore e Spanjes tha se nuk ish i kenaqur pme perkthimet nga french in English.Dikush ja perkthente veprat e tij nga shqipja ne anglisht dhe ai ish i kenaqur.
Balerina ,po te kofirmoj se Petro Markoja,eshte shkrimtari im me i dashur,mbas Kadarese.Ne moshen 10 vjecare kam lexuar romanin e tij per femije ''Shpella e piratve'' ,i cili me ka pelqyer shume.Me vone i kam lexuar te gjithe librat e tij. Vleresoj si kryeveper ''Hasta la vista'',liber te cilin ma kane'' persekutuar'' disa miq te mijt te pakujdesshem, long time ago.Jeta e tij i ngjet nje kalvari te vertete.Ai nuk ju bind asnjehere diktatures.
Libri te cilin po e rilexoj,ka qene i ndaluar per lexuesin.Ne kete moshe pjekurie e vleresoj gjenialitetin e Petros,djalit rrebel te bregdetit,te cilin regjimi edhe e burgosi.;shpirtin e tij telire me cigaren ne buze e gjithmone i menduar.Rastesisht njehere kam shtrenguar doren me te.
Sivjet do qemtoje shume libra e do t'i vendos ne nje etazher te ri qe kam planifikuar te vendos ne shtepine time te re.Gruaja nuk ka qef qe une te vendos librat e mij te vjeter,te cilet jane shume te dashur per mua.Mendje mendje kjo dynja.Per te vjetrit do te sajojme disa shelfs te mbyllur krahas rafteve te hapur.
Ju uroj te kaloni pushime te gezuara kete te dyjave.I dashuroj njerzit qe lexojne libra!