Forumi Horizont Gjithsej 10 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 »
Trego 92 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shkrimtare te huaj (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=296)
-- Biografia dhe Veprat te perkthyera ne Shqip te Erih Maria Remark (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=1702)

Postuar nga jimmy84 datë 03 Qershor 2004 - 14:57:

Paska shkruar edhe poezi ky? Ja e mesuam edhe nje gje te re
Rrofsh analiste.

Postuar nga Klodel datë 12 Gusht 2004 - 22:51:

Remarkut s'i mungon humori.

poshte po ve nje pjese qe sa here e lexoj vdes se qeshuri.- marre nga tre shoket

O Zot! I ktheva krahët vitrinës. Atë çast u përplasa me një burrë të shkurtër e të trashë. " E...", iu shfryva gjithë inat.
" Pse s'i hapni ato sy, por më hidhni shqelma si cjap i hazdisur!" lehu trashaluci.
Unë e vështrova i shastisur.
"S'paskeni parë njerëz me sy ndonjëherë, ë ? " vazhdoi të hungëronte ai.
Unë atë prisja. " Njerëz kam parë", i thashë," por fuçi birre që dalin shëtitje, s'më ka zënë syri gjer tani."
Trashaluci s'priti asnjë sekondë. Erdh e u skuq e u fry si kaposh. " E dini çfarë?" shfryu. "Mbushuni në kopështin zoologjik! Xhirafa ëndërrimtare s'kanë punë nëpër rrugë".
E pashë se kisha të bëja me një gjuhëbrisk të kategorisë së lartë. Por, megjithëse po humbisja pikat, nderi duhej ruajtur.
" Shiko rrugën, shtatanik trutharë", i thashë dhe ngrita dorën si për t'i dhënë bekimin.
Ai s'ma vari fare. " Hidhi ca beton atij trurit tënd majmun surratpastiçe!" më lehu në fytyrë.
Unë ja ktheva, duke e sharë Xhuxhmaxhuxh dekadent. Ai më quajti papagall pëndërrjepur; unë atë- kufomalarës i papunë. Ai ma priti, këtë radhë pak më me respekt, se isha një kokëlopë e krymbur nga kanceri; unë, për t'i dhënë fund kësaj meseleje, e quajta varrezë ambulante biftekësh. Befas fytyra i ndërroi ngjyrë." Varrezë biftekësh, shumë bukur!", tha ai. " S'e kisha dëgjuar ndonjëherë. Do ta fus në repertorin tim! Pra me Kaq"....
Ai hoqi kapelen dhe ne u ndamë me respekt të madh nga njëri tjetri.

Postuar nga Klodel datë 12 Gusht 2004 - 22:53:

meqe jimmy ka vene ca monologje nga harku, une po ve nje shume te bukur nga tre shoket.

" Ju e keni në rregull, jeni vetëm", më tha Haseja. Bukur fort- kush është i vetëm, atë s'ka kush ta braktisë. Por ngandonjëherë, natën thyhej në copa e thërrime kështjella e rreme, jeta shndërrohej në një melodi të përvajshme e të ndërsyer.... të përfshinte një rrymë malli e çmendur dëshire, pikëllimi shprese... kërkoje të shpëtoje nga kjo shushatje pa kuptim... dëshëroje të arratiseshe nga kjo këngë matufe e një organeti, që mirrte gjithmonë të njëjtin avaz... të ikje, veç të ikje- pavarësisht se ku... Ah kjo nevojë e mjerë për pak ngrohtësi – a s'do mjaftonin vallë vetëm dy duar dhe një fytyrë e përkulur mbi fytyrën tënde? Apo edhe kjo ishte vetëm një vegim mashtrues, një mohim, një arratisje? A egzistonte vallë ndonjë gjë tjetër, përveç të qënurit vetëm?

E mbylla dritaren. Jo nuk egzistonte gjë tjetër. Për çdo gjë tjetër njeriu kishte shumë pak truall nën këmbët e veta...

Postuar nga jimmy84 datë 25 Shtator 2004 - 23:42:

25 Shtator 2004

34 vjet me pare, me 25 shtator 1970, vdes ne nje spital te Lokarnos nga nje atak ne zemer ERIH MARIA REMARK. Lindur me 22 qershor 1898 ne Osnabryk te Gjermanise. Shkrimtari qellimi dhe ideali i te cilit ishte vetem nje: HUMANIZMI. Dhe ky mesazh ishte "shtylla kurrizore" e kryevepres se tij te pare "Asgje te re nga fronti i perendimit" por qe kurrsesi qe nuk perfundoi aty. Pikerisht, humanizmi i tij do te behet shkak i perndjekjeve nga nazistet qe do te arinte kulmin me heqjen e nenshtetesise gjermane, djegien publikisht te veprave te tij dhe do te arrinte deri ne internimin dhe vrasjen e motres se Remarkut. Por kjo do ta nxiste edhe me shume kete shkrimtar madheshtor, qe te shpaloste me me shume force dhe mjeshteri te rralle ate ide te ciles ai i kushtoi e gjitha veprat e tij: HUMANIZMIT dhe urrejtjen ndaj luftes. Dhe kjo do te ishte "palca" e romaneve te tij. Si cdo shkrimtar i madh REMARK nuk ka vetem nje kulm por shume te tilla ku nuk mund te lihen pa permendur: ASGJE TE RE NGA FRONTI I PERENDIMIT, TRE SHOKE, SHKENDIJA E JETES dhe padyshim ndoshta me madheshtori HARKU I TRIUMFIT.
Por cfare e ben REMARKUN kaq te vecante? Ka shitur me shume libra? Jo, ka plot te tjere qe jane best-seller. Eshte shkrimtari me i madh? Nuk do ishte e drejte t`a thoshim sepse letersise nuk i kane munguar kurre gjigandet (megjithese REMARK eshte nje nder keta)
Atehere cfare? Pikerisht HUMANIZMI i tij. Shkrimtari qe me teper se kushdo ngriti ne majat me te larta Urrejtjen ndaj Luftes. Por ku qendron vecantia e tij nga pjesa tjeter e "Brezit te Humbur"? Pikerisht REALIZMI i tij. Kur te gjithe u bene pesimiste ai ishte i vetmi qe akoma shprehte bindjen e plote qe Erresira Naziste se shpejti do te shuhej njehere e mire. Ketu qendron MADHESHTIA e tij. Veprat e tiij i ngjajne nje tuneli te gjate e te erret por qe gjithmone ne fund te tij ka nje DRITE nje "SHKENDIJE JETE" (sic do te ishte edhe titulli i nje prej kryeveprave "REMARKIANE". Si do te ishte "bota" e letersise pa kete shkrimtar? Atehere mund ta krahasonim me nje grope qe do te kishte nje siperfaqje te vogel por qe padyshim do te ishte teper e thelle.
Prandaj megjithese kane kaluar plot 34 VJET qe nuk jeton me perseri kujtohen qellimi, ideali dhe me sidomos veprat ose me sakte KRYEVEPRAT e tij.
Nqs nje dite ne kete planet nuk do kete njerez qe do te vleresojne veprat e REMARK atehere dicka mund te thuhet me siguri: Ne kete planet nuk do te kete me qenie HUMANE.

Postuar nga Klodel datë 18 Janar 2005 - 21:20:

pjese nga mbreteria e endrrave- remark

Ty jsi mé jaro, mùj svet, mé žit_,- ti je pranvera ime, bota ime, qënia ime
Mé vše, já nemám v_c... -gjithshka e imja, më tepër nuk kam
Jsi jasná hvezda, která mi svit_ život-je ylli i shndritshëm që më shkëlqen jetën,
Ty jsi mé nebe, které se toc_- je qielli im që rrotullohet,
Mùj ráj, vše co mám nejradeji- parajsa ime, gjithshka që më shumë dua

Jsi pr_stavem lod_ mé touhy- je port për anijen e dëshirës sime
Tvé oci hvezdami noci mého byt_- sytë e tu janë yjet e qënies sime
Tvé duše osvobozuj_c_ dobrotou – shpirti jot një mirësi çliruese
mostem pres mé propasti a rozervanosti.- urë mes humnerës dhe ngritjes sime

Mùj nejmilejš_, já už nejsem své JÁ- jsem výdech ve vitru, kvet v rose, vecern_ sen. Drahý, chod_m jako ve snu- ne, život je vše co pocház_ od tebe, a sen je všechno bez tebe. Nejmilejš_, já nejsem JÁ jsem TY, jsi mé opojen_ a má neha.- më i dashuri im, unë nuk jam më Vetja ime, - jam frymëmarrja në erë, lulja e trëndafiltë, ëndrra e mbrëmjes. I shtrenjti im eci si në ëndërr- jo, jetë është gjithshka që vjen prej teje, dhe ëndërr gjithshka pa ty. Më i dashuri i zemrës sime, unë nuk jam më UNË, jam TI, ti je ngazëllimi im, ëmbëlsia ime...

Pricház_š! Pricház_š stále,- afrohesh, afrohesh gjithmonë,
A prec tu nejsi.- por këtu gjithsesi nuk je
Cekán_ mé je oslavou radost_ duše.- pritja ime është festë gëzimi për shpirtin

Má všemocná milostná touha – dëshira ime e plotfuqishme e dashurisë
je nežná jako kvetouc_ svit tvých modrých oc_- - është e ëmbël si shkëlqimi në lulëzim i syve të tu të kaltert
a jako znej_c_ šperk – si një stoli që lëshon tinguj
tone ve snovém hávu noci.- në atmosferën endërndjellëse të natës
Pricház_š! Pricház_š stále,- vjen, gjithmonë vjen
Tichounkým krokem lásky- me hapin e lehtë të dashurisë
Vznáš_š se bl_ž.- si vegim afrohesh
A já na tebe cekám.- Dhe unë të pres....

kerkoj falje qe perkthimin e kam bere nga cekishtja. Mbreteria e endrrave, nuk eshte perkthyer ne shqip

Postuar nga i_lire datë 14 Shkurt 2005 - 22:25:

Citim:
Po citoj ato që tha analistja
Remarkut s'i mungon humori.

poshte po ve nje pjese qe sa here e lexoj vdes se qeshuri.- marre nga tre shoket

O Zot! I ktheva krahët vitrinës. Atë çast u përplasa me një burrë të shkurtër e të trashë. " E...", iu shfryva gjithë inat.
" Pse s'i hapni ato sy, por më hidhni shqelma si cjap i hazdisur!" lehu trashaluci.
Unë e vështrova i shastisur.
"S'paskeni parë njerëz me sy ndonjëherë, ë ? " vazhdoi të hungëronte ai.
Unë atë prisja. " Njerëz kam parë", i thashë," por fuçi birre që dalin shëtitje, s'më ka zënë syri gjer tani."
Trashaluci s'priti asnjë sekondë. Erdh e u skuq e u fry si kaposh. " E dini çfarë?" shfryu. "Mbushuni në kopështin zoologjik! Xhirafa ëndërrimtare s'kanë punë nëpër rrugë".
E pashë se kisha të bëja me një gjuhëbrisk të kategorisë së lartë. Por, megjithëse po humbisja pikat, nderi duhej ruajtur.
" Shiko rrugën, shtatanik trutharë", i thashë dhe ngrita dorën si për t'i dhënë bekimin.
Ai s'ma vari fare. " Hidhi ca beton atij trurit tënd majmun surratpastiçe!" më lehu në fytyrë.
Unë ja ktheva, duke e sharë Xhuxhmaxhuxh dekadent. Ai më quajti papagall pëndërrjepur; unë atë- kufomalarës i papunë. Ai ma priti, këtë radhë pak më me respekt, se isha një kokëlopë e krymbur nga kanceri; unë, për t'i dhënë fund kësaj meseleje, e quajta varrezë ambulante biftekësh. Befas fytyra i ndërroi ngjyrë." Varrezë biftekësh, shumë bukur!", tha ai. " S'e kisha dëgjuar ndonjëherë. Do ta fus në repertorin tim! Pra me Kaq"....
Ai hoqi kapelen dhe ne u ndamë me respekt të madh nga njëri tjetri.

Remark ne shume libra eshte i pa'arritshem dhe kete e them me plot dije per aq libra qe i kam lexuar (nder keto libra qe i kam lexuar jane dhe me te famshmit e tij)... Por vendin qe ka "3 Shoke" tek une s'besoj se e ka liber tjeter, qofte dhe nga autore te tjere. Eshte aq sa i gezueshem ne disa raste tipike (si ky me lart psh) eshte edhe aq i trishtueshem si vdekja e Patit dhe oret e fundit te tyre bashke. Per mua "3 Shoke" eshte nje liber qe me ka ndjekur gjithe jeten, prej klases se katert ose peste e deri tani. Jam i sigurte qe do i rikthehem e rikthem ne pafundesi ketij libri sepse eshte gjigand ne formen time qe e kuptoj une letersine dhe romanin. Rrofsh analiste qe e solle, me shkrin dhe mua shume kjo pjese. Me nje mikun tim qe per fat te keq s'jeton me... e dinim permendesh dhe kur na conte mesuesja e letersise ne derrase te zeze, e sigurisht per te bere humor fillonim benim teatro me kete pjese qe ti ke sjellur.

Postuar nga i_lire datë 14 Shkurt 2005 - 22:45:

Kjo eshte nje fotografi e Remark gjate kohes qe shkoi ushtar. Me ke ka dale ketu nuk e di.

Postuar nga i_lire datë 14 Shkurt 2005 - 23:12:

Kjo eshte nje foto nga Muzeumi i Remark ne Osnabruk, qyteti i lindjes se shkrimtarit.

Postuar nga i_lire datë 14 Shkurt 2005 - 23:15:

Me Marlene Dietrich!!

(kete e kam per Jimmyn se e kemi qefli.)

Postuar nga ze datë 29 Maj 2005 - 18:10:

pershendetje

o djali qe e dashuroke kaq shume remarkun ku i paske gjetur keto informacione kaq te bukura dhe kaq specifike?me pelqeu kjo teme dhe me behet qejfi qe ka njerez kaq te mireinformuar.do te te keshilloja dicka:nqs ky informacion eshte i mbledhur nga ana jote gjate leximit te veprave te autorit artikujve te ndryshem por jo nje bibliografie te shkruar nga ndonje autor cfaredo te sygjeroj qe ta permbledhesh informacionin ne nje liber voluminoz me jeten, veprat ,pjeseza,fotografite te cilat duket sikur e ke pasur gjysh dhe i ke trasheguar albumin,si edhe pershtypje dmth i gjithe ky informacion qe une e pashe ne kete teme por sigurisht te pershtatet.te siguroj qe do te jete i suksesshem dhe nje best seller.nqs do mund e dhe te te ndihmoj per botimin e librit gjithmone nese ke nevoje.bye je fantastik

Gjithsej 10 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 »
Trego 92 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.