Forumi Horizont | Gjithsej 9 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 » Trego 435 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Filozofia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=124)
-- Zoti? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=6378)
Ke te drejte, por ai zoti per te cilin po flet ndrysh quhet "njeri" i cili do ti marre vendin Zotit.
Zoti me caktoi te mesoj nje te fshehte!
(Zoti eshte ai qe na meson per te fshehten dhe te dukshmen).
Citim:
Po citoj ato që tha drytty
Ke te drejte, por ai zoti per te cilin po flet ndrysh quhet "njeri" i cili do ti marre vendin Zotit.
Rrufeja buronte ne qiell, dhe me telegram sillte ne toke, ate ze teper melankolik te sillte ne vesh! Bente nje bubullime te furishem, saqe te shurdhonte veshet deri ne timpanin e fundit! Nje hyjnore qe fshihet ne shpirtin tim, nxori ne drite nje forme shpetimi, per t'i ikur sa me pare solo bubullimave.
Mbaj mend nje vetetime qe te shurdhonte, dhe nje lutje me plot shpirt , bente qe Zoti te pushonte kete vetetime te rrepte! Pak me vone, kuptova qe nje Zot eshte dhe ekzistenca e Tij, ndodhet ne Qiell dhe ne Toke, vetem per t'i sprovuar speciet njerezore!
Thenia:
Zoti eshte Absolut!
Zoti
Meqe nuk jam filozof, doja te beja nje pyetje: Kush e ka krijuar Zotin / Krijuesin?
Faleminderit
Zoti
Vetem nje korrigjim te vogel desha te te bej por besoj qe eshte i domosdoshem.. mendoj qe pyetja juaj eshte e gabuar pasi brenda ne te ka nje gjysem pergjigje..
domethene ne momentin qe ti thua se "Kush e ka krijuar", dmth ketu le te kuptohet qe dikush e ka krijuar por se kush ... me mire do te qe sikur te thoje:- A eshte i krijuar Krijuesi?
Pyetja ime mbase eshte shkruajtur gabim por e shof qart qe ti e ke marre mesazhin, nese Krijuasi / Zoti ka krijuar gjithçka. A nuk lind pyetja ime "Kush e ka krijuar Krijuesin, ose a eshte i krijueshem Krijuesi"?
Sepse Ai vetem ne gjithesi nuk erdhi, pra dikush e ka krijuar krijusin tone te cilin njerezit e quajne mashkull (ai) dhe per me teper "ai" kishte dhe nje djale/mashkull Jezu Krishtin, eshte krijim tipik i njeriut mashkull, valle?
e kuptova pyetjen, por thash se mbase dikush tjeter do te pergjigjej.. me pak fjale dhe shkurt thuhet se:
Zoti? : "Zoti eshte Nje i Vetem, Ai ka sundim mbi gjithcka qe ekziston, Nuk eshte i lindur dhe as nuk ka lindur kend, Atij nuk i pergjan asnje nga krijesat"
...nje shpjegim pak me i detajuar i asaj qe shkruhet me lart:
Zoti ka krijuar gjithcka, ndaj me te drejte Ai ka sundim mbi gjallesat e Tij. Ai na jep jeten dhe Ai na e mer. Vertet njeriu ne jeten e perdithsme shpesh nuk i zbaton rregullat e Zotit por Zoti na e ka lene kete mundesi zgjedhjeje. Ndryshe ndodh me fenomene te tilla si lindja dhe vdekja te cilat Zoti i cakton dhe nuk jane ne doren tone sado qe ne te perpiqmi. Ai ekziston nga pafundesia. Mendja e njeriut nuk shkon me larg se kaq. Njeriu cdo gje eshte mesuar ta lidhi me VEND dhe KOHE ndaj keto fenomene nuk i kupton dot. Te te bej nje pyetje: ne dime qe gjithesia u krijua nga nje shperthim i nje pike te vetme qe shkenca e quan BIG BENG. Deri ne kete kohe nuk kishte as dite e as nate.. a arrin mendja e njeriut qe te mendoje nje gjendje as dite e as nate??a arrin njeriu te imagjinoje-mendoje cfare ka pertej universit?? prandaj, ne shohim qe kur mendja jone nuk eshte e afte qe te konceptoje krijesat (koha dhe vendi jane krijesa te Zotit) si ka mundesi qe mund te konceptoje Krijuesin???
shpresoj te kem qene i qarte...
...Zoti eshte Gjithcka pervec asaj qe ne e imagjinojme se eshte Ai...
E kuptojme apo s'e kuptojme? Kjo duket te jete ceshtja. Epo si t'i teket besimtareve.
Zoti ekziston, por cuditerisht ekziston jashte llogjikes sone, jashte te kuptuarit tone!! Por atehere nga e dime qe ekziston perderisa s'e kuptojme? Cuditerisht besimtaret kuptojne gjera qe qendrojne jashte asaj qe ata mund te kuptojne. Ndoshta ata kane vendosur ta vendosin zotit midis te kuptuarit dhe te moskuptuarit.
Varet. Po te jete puna per te thene citate pa fund ata e kuptojne mire dhe teper mire. (zoti eshte i drejte, i mire, i meshirshem).
Por ama, nqs dikush pyet: ore po nga i dini ju keto gjera? Pergjigja eshte e menjehershme: Pusho. Ne s'e kuptojme dot zotin, se ai qendron pertej njohjes sone.
Sot bleva dicka ne nje dyqan, por s'e di se cfare eshte. Di qe eshte e mire, e bute, e drejte, e meshirshme, e gjithfuqishme, por prap s'e di se cfare eshte. Une mund te flas pa fund per cilesite e ketij sendi, por prap s'e kuptoj se cfare eshte. A me ndihmon dot ndonjeri??
C'na bere moj Eve e mor Adam!
Na e nderruat Edenin me nje cap molle...
E tani jemi te denuar te ndihemi perjetesisht te paplotesuar.. e te degjojme tere keto kusure!
Citim:
Po citoj ato që tha aint
Ne s'e kuptojme dot zotin, se ai qendron pertej njohjes sone.
Citim:
Po citoj ato që tha aint
E kuptojme apo s'e kuptojme? Kjo duket te jete ceshtja. Epo si t'i teket besimtareve.
Zoti ekziston, por cuditerisht ekziston jashte llogjikes sone, jashte te kuptuarit tone!! Por atehere nga e dime qe ekziston perderisa s'e kuptojme? .
Sot bleva dicka ne nje dyqan, por s'e di se cfare eshte. Di qe eshte e mire, e bute, e drejte, e meshirshme, e gjithfuqishme, por prap s'e di se cfare eshte. Une mund te flas pa fund per cilesite e ketij sendi, por prap s'e kuptoj se cfare eshte. A me ndihmon dot ndonjeri??
Anen fetare me mire lere per tek nenforumi fetar.
Fusha magnetike e di qe ekziston se:
1. Ka bashkeveprim me trupat e tjere
Psh: Kur vendos nje magnet ne nje fushe magnetike ai do te levize. Forca e fushes do te ndjehet.
2. Ka sjellje te mirepercaktuar
Sjellja e fushes nuk ndryshon. Nqs e kthjeme shigjeten e busulles nga jugu, fusha magnetike do ta kthjete perseri nga veriu.
3. Eshte e parashikueshme. (shume e rendesishme kjo)
Rasti 1 dhe 2 ndodhin gjithmone. Psh. Nuk mund te ndodhe asnjehere qe ta drejtosh shigjeten e busulles nga jugu dhe te mbetet aty.
Cfare provash ke ti per ekzistencen e zotit?
Citim:
Po citoj ato që tha el-Nino
sa per pyetjen e fundit nuk te ndihmoj dot..nuk di se cfare eshte pasi nuk e kam pare, por arrij te imajinoj duke e krahasuar me cfare kam pare..ne qofte se ti ma pershkruan une do te arrij te imagjinoj dicka duke i mveshur cilesite e atyre gjerave qe une kam pare.....
Citim:
Po citoj ato që tha Auberoni
Sikur arsyeja e tyre nuk mund te kuptoj se per te klasifikuar DICKA\DIKEND si qenie qe qendron pertej inteligjences se njeriut, parakusht eshte t'a njohesh ate qenie qe te dish se qendron pertej, qe automatikisht nenkupton edhe nje kapacitet (i cili mungon) per te pare\kuptuar mundesite\tiparet e tij.
Postime interesante. Mua personalisht nuk me intereson shume shperdredhja e argumentave pro apo kundra per ato qe po diskutohen ketu , por do desha te sillja ne fokus nje fakt konkret nga psikologjia.
Kur nje individ beson thellesisht ne egzistencen e zotit dhe si rrjedhim mbeshtetet ne kete besim ne momente te veshtira te jetes se tij , cuditerisht dhimbja apo sikleti i lehtesohet , ndersa nje individ tjeter qe ka prirje ateiste , ne nje situate te ngjashme e kalon me me veshtiresi .
( Ky nuk eshte konkluzioni im por citim nga nje shkrim i librit te Joges)
Cilido nga ne , beson apo nuk beson ne egzistencen e zotit , e pranon faktin qe universi nuk ka qene keshtu sic eshte sot . Kush e krijoi, si , kur etje etj keto jane pyetje qe as feja dhe as shkenca nuk i kane zgjidhur perfundimisht. Cilido qofte emri i asaj force qe na krijoi, Zoti apo Natyra,per mendimin tim ne dime shume pak ose aspak rreth saj.
Citim:
Po citoj ato që tha aint
Anen fetare me mire lere per tek nenforumi fetar.
Fusha magnetike e di qe ekziston se:
1. Ka bashkeveprim me trupat e tjere
Psh: Kur vendos nje magnet ne nje fushe magnetike ai do te levize. Forca e fushes do te ndjehet.
2. Ka sjellje te mirepercaktuar
Sjellja e fushes nuk ndryshon. Nqs e kthjeme shigjeten e busulles nga jugu, fusha magnetike do ta kthjete perseri nga veriu.
3. Eshte e parashikueshme. (shume e rendesishme kjo)
Rasti 1 dhe 2 ndodhin gjithmone. Psh. Nuk mund te ndodhe asnjehere qe ta drejtosh shigjeten e busulles nga jugu dhe te mbetet aty.
Cfare provash ke ti per ekzistencen e zotit?
Citim:
Po citoj ato që tha aint
Pra ose do ta shohesh vete, ose do te me besosh mua.
Vete nuk e shihni, sepse e keni te deklaruar qe ai nuk shihet (konkluzion gjithsesi i mbeshtetur ne ajer)
Mbetet qe te me besosh mua.
Atehere? Une deklaroj. Une jam Jezu Krishti. U ktheva me urdherin e babait tim, jo jo timin, jo jo babait tim dmth mua vete.
A me beson o djale??
Citim:
...se pari me lejo te kerkoj ndjese per vonesen e pergjigjes..
..dmth, ne edhe pse nuk e shohim fushen magnetike, themi se ajo ekziston sepse ne shohim rezultatin e saj, qe ne rastin qe ti ke paraqitur eshte terheqja e magnetit apo shigjeta e busulles..(si rasti i fushes magnetike ka edhe raste te tjera)..
une ne te njejten menyre do te vertetoj ekzistencen e Zotit duke u nisur vetem me nje fakt nga termodinamika (ka shume fakte te tjera, por nuk dua te zgjatem ):
Ligji i Trete i Termodinamikes-ose ligji i Entropise, thote: "Te lene ne vetvete(te braktisur) sisteme te ndryshme te organizuar(te rregullt) do te humbin rregullsine(do te prishen) me kalimin e kohes" dmth nqs ti braktis ne gjendje te mire nje makine dhe nuk kujdesesh per te, me kalimin e kohes ajo do te prishet-rrenohet..
Nga ky ligj mund te nxirren dy konkluzione:
1-I lene ne vetvete dhe pa askend qe te kujdeset per te, universi nuk do te kishte kete rregull qe ka por do te ishte i crregullt...
2-Sic e dime, universei u ndertua si pasoje e nje shperthimi qe shkenca e quan Big Beng.. pas ketij shperthimi cdo gje ishte e crregullt..si ka mundesi qe u vendos ne nje forme te perkryer ku edhe milimietri eshte fatal???
Ai qe kujdeset per te eshte padyshim Krijuesi i tij...eshte Zoti te cilin ne nuk e shohim (ashtu sic nuk shohim edhe fushen magnetike) por shohim rezultatin e tij...
Citim:
[
Ligji i Trete i Termodinamikes-ose ligji i Entropise, thote: "Te lene ne vetvete(te braktisur) sisteme te ndryshme te organizuar(te rregullt) do te humbin rregullsine(do te prishen) me kalimin e kohes" dmth nqs ti braktis ne gjendje te mire nje makine dhe nuk kujdesesh per te, me kalimin e kohes ajo do te prishet-rrenohet..
Nga ky ligj mund te nxirren dy konkluzione:
1-I lene ne vetvete dhe pa askend qe te kujdeset per te, universi nuk do te kishte kete rregull qe ka por do te ishte i crregullt...
Citim:
El-Ninjo, krejt ne rregull, por, ke bere nje gabim logjik.
Eshte e vertete se makina pa kujdesje\mirembajtje do te shkatrrohet me kalimin e kohes. Ne kete perfundim kemi ardhur duke ditur faktet ne vijim:
- Njohim materialin prej te cilit eshte krijuar makina;
- Njohim forcat qe veprojne ne makine;
- Njohim kufijt, madhesine, lligjet dhe forcat qe e vejne ne veprim;
- Njohim rezistencen e makines;
- Te gjithe e kemi te njohur se si reagon makina ndaj zjarrit apo ujit etj;
- Njohim cdo gje rreth makines.
Pra, duke njohur makinen dhe cdo gje tjeter qe e rrethon, kemi ardhur tek ky perfundim.
Tash, nese deshiron te thuash te njejten gje, se universi do te shkatrohet nese Zoti nuk kujdeset per te, duhet te dish te pakten:
-Materialin prej te cilit eshte ndertuar universi;
-Duhet te dish se prej ku deri ku shtrihet universi;
-Duhet te njohesh forcat qe veprojne ne univers;
-Nuk duhet te harrosh se te gjitha ligjet e fizikes e fizikes (pervec te Ajnshtajnit) nuk vlejne sapo leshojme orbiten e tokes;
-Duhet te jesh i sigurt se Zoti ka aftesi te mirembaje universin dhe t'a riparoj;
-Qe te jesh i sigurt se Zoti ka aftesite e duhura, duhet ta njohesh Zotin. Pastaj po e marrim shembull se e njeh Zotin, mendoj se TI nuk je i kualifikuar te ia verifikosh aftesite e tije per mirembajtjen e universit.
Duke marre parasysh se asnjeren prej te lartecekurave nuk e permbush, pra; logjika e shendoshe kundershton pohimin tend si te pabaze sepse per gjera qe NUK i njeh, nuk mund te japesh mendime.
Nese je duke tentuar te thuash se vete ekzistenca e universit dhe e jona logjikisht nenkupton krijuesin i cili posedon te gjitha mjetet\dijen e duhur per te mbeshtetur tezen tende, pra, e ka krijuar, ka aftesi ta drejtoj dhe shkatrroj, prape, ky ngelet vetem nje pohim pamvarsisht nga mundi i kotë qe merr te na bindesh. Okay, as une dhe asnje frymor me dy kembe nuk e di pergjigjen e sakte edhepse edhe une lirisht mund te lansoj nje teori se universin e drejton nje qenie me 17 duar dhe 1 sy, dhe kjo 'teori' imja ndaj tendes do te ishte proporcionalisht e pamundur per t'a deshmuar.
Citim:
Po citoj ato që tha heathcliff
dhe ketu gabon edhe ti i dashur auberon, ...
pergjigje per aint..…se pari me lejo te tregoj dicka..nuk ti tash nga mendja ime ato me siper..se nuk nxirren gjerat ashtu me hamendje..apo nuk mendon edhe ti ne te njeten menyre?? ï_ ï_ libri nga i mora informacionet ka keto te dhena: Title: The Creation of the Universe/ Author: Harun Yahya/ Translated By: Robert Bragner/ Printed at : Toronto – Canada/ fq.35-36
Citim:
Po citoj ato q� tha aint
Ore po ti paske bere zbulim ne fizike. Nuk po tallem. Ti me kete arsyetim ke hedhur poshte ligjin e dyte (dhe jo te tretin) te termodinamikes. Plus qe kontradikton veten tende.
Te shpjegohem.
Thua: "Ligji i Entropise thote qe ..etj etj... pra gjerat duhet te shkaterrohen", por (vazhdon ti) eshte zoti qe nuk e len te ndodhe. Atehere i bie qe ligji i Entropise te mos jete i vertete!!! Se po te ishte i tille, gjerat duhet te shkaterroheshin, gje qe nuk po ndodh. Pra: a eshte i vertete apo s'eshte i vertete ligji i dyte? Dhe ketu qendron edhe kontradikta ne llogjike. Vjen me nje pohim qe e presupozon te vertete nga fizika, dhe e hedh poshte po vete duke perzier aty zotin.
Me kupton? Kaq per ligjin e dyte. (1)
Por termodinamika ka edhe ligje te tjera. Ti ke kapercyer direkt tek i dyti, po te parin e ke lexuar? Ai thote: "energjia dhe materia as nuk krijohen e as zhduken". Si tia bejme tani meqe librat e shkruara mijera vjet me pare na mesojne qe zoti e krijoi gjithesine nga hici? Apo as ligji i pare s'eshte i vertete?(2)
Ah e gjeta vete pergjigjen. Zoti eshte jashte kohes dhe materies. Krijoi ligjin e pare te termodinamikes dhe nuk perzihet me me te. Po ashtu krijoi edhe te dytin, por cuditerisht nderhyn shume tek ky i dyti. E krijoi sa ta zbulonin shkencetaret, por me tutje nuk e len qe te zbatohet.(3)
-----------
Tjeter.
Flet per persosmerine e universit. E cileson ate si te perkryer etj.
Pyetja qe kam une eshte: Me cfare e krahason?
Sepse, kur flet ne menyre superlative (dmth krahasimore psh. i mire, me i mire, i perkryer) duhet te keshte nje bashkesi me te pakten dy objekte dhe ajo qe eshte me e rendesishmja duhet te keshe nje funksion mates (ose metrike) ne menyre qe te krahasosh
Psh kur krahason mollet. Kemi te pakten dy molle dhe metrika do te ishte shija. Dhe keshtu kemi te drejte te themi qe kjo molle eshte me e mire apo kjo molla tjeter eshte e perkryer.
Ti universin me cfare e krahason? Cili eshte universi nr 2? Cila do te ishte metrika qe perdor? (se universi krahasohet me universin, ashtu si mollet krahasohen me mollet dhe jo me dardhat).
Se mos me thuash eshte i perkryer sepse planetet rrotullohen rreth diellit etj etj. (4)
Citim:
Po citoj ato q� tha Auberoni
....
Sjelli ajetet kuranore qe mendon se jane shkencore\profetike.
Citim:
Kur deshiron te bindesh dikend se ka gabuar, mendoj se eshte e udhes te parashtrosh arsyetimet\gabimet e bera e jo vetem te me akuzosh se gabova; gjithe kete nese deshiron te jesh nje diskutues serioz.
Sjelli ajetet kuranore qe mendon se jane shkencore\profetike.
Ne fund, te lutem te i 'dizajnosh' postimet ne ate menyre qe te jene te lehta\bukura per sy dhe lexim.
Citim:
p.s. vetem nje kerkese do te kisha..te mos mbahet qendrim njeanes por te jemi te drejte..e kam fjalen ketu..te arrijme ne nje konkluzion..jo te shkruajme thjesht per te kundershtuar njeri tjetrin..shpresoj qe te keni te njejtin mendim me mua..
rrespekte a.m
nino,
Pyetja ime ishte. Me ke e krahason universin? Pyetja eshte e thjeshte.
Ose pergjigju pyetjes ose me trego qe eshte pyetje jo-koherente.
Ti cfare ben? Te vjen ne ndihme "argumentum ad verecundiam". Me ben nje citim te Plank, dhe me e cudicmja eshte qe s'ka fare lidhje me pyetjen. Ashtu mund te bej dhe une, po do te kthehej nje konfrontim citatesh. Kete do bejme??!!!
Edhe nje here te fundit per entropine (se u kthye ne fizike ketu)
Kuptoje mire. Gjeja e pare qe duhet te kuptosh eshte qe kur flitet per entropi flasim per sisteme te izoluar. Ok? Asgje ne univers nuk eshte sistem i izoluar, pervec ndoshta universit vete. Pra brenda universit entropia ne nje zone te hapesires mund te zvogelohet ne kurriz te nje zone tjeter. Zvogelimi i entropise do te thote organizim (jo detyrimisht po nejse mbi keto baza po debatojme). Cfare ka ketu kaq te pamundur qe duhet patjeter nderhyrja e zotit?
Po me universin c'ndodh? Sipas kuptimit te sotem te entropise, ajo po rritet (dmth universi si i tere po shkaterrohet). Dhe ndoshta universi do te shkaterrohet (nqs nuk shkaterrohet me perpara per shkak te zgjerimit dhe ftohjes, ose big crunch). Kaq thote shkenca me dy fjale. C'hyn zoti ketu.
Big bang.
Shkencetaret nuk thone qe big bang erdhi nga hici. Ate e thua ti. Shkencetaret thone qe erdhi nga nje singularitet, qe eshte me teper nje model matematik qe shkon pertej imagjinates sone. Nje perfytyrim i ketij singulaiteti do te ishte nje pike shume e nxehte dhe e dendur (pra s'eshte hici). Fjala pike ka nevoje per shpjegim, sepse hapesira dhe koha akoma nuk jane formuar, por do te zgjateshim shume. As ketu s'ka lidhje fare zoti. Mbetet thjesht nje spekulim qe keni qejf ta thoni dhe kaq. Shkenca nuk provon asgje ne lidhje me zotin.
Ia ke hyre nje rruge pa krye me keto shkencat (dhe nuk i din dhe aq mire). Nuk do te mund te provosh asgje. Je i vetmi qe ia ke hyre rruges se pamundur qe te vertetosh zotin me ane te teorive shkencore.
tung edhe per kete here.
ok..po te pergjigjem shkurt..thash se do arrije ta kuptoje ku doja te dilja..por me sa shoh jo...Universin nuk po e krahasoja por po flisja per rregullin qe eshte ne te dhe per kete te solla citimin e Plankut pasi edhe ai ne te njejten menyre flet..dmth flet per rregullin ne univers por nuk e krahason...besoj u pergjigja qarte...sa per "argumentum ad verecundiam" nuk di ca eshte dhe cdo te thuash me kete...
Ndersa sa per ate qe thua cfare ka ketu kaq te pamundur qe duhet ndihma e Zotit?...po te perseris edhe njehere pyetjen qe te bera me pare por nuk ju ke pergjigjur akoma...pas atij shperthimi te nje pike te vetme (qe me pare nuk ka ekzistuar por Zoti e krijoi) cdo gje shohim se u vendos ne rregullin qe eshte sot..si ka mundesi??ne dime qe shperthimi sjedh crregullim apo jo??sa per Big Beng-un qe une thonkam se erdhi nga hici (ne fakt une thash se erdhi nga shperthimi i nje pike te veteme, por ti komentoje si te te leverdisi) dihet qe erdhi nga nje pike, por une kam cituar : "me pare nuk ekzistoi asgje" dmth para kesaj pike nuk ekzistoi asgje(po e quajme shjesht pike)..Po kjo pike nga erdhi???
.. edhe dicka tjeter..ti thua qe: "Shkencetaret thone qe erdhi nga nje singularitet, qe eshte me teper nje model matematik qe shkon pertej imagjinates sone." ..ky debat lindi i gjithi si fillim (nuk me kujtohet se kush thoshte) per pamjen e Zotit..kur mendja njerezore nuk arrin te kuptoje kete model matematik si ka mundesi te kuptoje Krijuesin, i cili e ka krijuar kete??
Ndaj eshte shume e thjeshte..mjafton te shohesh krijesat qe jane rezultat i Krijuesit...dhe te bindesh...{me ben cudi fakti qe ju pranoni se kete gje kaq te thjeshte mendja njerezore nuk arrin ta kuptoje dhe pretendoni te arrini te kuptoni Krijuesin..(do te lutesha ti pergjigjesh te gjitha pyetjeve qe te mos perseriten te njejtat gjera..besoj une tu kam pergjigjur)}
Citim:
Po citoj ato që tha aint
Ia ke hyre nje rruge pa krye me keto shkencat (dhe nuk i din dhe aq mire). Nuk do te mund te provosh asgje. Je i vetmi qe ia ke hyre rruges se pamundur qe te vertetosh Zotin me ane te teorive shkencore.
Citim:
p.s: auberon..nuk kam pasur kohe te sjell citatet por se shpejti do ti sjell..
Citim:
ok..po te pergjigjem shkurt..thash se do arrije ta kuptoje ku doja te dilja..por me sa shoh jo...Universin nuk po e krahasoja por po flisja per rregullin qe eshte ne te dhe per kete te solla citimin e Plankut pasi edhe ai ne te njejten menyre flet..dmth flet per rregullin ne univers por nuk e krahason...besoj u pergjigja qarte...sa per "argumentum ad verecundiam" nuk di ca eshte dhe cdo te thuash me kete...
Citim:
Ndersa sa per ate qe thua cfare ka ketu kaq te pamundur qe duhet ndihma e Zotit?...po te perseris edhe njehere pyetjen qe te bera me pare por nuk ju ke pergjigjur akoma...pas atij shperthimi te nje pike te vetme (qe me pare nuk ka ekzistuar por Zoti e krijoi) cdo gje shohim se u vendos ne rregullin qe eshte sot..si ka mundesi??ne dime qe shperthimi sjedh crregullim apo jo??sa per Big Beng-un qe une thonkam se erdhi nga hici (ne fakt une thash se erdhi nga shperthimi i nje pike te veteme, por ti komentoje si te te leverdisi) dihet qe erdhi nga nje pike, por une kam cituar : "me pare nuk ekzistoi asgje" dmth para kesaj pike nuk ekzistoi asgje(po e quajme shjesht pike)..Po kjo pike nga erdhi???
Citim:
.. edhe dicka tjeter..ti thua qe: "Shkencetaret thone qe erdhi nga nje singularitet, qe eshte me teper nje model matematik qe shkon pertej imagjinates sone." ..ky debat lindi i gjithi si fillim (nuk me kujtohet se kush thoshte) per pamjen e Zotit..kur mendja njerezore nuk arrin te kuptoje kete model matematik si ka mundesi te kuptoje Krijuesin, i cili e ka krijuar kete??
Citim:
Ndaj eshte shume e thjeshte..mjafton te shohesh krijesat qe jane rezultat i Krijuesit...dhe te bindesh...{me ben cudi fakti qe ju pranoni se kete gje kaq te thjeshte mendja njerezore nuk arrin ta kuptoje dhe pretendoni te arrini te kuptoni Krijuesin..(do te lutesha ti pergjigjesh te gjitha pyetjeve qe te mos perseriten te njejtat gjera..besoj une tu kam pergjigjur)}
Citim:
...vertet Allahu eshte me te duruarit...
Dicka e mire...
...eshte dicka e mire, sepse zoti e urdheron ate?
apo zoti urdheron dicka, sepse eshte e mire?
Sokrati.
U ndodha shume afer vdekjes, por Zoti e uli perden e paqes dhe meshires!
Sigurisht, une jam njeri i Zotit!
Citim:
Po citoj ato që tha plloshtani
U ndodha shume afer vdekjes, por Zoti e uli perden e paqes dhe meshires!
Sigurisht, une jam njeri i Zotit!
zoti....
po ndofta te ka ruajtur fati ....ku i dihet.......
______
shkaqet vijne nga pasoja e shpirtit...
Si te njeriu ashtu dhe te Zoti ekzistojne sekrete. Sekreti i Zotit eshte forma me siperore e qeverisjes tek cdo qenie njerezore, dhe se si pajiset e gjithe Universi pas orientimit te nje udheheqjeje absolute!
Asnje grua nuk mund te lind foshnjen e saj, pa qene ne kontakt, por dhe pa e projektuar Zoti, nuk mund te zhvillohet procesi i krijimit te foshnjes. Ketu hyn dhe nje pjese e rregullave per orientimin e nje krijimi absolut.
Te gjithe njerezit jane te mencur, por varet se sa jane te afte te perdorin dijet e tyre. Njeriu eshte vepra me absolute e Zotit.
Me efekt, P.
Zoti?!
Eshte Ai qe i jep kuptim jetes.
Te jetuar pa njohur krijuesin, formedhenesin, frymedhenesin, jetedhenesin etj.... tend eshte nosense.
p.s urime plloshtan per temen
Jam gjenie e paaafte njerezore per ta pershkruar Krijuesin Absolut te gjithesesise me emra apo atribute te tjera nga ato qe Ai vete e ka pershkruar Veten e Tij, si me poshte rradhis 99 emrat e tij me te bukur per te kuptuar dhe hulumtuar me tej ne realitet mbi termin Zot;
1. ALL-LLAH. Është emri më i madh i Krijuesit që dëfton për Qenien Absolute, emër me të cilin përfshihen të gjitha cilësitë dhe atributet e tjera hyjnore. Është emër i përveçëm dhe nuk është i prejardhur, do të thotë nuk rrjedh prej ndonjë fjale tjetër. Si term i tillë përdoret vetëm për të dëshmuar Ekzistencën e Domosdoshme dhe Absolute.
2. ER-RRAHMAN - i Gjithëmëshirëshmi. Ai që shtrin mëshirën e Tij mbi të gjitha krijesat, pa dallim në mes besimtarëve dhe pabesimtarëve.
3. ER-RRAHIM – Mëshirëploti. Ai i Cili shpërblen besimtarët me mëshirën e Vet, sidomos në botën e ardhshme.
4. EL-MELIK – Sunduesi. Ai i cili sundon këtë gjithësi ashtu siç dëshiron Vetë.
5. EL-KUDDUS - i Pastri , i Shenjti, i Shndritshmi – Allahu është i pastër dhe i zhveshur nga çdo e metë a mangësi që mund t’i mvishet.
6. ES-SELAM – Paqedhënësi – Ai jep paqe dhe qetësi, vetëm tek Ai është shpëtimi.
7. EL-MU’MIN – Siguruesi dhe Mbajtësi i premtimit. Allahu i madhërishëm nuk e thyen premtimin e Vet, do të thotë se në Ditën e Gjykimit, Ai do t’i mbrojë robërit e Vet të sinqertë nga ndëshkimi i zjarrit.
8. EL-MUHEJMIN – Mbizotëruesi, Mbikëqyrësi. Kuptim tjetër i këtij emri është se Allahu është Mbrojtës dhe Mbikëqyrës i çdo gjëje që ndodh në këtë ekzistencë.
9. EL-AZIZ – Fuqiploti, Madhështori. Fuqia e Tij mbulon këtë gjithësi; askush nuk është i barabartë me Fuqinë e Tij.
10. EL-XHEBBAR - i Gjithëfuqishmi. Mbizotëruesi ndaj çdo gjëje.
11. EL-MUTEKEBBIR - i Madhërishmi. Madhështia e Tij nuk mund të krahasohet me të përceptuarit e mendjes njerëzore.
12. EL-KHALIK – Krijuesi, i Cili ka krijuar tërë këtë ekzistencë, që e shohim dhe nuk e shohim. Krijues i vetëm dhe i Pashoq.
13. EL-BARIU – Filluesi, i Cili krijoi krijesat pa ndonjë model paraprak, dhe Vullneti i Tij është zbatuar dhe zbatohet nëpërmjet urdhrit hyjnor: “Bëhu”!
14. EL-MUSAVVIR – Formëdhënësi. Ai i Cili u dha formë të gjitha krijesave, e ndër këto krijesa e dalloi njeriun, të cilin e krijoi në formën më të bukur.
15. EL-GAFFAR – Gjithëfalësi. Ai i Cili fal robërit e Tij, sa herë që ata i drejtohen për falje. Emri Gaffar ka edhe domethënien se Allahu i mbulon të këqijat e njerëzve-robërve të Tij, dhe i fal ato në Ahiret.
16. EL-KAHHAR – Mposhtësi, i Cili mposht çdo kriminel dhe e shkatërron si në këtë jetë, ashtu edhe në Ahiret.
17. EL-VEHHAB – Dhuruesi. Ai i Cili krijesave të Tij u dhuron mirëqenie dhe mirësi të panumërta.
18. ER-RREZAK – Furnizuesi. Ai i Cili furnizon çdo krijesë me nevojat jetësore, pa marrë parasysh nëse është besimtar apo pabesimtar.
19. EL-FETTAH – Zgjidhjedhënësi. Është Ai i Cili hap depot e mëshirës së Tij për robërit e sinqertë, por edhe Që gjykon me drejtësi në çdo çështje.
20. EL-’ALIM - i Gjithëdituri. Dijes së Tij nuk mund t’i shmanget asnjë veprim në këtë gjithësi. Ai di çdo gjë, të fshehtat tona dhe veprimet e hapura. Dija e Tij përfshin tërë këtë ekzistencë.
21. EL-KABID – Shtrënguesi. Në Kur’an ka ardhur me disa kuptime. Ndër të tjera, marrja e shpirtrave. Pastaj vjen në kuptim të ndaljes së mëshirës së Tij në Ditën e Gjykimit për pabesimtarët, etj.
22. EL-BASIT – Dhënësi. Ai që shtrin mëshirën dhe rrëskun-furnizimin për robërit e devotshëm.
23. EL-HAFIDU – Përulësi. Ai që përul dhe nënçmon çdo mendjemadh e tiran.
24. ER-RAFIU – Lartësuesi. Është Ai që ngre dhe lartëson të dashurit e Tij.
25. EL-MUIZZU – Ngritësi. Ai që përkrah dhe fuqizon robërit e Tij të devotshëm, të cilët synim e kanë përfitimin e dashurisë dhe të mëshirës së Tij.
26. EL-MUDHIL-L – Nënshtruesi. Është Ai që nënshtron dhe poshtëron pabesimtarët për shkak të kufrit-mosbesimit të tyre
27. ES-SEMI’U – Dëgjuesi, që dëgjon çdo gjë, madje edhe pëshpëritjen më të vogël. Atij nuk mund t’i shmanget asnjë zë e të mos e dëgjojë.
28. EL-BESIR – Vështruesi. Ai që sheh çdo gjë, dhe që mbikëqyr çdo gjë në këtë ekzistencë. Atë nuk e merr as gjumi e as kotja. Në Dorën (kujdesin) dhe vigjëlimin e Tij është tërë ekzistenca.
29. EL-HAKEM – Gjykuesi. Është gjykuesi më i drejtë që nuk i bën askujt të padrejtë në gjykimin e Tij.
30. EL-’ADL - i Drejti. Ai nuk ndikohet nga ndjenjat dhe emocionet që dikujt t’i bëjë padrejtësi. Drejtësia e Tij është absolute.
31. EL-LETIF - i Buti. Bëmirës ndaj robërve të Tij.
32. EL-KHABIR - i Gjithinformuari, i Cili është i njohur dhe i dijshëm për çdo gjë që ka ndodhur dhe do të ndodhë. Është Ai i Cili i di të fshehtat dhe të hapurat, dhe është i informuar për çdo imtësi në këtë gjithësi.
33. EL-HALIM – Përdëllimtari. Ai që nuk ngutet për hakmarrje, është i dhimbshëm për robërit e Vet.
34. EL-ADHIM – Madhështori, Madhështia e të Cilit nuk mund të perceptohet kurrsesi nëpërmjet shqisave njerëzore.
35. EL-GAFUR – Falësi. Ai që fal robërit e Tij dhe pranon pendimin e tyre.
36. ESH-SHEKUR – Mirënjohësi. Ai i Cili i shpërblen pa masë robërit e Vet të devotshëm me shpërblime, për hir të veprave të tyre të kryera në emër të Tij.
37. EL-ALIJJ - i Larti. Allahu është i përsosur në madhështinë e Tij. I lartësuar me cilësitë e përhershme hyjnore që tregojnë mbizotërimin dhe madhështinë ndaj krijesave.
38. EL-KEBIR - i Madhi. Allahu është i përsosur në cilësitë e Tij. Nuk ka nevojë për asnjë nga krijesat e Tij.
39. EL-HAFIDH – Ruajtësi. Allahu është Ai që ruan këtë gjithësi nga çrregullimet.
40. EL-MUKIT – Ushqyesi. Allahu është krijuesi i ushqimit, qoftë fizik, qoftë shpirtëror. Është Ai Qëi çdo krijese i ka caktuar ushqimin dhe furnizimin, pa dallim.
41. EL-HASIB – Llogarimarrësi. Ai i Cili do t’i marrë të gjitha krijesat për llogarinë.
42. EL-XHELIL – Fisniku. Madhështori dhe i përsosuri në cilësitë e Tij. Dallimi ndërmjet emrit El-Xhelil dhe El-Kebir, është se El-Xhelil do të thotë i përsosur në cilësitë e Tij, kurse El-Kebir - i përsosur në Qenësinë e Tij, ndërsa emri El-Adhim përfshin që të dyja këto kuptime.
43. EL-KERIM – Bujari. Mirësitë e Tij nuk kanë të sosur, fisnikëria e Tij është e pashembullt.
44. ER-RREKIB – Vigjëluesi.Ai i Cili mbikëqyr çdo proces në këtë ekzistencë.
45. EL-MUXHIB – Lutjepranuesi. Mëshira e Tij i ka paraprirë hidhërimit të Tij, prandaj Ai i përgjigjet lutjes së atij që e thërret duke iu lutur me përultësi dhe devotshmëri.
46. EL-VASIU – Gjithëpërfshirësi. Dija dhe sundimi i Tij janë gjithëpërfshirës.
47. EL-HAKIIM - i Urti. I zhveshur nga çdo veprim që nuk përkon me madhështinë dhe përsosmërinë e Tij. Me urtësinë e Tij hyjnore mbikëqyr dhe udhëzon krijesat.
48. EL-VEDUD - i Dashuri. Allahu i do krijesat e Tij, të cilat njohin madhështinë e Tij.
49. EL-MEXHID - i Lavdishmi. Lavdia e Tij është e përjetshme. Ai është Fisnik dhe i Ndershëm. Ai nuk i bën askujt të padrejtë.
50. EL-BAITH – Ringjallësi.
51. ESH-SHEHID – Dëshmuesi. Të cilit nuk mund t’i shmanget asnjë vepër e krijesave, pa qenë dëshmues dhe dëshmitar, dhe kjo nënkupton se Ai është i Gjithëdijshëm në madhërinë e Tij.
52. EL-HAKK - I Vërteti. Ai i Cili ka krijuar çdo gjë me Urtësinë e Tij të përsosur. Çdo gjë në këtë gjithësi, dëshmon për ekzistencën e Tij të vërtetë e të pamohueshme.
53. EL-VEKIL – Përkujdesësi. Ai i Cili përkujdeset për rrëskun dhe furnizimin e krijesave të Tij. Çdo krijesë mbështetet tek Ai për kujdesje dhe strehim pranë mëshirës së Tij.
54. EL-KAVIJJ - i Forti. Është Ai, për të Cilin nuk ka ndonjë pengesë, që të realizojë Vullnetin dhe përcaktimin e Vet. Është Ai që ka mundësi dhe forcë të plotë për të nënshtruar çdo gjë në këtë ekzistencë.
55. EL-METIN - i Pathyeshmi. Ai që nuk mund të mposhtet. Është i Gjithëfuqishëm i Cili në veprimet e Tij nuk ndien lodhje.
56. EL-VELIJJU – Mbrojtësi, Përkujdesësi, Ngadhënjimtari i Cili i do dhe i bën të ngadhënjejnë të dashurit e Tij ndaj çdo armiku.
57. EL-HAMID - i Falënderuari. I vetmi i Cili meriton falënderimin dhe lavdërimin nga çdo krijesë.
58. EL-MUHSI – Gjithënjohësi. Gjithpërfshirësi dhe i Gjithëdijshmi, të Cilit nuk mund t’i shpëtojë pa evidencuar asnjë proces, sado i vogël, në këtë gjithësi.
59. EL-MUBDI – Nismëtari. Është Allahu i Cili e krijoi këtë gjithësi nga mosekzitenca.
60. EL-MU’ID – Rikrijuesi. Është Ai Që rikrijon (ringjall) së dyti krijesat pas vdekjes.
61. EL-MUHJI – Jetëdhënësi. Ai i Cili i ringjall të gjitha krijesat dhe u jep jetë, pasi ato të jenë bërë hi e pluhur.
62. EL-MUMIT – Jetëmarrësi. Ai i Cili i vdes të gjitha krijesat, duke i ndarë shpirtrat nga trupat.
63. EL-HAJJ - i Gjalli. Ky është Allahu, i Gjallë në gjallërinë e Tij të përhershme, pa fillim dhe të përjetshme, pa mbarim.
64. EL-KAJJUM - i Përjetshmi. Të Cilit nuk i ka paraprirë mosekzistenca dhe është i përjetshëm e i Gjithmonshëm në sundimin e Tij.
65. EL-VAXHID – Kreatori i këtij Universi. Në dorën e Tij është sundimi, është i Plotfuqishëm për çdo gjë. Ai mbikëqyr çdo proces. Tek Ai nuk humb asnjë shënim.
66. EL-MAXHID - i Nderuari. Ai i Cili është i Ndershëm, Bujar e Fisnik.
67. EL-VAHID - i Vetmi. Allahu nuk ka shok në sundim. Ai nuk ka fëmijë, bashkëshorte e as rival në sundim.
68. ES-SAMED - Strehimtari. Është Ai, tek mëshira e të Cilit gjen strehim besimtari i përulur para madhështisë së Tij.
69. EL-KADIR - i Fuqishmi. I Vetmi Ngadhënjimtar, Fuqia e të Cilit nuk mund të krahasohet. Me fuqinë e Tij ka krijuar të gjitha krijesat.
70. EL-MUKTEDIR - i Gjithëmundshmi. I Cili realizon tërë atë që ka përcaktuar.
71. EL-MUKADDIM – Nismëtari, Përparësidhënësi. Është Allahu Ai Që sjell çdo send në vendin e vet të duhur.
72. EL-MUEHHIR – Paslënësi. Ai i Cili vonon ndonjë dënim ose ndëshkim.
73. EL-EVVELU - i Pari. Atij nuk i ka paraprirë ekzistenca.
74. EL-AKHIRU - i Fundit. Ai është i përjetshëm edhe pas shkatërrimit të gjithësisë dhe të krijesave të cilat i shpërndau në të.
75. EDH-DHAHIRU - i Dukshmi, me argumentet dhe Shenjat e Fuqisë së Tij mbi çdo gjë.
76. EL-BATINU - i Padukshmi. Atë nuk mund ta arrijnë shikimet e krijesave.
77. EL-VALI– Udhëheqësi. Ai Që kontrollon dhe mbikëqyr çdo gjë.
78. EL-MUTEALI - i Gjithëlartësuari. Është Ai i Cili është i zhveshur nga çdo përgjasim me krijesat.
79. EL-BERR – Mirëbërësi. Ai i Cili shtrin mirësinë dhe bereqetin ndaj robërve të Vet.
80. ET-TEVVAB – Pendimpranuesi. Allahu është Ai i Cili pranon pendimin e sinqertë nga robërit e Vet dhe i shlyen gabimet.
81. EL-MUNTEKIM – Ndëshkuesi. I Vetmi Që mund të ndëshkojë krijesat për mëkatet e bëra.
82. EL-AFUVVU – Mëkatfalësi. Ai që fshin gabimet dhe mëkatet. Ai që fal robërit e Tij pas pendimit.
83. ER-RREUF - i Dhembshuri. Mëshira dhe dhembshuria e Tij ndaj krijesave është gjithherë e pranishme.
84. MALIKUL-MULK – Pushtetmbajtësi. Ka fuqi dhe kontroll absolute mbi çdo gjë që krijoi.
85. DHUL-XHELALI VEL IKRAM - Atij i takon madhështia dhe nderi. I Vetmi absolut, i përsosur në cilësitë e Tij.
86. EL-MUKSIT – Drejtësidhënësi. Është i drejtë në gjykimin e Tij. Ai nuk i bën të padrejtë askujt.
87. EL-XHAMIU – Tubuesi. Është Ai që i tubon të gjitha krijesat për të dhënë llogari para Madhërisë së Tij.
88. EL-GANIJ - i Pasuri. Ai i Cili nuk ka nevojë për asgjë në Qenien e Tij, as në cilësitë e Tij e as në veprimet e Tij.
89. EL-MUGNI – Pasuridhënësi. Ai Që i jep mirësi e pasuri atij që do prej krijesave.
90. EL-MANI’U – Privuesi. Është Ai Që ndalon të këqijat dhe sprovimet duke e mbrojtur dhe ruajtur atë që do.
91. ED-DARRU – Dëmsjellësi. Me dëmin e Tij godet atë që do prej krijesave nëse ato janë mosmirënjohëse ndaj dhuntive të Tij.
92. EN-NAFI’U – Dobiprurësi. Në kompetenca të Tij është dobia, dhe i sjell të mira e dobi atij që do nga robërit e Vet.
93. EN-NUR – Drita. Allahu është dritë e qiejve dhe e Tokës.
94. EL-HADI – Udhëzuesi. Ai Që krijoi çdo gjë e pastaj i udhëzoi.
95. EL-BEDIU – Shpikësi. Krijuesi i ekzistencës nga mosqenia.
96. EL-BAKI - i Përhershmi. I Gjithmonshmi pa fillim dhe pa mbarim.
97. EL-VARITH – Trashëguesi. I Përhershmi pas shkatërrimit të krijesave.
98. ER-RESHID – Frymëzuesi. Udhëzuesi, I Urti.
99. ES-SABUR – Durimtari. Është Ai Që nuk shpejton me dënim, por shikon, pret dhe vonon, e megjithatë ndëshkimit të Tij nuk mund t’i shmanget askush që e ka mohuar dritën e Tij dhe udhëzimin hyjnor.
Zoti do te thote shume gjera per njerez te ndryshem, ka shume njerez qe i besojne Zotit, por ka dhe te atille qe nuk i besojne ekzistences se Zotit. Njerezit qe nuk ibesojne thone se askush nuk e ka pare ate. Une i besoj Zotit dhe e ndjej qe zoti eshte i vertete. Une kam shume arsye per te besuar ne Zot, por do t’i permend vetem tre: Zoti eshte gjithmone me mua kur une kam nevoj per te, Zoti eshte krijuesi im. Zoti eshte krijuesi i universit. nga njehere i them vetes se Zoti nuk me ka ndihmuar, se nuk i eshte pergjigjur lutjeve te mia. Por, me pas kuptoj qe cdo gje qe ben Zoti, e ben me arsye, pastaj njeriu ka ate prirje qe cdo gje e keqe qe i ndodh mundohet te hudh fajin tjeterkujt, njeriu ka prirje t’u largohet pergjegjesive.
Zoti ishte me mua para se une te lindja, dhe ai do te jete me mua edhe pasi te kem lene kete bote. Zoti eshte degjuesi me i mire. Une mund te bisedoj me Zotin cdo kund dhe ne cdo kohe. Ai ka krijuar cdo gje qe tashme egziston ne jeten time. Une besoj qe Zoti krijoi kete toke dhe cdo gje qe eshte ne te. Kur Zoti na krijoi neve ai kishte qellime (synim) per kedo ne kete bote. Une mendoj qe eshte detyra jone te gjejme se cili eshte qellimi jone ne kete bote.
Zoti eshte krijuesi im dhe ai do te jete gjithmone me mua. Megjithate, cdo kush ka te drejte te besoje ne dicka apo ne dike. Une besoj ne Zot.
belkisa , filozofise qe i pergjigjet arsyeja, ka deshire te flase per Zotin.
Ajo që është e domosdoshme për njeriun moralist është se ai duhet të ecë në rrugën e drejtësisë dhe të udhëhiqet nga ligjet e drejtësisë. Gjëja më e domosdoshme për njeriun është besimi. Ky nocion i përket gjithë njerëzimit, dhe vihet në zemrat e njerëzve. Të besosh Zotin e vërtetë është dhe qëllimi i botës, sepse të pranosh të e fshehtën si besim, madje dhe të respektosh ligjet e Zotit është gati një hulumtim absolut.
Bota rrjedh nen melodine e Zotit!
A ka dhimbje kjo botë?! Si jeton kjo botë?! Në çfarë kushtesh udhëton?! Sa kaq shekujsh është e vjetër?! Mund ta di se kjo botë rrjedh nën melodinë e mendimeve dhe urdhërave të Zotit! Për ta vërtetuar këtë merrni lëvizjet e natyrës dhe lëndët, dhe kurdoherë do të vëreni se kjo botë rrjedh nën melodinë e mendimeve dhe urdhërave të Zotit. Mjafton që të hedhim një vështrim tërë arkitekturës së organizmit tonë, dhe duke menduar paksa, kemi për të kuptuar se njohja më e madhe e botës qëndron tek Zoti. Ne njerëzit nuk ishim fare, nuk ekzistonim, por ja që tani jemi dhe ekzistojmë, madje dhe udhëhiqemi pas ligjeve të Zotit. Toka vazhdon të rrotullohet rreth boshtit të vet, por pa e ditur ne se si! E gjithë kjo na mëson se pas gjithë kësaj lëvizjeje dehëse kemi një orientues që na shpie në drejtim të caktuar. Këtë e vërteton shprehja e filozofit Blez Paskal: “Mos kërkoni kënaqësinë mbi tokë, mos shpresoni asnjë gjë prej njerëzve, e mira juaj gjendet veçse tek Zoti dhe lumturia më e madhe qëndron në të njohurën e Zotit, duke na bashkuar me të përgjithmonë në përjetësi. Detyra juaj është ta doni me gjithë zemër. Ai ju ka krijuar...”.
Bej cudi, dergoi emisare te paqes atehere kur njerezit jetonin me kafshet dhe mendonin si to (kasaphanat pasuan). Pse nuk dergon ndonje tani? Njeri ka thene qe do kthehet, e bashke me te edhe fundi i botes. Sa plane te cudicme!!
Zoti?
Nje parazit qe qendron midis njeriut dhe eksperiences njerezore.
U thote: degjojini cicerimat e zogjve, por me falenderoni mua;
nuhatni nje lule por lavderimet me takojne mua,
shikoni sa i bukur eshte njeriu, por dashuria me takon mua;
jetoni jeten, por mendoni per vdekjen.
Citim:
Po citoj ato që tha aint
Zoti?
Nje parazit qe qendron midis njeriut dhe eksperiences njerezore.
U thote: degjojini cicerimat e zogjve, por me falenderoni mua;
nuhatni nje lule por lavderimet me takojne mua,
shikoni sa i bukur eshte njeriu, por dashuria me takon mua;
jetoni jeten, por mendoni per vdekjen.
Zoti ??
Shpesh kam degjuar njerez te thone se ekzistenca e tij eshte nje shpikje e jona mentale ,perderisa ne nuk dime t'i japim nje pergjigje gjithe kesaj bote qe na rrethon....Por nuk mendoj keshtu , pranija e tij Eshte , Ai ekziston dhe Ai na ka krijuar ,sado qe te perpiqemi te mendojme,besojme dhe argumentojme per te kunderten....
Zoti eshte Vula qe ka ne dore fatin tone qe ne momentin kur dalim nga ajo rrumbullaksi e ngrohte e barkut te nenes dhe deri sa shkojme te dergjemi ne 2 metra vend nen toke pasi te mbyllim syte nje here e pergjithmone .....
Gjithsecili nga ne e ka te shkruar ne ball historine e fatit te tij ,histori e shkruar ne gjuhen hyjnore, gjuhe qe vetem Ai ,krijuesi yne di ta lexoje....
zoti???
POR DERISA THONI QE ZOTI EGZISTON PERSE ATERE PARA SHUM VJETESH NDODHIN MREKULLI TE BERA NGA ZOTI DHE TANI NUK NDODHIN ME???UN BESOJ KE ATO JE SHOF ME SY BESOJ TEK NJERZIT QE KAM AFER DHE QE ME NDIMOJN DHE JO TE ZOTI. JU BESIMTARET SI I SHPJEGONI LUFTRAT APO NJERZIT QE VDESIN PER BUK KU ESHT ZOTI NE ATO MOMENTE.MOS BESONI NE ZOT DHE DO JETONI ME MIR DHE NEN TEREZA VET PASI KALOJ TE GJITH JETEN DUKE NDIMUAR TE VARFERIT PAK NGA PAK HUMBI BESIMIN PO TE KISHTE ZOT NUK DO KISHTE AS VARFERI AS LUFTRA TERMETE EPIDEMI
Besimi ne ekzistencen apo mosekzistencen e Zotit eshte dicka relative dhe une nuk kam se si te nderhyj tek mendimi yt...,por qe te besosh ne ekzistencen e tij vetem kur ndodhin mrekullira kjo me ben per te qeshur.
Dhe fakti se dikush beson ne ekzistencen e Zotit nuk do te thote se ai/ajo eshte besimtar/re...Ai thjesht mund te besoje ne ekzistencene e tij edhe pa qene i/e tille.
Te mos besosh ne Zot nuk do te thote se kjo te ben te ndihesh me mire..sepse kam vene re se ne momentet me te veshtira njeriu e ngren koken nga qielli dhe i lutet Zotit per ndihme....nderkohe qe kur ai eshte mes te mirave e harron ekzistencen ...dhe kjo nuk eshte aspak e drejte...
Citim:
Po citoj ato që tha katilesha007
Besimi ne ekzistencen apo mosekzistencen e Zotit eshte dicka relative dhe une nuk kam se si te nderhyj tek mendimi yt...,por qe te besosh ne ekzistencen e tij vetem kur ndodhin mrekullira kjo me ben per te qeshur.
Dhe fakti se dikush beson ne ekzistencen e Zotit nuk do te thote se ai/ajo eshte besimtar/re...Ai thjesht mund te besoje ne ekzistencene e tij edhe pa qene i/e tille.
Te mos besosh ne Zot nuk do te thote se kjo te ben te ndihesh me mire..sepse kam vene re se ne momentet me te veshtira njeriu e ngren koken nga qielli dhe i lutet Zotit per ndihme....nderkohe qe kur ai eshte mes te mirave e harron ekzistencen ...dhe kjo nuk eshte aspak e drejte...
Nje mendim i shkurter
T,i o njeri cfare ishe para se te beheshe kaq kryengrites???....
..Zoti te krijoi ty, mua dhe cdo njeri nga bashkimi i nje spermatozoidi nga mashkulli dhe i nje veze te femres..
..dhe prap kryengrites..edhe
MOSMIRNJOHES!!
Vertet Allahu eshte me te duruarit!!
Xhorxh Grinshtajn në librin e tij “The Simbiotic Universe” (Universi Simbiotik) shkruan se: “ Nëse yjet do të ishin pak më afër me njëri-tjetrin, astrofizika nuk do të ishte shumë më ndryshe. Nuk do të ndodhte asnjë proces ndryshimi në funksionet themelore të fizikës në yje, nebula apo në trupat tjerë qiellorë. Nëse e shihim nga larg pamja e galaktikës sonë do të ishte e njëjta. i vetmi ndryshim do të ishte kur mbrëmjeve të shtriheshim në bar dhe tek vështronim yjet, do të shihnim se qielli do të ishte i tejmbushur me yje. Me falni, po; Do të kishte edhe një ndryshim tjetër. “Unë” i cili do të shihja këtë peizazh nuk do të ekzistoja... Kjo hapësirë gjigante në yjësi është një kusht për ekzistencën tonë”.
Një person që bëhet gati të lexojë një libër e di se ai është shkruar prej një autori për një arsye të veçantë. Madje as që do t’i shkonte ndërmend se ky libër mund të ishte krijuar rastësisht. Në të njëjtën mënyrë, një person që sheh një skulpturë nuk ka as më të voglin dyshim se ajo është punuar prej një skulptori. Dhe jo vetëm veprat e artit: madje edhe një numër i vogël i tullave që qëndrojnë njëra mbi tjetrën e shtyjnë njeriun të mendojë se dikush i ka vendosur ato ashtu sipas një plani të caktuar. Prandaj, gjithkund ku ekziston rregull – qoftë ai i madh apo i vogël – themeluesi dhe mbrojtësi i këtij rregulli duhet të ekzistojë gjithashtu.
Organizmi i njeriut është i stërmbushur me dëshmi që nuk do të mund të përmbaheshin në shumë enciklopedi shumë-vëllimëshe. Nëse i kushtojmë madje edhe vetëm disa minuta të mendimit të ndërgjegjshëm për gjithë këtë mjafton për të kuptuar ekzistencën e Zotit.
Sigurisht nga shumë studime, lexime, opinione, analiza mbi të vërtetën absolute dhe mbi të vërtetën e njeriut, më në fund me shtyri të besoj në një Zot të vërtetë. E, Ai Zot është i Gjithëdijshmi që Krijoi Universin dhe Botën.
"There is no God but Allah and Muhammed is his messenger."
Besoj qe ky qe kerkimi me afatgjate dhe me i veshtire qe kam arritur ndonjehere.
Gjithsej 9 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 » Trego 435 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.